Rozstanie po 7 latach - Strach i poczucie winy. Jak przez to przejść? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Rozstanie po 7 latach - Strach i poczucie winy. Jak przez to przejść?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1 Ostatnio edytowany przez Mirirale (2020-11-26 19:32:08)

Temat: Rozstanie po 7 latach - Strach i poczucie winy. Jak przez to przejść?

Hej witajcie kobietki.
Dawno mnie tutaj nie było, ale nie wiem z kim mogłabym pogadać, nie chcę za bardzo rozmawiać z ludźmi, których z nam w realnym życiu. Bo oni już i tak uważają mnie za nieudacznika.
To będzie post z serii "ja, idiotka".
Tak do końca to sama nie wiem czy potrzebuję pomocy, rozmowy, porady, wsparcia, usłyszeć, że ktoś przeszedł coś podobnego, usłyszeć historię, która odrodzi moją nadzieję czy po prostu wyrzucić to z siebie, ale czuję się beznadziejnie.
Niedługo będzie dwa tygodnie, jak mój partner od 7 lat rozstał się ze mną. Nasza historia jest długa, ale w skrócie: Poznaliśmy się online, spotkaliśmy się po 1.5 roku, później po jakimś ok. 2 miesiącach zamieszkaliśmy razem w UK, mieszkaliśmy z moimi rodzicami. I tak mieszkaliśmy przez kilka lat. Dwa lata temu mój facet stwierdził, że wróci na studia do Polski. Przez rok studiował na jednej uczelni, ale po roku stwierdził, że to nie jest dla niego i zmienił kierunek na inny. Jak zaczynał drugi rok. Stwierdziłam, że też wrócę, skończę studia, a później zrobię papierek na tłumacza przysięgłego. Wynajmiemy coś razem i jakoś sobie damy radę. Na początku było okej, a później zaczęła się cała obecna sytuacja z korona-wirusem. No i to nas wykończyło. A raczej chyba ja?
Zaczął się dziwnie zachowywać 2 tygodnie przed moim wyjazdem do rodziców u których miałam spędzić lato, a później wrócić, na początek roku akademickiego. Przed moim wyjazdem o przytulenie się czy buziaka musiałam się prosić, nie mówiąc już o spędzeniu wspólnie czasu, kiedy tego chciałam to mnie ignorował i wolał siedzieć na telefonie. A ja się czułam coraz bardziej samotna.
Kiedy tęskniłam za rodzicami i znajomymi, mówiłam mu o tym, mówiłam mu, że tam mam tylko jego, później powiedział mi, że dla niego to były wyrzuty. Ja nigdy takich intencji nie miałam. Dla mnie to zawsze było dzielenie się emocjami i wezwanie do akcji, chciałam, żeby mnie przytulił, powiedział, że jesteśmy w tym razem, wziął na spacer, lody czy po prostu poleżał ze mną, ale skupił się tylko na mnie.
Całe wakacje mnie ignorował. Nie odbierał telefonów, nie odpowiadał na wiadomości, odpisywał raz dziennie albo raz na parę dni, a ja siedziałam zestresowana. Było mi potwornie przykro, bolał mnie jego chłód, przepłakałam mnóstwo nocy i dni. Zawsze jak byliśmy osobno graliśmy w gry online i gadaliśmy godzinami. A tym razem kontakt się urwał. Pisałam mu jak się czuję, jak odbieram jego zachowanie, nie ukrywałam jak bardzo mnie to boli i że fizycznie to odczuwał. Zamiast mnie pocieszyć, albo nawet powiedzieć prawdę. To mnie ignorował i powodował jeszcze więcej bólu. A na końcu powiedział mi, że nie chce już więcej słyszeć, że płaczę. Nic już nie powiedziałam, ale miałam ochotę krzyczeć, żeby w takim razie coś zrobił, żeby mnie wesprzeć, a nie widział tylko czubek swojego własnego nosa, ale stwierdziłam, że to już i tak nic nie zmieni, więc nie warto.
Zerwał ze mną dwa dni przed moim lotem - I trzy dni przed rozpoczęciem roku akademickiego, bez czegokolwiek, bez miejsca zamieszkania - on był odpowiedzialny za znalezienie nam pokoju, bo był na miejscu. Powiedział, czy nie sądzę, że najlepiej będzie jak zostanę tam (w UK) i nie nie znalazł nam żadnego pokoju, bo nie chciał. Jeszcze z tekstem, że nie zapytałam kiedy mam przylecieć. Powiedziałam mu, że o co miałam pytać? Dobrze wiedział, kiedy zaczyna się rok akademicki, a poza tym chciałam spędzić jego urodziny razem. Najbardziej zabolało mnie to, że zerwał ze mną jak gówniarz z liceum, którego cały związek to chodzenie za rączkę po parku, a nie wspólne życie. Miał prawo się ze mną rozstać, niech mu ziemia lekką będzie. Ale ja w takiej sytuacji zrobiłabym to wcześniej, tym bardziej, że przez całe lato kilka razy pytałam go czy chce się rozstać i czy mnie kocha. Odpowiedź to zawsze było - Nie chcę się rozstać. I "Mhm". Na kocham Cię. Stwierdził, że nawet nie wie kiedy przestał mi to mówić. Prawda jest taka, że nawet nie zaczął. Usłyszałam to z jego ust dwa razy - W polotach trzy (jeden słabo pamiętam). Parę razy mi to napisał w SMS. Ale dla mnie to nie to samo.
Nie miałabym do niego żalu, gdyby po pierwsze zerwał ze mną wcześniej, a po drugie zachował się jak dorosły facet i powiedział - Słuchaj no nie czuję już tego, ale zastanów się co chcesz robić. Może pomogę Ci czegoś poszukać albo sam znajdzie mi jakiś pokój skoro już jest na miejscu.
Zachował się jakby sądził, że ja tam nie mam żadnych zobowiązań, ani nic do roboty, będę tylko siedziała i patrzyła mu w oczka. I tak jestem kobietą, która rzuciłaby wszystko i pojechała za nim do afryki, i żyła tam w szałasie gdyby miał dobry powód i zapewnił mi bezpieczeństwo. Ale nie był jedynym powodem dla którego tam byłam. Chciałam dokończyć studia. Miałam cel, który chciałam osiągnąć.
Czuję się strasznie winna, że rozwaliłam ten związek. On był facetem nad którym mamusia skakała. Wszystko poddane pod nos, obiadek, kolacja, pranie zrobione, pomimo, że jest dorosły wciąż sprzątała mu pokój, nawet wtedy kiedy przez jakiś czas mieszkałam u niego. Jest to kobieta, która jak wiedziała, że wychodzi z kolegami, potrafiła do mnie zadzwonić, o północy czy już wrócił, bo nie odbiera od niej telefonów, chociaż facet mieszkał ze mną. Nigdy ze mną nie przepadała, bo jestem gruba i niepełnosprawna i podejrzewam, że jak przez lato mieszkał z nią swoje pięć groszy też dorzuciła. No w każdym razie nigdy nie robiłam zbyt wiele w domu, bo nie mieliśmy sprzętu, jak prosiłam, żeby kupił mopa albo zmiotkę do podłogi z długą szczotką to nigdy nie było mu potrzebne. Chociaż mi tak. Więc przez te kilka miesięcy to on sprzątał. Ja gotowałam, zmywałam i nastawiałam prawnie. Podczas kwarantanny moja depresja się nasiliła i nie miałam do niczego motywacji. Czułam się osamotniona, on już zaczynał mnie traktować źle, moja rodzina była daleko, miałam stany lękowe do których czasami się przyznawałam, ale starałam się je ignorować. Parę razy poprosiłam go, żeby też pozmywał. I mam wrażenie, że to, moje lenistwo, zniszczyło nasz związek. Jak mieszkaliśmy z moimi rodzicami. To głownie ja sprzątałam u nas w pokoju, czasami łazienkę i toaletę, zmieniałam pościel. Miał podobnie jak u mamy, wszystko poddane pod nos, bo wszystko robiłam, a jak nie ja to moja mama mi pomagała. Dorzucał się (trudno to nazwać dorzucaniem) śmieszne pieniądze, a jedyne za co był odpowiedzialny to swoje lunche do pracy i jakieś przekąski, które często i tak ja kupowałam, żeby były w domu. A potem nie byłam już w stanie unieść tego wszystkiego na swoich barkach, ale byłam też zdania, że po tylu latach, nawet jak on będzie musiał ogarnąć trochę sytuację to czemu nie? też nie pracował, żyliśmy z oszczędności. Jak pracował i wiedziałam, że jest zmęczony to ja to robiłam przez lata. A później byśmy wrócili do "normalności", moja mama od czasu do czasu by przyjechała trochę nam pomóc. Ale najwidoczniej się myliłam i jak zwykle dałam ciała, bo powinnam to wszystko robić bez mrugnięcia okiem.
Mam też dobre wspomnienia, koleżanki zawsze mówiły mi, że jest we mnie zakochany, bo "tak" na mnie patrzy, zabrał mnie parę razy na wakacje, potrafiliśmy rozmawiać godzinami, nie miał problemu, żeby iść ze mną wolniej, zmienić mi opatrunek, zawsze mówił mi, żebym się ubrała cieplej. Starałam się to doceniać, odwdzięczać i dawać znać, że to doceniam i jak ważny dla mnie był, ale mam wrażenie, że wszystko co robiłam, nie było wystarczająco.
Moja mama byłe trochę podejrzliwa, a ja go zawsze przed nią i sobą tłumaczyłam, ale po tylu latach związku, nigdy nie dodał mnie na Facebooku, tylko na messengerze, zawsze miał wymówki. Że nie pamięta hasła, ani nie używa. Poza tym po tylu latach związku znałam tylko jego mamę, nie poznałam ani taty, ani dziadków, ani innych członków rodziny. Ani kolegów, poza jednym, którego poznałam tylko dlatego, że przypadkiem wpadliśmy na niego na dworcu. Zawsze było mi z tego powodu bardzo smutno, ale wierzyłam w jego wymówki, bo chciałam w nie wierzyć. Były nigdy nie dyskutował, ani nie rozmawiał ze mną o swoich planach, żebyśmy wspólnie coś ustalili, zawsze stawiał mnie przed faktem dokonanym. Moja mama parę razy powiedziała mi, że myśli iż on mnie wykorzystuje, ale sama go tłumaczyłam i wciąż to robię. Chcę wierzyć, że chociaż przez chwilę i chociaż trochę mnie kochał. Nie chcę myśleć, że zmarnowałam 7 lat, bo na tamten moment go i tego potrzebowałam. Byłam szczęśliwa.
Z jednej strony, było mi bardzo przykro i naprawdę bolało mnie serce. Miałam wrażenie, jakby ktoś próbował mi je przeciąć, ale nie udało mu się to do końca i była to jedna wielka jątrząca się rana. Z drugiej, jak się rozstaliśmy czułam się jakby kamień spadł mi z serca.
W te wakacje poznałam pewne osoby, zaczęłam wracać do mojej wiary, trochę mój stan mentalny się poprawił. Zaczęłam się odchudzać dla siebie, bo w końcu byłam na to gotowa, ale też chciałam schudnąć, żeby nasz seks był lepszy i powoli zacząć przygotowywać moje ciało na ciążę. Chciała poprosić, żeby mi pomógł, zaczął trochę ze mną ćwiczyć, albo chodzić na spacery. Żebyśmy naprawiali ten związek. Na początek pracowali sami, a jak będzie nas stać to, żebyśmy poszli do psychologa. Ale on stwierdził, że to nie ma sensu, bo i tak nic może się nie zmienić, i będzie tak samo. Kiedy ja mu powiedziałam, że zawsze wybierałam i dalej wybieram jego. Myślałam, że jest moim pierwszym i już będzie ostatnim partnerem. Chciałam wziąć ślub i mieć dzieci.
Ogólnie radziłam sobie dobrze z rozstaniem, ale od ostatnich jakiegoś czasu męczy mnie poczucie winy, ponieważ jestem osobą wierzącą i mam wrażenie, że zawiodłam nie tylko siebie i jego, moich rodziców, ale też Boga. Seksem przed ślubem i wszystkim co opisałam. Ale też potworne myśli, że już nigdy nie będę w stanie nikogo pokochać, ani się nie zakocham, ani nie znajdę już "takiego" faceta. Chociaż staram spojrzeć się na jego zachowanie "srogim" okiem i staram się sobie przetłumaczyć, że oboje zawiniliśmy. 
Dołączyłam do aplikacji randkowej, bo większość moich znajomych jest w związkach i/albo byli zajęci, więc nie miałam za bardzo z kim rozmawiać. Ale jest mi bardzo ciężko. Faceci są albo nudni, albo sami zboczeńcy, albo w ogóle nie mają osobowości. Myślałam, że to pomoże oderwać mi myśli, a tymczasem bardziej sprawia, że chce mi się płakać. Poza tym wątpię w przyszłość, nie wiem czy są ludzie, którzy po tylu pierwszej miłości i tylu latach w związku znaleźli prawdziwą miłość i zakochanie, wiecie ten płomień?
Na razie moja nadzieja na szczęśliwą przyszłość, fajnego męża i dzieci umiera. Zwłaszcza jak słyszę teksty, że stara miłość nie rdzewieje, albo, że nikogo się tak bardzo nie kocha jak swoją pierwszą miłość. Zawsze marzyłam o mocnym związku, mężu i dzieciach. Teraz mam wrażenie jakbym marnowałam "młodość", chociaż dalej jestem stosunkowo młoda bo zaczęliśmy być razem jak miałam 17 lat (teraz mam 24).

Przepraszam za tak długi i nieskładny post. Jeżeli ktoś przez niego przebrnął to dziękuję.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Rozstanie po 7 latach - Strach i poczucie winy. Jak przez to przejść?

Doczytałam tylko do połowy. To chyba logiczne że chodzi o inna kobietę?

3 Ostatnio edytowany przez Shoggies (2020-11-26 22:25:19)

Mówią, że mężczyznę poznaje się po tym jak kończy, nie jak zaczyna, ale do brzegu.

Kiedy czytam Twój post czuję ogromną dozę współczucia, myślę, że większość osób tu na tym forum może wczuć się w Twoją sytuację. Może teraz Ci to nie pomoże, ale za jakiś czas zrozumiesz, że nie jesteś sama, a lęk i ból, które teraz są w Tobie przeminą, ustąpią, zostanie ulga, że nie zmarnowałaś życia z osobą, która już od dawna nie nadążała.
Będę się odnosić do tego co napisałaś.
Po pierwsze, dlaczego bierzesz na siebie całą winę za rozpad związku? Nie było tak, że raczej zagrał tutaj jego wyjazd do PL? Jak rozumiem ten czas spędziliście głównie osobno. Przynajmniej tak wynika z postu, a związki na odległość bardzo ciężko utrzymać. Czy on czasem kogoś nie poznał, bo trochę tak to wygląda.

Mirirale napisał/a:

Zaczął się dziwnie zachowywać 2 tygodnie przed moim wyjazdem do rodziców u których miałam spędzić lato, a później wrócić, na początek roku akademickiego. Przed moim wyjazdem o przytulenie się czy buziaka musiałam się prosić, nie mówiąc już o spędzeniu wspólnie czasu, kiedy tego chciałam to mnie ignorował i wolał siedzieć na telefonie. A ja się czułam coraz bardziej samotna [...] Dla mnie to zawsze było dzielenie się emocjami i wezwanie do akcji, chciałam, żeby mnie przytulił, powiedział, że jesteśmy w tym razem, wziął na spacer, lody czy po prostu poleżał ze mną, ale skupił się tylko na mnie.
Całe wakacje mnie ignorował. Nie odbierał telefonów, nie odpowiadał na wiadomości, odpisywał raz dziennie albo raz na parę dni, a ja siedziałam zestresowana. Było mi potwornie przykro, bolał mnie jego chłód, przepłakałam mnóstwo nocy i dni.

Nie dziwne, że jego chłód emocjonalny i obojętność Cię bolały, natomiast zawsze jestem i będę przeciwnikiem proszenia się o cokolwiek, nieustannego pokazywania drugiej stronie jak strasznie rani i dlaczego jej zachowanie jest takie złe. Myślę, że wiele osób Ci tutaj powie, że z partnerem na temat bolących nas kwestii rozmawia się raz, konkretnie i rzeczowo, a kiedy poprawa nie następuje, to albo trzeba się z tym pogodzić albo rozejść. Myślę, że jego chłód i obojętność były raczej skutkiem, a nie przyczyną odpłynięcia od Ciebie, ale na pewno pokazywanie mu jak cierpiałaś nie tylko Ci nie pomogło, a wręcz mogło go tylko bardziej irytować. Niestety to tak działa. To psychologia. Ta wiedza może Ci się przydać na przyszłość.

Mirirale napisał/a:

Zerwał ze mną dwa dni przed moim lotem - I trzy dni przed rozpoczęciem roku akademickiego, bez czegokolwiek, bez miejsca zamieszkania - on był odpowiedzialny za znalezienie nam pokoju, bo był na miejscu.[...]
Nie miałabym do niego żalu, gdyby po pierwsze zerwał ze mną wcześniej, a po drugie zachował się jak dorosły facet i powiedział - Słuchaj no nie czuję już tego, ale zastanów się co chcesz robić. Może pomogę Ci czegoś poszukać albo sam znajdzie mi jakiś pokój skoro już jest na miejscu.

Ten fragment jest dowodem na to, że za jakiś czas powinnaś poczuć ulgę, że nie spędziłaś z tym panem kolejnych lat. Każdy okazuje miłość w znany sobie sposób, jedni mówią, inni robią, ale jak Cię ktoś kocha, to po prostu o tym wiesz. Ten chłopak ma jeszcze długą drogę do rozwoju.

Mirirale napisał/a:

Czuję się strasznie winna, że rozwaliłam ten związek. On był facetem nad którym mamusia skakała.

Dlaczego czujesz się winna? Czy naprawdę chciałabyś zakładać rodzinę z człowiekiem, który jako dorosły facet wyręcza się mamą w najprostszych życiowych sprawach? Siedzi na utrzymaniu swojej dziewczyny i jej rodziców? Gdzie tu jakaś inicjatywa albo zaradność? Wyobrażasz sobie siebie z dzieckiem, ogarniająca niemowlaka i jeszcze takiego partnera?

Mirirale napisał/a:

Z drugiej, jak się rozstaliśmy czułam się jakby kamień spadł mi z serca.

O, to to to to! Przecież obraz Twojego byłego, jaki namalowałaś powyżej wcale nie świadczy o tym, że tęsknisz za nim bo był tak wspaniały. Tęsknisz za nim, bo nie przestałaś go jeszcze kochać. Bo się przywiązałaś. Bo trochę może za mocno emocjonalnie na niego wsiadłaś i ciężko było zejść, jak zauważyłaś, że Ci odpływa, ale to normalny mechanizm, wszyscy tak mamy. Myślę, że przeczuwałaś, że to do niczego Cię nie zaprowadzi, ale on niepotrzebnie to przeciągał i po prostu Cię męczył. Sama jednak doszłaś do wniosku dlaczego tak zrobił – jest niedojrzałym dzieciakiem i samolubem.

Mirirale napisał/a:

Myślałam, że jest moim pierwszym i już będzie ostatnim partnerem. Chciałam wziąć ślub i mieć dzieci.
[...] mam wrażenie, że zawiodłam nie tylko siebie i jego, moich rodziców, ale też Boga. Seksem przed ślubem i wszystkim co opisałam.

To jest właśnie ten urok pierwszej miłości, człowiek sobie marzy, że to już będzie ta na całe życie, ale na szczęście, w wielu przypadkach nie jest

4

Mirirale napisał/a:

On był facetem nad którym mamusia skakała

I tutaj się kłania bezstresowe wychowanie a tak naprawdę lenistwo wychowawcze.
I przypominają mi się słowa piosenki Danuty Rinn

"Gdzie ci mężczyźni, prawdziwi tacy,
Mmm, orły, sokoły, herosy!?
Gdzie ci mężczyźni na miarę czasów,
Gdzie te chłopy!? "

Mirirale napisał/a:

Czuję się strasznie winna, że rozwaliłam ten związek.

Tak jesteś winna ... dokonania złego wyboru faceta - przepraszam facetów - narcyza.
I zgadzam się z Twoją mamą - wykorzystywał Ciebie przez pobyt w UK w Polsce przestałaś mu być potrzebna.

5 Ostatnio edytowany przez Mirirale (2020-11-27 01:03:49)

madoja napisał/a:

Doczytałam tylko do połowy. To chyba logiczne że chodzi o inna kobietę?

Nie wydaje mi się. Co jak co, ale raczej miałam pewność, że nie ma nikogo innego, chyba, że najpierw tylko pisali, a podczas wakacji coś wynikło. Ale nawet jeśli, to teraz już to nie ma znaczenia. Jak to mówią co z oczu to z serca.

Shoggies napisał/a:

Mówią, że mężczyznę poznaje się po tym jak kończy, nie jak zaczyna, ale do brzegu.

Kiedy czytam Twój post czuję ogromną dozę współczucia, myślę, że większość osób tu na tym forum może wczuć się w Twoją sytuację. Może teraz Ci to nie pomoże, ale za jakiś czas zrozumiesz, że nie jesteś sama, a lęk i ból, które teraz są w Tobie przeminą, ustąpią, zostanie ulga, że nie zmarnowałaś życia z osobą, która już od dawna nie nadążała.
Będę się odnosić do tego co napisałaś.
Po pierwsze, dlaczego bierzesz na siebie całą winę za rozpad związku? Nie było tak, że raczej zagrał tutaj jego wyjazd do PL? Jak rozumiem ten czas spędziliście głównie osobno. Przynajmniej tak wynika z postu, a związki na odległość bardzo ciężko utrzymać. Czy on czasem kogoś nie poznał, bo trochę tak to wygląda.

Mirirale napisał/a:

Zaczął się dziwnie zachowywać 2 tygodnie przed moim wyjazdem do rodziców u których miałam spędzić lato, a później wrócić, na początek roku akademickiego. Przed moim wyjazdem o przytulenie się czy buziaka musiałam się prosić, nie mówiąc już o spędzeniu wspólnie czasu, kiedy tego chciałam to mnie ignorował i wolał siedzieć na telefonie. A ja się czułam coraz bardziej samotna [...] Dla mnie to zawsze było dzielenie się emocjami i wezwanie do akcji, chciałam, żeby mnie przytulił, powiedział, że jesteśmy w tym razem, wziął na spacer, lody czy po prostu poleżał ze mną, ale skupił się tylko na mnie.
Całe wakacje mnie ignorował. Nie odbierał telefonów, nie odpowiadał na wiadomości, odpisywał raz dziennie albo raz na parę dni, a ja siedziałam zestresowana. Było mi potwornie przykro, bolał mnie jego chłód, przepłakałam mnóstwo nocy i dni.

Nie dziwne, że jego chłód emocjonalny i obojętność Cię bolały, natomiast zawsze jestem i będę przeciwnikiem proszenia się o cokolwiek, nieustannego pokazywania drugiej stronie jak strasznie rani i dlaczego jej zachowanie jest takie złe. Myślę, że wiele osób Ci tutaj powie, że z partnerem na temat bolących nas kwestii rozmawia się raz, konkretnie i rzeczowo, a kiedy poprawa nie następuje, to albo trzeba się z tym pogodzić albo rozejść. Myślę, że jego chłód i obojętność były raczej skutkiem, a nie przyczyną odpłynięcia od Ciebie, ale na pewno pokazywanie mu jak cierpiałaś nie tylko Ci nie pomogło, a wręcz mogło go tylko bardziej irytować. Niestety to tak działa. To psychologia. Ta wiedza może Ci się przydać na przyszłość.

Mirirale napisał/a:

Zerwał ze mną dwa dni przed moim lotem - I trzy dni przed rozpoczęciem roku akademickiego, bez czegokolwiek, bez miejsca zamieszkania - on był odpowiedzialny za znalezienie nam pokoju, bo był na miejscu.[...]

Ten fragment jest dowodem na to, że za jakiś czas powinnaś poczuć ulgę, że nie spędziłaś z tym panem kolejnych lat. Każdy okazuje miłość w znany sobie sposób, jedni mówią, inni robią, ale jak Cię ktoś kocha, to po prostu o tym wiesz. Ten chłopak ma jeszcze długą drogę do rozwoju.

Mirirale napisał/a:

Czuję się strasznie winna, że rozwaliłam ten związek. On był facetem nad którym mamusia skakała.

Dlaczego czujesz się winna? Czy naprawdę chciałabyś zakładać rodzinę z człowiekiem, który jako dorosły facet wyręcza się mamą w najprostszych życiowych sprawach? Siedzi na utrzymaniu swojej dziewczyny i jej rodziców? Gdzie tu jakaś inicjatywa albo zaradność? Wyobrażasz sobie siebie z dzieckiem, ogarniająca niemowlaka i jeszcze takiego partnera?

Mirirale napisał/a:

Z drugiej, jak się rozstaliśmy czułam się jakby kamień spadł mi z serca.

O, to to to to! Przecież obraz Twojego byłego, jaki namalowałaś powyżej wcale nie świadczy o tym, że tęsknisz za nim bo był tak wspaniały. Tęsknisz za nim, bo nie przestałaś go jeszcze kochać. Bo się przywiązałaś. Bo trochę może za mocno emocjonalnie na niego wsiadłaś i ciężko było zejść, jak zauważyłaś, że Ci odpływa, ale to normalny mechanizm, wszyscy tak mamy. Myślę, że przeczuwałaś, że to do niczego Cię nie zaprowadzi, ale on niepotrzebnie to przeciągał i po prostu Cię męczył. Sama jednak doszłaś do wniosku dlaczego tak zrobił – jest niedojrzałym dzieciakiem i samolubem.

Mirirale napisał/a:

Myślałam, że jest moim pierwszym i już będzie ostatnim partnerem. Chciałam wziąć ślub i mieć dzieci.
[...] mam wrażenie, że zawiodłam nie tylko siebie i jego, moich rodziców, ale też Boga. Seksem przed ślubem i wszystkim co opisałam.

To jest właśnie ten urok pierwszej miłości, człowiek sobie marzy, że to już będzie ta na całe życie, ale na szczęście, w wielu przypadkach nie jest

No właśnie wiem, że nie powinnam mu tego wszystkiego mówić, ale zawsze miałam nadzieję, że może tym razem coś do niego dotrze, przez większość związku, zawsze tak miałam nadzieję. Ale gdzieś tam zawsze czułam, że nie mogę pewnych rzeczy mu powiedzieć, skoro to, że mówiłam, że tęsknie za rodziną uznawał za żale albo narzekanie. Sama musiałam się zmagać z rodzinnymi problemami, bo nie chciałam, żeby właśnie odebrał to, że mam żal, ale było mi ciężko. W każdym razie było minęło. Następnym razem będę wiedziała, że trzeba pogadać raz a dobrze.
U mnie w rodzinie zawsze było tak, że ludzie pobierali się ze swoimi pierwszymi poważnymi partnerami, dlatego czuję się jakbym zawiodła na całej linii. Moja mama też zawsze wpajała mi, że żona gotuje, pierze, sprząta i zajmuje się domem. A ja nie mogłam tego robić przez zdrowie i później mój stan psychiczny i czuję się, jakby to było tą ostatnią kropką nad "i", że nawet czegoś tak podstawowego nie mogłam mu dać. Chociaż on też nie zaspakajał moich wszystkich potrzeb, tych o których mu mówiłam. Np. Wiele raczy mówiłam, że lubię dostawać kwiaty, tylko dwa razy podczas trwania naszego związku o nich pomyślał i mi kupił.
Jestem rozbita emocjonalnie i nie wiem czemu biorę całą winę na siebie i mam wrażenie, że każdy obwinia mnie, ale właśnie z tym teraz się mierzę i mam nadzieję, że niedługo poczuję tą ulgę i poradzę sobie z przejściem tego.
Teraz widzę i staram się sobie przetłumaczyć, że dużo rzeczy w tym związku było naciąganych, wiele było w nim czerwonych flag i rzeczy, których nie powinno być w normalnym kochającym się związku, ale były. Chociażby właśnie to życie z moimi rodzicami, zarabiał tyle, że mogliśmy się wyprowadzić i mógłby nas utrzymać, ale wtedy nie odłożył by tyle pieniędzy. Ale mam wrażenie, że dla wszystkich on był ideałem. I nie tylko ja czuję się winna, ale i oni mnie za to obwiniają, widząc w nim ideał. Jestem osobą, która była zdania, że o partnerze nie mówi się źle, miałam może dwie osoby do których napomknęłam o tym co mnie bolało i jak mnie traktował, ale pewne rzeczy też ukrywałam. Bo nie chciałam, żeby myśleli o nim źle.
Dziękuję za Twoją odpowiedź, jeszcze parę razy ją przeczytam, i przemyślę, ponieważ jest to bardzo mądre. <3
Edit: Tak byliśmy długo na odległość, ale też pojechałam do niego i kilka miesięcy w drugim roku byliśmy razem. Ale wiadomo to i tak było głównie na odległość. 

maku2 napisał/a:

Tak jesteś winna ... dokonania złego wyboru faceta - przepraszam facetów - narcyza.
I zgadzam się z Twoją mamą - wykorzystywał Ciebie przez pobyt w UK w Polsce przestałaś mu być potrzebna.

No właśnie o to się rozchodzi, tylko, że on miał ciotkę w Londynie, zawsze tłumaczyłam to sobie tak, że jakby chciał to by mógł do niej pojechać. Dlatego też nie wiem co nim kierowało. I jeżeli ten scenariusz byłby prawdziwy lub w jakimś stopniu prawdziwy to po co ten cyrk?

6

Bo bez tego cyrku nie mógłby Ciebie wykorzystywać.
I czy jego ciotka dałaby się wykorzystywać tak jak Ty?

7

maku2 napisał/a:

Bo bez tego cyrku nie mógłby Ciebie wykorzystywać.
I czy jego ciotka dałaby się wykorzystywać tak jak Ty?

Nie mam pojęcia, nie znałam jej. Wydaje mi się, że skoro to rodzina, to nie miałby tam źle, ale być może się mylę, różnie to bywa z rodziną. Jak to mówią, najlepiej się z nią wychodzi na zdjęciach.

8

Mój tato opowiadał mi wczoraj, że oglądał program gdzie chłopak zakochał się w 16-letniej, niepełnosprawnej dziewczynie (on też tyle miał) i pomagał jej ze wszystkim. przenosił ją z wózka, pomagał się ubierać. Potem jej matka zachorowała, musiała jechać do szpitala. I owa dziewczyna miała trafić do specjalistycznego ośrodka, ale matka tego chłopaka powiedziała, że nie ma mowy, oni wezmą ją do siebie. Więc nie wiem, może jestem dla siebie trochę zbyt ostra...

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Rozstanie po 7 latach - Strach i poczucie winy. Jak przez to przejść?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024