Kiedyś forum było jedynym miejscem dyskusji społecznych - dziś taką rolę pełnią grupy na Facebooku. A jednak wiele osób tu wchodzi, pisze - czy również dyskutujecie w grupach FB, no i dlaczego wybrałyście/wybraliście .... forum?
Zachęcam do dyskusji.
Kiedyś forum było jedynym miejscem dyskusji społecznych - dziś taką rolę pełnią grupy na Facebooku. A jednak wiele osób tu wchodzi, pisze - czy również dyskutujecie w grupach FB, no i dlaczego wybrałyście/wybraliście .... forum?
Zachęcam do dyskusji.
Przyzwyczajenie plus sprawdzone wieloletnie znajomosci.
Jestem na kilku grupach na fejsie, mam nawet mala wlasna grupe.
Jednak jesli chodzi o forum to chcialam tak sie odchamic od tej psychozy poprawnosci politycznej za granica i porozmawiac z rodakami po Polsku.
Dlatego tu przyszlam.
Jestem na grupach fejsbukowych przeznaczonych do konkretnych tematów np. na temat cukrzycy, uprawy hortensji, truskawek.
Tam rozmawia się zgodnie z regulaminem tylko na temat związany z nazwą grupy.
A na forum wiele tematów w jednym miejscu.
Jest to jakoś uporządkowane, tematy, które mnie nie interesują można ominąć, nie wchodzić na wątek.
A ja? A ja nie jestem "fejsbukowa". Założony tylko do msgera i na tym kończy się korzystanie z fb
Dlatego że jest dużo ludzi i są ścisłe zasady moderacja oraz walczy się ze spamem.
Kiedyś forum było jedynym miejscem dyskusji społecznych
Nie było jedynym.
Od lat 80-tych istnieją grupy dyskusyjne.
Zapewne równie długo mailowe listy dyskusyjne.
dziś taką rolę pełnią grupy na Facebooku. A jednak wiele osób tu wchodzi, pisze - czy również dyskutujecie w grupach FB, no i dlaczego wybrałyście/wybraliście .... forum?
Bo FB ma same wady:
- Koszmarnie niedorzeczny interfejs. Kliknij żeby zobaczyć 5 postów więcej, kliknij, żeby zobaczyć 5 następnych, zostało jeszcze trzy posty, kliknij.
- Trudno cokolwiek znaleźć. FB wyświetla domyślnie tylko najnowsze posty i najnowsze komentarze. Ogólnie to jak pisanie po strumieniu.
- FB to kompletny śmietnik. Może to pasuje ludziom bez żadnych zainteresowań, ale mnie odrzuca ściek postów różnych osób na różne tematy przetykany durnymi konkursami, quizami itp.
- Brak faktycznej możliwości sprofilowania sobie, co właściwie chcę oglądać. Do tego algorytm, który uważa, że jak kliknęłam dwa razy zdjęcia paznokci, to znaczy, że trzeba mnie zalać fotkami manikirów.
- Łatwość repostowania dowolnej bzdury, skutkująca tym, że 100 razy przeklejane są te same (przeważnie durne) treści.
- Coraz większy nacisk na grafiki i filmy zamiast ludzkiego tekstu. Z resztą tego tekstu FB wyświetla (bez klikania) może ze 3 linijki, w efekcie ludzie chcący wkleić na FB dłuższy tekst, wklejają go jako... obrazek
Jestem na grupach fejsbukowych przeznaczonych do konkretnych tematów np. na temat cukrzycy, uprawy hortensji, truskawek.
Tam rozmawia się zgodnie z regulaminem tylko na temat związany z nazwą grupy.A na forum wiele tematów w jednym miejscu.
Jest to jakoś uporządkowane, tematy, które mnie nie interesują można ominąć, nie wchodzić na wątek.
Dokładnie.