Witam wszystkich forumowiczów. Zwracam się do Was z prośbą o ocenę mojej sytuacji i radę co dalej robić.
Postaram się opisać w skrócie. On pięć lat starszy ode mnie, obydwoje mamy dzieci, on po rozwodzie 1,5 roku a ja 4 lata po rozstaniu z ojcem dziecka.
Spotykamy się od 2 miesięcy, byliśmy na kilku randkach, spacerach a ostatnio też w lozku gdzie idealnie się dopasowalismy. Codzienny kontakt inicjowany chętnie z jego strony, a spotkania raz na kilka dni.
Ostatnio rzucił tekstem, że nie chce się wiązać tylko spotykać. Innym razem, że nie wyobraża sobie aby swoim dzieciom miał powiedzieć że ma kogoś. On ma teraz trudny czas ze wzgledu na problemy finansowe, stresy zwiazane ze swoją byłą żoną , z ktora ciągle toczy wojnę, ja z byłym mamy do siebie szacunek i nie klocimy się. Chciałabym na nowo ułożyć sobie życie. Nie chce mieć więcej dzieci, ani brać ślubu. Nie jest mi to niezbędne do życia ale chciałabym mieć bliską osobę na dobre i na złe, kiedyś zamieszkać razem... Po tym co mi powiedział wątpię czy z tego coś będzie. Z jednej strony spotykamy się krótko i być może zmieni zdanie, a z drugiej nie chce być wykorzystywana tylko do seksu. Nie chce też naciskac i wymuszać jakichs deklaracji, sama jeszcze przecież go nie kocham ale przynajmniej wiem, ze chciałabym coś stworzyć, zbudowac poważną relację. Niestety przeżyłam już dwie takie znajomości, gdzie panowie nie zamierzali sie wiązać i wiem, że nie potrafię być w takim układzie bez emocji.
Jak myślicie? Wrzucić na luz i czekać na rozwój sytuacji czy lepiej od razu się ewakuować żeby potem nie bolało?
Dziękuję za odpowiedzi
2 2020-07-29 21:02:53 Ostatnio edytowany przez niebieskomi (2020-07-29 21:03:16)
przeżyłam już dwie takie znajomości, gdzie panowie nie zamierzali sie wiązać i wiem, że nie potrafię być w takim układzie bez emocji.
Ostatnio rzucił tekstem, że nie chce się wiązać tylko spotykać. Innym razem, że nie wyobraża sobie aby swoim dzieciom miał powiedzieć że ma kogoś.
Przeczytaj jeszcze raz fragmenty Twoich własnych wypowiedzi. I wyciągnij wnioski.
3 2020-07-29 21:20:16 Ostatnio edytowany przez umajona (2020-07-29 21:21:24)
On twierdzi, że nie chce się z Tobą wiązać, bo:
- woli się po prostu spotykać
- nie chce mówić swoim dzieciom, że ma kogoś
- ma trudny czas ze względu na problemy finansowe i stresy z byłą żoną.
Jak siebie widzisz w takiej perspektywie? Niezbyt wymarzona...
Przynajmniej od początku Ci mówi, że nie widzi z Tobą przyszłości, zamiast mamić Cię jakimiś obietnicami. Może być tak, że pobawi się (jeśli się zgodzisz na taki układ), a potem się zmyje mówiąc Ci, że przecież niczego Ci nie obiecywał. Więc moim zdaniem lepiej się ewakuować, jeśli marzy Ci się coś innego, niż "spotykanie się bez zobowiązań".
Autorko, gdybyś objawiła mu się jako kobieta jego marzeń, to ja zapewniam Cię, że nie mówiłby Ci takich rzeczy, ponieważ za nic w świecie nie chciałby, żebyś mu uciekła. Na każdym kroku okazywałby Ci zainteresowanie i dążył do tego, żebyś i Ty Widziała go w jak najlepszym świetle. Nie liczyłyby się wtedy żadne jego problemy, bo po prostu by ich nie było.
Tobie zaproponował seks bez zobowiązań, bo przecież nie związek, tylko zwykle spotykanie się na seks.
Jeśli za jakiś czas spotka kobiete w swoim guście Ciebie zostawi bez wahania i zobaczysz, na co go stać, na jakie zachowania w sytuacji, gdy jakąś kobietą go sobą zachwyci.
Zakończ to, bo prędzej czy później gorzko za płaczesz. I po co Ci coś takiego?
Rzeczywiście, tak muszę zrobić. Dziękuję Wam bardzo za pomoc
6 2020-07-29 22:11:15 Ostatnio edytowany przez paslawek (2020-07-29 22:14:06)
Podobno wszystko na tym świecie jest możliwe i jakiś związek z tego może być ,ale
doświadczenie i życie przynajmniej mnie pokazało że jak ktoś mówi tak jak ten facet to raczej głębszej relacji z tego nie będzie, nikła szansa na to że mu się odmieni,a on z powodów i przyczyn sobie znanych ,nie chce się zaangażować na poziomie którego Ty ewentualnie oczekujesz i powiem Ci że mu wolno może mieć urazy, traumy rany nieprzepracowane porozwodowe emocje ,obawy albo zwyczajnie nie chce mu się wysilać boi się nie ufa albo czort wie co tam jeszcze .
Facet powiedział Ci czego nie chce i czego by oczekiwał i w porządku, że w ogóle to zrobił, a nie udawał ,zakochanego na zabój i że na zawsze i do końca życia itp itd tylko to świadczy o tym że pomimo podobnych przeżyć i podejścia to jednak dzieli was przepaść ,jak wejdziesz w ten układ i zaczniesz rozwijać angażować się pogłębiać więź z nim to będzie jednostronne nie lekceważ oczekiwań i tego co w życiu nieprzewidywalne jeżeli chodzi o uczucia i przywiązanie możesz się bardzo rozczarować i po tym co ci powiedział to na własne życzenie ,więc albo wstrzymaj się co trudne jak w grę wchodzi uczucie a nawet sam seks bo seks to też mnóstwo emocji i oczekiwania albo zakończ tę znajomość .Dla faceta taki układ wygląda na bardzo wygodny dlatego może to ciągnąć do momentu aż mu się znudzi lub uzna że go "osaczasz"swoją miłością .Dal Ciebie to co teraz to ważny moment dla decyzji nie udawaj heroiny i że miłość wszystko zwycięży do związku potrzeba dwojga nie pokochasz za dwoje mniejsza o ślub mieszkanie wzajemna więź jest istotna poczucie bezpieczeństwa a nie udawanie i pozory w zaufaniu niestety łatwo to zepchnąć i nie spoglądać w tę strone potem tylko żal do siebie i obwinianie nawet wbrew logice nie daj się też wykorzystywać jak instrument na żądanie pomimo tego że niby też coś z tego masz w konsekwencjach poczucie wartości bardzo może Ci spaść .
Ty decydujesz co się stanie na plus dla faceta że nie ukrywa tego co myśli inna sprawa jak myśli ,to na pewno nie jest żadna Twoja wina przewiduje że ma taki stan po rozwodzie coś w nim się zacięło i już nie wiadomo czy mu minie i kiedy jak chcesz to czekaj tylko nie eskaluj oczekiwań w stosunku do jego uczuć i zaangażowania bo rozczarowanie jest nieuchronne w dodatku będziesz być może sobie pluć w brodę - facet Cię uprzedzał czy szkoda czasu czy nie szkoda Ty masz wybór.
Rzeczywiście, tak muszę zrobić. Dziękuję Wam bardzo za pomoc
8 2020-07-29 22:25:08 Ostatnio edytowany przez TylkoKolezanka (2020-07-29 22:25:27)
Paslawek - dobrze wiedzieć też jak ocenia to facet, dziękuję z wyczerpującą wiadomość.
Niestety szkoda mi czasu na czekanie aż pan dostanie objawienia lub rzeczywiście pozna kogoś lepszego. Muszę to zakończyć ![]()