Witam chciałabym się zapytać czy ktoś miał uszkodzony kręgosłup kręgi szyjne jakie badania zrobić najlepiej prócz rentgenowskiego zdjęcia. Pozdrawiam.
2 2019-11-09 23:09:52 Ostatnio edytowany przez Janix2 (2019-11-09 23:16:59)
Tomografię komputerowa albo rezonans magnetyczny. Przy problemach z kręgosłupem prześwietlenie może być mało czytelne. Mnie bolało prawe ramie, prześwietlenie niby OK a tomografia górnej części kręgosłupa coś tam pokazała.
Tak jak napisał Janix2 - TK lub rezonans, o wyborze badania decyduje lekarz.
Mój syn od jakiego czasu ma problemy z kręgosłupem, zdjęcie RTG nie wykazało niczego nieprawidłowego, dlatego neurolog skierowała go na rezonans, którego wynik dał już jasny obraz sytuacji. Obecnie w ramach obserwacji ma to badanie powtarzane mniej więcej co pół roku, przy czym czasem z kontrastem, czasem bez i przyznam, że nie wiem skąd ta rozbieżność.
4 2019-11-10 17:42:09 Ostatnio edytowany przez monkeyjolka (2019-11-10 17:44:16)
Czy badanie rezonansem magnetycznym lub tomografia komputerowa jest bolesna? Mam plomby rtęciowe czy to przeciwskazanie?
Najbardziej bolesne jest oczekiwanie w kolejce żeby się zapisać. W twoim wypadku tomografię robią tylko okolic kręgosłupa a nie szczęk. Ale powiedz lekarzowi o swoich obawach.