Cześć, nie chcę się jakoś bardzo rozpisywać i zanudzać, opiszę to możliwie jak najkrócej.
Mam 30 lat, cierpię na łysienie androgenowe. Leczę się endokrynologicznie, ale efekty są słabe. Raz na jakiś czas mam wrażenie, że mi się pogarsza i wtedy czuję się jeszcze gorzej niż zwykle i najchętniej w ogóle nie wychodziłabym z domu. Gdyby tego było mało to ogólnie mam cienkie i dość marne włosy, próbowałam różnych rzeczy, i tabletek, i odżywek, i masek, i przeróżnych szamponów i niewiele im to pomogło. Dziś spojrzałam w lustro i zobaczyłam, że znowu jest gorzej.
Nie umiem sobie z tym poradzić psychicznie, czuję się brzydka, w ogóle nie czuję się nawet kobietą (mężczyźni mają kompleksy z powodu łysienia, ale kobieta, która traci włosy to już w ogóle, tylko okaz do cyrku...).
Dziś są moje urodziny, a moim największym marzeniem jest, żeby nie musieć więcej wychodzić z domu i pokazywać się ludziom
Wszystkiego najlepszego
Włosy to nieodłączny atrybut kobiecości, ale to nie oznacza że muszą być twoje. Może zainwestuj w perukę? Widziałem na filmach i kobiety całkiem fajnie w nich wyglądały. Co do leków na łysienie androgenowe to w przypadku mężczyzn są finasteryd i minoxidil po których jajka zanikają i dlatego tylko desperaci po nie sięgają ale kobietom chyba szkody nie wyrządzą?
Hej !
Miałaś wykonane badanie histopatologiczne w tym kierunku, bo często lekarze szukają przyczyn w hormonach za wysokim poziomie testosteronu, a on może a nie musi się przyczyniać do łysienia androgenowego. Jeśli nie to wykonaj koniecznie, bo moze tu tkwi problem. Zwiększ również ilość pierwiastków korzystnie wpływających na włosy głównie zadbaj o wysoką podaż cynku. Głowa do góry i Wiem, że to trudne, ale zaakceptuj swój obecny stan, zamartwianie się pogłębi tylko objawy i zniszczy psychikę, łysienie to nie wyrok, są przecież peruki z naturalnych włosów i nikt nie powinien się zorientować i Ogólnie Wszystkiego Najlepszego ! Trzymam za Ciebie Kciuki
a próbowałaś np mezoterapii? moja mama korzystała z takich zabiegów i bardzo pomogło na porost i wzmocnienie włosów