Frytki bez tłuszczu Jak ? Ktoś wie jak to zrobić ?
Osoba z pracująca w barze zdradziła , że aby frytki nie nasączały się olejem trzeba je sparzyć wrzątkiem. Próbowałem parę razy tak , jest niewielka różnica.
Ktoś może zna lepszy sposób ? A może frytki nie z pyr tylko ....
Do piekarnika wsadź i będą bez tłuszczu ;>
Do piekarnika wsadź i będą bez tłuszczu ;>
Przed włożeniem do piekarnika można od razu posolić ,sól wysusza i frytki są bardziej chrupiące.
Dziękuje, ale w ten sposób powstają czipsy, tylko są cieniej krojone.
Dziękuje, ale w ten sposób powstają czipsy, tylko są cieniej krojone.
Co kto lubi
Można też tylko to trochę upierdliwe wysypać frytki z frytkownicy lub patelni na papierowy ręcznik.
NeoFoto70 napisał/a:Dziękuje, ale w ten sposób powstają czipsy, tylko są cieniej krojone.
Co kto lubi
![]()
Można też tylko to trochę upierdliwe wysypać frytki z frytkownicy lub patelni na papierowy ręcznik.
Po części tak ale sporo tłuszczu i tak pozostanie.
Frytki bez tłuszczu Jak ? Ktoś wie jak to zrobić ?
Osoba z pracująca w barze zdradziła , że aby frytki nie nasączały się olejem trzeba je sparzyć wrzątkiem. Próbowałem parę razy tak , jest niewielka różnica.
Ktoś może zna lepszy sposób ? A może frytki nie z pyr tylko ....
frytki z pyr. wsadzić do piekarnika na jakieś 180-200 stopni na ok. 20 min.
8 2018-12-05 23:36:14 Ostatnio edytowany przez Olinka (2018-12-06 01:25:54)
Znajoma mi podrzuciła rozwiązanie ktoś próbował :
"Frytki z batatów to zdrowsza alternatywa do smażonych na głębokim tłuszczu frytek z białych ziemniaków. Dzięki temu, że pieczone są z olejem kokosowym unikasz niezdrowych kwasów tłuszczowych trans. Wystarczy 20-30 minut, by cieszyć się smakiem tych chrupiących, smacznych i zdrowych frytek.
Składniki:
2 bataty, średniej wielkości
3-4 łyżki oleju kokosowego, płynnego
sól, najlepiej himalajska
ulubione przyprawy jak np. papryka chili, papryka wędzona czy tymianek.
Sposób wykonania:
Umyj bataty i pokrój je w słupki (jeśli chcesz możesz je wcześniej obrać ze skórki, ale ze skórką będą zdrowsze). Wyłóż blachę papierem pergaminowym. Wrzuć na blachę pokrojone bataty i skrop je olejem kokosowym (olej powinien być płynny, jeśli tak nie jest wystarczy go lekko ocieplić). Rozłóż frytki równomiernie na blasze (nie powinny na siebie zachodzić, im mniej frytek na tacy tym będą bardziej chrupiące). Posyp je przyprawami (oprócz soli, której najlepiej użyć na sam koniec) i włóż do rozgrzanego piekarnika (220 stopni). Gdy frytki będą miały złocisty kolor powinny być gotowe. Wystarczy je wysypać na talerz i posypać solą." przepis z surajadekcom
Znajoma mi podrzuciła rozwiązanie ktoś próbował :
"Frytki z batatów to zdrowsza alternatywa do smażonych na głębokim tłuszczu frytek z białych ziemniaków. Dzięki temu, że pieczone są z olejem kokosowym unikasz niezdrowych kwasów tłuszczowych trans. Wystarczy 20-30 minut, by cieszyć się smakiem tych chrupiących, smacznych i zdrowych frytek.
Składniki:
2 bataty, średniej wielkości
3-4 łyżki oleju kokosowego, płynnego
sól, najlepiej himalajska
ulubione przyprawy jak np. papryka chili, papryka wędzona czy tymianek.Sposób wykonania:
Umyj bataty i pokrój je w słupki (jeśli chcesz możesz je wcześniej obrać ze skórki, ale ze skórką będą zdrowsze). Wyłóż blachę papierem pergaminowym. Wrzuć na blachę pokrojone bataty i skrop je olejem kokosowym (olej powinien być płynny, jeśli tak nie jest wystarczy go lekko ocieplić). Rozłóż frytki równomiernie na blasze (nie powinny na siebie zachodzić, im mniej frytek na tacy tym będą bardziej chrupiące). Posyp je przyprawami (oprócz soli, której najlepiej użyć na sam koniec) i włóż do rozgrzanego piekarnika (220 stopni). Gdy frytki będą miały złocisty kolor powinny być gotowe. Wystarczy je wysypać na talerz i posypać solą." przepis z surajadekcom
kto co lubi. Dla mnie batatu zbyt mączniaste i słodkie.
NeoFoto70 napisał/a:Frytki bez tłuszczu Jak ? Ktoś wie jak to zrobić ?
Ktoś może zna lepszy sposób ? A może frytki nie z pyr tylko ....frytki z pyr. wsadzić do piekarnika na jakieś 180-200 stopni na ok. 20 min.
Dziękuje,powtórze się ale w ten sposób powstają czipsy, tylko są cieniej krojone.
A moze inny olej ?
Dziękuje,powtórze się ale w ten sposób powstają czipsy, tylko są cieniej krojone.
no i?
dlatego wyżej masz podany przybliżony czas pieczenia - abyś bezmyślnie nie zrobił z frytek czipsów.
A nie można w ten sam sposób, jak podano to w przepisie na frytki z batatów, przygotować je ze zwykłych ziemniaków?
Jeśli nie i równocześnie z piekarnika nie, odsączone z tłuszczu, by zminimalizować jego ilość - nie, to już chyba pozostaje Ci tylko z frytek zupełnie zrezygnować .