Chłopak i potencjalna ciąża - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Chłopak i potencjalna ciąża

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Chłopak i potencjalna ciąża

Jestem z chłopakiem od roku. Mieliśmy wzloty, upadki - jak każda para. Ja mam 28 lat, on jest o rok młodszy. To dla nas obojga drugi związek w życiu, a pierwszy tak poważny. Oboje bardzo się kochamy. Emocje u nas są skrajne. Od miłości, do nienawiści. Mamy taką hiperbolę. Kilka kryzysów już za nami. Spędzamy razem każdą wolną chwilę, robimy wszystko we dwoje. Jest to bardzo intensywna znajomość. Martwi mnie jedna kwestia, dosyć poważna. Już po raz drugi przy rozmowie (kiedy zaczęłam żartować, że spóźnia mi się okres już bardzo długo), nadmienił, że musiałabym usunąć ciążę, gdybym w najbliższym czasie w nią zaszła. Ryzyko jest wielce prawdopodobne, gdyż od dłuższego już czasu uprawiamy seks bez zabezpieczenia (który jest wspaniały). Po raz pierwszy odbyliśmy taką rozmowę w zasadzie na samym początku naszej znajomości. Wówczas nie przejęłam się jakoś super tymi słowami - sama potrafiłam sobie wytłumaczyć wszystko w dość racjonalny sposób (on również rozłożył to na czynniki pierwsze). Nie znaliśmy się dobrze, byłam utrzymywana przez mamę itp. Wg. mnie sytuacja nieco zmieniła się. Ukończyłam studia, mam stałą pracę. On w zeszłym roku rozpoczął drugi kierunek studiów. Nie pochodzi też z biednej rodziny. Wszystko rozumiem - wiem, że rozmowa jest czysto hipotetyczna, ale poddaję w wątpliwość czy naprawdę jestem dla niego najważniejszą osobą. Nie mamy 16 lat. Twierdzi, że dziecko powinno być zaplanowane, że powinna to być przemyślana decyzja. Oczywiście, zgadzam się z tym, ale 'co by było gdyby'. Jego rodzice rozwiedli się, ja również nie pochodzę z pełnej rodziny, a jednak aż tak całkowicie wiary w ludzi nie straciłam. Zawsze mogę na niego liczyć, nigdy mnie nie zawiódł, więc tym bardziej niepokoi mnie ten stosunek do ew. ciąży. Doszło teraz do tego, że zaczęłam zastanawiać się czy on nie traktuje mnie jako "przyjemności". Czy moje wątpliwości są słuszne?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Chłopak i potencjalna ciąża
eminiemi napisał/a:

Jestem z chłopakiem od roku. Mieliśmy wzloty, upadki - jak każda para. Ja mam 28 lat, on jest o rok młodszy. To dla nas obojga drugi związek w życiu, a pierwszy tak poważny. Oboje bardzo się kochamy. Emocje u nas są skrajne. Od miłości, do nienawiści. Mamy taką hiperbolę. Kilka kryzysów już za nami. Spędzamy razem każdą wolną chwilę, robimy wszystko we dwoje. Jest to bardzo intensywna znajomość. Martwi mnie jedna kwestia, dosyć poważna. Już po raz drugi przy rozmowie (kiedy zaczęłam żartować, że spóźnia mi się okres już bardzo długo), nadmienił, że musiałabym usunąć ciążę, gdybym w najbliższym czasie w nią zaszła. Ryzyko jest wielce prawdopodobne, gdyż od dłuższego już czasu uprawiamy seks bez zabezpieczenia (który jest wspaniały). Po raz pierwszy odbyliśmy taką rozmowę w zasadzie na samym początku naszej znajomości. Wówczas nie przejęłam się jakoś super tymi słowami - sama potrafiłam sobie wytłumaczyć wszystko w dość racjonalny sposób (on również rozłożył to na czynniki pierwsze). Nie znaliśmy się dobrze, byłam utrzymywana przez mamę itp. Wg. mnie sytuacja nieco zmieniła się. Ukończyłam studia, mam stałą pracę. On w zeszłym roku rozpoczął drugi kierunek studiów. Nie pochodzi też z biednej rodziny. Wszystko rozumiem - wiem, że rozmowa jest czysto hipotetyczna, ale poddaję w wątpliwość czy naprawdę jestem dla niego najważniejszą osobą. Nie mamy 16 lat. Twierdzi, że dziecko powinno być zaplanowane, że powinna to być przemyślana decyzja. Oczywiście, zgadzam się z tym, ale 'co by było gdyby'. Jego rodzice rozwiedli się, ja również nie pochodzę z pełnej rodziny, a jednak aż tak całkowicie wiary w ludzi nie straciłam. Zawsze mogę na niego liczyć, nigdy mnie nie zawiódł, więc tym bardziej niepokoi mnie ten stosunek do ew. ciąży. Doszło teraz do tego, że zaczęłam zastanawiać się czy on nie traktuje mnie jako "przyjemności". Czy moje wątpliwości są słuszne?

Chcesz się dowiedzieć jaki jest jego stosunek do Ciebie to powiedz, że jesteś w ciąży. Wtedy okaże się czy Cię kocha, czy jest z Tobą tylko dla przyjemności. A z drugiej strony pochylamy się nad małym kotkiem, czy szczeniakiem a nie potrafimy czasami pochylić się nad człowiekiem, bo przecież ta nieplanowana ciąża to ludzkie życie.

3

Może boi się być ojcem? Rozmawiałaś z nim o rozwodzie rodziców? Może mocno się tym przejął i gdy dziecko pojawi się na świecie, chce mieć wszystko "ogarnięte", skończone studia, pracę. Dlaczego uprawiacie seks bez zabezpieczenia? Przecież o ciążę potencjalnie bardzo łatwo, nie rozumiem tego.

4

Zostaw go. Nie jest wart twoich uczuć. Aborcja to morderstwo i bedziesz żałować tego do końca życia.
Skoro nie umie brać  odpowiedzialności za dziecko to zostaw go. Nie jest nic wart.

eminiemi napisał/a:

od dłuższego już czasu uprawiamy seks bez zabezpieczenia (który jest wspaniały).

Seks z zabezpieczeniem też jest wspaniały wink

Kolega wyżej polecił byś okłamała faceta, że jesteś w ciąży, byś mogła zobaczyć jak zareaguje. Nie popieram takiego rozwiązania. Kiepska manipulacja i tyle.
Skoro kochacie się bez zabezpieczenia, to normalne że możesz zajść w ciąże, więc nieporozumieniem jest dla mnie, że on chce się kochać z ryzykiem, ale ponosić konsekwencji to już nie. Myślenie na poziomie nastolatka.

Jesteście ze sobą ( tylko i aż) rok. Jest to już jakiś staż, by rozmawiać o przyszłości, ale bez przesady. Chłopak, oprócz tego co napisałam wyżej, myśli rozsądnie, dziecko to nie zabawka, powinno się o tym rozmawiać i zaplanować. Jeśli nie chce w tej chwili zakładać rodziny, bo zaczął nowe studia, niech się zabezpiecza. Proste.

6

Nie polecam tego robić bez zabezpieczenia, jeżeli chłopak ma takie podejście. Chyba , ze chcesz być samotna matką, bo większość samotnych matek miało takie podejście" było tak cudownie bez zabezpieczenia" Polecam włączyć myślenie i nie zachodzić w ciążę z taką osobą- szkoda dziecka.

7

Co w tym dziwnego? Facet nie chce dziecka z przypadku. Zdroworozsądkowe podejście. Zaczyna nowy kierunek nie pracuje tak? Więc nie jest to dla niego najlepsza pora. Ciesz się że w ogóle będzie chciał kiedyś dzieci wink

Normalne za to nie jest że się nie zabezpieczanie....

8

Eminiemi skąd pomysł na seks bez zabezpieczenia w momencie gdy on wyraził jasno, że nie chce ciąży. Swoją drogą geniusz jakiś i wypada tylko pogratulować wybranka...

9 Ostatnio edytowany przez Lady Siggy (2018-10-25 10:48:59)

Facet chce mieć dziecko, po wcześniejszym zaplanowaniu , ale uprawianie seksu bez zabezpieczenia mu nie przeszkadza?

Jeżeli ktoś nie jest gotowy na dziecko w danym momencie to korzysta ze środków antykoncepcyjnych. Natomiast podejście jakie prezentuje Twój facet jest egoistyczne, ponieważ konsekwencje usunięcia ciąży poniesiesz Ty i zdrowotne i psychiczne. Natomiast on sobie korzysta z seksu bez zabezpieczenia.

10 Ostatnio edytowany przez jjbp (2018-10-25 10:55:43)

Czy on traktuje aborcję jak rozwiązanie typu tabletka dzień po?
Bo mi też się jakiś nie składa w całość seks bez zabezpieczenia + tak bezwzględne postawienie sprawy w kwestii potencjalnej ciąży.
Przecież to jest poważna sprawa, jesteście młodzi i o ile żadne z Was problemów z płodnościa nie ma to raczej nie mowilabym "jeśli bym zaszła w ciążę" tylko "kiedy zajde w ciążę"

11

jjbp napisał/a:

Czy on traktuje aborcję jak rozwiązanie typu tabletka dzień po?
Bo mi też się jakiś nie składa w całość seks bez zabezpieczenia + tak bezwzględne postawienie sprawy w kwestii potencjalnej ciąży.
Przecież to jest poważna sprawa, jesteście młodzi i o ile żadne z Was problemów z płodnościa nie ma to raczej nie mowilabym "jeśli bym zaszła w ciążę" tylko "kiedy zajde w ciążę"

Ja bym w dupsko kopnęła za tekst, że jakbyśmy wpadli to trzeba będzie usunąć.
Albo ustalamy, że dzieci nie chcemy i sie2 zabezpieczamy, albo idziemy na żywioł i ewentualnie cieszymy się z "niespodzianki".

12

Lady Siggy napisał/a:

Facet chce mieć dziecko, po wcześniejszym zaplanowaniu , ale uprawianie seksu bez zabezpieczenia mu nie przeszkadza?

Jeżeli ktoś nie jest gotowy na dziecko w danym momencie to korzysta ze środków antykoncepcyjnych. Natomiast podejście jakie prezentuje Twój facet jest egoistyczne, ponieważ konsekwencje usunięcia ciąży poniesiesz Ty i zdrowotne i psychiczne. Natomiast on sobie korzysta z seksu bez zabezpieczenia.

Ona oczywiście jest jego bezmyślną ofiarą, nie czerpiącą żadnej przyjemności z seksu. smile Może wyjdźmy wreszcie z tej szowinistycznej pułapki myślenia. Zachowanie obojga może zdumiewać, jeżeli popatrzymy na to z boku, tak racjonalnie. Jedno deklarują, co innego czynią. Wiem można dziewczynę tłumaczyć tym co sama mówi. Wiem stoję z boku. Ale mnie to nie przekonuje. Kobieta też powinna umieć odrzucić te wszystkie zasłony swoich potrzeb akceptacji, adoracji, atencji. Też może powiedzieć stop. Powiedziec zastanówmy się co robimy, jakie to może mieć konsekwencje. Zwłaszcza, że facet nie kryje swoje egoizmu.

13 Ostatnio edytowany przez jjbp (2018-10-25 13:14:27)

Nie jest bezmyślna ofiarą ale spójrzmy prawdzie w oczy ze brak gumek jest raczej bardziej znaczacy dla faceta niż dziewczyny. Wyjdźmy z szowinistycznego myślenia ale nie zaklinajmy też rzeczywistości smile
(no chyba że nie zabezpieczają się z innych względów)
Z resztą wypowiedzi się z Tobą zgadzam. Powinna powiedzieć stop jak konsekwencje się mogą na niej odbić.

14

Myślę, że u Ciebie tyka biologiczny zegar i w gruncie rzeczy nie miałabyś nic przeciwko ciąży. I masz cichą nadzieję, że jak już się pojawi, to Twój facet jednak się ucieszy. Kobieta, która się nie zabezpiecza, musi chcieć mieć dziecko.

Tylko że musisz się przygotować na to, że ten scenariusz się nie sprawdzi. Facet mówi, co o tym myśli. Możesz przyjąć, że zasugeruje aborcję, a jeśli się nie zgodzisz, zostawi Cię. Nawet jeśli jednak poczucie odpowiedzialności w nim wygra, to będzie podświadomie Cię winił, że "wrobiłaś" go w to dziecko. Skoro teraz myślenie przyczynowo-skutkowe u niego nie działa, widać sam uważa, że zabezpieczanie to Twój problem... Zresztą przecież w razie czego jest takie super proste rozwiązanie - aborcja. Tego też najwyraźniej nie wie, czym jest dla kobiety aborcja.

On jest nieodpowiedzialny, ale Ty również. Kto poniesie większe konsekwencje tej nieodpowiedzialności? Chyba nie muszę Ci mówić.

I coś Ci powiem. Nie ma nic piękniejszego jak wiadomość o ciąży, na którą się czeka. Nie ma nic piękniejszego, jak poinformowanie o tym faceta, gdy wie się, że ta wiadomość będzie dla niego radością. I ta duma i radość w jego oczach. Nie pozbawiaj się tego. Nie pozbawiaj swojego dziecka radości z bycia chcianym i wyczekiwanym.
Naprawdę przed narodzinami dziecka warto sobie wszystko poukładać, przekonać się, że to właśnie z tym mężczyzną i odwrotnie - z tą kobietą, chce mieć się dziecko.
Gwarancji na "i żyli długo i szczęśliwie" nie ma nigdy, ale to co robisz, to niemal pewnik zmarnowania sobie życia, a dziecku zaserwowanie na starcie kalekiej rodziny.

Porozmawiajcie o możliwościach zabezpieczania.

15 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2018-10-26 14:25:16)

On nie chce mieć dziecka na razie, to jest zrozumiałe.
Dziwię się Wam, że się nie zabezpieczacie. Jemu dziwię się, bo skoro nie chce dziecka, to powinien pomyśleć o antykoncepcji i Tobie, bo znając jego stanowisko, ryzykujesz zajściem w ciążę, której on by nie chciał.

Dlaczego uważasz, że jest z Tobą dla przyjemności? On tylko nie chce się rozmnożyć, gdyby chciał tylko seksu, miałby go z kimkolwiek. A już na pewno nie byłby z Tobą w związku wiedząc, że chciałabyś dzidziusia, czyli zupełnie odwrotnie, niż on...

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Chłopak i potencjalna ciąża

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024