Codzienne kłótnie w małżeństwie pomóżcie co robić ?? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Codzienne kłótnie w małżeństwie pomóżcie co robić ??

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 55 ]

Temat: Codzienne kłótnie w małżeństwie pomóżcie co robić ??

Witam ,
Jetem w drugim małżeństwie od 2,5 roku z poprzedniego mam 12 letnią córkę , w tym związku nie mamy dzieci i raczej już nie bedziemy mieli . Nie wiem co juz robić nie ma dnia byśmy się nie kłocili ja mam tego juz serdecznie dość , męcze się tym wszystkim , on jest ode mnie młodszy , może nie dorósł do małżeństwa wszystko musze mu mowić wiecznie o wszystkim zapomina . Praca mu nie pasowała to ją zostawił i myślać że jedziemy na wakcje i zaraz po powrocie będą nam potrzebne pieniądze , z góry chyba wychodzi za założenia że jestem tak silna osobą że to wszystko ja ogarniam . Pracował wcześniej za granicą jako kierowca i wracał po tygodniu lub 2 , wiadome nie miałam wyjścia ale jak jest już na miejscu to chyba mógł by mnie troche odciążyć . Owszem pyta czy mi w czymś pomóc ale jak juz wszystko prawie zrobie. Jestem zmęczona już tym by pilnować jego , dziecka i siebie i wszystkiego innego by ten dom wyglądał jak na niego przystało . A jak mu wygarniam wszystko to słysze ...no tak tak Ty zawsze jesteś niezadowolona a ja jestem ten głupek co nic nie potrafi . Mysle juz coraz częściej by sie z nim rozwieść bo chyba juz nie raz nie daje rady . Nic sie nie postara sam z siebie głupich kwiatów nie kupi nie wspomne by zrobił romantyczą kolację totalnie nić . Proszę powiedcie co robić .....

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Codzienne kłótnie w małżeństwie pomóżcie co robić ??
róża133 napisał/a:

Witam ,
Jetem w drugim małżeństwie od 2,5 roku z poprzedniego mam 12 letnią córkę , w tym związku nie mamy dzieci i raczej już nie bedziemy mieli . Nie wiem co juz robić nie ma dnia byśmy się nie kłocili ja mam tego juz serdecznie dość , męcze się tym wszystkim , on jest ode mnie młodszy , może nie dorósł do małżeństwa wszystko musze mu mowić wiecznie o wszystkim zapomina . Praca mu nie pasowała to ją zostawił i myślać że jedziemy na wakcje i zaraz po powrocie będą nam potrzebne pieniądze , z góry chyba wychodzi za założenia że jestem tak silna osobą że to wszystko ja ogarniam . Pracował wcześniej za granicą jako kierowca i wracał po tygodniu lub 2 , wiadome nie miałam wyjścia ale jak jest już na miejscu to chyba mógł by mnie troche odciążyć . Owszem pyta czy mi w czymś pomóc ale jak juz wszystko prawie zrobie. Jestem zmęczona już tym by pilnować jego , dziecka i siebie i wszystkiego innego by ten dom wyglądał jak na niego przystało . A jak mu wygarniam wszystko to słysze ...no tak tak Ty zawsze jesteś niezadowolona a ja jestem ten głupek co nic nie potrafi . Mysle juz coraz częściej by sie z nim rozwieść bo chyba juz nie raz nie daje rady . Nic sie nie postara sam z siebie głupich kwiatów nie kupi nie wspomne by zrobił romantyczą kolację totalnie nić . Proszę powiedcie co robić .....

Spokojnie. On też chce się rozwieść. Tylko tego Co nie powiedział. I wcale mu się nie dziwię. Tym bardziej że jak rozumiem Ty te kłótnie inicjujesz wygarnianiem, a on bezczelny nie kładzie uszu po sobie.

3

Nie napisałam tego po to byś to krytykował , nie o to tu chodzi, bardzo o podzielenie się tym czy macie podobne sytuacje i jak je naprawić bo mi już brakuje pomysłu . A co do rozwou jego o którym mówisz akurat to nie prawda bo on wcale go nie chce ....

4 Ostatnio edytowany przez Ferreus somnus (2018-10-05 12:19:48)

róża133 napisał/a:

Nie napisałam tego po to byś to krytykował , nie o to tu chodzi, bardzo o podzielenie się tym czy macie podobne sytuacje i jak je naprawić bo mi już brakuje pomysłu . A co do rozwou jego o którym mówisz akurat to nie prawda bo on wcale go nie chce ....

Zacznij od siebie. I sposobu w jaki komunikujesz. Ton pełen pretensji i wyrzutu nie da Ci nic poza kolejna kłótnia.

Akurat Ci powie prawdę. Ja mogę ekstrapolować bo kiedyś miałem kubek w kubek podobna babę. Jak się z nią rozstałem poprawiła się i samoocena, i sytuacja finansowa na którą narzekała i wróciła chęć do seksu.
tongue
Piszę, że Twój mąż ma tak samo dość jak Ty. I prędzej czy później złoży pozew. Tym bardziej że to Ty zaczynasz te kłótnie.

Szukasz rady: nie zaczynaj kłótni.

5

Próby do lepszego podejścia były nie raz , nie raz z nim rozmawiałam o tym . Ale jak kamień w wodę , on z góry wychodzi za założenia że jak jeste w domu wszystko ogarniete to znaczy , że wszystko gra a on ma czas by siedzieć wtedy przed Tv , nie podejścia odpowiedniego do Córki mojej , wiem że to nie jej ojciec , ale wiedział na co się pisze.

6

róża133 napisał/a:

Próby do lepszego podejścia były nie raz , nie raz z nim rozmawiałam o tym . Ale jak kamień w wodę , on z góry wy mlchodzi za założenia że jak jeste w domu wszystko ogarniete to znaczy , że wszystko gra a on ma czas by siedzieć wtedy przed Tv , nie podejścia odpowiedniego do Córki mojej , wiem że to nie jej ojciec , ale wiedział na co się pisze.

Zaraz, zaraz wiązanie się z dzieciatą/dzieciatym nie oznacza zaraz zostania tatusiem progeniturze partnera. Chyba, że dokładnie tak się umawialiście: że najpierw w pierwszej kolejności ma dbać i Twoja córkę, później o Ciebie, a o siebie na końcu jeśli mu starczy czasu.

7

Nie chodzi o zajmowanie się nią , bo jest wystarczająco duża by sobie sama radzić . Ale czasem o rozmowę , jakies miłe podejście i tyle . A co do czasu to akurat On ma go najwięcej , to ja na nic go nie mam bo w domu tylko ja wszystko robię . Widze że chyba nie do końca rozumiesz albo tak bronisz płci męskiej w sumie to zrozumiałe . Ale nie może tak być że Kobieta jest od wszystkiego a Facet po prostu tylko w domu mieszka i tyle i to ma wystarczyć a widzę , że chyba tak uważasz.

8

róża133 napisał/a:

Nie chodzi o zajmowanie się nią , bo jest wystarczająco duża by sobie sama radzić . Ale czasem o rozmowę , jakies miłe podejście i tyle . A co do czasu to akurat On ma go najwięcej , to ja na nic go nie mam bo w domu tylko ja wszystko robię . Widze że chyba nie do końca rozumiesz albo tak bronisz płci męskiej w sumie to zrozumiałe . Ale nie może tak być że Kobieta jest od wszystkiego a Facet po prostu tylko w domu mieszka i tyle i to ma wystarczyć a widzę , że chyba tak uważasz.

Ok, już się nie wypowiadam skoro wszystko wiesz lepiej. Ja w przeciwieństwie do Twojego męża męczyć się z Tobą nie muszę.

Widzisz? Przez Twój napastliwy styl komunikacji nawet przypadkowemu forumowicziwi nie chce się z Tobą dyskutować...

9

Liczyłam bardziej , że jakaś Kobieta się odezwie. A akurat Ty to zrobiłeś sam zobacz jak po pierwszym poście mi odpisałeś od razu z atkiem na mnie ..

10

Praca kierowcy jest ciężkim zawodem.Mąż, po powrocie też potrzebuje odpoczynku i ciepła kobiecego.Tym bardziej, że wychodził z inicjatywą pomocy.A, czy Ty pracujesz zawodowo ?

11

Tak pracuje i też jestem zmęczona jak wracałam do domu czy wracam . Jak jego nie było to jeszcze całe rozpalanie w piecu było na mojej głowie . Ale wtedy jakoś to jeszcze było . Zawsze starałam sie by wszystko miał naszykowane na wyjazd , godzinami stałam w kuchni by mu nagotować by wszystko zawsze miał . Ale od kiedy zmienił pracę i w zasadzie sam o tym zdecydował i nie zastanowił się że zaplecza nie mamy. Teraz pracuje na miejscu wracamy podobmnie do domu , ja dodatkowo mam jeszcze jeden etat . a w domu 3 i na prawde juz nie mam siły ...może z przemęczenia wynikaja te awantury nie wiem ..

12

różo
Komunikacja w takim razie jest niezwykle potrzebna..Ale nie zaczynaj rozmowy od wyrzutów...tylko powiedz mu, żebyście wspólnie tak zorganizowali domowe porządki, abyście mieli więcej chwil na wspólne spędzanie czasu.I wyznaczcie sobie zajęcia domowe, na zmianę........Różo zdecydował sam o sobie ponieważ czuje się facetem, i zle by mu było, gdyby tą pałeczkę oddał kobiecie.Osobiście moje zawodowe plany też sama całe życie podejmowałam.......a zmęczenie jest głównym czynnikiem wpływającym na stan ducha.U Ciebie powoduje, to krzykliwość.....Więc warto zadbać o odpoczynek....a co z Twoim dzieckiem, jak On je traktuje?

13

Nie ma takiego podejścia do niej , nie chce by jej ojca zastępował bo go ma , ale w końcu mieszkamy razem i wypadało by , by się wzajemnie rozumieć a On czasem jak patrze na niego to nie raz jest dla niej mało miły ciągle ją stesuje pokojem czy ma porządek . Tyle razy mu mówiłam by do niej nie wchodził do pokoju a jak coś chce niech zapuka . On już jest małą kobietką  , wstydzi się , nie raz się przebiera i nie powinien tak wchodzić jak do swojego pokoju. Co do porządku ja juz jej nie raz mówiłam jak ma jej pokój wyglądać jak ma bałagan to ona sama w nim siedzi i nic to nie zmieni , jest nastolatką . On jest ode mnie młodszy o 12 lat może to jednak zbyt duża różnica miedzy nami i może dlatego tak jest .

14 Ostatnio edytowany przez Pokręcona Owieczka (2018-10-05 13:57:24)

Ale to nie chodzi o to, by on zastępował jej ojca, ale o wychowanie. Mieszkacie razem, jesteście małżeństwem i razem wychowujecie Twoją córkę. Ma prawo jej zwrócić uwagę o bałagan, ma prawo wymagać by robiła rzeczy, które są jej obowiązkami. Zawierając z nim związek małżeński, zdawałaś sobie z tego sprawę.
To, że jest 12 lat młodszy, nie oznacza że nie jest dojrzały. Każdy ma swoje obowiązki, pracę a czasu nie da się rozciągnąć. Ty chodzisz sfrustrowana, zmęczona i męczysz go kłótniami. A może wystarczy porozmawiać? Skoro wracacie o podobnej porze do domu, niech jedno zrobi zakupy, drugie przygotuje posiłek. Córka jest już na tyle duża, że potrafi zająć się sama lekcjami i nauką. Nie ma konieczności przyrządzania codziennie nowego obiadu, bo możesz zrobić coś na dwa dni. Zawsze możecie zamówić pizze i też będziecie najedzeni. Ustalcie, że porządki robicie w soboty, jedno ogarnia łazienkę i wc, drugie sprząta kurze i odkurza.
Można się dogadać, tylko trzeba chcieć.

15

Przede wszystkim skoro ma ona ojca, i on nie ma ochoty, go zastępować....to nie powinien ABSOLUTNIE....tak traktować Twojej córeczki.Chociaż wiem, że pokoj czysty jest istotny.To jednak tą sprawę do rozwiązania powinien zostawić Tobie.Kto wie, czy tym sposobem, nie robi odwetu na Twoim dziecku....Ponieważ sam dostaje od Ciebie krytykę w zakresie porządku, to..odbija piłeczkę na dziecko....A jego postępowanie, z tym wchodzeniem do pokoju, bez pukania jest zupełnym brakiem poszanowania prywatności i intymności.Można spróbować przeprowadzić z nim rozmowę, jasno przedstawiając sytuacje.Przyjął Ciebie z dzieckiem...a więc powinien troską objąć Was...jeśli jego męskość nie jest wstanie zaakceptować owocu miłości z drugim kimś, to nie powinien ingerować we wszystko, co dotyczy dziewczynki.Ale przecież nie da się żyć... pod jednym dachem, nie dbając o samopoczucie osób się tam znajdujących.

16 Ostatnio edytowany przez puchaty34 (2018-10-05 14:10:35)

Miedzy wami jest jakieś uczucie, obopólna życzliwość, dobre słowo, uśmiech na przywitanie?

Edit. Wybacz, że piszę tak wprost. Nie chodzi Ci aby o to, że jak zmienił pracę, to mniej zarabia?

17

Autorko, a po ile Wy macie lat - bo napisałaś tylko, że jest 12 lat młodszy od Ciebie?

18

Kobieto nie da się Ciebie słuchać.  Jesteś strasznie roszczeniowa. Serio.

Współczuje Twojemu męzowi, i wcale mnie nie dziwi , że będziesz rozwódką po raz drugi.
Trochę więcej empatii, rozmowy , mniej krzyku.

Ech... jak dobrze , ze ja mogę się wylogować i nie słuchać tych wyrzutów- gorzej z Twoim mężem.

19

Z mojej strony zaczynam sie obawiać że  to wygasać a nasza bliskość można powiedzieć że jej nie ma , choć jeśli chodzi o słowa gesty są z jego strony . Natomiast mnie zmęczyło to już za dużo chyba tego wszystko jest na mnie zrzucone . Najgorsze jest to że jak go poznałam było na prawde super imponował mi starał się i w takim Facecie się zakochałam . Ale czym dalej w las okazało się że on udawał kogoś kim nie jest. Nie wiem z kim wcześniej miał do czynienia ale potraktowł mnie chyba tak samo jak te poprzednie .Po prostu kłamał , zaczeło wszystko wychodzić po czasie . Staram sie o tym zapomnieć ale wybaczyć jest to ciezkie i to tez mu ciągle wypominam . Sama nie wiem czemu poszłam dalej skoro to potem wyszło . Przepraszał oczywiście , ale stało się . Nie wiem , czy właśnie przez to wszystkiego nie zepsuł .

20

puchaty34 napisał/a:

Miedzy wami jest jakieś uczucie, obopólna życzliwość, dobre słowo, uśmiech na przywitanie?

Edit. Wybacz, że piszę tak wprost. Nie chodzi Ci aby o to, że jak zmienił pracę, to mniej zarabia?

Większość kobiet jest niematerialna wink Pamiętaj smile

21

"santapietruszka"-On ma 32

22 Ostatnio edytowany przez puchaty34 (2018-10-05 14:22:04)

Summertime napisał/a:
puchaty34 napisał/a:

Większość kobiet jest niematerialna wink Pamiętaj smile

Wiem, wiem. Tylko autorka, ciągle o tej pracy. Wcześniej z uznaniem, że pracował jako kierowca na zagranicę. Teraz, że nie pracuje i nic nie robi.

23

Zupełnie nie o to tu chodzi , ale w pewnych kwestiach trzeba się zastanowić co się robi by na oplaty starczyło

24

róża133 napisał/a:

Zupełnie nie o to tu chodzi , ale w pewnych kwestiach trzeba się zastanowić co się robi by na oplaty starczyło

Czyli trafiłem big_smile

25

Chodziło mi o to że pracował wcześniej za granica i jakoś było , teraz już ma nową pracę jest na miejscu a nic się nie zmieniło bo nadal wygląda jak byłby za granicą . CZy teraz jest to bardziej jasne ? a prace zostawił przed wyjazdem na wakacje nie myślać co bedzie jak wrócimy

26

róża133 napisał/a:

Chodziło mi o to że pracował wcześniej za granica i jakoś było , teraz już ma nową pracę jest na miejscu a nic się nie zmieniło bo nadal wygląda jak byłby za granicą . CZy teraz jest to bardziej jasne ? a prace zostawił przed wyjazdem na wakacje nie myślać co bedzie jak wrócimy

Jak może być to samo, kiedy wcześniej nie było go dniami/tygodniami. A teraz wraca o tej samej godzinie co ty? Pod jakim względem jest to samo?

27 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2018-10-05 14:31:00)

Jeśli kochasz męża i zależy Ci, by poprawić Wasze relacje, to powinniście usiąść razem i spokojnie szczerze porozmawiać.
Wybacz, ale robienie awantur niczego nie poprawi, a jeszcze pogorszy.
Co się tyczy obowiązków domowych, może ustalcie jakiś rozkład obowiązków na cały tydzień i się go trzymajcie?

Możliwe, że na początku związku sama robiłaś wszystko i on uznał, że tak jest ok i dajesz sobie radę, więc po co się będzie wtryniał. Warto o tym pogadać.

Czy jest w ogóle coś, co lubisz w swoim mężu?

Puchaty, zapewne chodzi o to, że wcześniej nie pomagał, bo go nie było, a teraz nie pomaga, bo tak się przyzwyczaił.
W efekcie Autorka jest zmęczona i rozczarowana, puszczają jej nerwy i wybuchają awantury.
Tu trzeba spokojnie pogadać i wspólnie ustalić podział obowiązków.

28 Ostatnio edytowany przez Averyl (2018-10-05 14:30:39)

odpuścić, dla własnego dobrego samopoczucia.

Nie jest posprzątane? No trudno, czasem są ważniejsze rzeczy, to nie jest tak że wszystko jest na 1 miejscu w hierarchii ważności. (to jest bardzo trudna lekcja)

róża133 napisał/a:

Praca mu nie pasowała to ją zostawił i myślać że jedziemy na wakcje i zaraz po powrocie będą nam potrzebne pieniądze , z góry chyba wychodzi za założenia że jestem tak silna osobą że to wszystko ja ogarniam .

czasem pozwól sobie "nie ogarnąć wszystkiego", pozwól rodzinie na głodówkę, skoro nikt nie zarobił, skoro nikomu nie chciało się iść do sklepu po zakupy, skoro nikt nie ugotował, no to na obiad super-smaczne nic smile

Twoja córka ma 12 lat? To niech się weźmie za pracę, przecież może cię odciążyć w niektórych domowych obowiązkach!

Wiele kobiet wpada w pułapkę, że ogarną wszystko, tak że dla tej drugiej strony nie ma już nic do zrobienia, co więcej nawet nie ma motywu, bo przecież one zrobią to lepiej, to po co się w ogóle wysilać!

Na początku to boli, jeśli jesteś osobą, która lubi porządek, to przetrwanie w "chlewiku" jest męczarnią, no ale czasem to jedyna droga, by bałagan dostrzegli inni domownicy, by odkryli, że mają do wyboru tylko brudne skarpetki, itd.

29

To że w niczym mi nie pomaga , a jak sobie przypomni i zapyta to ja już kończę . Ja też pracuje i to na 2 etatach czy oznacza to że jestem mniej zmęczona i nic mi się tez nie należy od życia ?

30

róża133 napisał/a:

To że w niczym mi nie pomaga , a jak sobie przypomni i zapyta to ja już kończę . Ja też pracuje i to na 2 etatach czy oznacza to że jestem mniej zmęczona i nic mi się tez nie należy od życia ?

A próbowałaś poprosić o pomoc, a nie brać się sama za wszystko?
Nie każdy facet się ''domyśli'', że trzeba coś zrobić.

31

Wcześniej lubiłam bo był troskliwy w zasadzie nigdzie nie poszedł spać jak się posprzeczaliśmy . A od jakiegoś czasu jest tak sobie do tego dochodzą sprawy intymne , nie wiem czy przez tyle lat jazdy ma , mniejsze potrzeby ..nie wiem sama

32 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2018-10-05 14:39:30)

róża133 napisał/a:

Wcześniej lubiłam bo był troskliwy w zasadzie nigdzie nie poszedł spać jak się posprzeczaliśmy . A od jakiegoś czasu jest tak sobie do tego dochodzą sprawy intymne , nie wiem czy przez tyle lat jazdy ma , mniejsze potrzeby ..nie wiem sama

Nie chce mu się zapewne przez to, że mu robisz awantury.
Im bardziej się czepiasz, tym mniej on ma ochotę na bliskość.
Nie tylko kobiety potrzebują do seksu odpowiedniej atmosfery - jeśli napięcie jest między Wami non stop, to jak seks ma być udany?
W tej chwili bardziej mu się kojarzysz z darciem twarzy o wszystko, niż z orgazmem...

33

Tak , ale nie raz mówił bym nie drygowała co ma najpierw robić ...gotować nie umie i nawet nie chce się nauczyć nie raz mówiłam by spróbował ...

34

Tylko że jak się poznaliśmy ich nie było i tez nie miał ochoty , zawsze nie teraz póżniej a poczatki były na prawdę fajne...

35 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2018-10-05 14:43:30)

róża133 napisał/a:

Tak , ale nie raz mówił bym nie drygowała co ma najpierw robić ...gotować nie umie i nawet nie chce się nauczyć nie raz mówiłam by spróbował ...

Ustalcie podział obowiązków. Niech wie, co ma zrobić. I Ty nie komentuj tego, w jaki sposób to robi. Proste.
A gotować nie każdy potrafi i lubi. Ale chyba kanapki umie zrobić?

Mój mąż potrafi usmażyć kiełbasę, ugotować jajka i zrobić kanapki oraz zapiekanki. To wszystko.
Nigdy nie miałam pretensji o to, bo w innych rzeczach sprawdza się znakomicie. A ja też orłem nie jestem.

róża133 napisał/a:

Tylko że jak się poznaliśmy ich nie było i tez nie miał ochoty

No to dlaczego wyszłaś za faceta, który od początku nie miał ochoty na seks?

Ponawiam pytanie... Jest chociaż jedna rzecz, którą lubisz w swoim mężu?

36

Jajecznicę i kanapki zrobi , postaram sie z nim porozmawiać . Dziś Córka ma jechać do koleżanki spać , wiec bedziemy mieli chwile dla siebie by porozmawiać i wiele wyjaśnić albo coś to da , albo nie .

37

A jak długo się znaliście przed ślubem?

38

Bo twierdził że przez jazde to jest przez tyle tyg. bywał po za domem. Wiec starałam sie go rozumiec i czekalam aż minie . Ale wiele się nie zmieniło a nawet chyba pogłebia. Podoba mi sie jako Facet , lubie jego uśmiech i ma bardzo ładne oczy ...

39

Rok czasu

40

róża133 napisał/a:

Rok czasu

I przez cały ten rok on pracował za granicą, rozumiem? To ile razy się w ciągu tego roku widzieliście w ogóle?

41

róża133 napisał/a:

Bo twierdził że przez jazde to jest przez tyle tyg. bywał po za domem. Wiec starałam sie go rozumiec i czekalam aż minie . Ale wiele się nie zmieniło a nawet chyba pogłebia. Podoba mi sie jako Facet , lubie jego uśmiech i ma bardzo ładne oczy ...

Pytałam o cechy charakteru...

42

przyjeżdzał  zmiennie , raz wyjeżdzał na 6 tyg i był w domu 2 tyg. A RAZ Jeżdził cały tydzień i był w weekend w domu

43

Jest ogólnie ciepłą osoba , czułą też , czasem za bardzo wścipski tzn nie raz za duzo zadaje pytań : a kto dzwonił co chciał itd..

44

brak mi słów na Ciebie ...

45 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-10-05 15:41:30)

Sama sobie zgotowałaś ten los. Po pierwsze wyszłaś za faceta "na ładne oczy" - za szybki i nie za bardzo go znając. Wychodzi się raczej za cechy charakteru, zachowania, na ładne oczy to można sobie za przeproszeniem czasem kogoś w klubie wulgaryzm.

Po drugie sama zaczęłaś od razu wszystko robić. A człowiek to istota z natury leniwa, jak ma kibel zawsze umyty, to uznaje to za stan naturalny. Ba, niektórzy jak nawet czasem zastaną brudny, to nigdy nie umyją, bo nie są przyzwyczajeni do takiej czynności i w sumie im zwisa. Facet od dziecka przyzwyczajony do nierobienia niczego w domu pewnie nawet nie wpadnie na to, że jak coś jest brudne, to sam mógłby to umyć. Wielu facetów jest tak niestety wychowywanych i zostaje takimi dużymi dziećmi, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Trzeba było od początku postawić sprawę jasno" "Skoro oboje pracujemy, oboje myjemy kibel". Jak chłop jest niedomyślny, to można rozpisać grafik obowiązków jak u współlokatorów.

46

ZYWIECZDRÓJ CIBIE O ZDANIE NIKT NIE PYTA !!!

47

róża133 napisał/a:

ZYWIECZDRÓJ CIBIE O ZDANIE NIKT NIE PYTA !!!

Wyluzuj. My nie jesteśmy Twoim mężem, żebyś mogła się po nas tu drzeć.

48

Jestem akurat bardzo spokojna , tylko łatwiej rozmawiać mi z Kobietami a mężczyzn niektórych może drażnią te wypowiedzi.

49

ZywiecZdroj jest kobietą smile

50

A TO Przepraszam , trochę tych odpowiedzi jest nie zawsze do patrze , już myślałam że następny mężczyzna ....który kryje niezadowolenie

51

Pierwszy raz , korzystam z takiego forum. Nie raz łatwiej tu się kogoś poradzić , kto spojrzy na to świeżym okiem i pokaże wady których ja sama nie widzę . Zdaje sobie z tego sprawę, że wasze wypowiedzi mogą boleć ale lepiej to niż dalej się zastanawiać co się żle robi ..

52

Facet albo Autorkę bardzo kocha, albo jest z nią z przyzwyczajenia. Ja (nie związany emocjonalnie) po przeczytaniu tego wątku uciekałbym na jego miejscu gdzie pieprz rośnie. Autorka to taki charakter typowej teściowej, której wszystko przeszkadza, każdego trzeba przestawić i wszystko jej działa na nerwy.

53

róża133 napisał/a:

Jest ogólnie ciepłą osoba , czułą też , czasem za bardzo wścipski tzn nie raz za duzo zadaje pytań : a kto dzwonił co chciał itd..

Mam wrazenie,ze powinnas byc sama tzn.lepiej by Ci bylo samej z soba.Te pytania to nie wscibstwo,tylko normalne pytania do partnera.My -z moim partnerem-mamy wspolnych znajomych i jak ktos dzwoni ,zawsze jedno z nas sie pyta,kto dzwonil.

54

Rozumiem że było to tak. On miał ładne oczy i pracował za granicą. Wtedy robiłaś wszystko +wałówka dla niego przed wyjazdem. Byłaś szczęśliwa nie kłóciliście się za dużo bo jak wracał to po prostu byłaś za nim stęskniona .
Teraz robisz dalej to samo no może tej wałówki mniej tyle że jak widzisz jego przed TV to jest Ci z tym źle.
Gdy jesteście razem w domu np w sobotę Ty od rana sprzątasz gotujesz i gdy minie pół dnia on się orientuje że Ty działasz i chce pomóc ale Ty jesteś zła bo od rana sprzątasz więc już nie chcesz jego pomocy.

Moim zdaniem przyda wam się jasny podział obowiązków. Czyli zastanów się które z rzeczy które robisz w domu mógłby on robić. Czyli np ostrugać ziemniaki, umyć kibel, odkurzyć dywany, umyć okna, wynieść śmieci , myć naczynia i tak dalej. Przedstaw mu tą listę i zaproponuj mu aby sobie wybrał z tego np 3 rzeczy które od dziś będzie robić i to jest na jego głowie. Potem jak spróbuje to robić to oczywiście zrobi to źle nie dokładnie na odwal się i takie tam . Wtedy go pochwal za to że to zrobił i w nagrodę go przytul albo daj buziaka niech wie że doceniasz jego starania. Tak samo następnym razem jak to wykona to też go chwal albo chociaż pokaż mu że zauważyłaś. I tak po 3 do 10 tygodni powinien się nauczyć robić daną rzecz w doskonały sposób i dzięki temu będziesz mniej zapracowana . Ważne abyś nie oczekiwała efektów od razu tylko dała mu czas i nie karaj go awantura bo jemu będzie trudno wprowadzić w życie nowe obowiązki.

Pewnie se myślisz kolejny facet co zwariował i doradza mi abym z mężem postępowała jak z dzieckiem a ja chce partnera co sam powinien takie rzeczy robić i wiedzieć. Możesz się rozwieść bo to łatwe jest praca nad waszą relacją i waszymi potrzebami to jest trudne i trzeba dużo cierpliwości której Ci życzę.

O rozmowie i podziale obowiązków domowych pisałam wcześniej.
Mi się wydaje Autorko, że ten mąż Ci po prostu przeszkadza. Jak jeździł i nie było go tydzień, było ok. Tęskniłaś, widywaliście się w weekendy, przyzwyczaiłaś się do jego nieobecności. A teraz? Zmienił pracę, jest w domu o normalnej porze, a Ciebie to wkurza. Przyznaj, że wolałaś jak go nie było.

Posty [ 55 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Codzienne kłótnie w małżeństwie pomóżcie co robić ??

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024