Cześć. mam 27 lat jestem z Sosnowca mam na imię Ania Pytajcie o co chcecie ;D
Ja zapytam. O co chodzi z tym Sosnowcem ? Dlaczego Ślązaki się z niego wyśmiewają ? Byłem tam kiedyś i nic śmiesznego nie widziałem.
Bo Śląsk to Śląsk. A Zagłębie to Zagłębie. Sama się gubię w tym, co jest czym. I dlaczego jest właśnie Zagłębie Sosnowiec? Może jakiś Ślązak wyjaśni?
Witam Między Katowicami a Sosnowcem jest zaledwie kilka kilometrów, ale można powiedzieć, że miasta te dzieli bardzo dużo, a ich mieszkańcy nie szczędzą sobie wzajemnych przytyków. Składa się na to historia i podziały polityczne, często niezależne od samych mieszkańców.
Po prostu są wyraźne różnice i dlatego tak to jest postrzegane. Potocznie nazwa Zagłębie stosowana jest w odniesieniu do Zagłębia Dąbrowskiego, w opozycji do Górnego Śląska.
Hehe wiecie co jestem Sosnowiczanką ale też nigdy nie rozumiałam dlaczego śmieją się z Sosnowca Nawet nikt nie potrafił tego u mnie w pracy wyjaśnić no ale dobra niech się śmieją, ja czasami też śmieje się z żartów w internecie o Sosnowcu
Zagłębie to nie Śląsk, w takim razie do Zagłębia tez należy Dąbrowa Górnicza i powinni też się śmiać z Dąbrowy a tu akurat tylko z Sosnowca
no nie wiem dlaczego