Cześć,
dopiero uczę się gotować, chcę zrobić dziś dla chłopaka jakąś prostą, ale smaczną potrawę. Co mozecie mi polecić?
Cześć,
dopiero uczę się gotować, chcę zrobić dziś dla chłopaka jakąś prostą, ale smaczną potrawę. Co mozecie mi polecić?
Smaczną i pożywną zupą jest zupa krem : 2 ziemniaki,3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cukinia, można włożyć cząstkę brokułu, kalafiora, kostka rosołowa to wszystko gotować do miękkości,ale tak aby nie wygotowała się woda. Jak warzywa będą miękkie garnek zdjąć z ognia i wszystko zmiksować blenderem.
Możesz kupić dwa filety z kurczaka, wypłukać, przekroić wzdłuż ( jeden na 2 lub 3 kotlety) rozbić tłuczkiem do kotletów, doprawić trochę pieprzem, papryką mieloną , vegetą, lub czym chcemy , w miseczce rozbić 3 jajka, roztrzepać, do drugiej miseczki wsypać tartej bułki i rozbitego fileta maczać w jajku, potem bułce i kłaść na rozgrzanym oleju na patelkę. Obsmażamy z obu stron na rumiany kolor (wolny ogień) do tego ugotować ziemniaki np kupić gotowe tarte buraczki i obiad gotowy.
Ostatnio jest bardzo gorąco można wtedy ugotować ziemniaki, okrosić je stopioną słoniną i do tego zimne zsiadłe mleko, lub zimny kefir.
Jeśli będziesz potrzebowała rady, pytaj śmiało . Powodzenia.
Ostatnio robiłam tu na forum podpatrzyny (podczytany) przepis na pieczonego kurczaka. Udka z kurczaka posypujesz przyprawą do złotego kurczaka Knorr, lekko pokrapiasz olejem i wrzucasz do piekarnika. Zapominasz o nim na godzinę i w tym czasie można ugotować ziemniaki i pokroić ogórka lub pomidora.
Jak dopieto się uczysz, to może makaron z pesto? Normalny makaron jak do spaghetti gotujesz (przepis jak ugotować makaron jest na każdym opakowaniu, wrzucasz do wody jak zaczyna wrzeć, najczęściej na 10-15 min), na patelni podsmaż cebulkę, na to kurczak pokrojony w kostkę, możesz kurczaka posolić i popieprzyć, do tego jak już kurczak jest usmażony pokrojone w paski suszone pomidory (kupisz w marketach w małym słoiku) i ze 2 łyżki pesto zielonego, bazyliowego. wszystko wymieszaj z makaronem
makaron jest mega prosty do zrobienia i daje dużo możliwości, zawsze kupuję z lubelli bo nie robi się z niego ciapa, do tego robię sos bezszamelowy, czyli łyżkę masła roztapiam na patelni, dodaję mąkę, robię jasną zasmażkę, dodaję po trochu mleko ciągle mieszając, aż do konsystencji sosu, doprawiam i gotowe można dodać ugotowanego brokuła, podsmażony filet z kurczaka, ser żółty
6 2019-02-24 01:42:15 Ostatnio edytowany przez marakujka (2019-02-24 01:42:33)
Cześć,
No jak prosty to np. tak: gotowe pierogi z lodówki ze skwarkami z boczku i kapuchą kiszoną - wszystko smażysz na jednej patelni, od połowy też pod przykryciem. Szybko, smacznie niedrogo, mało składników i jedna patelnia do mycia.
Albo jajko sadzone na boczku z utostowanym chlebem. Podane oczywiście na patelni.
Wszystkie dania jednogarnkowe są proste i przeważnie szybkie do przygotowania. Polecam risotto. Kiedyś się nauczyłam robić risotto z kurczakiem i warzywami, potem z grzybami, a teraz robię z tym, co mam akurat pod ręką, czyli w lodówce. Trzeba tylko zawsze mieć ryż alborio, białe wino, masło i parmezan oraz przyprawy i zioła.
Też wydaje mi się, że makaron będzie najlepszym rozwiązaniem. Może z łososiem i szpinakiem? Kup jakieś dobre tagiatelle. Na patelni podsmaż szpinak z odrobiną czosnku. Możesz wziąć łososia wędzonego na gorąco, żeby nie musieć przygotowywać świeżego. To chyba jedno z najprostszych dań na świecie, a jeśli tylko użyjesz dobrych składników to wyjdzie naprawdę ekstra potrawa.
Ja polecam pobuszować trochę po internecie, np. na takiej kwestii smaku jest masa przepisów, które są proste i nie wymagają skomplikowanych składników, trzeba tylko dobrze poszukać. Spaghetti jest banalne do zrobienia, a może być super, jeśli dobrze doprawisz i dodasz np. świeżą bazylię, w ogóle z makaronami można kombinować. Ja często podsmażam po prostu cebulkę, kurczaka, cukinię, kolorowe papryki, zalewam passatą z pomidorów, dodaję zioła i na końcu mozarellę.
Dla mnie najprostszą potrawą jest risotto gotowe łowicza z ryżem, jarmużem i suszonymi pomidorami . Nic z nim nie trzeba robić, do gara i gotowe.