Przepis na prosty obiad - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Przepis na prosty obiad

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Przepis na prosty obiad

Cześć,
dopiero uczę się gotować, chcę zrobić dziś dla chłopaka jakąś prostą, ale smaczną potrawę. Co mozecie mi polecić?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Przepis na prosty obiad
ola.sosik1 napisał/a:

Cześć,
dopiero uczę się gotować, chcę zrobić dziś dla chłopaka jakąś prostą, ale smaczną potrawę. Co mozecie mi polecić?

Smaczną i pożywną zupą jest zupa krem : 2 ziemniaki,3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cukinia, można włożyć cząstkę brokułu, kalafiora, kostka rosołowa to wszystko gotować do miękkości,ale tak aby nie wygotowała się woda. Jak warzywa będą miękkie garnek zdjąć z ognia i wszystko zmiksować blenderem.

Możesz kupić dwa filety z kurczaka, wypłukać, przekroić wzdłuż ( jeden na 2 lub 3 kotlety) rozbić tłuczkiem do kotletów, doprawić trochę pieprzem, papryką mieloną , vegetą, lub czym chcemy , w miseczce rozbić 3 jajka, roztrzepać, do drugiej miseczki wsypać tartej bułki i rozbitego fileta maczać w jajku, potem bułce i kłaść na rozgrzanym oleju na patelkę. Obsmażamy z obu stron  na rumiany kolor (wolny ogień) do tego ugotować ziemniaki np kupić gotowe tarte buraczki i obiad gotowy.

Ostatnio jest bardzo gorąco można wtedy ugotować ziemniaki, okrosić je stopioną słoniną i do tego zimne zsiadłe mleko, lub zimny kefir.

Jeśli będziesz potrzebowała rady, pytaj śmiało smile . Powodzenia.

3

Ostatnio robiłam tu na forum podpatrzyny (podczytany) przepis na pieczonego kurczaka. Udka z kurczaka posypujesz przyprawą do złotego kurczaka Knorr, lekko pokrapiasz olejem i wrzucasz do piekarnika. Zapominasz o nim na godzinę i w tym czasie można ugotować ziemniaki i pokroić ogórka lub pomidora.

4

Jak dopieto się uczysz, to może makaron z pesto? Normalny makaron jak do spaghetti gotujesz (przepis jak ugotować makaron jest na każdym opakowaniu, wrzucasz do wody jak zaczyna wrzeć, najczęściej na 10-15 min), na patelni podsmaż cebulkę, na to kurczak pokrojony w kostkę, możesz kurczaka posolić i popieprzyć, do tego jak już kurczak jest usmażony pokrojone w paski suszone pomidory (kupisz w marketach w małym słoiku) i ze 2 łyżki pesto zielonego, bazyliowego. wszystko wymieszaj z makaronem

5

makaron jest mega prosty do zrobienia i daje dużo możliwości, zawsze kupuję z lubelli bo nie robi się z niego ciapa, do tego robię sos bezszamelowy, czyli łyżkę masła roztapiam na patelni, dodaję mąkę, robię jasną zasmażkę, dodaję po trochu mleko ciągle mieszając, aż do konsystencji sosu, doprawiam i gotowe można dodać ugotowanego brokuła, podsmażony filet z kurczaka, ser żółty

6 Ostatnio edytowany przez marakujka (2019-02-24 01:42:33)

ola.sosik1 napisał/a:

Cześć,

No jak prosty to np. tak: gotowe pierogi z lodówki ze skwarkami z boczku i kapuchą kiszoną - wszystko smażysz na jednej patelni, od połowy też pod przykryciem. Szybko, smacznie niedrogo, mało składników i jedna patelnia do mycia.

Albo jajko sadzone na boczku z utostowanym chlebem. Podane oczywiście na patelni.

7

Wszystkie dania jednogarnkowe są proste i przeważnie szybkie do przygotowania. Polecam risotto. Kiedyś się nauczyłam robić risotto z kurczakiem i warzywami, potem z grzybami, a teraz robię z tym, co mam akurat pod ręką, czyli w lodówce. Trzeba tylko zawsze mieć ryż alborio, białe wino, masło i parmezan oraz przyprawy i zioła.

8

Też wydaje mi się, że makaron będzie najlepszym rozwiązaniem. Może z łososiem i szpinakiem? Kup jakieś dobre tagiatelle. Na patelni podsmaż szpinak z odrobiną czosnku. Możesz wziąć łososia wędzonego na gorąco, żeby nie musieć przygotowywać świeżego. To chyba jedno z najprostszych dań na świecie, a jeśli tylko użyjesz dobrych składników to wyjdzie naprawdę ekstra potrawa. smile

9

Ja polecam pobuszować trochę po internecie, np. na takiej kwestii smaku jest masa przepisów, które są proste i nie wymagają skomplikowanych składników, trzeba tylko dobrze poszukać. Spaghetti jest banalne do zrobienia, a może być super, jeśli dobrze doprawisz i dodasz np. świeżą bazylię, w ogóle z makaronami można kombinować. Ja często podsmażam po prostu cebulkę, kurczaka, cukinię, kolorowe papryki, zalewam passatą z pomidorów, dodaję zioła i na końcu mozarellę.

10

Dla mnie najprostszą potrawą jest risotto gotowe łowicza z ryżem, jarmużem i suszonymi pomidorami . Nic z nim nie trzeba robić, do gara i gotowe.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Przepis na prosty obiad

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024