Podam sprawdzone przepisy na pyszne serniki, niestety trochę czasu trzeba im poświęcić, choć nie są jakoś drastycznie pracochłonne. Skorzystasz lub nie, a jeśli nie Ty, to może komuś innemu podejdą
.
Tego jeszcze nie piekłam, ale piekła moja kuzynka i mama, sama jadłam i zaręczam, że jest pyszny, delikatny, jak na sernik dosyć lekki:
SERNIK "KROPLA ROSY”
SKŁADNIKI:
35 dag mąki
10 dag cukru pudru
1 łyżka czubata smalcu
10 dag margaryny
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto. Brytfankę wyłożyć pergaminem wysmarowanym margaryną i obsypanym bułką tartą. Rozwałkować cienko ciasto i wyłożyć na blachę obkładając wysoko boki brytfanki.
MASA SEROWA:
1 kg sera
½ szklanki oleju
2 i ½ szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
1 budyń waniliowy
2 jaja
4 żółtka
1 olejek cytrynowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jaja utrzeć z cukrem, dodać ser, olej, budyń, mleko, olejek zapachowy. Zmiksować wszystko razem. Masę wylać i piec 50 minut. Ubić pianę z białek (6 białek z 1 szklanką cukru). Na pieczone ciasto wyłożyć pianę i piec jeszcze 15-20 minut.
--------------
SERNIK Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI
SKŁADNIKI:
ciasto:
1,5 szkl. mąki
4 jajka
1 szkl. cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
25 dkg. margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
masa serowa:
70 dkg sera mielonego (można dać 1 kg)
½ masła roślinnego
½ szkl. cukru
1 budyń waniliowy
4 łyżki śmietany 18%
4 jajka
10 dkg wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
ciasto i polewa:
• margarynę, cukier, kakao i wodę gotować 5 minut
• odlać ½ szklanki na polewę, resztę ostudzić
• dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka, cukier waniliowy
• miksować, na końcu dodać ubita pianę z białek
masa serowa:
• jajka, cukier i masło roślinne zmiksować
• dodać biały ser, śmietanę, budyń, wszystko ponownie zmiksować, pod koniec dodać ½ paczki wiórków kokosowych
przygotowanie całości:
• na blachę wyłożyć pergamin, wyłożyć ciasto (1/4 odłożyć na wierzch), na ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnię, a potem wyłożyć pozostałą część ciasta
• sernik piec 40 minut w temp. 170 stopni, ciasto wystudzić, polać polewą i posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi
---------------
Mam też bardzo fajny przepis, ale niestety dosyć drogi, za to przepyszny, puszysty i zawsze wychodzi, niestety nie mam go zapisanego na komputerze. Jeśli jednak Ci zależy, to w wolnej chwili mogę spisać z zeszytu
.
Dosłownie przed chwilą skończyłam sernik bounty (kokosowy, w smaku genialny), ale jest na zimno, więc nie spełnia Twoich kryteriów
.
Z takich tradycyjnych, prostych chyba najłatwiejszy jest zwykły sernik wiedeński - przepisów w sieci znajdziesz mnóstwo.
Edit:
Prosiłaś o linki - zgodnie z Regulaminem Forum wklejanie linków do obcych serwisów, forów i stron internetowych jest zabronione.