Prosty domowy sernik, jak przygotowujecie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Prosty domowy sernik, jak przygotowujecie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Prosty domowy sernik, jak przygotowujecie?

Czy ma ktoś z Was przepis na taki domowy serniczek?
Bez masy dodatków i innych cudów bo to drogo wychodzi..
Chodzi zwyczajnie o to, żeby był smaczny wink

Wbijajcie wszelkie linki z prostymi przepisami.
Będę wdzięczna przeogromnie !
Mile widziane Wasze przepisy (oj bardzo byłabym szczęśliwa)..  Waszych Mamuś i Babć również smile

Czy można użyć do sernika mąki i masła? Bo mam do dyspozycji. Mogą się w jakiś sposób przydać? no i kupiłam w biedronce serek naturalny Vitello 1 kg jeszcze.
Chodzi o to, żeby sernik był na ciepło.. Taki z piekarnika, sama chciałam upiec.
Iiii fajnie gdyby nie było potrzeba od groma składników.

Tradycyjny prosty ciepły sernik.. do tego zmierzam smile Nie skomplikowany w przyrządzaniu.
Mogę na Was liczyć? smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Prosty domowy sernik, jak przygotowujecie?

Podam sprawdzone przepisy na pyszne serniki, niestety trochę czasu trzeba im poświęcić, choć nie są jakoś drastycznie pracochłonne. Skorzystasz lub nie, a jeśli nie Ty, to może komuś innemu podejdą wink.

Tego jeszcze nie piekłam, ale piekła moja kuzynka i mama, sama jadłam i zaręczam, że jest pyszny, delikatny, jak na sernik dosyć lekki:

SERNIK "KROPLA ROSY”

SKŁADNIKI:

35 dag mąki
    10 dag cukru pudru
    1 łyżka czubata smalcu
    10 dag margaryny
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto. Brytfankę wyłożyć pergaminem wysmarowanym margaryną i obsypanym bułką tartą. Rozwałkować cienko ciasto i wyłożyć na blachę obkładając wysoko boki brytfanki.

MASA SEROWA:
    1 kg sera
    ½ szklanki oleju
    2 i ½ szklanki mleka
    1 szklanka cukru pudru
    1 budyń waniliowy
    2 jaja
    4 żółtka
    1 olejek cytrynowy
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jaja utrzeć z cukrem, dodać ser, olej, budyń, mleko, olejek zapachowy. Zmiksować wszystko razem. Masę wylać i piec 50 minut. Ubić pianę z białek (6 białek z 1 szklanką cukru). Na pieczone ciasto wyłożyć pianę i piec jeszcze 15-20 minut.

--------------

SERNIK Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

SKŁADNIKI:

ciasto:
1,5 szkl. mąki
4 jajka
1 szkl. cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
25 dkg. margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

masa serowa:
70 dkg sera mielonego (można dać 1 kg)
½ masła roślinnego
½ szkl. cukru
1 budyń waniliowy
4 łyżki śmietany 18%
4 jajka
10 dkg wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

ciasto i polewa: 
•    margarynę, cukier, kakao i wodę gotować  5 minut
•    odlać ½ szklanki na polewę, resztę ostudzić
•    dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka, cukier waniliowy
•    miksować, na końcu dodać ubita pianę z białek

masa serowa:
•    jajka, cukier i masło roślinne zmiksować
•    dodać biały ser, śmietanę, budyń, wszystko ponownie zmiksować, pod koniec dodać ½ paczki wiórków kokosowych

przygotowanie całości:
•    na blachę wyłożyć pergamin, wyłożyć ciasto (1/4 odłożyć na wierzch), na ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnię, a potem wyłożyć pozostałą część ciasta
•    sernik piec 40 minut w temp. 170 stopni, ciasto wystudzić, polać polewą i posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi

---------------

Mam też bardzo fajny przepis, ale niestety dosyć drogi, za to przepyszny, puszysty i zawsze wychodzi, niestety nie mam go zapisanego na komputerze. Jeśli jednak Ci zależy, to w wolnej chwili mogę spisać z zeszytu wink.

Dosłownie przed chwilą skończyłam sernik bounty (kokosowy, w smaku genialny), ale jest na zimno, więc nie spełnia Twoich kryteriów wink.

Z takich tradycyjnych, prostych chyba najłatwiejszy jest zwykły sernik wiedeński - przepisów w sieci znajdziesz mnóstwo.

Edit:
Prosiłaś o linki - zgodnie z Regulaminem Forum wklejanie linków do obcych serwisów, forów i stron internetowych jest zabronione.

3

Przepis na sernik który piekę zawsze i który zawsze mi się udaje. Szybki i łatwy.

1kg zmielonego twarogu (serek vitello nadaje się bardzo)
10 jajek
1,5 kostki margaryny
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2,5 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenie
cukier wanilinowy
zapach do ciasta

1/2 kostki margaryny utrzeć z 0,5 szklanki cukru. Dodać 2 żółtka. Dodać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dobrze. Dodać na koniec ubite białka z dwóch jaj. Ciasto rozsmarować na posmarowanej i wysypanej mąką blasze do pieczenia (prostokątna, standardowej wielkości blacha).
Kostkę margaryny utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać kolejno osiem żółtek. Ucierać aż masa będzie puszysta. Dodać zapach. Dodać twaróg. Wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i łyżkę mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Można dodać sparzone rodzynki lub/i skórkę pomarańczową. Wstawić do piekarnika i piec w około 200 stopniach około 45-50 minut.

4

ja najbardziej lubię sernik z brzoskwiniami.

5

Najlepszy i najprostszy pod słońcem - przepis babci na sernik.
1 kg zmielonego sera (moja babcia dawała twaróg, taki do kupienia w wiaderkach)
30 dag cukru
1 cukier wanilinowy
2 budynie śmietankowe
2 jajka + 4 żółtka
2 1/2 szkl. mleka
4 łyżki oleju
Aromat pomarańczowy
Garść rodzynek

Spód to klasyczne kruche ciasto, które wykładamy na blachę. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy do miski, dodajemy jajka i miksujemy. Stopniowo dodajemy zmielony ser, miksując. Potem budyń i mleko. Dodajemy olej i kilka kropel aromatu pomarańczowego, a następnie rodzynki - co by były całe wink
Mieszankę wylewamy na ciasto (ser stwardnieje podczas pieczenia), wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 min. w 180 st. z użyciem termoobiegu.
Naprawdę polecam! smile
Godne polecenia są też przepisy na sernik w serwisie W kuchni z Wedlem. Przypominają domowe big_smile

6 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-08-18 13:50:54)

Ten ostatni to niemal klasyczny sernik taki "wiejski".

Sama szukam wlasnie przepisu podstawowego, bez żadnych udziwnien i dodatkow specjalnych.

(Budyn juz odpada, ma byc maka (skrobia) ziemniaczana big_smile

I osobiscie zastapilabym w tego typu przepisach jakies oleje, margaryny itp naturalnym masłem.

Masło to masło, reszta to profanacja :lol

Czyli: twaróg, jajka, (masło ew. śmietanka), mąka, cukier.

Zastepujac w takim serniku cukier dobrym slodzikiem i rezygnujac ze spodu ewentualnie go troche modyfikujac mamy pyszne danie, ktore mozna uznac za danie obiadowe, a nie "grzeszne słodycze"

A w ogole rezygnujac z slodkiego smaku na rzecz przypraw mamy sernik wytrawny i bajecznie zaskakujący  ( bo kto sie spodziewa na przyklad sernika z suszonymi pomidorami, wędzonką czy kurkami?  cool

7 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2017-08-18 20:24:44)

Ja robię sernik z bloga ciastkożercy.Jest przepyszny,spód jest mega cieniutki.Smak bosski smile A do tego prostacki.

0,5 kg sera (może być z wiaderka) ja robię na serku President
3 jajka
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g masła
0,5 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g herbatników
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Herbatniki kruszymy drobno blenderem lub w robocie kuchennym
Do herbatników wlewamy około połowę rozpuszczonego masła – masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Resztę masła zostawiamy, będzie potrzebne do masy serowej.
Herbatniki wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dociskamy dłonią. Blaszkę wkładamy do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej.
Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z połówki. Wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę – można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo powietrza do masy.
Masę serową wylewamy na schłodzony spód, można kilka razy uderzyć foremką o blat, żeby wszystkie pęcherzyki powietrza wydostały się na powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 40 minut (brzegi powinny lekko się zaokrąglić, środek ciągle ma być jeszcze lekko surowy). Zwalczamy w sobie chęć podpieczenia sernika jeszcze przez kilka minut i wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik na minimum godzinę lub na noc.
Upieczony sernik wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowy sernik możemy udekorować świeżymi owocami. Jeśli wybieramy drobniejsze owoce, jak maliny czy jagody wierzch sernika możemy posmarować jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, żeby lepiej trzymały się na wierzchu ciasta.

Ja podaję bez żadnych owoców smile

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Prosty domowy sernik, jak przygotowujecie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024