witam mam 11letnia corke z ktora zawsze jest jakis problem jak ja poprosze zeby cos zrobila zawsze jest jakies ale nie daje nic do siebie powiedziec zawsze jest obrazona nie ma humoru prosze jak zmienic jej nastawienie do zycia nic jej sie nie chce najlepiej wszystko za nia robic
Na początek spróbuj ją zapytać, dlaczego jest ciągle smutna. Może w jej życiu dzieje się coś, o czym nie wiesz.
Kwestia obowiązków to już inna sprawa. Wyznaczaj pracę domowe do wykonania i egzekwuj ich wykonanie. Niech pomaganie wejdzie jej w krew, przyjemności z tego płynąca przyjdzie z czasem i... Wiekiem.
3 2018-06-24 11:01:06 Ostatnio edytowany przez MuseHudson (2018-06-24 11:07:48)
W szkole do której uczęszcza córka nie ma psychologa? Może do niego warto się zgłosić.
To nie musi być tak jak założyłaś, że problemem jest ona, to może też wynikać z braków w twoich zdolnościach wychowawczych, konsekwencji, braku jednoznacznych oczekiwań wobec córki(raz ona ma coś robić sama innym razem ty za nią to robisz; ty i mąż wysyłacie sprzeczne komunikaty, jedno jest bardziej pobłażliwe, drugie mniej).
Warto wszystko omówić ze specjalistą, albo kimkolwiek kto obiektywnie będzie umiał ocenić w kim leży problem i doradzi jak go rozwiązać.
najlepiej wszystko za nia robic
wszystko czyli co? Co ty robisz w ramach zajmowania się nią, co ona sama powinna już robić?
jest obrazona nie ma humoru
dzieci mają prawo przeżywać emocje. również te negatywne. Co to znaczy nie ma humoru? Dziecko w pewnych sytuacjach ma prawo być smutne, rozzłoszczone, kapryśne. Trudno oczekiwać od niego dojrzałej postawy i kontroli emocji na poziomie dorosłej osoby
mam problem z przyjacielem od jakiegoś czasu ucieka w internet i na jego kąpie jest kilka dwuznacznych zdjęć. na pytanie dlaczego szuka znajomości powiedział że nie wie jakoś tak wyszło co mam robić i co myśleć o tym