Witam
Może ktoś spotkał na facebook oszusta Nicholas Andrei - podszywa się pod wdowca podrywa cały czas pisze a potem nagle ląduje w szpitalu z podklejonym okiem przesyła zdjęcia ze szpitale i prosi o przelanie 250 euro na lekarza bo oczywiście został okradziony.
następnie przesyła linka na niby jakiś Bank w Kambodży potem podaje hasło i nick do banku i pokazuje ze ma 2 mln dolarów i chce je mi pokazać a potem przelać (niby jego ojca ) potem prosi o przelanie drobnej kwoty na poczet tranzakcji i wykrada dane teleadresowe.
2 2018-06-12 23:38:11 Ostatnio edytowany przez Medulla (2018-06-12 23:38:35)
To naciągacz. Książkowy przykład. Jak chcesz stracić hajs to przelewaj.
zawsze mnie zaskakiwało jak można być tak lekkomyślnym i nabrać się na takie "intrygi". Kiedyś na FB zagadał mnie niby jakiś żołnierz, który "był" właśnie w Afganistanie, wdowiec z małą córeczką. Odpisałam mu, że bardzo mi miło, że do mnie napisał - mój mąż-Polak też jest w Afganistanie i bardzo mnie ciekawi jego żołnierska dola w tym kraju. No więc, gdzie stacjonuje i w jakiej jednostce, bo może blisko męża ............ Oczywiście nic z tego nie było prawdą - nie miałam żadnego męża w Afganistanie (ba... nawet męża nie miałam). Dziad mnie zablokował
I adoratorzy z Bangladeszu lub Pakistanu na skype, którzy kochają Cię po 10 minutach konwersacji. Dawno temu siedziałam w hotelu i pisałam raport i "dorwał" mnie taki amigo. Ja do niego, że mam 50 lat i jestem matką 4 dzieci (nic nie jest prawdą), a on żebym mu zdjęcie posłała i czy jestem blond. Ja mu, że nie posyłam zdjęć nieznajomym, na co mi pakistańsko-"bangladeszowy" kolega odparował "nie chcesz mi posłać zdjęcia, to ty jesteś rasistką!!!!" rozśmieszył mnie do tego stopnia, że go przeprosiłam za mój rasizm - istotnie jestem białą kobietą, Polką-katoliczką i w ramach przeprosin posłałam mu "swoje" zdjęcie tj. zdjęcie Ani Rubik. Pan się obraził, że próbuję go oszukać
Ktoś się w ogóle łapie na taki oszustwa?
Teraz to były modne "wymuszenie na RODO". Spamowali/ują tym wszystkie firmowe maile "tylko xxxx PLN - konsultacje do rodo + sugestia, że jak nie kupisz ich "konsultacji" to już lecą z donosem do GIODO i prokuratury"
.
To typowy oszust posługujący się wieloma skradzionymi tożsamościami. Zapewne strona banku, którą pani przesłał była podrobiona. Nic co ten człowiek pisze nie jest prawdą. Jeżeli przekazała pani swoje dane i nie daj Boże skan lub zdjęcie jakiegoś dokumentu to proszę szybko zastrzec ten dokument w banku. Proszę pamiętać żaden bank nigdy nie poprosi Panią o podanie swoich danych drogą e-mail. Takie działanie to jest 100% oszustwo.
tak wygleda ten koles
-fotosik.pl/zdjecie/a77b5e65f7b64428-
7 2018-06-13 08:42:52 Ostatnio edytowany przez KatN (2018-06-13 08:49:13)
Ten złodziej niejedno ma imię i niejedno zdjęcie. Może mieć też wykradzione filmy, a nawet wykradzione podstępem fotografie lub skany dokumentów. To są profesjonaliści, którzy nie cofną się przed żadnym podstępem. Obiecują pieniądze, małżeństwo, miłość, czyli to, co akurat dana osoba chce od nich usłyszeć. Wyłudzą pieniądze, albo posłużą się wykradzionymi danymi w celu dokonania dalszych oszustw, lub co gorsza malwersacji finansowych.
ten koleś to zapewne niczego nieświadomy facet, którego wizerunek jest wykorzystywany do tego niecnego procederu.
Witam
A czy ktoś pisał z osoba podajaca sie za inzyniera Richard Jonson , a syn jego Alex lat 12 . Richard przesyła zdjecia z kopalni złota , że jest na wyjeździe , a syn gdzies się uczy i musi miec na wycieczkę ze szkoły , a on oczywiscie kocha bardzo , bo zona umarła mu dawno....zarabia , a potem będzie oddawac jak zakończą wyjazd...haha
a co to za różnica czy ktoś pisał czy nie?
Gość chce naciągnąć i tyle.