Jak dobrze wypaść? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Jak dobrze wypaść?

Obecnie szukam pracy ale nie mogę nic znaleźć co by mi odpowiadało. Straciłam już mnóstwo pieniędzy na dojazdy do miasta. Jestem zapraszana na rozmowy ale na tym się kończy. Wiem nawet dlaczego. Jestem skryta, małomówna i często ze stresu nie potrafię wypowiedzieć poprawnie jakiegoś słowa. Chciałabym obecnie znaleźć pracę w jakimś sklepie z odzieżą czy kosmetykami więc odpadam w przedbiegach.
Z wykształcenia jestem nauczycielką pracowałam jakieś  trzy lata w swoim zawodzie, ale pracę znajdowałam zawsze w środku semestru na zastępstwo więc wtedy dyrekcja nie mając innych chętnych mnie przyjmowała. Lubię pracę w szkole mam dobry kontakt z dziećmi i jak już się oswoję z nowym miejscem i ludźmi to jest już dobrze. Dyrekcja zawsze była zadowolona z mojej pracy chociaż widziałam, że na początku podchodzili do mnie nie ufnie obawiając się, że sobie nie poradzę. Niestety nie potrafię sprawić dobrego pierwszego wrażenia. Od września chciałabym pracować w jakiejś szkole ale obawiam się, że nie znajdę pracy przez to, że jestem odbierana jako kompletnie nie nadająca się do pracy z ludźmi.
Co powinnam robić, mówić aby sprawić wrażenie pewnej siebie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak dobrze wypaść?

Hm, może zacznij od zastanowienia się dlaczego tej pewności siebie Ci brakuje. Masz jakieś kompleksy?
Ogólnie lubisz/kochasz siebie?

Mocne poczucie własnej wartości sprawia, że nie trzeba się zastanawiać jak dobrze wypaść bo dzieje się to naturalnie:) (nie mylić z przerośniętym ego oczywiście)

3 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2018-04-10 18:23:23)

Przede wszystkim poczytaj o mowie ciała. Nasze gesty dają przekaz w 55%, natomiast ton głosu i modulacji 38% , a reszta to słowa jakie wypowiadasz.
Tak więc to co mówisz jest tu najmniej ważne wink... no chyba, żebyś klepała bezmyślnie jak potłuczona tongue .
Sprawiać wrażenie pewnej siebie nie brzmi dobrze. Lepiej tę pewność mieć i nie trzeba udawać. Masz słabe strony jak każdy i pewnie na nich się za bardzo skupiasz. Nie chcesz, aby zapytano o to, nie chcesz by dostrzeżono wadę... tym samym wyglądasz jak zbity pies.
W pierwszej kolejności skup się na zaletach i mocnych stornach. Wypisz je sobie, oswój się z nimi, uwierz w nie i polub je. Potem popracuj nad postawą. Stań przed lustrem i spójrz na siebie, czy wyglądasz na osobę pewną siebie? Jeśli nie to stań prosto, nie garb się, ramiona do tyłu, głowa przed siebie, patrz sobie w oczy i delikatnie się uśmiechaj. Lepiej prawda smile ?
Gdy podajesz rękę na powitanie (jeśli dyrekcja się w ten sposób wita) to niech Twój ucisk nie będzie jak u śniętej ryby wink . Dłoń podana w ten sposób sygnalizuje, że masz słaby charakter.
Możesz w pewien sposób dodać sobie pewności już tam na miejscu. Oczekując np. stań, ręce do tyłu, chwyć się w dłonie i tak stój lub chodź. Stojąc możesz delikatnie się kołysać/pochylać przód-tył,  w momencie gdy do przodu...stajesz na palcach, głowa do góry. Tą postawą wysyłasz komunikat do mózgu, ze jesteś kimś ważnym, pewnym siebie, że liczą się z Tobą.
To wszytko to właściwie tylko otoczka. Najrozsądniej jest znaleźć przyczynę niepewności siebie i popracować nad sobą. To się przyda w dalszej pracy, zwłaszcza z dziećmi/młodzieżą.

Cwicz przed lustrem smile To naprawdę działa. I więcej odzywaj się wsrod rodziny, znajomych smile

5

nie chcę by zabrzmiało to źle, ale czy masz grupę przyjaciół, znajomych, wśród których czujesz się dobrze i pewnie? czy masz jakąś swoją pasję, w której się realizujesz? ja nabrałam pewności siebie i stałam się bardziej odważna, gdy znalazłam sobie pasję a przez to i środowisko osób, w towarzystwie których czuję się pewnie. Na początku moja pewność siebie dotyczyła tylko tego środowiska, ale z czasem rozwinęło się to tak, że nie boję się rozmawiać z obcymi ludźmi, zażartować np. w restauracji z kelnerami czy podejść do kogoś w sklepie i zapytać czy pomóc ściągnąć coś z wysokiej półki.

6

hej, ja jestem bardzo pewną siebie osobą a mimo wszystko nie raz trace wiarę w siebie ze wzgledu na to, że ktoś kiedy powiedzial mi kilka przykrych słow krytyki i siedzialy one gdzies tam na koncu głowy i wracały własnie w takich momentach.
Może i Ty tez tak masz ? oczywiscie nie mowie od razu, że tak musi być smile
Spróbuj znaleźć ten złoty srodek, co Cię hamuje, co sprawia, że tracisz wiarę w siebie i wyeliminuj to ;*

7

michalina1606 napisał/a:

Obecnie szukam pracy ale nie mogę nic znaleźć co by mi odpowiadało. Straciłam już mnóstwo pieniędzy na dojazdy do miasta. Jestem zapraszana na rozmowy ale na tym się kończy. Wiem nawet dlaczego. Jestem skryta, małomówna i często ze stresu nie potrafię wypowiedzieć poprawnie jakiegoś słowa. Chciałabym obecnie znaleźć pracę w jakimś sklepie z odzieżą czy kosmetykami więc odpadam w przedbiegach.
Z wykształcenia jestem nauczycielką pracowałam jakieś  trzy lata w swoim zawodzie, ale pracę znajdowałam zawsze w środku semestru na zastępstwo więc wtedy dyrekcja nie mając innych chętnych mnie przyjmowała. Lubię pracę w szkole mam dobry kontakt z dziećmi i jak już się oswoję z nowym miejscem i ludźmi to jest już dobrze. Dyrekcja zawsze była zadowolona z mojej pracy chociaż widziałam, że na początku podchodzili do mnie nie ufnie obawiając się, że sobie nie poradzę. Niestety nie potrafię sprawić dobrego pierwszego wrażenia. Od września chciałabym pracować w jakiejś szkole ale obawiam się, że nie znajdę pracy przez to, że jestem odbierana jako kompletnie nie nadająca się do pracy z ludźmi.
Co powinnam robić, mówić aby sprawić wrażenie pewnej siebie?

Wybrałaś zawód Nauczyciela,piszesz,że masz dobry kontakt z dziećmi,a jednocześnie napisałaś,że jesteś skryta,małomówna i często ze stresu nie potrafisz wypowiedzieć poprawnie jakiegoś słowa - coś tutaj nie gra ,bo jak to się ma do tego dobrego kontaktu z dziećmi,gdzie trzeba dużo i raczej z sensem mówić? Przecież zdawałaś egzaminy ,chyba z tym problemów nie miałaś??Coś musiało się wydarzyć,że nagle straciłaś tę pewność siebie.
Pytasz co zrobić,aby zacząć sprawiać - chociaż  - wrażenie pewnej siebie - zastanów się czemu tak się dzieje? co jest tego przyczyną? jeśli odpowiesz sobie na te pytania,to już będzie jakiś sukces,ale i tak wg mnie powinnać skorzystać z porady Psychologa nie mylić z Psychiatrą.Znam wiele osób które korzystały z takiej formy pomocy i to im bardzo pomogło. Będzie dobrze.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024