Proszę o opinię. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Proszę o opinię.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Proszę o opinię.

Witam,  jeśli piszę w niewłaściwym dziale to proszę o przeniesienie postu.
Otóż chciałbym zapytać się jak usunięcie ciąży wpływa na osobę z kompleksami i o niskiej samoocenie?
Wiem że psycholog odpowiedziałby najlepiej ale chciałbym poznać opinię  forumowiczek,  może spotkały się z takim przypadkiem?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Proszę o opinię.

Zaszła w ciąże podczas tamtej zdrady?

3

A to ma jakieś znaczenie?
Moim zdaniem nie.

4

edziu2309 napisał/a:

A to ma jakieś znaczenie?
Moim zdaniem nie.

Oczywiście, ze ma znaczenie. Znaczenie ma to, kim jest ojciec dziecka, w jakich relacjach pozostaje z kobietą, w jaki sposób doszło do zapłodnienia (przecież np. ciąża w wyniku gwałtu pod względem prawnym podlega legalnej aborcji). Jest mnóstwo czynników wpływających na to, kto decyduje sie na aborcje, ale też na to jak sie czuje po zabiegu.

5

Chyba podstawą jest tutaj, co dana osoba myśli o aborcji. Jeśli jest na przykład wierząca i uważa to za zabicie dziecka, to bez względu na charakter raczej będzie się czuła źle.

6 Ostatnio edytowany przez balin (2018-04-10 11:48:07)

Z męskiego punktu widzenia, po tak bezmyślnej zdradzie, należy z taką kobitą dać sobie spokój. Nie posłuchałeś nas i bierzesz na siebie problemy, która ona stwarza przez swoje bezmyślne zachowanie.

7

balin napisał/a:

Z męskiego punktu widzenia, po tak bezmyślnej zdradzie, należy z taką kobitą dać sobie spokój. Nie posłuchałeś nas i bierzesz na siebie problemy, która ona stwarza przez swoje bezmyślne zachowanie.

Lepsza bezmyślna zdrada pod wpływem impulsu ( a ta jest totalnie nietypowa), niż planowana, umawiana, czy romans.
Rzadko bronię zdradzających, ale też uważam, ze każdą zdradę należy traktować indywidualnie, nie można wszystkich zdradzających wrzucać do tego samego worka. Poza tym ona chciała zerwać, a wcześniej zadać mu taki ból jaki on jej zadał (tzn, taki jaki ona odczuła, czując się zdradzona- kazdy kto czytał wie, jak wyglądała sytuacja).
Fakt faktem ciąża komplikuje sprawę, moim zdaniem- oczywiście mogę się mylić, ta dziewczyna nie da sobie rady z aborcją i jej konsekwencjami, poza tym zawsze będzie się zastanawiac, czy usunęła dziecko ze zdrady, czy ze związku z edziem (o ile mówimy o tej dziewczynie, a nie teoretyzujemy). Natomiast jeżeli urodzi, zrobią badania na ojcostwo i okaże się, ze to nie dziecko Autora, to wydaje mi się, ze Autor tego nie wytrzyma na dłuższą metę, a tym samym i ta dziewczyna będzie miała tak czy siak wyrzuty sumienia, a finalnie zostanie samotną matką.

Jeżeli natomiast tylko teoretyzujemy to dane na temat dziewczyny, ze zakompleksiona i z niską samooceną są niewystarczające, żeby "wydać opinię". Zresztą tak naprawdę, to dopiero rozmowa z daną kobietą może nam powiedzieć i to nie zawsze, jak kobieta zachowa się po aborcji. Ludzie są nieprzewidywalni i nie da się ocenić ich zachowań wg schematów.

8 Ostatnio edytowany przez edziu2309 (2018-04-10 13:09:31)

Wychodzi że ma to znaczenie - myliłem się,  cóż - mój błąd.
Dla wyjaśnienia - ciąża na pewno nie moja,  a decyzję o usunięciu podjęła sama, jeszcze zanim się spotkaliśmy.
Po prostu martwi mnie jak to na nią wpłynie.

9

edziu2309 napisał/a:

Wychodzi że ma to znaczenie - myliłem się,  cóż - mój błąd.
Dla wyjaśnienia - ciąża na pewno nie moja,  a decyzję o usunięciu podjęła sama, jeszcze zanim się spotkaliśmy.
Po prostu martwi mnie jak to na nią wpłynie.

na pewno będzie ważne dla niej wsparcie drugiej osoby. JEżeli zdecydowaleś się na kontynuowanie związku musisz wziąć to na klatę i ją wspierać. Nie znam tej dziewczyny, ale ewidentnie działa pod wpływem chwili, skąd możemy wiedzieć, czy na pewno chce usunąć ciążę, czy tylko sie na tym punkcie zafiksowała i widzi, ze to jest jedyna opcja, tak jak wtedy myślała, że jedyną opcją jest przespanie się z kimś i zerwanie z Tobą.

Aborcja nie wpływa negatywnie na psychikę wszystkich kobiet, ale wydaje mi się, że trudniej sobie z tym poradzi osoba impulsywna, nie potrafiąca na spokojnie zastanowić się nad swoim życiem.
Ona podjęła taką decyzję, rozmawiałeś z nią w ogóle? czy jest pewna, czy zdaje sobie sprawę z konsekwencji także medycznych (kóre nie muszą się pojawić, ale mogą), czy wie gdzie to zrobi, czy Ty, czy ktokolwiek będzie przy niej? to sa ważne aspekty. Ona  musi taką decyzję podjąć świadomie, a chyba z tym ma największy problem w życiu.

10

Decyzję podjęła sama - jak powiedziała  - od razu jak tylko test jej wyszedł pozytywnie.
Wygląda na to że jest jej pewna.
Co do ewentualnych konsekwencji - właśnie one mnie martwią,  szczególnie te psychiczne.
Czy będę przy niej - nie,  nie chciała tego,  stwierdziła że sama chce ponieść konsekwencje własnej głupoty.

11

Nirvanka87 napisał/a:
balin napisał/a:

Lepsza bezmyślna zdrada pod wpływem impulsu ( a ta jest totalnie nietypowa), niż planowana, umawiana, czy romans.

Mówisz o premedytacji, ja mówiłem o skutkach. smile

12

Tu też dochodzi pytanie, czy ona to robi, bo rzeczywiście chce, czy po prostu czuje się zmuszona przez sytuację. Czasem ktoś podejmuje taką decyzję, bo nie widzi innego wyjścia, trochę ze strachu, a potem sobie wyrzuca, że inna wyjścia jednak były.

13

balin napisał/a:
Nirvanka87 napisał/a:
balin napisał/a:

Mówisz o premedytacji, ja mówiłem o skutkach. smile

Skutki zdrady zawsze są opłakane i ogólnie chusteczkowo jest po zdradzie, bez względu jakiej, zatem w tej kwestii się zgadzamy smile

14 Ostatnio edytowany przez edziu2309 (2018-04-10 18:53:45)

Widzę że rozmowa odchodzi od tematu - pytałem o ewentualne skutki tego dla jej - i tak słabej - psychiki.

Temat zdrady, jej przyczyn i tego co dalej opiszę w moim poprzednim temacie.

Entropia - z tego co mi wiadomo to świadoma i przemyślana decyzja - podejmując ją nie wiedziała jeszcze że chcę dać jej szansę powrotu.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Proszę o opinię.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024