Hej. Od ok. 5 miesięcy jestem w stałym związku. Od tego czasu biorę tabletki antykoncepcyjne. Wcześniej brałam tabletki jednofazowe, jednak ze względu na liczne skutki uboczne odstawiłam je. Od jakiś dwóch miesięcy biorę tabletki dwufazowe. Niestety już kilka razy zdarzyło mi się zapomnieć o przyjęciu tabletki. W zeszłą środę i czwartek byłam bardzo zabiegana i po prostu zapomniałam przyjąć tabletkę. W piątek brałam już normalnie, nie przyjmowałam już jednak zapomnianych dawek. Tego samego dnia miałam stosunek płciowy. Mój chłopak ma problemy z przedwczesnym wytryskiem i niestety podczas penetracji ejakulował we mnie. Mimo tego nie przerwaliśmy stosunku. Uprawialiśmy seks bez prezerwatywy. Podczas zbliżenia odczuwałam też ból w pochwie i pojawiło się trochę krwi. Nasz seks był czuły i namiętny, nie zapomnę go nigdy. Jednak teraz mam do siebie żal o te chwile zapomnienia. Boję się, że zajdę w ciążę. Nie jesteśmy gotowi na dziecko. Studiujemy dziennie i mamy ambitne plany na przyszłość. Mój facet sam jest jeszcze jak dziecko. Czasami woli pograć w piłkę z kolegami i playstation, niż zająć się czymś poważnym. Nie wyobrażam sobie tego. Powiem Wam, że tego wieczora na początku nie miałam ochoty na seks. Myślałam o tych zapomnianych tabletkach. Ale mój facet był tak napalony, że w końcu uległam, zapominając o wszystkim. Nie możemy mieć teraz dziecka Bardzo się boję... Myślicie, że mogło dojść do zapłodnienia??
Oczywiście, że mogło dojść do zapłodnienia.
Jeśli nie potrafisz zapamiętać o przyjęciu pigułki na czas, to może pomyśl o innej metodzie antykoncepcji?
A może szklanka wody zamiast...? Wiedziałaś, że zapomniałaś o pigułce, a mimo to uprawiałaś seks do samego końca... a dzieci mieć nie chcesz. Totalnie niezrozumiała postawa jak dla mnie.
Dlaczego nie poszłaś po tabletkę po? Zrób test ciążowy jak już będzie można to przynajmniej będziesz wiedziała na czym stoisz.
daj znać później co z tego wyszło
Tak właśnie, daj znać czy będziesz mieć dzidziusia
Jeśli w ciągu zaledwie dwóch miesięcy już kilka razy zdarzyło Ci się zapomnieć o przyjęciu pigułki, to prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest dokładnie takie samo, jakbyś w ogóle ich nie stosowała.
Tak na przyszłość - jeżeli masz problem z pamiętaniem o czymś tak ważnym, jak regularne przyjmowanie pigułek, to istnieje przecież tak banalne rozwiązanie, jak korzystanie z przypominacza, który można ustawić w komórce, a który codziennie, o stałej porze, będzie Ci o tym przypominać. Ponadto jeśli naprawdę nie chcesz zajść w ciążę, to jednak zacznij uprawiać seks w sposób odpowiedzialny, bo rozumiem, gdyby zdarzył się jakiś 'wypadek' typu pęknięcie prezerwatywy, ale w zaistniałej sytuacji ewentualne pretensje możesz mieć wyłącznie do siebie.
biorę tabletki anty od 4 lat, w tym miesiącu zapomniałam o 2 tabletce w pierwszym tygodniu, współżyłam bez zabezpieczenia, pominiętą tabletkę zażyłam ponad 24 godz. zapóżno, było to tuż po okresie, mam czekać na dzidziusia?
Beata, jeden wątek wystarczy
nie rozumiem o jaki wątek chodzi
Ten, w którym piszesz o swoim zapomnieniu tabletek