Cześć, mam pewien dylemat. Mam 20 lat, w styczniu skończę 21. W tym roku dopiero skonczylam liceum i pisałam maturę (problemy ze zdrowiem), niestety nie poszła mi biologia z tego względu poprawiam za rok z tego powodu,że chciałabym iść na optykę do miasta 200 km dalej. W tym czasie uczę się i robię asystentkę stomatologiczną. Mam wrażenie,że zmarnowałam 2lata (nie całkiem z mojej winy, no ale jednak). Może któraś z Was orientuje się jaki jest rynek pracy pod tymi dwoma zawodami. Może ktoś studiował optykę? No i teraz problem, bo mam chłopaka,którego kocham i wiążemy dalekosiężne plany. Coraz częściej wyszukuję jakiś porad jak to połączyć.Nie ukrywam,że chcę iść na studia,żeby mieć lepszą przyszłość dla siebie i rodziny, by mieć lepszą pracę(chociaż właśnie, nie wiem jak to w tym zawodzie jest, bo iść na studia tylko żeby iść to bez sensu). Wiem,że jestem jeszcze młoda, ale ja nie należę do typów imprezowych.Nie chciałabym urodzić dzieci kiedy będę mieć pod 30, bo wiecie jak to jest: 3 lata studiów, praktyki, wypadałoby trochę popracować. Odpada urodzenie dziecka na studiach, bo jak niby mam dojeżdżać na studia codzienne 200km. Nie ma na tym kierunku trybu zaocznego. Z drugiej strony będę mieć wyuczony zawód jako asystentka, potem może higienistka mogłabym dojeżdżać do Gdańska(no wiecie lapsze warunki). Dla tych co powiedzą, idź tam co Cię interesuje. Interesują mnie obydwie rzeczy, kiedyś chciałam jak najszybciej wyjechać z mojego rodzinnego miasta, ale im jestem starsza tym bardziej chciałabym się już ustatkować. Ewentualnie mogłabym przecież pójść na studia za kilka lat, no ale wtedy wiecie. Musiałabym odłożyć kasę, rzucić pracę i codzienne dojeżdżać. Opcja,że zaciągnę tam chłopaka odpada, bo tu ma stałą i dobrą pracę,a niedługo kupuje mieszkanie. Osz matko się rozpisałam, ale dzięki za wszystkie porady
Znaczy wiecie, że dziecko po ślubie (mam raczej konserwatywne poglądy pod tym wzgledem) ale lubię mieć plany i według nich iść
Straciłaś już sporo czasu z powodu zdrowia, jeśli zdecydujesz się teraz na dziecko, stracisz kolejne lata. Wiem, co mówię.
Zdążysz jeszcze założyć rodzinę, najpierw ogarnij wykształcenie.
4 2017-11-02 17:54:38 Ostatnio edytowany przez ika_97 (2017-11-02 17:56:17)
No właśnie tylko nasuwa się pytanie w którym kierunku najlepiej, czy zostawić wszystko iść na optykę i jeździć na weekendy do TŻ czy zostać i wybrać asystentkę w moim mieście, może ktoś się orientuje na rynku pracy, bo ja mogę tylko poczytać w internetach
Może jest tu jakaś asystentka lub optyk i pochwali się jak jej się wiedzie : / bo jak mam iść na studia po których nie będzie pracy to słabo. Słyszę od ludzi,że to dobre studia, przyszłościowe ale chciałabym info z pierwszej ręki
Wybrałabym optykę. Z tego względu, że pracować jako asystentka stomatologiczna możesz tylko przy dentyście. A jeżeli miasto nie jest wielkie, to zazwyczaj dentyści, aby zaoszczędzić obywają się bez asystentek.
Jeżeli chodzi o skończenie studiów o kierunku optyka to za stroną www.studia.net:
"Absolwenci uzyskują wiedzę, pozwalającą na podjęcie pracy w przemyśle optycznym i laboratoriach pomiarowych, ale przede wszystkim w zakładach, pracowniach i salonach optycznych w tym także do prowadzenia własnej działalności gospodarczej."
Więc miejsc w których możesz pracować jest znacznie więcej do wyboru. Możesz też w przyszłości sama otworzyć np. salon optyczny i być samej sobie szefem.
Właśnie o tym myślałam, 3 lata przesiedze w innym mieście, potem jak będę chciała zrobić optometrię to będę codzienne dojeżdżać : /. Może uda Tak się dogadać,żebym mogła już ostatni rok być w tym stanie błogosławionym
ika_97, bardzo proszę, byś uaktualniła adres mailowy w swoim profilu i odezwała się do mnie na: cyngli.chce@gmail.com
Cyngli, jesteś pewna, że odpowie Ci ktoś, kto ostatni swój post tutaj napisał 2 lata temu?
Cyngli, jesteś pewna, że odpowie Ci ktoś, kto ostatni swój post tutaj napisał 2 lata temu?
Tak, ponieważ dzisiaj Autorka była obecna na forum.
Szukasz powodów do zaczepki, czy z dobrego serca pytasz?
Lady Loka napisał/a:Cyngli, jesteś pewna, że odpowie Ci ktoś, kto ostatni swój post tutaj napisał 2 lata temu?
Tak, ponieważ dzisiaj Autorka była obecna na forum.
Szukasz powodów do zaczepki, czy z dobrego serca pytasz?
Bo nie mam nic innego do robienia tylko zaczepianie moderatora
normalnie pytam tak jak zapytałabym każdego, kto odkopuje jakiś stary temat.
12 2019-10-04 17:29:11 Ostatnio edytowany przez SanTi (2019-10-04 17:30:35)
Jeśli interesuje Cię optyka, to lepiej idź na refrakcjonistkę, a nie asystentkę dentystyczną, jeśli nie chcesz być stomatologiem.
Dziecko - rzadko pojawia się w planowanym momencie, a jak chcesz, próbujesz i ustawisz sobie terminy, to czasem nie wychodzi...