Ośrodek medyczny dla mamy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Ośrodek medyczny dla mamy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1

Temat: Ośrodek medyczny dla mamy

Witam wszystkich. Zwracam się z prośbą o pomoc - poszukuję ośrodka medycznego, w którym przez pewien czas mogłaby zamieszkać moja mama. Nie szukam domu opieki na stały pobyt, raczej ośrodka który zapewni nocleg, wyżywienie oraz dostęp do pielęgniarki, lekarza i fizjoterapeuty. Mama za 3 miesiące przejdzie operację biodra i po wyjściu ze szpitala będzie wymagała opieki oraz rehabilitacji, żeby szybciej wrócić do zdrowia. Ja niestety w tym czasie będę za granicą. Nie ufam nikomu znajomemu na tyle, żeby powierzać opiekę nad mamą, wolę zapewnić jej na ten czas profesjonalny ośrodek. Moja nieobecność potrwa ok. 1,5 miesiąca. Czy ktoś ma kontakt do sprawdzonego ośrodka? Bardzo proszę o opinie. Pozdrawiam, Ala.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ośrodek medyczny dla mamy

ala_87, niedawno miałem podobny kłopot do rozwiązania. Tata po udarze, po miejscowej rehabilitacji nadal mieliśmy spore niedowłady i kłopoty z mową. Ja musiałem wyjechać służbowo na równe 2 miesiące, brak rodziny na miejscu która mogłaby się staruszkiem zaopiekować. Udało mi się znaleźć dla Taty miejsce w ośrodku finezja (dąbrówka). Super personel, opieka pielęgniarek, rehabilitacja na miejscu. Spędził tam cały czas kiedy mnie nie było w Polsce i co najważniejsze odzyskał w międzyczasie trochę zdrowia. Niedowład po lewej stronie nadal widoczny, ale mniejszy. Teraz Tata mieszka z nami, ale nie wykluczam że do finezji jeszcze wrócimy, efekty rehabilitacyjne i opieka były naprawdę super.

3

Czy ktos mógłby mi powiedzieć czy taki pobyt w ośrodku można załatwić w ramach NFZ?? Bardzo chciałabym dać tacie najlepszą opiekę i możliwość odzyskania sił ale niestety moja sytuacja finansowa obecnie jest ciężka. Szukam czegoś podobnie jak Ala, na pobyt czasowy z pełną opieką medyczna i dostępem do rehabilitacji.

4

Hej, mi bardzo zależało na czasie więc pobyt dla Taty opłaciłem prywatnie. Finezja ma też opcję pobytu na fundusz, trzeba dzwonic i pytać o dostępność. Na pewno komplet dokumentów potrzebnych przy NFZ jest inny niż przy płatnym pobycie, innych przeszkód raczej brak :-)

Ze swojej strony chcemy polecić nasz ośrodek Fantazja, który znajduje się w Dąbrówce w powiecie wołomińskim. Naszym głównym celem jest pokazanie, że dom opieki dla osób starszych nie musi wiązać się z przykrą koniecznością i ostatecznością oraz szeregiem niewygód dla pensjonariuszy. Wręcz przeciwnie – przede wszystkim chcemy, aby nasze ośrodki były miejscem gdzie wraca się do zdrowia w godnych i komfortowych warunkach. Dbamy o wysoką jakość udzielanych przez nas świadczeń medycznych, nad którymi sprawuje pieczę Centrum Medyczne MEDICA. Nasi pensjonariusze mają do dyspozycji lekarzy, rehabilitantów, masażystów, a także wsparcie psychologiczne, wszystko po to aby zapewnić im jak największy komfort pobytu oraz pomóc w jak najszybszym powrocie do zdrowia. Dbamy również o to, aby nasi Pensjonariusze nie skarżyli się na nudę, również o  samotności nie ma u nas mowy. smile Umożliwiamy integrację z innymi osobami, m.in. poprzez wydarzenia kulturalne, gry, grupowe zajęcia, wspólne spacery, itd. Chętnie odpowiem na pytania związane z pobytem u nas.

6

Agnex8k napisał/a:

Czy ktos mógłby mi powiedzieć czy taki pobyt w ośrodku można załatwić w ramach NFZ?? Bardzo chciałabym dać tacie najlepszą opiekę i możliwość odzyskania sił ale niestety moja sytuacja finansowa obecnie jest ciężka. Szukam czegoś podobnie jak Ala, na pobyt czasowy z pełną opieką medyczna i dostępem do rehabilitacji.

Nie sądzę, abyś załatwiła na NFZ formalnie. Skierowanie na rehabilitację wystawia lekarz. Na rehabilitację z NFZ są kolejki, czeka się czasem długo mimo należałoby ją zacząć jak najszybciej. Jeśli masz problemy finansowe to możesz szukać pomocy w różnych instytucjach w stylu MOPS, PERFON, gmina, itp. Możesz też poszukać jakiejś fundacji np. moja mama miała udar i dodzwoniłam się do fundacji, gdzie gość wytłumaczył mi o jaką rehabilitację może chory się ubiegać, jak długo może trwać, itp Nie wiem jakie ma problemy zdrowotne twój ojciec, ale poszukaj tematycznie może znajdziesz forum, fundację, czy stronę, gdzie będziesz miała aktualne informację, jak uzyskać pomoc.

7

Powiem Ci tak, operacja biodra to nie jest jakaś poważna operacja . Ośrodki specjalistyczne przyjmują pacjentów z gorszymi schorzeniami.

Moja babcia ostatnio miała - 2 tyg najgorsze,później o kulach już chodziła ma 82 lata. Na Twoim miejscu znalazłabym opiekunkę - są np agencje , które oferują profesjonalną pomoc,bądź kogoś z ogłoszenia Plus doraźnie rehabilitant. Na pewno mamie lepiej będzie dochodzić do siebie u siebie w domu,niz  w osrodku.

Ewentualnie zapytać w MOPSIE,nie wiem ile mama ma lat,ale jeżeli jest starszą osobą,to może przychodzić pielegniarka srodowiskowa do 14.

8

A nie lepiej jednak opiekunka ...? Tak jak radzi Mag_Ma. Jeśli dobrze się dogadasz to może podwozić mame na rehabilitacje... albo wpuszczać rehabilitanta do domu. Ja bym się bała że w ośrodku starsza osoba będzie się czuć mega dziwnie i samotne... jednak co swój dom to swój dom.

9

W ośrodku samotnie? To chyba właśnie na odwrót - prędzej w domu można z samotności uschnać, o ile opiekunka nie będzie tam siedzieć 24h. W domach opieki są inni pensjonariusze plus opieka medyczna przez większosć doby.

10

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Samotność to jedno a zaplecze medyczne to drugie. Moim zdaniem ośrodek opieki wygrywa, bo rodzic ma na miejscu dostęp do rehabilitacji, usług medycznych wraz z osprzętem itp. Wożenie seniora do gabinetu fizjoterapii jest kłopotoliwe. Podobnie fizjoterapeuta nie zawsze może przywieźć cały sprzęt do mieszkania...

11

Nie znam, Alu, żadnych tego typu ośrodków, ale chciałam napisać, że jak najbardziej popieram Twoje zdanie smile
Specjalistyczny ośrodek na pewno lepszy niż dochodząca opiekunka - wszystko na miejscu, bez dojazdów, w razie czego opieka medyczna - a nie zastanawianie się, skąd wziąć lekarza, który przyjdzie do domu... czy choćby głupi problem typu: brakło mi herbaty... Co innego opiekunka na parę godzin dziennie, kiedy wychodzi się do pracy - a zupełnie co innego, kiedy chodzi o stałą nieobecność.

12

Ostatnio czytałam różne opinie o ośrodkach rehabilitacyjnych (prywatnych).
Gdy osoba starsza jest niemobilna, to taki ośrodek bywa pomocny, bo ciężko jest ogarnąć typowo pielęgniarską opiekę, jednocześnie przygotować np. posiłki, pranie, nie mówiąc o potrzebie zarabiania na życie i po ludzku - pogadania z chorym.
Natomiast nie można zostawić chorego tam na zasadzie przechowalni staruszków, płacisz za taki "hotel" kilka tysięcy, a pampersy zmieniają 2x na dobę, mycie polega na tym, że raz na tydzień rozbiorą chorego, poleją go woda i już po kąpieli, itd Trzeba odwiedzać często chorego i obserwować jak jest zaopiekowany.

13

:-) Zgadzam się z powyższym. I serdecznie dziekuje za polecenie finezji, tata będzie miał tam pobyt czasowy! Jestem bardzo zadowolona że udało się nam tak szybko coś ustalić. Alu, trzymam kciuki żebyś też znalazła dla mamy dobre miejsce.

14

kciuki chyba pomogły... smile udalo się z finezją w dąbrówce. bylam juz na wizycie zeby zobaczyc jak wygląda okolica osrodka i powiem wam że bardzo mnie to uspokoiło. wszystko prezentuje sie bardzo profesjonalnie, mam nadzieje ze rowniez mama bedzie zadowolona.

15

super ala, bardzo sie ciesze! uściski dla mamy i bardzo madra decyzja z ta wizyta zeby popatrzec jak wyglada ośrodek smile warto dla wlasnego spokoju ducha, wiadomo ze niewazne jak dobry bylby osrodek to zawsze jest to troszke stresujace wydarzenie.

16

Też mogę pochwalić finezję. Ośrodek bardzo czysty, zadbany i pracownicy mają tam dosłownie serce na dłoni i chcą jak najlepiej dla pacjentów. Moja babcia przebywała tam ponad 3 miesiące i ani przez moment się nie skarżyła, chociaż to kobieta która nigdy się nie skarży smile Podoba mi się ich filozofia, że nie chcą być tylko miejscem gdzie pensjonariusz spędza czas, ale dążą do tego żeby w miarę możliwości odzyskał sprawność.

17

Mag_Ma napisał/a:

Powiem Ci tak, operacja biodra to nie jest jakaś poważna operacja . Ośrodki specjalistyczne przyjmują pacjentów z gorszymi schorzeniami.

Moja babcia ostatnio miała - 2 tyg najgorsze,później o kulach już chodziła ma 82 lata. Na Twoim miejscu znalazłabym opiekunkę - są np agencje , które oferują profesjonalną pomoc,bądź kogoś z ogłoszenia Plus doraźnie rehabilitant. Na pewno mamie lepiej będzie dochodzić do siebie u siebie w domu,niz  w osrodku.

Ewentualnie zapytać w MOPSIE,nie wiem ile mama ma lat,ale jeżeli jest starszą osobą,to może przychodzić pielegniarka srodowiskowa do 14.

To ja powiem, ze swojej strony, jak wygląda taka pomoc na miejscu w domu wink
Pielęgniarki i opiekunki pracują zwykle pn - pt 8 - 18.
Pielęgniarka może przyjść, ale nie pomagać, nie robić zakupy i parzyć herbatę. Pielęgniarka może przyjść, podać leki, zmienić opatrunek i koniec.
Opiekunka może przyjść, pomóc. Ale w praktyce wygląda to tak, że taka opiekunka ma kilka osób pod opieką i też nie jest w stanie spędzić całego dnia w jednym domu, żeby pomagać.

Plus między 18 a 8 i w weekendy taka osoba jest zostawiona sama sobie. Opiekunka nie przyjdzie. Może przyjść pielęgniarka z ośrodka całodobowego, ale też jedzenia jej nie zrobi tylko leki poda.

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Ośrodek medyczny dla mamy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024