Jak przestać o kimś intensywnie,obsesyjnie myśleć?Jakieś rady?
1 2017-10-26 14:52:22 Ostatnio edytowany przez monika.fronczak3 (2017-10-26 14:54:04)
najlepiej jest sie czyms zająć a samo przejdzie
np : jakis sport , gra , dodatkowa praca
3 2017-10-27 00:19:16 Ostatnio edytowany przez Excop (2017-10-27 00:26:48)
Z czegoś to musi wynikać.
Obsesja to potoczna nazwa pewnego zaburzenia psychicznego, ale aż tak źle chyba nie jest?
Najpierw przyznaj się przed sobą, co jest tym czymś, co powoduje, że intensywnie myślisz o tej osobie.
Potem porównaj ograniczenia i możliwości. To - na początek.
O stan cywilny, wiek lub środowisko, a tym bardziej o obiekt nie pytam, bo nie chcesz o tym powiedzieć chyba?
tzn; intensywnie myśleć o kimś bo się zakochało
bo się nienawidzi
bo się martwisz
bo masz podejrzenia
bo chcesz pomóc
itp........najpierw sprecyzuj potem coś doradzić można
nie wiem jak to jest myśleć o kimś ale ja mam problem z tym że myślę o czymś. serio! nie mogę przestać myśleć o jedzeniu, kładę się i myślę o tym co jutro zjem, wstaje i pierwsza myśl jedzenie, jestem na siłowni i myślę co zjem po:( nie wiem już jak to ogarnąć kiedyś żyłam po prostu, byłam głodna to jadłam kanapkę i robiłam coś dalej. ostatnio przeczytałam ten artykuł o ortoreksji i już sama nie wiem? może ja to mam?! jak wam się wydaje? chciałam być szczęśliwa fit, itd. no wiecie modna a jestem bardziej nieszczęśliwa niż kiedykolwiek...
ortoeksja patologiczna obsesja spożywania zdrowej żywności , ciągłe zaabsorbowanie tematem kontrolowania masy ciała, sylwetką, kaloryfera, jędrności itp..jest konsekwencją powikłań zdrowotnych, somatycznych, psychicznych, stąd też celu wyjaśnienia wątpliwości, postawienia diagnozy, konieczna jest wizyta w poradni albo psychoterapeuty