Kto gotuje wegansko? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Kto gotuje wegansko?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

1 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2017-07-25 13:42:49)

Temat: Kto gotuje wegansko?

Nie jestem weganka. Ja i moj facet jestesmy wszystkozercami. Ale poleglam z zachwytu nad ksiazkami Marty Dymek (Jadlonomia), Przemyslawa Ignaszewskiego (Vegenerata sposob na zdrowie) i specjalnie Alicji Rokickiej (Wegan nerd).

Odkrylam smaki warzyw i roznorodne przyprawy. Absolutnie uwielbiam weganskie odpowiedniki nabialu i miesa. Calkowicie inna kraina smakow!

Czy ktos ma podobnie? Badz jest weganka? Chce sie podzielic przepisami?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kto gotuje wegansko?

Ja się staram..ale tylko dla siebie i męża....ale dzieci nie lubią warzyw...
Głownie szukam w necie przepisów
Marzy mi się samowystarczalność w pożywieniu...
lubię programy o tej tematyce
pozdrawiam

3

Teraz bazuję potrawy na pomidorach, papryce i cukinii bo mam tego pełen ogródek :-)

4

Lubię odpowiedniki, uwielbiam warzywa, często jem bez mięska, ale nie jestem weganką. Nie jedzenia mięsa mi nie służy.

5

ja tez bardzo lubię warzywa.  Praktycznie wszystkie, no  może za bobem nie przepadam. A z nowych rzeczy, niedawno jadłam pasztet z ciecierzycy – bardzo polecam.

6

Też nie jestem wege, ale Jadłonomia to niebo w gębie smile Polecam spróbować pasztetów z soczewicy (mój ulubiony to ten z kaszą jaglaną i śliwką).
Super wegetariańskie ( część też wegańskich) przepisy znalazłam w książce kucharskiej z Biedronki, np. sałatka z soczewicy, marchewki, fety i orzechów.

7

Nie jedzenie miesa jest niezdrowe, no chyba, ze sie mocno suplementuje (szczegolnie witamine B12, zelazo i wapn) i generalnie uwazam diete weganska za slepa uliczke (rozumiem powody etyczne, ale prosto mowiac jest to dieta gleboko niedoborowa).

Z drugiej jednak strony uwielbiam probowac nowych przepisow jako czesci normalnej wszystkozernej diety: sushi z warzywami, flaki z boczniakow, biszkopt bez jajek, chilli sin carne, nadziewane warzywa, roznorodne zupy- MNIAM.

Chyba najlepszy przepis byl z Vegenerat Biegowy, a byly to placki ziemniaczane podkrecane ajwarem z sosem grzybowym i smietanka z nerkowcow. Mniam, pycha, super i prawie lzy w oczach smile

8 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-10-18 12:36:51)

no bez przesady, sama jestem mięsożercą, nad czym tak miedzy nami ubolewam, ale nie uważam, żeby niejedzenie mięsa było niezdrowe.  Na świecie jest tyle wegetarian i jakoś nie umieraja masowo z wycienczenia smile Sama mam koleżankę, która od 18 lat a nawet wiecej nie je mięsa, żyje  i ma się dobrze. Człowiek jak najbardziej  moze obyc sie bez mięsa. Jeśli juz, to bardziej szkodzi nadmiar mięsa w diecie niż jego brak.

9 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2017-10-19 00:15:01)

adiaphora napisał/a:

no bez przesady, sama jestem mięsożercą, nad czym tak miedzy nami ubolewam, ale nie uważam, żeby niejedzenie mięsa było niezdrowe.  Na świecie jest tyle wegetarian i jakoś nie umieraja masowo z wycienczenia smile Sama mam koleżankę, która od 18 lat a nawet wiecej nie je mięsa, żyje  i ma się dobrze. Człowiek jak najbardziej  moze obyc sie bez mięsa. Jeśli juz, to bardziej szkodzi nadmiar mięsa w diecie niż jego brak.

Zle sie wyrazilam. Bycie wegetarianiniem czy tez weganiniem jest dietetycznie OK, POD WARUNKIM, ze suplementuje sie witamine B12, zelazo, wapn i nienasycone kwasy tluszczowe.

Tylko, ze ciezko okreslac taka diete jako optymalna...no bo wymaga suplementacji.

Najlepsze dla mnie jest ograniczanie miesa, szczegolnie czerwonego i full wypas na potrawy jarskie. My jemy kurczaka w niedziele, rybe w piatek, jakas wolowine w srode, a reszta obiadow sklada sie z warzyw i roslin straczkowych plus tofu (ktore robie sama smile ).

10

Z tego co słyszałam trzeba suplementować tylko B12, no i powinno się witaminę D, ale to drugie dotyczy też miesożerców. Jeśli chodzi o żelazo to przecież w zielonych i strączkowych roślinach, orzechach i kaszy jest go najwięcej, więc chyba będąc wege ciężej się nabawić jego niedoborów niż jedząc standardowo. Z moich obserwacji wegetarianie częściej zwracają uwagę na to co jedzą, mają świadomość jakich składników potrzebują, a przez to jedzą zdrowiej. Mam koleżankę, która po przejściu na weganizm miała w krwi nadmiar żelaza i musiała modyfikować dietę.

11 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2017-12-11 09:30:49)

Ostatnio na śniadanko non stop robię sobie koktajle warzywne i pije ich tyle że dopiero o 4 h robię się głodna yikes Kupiłamwreszcie blender [reklama] a długo się zastanawiała. Fajny bo ostrze rusza się dodatkowo w górę i w dół, a stary wywaliłam, bo miałam wrażenie że dostanę parkinsona tak wibrował.

12

Ja od lat jestem wegetarianką, a teraz zdarzają mi się epizody bycia weganką. Uważam, że dieta wegańska (oczywiście prawidłowo komponowana) jest bardzo zdrowa. Pomimo, iż planuję zostać przy wegeterianiźmie chętnie eksperymentuję również z wegańskimi przepisami i ciągle szukam nowych inspiracji. 
Jeśli chodzi o suplementację to stosuję tylko witaminy z grupy B, innych nie ma potrzeby - nigdy nie miałam niedoborów, a badanie krwi robię regularnie.

13

Ciekawa jestem czy ktoś przygotowywał pieczonego arbuza. Podobno Kasia Sienkiewicz podawała przepis na tę potrawę. Smakował ktoś?

14

No nie.. arbuz to dla mnie taka słodka woda do picia, nieco tylko stwardniała. Poza gaszeniem pragnienia raczej go nie używam.

15

bagienni_k napisał/a:

No nie.. arbuz to dla mnie taka słodka woda do picia, nieco tylko stwardniała. Poza gaszeniem pragnienia raczej go nie używam.

Bo arbuz to taka słodka woda smile Dla mnie za słodki.
Skoro jednak politycy krytykują, to może ktoś się pokusił o przyrządzenie tej potrawy? Nawet znalazłam przepis (Smaki). Podobno smakuje jak ryba big_smile

Składniki
750 g arbuza
na marynatę:
1 łyżka oleju sezamowego
80 ml sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
4 łyżki oleju z winogron
1 łyżka posiekanego imbiru
1 łyżeczka płatków chilli
4 łyżki płatków nori
Sposób przygotowania
Szykowanie arbuza i marynaty
Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Arbuza pokrój w kostkę lub w paski i wymieszaj z marynatą. Odstaw na 3-6 godzin do lodówki.
Pieczenie arbuza
Kawałki arbuza rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190 stopni ok. 40-45 minut. Podawaj ostudzone.

16

Zastanawiam się ile tego arbuza zostanie po pieczeniu, skoro większość to woda...

17

bagienni_k napisał/a:

Zastanawiam się ile tego arbuza zostanie po pieczeniu, skoro większość to woda...

Pewnie niewiele. Kiedyś przyrządzałam zapiekankę z awokado - pierwszy i ostatni raz. Smaczna była, ale dużo cierpliwości trzeba, żeby się udała.

18

Przy drastycznym ograniczeniu spożycia mięsa, sam się sobie dziwię, jak wiele dobrych przepisów można zrobić z warzyw. Fakt, trzeba się do nich przyłożyć, aby były efekty wink

19

bagienni_k napisał/a:

Przy drastycznym ograniczeniu spożycia mięsa, sam się sobie dziwię, jak wiele dobrych przepisów można zrobić z warzyw. Fakt, trzeba się do nich przyłożyć, aby były efekty wink

Oczywiscie ze mozna gotowac roznorodnie przy roslinnej diecie.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Kto gotuje wegansko?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024