Fatalna kompilacja cech - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Fatalna kompilacja cech

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Fatalna kompilacja cech

Hej,

Posiadam trzy cechy, których posiadanie skutecznie uniemożliwia mi stworzenie stabilnego i szczęśliwego związku, które chciałbym z których dwie chciałbym wyplenić całkowicie, a ostatnią osłabić. Pierwszą jest słomiany zapał - nie raz miałem sytuację, gdy musiałem "bronić" uczuć przed wygaśnięciem. Drugą jest skłonność do oceniania innych swoją miarą - i tak obawiam się, że kobieta, której za szybko nie okażę zainteresowania, szybko straci swoje zainteresowanie mną. I tu wchodzi trzecia, najsilniejsza z tych cech - lęk przed byciem nachalnym, który nie pozwala mi na zbyt szybkie i intensywne okazanie zainteresowania domniemanej osobie.

Chciałbym Was prosi o poradę, co zrobić, aby sobie pomóc?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Fatalna kompilacja cech

Nie rozumiem cechy slomiany zapał. 
To znaczy,  że się szybko odkochujesz?

3

Słomiany zapał - czyli kiedy dużo rozmyślam o dziewczynie, wtedy podejmuje pewne kroki - na przykład proszę innych o porady, a to już działa negatywnie na moje zainteresowanie.

4

Grasse napisał/a:

Słomiany zapał - czyli kiedy dużo rozmyślam o dziewczynie, wtedy podejmuje pewne kroki - na przykład proszę innych o porady, a to już działa negatywnie na moje zainteresowanie.

Jakie porady? Jak  już jesteśw związku i przeżywacie kryzys to pytasz o porady znajomych czy chodzi ci jeszcze o coś innego?

5

Nie, chodzi mi o porady w sytuacji, kiedy jeszcze nie ma związku, porady typu "czy dobrze odbieram jej zainteresowanie".

6

Grasse napisał/a:

Nie, chodzi mi o porady w sytuacji, kiedy jeszcze nie ma związku, porady typu "czy dobrze odbieram jej zainteresowanie".

Znajomych o to pytasz?Dlaczego? A jak znajomi się pomylą,  jak panna będzie Tobą zainteresowana a oni powiedzą, że nie jest?
Ile masz lat?

7

26

8

Twoim problemem jest strach przed życiem wink
No i co takiego stanie się jeśli źle odbierasz jej zainteresowanie? Umówisz się z nią raz, drugi, ... trzeci/nie jest tobą zainteresowana. Sprawa prosta, tylko trzeba czasem odważyć się żyć.
Skłonność do oceniania swoją miarą? To tak, skoro najpierw pytasz się o radę znajomych, a mimo to oceniasz ją swoją miarą to poważny defekt.
Czyją miarą chciałbyś oceniać swoje życie? O ile nie jesteś zupełnie odjechany, że wszystko sobie wymyślasz, nadintereptujesz (tzn. nie wiesz, czy ona jest zainteresowana, czy nie, ale zamiast zweryfikować to z góry wiesz, że raczej nie i nawet nie podejdziesz do niej), o ile jesteś w stanie zauważyć ją samą, tym kim jest, co robi, jak się zachowuje, co czuje, itd to chyba da się przeżyć.

9

Jesteś pewny, że dobrze opisałeś słomiany zapał? Jeżeli chodzi o jego domyślne znaczenie, to może po prostu wybierasz złe partnerki? Z tą odpowiednią ciężko tak po prostu tracić zainteresowanie, chyba że ma się zaburzenia psychologiczne, np. nabyte poprzez nieodpowiednie wzorce w dzieciństwie. W takim wypadku najpierw trzeba by je przepracować z terapeutą.
Ludzie nawet, jak się do tego nie chcą przyznawać, podświadomie oceniają wszystkich swoją miarą. Pytanie, jak wygląda to w praktyce. No i o co chodzi z tymi pytaniami do kolegów? Z nimi się umawiasz, czy z inną kobietą? Oni potem będą z nią chodzić, czy Ty? Znalezienie odpowiedniej osoby, to kwestia szczęścia i odpowiednio wielu prób i błędów. Tego nie przeskoczysz.
Ten ostatni punkt to jakieś nowe określenie dla nieśmiałości? Nie wiem jak mam to rozumieć.

Zacznij kontrolować swoje życie w możliwie największy sposób, bo z tego, co napisałeś w odpowiedziach, to inni je kontrolują. Zamiast skupiać się na wadach, lepiej zainwestować w zalety. Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że jesteś tylko i wyłącznie kombinacją tych trzech dość zawile objaśnionych cech?

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Fatalna kompilacja cech

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024