czy wybaczyć kłamstwo partnerowi - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » czy wybaczyć kłamstwo partnerowi

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: czy wybaczyć kłamstwo partnerowi

Witam.
Mam wielki dylemat mój obecny partner z którym jestem od roku okłamywał mnie .Parę razy  złapałam na kłamstwie i pomino obietnic z jego strony i zapewnień ,że nic ich nie łączy dalej robił to samo... kłamał odnośnie relacji ze swoja była partnerką mówił ,że ich nie ma a ja się okazuje, że mają kontakt telefoniczny i spotykają się od czasu do czasu na kawę i lunch .Jemu na mnie ponoć bardzo zależy ale jakoś nie umie odciąć się od przeszłości . Bardzo proszę o radę co w takiej sytuacji powinnam zrobić ???

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: czy wybaczyć kłamstwo partnerowi
misiaczek0179 napisał/a:

pomino obietnic z jego strony i zapewnień ,że nic ich nie łączy dalej robił to samo...

Czyli obiecywał Ci, że się z nią nie będzie w ogóle spotykał, a potem się jednak spotkał? W takim razie nie można na takim facecie polegać, niestety... Jak człowiek coś komuś obiecuje, a potem to olewa, to ma słaby charakter i możesz oczekiwać, że tak będzie robił dalej. Facet z charakterem nie robi sobie z gęby szmaty.

3

misiaczek0179 napisał/a:

Witam.
Mam wielki dylemat mój obecny partner z którym jestem od roku okłamywał mnie .Parę razy  złapałam na kłamstwie i pomino obietnic z jego strony i zapewnień ,że nic ich nie łączy dalej robił to samo... kłamał odnośnie relacji ze swoja była partnerką mówił ,że ich nie ma a ja się okazuje, że mają kontakt telefoniczny i spotykają się od czasu do czasu na kawę i lunch .Jemu na mnie ponoć bardzo zależy ale jakoś nie umie odciąć się od przeszłości . Bardzo proszę o radę co w takiej sytuacji powinnam zrobić ???

Odłożyć uczucia i złudzenia na bok i będzie wiadomo. smile To słówko "ponoć" fajne jest. smile

4

Ludzie się rozstają z jakiegoś powodu. Jakiego? Wiesz co było przyczyną rozstania twojego faceta i jego ex? Nie zawsze jest tak, że każde idzie w swoją stronę, czasem spotykają się, bo jedno (albo nawet oboje) liczą na to, że uda się wyeliminować to co było złe, a zostanie sam miodek i znowu będą żyli długo i szczęśliwie, czasem ludzie się spotykają, bo mają wspólnych znajomych, bo rozstali się w zgodzie i chcą podtrzymywać koleżeńską, dobrą relację, a czasem - bo obecny związek okazał się pomyłką i chce wrócić do starego. Różne są powody - zastanów się dlaczego się z nią kontaktuje.

Czy jest to częściej niż z innymi znajomymi, czy okazjonalnie?

Nie cisnęłabym go, aż tak. Może kłamie, bo nie umie inaczej wybrnąć z sytuacji, wie, że sprawi ci przykrość mówiąc o kontakcie, chociaż dla niego jest to np. miłe koleżeńskie spotkanie, rozmowa z ex (bez chęci powrotu do związku). Im bardziej emocjonalnie będziesz reagować, tym on bardziej będzie chciał zachować prawo do swojego życia, a z drugiej strony nie ranić cię, w końcu jest z tobą.

Dla ciebie to też pułapka - im bardziej będziesz miotać się w domysłach, tym większa zazdrość będzie narastać w tobie i tym większa reakcja.
Musisz sama bez emocji wybadać dlaczego on spotyka się z ex. Jeśli coś czuje do niej, to nie ma co się ładować w tę relację, żadne sceny zazdrości, deklaracje miłości nie uratują waszego związku. Jeśli to są spotkania koleżeńskie, to tym bardziej nie ma co się denerwować i pozwolić facetowi swobodnie oddychać.

5

misiaczek0179 napisał/a:

Bardzo proszę o radę co w takiej sytuacji powinnam zrobić ???

Porozmawiać. Spokojnie i bez obwiniania, za to mówiąc o swoich uczuciach i obawach, na koniec zadając konkretne pytania.

Tak jak napisała Averyl - im więcej będzie u Ciebie domysłów i niepewności, tym większy niepokój i zazdrość będziesz odczuwać, wtedy łatwo o konflikty i będziecie się od siebie coraz bardziej oddalać. Oczywiście, że kłamstwo boli, niedotrzymane obietnice także, mają zresztą znaczący wpływ na Twoje zaufanie i Waszą relację, ale warto dojść do przyczyn dlaczego do takiej sytuacji w ogóle doszło. Dla mnie tłumaczenie, że nie umie odciąć się od przeszłości jest niedojrzałe, bo jest szukaniem prostego usprawiedliwienia na coś, na co przecież ma określony wpływ, a jednak z jakiegoś powodu niczego z tym nie robi. Mało tego, świadczy o podwójnej nieuczciwości - pierwsza nastąpiła w chwili, kiedy pomimo złożonej obietnicy nie dotrzymał danego słowa, a druga wynika z samego faktu, że obiecał coś, prawdopodobnie dla świętego spokoju, z góry wiedząc, że się z tego nie wywiąże.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » czy wybaczyć kłamstwo partnerowi

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024