We wrześniu 2016 roku miałam podwyższone tsh było lekko ponad 5 byłam u endokrynologa zrobił usg i z tarczyca wszystko wporzadku, żadnych zmian albo gozkow, zapisał mi letrox 75 i po 3 miesiącach nadal tsh było ponad lekko 4, wiec sprawdzil sprawdził mi łokcie żeby, ręce przepisał euthyrox75 i za pół roku na kontrolę, po 3 misiacach robiłam badania i tsh było 2,20 wiec dobre, teraz wypada termin kontroli, i zastanawiam się czy jeśli tsh będzie dobre to iść na ta kontrolę ? Bo szczerze szkoda mi pieniędzy ponad 170 zł na to żeby powiedział mi ze wszystko dobrze i sprawdził tylko ręce itd. Przepisał recepte i tyle. Jak sądzicie czy to dobry pomysł żeby nie iść na wizytę i nadal brać ten euthyrox75. Ale wiem ze jeśli wyjdą źle wyniki to wtedy na pewno pójdę na wizytę.
1 2017-06-11 09:58:05 Ostatnio edytowany przez senszyciax3 (2017-06-11 10:14:50)
Proszę podać wszystkie wyniki z okresu leczenia a nie samo TSH.
Dobry wynik nie oznacza,że TSH jest unormowane, to może być efekt stosowania leku.
Wiesz z tarczycą niea żartów sama od 4 lat choruje na Haschimoto i zażywam euthyrox. Teraz już nie muszę chodzić do endokrynologa bo mam rozpoznana chorobę ale donkońca życia lekarz rodzinny musi przepisywać mi leki i co jakiś czas robić kontrole TSH. Idź na tą kontrolę i się dopytaj co właściwie Ci jest a zawsze też możesz pójść po skierowanie do rodzinnego i umówić sie na NFZ trochę poczekasz na wizytę. Czasami lepiej odżałować te 170zl
Mało skomplikowane przypadki może leczyć internista.
Ja miałam swego czasu TSH ponad 10 leków praktycznie nie brałam, samo spadło i jest ok ;p
5 2017-08-24 21:49:48 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-08-25 02:01:01)
Wydaje mi się, że powinnaś być pod stałą kontrolą endokrynologa, to że obecnie tsh się unormowało, nie oznacza całkowitego wyleczenia, a potem może być jeszcze gorzej. Praca tarczycy wpływa na nasz cały organizm, samopoczucie, to jak fizycznie się czujemy czy np. na bezpłodność. Liczysz się z pieniędzmi, to zrozumiałe, ale lepiej mieć to pod stałą kontrolą. Osobiście nie korzystałam, ale podobno [spam] ma dobrych specjalistów.