Bardzo bolał mi ząb i wzięłam tabletkę Polopiryny S. Dopiero później przeczytałam ulotkę i zamarłam. Polopiryny nie zaleca się astmatykom! Mam astmę oskrzelową, ale słabo zaawansowaną tzn. nie objawia się ona u mnie poprzez świszczący oddech lub duszności tylko po prostu czasami ciężej mi się oddycha. Codziennie stosuję Alvesco by poprawić komfort oddychania. Teraz siedzę jak na szpilkach z Ventolinem i telefonem pod ręką. Jeśli coś mi się stanie mogę jedynie zadzwonić na pogotowie, bo nikogo nie ma w domu i dziś nie będzie. Kiedyś też brałam Polopirynę, ale zewnętrznie, miałam silną opryszczkę na ustach i smarowałam te miejsca rozpuszczoną Polopiryną, pomogło i nic mi nie było. Ale teraz ją wypiłam to co innego. Czy ktoś z was miał podobne doświadczenie?
Bralas kiedys ibuprofen? Lub cos z ibuprofenem?
Bralas kiedys ibuprofen? Lub cos z ibuprofenem?
Tak, tak. Jakiś miesiąc temu brałam po 2 tabletki Ibuprofenu na bóle głowy
Coz, gwarancji nie ma, ale ibuprofen moze wywolywac podobne reakcje u astmarykow jak aspiryna. Jezeli nic ci nie bylo po ibuprofenie, jest wieksza szansa, ze i aspiryna nie wywola gwaltownych skutkow ubocznych.
Mala to pociecha, ale zawsze cos...
Coz, gwarancji nie ma, ale ibuprofen moze wywolywac podobne reakcje u astmarykow jak aspiryna. Jezeli nic ci nie bylo po ibuprofenie, jest wieksza szansa, ze i aspiryna nie wywola gwaltownych skutkow ubocznych.
Mala to pociecha, ale zawsze cos...
Dzięki. W razie czego mam co potrzeba pod ręką i nie zawaham się zadzwonić na pogotowie jeśli faktycznie zaczną się duszności. Chociaż właściwie nie wiem jak one wyglądają, bo nie mam takiej ostrej astmy, nigdy nie miałam napadu duszności. Lekarz mi kiedyś mówił, że przeważnie jest to świszczący oddech i ucisk w klatce. Oj ja głupia ulotek nie czytam
6 2017-04-27 16:37:45 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2017-04-27 16:42:10)
Po pierwsze uspokój się bo dostaniesz ataku ze stresu.
Po drugie większość leków przeciwbólowych ma taki zapis w ulotce. Też mam astmę, nigdy nie miałam ataku z powodu leku przeciwbólowego (Opokan, ibuprofen). Z drugiej strony mam ataki na tyle często (bywa że codziennie) ale nie widzę związku między nimi a lekami.
Teoretycznie Ventolin powinien przerwać atak astmy, ja nie dzwonie z atakami na pogotowie bo bym codziennie jeździła do szpitala. Po to właśnie jest Ventolin- doraźnie w przypadku skurczu oskrzeli. Na wszelki wypadek jednak jeśli do 4 dawek Ventolinu nie pomoże to dzwoń.
Umów się do dentysty i zrelaksuj
Po pierwsze uspokój się bo dostaniesz ataku ze stresu.
Po drugie większość leków przeciwbólowych ma taki zapis w ulotce. Też mam astmę, nigdy nie miałam ataku z powodu leku przeciwbólowego (Opokan, ibuprofen). Z drugiej strony mam ataki na tyle często (bywa że codziennie) ale nie widzę związku między nimi a lekami.
Teoretycznie Ventolin powinien przerwać atak astmy, ja nie dzwonie z atakami na pogotowie bo bym codziennie jeździła do szpitala. Po to właśnie jest Ventolin- doraźnie w przypadku skurczu oskrzeli. Na wszelki wypadek jednak jeśli do 4 dawek Ventolinu nie pomoże to dzwoń.
Umów się do dentysty i zrelaksuj
Dzięki. Ząb już nie boli Mi zęby bolą przed okresem. Taki dziwny objaw PMS
A no i oczywiście żyję, nic się nie stało na szczęście. Ale już więcej nie wezmę tej Polopiryny
Ewo jak pisałam większość takich zwykle używanych leków przeciwbólowych ma taki zapis w ulotce, pamiętaj też że koncerny farmaceutyczne zabezpieczają się jak mogą. Jeśli nic Ci nie było ani po ibupromie ani po polopirynie to raczej nie musisz się bać a w końcu kiedy coś będzie Cię boleć to co zrobisz?
Mi akurat w trakcie okresu zawsze wyżyna się ząb mądrości, potem przestaje i potem znowu