Witajcie u mojego dziecka pojawila sie wysypka, najpierw diagnoza alergia odstawiłam nabiał i czekoladki. Jednak nie dawało mi to spokoju i poszlam do dermatologa, pani dr mowi świerzb... Mamy maść siarkowa i smaruje dziecko od wczoraj, z całego zamieszania zapomnialam czy raz dziennie czy dwa razy mam smarować dziecko, podpowiedzcie? Wypralam pościele, koce, dywany wawalilam , chodze i sprzatam caly czas. Skad to paskudztwo sie wzielo masakra. Ktos moze ma jakies rady w tym temacie ? Pozdrawiam
Smarowanie samego dziecka nic nie da, wszyscy domownicy muszą to robić. Później wyprać trzeba wszystko z czym miało styczność. Współczuję paskudne to jest
3 2017-04-26 11:37:39 Ostatnio edytowany przez grenade (2017-04-26 11:38:40)
Maść siarkową trzeba stosować przez 5 dni 1 lub 2 razy dziennie. Spróbuj 1 raz dziennie smarować. Nie należy kąpać dziecka przez ten cały okres. Wszyscy domownicy powinni profilaktycznie poddać się leczeniu. Oprócz pościeli i koców trzeba też będzie wyprać ubrania wszystkie i ręczniki. Należy przeprowadzić dezynfekcję całego mieszkania nie zapominając nawet o klamkach czy zabawkach. Świerzb poza skórą człowieka przeżywa do 4 dni, więc dobrym rozwiązaniem jest zdezynfekować co się da (zabawki itd.) i zamknąć szczelnie na te parę dni. U dzieci świerzb atakuje również skórę głowy i twarzy i wtedy trzeba zostawić maść na godzinę i zmyć z twarzy i ze skóry głowy ponieważ jest drażniąca. Skuteczniejsza od maści siarkowej jest permetryna. Powodzenia