Wasze sposoby na niskie poczucie własnej wartości - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Wasze sposoby na niskie poczucie własnej wartości

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Wasze sposoby na niskie poczucie własnej wartości

Pytanie głównie do osób borykających się z problemem niskiej samooceny, aczkolwiek zapraszam każdego do wypowiedzi smile
Budzicie się wyjątkowo negatywnie do siebie nastawieni.
Jakie macie najprostsze sposoby, które zawsze są w stanie nieco umilić Wam dzień i pomóc poczuć się ze sobą lepiej?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wasze sposoby na niskie poczucie własnej wartości

Chciałbym mieć taką wiedzę. Mnie chyba pomaga np. słuchanie ulubionej muzyki. Słuchawki na uszach, zamknąć oczy i dryfować w głowie.

3

jjbp napisał/a:

Budzicie się wyjątkowo negatywnie do siebie nastawieni.

Spróbuj zaczynać dzień od notorycznie dobrego nastawienia do siebie big_smile.
Ostatnio usłyszałam taką informację, że nasza uwaga, emocje skupiają się na złych informacjach, żeby poczuć że coś fajnego się dzieje to potrzeba ze 4 dobre wieści, a by zepsuć dobry nastrój wystarczy 1 negatywna. Jeśli nastawiasz się źle do siebie, to podświadomie dajesz sobie przyzwolenie na różne złe sytuację, które cię spotykają w ciągu dnia, a jak już cię coś złego dopadnie, to utwierdzasz się, że jesteś do du** - błędne koło.

Jest też taka metoda, by zapisywać to co wartościowe, co się udało, co było przyjemne, budujące
Na początku wydaje się to sztuczne, nic nie jest godnego uwagi, pochwały... no ale jest to właśnie część złej samooceny - wszystko na nie, jeśli chcesz poprawić sobie samoocenę, to musisz spróbować przełamywać schematy myślenia o sobie. To jest takie ćwiczenie, które uczy zauważać pewne cechy, które przy słabej ocenie siebie samego, są ignorowane.

4

Tak od razu najlepszym rozwiazaniem jest sport. Wloz stroj do biegania i zasprintuj przez 30 minut. Gwarantuje, ze poczujesz sie lepiej. Ja chodze kazdego ranka na silownie, 6 razy w tygodniu i jest to dla mnie najlepszym lekarstwem na depresje, na ktora cierpialam przez lata.

Po drugie, dlugofalowo,zapewnij, ze przynajmniej Twoja sypialnia jest cudownym miejscem, a jezeli mozesz, caly dom. Dobrze dobrane meble, obrazy, poduszki, swiece, kolory maja niesamowity wplyw na psychike. Po trzecie, dbaj o siebie: maseczki, kapiele z olejkami, dobry krem, stylowe ubrania sprawiaja, ze cieszysz sie od rana i przez caly dzien smile Na koniec muzyka i ksiazki: sluchaj i czytaj to, co poprawia Ci nastroj. Niewazne czy jest to lekka komiczna powiesc czy powazny polityczny traktat- grunt to jest zywic Twoj mozg i zapewnic Ci to czego potrzebujesz.

5

Tak zgadzam się z wcześniejszymi postami...moim zdaniem należy również zdjąć maski. Zaakceptować siebie. Należy przyznać się przed sobą ze swoich słabości i nie udawać, że ich nie ma. Stając w prawdzie wobec siebie jesteśmy pogodzeni ze sobą.... będąc sobą, jesteśmy pewni siebie. Mamy na razie nie wysoką a zdrową samoocenę. Wtedy nikt i nic nie jest w stanie nas dotknąć swoją własną oceną naszej osoby.....Dalej trening w codziennym życiu....bo przecież niskie poczucie własnej wartości i brak pewności siebie tak naprawdę są tylko maskami...

6

Ja otaczam się dobrymi ludźmi. Nie muszą mnie komplementować, zabiegać o moją uwagę czy cokolwiek, ale wystarczy mi świadomość, że są na świecie super osoby i robi mi się lepiej big_smile

Dbam o relacje z innymi - i kiedy budzę się w złym nastroju wiem, że mam ludzi, na których mogę faktycznie polegać, że mnie z tego wyciągną, jeśli sobie nie radzę. Idę z kimś na kawę, gadam ze współlokatorką, dzwonię do przyjaciela i mówię, co mi leży na wątrobie.

Ale zanim to nastąpi, dbam sama o relację ze sobą. Czyli - pozwalam sobie na wszsytkie emocje. Emocje z założenia nie są dobre czy złe - one są informacją. Pozytywne emocje dają informację "wszystko jest okej, jesteś bezpieczna_y", negatywne mówią "coś jest nie tak". Staram się nie zagłuszać tego głosu, który mówi "coś jest nie tak" bo takie unikanie nic dobrego nie przyniesie. Zatrzymuję się nad tym swoim złym humorem i szukam odpowiedzi "dlaczego się tak czujesz"?
To jest dla mnie pierwszy krok to podniesienia poczucia WŁASNEJ wartości. Uważam siebie za ważną, więc poświęcam sobie uwagę, daję sobie prawo do przeżywania tego, co przeżywam, bez wartościowania. Daję sobie czas na smutek, na złość, na strach, na radość, na euforię, na obojętność.
To zadanie, które nadal realizuję, bo też nie jest tak, że zawsze działa. Ale też pozwalam sobie na porażkę, bo wiem, że porażka nie czyni ze mnie złego człowieka, tylko po prostu człowieka.

Moim nowym sposobem jest też terapia.

7

Ja rano jak źle się czuję i mam negatywne podejście do siebie/życia, to staram "nie nakręcać się" na zbytnie myślenie o tym. Tylko coś zacząć robić. No ale... nie zawsze niestety pomaga :-|

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Wasze sposoby na niskie poczucie własnej wartości

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024