Cześć,
wraz z koleżanką postanowiłyśmy założyć/kupić żłobek lub klub malucha. Miałaby to być placówka niepubliczna, ale z dofinansowaniami od urzędu. Obydwie nie mamy wykształcenia pedagogicznego, choć samo w sobie nie stanowi to przeszkody, bo właściciel/dyr. takiej placówki, nie musi - zgodnie z wymogami.
Moje pytanie skierowane jest głównie do osób trochę zorientowanych w tym temacie - prowadzących taką placówkę lub znających takie osoby.
Mam w swoim otoczeniu kilka osób, które straszą mnie, że bez żadnego doświadczenia i wiedzy o tym, jak funkcjonują żłobki czy kluby malucha, nie dam sobie rady - właściwie nie damy, bo przecież jesteśmy we dwie. Szukam kogoś, kto może mi doradzić, poradzić jak wyglądają obowiązki, jakie są wyzwania, jakie możliwości. Taka wiedza może być przydatna. Oczywiście zakładam, że jeśli już zdecydujemy się na tę działalność, to pójdziemy na kursy i szkolenia z tym związane. Jednak - mimo całego mojego optymizmu i trochę też realnego podejścia do życia - zaczynam nieco się obawiać, że nas to przerośnie itp.
Moja kuzynka prowadzi dwa przedszkola, ale nie mogę do niej zwrócić się po pomoc, bo już usłyszałam, że "trzeba doświadczenia (choć sama go na początku nie miała), pomysły - choć ja też mogę je mieć, i że ogólnie boom się skończył" (a właśnie teraz otworzyła nowe przedszkole). Zatem widzę, że nie zależy jej na tym, by mi pomóc albo podpowiedzieć, tylko zniechęcić...
Stąd szukam pomocy i rady właśnie tu. Czy jest tu ktoś, kto prowadzi/prowadził taką placówkę? Chętnie pogadam nawet przez tel. Będę mega, mega wdzięczna za pomoc.