Witajcie W nadchodzące wakacje planuję wyjechać z koleżanką za granicę do pracy. Już trochę czytałyśmy o tym w internecie i z tego co udało nam się znaleźć dowiedziałam się, że najlepsze płace są w Norwegii. Podobno dużo Polaków wyjeżdża tam na zbiory truskawek, lub borówek i zarobki sięgają kilkudziesięciu złotych za godzinę. Dlatego chcę się zapytać, czy któraś z Was może miała już styczność z pracą w tym kraju i może mi coś o nim powiedzieć. Szczególnie nurtuje mnie pytanie o jedzenie, bo podobno trzeba wziąć ze sobą dużo konserw, bo tam ceny są bardzo wysokie, a także pytanie o warunki, bo zdaję sobie sprawę, że nie jest to prosta praca (ciągłe schylanie się, ból kręgosłupa), ale czy Wy dałyście radę i czy z czasem było już łatwiej z dnia na dzień?
Mogę polecić jako pracę dorywczą UK-znam sytuację w wielkiej Brytanii . Dużo hoteli potrzebuje osoby na stanowisko osób sprzątających czy kelnerek. Niektóre hotele gwarantują zakwaterowanie i wyżywienie (sama pracowałam w takim miejscu) tak więc jest się w stanie zaoszczędzić pieniążki. Zakwaterowanie z koleżanką w pokoju jest jak najbardziej możliwe gdyż zazwyczaj pokoje dla pracowników są dwuosobowe. Jeśli masz pytania pisz na maila;)