Witam,
poszukuje sprawdzonego przepisu na mięciutkie ciasteczka, ważne aby z ciasta mona było wykrawać wzory za pomocą foremek.
Na pewno ktoś zna jakiś łatwy przepis. Poratujcie
Ps. Na pierniczki już znam
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Przepis na mienkię i łatwe do przygotowania ciasteczka
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
poszukuje sprawdzonego przepisu na mięciutkie ciasteczka, ważne aby z ciasta mona było wykrawać wzory za pomocą foremek.
Na pewno ktoś zna jakiś łatwy przepis. Poratujcie
Ps. Na pierniczki już znam
Może znajdziesz coś dla siebie w dziale KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE?
Co rozumiesz pod pojęciem "mięciutkie"? miekkie przed pieczeniem, czyli łatwe to formowania/wykrawania czy miękkie po upieczeniu?
Ciasta/ciasteczka typu biszkopt i pochodne ciasta wilgotne robi się z ciasta płynnego wiec nie nadaje się do wykrawania foremkami. Ciasto do wykrawania to raczej typu kruche i półkruche, a te "mięciutkie" nie są.
Ciasto kruche jest kruche (takie rozsypujące się jak piasek) ale nie miękkie typu gąbka. Ale ładnie się wykrawa.
Nawet ciasto muffinkowe jest półpłynne - jest miękkie, wilgotne, ale wymaga pieczenia w foremkach.
Najlepsze do wykrawania jest zwykłe ciasto kruche, ale trzeba je zrobić umiejętnie. W zasadzie jedyne skladniki tego ciasta to dobra mąka, masło i cukier. Ważne, żeby zagnieść ciasto, kiedy masło jest jeszcze zimne, powinno zagrzac sie jedynie minimalnie od dloni, na tyle, żeby zrobiło się plastyczne. Im ciasto bardziej się zagrzeje tym ciastka będą twardsze (ciepło uwalnia gluten z mąki). Na początek, zanim dojdzie się do wprawy można dodać żółtko.
Przed wykrawaniem takie ciasto należy dodatkowo schlodzic w lodowce lub zamrazarce.
Najbardziej kruche ciastka wychodzą przy kombinacji masło+ smalec. Nic tak nie nadaje kruchości jak właśnie smalec. (Używa się go na przyklad do robienia tzw. ciastek z maszynki).
Ewentualnie dość dobrym ciastem do wykrawania może być ciasto typu "ginger bread" ale ono nie jest miękkie (po upieczeniu jest dosc twarde, twardsze od pierniczkow).
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Przepis na mienkię i łatwe do przygotowania ciasteczka
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024