Witam. Z moim mężem jesteśmy małżeństwem od 6 lat. Ostatnio urodziło nam się dziecko. Mąż zawsze pił ale teraz kiedy mamy dziecko próbuje namówić go na terapię ale on nie chce. Teraz od paru dni pije bez przerwy co prawda mnie nieuderzyl ale klocil się zemna na. Co mam zrobić, odejść od niego czy dla dobra dziecka zostać z mężem?Dodam że synek jest do niego przywiązany. Proszę o poradę.
1 2017-01-20 22:26:45 Ostatnio edytowany przez amadej191 (2017-01-20 22:28:58)
A czy chcesz żyć z człowiekiem, który jest alkoholikiem? Musisz odpowiedzieć sobie na to pytanie. Nie kieruj się dobrem dziecka a swoim myśleniem. Bo często wypowiedzenie tego, że się zostaje dla dobra dziecka jest właśnie bardzo krzywdzące dla tego dziecka.
Powinnaś jasno postawić warunki, albo idzie na terapię, albo Wy odchodzicie. Nie wiem jakie są między Wami relacje, więc ciężko mi więcej doradzić. Jeżeli są między Wami normalne chwile, kiedy możecie szczerze porozmawiać, powiedz mu, że wiesz że mu ciężko i że będziesz go wspierać, ale alkoholu nie będziesz tolerować. Inna sytuacja jest, kiedy on wogole nie chce słuchać i nie widzi problemu. Jeżeli masz dokąd pójść, spakuj siebie i dziecko i się wyprowadź lub wystaw mu walizki za drzwi. Najważniejsze, żebyś była konsekwentna, bo on wyczuje każde zawahanie i słabość i to wykorzysta. Zostać dla dziecka, to najgorsze co możesz zrobić. Dziecko widzi wszystko, dużo więcej niż nam się wydaje. Poczytaj sobie wątki DDA, może coś Ci się rozjaśni. Szczęśliwe dziecko jest kiedy są szczęśliwi rodzice, choćby to była samotna matka. Ciągłe awantury, Twój strach i frustracja odbijā duże piętno na psychice Twojego dziecka i będzie borykało się z tym całe życie.
Mąż zawsze pił? To co Ty, chciałaś się z kimś takim związać w ogóle?
Jak będzie trzeźwy, to postaw mu warunek - albo picie, albo Ty i dziecko. Przecież on widzi, że nic nie robisz, a więc w jakiś sposób czuje się bezkarny. Nie daj sobą manipulować. Jeśli nie będzie chciał pomocy i nie zmieni stosunku do Ciebie i do dziecka, to jaki sens tworzyć taki związek/rodzinę?
Zostać ze względu na dziecko przy człowieku, który pod wpływem alkoholu będzie się awanturował?
Dla dobra dziecka to właśnie powinnaś go zostawić, żeby miało spokojne dzieciństwo.