Dziedziczona współwłasność samochodu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Dziedziczona współwłasność samochodu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

1

Temat: Dziedziczona współwłasność samochodu

Zadanie ułamkowe na dziś wink:

Sąd w postanowieniu o stwierdzeniu nabyciu spadku określił, że żona dziedziczy połowę majątku, a dwie pozostałe osoby po 1/4. Do masy spadkowej wszedł samochód, samochód w połowie jest własnością osoby trzeciej, druga połowa należała do spadkodawcy. Spadkodawca miał z żoną wspólnotę majątkową, samochód został nabyty już po ślubie. Pytanie: osobie dziedziczącej po spadkodawcy przypada 1/8 czy 1/16 udziału w samochodzie?

Ja twierdzę, że 1/16, ktoś, kto podobno (nie mam pewności) konsultował się z notariuszem, upiera się, że 1/8.

To dosyć ważna kwestia, bo niesie ze sobą skutki prawne i skarbowe, więc bardzo proszę o rzetelne informacje, czyli jeśli ktoś nie jest pewien, to aby wyraźnie to zaznaczył.

Dziękuję smile.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dziedziczona współwłasność samochodu

Według mnie (co nie znaczy, że jest tak na 100%) jest to 1/16.
Do podziału pomiędzy żonę i dwie osoby pozostaje 1/4 samochodu. Z tej jednej czwartej połowa jest żony (jako współwłaściciela). Czyli pozostaje do podziału 1/8 samochodu dla dwóch pozostałych spadkobierców. Więc każdy z nich dostaje po 1/16 samochodu.
Proponowałabym dla pewności spytać się innego notariusza, radcy prawnego itp.

3

Bbasiu, dziękuję za odzew. Ja i mój mąż twierdzimy tak samo, czyli jest nas już troje smile.

4

Olinka napisał/a:

Bbasiu, dziękuję za odzew. Ja i mój mąż twierdzimy tak samo, czyli jest nas już troje smile.

A mnie wyszło, że 1/12 auta.

Masą spadkową jest 1/4 auta.
I ta 1/4 podzielona na 3 to daje 1/12?

5 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-12-08 22:34:27)

Kleoma napisał/a:
Olinka napisał/a:

A mnie wyszło, że 1/12 auta.

Masą spadkową jest 1/4 auta.
I ta 1/4 podzielona na 3 to daje 1/12?

Nie na 3, bo żona dziedziczy połowę, a 2 osoby drugą smile Więc dla każdej z tych pozostałych osób przypada połowa z 1/8 smile

6

santapietruszka napisał/a:

Nie na 3, bo żona dziedziczy połowę, a 2 osoby drugą smile Więc dla każdej z tych pozostałych osób przypada połowa z 1/8 smile

Czyli... 1/16 wink.

Olinka napisał/a:

Czyli... 1/16 wink.

Uznałam to za oczywiste, że połowa z 1/8 to 1/16 smile następnym razem będę dokładniejsza big_smile

8

Nie, nie, chodziło mi wyłącznie o to, że po raz kolejny wyszło na moje i czułam nieodpartą potrzebę, aby to podkreślić big_smile.

9 Ostatnio edytowany przez luc (2016-12-09 03:06:18)

Olinka napisał/a:

Pytanie: osobie dziedziczącej po spadkodawcy przypada 1/8 czy 1/16 udziału w samochodzie?

Jeżeli udział we współwłasności samochodu nie należał do majątku osobistego spadkodawcy, to:
żona ma swój udział w samochodzie 1/4, pozostaje do spadku 1/4, którą dzieli się na spadkobierców w udziałach: żona 1/2 (czyli 1/8) i pozostałe dwie osoby po 1/4 (czyli 1/16).

10

Zapomniałam dodać, że nie należał do majątku osobistego spadkodawcy, bo z tego co wiem został zakupiony ze wspólnych środków.

Dziękuję wszystkim za utwierdzenie mnie w słuszności mojego myślenia. Być może w przyszłości wątek jeszcze komuś się przysłuży smile.

Edit:
Owszem, myślenie okazało się słuszne, ale - no właśnie - napisałam "z tego co wiem", bo takiej informacji mi udzielono, ale przyznam, że mam pewne wątpliwości, bo opieram się wyłącznie na czyimś stwierdzeniu, a może być tak, że jest ono błędne. W dowodzie rejestracyjnym żony nie ma, ale to jeszcze o niczym nie świadczy, z kolei umowy kupna-sprzedaży w rękach niestety nie miałam i obawiam się, że może być z tym problem. Czy można to w jeszcze jakiś inny sposób sprawdzić, by zyskać absolutną pewność?

11 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-12-09 08:07:10)

Ja bym się upewniła u jakiegoś prawnika, ale obiło mi się o uszy, że wpis w dowodzie tylko jednego współmałżonka o niczym nie świadczy, jak również umowa spisana na jednego z nich z automatu obejmuje drugiego, jeśli nie zostało wyraźnie zaznaczone, że samochód zostaje kupiony z majątku odrębnego.
Tak było u mojej cioci, wujek był taksówkarzem i samochody z reguły kupował i rejestrował wyłącznie na siebie. Mimo że ze wspólnego majątku.
Ale tak jak mówię, pewności nie mam, nie interesowałam się tym jakoś szczególnie. Możliwe, że jeszcze jakieś inne warunki muszą być spełnione. Wiem jedynie, że kiedyś do ubezpieczenia OC przyjmowano, że samochód jest wspólną własnością, bo w ten sposób nabyłam zniżki na aucie mojego byłego męża big_smile

12 Ostatnio edytowany przez luc (2016-12-09 10:47:57)

obiło mi się o uszy, że wpis w dowodzie tylko jednego współmałżonka o niczym nie świadczy, jak również umowa spisana na jednego z nich z automatu obejmuje drugiego, jeśli nie zostało wyraźnie zaznaczone, że samochód zostaje kupiony z majątku odrębnego.

... i jeśli między małżonkami istnieje wspólność majątkowa małżeńska.
Tak właśnie jest i co do zasady dotyczy wszystkich nabywanych rzeczy (problemy powstają przy nieruchomości, ale to odrębna sprawa).

P.S.
Dziś to się nie nazywa majątek odrębny (taka nazwa była wcześniej) tylko majątek osobisty wink

13 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-12-09 10:44:24)

luc napisał/a:

Dziś to się nie nazywa majątek odrębny (taka nazwa była wcześniej) tylko majątek osobisty.

Napisałam najpierw "osobisty" i coś mi nie pasowało, poprawiłam na "odrębny" - i też mi coś nie pasowało big_smile ale to pewnie dlatego, że nie jestem na bieżąco w tych sprawach big_smile teraz już będę mądrzejsza big_smile

14

umowa spisana na jednego z nich z automatu obejmuje drugiego, jeśli nie zostało wyraźnie zaznaczone, że samochód zostaje kupiony z majątku odrębnego.

Tu dodam jeszcze, że nawet jeśli w umowie zaznaczono, że przedmiot został nabyty z majątku osobistego jednego z małżonków, to taki zapis umowny można zwalczać na drodze sądowej.

15

Ja bym się upewniła u jakiegoś prawnika, ale obiło mi się o uszy, że wpis w dowodzie tylko jednego współmałżonka o niczym nie świadczy (...)

Na pewno tak jest, wiem to również z praktyki zawodowej.

(...) jak również umowa spisana na jednego z nich z automatu obejmuje drugiego, jeśli nie zostało wyraźnie zaznaczone, że samochód zostaje kupiony z majątku odrębnego.

Standardowe umowy (strony umowy zwykle posługują się gotowymi wzorami) kupna-sprzedaży pojazdu nie zawierają zapisu dotyczącego czy zakup dokonany został z majątku wspólnego czy osobistego, dlatego jeśli komuś na tym zależy, powinien to wyraźnie zaznaczyć, zrobi to jednak pod warunkiem, że się orientuje i że mu zależy wink.
A już tylko jako uzupełnienie dodam (a nuż komuś przyda się w przyszłości), że odrębną kwestię stanowią umowy kupna-sprzedaży nieruchomości, które podpisywane są przed notariuszem i to umowę sporządza, jak również ma obowiązek zadbać, aby taki zapis znalazł się w akcie.

16 Ostatnio edytowany przez pomocnikgargamela (2016-12-12 01:56:09)

Nie ma czegoś takiego, jak "umowa kupna-sprzedaży" smile

Nad innymi nieścisłościami nie będę się rozwodził. Generalnie macie rację, wpis w dowodzie rejestracyjnym o niczym nie świadczy.

17

pomocnikgargamela napisał/a:

Nie ma czegoś takiego, jak "umowa kupna-sprzedaży" smile

Widziałam setki umów z takim nagłówkiem. Być może ta obiegowa nazwa z formalnego punktu widzenia jest niepoprawna, ale jest powszechnie stosowana. Jedna strona kupuje, druga sprzedaje = umowa kupna-sprzedaży wink.

18

Owszem, poprawna nazwa to umowa sprzedaży. Według Kodeksu Cywilnego.
Ale nie jesteśmy na forum dla prawników, tylko dla zwykłych ludzi, wydaje mi się big_smile

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Dziedziczona współwłasność samochodu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024