ciasto z jabłkami - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 36 ]

Temat: ciasto z jabłkami

Szukam fajnych przepisów na ciasta z jabłkami bo bardzo lubię te owoce, mam ich bardzo dużo i chciałabym je wykorzystać.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: ciasto z jabłkami

moja babcia robiła pyszną szarlotkę, niestety nie pomyślałam żeby wziąć przepis a teraz już za późno.
a sama z jabłkami to robiłam jabłecznik dr oetkera z paczki, pycha jeśli będziesz miała możliwość to spróbuj, robi się łatwo i dodaje się jabłuszka, zresztą wszystko jest na opakowaniu

3

ja robię szarlotkę na kruchym cieście: margaryna, 3 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru, 2 łyżeczki rposzku do pieczenia, 2 jajka, 1 żółtko. ciasto dzielę na dwie części (3:1) i wkładam do zamrażalnika. to jest czas aby wynieszać jabłka z cynamonem, przygotować blachę itp. większą część ciasta wyjmuję, kroję w plastry i kładę na blachę, ręką ciasto rozgniatam na całą blachę (łatwiejsze to niż wałkowanie placka tak aby pasował do blachy). na ciasto sypię trochę kaszy manny i nakładam jabłka. Z reszty ciasta robię paski na jabłkach (wersja dla leniwych: po prostu pokruszenie albo starcie na tarce). Piec ok 40min w temp pewnie ok 180 stopni (nie wiem bo mój piekarnik ma popsuty termometr i zawsze robię na oko; jak mam zrobić w innym piekarniku i ustawić tą temp. to jakoś zawsze piecze się dłużej)
niestety zdjęcia całej szarlotki gdzieś zapodziałam ale mam takie:
http://www.flickr.com/photos/agnoireoldwoe/485408970/

4 Ostatnio edytowany przez Jeanne (2009-02-24 14:20:49)

SZARLOTKA Z KISIELEM

Ciasto

3 szkl.mąki
25 dag margaryny np.Kasia
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl.cukru

Z podanych składników zarobić kruche ciasto.Podzielić na trzy części .Dobrze schłodzić w lodówce.

Jabłka

Ok.1 kg.jabłek ( najlepiej antonówka lub reneta )
ok.3-4 łyżki cukru
ew.szczypta cynamonu

Piana

5 białek
1 szkl.cukru
1 kisiel

Białka ubić na sztywna piane , dodać cukier , na końcu suchy kisiel , delikatnie wymieszać.

Na blaszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta , wyłożyć starte , wymieszane z cukrem i cynamonem jabłka, na to druga część startego ciasta , piana i trzecia część ciasta.
Piec ok.1 godz.w temp.180 st.C

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM WANILIOWYM

50 dag mąki
27,5 dag masła lub margaryny
2 jajka
niepełna szklanka cukru (ok.20 dag)
4  szkl.mleka
2 budynie waniliowe
5-6 dużych jabłek
cukier puder do posypania

Z połowy mąki ,12,5 dag tłuszczu, 7,5 dag cukru,i jednego jajka zagnieść ciasto.Zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 1-2 godz.
Pozostałą mąkę , tłuszcz, cukier,i jajko zagnieść osobno i również włożyć do lodówki.
Pierwsze ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowana blaszkę, wstawić do piekarnika na ok.10 min do temp.200 st.C, żeby się podpiekło .
Ugotować budyń wg.przepisu na opakowaniu.Przestudzić.Jabłka umyć , obrać , pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne..Wyłożyć na podpieczony spód budyń, poukładać cząstki jabłek, na wierzch zetrzeć drugie ciasto.Piec jeszcze ok.35 min.w temp.200 st.C
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepisy pochodzą z moich zbiorów .Niestety nie znam autorów tych przepisów.

5

Dziewczynki - jesteście wspaniały i cudowne ! Wielkie dzięki za pomoc i tak apetyczne przepisiki smile No to teraz będę miała co piec ! Wypróbuje każdy przepis smile

6

Natchnęłaś mnie tym pomysłem na ciasto z jabłkami i zrobiłam jabłecznik ten co pisałam z pudełka dr oetkera, jak zwykle wyszedł wyśmienity i jak zwykle zniknął w 10 minut
http://lh5.ggpht.com/_QVwjPFalFUA/SbKziJQW1AI/AAAAAAAAAuU/cF91cQDjKEY/s720/100_5223.JPG

7 Ostatnio edytowany przez CookieBitch (2009-03-09 13:42:06)

ufoludku! ja tu choruję na żołądek a Ty mi tu taki pyszności pokazujesz?! nieładnie śmiać się z chorego tongue
a tak szczerze to zazdroszczę. o ile nauka gotowania mi jakoś idzie o tyle do pieczenia mam 5 lewych rąk.

8

CookieBitch, są ciasta,  które wychodzą zawsze, chociaż ja również wolę gotować.

9

jakie to np ciasta?

10

Szybkie ciasto z owocami
pół kostki miękkiego masła (125 g)
10 łyżek cukru
3 jajka
szczypta soli
10 łyżek mąki
1? łyżeczki proszku do pieczenia
około 40 dag dowolnych owoców
Do posypania:
cukier biały przed pieczeniem, lub cukier puder po upieczeniu,
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przelać ciasto do foremki (o średnicy 20 - 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć owoce ( nektarynki, śliwki - skórką do dołu, rozcięciem do góry, mogą być jabłka lub truskawki). Posypać cukrem - wg uznania.

Piec w temperaturze 180?C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

11

Proszku do pieczenia ma być 1,5 łyżeczki

12

Szybka szarlotka
Wsypuję do miski 1 szklankę mąki,1 szklankę kaszy manny, 1 szklankę cukru i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia ? wszystkie składnik mieszam. Do wysmarowanej blachy wsypuję  połowę mieszanki, na to układam pokrojone surowe jabłka (mogą być utarte) lub inne owoce sezonowe, posypuję cynamonem ( może być bez cynamonu) i na nie wysypuję  resztę mieszanki. Zmrożoną lekko kostkę masła strugam  nożem na płaty i kładę  na wierzch. Piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni, ok 30-40 min.
Zamiast kaszki manny mogą być płatki owsiane.

13

CookieBitch napisał/a:

ufoludku! ja tu choruję na żołądek a Ty mi tu taki pyszności pokazujesz?! nieładnie śmiać się z chorego tongue
a tak szczerze to zazdroszczę. o ile nauka gotowania mi jakoś idzie o tyle do pieczenia mam 5 lewych rąk.

Ja też nie jestem utalentowana w tej dziedzinie, dlatego piekę głównie z pudełek bo z tyłu jest przepis krok po kroku i zdjęcia kolejnych kroków smile a nie ma to jak wizualizacja big_smile
no i te przepisy są łatwe do wykonania a ciasto zawsze wychodzi,

14

Proste i szybkie:

5 jabłek
szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
łyżeczka sody i proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3, 4 łyżki dżemu
rodzynki
6 łyżek oleju

Nie bawimy się w robienie i ugniatanie ciasta tylko: pokrojone jabłka zasypujemy cukrem. Po krótkiej chwili wrzucamy do jabłek całą resztę składników i to trzeba wymieszać. To ważne, żeby zrobić właśnie tak, bo inaczej nie wyjdzie. Wylewamy na blaszkę i do pieca smile

15

czy do jablecznika zamiast jablek moga byc gruszki? czy nie wyjdzie zakalec? smile

16 Ostatnio edytowany przez Ewel (2009-11-06 15:43:16)

nie wyjdzie zakalec smile śmiało rób smile sama bym tak zrobiła gdybym miała gruszki

17

LANDA napisał/a:

Szybka szarlotka
Wsypuję do miski 1 szklankę mąki,1 szklankę kaszy manny, 1 szklankę cukru i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia ? wszystkie składnik mieszam. Do wysmarowanej blachy wsypuję  połowę mieszanki, na to układam pokrojone surowe jabłka (mogą być utarte) lub inne owoce sezonowe, posypuję cynamonem ( może być bez cynamonu) i na nie wysypuję  resztę mieszanki. Zmrożoną lekko kostkę masła strugam  nożem na płaty i kładę  na wierzch. Piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni, ok 30-40 min.
Zamiast kaszki manny mogą być płatki owsiane.

Sama piekę podobnie, tylko dzielę sypkie produkty i starte jabłka na trzy części. Zamiast cynamonu, dodaję cukier waniliowy.

A oto efekt:

http://img593.imageshack.us/img593/9981/torcikjabkowy.jpg

18

aniolek27 napisał/a:

Sama piekę podobnie, tylko dzielę sypkie produkty i starte jabłka na trzy części. Zamiast cynamonu, dodaję cukier waniliowy.

Aniołku, czy ja dobrze rozumiem, że Ty w swoim przepisie po prostu układasz więcej warstw niż robi to Landa? Muszę przyznać, że ciasto wygląda bardzo apetycznie, a że szarlotka jest moim ulubionym przysmakiem, to już wiem co w tę niedzielę znajdzie się na stole smile.

19 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-09-29 18:55:41)

Tak, Olinko, dodaję taką samą ilość sypkich - po szklance, tylko moje ciasto ma więcej warstw, bo dzielę na trzy części - sypkie+jabłka+sypkie+jabłka+sypkie+jabłka smile
Dzięki za zamianę zdjęcia smile

20 Ostatnio edytowany przez apoteoza (2011-10-07 10:20:52)

Ja niedawno natknęłam się na taki super tort z wykorzystaniem jabłek.
W najbliższym czasie zamierzam go zrobić, bo wygląda smakowicie i widać z przepisu że musi być bardzo dobry smile
tu zobaczcie przepis
Link usunięty z powodu naruszenia regulaminu.
a wygląda tak smile
http://www.panitereska.pl/wp-content/uploads/2011/09/Niebia%C5%84ski-tort-fina%C5%82-300x200.jpg

21 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-10-18 11:52:37)

Ciasto z jabłkami wg Nana

1 szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki mąki
1 tyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kastki margaryny -margaryna do wysmarowania blachy
bułka tarta do wysypania blachy
0,5 kg jabłek
4 jajka

Sposób przygotowania:

Jabłka kroimy w grube plasterki.  1/2 kostki margaryny roztapiamy w rondelku (zostawiamy troszkę do wysmarowania blachy. Ubijamy w naczyniu jajka z cukrem aż do otrzymania puszystej jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i również miksujemy. Blaszkę smarujemy margaryną i wysypujemy ją bułką tartą.
Wlewamy masę do tak przygotowanej formy i wykładamy na wierzch pokrojone jabłka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st) i pieczemy ok. 35m.

https://lh4.googleusercontent.com/-iJo7Kgs8nrA/Tp1HGP6SR0I/AAAAAAAAFQE/5J6mSmqkmTA/s912/Ciasto%252520z%252520jab%2525C5%252582kami.JPG

22

Lindo, Aniołku, w przepisie na tę sypaną szarlotkę nie ma ani tłuszczu, ani jajek - tak ma być czy w przepisie jest błąd? Ile ma być tych wiórków masła na koniec? Dużo czy raczej oszczędnie? smile

23

ja nie lubie takich ciast, moja mama jest cukiernikiem i mi już to zbrzydło wszystko:D no ale uważam że jak w jabłkach nie ma cynamonu to już w ogóle d....:P

24 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-10-30 10:18:29)

Priscilla napisał/a:

Lindo, Aniołku, w przepisie na tę sypaną szarlotkę nie ma ani tłuszczu, ani jajek - tak ma być czy w przepisie jest błąd? Ile ma być tych wiórków masła na koniec? Dużo czy raczej oszczędnie? smile

Nie ma pomyłki - w pierwszym przepisie nie ma "tłuszczu" jak to określiłaś, a ciasto jest wystarczająco mokre od jabłek, nie jest absolutnie suche. A w drugim jest margaryna jako tłuszcz. Natomiast co do wiórków na wierzchu, to kroję margarynę w plasterki przykrywając całą powierzchnię.

Co do drugiej opinii Mominki dość wyrazistej zresztą tongue , to o gustach się nie dyskutuje - a jeśli już chodzi o cynamon, to Landa go w przepisie umieściła, a ja zastąpiłam cukrem waniliowym, więc użycie zależy od upodobań, czy akurat zasobności szafki ze składnikami.

No a poza tym różnorodność przepisów sprawia, że można wyczarować z użyciem jabłek różne ciasta i różne smaki, co powoduje różnorodnośc i bogactwo wyboru. Takie jest moje zdanie.

25

Czesc dziewczyny .Dawno mnie nie było na forum.Mam przepis na szarlotke mojej babci ,wychodzi zawsze.2 kg.jabłek ,1 margaryna (kasia),15dag cukru ,50 dag mąki,proszek do pieczenia mały na 0,5 kg mąki,3 cale jajka,3 łyzki śmietany,cukier waniliowy. Jablka utrzeć na grubej tarce .Resztę skladników wymieszać na stolnicy i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 2 cześci. Blache posmarowac tłuszczem ,rozwałkowac 1 czesc ciasta i położyć na blache na to jabłka Posypac dodatkowym cukrem,cynamonem i cukrem waniliowym, przykryć druga połową ciasta ,nakłuc widelcem.wstawic do nagrzanego piekarnika ok.100 stopni.Piec w temperaturze 220 piekarnik gazowy.175 piekarnik elektryczny.W zaleznosci od piekarnika jest czas pieczenia ,ja zawsze pieke na oko czyli jak jest rumiany to nakłuwam drutem i sprawdzam czy  już ok.45 min Zyczę smacznego.

26

A oto mój przepis:
Jabłka wcześniej pokroić na małe kawałki i podgotować dodać szczyptę cynamonu.
Do miski wsypać ; 4 szkl. mąki
                         1 szkl.cukru
                         2 łyżeczki proszku do pieczenia
                          1 cukier waniliowy
                        kostka margaryny
wszystko zagnieść w rękach.  Następnie dodać 3 łyżki śmietany i 4 żółtka.    Smacznego!
Właśnie dziś robiłam, szybko i smacznie.  Najlepsze do tego kwaśne jabłka smile 
A ciasto dzielę na dwie części,jedna na dół a druga na jabłka big_smile

27 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2011-12-05 12:11:45)

Jabłecznik z bakaliami - przepis mam od siostry, którą serdecznie pozdrawiam smile

6 dużych jabłek
    1 szklanka cukru
    3 jaja
    2 szklanki mąki
    łyżeczka proszku
    łyżeczka sody
    szklanka pokrojonych bakalii

Jabłka pokroiłam w kostkę, zasypałam cukrem, dodałam bakalie i odstawiłam na godzinę do lodówki. Wbiłam jajka, wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Wszystkie składniki wymieszałam drewnianą łyżką i przełożyłam do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piekłam w 180st przez 40m.

http://img707.imageshack.us/img707/9211/jabecznikwoski.jpg

28

Aniołku, wygląda rewelacyjnie, zdjęcie straaaaaasznie apetyczne. Mam dla Ciebie sugestię, abyś następnym razem dodała po szczypcie: cynamonu, gałki muszkatołowej, soli i goździków (mielonych). Ta mieszanka przypraw rewelacyjnie podnosi walory KAŻDEGO ciasta z bakaliami. Ja jeszcze moczę bakalie w kieliszku rumu i dwóch kieliszkach brandy. Mam nadzieję, że Cie moje doświadczenie kulinarne zaispiruje :-)

29

Lilusiu, ja na pewno skorzystam i to już niebawem, wszak za tydzień mamy święta, a na bożonarodzeniowym stole królują przecież... bakalie! smile

Tak sobie jeszcze myślę, że gdybym miała podane tylko składniki, to przygotowując tę szarlotkę ubiłabym na sztywno same białka z cukrem, następnie dodała do nich żółtka, resztę przesianych sypkich produktów, a na sam koniec delikatnie dołożyła doprawione jabłka z bakaliami. Ten sposób jest niezawodny, a zapewnia puszystość i ładne wyrośnięcie wypieku. Niemniej jeśli zostało napisane, że ma być łyżką, to będzie łyżką big_smile, przynajmniej za pierwszym razem lepiej trzymać się przepisu.

30

Olinko, to jeszcze podpowiedź: najlepsze bakalie ( najdelikatniejsze i najbardziej mieciutkie) wychodzą, jak postają w rumie i brandy 48 godzin, u mnie już zapieczone w cieście z Besarabi, to ciasto im starsze tym ma więcej walorów smakowych i aromatycznych. Pachnie w całym domu :-) to jest tak, jak z baklawą turecką, będzie ciasto obsychało, ale sie nie zepsuje i można je bezkarnie jeść. aby nie obsychało nalezy je zawinąć w papier do pieczenia i przechowywać w pudełku blaszanym lub plasrikowym i NIE w lodówce.

31

Dość oryginalny przepis na ciasto jabłkowe wg B. Gąsior

Ciasto z jabłek i kaszy jaglanej

1,5kg kwaśnych jabłek (mogą być też słodkie - wypróbowałam tongue )
1 opakowanie kaszy jaglanej
cukier waniliowy
15dag cukru
odrobina cynamonu
tłuszcz do wysmarowania formy (oliwa lub sos sojowy) lub papier do pieczenia

Do miski wsypujemy kaszę jaglaną, oba cukry i cynamon. Dokładnie mieszamy.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia smarujemy oliwą lub wykładamy ją papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st przez 80-90m.
Dobrze jest w połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, by boki się zbytnio nie przypiekły. Naprawdę pyszne ciasto - polecam!

https://lh5.googleusercontent.com/-5KPwIFiSdpA/T2nAD718KkI/AAAAAAAAFdQ/Nf7LNDqSlfk/s576/P1110012.JPG?gl=IE

32

O rany, ale się zrobiłam głodna od tych waszych przepisów. Muszę je wydrukować, bo zbieram przepisy na rozmaite ciasta.

33 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-02-02 12:03:07)

Lilusia50 napisał/a:

Aniołku, wygląda rewelacyjnie, zdjęcie straaaaaasznie apetyczne. Mam dla Ciebie sugestię, abyś następnym razem dodała po szczypcie: cynamonu, gałki muszkatołowej, soli i goździków (mielonych). Ta mieszanka przypraw rewelacyjnie podnosi walory KAŻDEGO ciasta z bakaliami. Ja jeszcze moczę bakalie w kieliszku rumu i dwóch kieliszkach brandy. Mam nadzieję, że Cie moje doświadczenie kulinarne zaispiruje :-)

Wspaniała sugestia-wypróbowałam! Dodając przepis na mój blog, zawarłam w nim tę poradę, oczywiście podając jej autorkę, pozdrawiam smile

34

Tym razem:

Jabłka w cieście źródło: Nasz głos

50 dag drożdży
2 łyżki cukru
1/2l mleka
2 jajka
2 i 1/2 szkl. mąki
2 jabłka
sól

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem i czekam, aż się rozpuszczą. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, szczyptę soli, po czym mieszamy i odstawiamy na pół godz do wyrośnięcia.

Obieramy jabłka, wydrążamy i kroimy na plastry grubości pół cm. Krążki zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu.

35 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-07-05 18:01:24)

Ten przepis dostałam od mojej mamy, którą serdecznie pozdrawiam.

Szarlotka z kruszonką

Do upieczenia tego ciasta, potrzebne są:

1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
duże jajka
kostka margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łyżek śmietany
słoik przecieru jabłkowego/marmolady jabłkowej

https://lh6.googleusercontent.com/-av_0W9p2PnI/Udbs27nUoOI/AAAAAAAAHOY/l9dNJufARbs/s512/P1140054-001.JPG?gl=IE

2/3 margaryny posiekaj z 2 szklankami mąki, dodaj 3/4 szklanki cukru, żółtko, pianę z białka i proszek do pieczenia. Zagniataj ciasto dodając 1-2 łyżki śmietany, po czym schładzaj przez godzinę w lodówce. Następnie tym ciastem wylep formę do pieczenia i piecz przez kwadrans w 175st. C.

Po upieczeniu, rozsmaruj na tym spodzie ciasta owoce. Z reszty składników: szklanki mąki, 1/3 szkl. cukru i 1/3 margaryny zagnieć kruszonkę i posyp nią warstwę owoców. Piecz przez 40min. w temp. 180st C.

Można wierzch posypać cukrem pudrem.

https://lh3.googleusercontent.com/-vBymfYpg4vo/Udbs6y3JNQI/AAAAAAAAHOg/Q3szwkMqRws/s512/P1140058-001.JPG?gl=IE

Posty [ 36 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024