potrawy wigilijne - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2008-12-01 12:33:51

atina
Zbanowany

potrawy wigilijne

Ja już się zastanawiam co w tym roku ugotować na wigilijną wieczerzę.
Jak co roku napewno będzie:zupa grzybowa,barszczyk z uszkami,karp smażony,karp po żydowsku,pstrąg,kapusta z grochem,kilka rodzaji śledzi,krokiety,kompot z suszu....
Chciałabym moja rodzinkę zaskoczyć czymś czego jeszcze nie przyrządzałam,może podzielimy się swoimi pomysłami i przepisami na tą jedyną w roku wieczerzę.smile

Miłość - to dwie dusze w jednym ciele. Przyjaźń - to jedna dusza w dwóch ciałach. A gdy miłość łączy się z przyjaźnią, powstaje wówczas jedność podwójna i zupełna.

#2 2008-12-01 12:36:54

Samanta
100% Netkobieta

Re: potrawy wigilijne

Ja odwiecznie robię pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami, smażone na oleju smile pycha !!!

Wyrozumiałość jest owocem znajomości własnych błędów..

#3 2008-12-01 12:45:26

atina
Zbanowany

Przepisik proszę .tongue

Miłość - to dwie dusze w jednym ciele. Przyjaźń - to jedna dusza w dwóch ciałach. A gdy miłość łączy się z przyjaźnią, powstaje wówczas jedność podwójna i zupełna.

#4 2008-12-01 12:46:21

niki
100% Netkobieta

u mnie nie obędzie się bez ryby po grecku, uwielbiam

każdego dnia człowiek walczy o przeżycie

#5 2008-12-01 13:00:38

Samanta
100% Netkobieta

Oczywiście smile
A wiec, samo ciasto na pierogi robisz tak samo jak na zwykle, czyli

1 kg mąki, 1 jajko , rozczyn z 6 dkg drożdży i wodę ciepłą do zarobienia ciasta i oczywiście ok 1/3 kostki rozpuszczonej, ciepłej margaryny, wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

Farsz można sobie przygotować dzień wcześniej tzn ugotować 3 duże garście grzybów suszonych w małej ilości wody (później ten wywar można wykorzystać na zupkę grzybową) z dodatkiem wegety. Odcedzamy.
Następnie gotujemy ok 0,7-1 kg kapusty kiszonej, również w małej ilości wody z dodatkiem wegety, Odcedzamy.
Potem te grzybki i kapustę mielimy na przemian  przez maszynkę (oczywiście przez grube sitko).

I to można sobie przygotować dzień wcześniej, a na drugi dzień kroję dużą cebulę w kostkę, podsmażam i do tej cebuli wrzucam swój przygotowany farsz kapuściano-grzybowy, żeby odparowała woda no i oczywiście, żeby wszystko się razem "przegryzło" smile
posolić, popieprzyć do smaku.

No i mamy już wyrośnięte ciasto, przygotowany farsz ciepły, więc pierożki będą lepiej rosły smile
Wykładamy to wyrośnięte ciasto i robimy jak zwykłe pierogi, rozwałkowujemy tak samo cienko i nie martwimy się niczym smile
Po nałożeniu farszu jak już trochę urosną, smażymy na gorącym oleju, tzn takiej ilości jak smażymy np. kotlety schabowe, może troszkę więcej, ale nie tak żeby pływały smile Tak, aby je tylko usmażyć.

W przepisie nie ma nic nadzwyczajnego, dodaje się tylko drożdże, ale technika robienia ta sama smile
Smacznego smile

Wyrozumiałość jest owocem znajomości własnych błędów..

#6 2008-12-01 13:42:51

Jeanne
Zbanowany

Jak na razie mam to szczęście , że nie muszę przygotowywać Wigilii.Spędzamy ja w domu rodzinnym mojego męża.Za to zawsze mam dylemat co przygotować na pierwszy i drugi dzień świąt, bo wtedy jesteśmy u siebie , a i gość lubi czasami wpaść zapowiedziany lub nie.
Atina , w Wigilie możesz zaskoczyć rodzinkę np.potrawą o fajnej nazwie : Grzyby jak ryby.Kapelusze pieczarek panierujesz w jajku przyprawionym sola , pieprzem i vegetą , oraz bułce tartej i smażysz na gorącym oleju.Póżniej przygotowujesz zalewę z cukru , octu , wody,soli , ketchupu , koncentratu pomidorowego z dodatkiem pieprzu ziarnistego , liścia laurowego i ziela angielskiego.Następnie przekładasz usmażone grzyby w kolejności: warstwa grzybów, pokrojona w plastry cebula , grzyby, ogórki konserwowe pokrojone w plastry i zalewasz gorąca zalewą.Wstawiasz do lodówki i podajesz na drugi dzień.Potrawa jest ciekawa , i pyszna .No i przede wszystkim inna smile

Ostatnio edytowany przez Jeanne (2008-12-01 13:45:12)

#7 2008-12-01 14:04:48

atina
Zbanowany

Jeanne właśnie taką zalewę robię do ryby,przepis wart wypróbowania.wink
Samanta dziękuję za przepisik.smile

Ja mam swój wypróbowany przepis na rybkę po węgiersku,nie wiem ile ma on wspólnego z Węgrami,ale rybka jest pyszna."Sprzedałam" go już wielu osobą i wszyscy twierdzą że tak jest.
1-1,5kg ryby smażymy,normalnie w panierce.
2 papryki czerwona i żółta
4 duże cebule
4 ogórki kiszone
Kroimy w kosteczkę,zalewamy 2 szklankami wody,dodajemy 1/2 szklanki oleju,3 łyżki cukru,1 łyżkę soli,6 łyżek octu.
Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 1/2 godziny,na koniec dodajemy 3 łyżki ketchupu i 3 łyżki przecieru.Gorącym zalewamy usmażoną rybkę.Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Do tej potrawy nadają się filety jak i świeża rybka.tongue

#8 2008-12-03 08:20:16

Jeanne
Zbanowany

Atina , coś kiepsko w tym wątku smile Czyżby nasze Netkobietki co roku szły na gotowe jak ja ?
Może zróbmy tak: niech każda pisze , co u niej zwykle jest na stole Wigilijnym , może wtedy wyłapiemy jakieś fajne danie , które stanie się perełka wink
Zacznę od siebie, czyli od potraw , które goszczą na naszym stole ( oczywiście nie wszystkie na raz ), które się lubią pojawiać:
barszcz czerwony z uszkami
żurek na wywarze z suszonych grzybów z uszkami
pierogi z suszonymi śliwkami
pierogi z kapusta i grzybami
gołąbki z grzybami z sosem grzybowym
groch z kapustą
ryba smażona z pieczonymi ziemniakami
ryba po grecku
kluski z makiem
kompot z suszu
sałatka śledziowa
" grzyby jak ryby"
różnego rodzaju ciasta

no i najważniejsze : OPŁATEK smile

Ostatnio edytowany przez Jeanne (2008-12-03 09:23:09)

#9 2008-12-03 09:14:15

atina
Zbanowany

Haha...Jeanne już w drugim wątku mylisz mnie a Ansją,ależ mnie odmłodziłaś.wink
Widzę że u Ciebie na stole wigilijnym są gołąbki-z jakim nadzieniem?,czyżby z kaszą gryczaną,słyszałam że w niektórych rejonach Polski takie sie przyrządza.Ja osobiście nigdy nie robiłam,ale chciałabym wypróbować,moja rodzinka uwielbia właśnie kaszę gryczaną.smile
Cały czas się głowię jaki podrzucić Ci przepisik do świątecznego menu.smile

#10 2008-12-03 09:22:51

Jeanne
Zbanowany

atina napisał:

Haha...Jeanne już w drugim wątku mylisz mnie a Ansją,ależ mnie odmłodziłaś.wink
Widzę że u Ciebie na stole wigilijnym są gołąbki-z jakim nadzieniem?,czyżby z kaszą gryczaną,słyszałam że w niektórych rejonach Polski takie sie przyrządza.Ja osobiście nigdy nie robiłam,ale chciałabym wypróbować,moja rodzinka uwielbia właśnie kaszę gryczaną.smile
Cały czas się głowię jaki podrzucić Ci przepisik do świątecznego menu.smile

Łał ! rzeczywiście ! Oczywiście już poprawiam .Obie macie nick na ta sama literę i na tyle samo liter big_smile Nie wiem dlaczego się mylę , powinnam się już przyzwyczaić big_smile
Co do gołąbków , to są z ryżem , nie wszyscy w naszej rodzinie  się lubują w kaszy, więc trzeba się dostosować smile

#11 2008-12-03 09:54:59

brysia
Zbanowany

A słyszałyście o takiej potrawie wigilijnej jak :Kutia?

#12 2008-12-03 10:05:07

atina
Zbanowany

Oczywiście że słyszałam,maja babcia przyrządzała ją właśnie,niestety babci nie ma już wśród nas.sad
Ja osobiście nie lubię,gdyż nie lubię miodu,ale w ubiegłym roku kupiłam gotową w puszce.wink To była jedyna potrawa przy której poszłam na łatwiznę i podałam kupioną.wink

#13 2008-12-03 15:04:12

witch77
Cioteczka Dobra Rada

Kutia zawsze kojarzy mi się ze świętami w domu.  Przepis łatwizna, najważniejsza jest duża ilość bakalii , mak, pęcak,miód. Osobiście nie polecam kutii z puszki,bo jest za słodka. smile
  W tym roku chciałabym zabłysnąć,bo na kolacyjkę wigilijną zapraszam moich rodziców. Już zaczynam myślec o przygotowaniach,żeby uniknąc nerwów i pośpiechu. ..

Traktuj innych tak,jakbyś chciała ,żeby oni Ciebie traktowali wink

#14 2008-12-12 20:04:58

Danusia
Zbanowany

A ja 2 lata temu dostałam przepis na kapustę z pieczarkami. Pół kilograma kiszonej kapusty - gotuję, pruźę pół kilograma  pieczarek  z cebulką na margarynie i podlewam trochę wodą.Jak oba składniki są miękkie- łączę je - w to wkładam pół kostki masła- doprawiam do smaku i jeszcze trochę razem przemieszam na ogniu .Moje dzieci zajadają się tym.

Ostatnio edytowany przez Danusia (2008-12-12 20:52:02)

#15 2008-12-12 20:16:29

Danusia
Zbanowany

Ryba po japońsku:
Filety z ryby - ja biorę pangę lub mintaja- opruszyć przyprawą- ja delikatem- pokroić na małe kawałki i usmażyć w gęstym cieście naleśnikowym.
Ogórki kiszone, paprykę surową,cebulę - pokroić w kostkę
SOS:
1 szklanka wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki keczupu
1 łyżka cukru,
1/4 szklanki oleju
sól,pieprz do smaku - zagotować
Przekładać warstwami usmażone rybki i pokrojone warzywa - zalać gorącym sosem.Jeść na zimno.

#16 2008-12-13 05:04:36

Danusia
Zbanowany

Krokiety:
Ciasto jak na naleśniki- ale zamiast  mleka- tylko woda: czyli : woda,mąka pszenna,jajko,sól do smaku- usmażyć  naleśniki
Farsz: kapusta gotowana kiszona,pieczarki gotowane lub grzyby - to zmielić do tego jajko,sól ,pieprz,vegeta i trochę przesmażonej cebulki.
W kazdy naleśnik rozsmarować farsz- i złożyć w tzw.kopertę.Przygotować na miseczkach rozbełtane jajko i bułkę tartą.Każdą kopertkę umyziać w jajku,potem w bułce i smażyć na patelni na tłuszczu / ja na oleju/ .Jak nie ma wprawy w rozsmarowaniu - na rozłozony  naleśnik włożyć kupkę farszu i dość sztywno zawinąć z czterech stron do środka.W każdym razie musi powstać koperta.Naleśniki nie mogą być za grube- bo nie będą się dobrze zawijały,jak są za chude- będą pękały- musicie "wyczuć blusa"
Gdy krokiety nie są na Wigilię - zamiast kapusty dodaję ugotowane zmielone mięsko - zresztą farsz jest w kombinacjach -jak Kto woli.
Również praktykowałam wcześniejsze smażenie naleśników i gotowe krokiety wsadzałam do zamrażarki na tackach.Po rozmrożeniu dopiero smażyłam uprzednio maczając w jajku i bułce.

Trzeba sobie jakoś radzić - jak się pracuje i nie można wszystkiego zrobić na ostatnią chwilę.

Ostatnio edytowany przez Danusia (2008-12-13 05:06:27)

#17 2008-12-13 05:18:31

Danusia
Zbanowany

Zupa śledziowa

Nie wiem jak jest u Was z zupą śledziową - ale mój mąż nigdy nie zapominał o niej na Wigilii .Zostało to tradycją- chociaż Jego już z nami nie ma.
Kupuje się 2 do 3 śledzi - takich solonych z mleczem w środku- to ważne - ten mlecz.Śledzie moczę dość długo- bo dzieci nie lubią słonych.Następnie czyszczę ,wyjmując mlecz.Pałeczką rozcieram mlecze z cukrem- dość dokładnie.Do tego leję przegotowaną chłodną  wodę / rozcieram w garnku/ .Do tego -cebulka w kostkę, leję trochę octu,sypię cukier i w to wszystko śmietanę.Na końcu troszkę pieprzu sypkiego. W to wszystko- wkladam dzwonki śledzi. Zresztą smak zależy od woli przygotowującego- my lubimy dość słodką.Zupę przygotowuję wcześniej - więc jej część wykorzystuję w dzień wigilijny na obiad - gotując do niej  ziemniaki.Tak się nie powinno jeść - ale ja tak robię- w zupę zimną wkladam cieple ziemniaki.Kulturalni  ludzie mają ziemniaki obok na talerzu i przegryzają" sirbiąc" zupkę.

Ostatnio edytowany przez Danusia (2008-12-13 05:19:04)

#18 2008-12-13 08:31:08

Jeanne
Zbanowany

Nie no , Danusia , Ty to jesteś ! smile Od razu przepisy na całą wigilię smile A wiesz , ja dzisiaj właśnie robię na obiad tą rybkę w cieście smile
A ta rybka po japońsku , to widzę , że to właśnie te " grzyby jak ryby" tylko pod inną nazwą.
Te krokieciki muszę kiedyś zrobić.Ale po świętach , bo w tym roku jadę na gotowe wink

#19 2008-12-13 08:37:31

Danusia
Zbanowany

Jeannne-tę w naleśnikowym?  jeśli tak pamiętaj- ciasto gęstsze niż na naleśniki.Ja szykuję sobie 2 widelce do jej mojtania w cieście a później inny do przewracania na patelni- bo tamte są" upindolone "Najlepsza jest taka prosto z patelni- bo jest chrupka.Ale również testowałam coś takiego- zamroziłam usmażone- odmroziłam- i sruuuuuu na patelnię na gorący olej - i znów były chrupkie.A jak nie mam czasu- jem ugrzane w mikrofali.

#20 2008-12-13 08:57:16

Jeanne
Zbanowany

Danusia , a powiedz mi , smażysz tą rybkę dłużej na wolnym ogniu ? Bo ja zawsze po smażeniu wkładam jeszcze na chwilę do piekarnika , bo wydaje mi się , że tam w środku może być niedosmażone wink Wolałabym , żeby była taka jak piszesz - chrupka .

#21 2008-12-13 09:07:27

Danusia
Zbanowany

Tak........na wolnym ogniu i w dość głębokim tłuszczu, często odwracam.........bo też boję sie niedosmażenia.Ale piekarnik........ to dobry pomysł- np. na wierzch można folię aluminiową połozyć- by się nie za bardzo spiekły.

#22 2008-12-13 13:55:13

Jeanne
Zbanowany

Danusia napisał:

Tak........na wolnym ogniu i w dość głębokim tłuszczu, często odwracam.........bo też boję sie niedosmażenia.Ale piekarnik........ to dobry pomysł- np. na wierzch można folię aluminiową połozyć- by się nie za bardzo spiekły.

Danusia , ja już po obiadku.Rybka była wyśmienita.Postawiłam ziemniaczki, w tym czasie szybciutko zrobiłam ciasto , wpakowałam do niego rybę , i "sru" na tłuszcz.Tak jak mówisz , kilka razy trzeba odwracać, jak skończyłam ziemniaczki już były ugotowane- pełna synchronizacja- i nie trzeba było grzać piekarnika , mięsko było super dosmażone , mięciutkie , takie super mięsiste i soczyste..Pierwszy raz robiłam w ten sposób .Polecam . Następnym razem zrobię z pieczonymi ziemniaczkami.smile

#23 2008-12-16 08:39:55

atina
Zbanowany

Danusia napisał:

Tak się nie powinno jeść - ale ja tak robię- w zupę zimną wkladam cieple ziemniaki.Kulturalni  ludzie mają ziemniaki obok na talerzu i przegryzają" sirbiąc" zupkę.

Danusia,Ty to wiesz jak od rana poprawić mi humor.big_smile big_smile big_smile

#24 2008-12-16 09:44:19

atina
Zbanowany

Robiłyście karpia po żydowsku,jest to ulubiona potrawa mojego męża i nie może jej zbraknąć na naszym wigilijnym stole.smile
                      Karp po żydowsku

1-1,2kg karpia
sól,pieprz
4-5 goździków
sok z cytryny
4 dkg masł
8 dkg cebuli
1/8l piwa
4-5 dkg rodzynków
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

Karpia sprawić,pokroić dzwonka szerokości 2-3cm,osolić,opruszyć pieprzem,posypać tłuczonymi goździkami,skropić sokiem z cytryny.Masło rozgrzać,włożyć obraną,pokrojoną w kostkę cebulę,zasmażyć nie rumieniąc,wlać piwo,ogrzać,włożyć rybę,dusić powoli pod przykryciem ok. 30 min.Gdy ryba jest już gotowa,wyjąć.Do sosu włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową,zagotować.Sosem oblać rybę na półmisku.

#25 2009-11-25 08:42:06

foggia
100% Netkobieta

Święta za nie cały miesiąc, więć odświeżam wątek Atiny. Myślę, że warto podzielić się swoimi tajnymi przepisami na świąteczny stół, a przy okazji podzielić się waszymi domowymi tradycjami związanymi z Wigilią i nie tylko!!

Stopka forum