Zakochalam sie w geju homoseksualiscie jestem nieszczesliwa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Zakochalam sie w geju homoseksualiscie jestem nieszczesliwa

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 195 z 240 ]

131 Ostatnio edytowany przez authority (2016-09-20 19:08:29)

Odp: Zakochalam sie w geju homoseksualiscie jestem nieszczesliwa
Patrick Bateman napisał/a:

https://www.youtube.com/watch?v=GMszIz0TESo Tak się dzieje kiedy chlastasz głupiomundrych prawdą w oczy :]

Skończ z tymi prawicowymi głupotami tzw korwinizmami. JKM uważa iż każdy facet musi gwałcić swoją żonę.  Śmieć jeden puszcza się na wszystkie strony i każde jego jest innej kobiety. Współczucie dla jego żony które pełni tez chyba role jego matki.
Patricku Bateman w Polsce wykrywalność gwałtu jest prawie zerowa daleko nam do krajów skandynawskich a w Szwecji Polacy tak Polacy a zaraz potem Rosjanie i Ukraińcy później muzułmanie są liderami tych gwałtów.
Co do  końskich zalotów takie dzieci należy wychowywać w osobnych szkołach. Mnie i moich kolegów nie ciągało do tego w klasie były dwie takie osoby co od 1 klasy tak się zachowywały. I co się potem okazało 20 lat później spotkałem ich Jacek Kam--- 13 związków z czego w 11 pobicia żony dwa razy karany odsiedział rok a drugim razem 2 lata.Sam mi się tym chwalił. Maciej Ada---  jego sam chciałem spotkać jak resztę znajomych (pisze o nich książkę którą chyba zachowam dla siebie) wielokrotnie karany pobicia kobiet, zmuszanie do innych czynności seksualnych to akurat wiem od jego matki która jest nie lepsza wiecznie broniąc synalka.

Zobacz podobne tematy :

132

Mnie się wydaje, ze poniektorym w tym watku zależy bardziej na udowodnieniu jakiegoś ideologicznego stanowiska (kobieta=ofiara, kultura gwałtu), niż na faktycznym zapobieganiu seksualnym przestępstwom hmm

Ani ja, ani Adiaphora, ani Patrick czy Cyngli, nie piszemy, ze ofiary gwałtu sa same sobie winne. Wrecz przeciwnie, wszyscy uznajemy, ze winny przestępstwa jest TYLKO gwałciciel. I ze powinien być scigany i powinien dostać porządny wyrok za to co zrobil. To nie znaczy jednak, ze przestępstwo trzeba zbokowi ulatwiac poprzez brak ostroznosci i nie zgłaszanie jego dokonania. Jak najłatwiej zatrzymać gwałciciela? Zglaszac, zglaszac i jeszcze raz zglaszac! Trzeba uczyc kobiety, ze najpewniej przestepca zostanie skazany jeżeli będą potrafily zabezpieczyć najwieksza liczbe dowodow dla policji.

Wy mylicie winienie ofiary, czego na pewno nie robie, z racjonalnym podejściem, które minimalizuje ryzyko i zapewnie większe prawdopodobieństwo skazywania winnych. Tak jak zamykasz samochod i instalujesz alram przeciwlamaniowy w domu (co nie znaczy, ze nikt Cie nie okradnie ale zmniejsza ryzyko tego wydarzenia), tak jak od razu wzywasz policje bo ktoś Ci sprzatnal bryke czy ukradl telewizor, tak powinnas być ostrozna i zabezpieczona przed potencjalnym zbokiem i w razie dojścia do gwałtu, od razu go zglaszac.

133 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2016-09-20 21:35:31)

Tak, zglaszac trzeba, jednak jak pisalismy wiele spraw gwaltu nie jest wygranych, a jest dodatkowy stres. Dla mnie wazne jest uwazanie siebie, ale jeszcze wazniejsze, by zwrocono uwage na ogol spoleczenstwa. Dlatego trzeba mowic tez o edukacji chlopakow. O to przede wszystkim chodzi. Wychowanie ma duzy wplyw. Trzeba zaczynac od podstaw. Uczyc dobrych wzorcow obie plcie i zadnej nie usprawiedliwiac. Zauwazcie, ze oprocz mnie, Kilo i_v_ nikt w watku o tym nie mowil. To jest niestety bagatelizowane.

134

nie widzicie jednej rzeczy

uważacie ze gwałciciele to jacys psychole, zboczency
a czesto to sa zwykli mężczyźni

dla ktorych pijana kobieta to okazja do zalicZenia,bo nawet im do glowy nie przyjdzie, ze to cos zlego.
czesto mają zony. dzieci. rodziny.

tak.jak.panowie ratownicy.
po prostu wykorzystali okazję, ze kobieta była pijana i jeszcze miala a tak padaczki.
to nie byli zboczency czychajacy codziennie wieczorem w parku.
to byli zwykli mezczyzni - sąsiedzi, koledzy z pracy, znajomi,czyis przyjaciele,synowie, mężowie i ojcowie.

tego nie chcecie przyjąć do wiadomosci tylko skupiacie sie na tych mitycznych nocnych gwalcicielach w parkach.

135

Jasne, kazy facet to potencjalny gwalciciel hmm

Ktokolwiek dokonuje gwaltu, w jasny sposob, NIE JEST zwyczjnym mezczyzna. Uruchamiacie maszyne, ktora zaklada, ze kazy facet gwalci o ile nie zostanie wyedukowany. Co jest absurdalne. Poza tym stygmatyzuje mezczyzn jako jedynych sprawcow przemocy seksualnej. Co jest nieprawda.

136

serio ja?

a sądziłam, że to kolega tam wyżej napisał, że kobieta nie może zgwałcic mężczyzny

a może klepanie w pupę przez kobiety jest molestowaniem? chociaż nie - zwykle panowie wtedy rechocza, że oni by bardzo chcieli być klepani w pupę przez piękne kobiety.

więc i jakiej przemocy seksualnej wobec mężczyzn mówimy?

137 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2016-09-20 22:38:14)

Beyondblackie, nikt z nas nie pisze, ze dzieki wychowaniu unikneloby sie wszystkich gwaltow. Wiem, ze niektorzy by i tak to robili, tak samo jak niektorzy zabijaja. Jednak mozliwe, ze mniejszy procent. To zle edukowac chlopakow Twoim zdaniem? To nie w kazdej rodzinie sa oczywiste rzeczy. Samo to, ze czesto chlopakom pozwala sie na wiecej i czesto nawet nie przeprowadza tyle waznych rozmow co z dziewczynka. Jezeli przykladowo pan X moze nie ma.sam natury gwalciciela, ale zostal zle wychowany, to mogl przejac zle wzorce. To tez prowadzi do roznych zlych rzeczy. Moze np do gwaltu w malzenstwie, bo uznal, ze mu sie nalezy. Tak go nauczono. A przeciez to nadal.gwalt  chyba tego nie negujesz Beyondblackie? Myslisz, ze zawsze robia to w parku, nie sadzisz, ze czasem dzieje sie to za zamknietymi drzwiami? Nie zawsze, bo kobieta byla bezmyslna. A to taki sam dramat dla niej.

Kazdy facet, ktory gwalci jest zly. Ten, ktory gwalci zone tak samo. A zwykly w sensie, ze sie tego po nim nie spodziewasz, raczej o to chodzilo _v_. Nie zawsze to chlopak w parku w kapturze. Kobieta jak gwalci to tez zle, jednak i tak to rzadsze z powodu mniejszej sily fizycznej jak i tego, ze dziewczynki same rzadziej dotykaja facetow wbrew ich woli. Raczej uczone sa byc grzeczne. No, ale oczywiscie wychowanie musi dotyczyc obu plci.

138

na fali tych poradników dla kobiet powstał w odpowiedzi poradnik dla mężczyzn:

1. Nie wsypuj narkotyków do drinków kobiet.

2. Kiedy widzisz idącą samotnie kobietę, zostaw ją w spokoju.

3. Jeśli zatrzymujesz swój samochód widząc kobietę której auto odmówiło posłuszeństwa, pamiętaj o tym, by jej nie zgwałcić.

4. Jeśli właśnie jedziesz windą i na kolejnym piętrze do środka wsiada kobieta – nie gwałć jej.

5. Jeśli natrafisz gdzieś na śpiącą kobietę, najbezpieczniej będzie jej nie gwałcić.

6. Nie zakradaj się do domu kobiety przez niezamknięte drzwi lub okna ani nie wyskakuj na nią spomiędzy samochodów na parkingu – i nie gwałć jej.

7. Pamiętaj, ludzie chodzący do pralni udają się tam celem zrobienia prania. Nie próbuj molestować kogoś, kto przypadkiem znajdzie się tam sam.

8. Zdaj się na pomoc swojego Kumpla! Jeśli powstrzymanie się od zgwałcenia kobiety może sprawić Ci trudność, poproś zaufaną osobę, by towarzyszyła Ci wszędzie, gdziekolwiek się udasz.

9. Noś przy sobie gwizdek gwałtu. Kiedy najdzie Cię ochota, żeby kogoś zgwałcić, dmuchaj w niego tak długo, aż zjawi się ktoś, kto Cię powstrzyma.

10. Nie zapomnij: szczerość to najlepsza strategia. Kiedy zapraszasz kobietę na randkę, nie udawaj, że jesteś zainteresowany nią jako osobą, powiedz jej wprost, że jesteś nastawiony na dokonanie na niej później gwałtu. Jeśli nie zakomunikujesz jej swoich intencji, kobieta może pomyśleć, że nie planujesz jej zgwałcić.

139

Hmm.. długa dyskusja i w bardzo ważnym temacie. Nie wydaje Wam się, że zamiast 10 różnych kampanii dotyczących pokrewnych tematów wystarczyłaby jedna i konkretna? Myślę, że przemoc (w jakiejkolwiek formie) jest skutkiem braku szacunku jednej osoby do drugiej. Tego trzeba by było uczyć społeczeństwo. Dzieci, żeby od małego przesiąkały koncepcją i świadomością, że kolega, koleżanka, sąsiad i obcy na ulicy, są takimi samymi ludźmi jak ono samo. Dorosłych, żeby znajomych, partnerów i przyjaciół dobierali według zdrowych reguł. Nie mam pełnej wiedzy na temat przemocy w związkach, ale jestem przekonana, że nie ma takich sytuacji, w których osoba normalna nagle, bez żadnego powodu zaczyna stosować przemoc seksualną. Przesłanki co do przemocowych skłonności partnera pojawiają się od samego początku związku, czasami nawet przed związkiem. Dlatego nie poważyłabym się nazwać "zwykłym" przemocowca. Kryć to się oni potrafią i udawać zwykłych też, ale zwykłymi na pewno nie są.

140 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2016-09-21 04:57:45)

_v_ napisał/a:

na fali tych poradników dla kobiet powstał w odpowiedzi poradnik dla mężczyzn:

1. Nie wsypuj narkotyków do drinków kobiet.

2. Kiedy widzisz idącą samotnie kobietę, zostaw ją w spokoju.

3. Jeśli zatrzymujesz swój samochód widząc kobietę której auto odmówiło posłuszeństwa, pamiętaj o tym, by jej nie zgwałcić.

4. Jeśli właśnie jedziesz windą i na kolejnym piętrze do środka wsiada kobieta – nie gwałć jej.

5. Jeśli natrafisz gdzieś na śpiącą kobietę, najbezpieczniej będzie jej nie gwałcić.

6. Nie zakradaj się do domu kobiety przez niezamknięte drzwi lub okna ani nie wyskakuj na nią spomiędzy samochodów na parkingu – i nie gwałć jej.

7. Pamiętaj, ludzie chodzący do pralni udają się tam celem zrobienia prania. Nie próbuj molestować kogoś, kto przypadkiem znajdzie się tam sam.

8. Zdaj się na pomoc swojego Kumpla! Jeśli powstrzymanie się od zgwałcenia kobiety może sprawić Ci trudność, poproś zaufaną osobę, by towarzyszyła Ci wszędzie, gdziekolwiek się udasz.

9. Noś przy sobie gwizdek gwałtu. Kiedy najdzie Cię ochota, żeby kogoś zgwałcić, dmuchaj w niego tak długo, aż zjawi się ktoś, kto Cię powstrzyma.

10. Nie zapomnij: szczerość to najlepsza strategia. Kiedy zapraszasz kobietę na randkę, nie udawaj, że jesteś zainteresowany nią jako osobą, powiedz jej wprost, że jesteś nastawiony na dokonanie na niej później gwałtu. Jeśli nie zakomunikujesz jej swoich intencji, kobieta może pomyśleć, że nie planujesz jej zgwałcić.

Ty tak na powaznie?

Jak ktos jest zbokiem gwalcicielem, to w doopie ma wszystkie te punkty. Podobnie jak wlamywacz ma gdzies jak bardzo cenisz sobie swoje srebro. Bo sa, kurka, PRZESTEPCAMI. I wisi im jak sie czujesz z tym ze oni ci cos zrobia.

Przestepcow sie nie edukuje. Przed nimi sie BRONI i zapobiega ich dzialaniu.

Ja zdaje sobie sprawe, ze masz Koncert Zyczen wobec gwalcicieli, ale niestety tak to nie dziala.

141

Czytam to wszystko i robi mi się smutno. Nazywają Cię egoistką, mi się wydaję jednak że nie do końca jest to prawdą. Kiedy jesteś po związku który skończyłó się na nie zbyt dobrym punkcie, a wszyscy wokół przewróciły się w hien, zamiast wsparcia dostajesz kolejną propozycje gdzie ze startu wiadomo że czegoś od ciebie oczekują, to nie wiesz gdzie się podzieć. Nie dziwie się że w nim zakochałaś się wspierał Cię, mogłaś być przy nim sobą, po przeżytej sytuacji to jest najważniejsze. To że probowałaś go przekonać do siebie, wydaje mi się naturalne ponieważ zaszło to za daleko (mówie o sytuacji z rodzicami) chociaż nikt tego się nie spodziewał. Nawet jeśli podejżewałaś coś takiego, to chcąc pomóc nie spodziewałaś się (tak mi się wydaje) że będzie aż tak trudno tego uniknąć. To że tu mówią że albo ktoś jest gejem albo nie to się nie zgodze, lecz bywają sytuacji kiedy ludzie zmieniają zdanie. Mam takiego znajomego, który od pełnolecia wyznał wszystkim że jest gejem (wcześniej tam niby próbował z jakimiś dziewczynami ale nie zbyt mu to wychodziło) miał chłopaków z którymi chodził nawet wyglądał szczęśliwym z nimi. Jakiś czas temu spotkałam go z obietą i dzieckiem pomyślałam że to jakaś znajoma, ale przedstawił ich jak swoją dziewczynę i curkę, zdziwiłam się ale nic nie powiedziałam (szczerze to pomyślałam że udaje to z jakiegoś powodu) później dowiedziałam się że są z tą dziewczyną od 3 lat razem i że szczęśliwi i wogóle jest fajnie.
Jedyna różnica że to była jego decyzja, podjął ją samodzielnie bez nawiązania innych, wszędzie są wyjątki.
Ze swojej strony rozumiem ten ból, ale niestety niema innego wyjści jak tylko zostawić tą całą sytuacje na rozsąd czasu.....
Postaraj się skupić na czymś innym na początek może być praca (mi zawsze pomaga) zmień otoczenie (pojedz gdzieś, na jakiś wypoczynek czy coś) z płynem czasu powinno tobie to przejść.
Pamiętaj co się nie robi to tylko na lepsze. Trzymam za ciebie kciuki

142

Beyond,sama sobie odpowiedz. poniżej wkleje ten poradnik dla kobiet - z komentarzem. może powiesz mi, czy TO jest na powanie:
A teraz wracamy do samego tekstu spłodzonego przez policjantów z lubińskiej komendy:

"Pamiętaj - Twój wygląd zewnętrzny i zachowanie często budują ewentualną sytuację niebezpieczną. Warto wiedzieć, jak uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji. "

Zaczynamy od nazywania gwałtu "nieprzyjemną konsekwencją". Fantastycznie...

"Często, wygląd zewnętrzny stanowi jedną z głównych przyczyn zaczepek ze strony mężczyzn."

Policjanotwi, który to pisał, polecam lekturę zwierzeń prawdziwych kobiet na temat seksualnych zaczepek. Dziwnym trafem często ten prowokujący "wygląd zewnętrzny" oznacza bycie dwunastolatką w bluzce z postaciami z kreskówek. 

"Krótkie spódnice i wydekoltowane bluzki zostaw na spotkania w gronie ludzi, których znasz i z którymi czujesz się bezpiecznie. Mocny makijaż, mini spódniczka i buty na wysokim obcasie nie są najodpowiedniejszym strojem na przejście przez park w nocy."

Ech. Chyba trzeba powtórzyć jeszcze raz:

80% gwałtów dokonuje się przez osobę znaną ofierze.

Dalej:

"Pamiętaj, że Twój prowokujący wygląd wielu mężczyzn potraktuje jako zaproszenie do krótkiej i owocnej znajomości. "

Owocnej znajomości. Owocnej. Znajomości.
Panie policjancie. Mówisz o GWAŁCIE. Jakim cudem przyszło ci do głowy, że to będą odpowiednie słowa? Czy to jest poradnik pisany z punktu widzenia gwałciciela? Bo tak to brzmi. Obleśne.

"Jeśli spożywasz alkohol na spotkaniach towarzyskich, zakończ jego spożycie na etapie, kiedy wszystko wokół widzisz i postrzegasz wyraźnie. Istnieje takie chamskie przysłowie „baba pijana to cnota sprzedana.""

Wow. Jeszcze lepiej. Funkcjonariusze policji pouczają nas o naszym bezpieczeństwie używając przysłów o pijanych babach i określając gwałt jako sprzedaną cnotę.

"Nie prowokuj mężczyzn zbyt zalotnym zachowaniem."

Najlepiej nakryj się kocem, siądź w kącie i nie odzywaj się do nikogo. Jeżeli już musisz, bądź cicha, pokorna i skromna. Nie prowokuj. Rozmowa z mężczyznami to jak rozbrajanie tykającej bomby. Kilka zalotnych spojrzeń i w każdym budzi się gwałciciel.

Czy to jest poradnik klinicznego paranoika? Chyba tak. Dobitnie świadczą o tym porady z akapitu zatytułowanego "mieszkanie":

"Unikaj jazdy windą z nieznajomymi osobami."

Naprawdę? To jest normalne zachowanie rekomendowane przez komendę policji? Czekanie na pustą windę, żeby uniknąć gwałtu?

Z akapitu "życie szkolne":

"Chłopcy w tym wieku są bardzo pobudliwi - nie prowokuj ich dodatkowo."

Chłopcy w tym wieku mogą dostać wzwodu od wyjątkowo czułego podmuchu wiatru. Nie zmieni tego zakrywanie dziewczynkom ramion, kolan, łokci, ramiączek od staników czy innych rzeczy, które dorośli faceci uznają akurat za prowokujące. Może skupmy się na uczeniu chłopców samokontroli zamiast ciągłym uczeniu dziewczynek, że robią coś nie tak, bo mają ciało?

"Uważaj, aby niewinne żarty z kolegą z pracy, których granice rzekomo kontrolujesz, nie wyszły poza ramy Twojego przyzwolenia."

To chyba kolega z pracy powinien uważać, żeby nie wyjść poza ramy mojego przyzwolenia?

"Zawsze zastanów się, czy miejsce, w którym się znajdziesz, będzie bezpieczne, jakie masz tam szansę, gdyby doszło do usiłowania ataku na twoją osobę."

To jest punkt z akapitu o "miejscu pracy". Panowie z komendy policji w Lubinie uczą nas, że powinnyśmy wybierać miejsce pracy pod kątem tego, jak łatwo jest z niego uciec w przypadku ataku gwałciciela. Jeżeli to nie jest wyższy level paranoi - to nie wiem, co jest.

"Nie powoduj w gronie znajomych mężczyzn mocno dwuznacznych sytuacji."

A teraz policjanci uczą nas, że kobieta nie może inicjować seksu ani nawet go sugerować, bo naraża się na gwałt.

"Nawet niewinne żarty kolega może zrozumieć czasem zupełnie inaczej, niż Ty to sobie wyobrażasz."

To jest jego problem. Żartować też nie mogę, bo narażam się na gwałt? To jest dopiero żart...

"Grono znajomych powoduje poczucie bezpieczeństwa - nie pozwól by obezwładniło ono Twoją czujność."

Życie kobiety to najwyraźniej wieczna czujność i gotowość do obrony przed gwałtem w każdej sytuacji i w każdym towarzystwie. Podczas spędzania czasu ze znajomymi powinnyśmy bezustannie poszukiwać w nich cech gwałcicieli i obmyślać plany ucieczki. Oczywistość.

"Panuj nad ilością spożytego alkoholu przez siebie i Twojego partnera."

Wieczna czujność dotyczy też pilnowania partnera, bo przecież wiadomo, że faceci sami nie potrafią się kontrolować.

143

Ja nie pisalam o tym siermieznym "poradniku" napisanym przez debili.

Ja pisałam tylko o tym, ze trza mieć glowe na karku: nie ulewac się do nieprzytomności na miescie, pilnować swojego drinka, nie chodzic pol nago po nocy, jasno deklarować ze nie chce się seksu ( a nie jakies tak, ale nie- facet nie ma kryształowej kuli) i generalnie DBAC o wlasne bezpieczeństwo.

A jak już do przestępstwa dojdzie, to zabezpieczać dowody na maksa i ZGLASZAC.

144

ja postuluje zeby jednak zaczac edukowac chłopców (i dziewczynki) ze gwalt to nie tylko na imprezie czy w lesie w nocy.

145

_v_ napisał/a:

ja postuluje zeby jednak zaczac edukowac chłopców (i dziewczynki) ze gwalt to nie tylko na imprezie czy w lesie w nocy.

Od tego najwyraźniej trzeba byłoby zacząć, bo w tym wątku dyskutujesz z katarynkami, które nakręciły się na gwałt po nocy, w krzakach, na kobiecie półnagiej itp. Jakoś do tej pory żadna z katarynek nie zwróciła uwagi na wielokrotne pytanie, jak odnieść ich zasady bezpieczeństwa i ich narracje o gwałcie do 80% gwałtów popełnianych w domach zgwałconych przez partnerów, braci, ojców, przyjaciół, znajomych.
Proszę o odpowiedzi na pytania zawarte w moich wcześniejszych postach, bo do tej pory się ich nie doczekałam. Doczekałam się tylko kolejnej i kolejnej melodii katarynki, która nie zwraca uwagi nadal na fakty i dalej nie zwracając na nie posługuje się stereotypami.

146

Jak to, co robic?

Jeżeli znajomy facet zaczyna się do Ciebie dobierać wbrew Twojej woli, to po pierwsze protestujesz, po drugie grozisz policja, po trzecie starasz się bronic jak tylko możesz. Jak do przestępstwa dojdzie, ZGLASZASZ na policje starając się zabezpieczyć dowody. Procedura dokładnie taka sama jak w przypadku gwałtu w ciemnej alejce noca.

147

A ubiór? Miał przecież tak krytyczne znaczenie wcześniej? Teraz o  nim nie wspominasz...
Alkohol? Czy we własnym domu jeśli kobieta się napije, to „cnota sprzedana”, bo wypiła w obecności brata...
Wreszcie jakoś słabo te zasady bezpieczeństwa wypadają na tle wcześniejszych, które miały być gwarantem, przedstawiane były przez was jako pewny sposób na uniknięcie gwałtu. Tu tak jakoś wychodzi, że cośtam dziewczynka/kobieta może zrobić, ale założenie jest że do gwałtu dojdzie...

W razie dojścia do gwałtu: zgłaszaj na policję. I wracamy do punktu wyjścia, gdzie policjant ma takie same przesądy na temat gwałtu jak Ty i zestaw pytań rozpocznie od pytania o ubiór i makijaż...

148

Dobierac rozsądnie znajomych. Orientowac się, ze jakiś członek rodziny to zbok i unikac go jak ognia, informując wszystkich o jego "zainteresowaniach". Najlepiej policje. Nie stawiac się w dwuznacznych sytuacjach. A przede wszystkim być asertywna w stawianiu granic.

149

uczyc chlopcow:

nie strzelac ze stanikow
nie sciagac majtek dziewczynom
nie wkladac reki miedzy nogi dziewczynom
nie klepac po pupie
nie obmacywac jesli dziewczyna jest pijana
nie przymuszac do seksu jesli dziewczyna nie chce
nie "komplementowac" kobiet na ulicach przez mowienie: ale bym cie przelecial
zeby zostawiali nieprzytomne kobiety w spokoju

150

Beyondblackie napisał/a:

Dobierac rozsądnie znajomych. Orientowac się, ze jakiś członek rodziny to zbok i unikac go jak ognia, informując wszystkich o jego "zainteresowaniach". Najlepiej policje. Nie stawiac się w dwuznacznych sytuacjach. A przede wszystkim być asertywna w stawianiu granic.

11letnia dziewczynka ma się orientować czy jej ojciec to zbok i informować o tym... Ma dobierać braci? Wybierając mieszkanie zapukać z plackiem do sąsiadów, przed wynajmem/kupnem, żeby zorientować się który sąsiad to zbok, a który nie i informować... Wszyscy powinni być rozsądni w doborze znajomych, bo jeśli będą nierozsądni i osoba, którą uważali za przyjaciela, wykorzysta ich, zgwałci, to wtedy cóż... byli nierozsądni, więc ich wina...
Ciekawe jak w domowych pieleszach wygląda „nie stawianie się w dwuznacznych sytuacjach”?

151 Ostatnio edytowany przez anicorek87 (2016-09-21 07:50:43)

_v_ napisał/a:

uczyc chlopcow:

nie strzelac ze stanikow
nie sciagac majtek dziewczynom
nie wkladac reki miedzy nogi dziewczynom
nie klepac po pupie
nie obmacywac jesli dziewczyna jest pijana
nie przymuszac do seksu jesli dziewczyna nie chce
nie "komplementowac" kobiet na ulicach przez mowienie: ale bym cie przelecial
zeby zostawiali nieprzytomne kobiety w spokoju

Popieram jestem za budowaniem kultury zachowania. Pamiętacie sprawę z 2007 r jak dziewczynkę chłopcy rozebrali i wsadzili jej długopis do pochwy po czym to nagrali. Dziewczynka się powiesiła.U mnie w szkole były podobne sytuacje tylko jeszcze tego nie nagrywali.Jak zadzwonił dzwonek na przerwę to była ucieczka z klasy bo pięciu chłopaków dorwało jedną z nas i obmacywało potem było też ściąganie bluzki na chama. Zgłaszanie tego do nauczycieli nic nie dawało jakby problemu nie było bo przecież głupi wiek bo przecież im przejdzie. W czwartej klasie podstawówki ściągnął mi kolega spódnicę to się rozpłakałam na lekcji religii, wybiegłam z klasy i też było nic. Oczywiście do drugiej klasy gimnazjum im przeszło ale te kilka lat w tej samej klasie zanim chłopakom to przeszło to był koszmar

152

kinga454 napisał/a:

Czytam to wszystko i robi mi się smutno. Nazywają Cię egoistką, mi się wydaję jednak że nie do końca jest to prawdą. Kiedy jesteś po związku który skończyłó się na nie zbyt dobrym punkcie, a wszyscy wokół przewróciły się w hien, zamiast wsparcia dostajesz kolejną propozycje gdzie ze startu wiadomo że czegoś od ciebie oczekują, to nie wiesz gdzie się podzieć. Nie dziwie się że w nim zakochałaś się wspierał Cię, mogłaś być przy nim sobą, po przeżytej sytuacji to jest najważniejsze. To że probowałaś go przekonać do siebie, wydaje mi się naturalne ponieważ zaszło to za daleko (mówie o sytuacji z rodzicami) chociaż nikt tego się nie spodziewał. Nawet jeśli podejżewałaś coś takiego, to chcąc pomóc nie spodziewałaś się (tak mi się wydaje) że będzie aż tak trudno tego uniknąć. To że tu mówią że albo ktoś jest gejem albo nie to się nie zgodze, lecz bywają sytuacji kiedy ludzie zmieniają zdanie. Mam takiego znajomego, który od pełnolecia wyznał wszystkim że jest gejem (wcześniej tam niby próbował z jakimiś dziewczynami ale nie zbyt mu to wychodziło) miał chłopaków z którymi chodził nawet wyglądał szczęśliwym z nimi. Jakiś czas temu spotkałam go z obietą i dzieckiem pomyślałam że to jakaś znajoma, ale przedstawił ich jak swoją dziewczynę i curkę, zdziwiłam się ale nic nie powiedziałam (szczerze to pomyślałam że udaje to z jakiegoś powodu) później dowiedziałam się że są z tą dziewczyną od 3 lat razem i że szczęśliwi i wogóle jest fajnie.
Jedyna różnica że to była jego decyzja, podjął ją samodzielnie bez nawiązania innych, wszędzie są wyjątki.
Ze swojej strony rozumiem ten ból, ale niestety niema innego wyjści jak tylko zostawić tą całą sytuacje na rozsąd czasu.....
Postaraj się skupić na czymś innym na początek może być praca (mi zawsze pomaga) zmień otoczenie (pojedz gdzieś, na jakiś wypoczynek czy coś) z płynem czasu powinno tobie to przejść.
Pamiętaj co się nie robi to tylko na lepsze. Trzymam za ciebie kciuki

Dziewczyny słusznie prawią, że Autorka zachowała się egoistycznie (i w dodatku dokonała czynu zabronionego). Chłopak powiedział jej, że jest gejem. To jest chyba oczywista przesłanka do tego, żeby nie dążyć do seksu z nim, ani nie popadać w stany zauroczenia czy zakochania. Tak czy owak, niezależnie od tego czy chłopak jest gejem, bi czy hetero, nikt nie ma prawa doprowadzać go do stanu upojenia i wykorzystać. Relacja przyjaźni to taka śmieszna sprawa, że uczucia często są wielkie, natomiast strefy erotycznej nie ma. Tutaj nie ma czego zostawiać pod "rozsąd" czasu, tutaj warto zrozumieć co się zrobiło, ewentualnie przeprosić ze świadomością krzywdy jaką się wyrządziło, zostawić chłopaka w spokoju i cieszyć się, że na tym się skończyło.

153

ja za to pamiętam mojego wujka, który mnie obmacywał po piersiach, które mi zaczynały rosnąć. i się z tego śmiał.
śmiali się też inni, w tym moja mama
nikt nie zareagował, że to jest nieodpowiednie

a ja się czułam źle - tylko, że skoro dorośli nie reagowali, to jak ja się miałam sprzeciwić?
skąd miałam wiedzieć, że powinnam powiedzieć "nie"? jak to zrobić, kiedy jest się dzieckiem i dorośli nie widzą w takich zachowaniach nic złego?

jak miała zaprotestować 12-letnia dziewczynka, która wczoraj urodziła dziecko gwałciciela w Kielcach?

154

V, staracie się przedstawiać sprawę jakby gwałt był plaga w naszym społeczeństwie. Co jest bzdura. Gwalt stanowi tylko ULAMEK wszystkich przestępstw. A gwałt z uzyciem przemocy to już najmniejsza liczba.

Mam prawie 40 lat i nikt nigdy mnie nie zgwalcil, chociaż cale dorosle zycie spedzilam prawie wyłącznie w towarzystwie mężczyzn. Jasne, zdarzylo się, ze jak spalam z kumplem w lozku, on chciał czegos więcej. Ale wystarczylo mu powiedzieć "Zabierz fiuta" by się zreflektowal. Zreszta każdy facet, który mnie znal, wiedział, ze poszłabym na policje i nigdy więcej się do niego nie odezwala.

Jaj wam kobity brakuje, ot co. Przestancie zwalac wlasny brak asertywności na facetow.

155 Ostatnio edytowany przez anicorek87 (2016-09-21 08:21:49)

Beyondblackie napisał/a:

V, staracie się przedstawiać sprawę jakby gwałt był plaga w naszym społeczeństwie. Co jest bzdura. Gwalt stanowi tylko ULAMEK wszystkich przestępstw. A gwałt z uzyciem przemocy to już najmniejsza liczba.

Mam prawie 40 lat i nikt nigdy mnie nie zgwalcil, chociaż cale dorosle zycie spedzilam prawie wyłącznie w towarzystwie mężczyzn. Jasne, zdarzylo się, ze jak spalam z kumplem w lozku, on chciał czegos więcej. Ale wystarczylo mu powiedzieć "Zabierz fiuta" by się zreflektowal. Zreszta każdy facet, który mnie znal, wiedział, ze poszłabym na policje i nigdy więcej się do niego nie odezwala.

Jaj wam kobity brakuje, ot co. Przestancie zwalac wlasny brak asertywności na facetow.

Pooglądaj tą powtórkę dzień dobry tvn właśnie mówili o tej 12 latce wykorzystanej seksualnie co urodziła dziecko, biedna nawet nie zdawała sobie sprawę ,że ktoś robi jej coś złego.Niepełnosprawne osoby też nie widzą nic złego w napastowaniu. Ja biłam chłopaków po pysku jak mnie macali i co to dało? zgłaszanie nic też nie dało. To już nie chodzi o sam gwałt ale dużo zachowań sexualnych w których dziecko nie jest sobie w stanie z tym poradzić

156

anicorek87 napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Pooglądaj tą powtórkę dzień dobry tvn właśnie mówili o tej 12 latce wykorzystanej seksualnie co urodziła dziecko, biedna nawet nie zdawała sobie sprawę ,że ktoś robi jej coś złego.Niepełnosprawne osoby też nie widzą nic złego w napastowaniu. Ja byłam chłopaków po pysku jak mnie macali i co to dało? zgłaszanie nic też nie dało. To już nie chodzi o sam gwałt ale dużo zachowań sexualnych w których dziecko nie jest sobie w stanie z tym poradzić

Dziecko nie jest w stanie poradzić sobie z wieloma sytuacjami, dlatego za dziecko odpowiedzialni są rodzice/opiekunowie. W przypadku przemocy wobec dzieci sprawa jest jeszcze bardziej skomplikowana, niż w przypadku przemocy wobec dorosłych. To zadaniem rodzica jest opieka nad dzieckiem i ochrona przed krzywdą. Jeśli rodzina nie spełnia swojej funkcji sytuacja robi się tragiczna. Tylko co zrobisz, żeby nieodpowiedzialne osoby nie decydowały się na dzieci?

157

Beyondblackie napisał/a:

słabo mi się robi, jak widzę KOBIETĘ mówiącą takie rzeczy.
jakoś się nie odniosłaś do naszych doświadczeń w dzieciństwie.

rozumiem, że mając 12 lat też nie miałam jaj?
ta dziewczynka, co wczoraj urodziła też nie miała jaj?
molestowane dzieci też nie mają jaj, bo nie protestują i nie idą na policję?
babcia zgwałcona też nie miała jaj?
kobieta w związku, kiedy jej facet mówi, ze seks małżeński to jej obowiązek (co powtarza jej również jej matka) też nie ma jaj, żeby zaprotestować?

przykre to, że całą odpowiedzialność zrzuca się na kobietę bądź dziewczynkę

kobieta ma mówić "nie", kobieta ma się bronić, kobieta ma dbać o wszystko, kobieta ma być czujna, dobierać towarzystwo, wypatrywać oznaków, że znajomy jest zboczeńcem
a panowie nie muszą nic - mogą podsuwać fiuta śpiącej kobiecie. mogą obmacywać pijaną. mogą gwizdać na ulicy i rzucać wulgarne komentarze - to kobieta powinna wybrać inną drogę do domu, jak nie daj boże na jej stałej drodze akurat jest jakaś budowa.
mogą wymagać od żony seksu, bo to jej obowiązek.

to raczej ten Twój znajomy powinien najpierw Cię zapytać czy chcesz, żeby Ci podsuwał fiuta pod nos - TO JEST EDUKACJA - chodzi o to, żeby zapobiegać takim rzeczom, a nie rozkręcać cały biznes nauczania asertywności kobiet, kiedy ktoś im podsuwa fiuta bez pytania czy chcą.
naprawdę nie czujesz różnicy?
mamusia tego TWojego znajomego i jego tatuś powinni go nauczyć za młodu, że podsuwanie komukolwiek fiuta bez zapytania wcześniej o zgodę jest ZŁE.
Naprawdę nie trzeba tego fiuta wsadzać do pochwy, żeby był gwałt.

158

Beyondblackie napisał/a:

Nikt nie stara się przedstawić gwałtów jako plagi. Staram się natomiast przedstawić jak niewielkie pojęcie ludzie mają na temat rzeczywistych gwałtów, które mają niewiele wspólnego ze stereotypowym wyobrażeniem. Staram się również pokazać z jak wielkim niezrozumieniem (właśnie przez pokutujące stereotypy) spotykają się ofiary gwałtów. Staram się pokazać, że choć głośno mówicie, że potępiacie gwałt, to skupiacie się cały czas na wiktymologii, co ofiara zrobiła/nie zrobiła, jak wyglądała, czy prowokowała itp. podczas gdy z dyskusji zupełnie wyłączona została postać gwałciciela. I nie. Gwałciciel to nie biały kruk, ani też nie kompletny psychopata czyhający w krzakach. Jest to często „normalny” mężczyzna, który widząc pijaną kobietę, widzi okazję; który mając partnerkę/żonę postrzega seks z nią jako jej powinność itd. Za tym wszystkim stoją uwarunkowania społeczne i edukacja. Cały czas chcesz edukować kobiety, ale już potrzeby edukacji mężczyzn nie dostrzegasz. Wyjątkiem są już dorośli: policjanci i prokuratorzy. Tych chcesz dokształcić, w oderwaniu od reszty społeczeństwa. Ci mają być światli i wrażliwi na sprawy gwałtów. W dorosłym wieku, z określonymi już poglądami na sytuację kobiet, z określonymi stereotypami, nie odbiegającymi od Twoich, wraz z przekroczeniem progu szkoły policyjnej/uniwersytetu mają w magiczny prawie sposób porzucić te poglądy i stereotypy i zacząć rzeczywiście postrzegać ofiary gwałtów jako ofiary.
Co do skali zjawiska, to nie jest ono małe i nawet jeżeli sama nie doświadczyłaś molestowania, ani gwałtu, to wystarczająco wiele kobiet w Polsce go doświadcza. Z badań, które przeprowadziła prof. Beata Gruszczyńska z Instytutu Wymiaru Sprawiedliwości wynika, że każdego roku przemocy fizycznej lub seksualnej doświadcza od 700 tys. do miliona Polek, a 10 % kobiet w Polsce zostaje ofiarami gwałtu lub usiłowania gwałtu. Co roku w Polsce zostaje zgwałconych około 30 tys. kobiet.
Na koniec gratuluję jaj, asertywności, stereotypów, czytania z niezrozumieniem i braku wrażliwości.

159

Harvey napisał/a:

A ja w kompleksy wpadlem... jak zyje, to zadna po alkoholu mnie nie zgwalcila sad

Smuteczek.

tongue

Wszystko przed Tobą!:D

160

Mamidełko napisał/a:
anicorek87 napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Pooglądaj tą powtórkę dzień dobry tvn właśnie mówili o tej 12 latce wykorzystanej seksualnie co urodziła dziecko, biedna nawet nie zdawała sobie sprawę ,że ktoś robi jej coś złego.Niepełnosprawne osoby też nie widzą nic złego w napastowaniu. Ja byłam chłopaków po pysku jak mnie macali i co to dało? zgłaszanie nic też nie dało. To już nie chodzi o sam gwałt ale dużo zachowań sexualnych w których dziecko nie jest sobie w stanie z tym poradzić

Dziecko nie jest w stanie poradzić sobie z wieloma sytuacjami, dlatego za dziecko odpowiedzialni są rodzice/opiekunowie. W przypadku przemocy wobec dzieci sprawa jest jeszcze bardziej skomplikowana, niż w przypadku przemocy wobec dorosłych. To zadaniem rodzica jest opieka nad dzieckiem i ochrona przed krzywdą. Jeśli rodzina nie spełnia swojej funkcji sytuacja robi się tragiczna. Tylko co zrobisz, żeby nieodpowiedzialne osoby nie decydowały się na dzieci?

Dobrze ale jeżeli takie cyrki się dzieją w szkole a szkoła ma to gdzieś 'bo taki wiek" to kto jest za to odpowiedzialny?może gdyby się ktoś powiesił czy został zgwałcony to by była jakaś reakcja bo przecież wcześniej nic się nie dzieje. Ja się wtedy czułam jak gwałcona bo byłam w fazie latencji w , której dziewczynką się kompletnie chłopcy nie podobają a wręcz obrzydzają. Nie tylko ja ale kilka dziewczynek zgłaszaliśmy sprawę do dyrekcji i nic.Dzięki bogu nikt nas jeszcze nie nagrywał bo później dochodziło do sytuacji jak młodsi już rówieśnicy znęcali się nad dziewczynką niepełnosprawną intelektualnie i nagrali ją jak pies się na nią kładzie nagą oczywiście wcześniej namówili ją do rozebrania się. Dziecko potem się truło tabletkami, sytuacja miała miejsce w szkole a ci chłopacy dostali tylko kuratora nic więcej . Jeden z nich do dziś jest ministrantem w kościele . I co dopiero musi się coś stać żeby była reakcja? Przede wszystkim trzeba uczyć tolerancji i zachowań właśnie chłopaków .

161

Przestancie mieszac dorosle kobiety z dziecmi. Za dzieci odpowiedzialni sa rodzice i jeżeli nie spelniaja swojej roli, to o ile wiem, mozna im takowe dzieci odebrać i wymierzyć kare za zaniedbanie funkcji rodzicielskiej.

Dorosla baba ma swiadomosc i jezyk w gebie, żeby jasno okreslac swoje granice i zapewnić sobie bezpieczeństwo. Nie podoba Ci się, ze kolega lapie Cie za tylek, walnij go pa lapie i powiedz, ze Cie to nie smieszy, a nie czekaj na tabuny edukatorów, które maja mu to uzmyslowic.

162

_v_ napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

słabo mi się robi, jak widzę KOBIETĘ mówiącą takie rzeczy.
jakoś się nie odniosłaś do naszych doświadczeń w dzieciństwie.

Również uważam, że jest to zbyt mocne sformułowanie. Jednak w kwestii asertywności Beyond dobrze radzi.

_v_ napisał/a:

rozumiem, że mając 12 lat też nie miałam jaj?
ta dziewczynka, co wczoraj urodziła też nie miała jaj?
molestowane dzieci też nie mają jaj, bo nie protestują i nie idą na policję?
babcia zgwałcona też nie miała jaj?

Posiadanie jaj, bądź też ich nieposiadanie nie jest warunkiem wystarczającym do uniknięcia lub stania się ofiarą. Jest pomocne w dorosłym i dojrzałym życiu! Na prawdziwego gwałciciela, a nie kumpla, który "pomyli" sytuację, niewiele się takowe jaja zdadzą. Tutaj nie ma innej rady niż świadomość społeczna i reagowanie w znanych nam sytuacjach przemocowych.

_v_ napisał/a:

kobieta w związku, kiedy jej facet mówi, ze seks małżeński to jej obowiązek (co powtarza jej również jej matka) też nie ma jaj, żeby zaprotestować?

Wchodząc w związek (małżeński czy też partnerski) warto wiedzieć czego się chce od życia. I zdecydowanie warto być asertywnym czy tam posiadać jaja. Faceta, który śmie stwierdzić, że seks małżeński to obowiązek kobiety można tylko wyśmiać i postawić na nim krzyżyk. Dorosła kobieta nie ma słuchać mamy czy chłopaka/męża tylko samej siebie. Jak sytuacja nie rozwija się po jej myśli, to ma prawdo i obowiązek w stosunku do samej siebie, zakończyć niszczącą relację. Nikt tego za nią nie zrobi, ani chłop nagle nie zmieni się w słodkiego misia.

_v_ napisał/a:

przykre to, że całą odpowiedzialność zrzuca się na kobietę bądź dziewczynkę

Nikt tutaj nie zwala winy za gwałt ani na kobietę ani na dziewczynkę. W teorii kobieta mogłaby nago paradować i nikt nie ma prawa jej zrobić krzywdy (poza policją, która powinna wlepić mandat za nieodpowiednie zachowanie w miejscu publicznym). Odpowiedzialność jednak za kobiety los ponosi ona sama. Obowiązkiem każdego jest dbać o własne bezpieczeństwo, tak samo jak o zdrowie czy dach nad głową.

_v_ napisał/a:

kobieta ma mówić "nie", kobieta ma się bronić, kobieta ma dbać o wszystko, kobieta ma być czujna, dobierać towarzystwo, wypatrywać oznaków, że znajomy jest zboczeńcem

Tak!! Kobieta ma mówić stanowcze "nie" jeśli coś jej nie pasuje (w każdej sytuacji, nie tylko potencjalnego gwałtu) i mówić stanowcze "tak" jak czegoś sobie życzy. Co więcej nie tylko kobieta tak powinna się zachowywać, ale każdy człowiek. Na tym polega komunikacja między ludźmi, to ułatwia społeczne współistnienie. I oczywiście, że każdy powinien dbać o bezpieczeństwo w swoim otoczeniu, być czujnym i zwracać uwagę na sygnały ostrzegawcze. Nie dotyczy to tylko kobiet, bo mężczyźni też wpadają w chore relacje.

_v_ napisał/a:

a panowie nie muszą nic - mogą podsuwać fiuta śpiącej kobiecie. mogą obmacywać pijaną. mogą gwizdać na ulicy i rzucać wulgarne komentarze - to kobieta powinna wybrać inną drogę do domu, jak nie daj boże na jej stałej drodze akurat jest jakaś budowa.
mogą wymagać od żony seksu, bo to jej obowiązek.

Absolutnie nie mogą się tak zachowywać. Co nie oznacza, że kobiecie wolno ignorować sygnały ostrzegawcze.

_v_ napisał/a:

to raczej ten Twój znajomy powinien najpierw Cię zapytać czy chcesz, żeby Ci podsuwał fiuta pod nos - TO JEST EDUKACJA - chodzi o to, żeby zapobiegać takim rzeczom, a nie rozkręcać cały biznes nauczania asertywności kobiet, kiedy ktoś im podsuwa fiuta bez pytania czy chcą.
naprawdę nie czujesz różnicy?
mamusia tego TWojego znajomego i jego tatuś powinni go nauczyć za młodu, że podsuwanie komukolwiek fiuta bez zapytania wcześniej o zgodę jest ZŁE.
Naprawdę nie trzeba tego fiuta wsadzać do pochwy, żeby był gwałt.

Tutaj się w 100% zgadzam. Tak powinno być. Niestety nie jest, dlatego trąbi się już od lat o asertywności, edukuje, wskazuje ścieżki obrony i tak dalej. Nawet jeśli edukacja od najwcześniejszych lat zadziała i skończą się tego typu sytuacje, nie wyeliminuje to ogólnego zagrożenia. Nie wszystko można edukacją naprawić. Psychole istnieją, chodzą po świecie i w poważaniu mają zarówno edukację, jak i prawa innych ludzi.

163

Mamidełko i dochodzimy do jednego:

EDUKUJE SIĘ TYLKO KOBIETY

nie edukuje się mężczyzn i chłopców - a to jest błąd
i to ja postuluję: edukowanie chłopców i młodych mężczyzn

164

anicorek87 napisał/a:
Mamidełko napisał/a:
anicorek87 napisał/a:

Dobrze ale jeżeli takie cyrki się dzieją w szkole a szkoła ma to gdzieś 'bo taki wiek" to kto jest za to odpowiedzialny?może gdyby się ktoś powiesił czy został zgwałcony to by była jakaś reakcja bo przecież wcześniej nic się nie dzieje. Ja się wtedy czułam jak gwałcona bo byłam w fazie latencji w , której dziewczynką się kompletnie chłopcy nie podobają a wręcz obrzydzają. Nie tylko ja ale kilka dziewczynek zgłaszaliśmy sprawę do dyrekcji i nic.Dzięki bogu nikt nas jeszcze nie nagrywał bo później dochodziło do sytuacji jak młodsi już rówieśnicy znęcali się nad dziewczynką niepełnosprawną intelektualnie i nagrali ją jak pies się na nią kładzie nagą oczywiście wcześniej namówili ją do rozebrania się. Dziecko potem się truło tabletkami, sytuacja miała miejsce w szkole a ci chłopacy dostali tylko kuratora nic więcej . Jeden z nich do dziś jest ministrantem w kościele . I co dopiero musi się coś stać żeby była reakcja? Przede wszystkim trzeba uczyć tolerancji i zachowań właśnie chłopaków .

Masz rację. W takich sytuacjach brak odpowiedzialności dyrekcji woła o pomstę do nieba. Takie sytuacje są niedopuszczalne, a osoby, które w nich uczestniczą nie powinny mieć miejsca w systemie edukacji. Jedyne co można to zgłaszać, ale tego zgłaszania musi dokonać osoba dorosła. Rodzic z dzieckiem potrzebuje mieć taką relację, żeby dowiedzieć się jeśli dziecku dzieje się krzywda. W tej sytuacji mnóstwo mechanizmów się nie sprawdziło, szczerze mówiąc to trudno mi jest powiedzieć co jeszcze zrobić. Dziecko nie zawalczy o siebie tak jak dorosły, niezależnie od tego jak dobrze jest wyedukowane ze swoich praw.

165

_v_ napisał/a:

Mamidełko i dochodzimy do jednego:

EDUKUJE SIĘ TYLKO KOBIETY

nie edukuje się mężczyzn i chłopców - a to jest błąd
i to ja postuluję: edukowanie chłopców i młodych mężczyzn

Słusznie, tutaj się zgadzamy smile Chociaż kobiety też warto edukować, chociażby po to, żeby unikać takich sytuacji jakie opisałaś. Przyzwolenie kobiet na zachowanie mężczyzn jest równie złe co nieodpowiednie zachowanie mężczyzn.

166 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-09-21 09:27:08)

Beyondblackie napisał/a:

Przestancie mieszac dorosle kobiety z dziecmi. Za dzieci odpowiedzialni sa rodzice i jeżeli nie spelniaja swojej roli, to o ile wiem, mozna im takowe dzieci odebrać i wymierzyć kare za zaniedbanie funkcji rodzicielskiej.

Dorosla baba ma swiadomosc i jezyk w gebie, żeby jasno okreslac swoje granice i zapewnić sobie bezpieczeństwo. Nie podoba Ci się, ze kolega lapie Cie za tylek, walnij go pa lapie i powiedz, ze Cie to nie smieszy, a nie czekaj na tabuny edukatorów, które maja mu to uzmyslowic.

Zgadzam się z tym, co napisała BB.
Za dziewczynkę odpowiedzialni są rodzice, a za kobietę - ona sama.

_v_, odnosząc się do sytuacji z Twojego dzieciństwa. U mnie nie zdarzały się tego typu sytuacje, żeby mnie ktoś dotykał/podszczypywał. Bywały łaskotki, ale nigdy w miejscach intymnych. Na miejscu Twojej matki wujkowi bym mordę obiła widząc, że mojemu dziecku taka ''zabawa'' nie odpowiada. Czemu tego nie zrobiła? Bo były inne czasy, a najbliższych krewnych nigdy nie podejrzewa się o złe zamiary.

Ja uczę swoje dziecko, że nikt poza mamą i tatą, i tylko w określonych momentach (kąpiel/mycie, etc.) nie ma prawa dotykać jego miejsc intymnych. Uczę go też, że nie ma obowiązku przytulania/całowania krewnych, jeżeli nie chce tego robić, to nie musi. Uczę go, że ON MA SIĘ CZUĆ DOBRZE w danej sytuacji i ma pełne prawo zaprotestować, gdy coś mu się nie spodoba.

---

Co do 12-latki z Kielc - ja się pytam, gdzie byli rodzice i dlaczego dziewczynka, która została wykorzystana seksualnie nie przyszła do rodziców i, nie powiedziała im o tym, rodzice nie poszli z nią do lekarza i nie zaradzono tej traumie?!

167

i o to chodzi
a nie o życie w utopii

ja rozumiem, że idealy nie istnieją
ale to nie znaczy, że w zwiazku z tym mamy przestać dążyć do tych ideałów - "bo tak jest i tego nie zmienimy".

kiedyś nie do pomyślenia było, żeby uważać czarnoskórego za człowieka - był niewolnikiem - zmieniło się
kiedyś nie uważano kobiety za człowieka - nie do pomyślenia było, żeby decydowała o sobie - zmieniło się
kiedyś nie do pomyślenia było niebicie dzieci - dziś się to zmienia.

168

_v_ napisał/a:

i o to chodzi
a nie o życie w utopii

ale to nie znaczy, że w zwiazku z tym mamy przestać dążyć do tych ideałów - "bo tak jest i tego nie zmienimy".

kiedyś nie do pomyślenia było, żeby uważać czarnoskórego za człowieka - był niewolnikiem - zmieniło się
kiedyś nie uważano kobiety za człowieka - nie do pomyślenia było, żeby decydowała o sobie - zmieniło się

Ciagle nie rozumiem jak sie to przeklada na branie odpowiedzialnosci za siebie sama?

Wiadomo, ze dzieci trzeba chronic i tlumaczyc im jaki dotyk jest zly. Jak również, ze od obcych nie bierze się cukierkow.Trzeba im uswiadomic, ze na swiecie sa zli ludzie i jak ich unikac.

O ile dzieciom to trzeba tlumaczyc, dorosla kobieta powinna to wiedzieć. I nie udawac pięciolatki, która wszyscy maja bronic przed mitycznym Panem Gwalcicielem.

169

jak jej nikt nie nauczy, to nie będzie wiedzieć
skąd moja matka miała wiedzieć?
jej matka nie nauczyła, że może powiedzieć "nie"

170

Beyondblackie napisał/a:
_v_ napisał/a:

i o to chodzi
a nie o życie w utopii

Ciagle nie rozumiem jak sie to przeklada na branie odpowiedzialnosci za siebie sama?

Wiadomo, ze dzieci trzeba chronic i tlumaczyc im jaki dotyk jest zly. Jak również, ze od obcych nie bierze się cukierkow.Trzeba im uswiadomic, ze na swiecie sa zli ludzie i jak ich unikac.

O ile dzieciom to trzeba tlumaczyc, dorosla kobieta powinna to wiedzieć. I nie udawac pięciolatki, która wszyscy maja bronic przed mitycznym Panem Gwalcicielem.

A ja nie rozumiem dlaczego ty nie tak uparcie usilujesz nie rozumiec. Co to znaczy, ze dorosla kobieta jest za siebie odpowidzialna? Czy biegaczka, ktora biegala w lasku kabackim i zostala zgwalcona byla nieodpowiedzialna? na czym mialaby polegac odpowiedzialnosc w jej przypadku? Na rezygnacji z biegania, bo moze czai sie gwalciciel? Czy powinna ona swoje zycie organizowac tak, by nie narazic sie zgwalcenie, czyli nacisk na to, co powinna kobieta a nie gwalciciel, a jesli mimo wszystko nie uda jej ie tego uniknac, to znaczy, ze jednak nie byla odpowiedzialna?

171 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-09-21 09:57:52)

no wlasnie, za dzieci odpowiedzialni sa rodzice, a jak rodzice maja w nosie los swoich dzieci to dzieci maja pecha. No bo co zrobisz, v?
Przed wlasnym ojcem czy matka sie nie obronisz, zwlaszcza jak masz 5 lat. Zawsze wiec beda sie zdarzac takie przestepstwa a edukacja nic tu jie zmieni. Jak ktos ma zryty beret to ma. Czy to tak ciezko ogarnac?
Jak sobie wyobrazacie to wszystko? Zejdzcie w koncu na ziemie z tymi poboznymi zyczeniami. Nie ma 100% prewencji i nigdy nie bedzie. Gwalty zawsze beda. Dzieci zawszecmaja ograniczone szanse na unikniecie przemocy. Po grzyba wiec ciagle z tymi dziecmi wyjezdzacie w roli argumentu? Im mniejdze dziecko, tym jego szanse maleja, o czym tu gdybac? I kogo edukowac? Tatusia, zeby nie gwalcil czy mamusie, zeby cegla w leb nie dala i do beczki po kapuscie nie wsadzila? Dopoki kazdy bedzie mogl sie rozmnazac bez ograniczen, dopoty dzieci beda narazone na przemoc we wlasnym domu. Bo nikt nikomu w ramach prewencji nie bedzie odbieral dzeci smile
Nawet, gdybysmy zyli jak w seksmisji, w swiecie bez mezczyzn, przemoc seksualna tez by istniala, niestety.
Dlatego ilez  razy mozna powtarzac, ze edukacja ma miejsce w domu. A rodzicow sie nie wybiera. Macie synow, to ich edukujcie, tyle zrobic mozecie w tej kwestii. Wtedy nie beda molestoeac kolezanek ani staruszek.
A w przypadku tej 12 latki, co urodzila dziecko... Przypominam, ze spolecznosc romska zyje wg wlasnych praw i nie da sie nad nia zapanowac. Tam wiekszosc dzieci nie chodzi nawet do szkoly, nikt nie wie jaka jest ich liczba, gdzie mieszkaja itd. W tym wieku wychodza za maz, rodza dzieci i nikt tego nie jest w stanie skontrolowac.

172

To co kobieta wie albo nie wie to jest kwestia wychowania i nawet nie tylko tłuczenia do głowy, tylko wyniesione z domu wzorce zachowania. Zmiana tych wzorców to trudna droga, na którą nie każdy się decyduje. Myślę, że między innymi dlatego jest takie nakierowanie na edukację kobiet i dziewczynek. Ofiara, żeby zareagować najpierw musi być świadoma tego, że jest ofiarą, a to co jej się przydarza to nie jest norma w społeczeństwie.

173

Mamidełko napisał/a:

To co kobieta wie albo nie wie to jest kwestia wychowania i nawet nie tylko tłuczenia do głowy, tylko wyniesione z domu wzorce zachowania. Zmiana tych wzorców to trudna droga, na którą nie każdy się decyduje. Myślę, że między innymi dlatego jest takie nakierowanie na edukację kobiet i dziewczynek. Ofiara, żeby zareagować najpierw musi być świadoma tego, że jest ofiarą, a to co jej się przydarza to nie jest norma w społeczeństwie.

krotko i zwiezle, ale niektorzy nie moga tej prostej prawdy przyswoic.

174

Mamidełko napisał/a:

W naszym spoleczenstwie jest takie nakierowanie na edukacje kobiet i dziewczynek, bo w duzej czesci przypisuje sie im wine za te zdarzenia.

175

Mamidełko napisał/a:

Oczywiście, ze trzeba edukować potencjalne ofiary, żeby w razie wystąpienia niebezpieczeństwa wiedziały jak się bronic.

Niestety, swiat nie jest doskonaly i zawsze będą jakies zboki, którzy w nosie maja normy społeczne. Edukacja ich jest zwykla strata czasu, bo oni dobrze wiedza, ze to co robia jest wbrew prawu i rani kobiety. Tylko, tak się sklada, ze ich to jara. I tego nie zmienicie, choćbyście na rzesach stanely.

176

Swanen napisał/a:
Mamidełko napisał/a:

W naszym spoleczenstwie jest takie nakierowanie na edukacje kobiet i dziewczynek, bo w duzej czesci przypisuje sie im wine za te zdarzenia.

chyba Ty im przypisujesz.

177

Swanen napisał/a:
Mamidełko napisał/a:

ano

nie słyszałam o szkoleniach czy edukacji dla chłopców pt.:

jeśli kobieta obok ciebie leży, nie próbuj się do niej dobierać
jeśli sie do ciebie uśmiecha - nie jest to zaproszenie do seksu
jeśli założyła krótką spódnicznk - nie jest to zaproszenie do seksu
jeśli patrzy na ciebie - nie jest to zaproszenie do seksu
jeśli leży nieprzytomna (nie ważne z jakiej przyczyny) - nie jest to zaproszenie do seksu
jeśli nie powiedziała wyraźnie "tak" - nie jest to zaproszenie do seksu

178

Swanen napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:
_v_ napisał/a:

i o to chodzi
a nie o życie w utopii

A ja nie rozumiem dlaczego ty nie tak uparcie usilujesz nie rozumiec. Co to znaczy, ze dorosla kobieta jest za siebie odpowidzialna? Czy biegaczka, ktora biegala w lasku kabackim i zostala zgwalcona byla nieodpowiedzialna? na czym mialaby polegac odpowiedzialnosc w jej przypadku? Na rezygnacji z biegania, bo moze czai sie gwalciciel? Czy powinna ona swoje zycie organizowac tak, by nie narazic sie zgwalcenie, czyli nacisk na to, co powinna kobieta a nie gwalciciel, a jesli mimo wszystko nie uda jej ie tego uniknac, to znaczy, ze jednak nie byla odpowiedzialna?

Wychodząc za próg domu zawsze narażamy się na jakieś niebezpieczeństwo, czy to oznacza, że nie należy wychodzić? Nie, to oznacza, że w codziennym życiu warto szacować swoje własne bezpieczeństwo i dbać o to, żeby niepotrzebnie nie zwiększać ryzyka - to jest odpowiedzialność. Biegaczka jeśli jest odpowiedzialna, to nie pójdzie biegać po lasku Kabackim po nocy. Z drugiej strony jej odpowiedzialność może jej nie uchronić przed napaścią w biały dzień. Przestępcę można spotkać na każdym kroku, w lasku, parku, autobusie, może być to sąsiad, albo znajomy, nie chodzi o to, żeby z życia rezygnować, tylko o to, żeby być świadomym istnienia złych ludzi i zwracać uwagę na sygnały alarmowe. Żaden przestępca nie ma na czole napisane - wykorzystam Cię - i żadnego przestępcy nie obchodzi nic a nic co będzie czuła jego ofiara.

179

_v_ napisał/a:
Swanen napisał/a:
Mamidełko napisał/a:

ano

jeśli leży nieprzytomna (nie ważne z jakiej przyczyny) - nie jest to zaproszenie do seksu

Dlatego uważam, że edukować warto każdego. Nie tak konkretnie jak napisałaś, ale ogólnie. Od małego wbijać do głowy poszanowanie dla drugiego człowieka. Jeśli ktoś tego nie ogarnia, zawsze znajdzie powód, którego nie było na liście: a bo ma umalowane usta, a bo była na szpilkach, a bo się upiła, a bo to a bo tamto. Problemy są tak naprawdę dwa. Jeden to nieświadomość (choć nie wiem jak w naszych czasach można nie być świadomym tego, że się komuś robi krzywdę) swojego postępowania, a drugi to psychole, którzy i tak gdzieś mają edukację i całe społeczeństwo.

180 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-09-21 10:18:13)

Swanen napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:
_v_ napisał/a:

i o to chodzi
a nie o życie w utopii

NIE JEST odpowiedzialna za gwalt. Po prostu ma pecha. Nie rozumiesz? To, ze nalezy dbac o wlasne bezpieczenstwo i zachowywac, zwlaszcza  w pewnych okolicznosciach srodki ostroznosci to jedno a ze nie zawsze sie udaje tego niebezpieczenstwa uniknac to drugie.
Czasem bez powodu w bialy dzien mozemy dostac w zeby, bo tak. Nie potrzeba w tym celu szwendac sie pijanym  noca w niebezpiecznych zaulkach.
Ale takie szwendanie sie, zwieksza prawdopodobienstwo, ze ktos nas napadnie, okradnie czy zgwalci. I w tym przypadku jest to brak odpowiedzialnosci z naszej strony. Dżizas, czy to takie skomplikowane?

181

psycholi czyli psychopatów różnej maści jest w społeczeństwie ułamek - dosłownie - 2 do 6 % bodajże

więc kto dopuszcza się tej przemocy, gwałtów, molestowania i innych tego typu zachowań?

182 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-09-21 10:49:45)

_v_ napisał/a:
Swanen napisał/a:
Mamidełko napisał/a:

ano

Nie ma takich szkoleń - bo tego typu edukację się wynosi z domu - kobiety się szanuje, a nie gwałci.
Jak w domu kobiety nie są szanowane i dziecko na to patrzy, to potem wyrasta kolejne pokolenie patologii.

Co do przykładu biegaczki - bezpieczniej byłoby biegać z kimś. A jeśli już samotnie, to może w miejscu publicznym, zamiast lasu?
Nie wiem, mnie całe życie powtarzano, żeby uważać na siebie, nie szwendać się samotnie po parkach, lasach, szczególnie, gdy jest ciemno, bo to jest niebezpieczne.

183 Ostatnio edytowany przez Mamidełko (2016-09-21 11:03:12)

_v_ napisał/a:

psycholi czyli psychopatów różnej maści jest w społeczeństwie ułamek - dosłownie - 2 do 6 % bodajże

więc kto dopuszcza się tej przemocy, gwałtów, molestowania i innych tego typu zachowań?

Przez psycholi nie miałam na myśli tylko psychopatów z krwi i kości, których rzeczywiście nie ma aż tak dużo w skali społeczeństwa. Pod grupę "psychole" wzięłam również osoby zaburzone, które swoje zaburzenia przenoszą do relacji z innymi ludźmi i ich krzywdzą. Postaram się trzymać terminu "zaburzone", jest ogólniejszy.

Edit: Nieumiejętność poradzenia sobie z brakiem czyjejś zgody i w następstwie wymuszanie jej na tym kimś jest w moim mniemaniu zaburzeniem. Z wyjątkiem dzieci, zbyt młodych do pojęcia tej nauki.

Edit2: Swoją drogą 6% to całkiem sporo jak to sobie przeliczymy. 6 na 100 osób, czyli każdy z nas - statystycznie - zna lepiej lub gorzej kilku do kilkudziesięciu psychopatów.

184

_v_ napisał/a:

Jak to kto? Tzw normalni Polacy, najczesciej katolicy.

185

Cyngli napisał/a:
_v_ napisał/a:
Swanen napisał/a:

ano

Nie ma takich szkoleń - bo tego typu edukację się wynosi z domu - kobiety się szanuje, a nie gwałci.
Jak w domu kobiety nie są szanowane i dziecko na to patrzy, to potem wyrasta kolejne pokolenie patologii.

Co do przykładu biegaczki - bezpieczniej byłoby biegać z kimś. A jeśli już samotnie, to może w miejscu publicznym, zamiast lasu?
Nie wiem, mnie całe życie powtarzano, żeby uważać na siebie, nie szwendać się samotnie po parkach, lasach, szczególnie, gdy jest ciemno, bo to jest niebezpieczne.

A jakos o tym, ze kobiety powimny robic to czy tamto duzo sie mowi. Facetom tez powinni mowic.

186 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-09-21 16:16:50)

truskaweczka19 napisał/a:
Cyngli napisał/a:
_v_ napisał/a:

ano

A jakos o tym, ze kobiety powimny robic to czy tamto duzo sie mowi. Facetom tez powinni mowic.

Oczywiście. Rodzice powinni uczyć synów, jakie zachowanie jest dobre, a jakie nie.
Dla mnie to naturalne i tak wychowuję swojego syna.

Dzieciństwo i okres dojrzewania to są NAJLEPSZE momenty to wyjaśniania tego typu rzeczy.

187

Troche odbieglo sie od tematu geja, ktory jest homoseksualista :-)
Ja napisze tak:

Nikt chloptasia nie zgwalcil. Przyzwyczajony jest do dobrego lodzika, to mu sie spodobalo.Ale z drugiej strony- gej jest gejem, z gowna bicza nie ukrecisz....gdyby facet mi zaserwowal taka otwarta prawde, to bym odpuscila. Swoja droga (prawie) podziwiam ORAL robiony gejowi. Moja wyobraznia seksualna nie musi az tak daleko siegac, by sobie wyobrazic, kogo i w jaki sposob kolega penetrowal innych kolegow= nie zmusilabym sie.
A na koniec dobra rada dla zakochanej autorki: pedem biegnij do lekarza i rob badanie, w sensie na HIV. To grupa ryzyka. Zycze powodzenia.....

188

to chyba raczej on powinien zrobić badania smile

189 Ostatnio edytowany przez Swanen (2016-09-21 17:01:21)

Cyngli napisał/a:

Sa takie szkolenia. O tym sie np uczy w szkolach w Skandynawii cz UK.

190

Gosia, Ty se jaja robisz chyba.

Autorka napastowala seksualnie wypitego faceta, wbrew jego woli. To jest przestepstwo, a nie jakis tam "lodzik". Ja sie dziwie, ze w ogole sa w temacie jakies watpliwosci.

191

Swanen napisał/a:
Cyngli napisał/a:

No ok, ale uczy się dzieci, a nie dorosłych mężczyzn...

192

Cyngli napisał/a:
Swanen napisał/a:
Cyngli napisał/a:

A o czym była mowa od początku?

193

Klio napisał/a:
Cyngli napisał/a:
Swanen napisał/a:

A o czym była mowa od początku?

Możliwe, że nie ogarnęłam, ale ktoś tam pisał coś, że mężczyźni nie mają elementarnej wiedzy - więc ja pisałam o tym, że należy dzieci edukować.
Bo szkoleń tego typu dla mężczyzn dorosłych nie ma.

194

Cyngli napisał/a:

Możliwe, że nie ogarnęłam, ale ktoś tam pisał coś, że mężczyźni nie mają elementarnej wiedzy - więc ja pisałam o tym, że należy dzieci edukować.

Zarówno ja, jak i V, jak i truskaweczka, jak i Swanen pisałyśmy o edukacji wczesnej. Katarynki przekręcały nasz przekaz. Bigos zawdzięczasz im.

195

Klio napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Zarówno ja, jak i V, jak i truskaweczka, jak i Swanen pisałyśmy o edukacji wczesnej. Katarynki przekręcały nasz przekaz. Bigos zawdzięczasz im.

No cóż, mniejsza o to. Ważne, że każdy zrozumiał, o co mi chodziło.

Posty [ 131 do 195 z 240 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Zakochalam sie w geju homoseksualiscie jestem nieszczesliwa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024