Zakochalam sie w geju homoseksualiscie jestem nieszczesliwa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Zakochalam sie w geju homoseksualiscie jestem nieszczesliwa

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 240 ]

66

Odp: Zakochalam sie w geju homoseksualiscie jestem nieszczesliwa

Ale po co się badałeś? Żeby zarazić się STD trzeba najpierw uprawiać seks. Chyba, że na basen często chodzisz...

Zobacz podobne tematy :

67

On-WuWuA-83 napisał/a:
kornelkaaa napisał/a:

On-WuWuA-83
Rownie ty mozesz miec syfa i po tobie tez mozna by sie przebadac. Jestes jakims chorym na homofobie cebulakiem.

Nie bój żaby o mnie, ja się badałem i zdrowiutki jak rydz smile

Ale z homofobi sie nie wyleczysz. Tylko w Polsce tak jest ze homoseksualizm traktuje sie jako chorobe i ludzi gorszego sortu.
Tak samo moja kolezanka jest lesbijka i wyjechala na zachod z partnerka bo stwierdzila ze tu nie da sie zyc. Calowala sie z nia za dnia na ulicy to wszyscy jak na dziwolagow patrzyli a nawet zdjecia ukradkiem robili.

68

Klio napisał/a:

Ale po co się badałeś? Żeby zarazić się STD trzeba najpierw uprawiać seks. Chyba, że na basen często chodzisz...

I po co ta uszczypliwość?
Wiem to jest ten sam schemat zachowania, tego się nie da zwalczyć.

69 Ostatnio edytowany przez Klio (2016-09-19 16:20:26)

kornelkaaa napisał/a:
On-WuWuA-83 napisał/a:
kornelkaaa napisał/a:

On-WuWuA-83
Rownie ty mozesz miec syfa i po tobie tez mozna by sie przebadac. Jestes jakims chorym na homofobie cebulakiem.

Nie bój żaby o mnie, ja się badałem i zdrowiutki jak rydz smile

Ale z homofobi sie nie wyleczysz. Tylko w Polsce tak jest ze homoseksualizm traktuje sie jako chorobe i ludzi gorszego sortu.
Tak samo moja kolezanka jest lesbijka i wyjechala na zachod z partnerka bo stwierdzila ze tu nie da sie zyc. Calowala sie z nia za dnia na ulicy to wszyscy jak na dziwolagow patrzyli a nawet zdjecia ukradkiem robili.

No widzisz Kornelko jaka potrafisz być wrażliwa i trzeźwo myśląca. Teraz to samo racjonalne podejście zastosuj do swojego własnego zachowania w stosunku do człowieka, którego nazywasz przyjacielem i pozwól mu żyć w spokoju, bo jeszcze on wyemigruje...

On-WuWuA-83 napisał/a:

Wiem to jest ten sam schemat zachowania, tego się nie da zwalczyć.

Chodzi Ci teraz o to, że jesteś bratem Patrysia z innej matki?

70

sorry, kornelkaaa, ale teraz to mi trollem zajezdzasz

a jesli jakims cudem trollem nie jestes to:
a) dokonalas gwaltu na faceci,ktory myślał o Tobie jak o przyjaciółce
b) on powinien być najbardziej nieszczesliwy, a Ty co najwyżej jesteś zaburzona
c)wszyscy ci już powiedzieli co o jak,czego jeszcze oczekujesz? że go porwiemy,przystawimy broń do skroni i wymusimy ślub z Tobą?

71

_v_ napisał/a:

sorry, kornelkaaa, ale teraz to mi trollem zajezdzasz

a jesli jakims cudem trollem nie jestes to:
a) dokonalas gwaltu na faceci,ktory myślał o Tobie jak o przyjaciółce
b) on powinien być najbardziej nieszczesliwy, a Ty co najwyżej jesteś zaburzona
c)wszyscy ci już powiedzieli co o jak,czego jeszcze oczekujesz? że go porwiemy,przystawimy broń do skroni i wymusimy ślub z Tobą?

Juz mi to uswiadomiliscie. Wzielam sobie to do siebie smile ale chyba moge zostac tu jeszcze i porozmawiac?

72

Opowiedz nam jak jest być gwałcicielka wg użytkowniczek tego forum.

73

Doszedł w tobie? Hehe
Jeszcze go na bachora chcesz złapać, chora kobieto

74

RavenKnight napisał/a:

Doszedł w tobie? Hehe
Jeszcze go na bachora chcesz złapać, chora kobieto

Nie wiem czy slyszales ale mamy 21wiek i istnieje juz antykoncepcja. Zabezpieczam sie.

75 Ostatnio edytowany przez RavenKnight (2016-09-19 17:26:58)

Zakończyłaś związek i dalej brałaś tabletsy?

Czyli sobie to już wcześniej musiałaś zaplanować big_smile

Raczej żadna kobieta na darmo nie chce się bombardować hormonami ;>

76

RavenKnight napisał/a:

Zakończyłaś związek i dalej brałaś tabletsy?

Czyli sobie to już wcześniej musiałaś zaplanować big_smile

Raczej żadna kobieta na darmo nie chce się bombardować hormonami ;>

Plastry nie tabletki zreszta nie twoja sprawa

77 Ostatnio edytowany przez CatLady (2016-09-19 18:12:35)

On-WuWuA-83 napisał/a:

"W książce "Teoria King-Konga" francuska feministka Virginie Despentes, która w wieku 17 lat padła ofiarą gwałtu, pisze, że w przepracowaniu tego doświadczenia pomogło jej zdewaloryzowanie samego gwałtu, jego oddziaływania, pomniejszenie jego znaczenia. Cytuje amerykańską, kontrowersyjną feministkę Camille Paglie, która zaproponowała, by "uznać gwałt za nieodłączne ryzyko związane z byciem dziewczyną".

No ale niestety to jest nieodłączne ryzyko związane z byciem kobietą - a to dlatego, ze faceci są jacy są. Nie ma co liczyć, że zaczną się pilnować. Ja, jako kobieta muszę podwójnie myśleć o bezpieczeństwie: gdzie idę, z kim, kto tam będzie, ile mi wolno wypić, jak wrócę, jak mam się ubrać, w jaki sposób tańczyć, jak się umalować, pamietać, by nie śmiać się za głośno, bo to też prowokuje, itd itd.

Cyngli napisał/a:

Szczerze, to nie mam zbyt dużego szacunku do kobiet,  które z własnej głupoty narażają się na niebezpieczeństwo. Bo jak inaczej nazwać wracanie samotne w środku nocy, z gołym tyłkiem i na skróty, i jeszcze pod wpływem alkoholu. Wiadomo, za gwałt odpowiada gwalciciel,  ale niektóre babki też powinny się trochę zastanowić nad sobą

Matko, Cyngli, kiedyś lubiłam Twoje wypowiedzi, ale coś mi ostatnio z Tobą nie po drodze:P

Uważasz, ze ofiarami gwałtu padają tylko kobiety wracające w środku nocy do domu z gołym tyłkiem?!?!?!? Ja o ani jednym takim gwałcie nie słyszałam. Raczej słyszę o gwałtach dokonywanych przez przyjaciół, partnerów, znajomych - w takiej sytuacji, jak opisana w pierwszym poście: upiją laskę i zgwałcą. Kiedyś jeden typ zaczął mnie obmacywać, bo wypiłam za dużo i trochę nie kontaktowałam. To było w moim własnym domu!!! We własnym domu muszę się bać własnych znajomych. Nigdzie nie musiałam wychodzić z gołym tyłkiem.

78

CatLady napisał/a:

Uważasz, ze ofiarami gwałtu padają tylko kobiety wracające w środku nocy do domu z gołym tyłkiem?!?!?!?

Ależ skąd, jedynie napisałam, że nie szanuję takiego typu kobiet i uważam, że narażają się same na niebezpieczeństwo.

79

wystarczy poczytac statystyki i artykuly,zeby wiedziec, ze zdecydowana wiekszosc nie lata z golym tylkiem.

wystarczy posluchac kobiet,ktore o tym mowia - czesto maja spodnie, dresy, wygladaja bardzo nieatrakcyjnie, a jednak padają ofiara gwaltow.

80

_v_ napisał/a:

wystarczy poczytac statystyki i artykuly,zeby wiedziec, ze zdecydowana wiekszosc nie lata z golym tylkiem.

wystarczy posluchac kobiet,ktore o tym mowia - czesto maja spodnie, dresy, wygladaja bardzo nieatrakcyjnie, a jednak padają ofiara gwaltow.

Większość czy nie, głupie są kobiety, które się narażają na niebezpieczeństwo. Raz, drugi się uda - a za trzecim będzie płacz i zgrzytanie zębów.

81

Te statystyki pochodzą od feminoteki czy od innych chorych z nienawiści bab ? Jak rozumiesz klepnięcie w tyłek jako gwałt to tak oczywiście wystarczy ze kobieta istnieje aby była ofiara gwałtu.

A tak zupełnie serio. Nie potrzeba tutaj żadnych statystyk wystarczy zdrowy rozsądek i umiarkowane zaufanie.

82

To prawda. Cztery lata temu bylam na sylwestrze u kolezanki. Wypilismy wszyscy. Poszlismy na kanape w poprzek spac w 4 osoby . Spalam w srodku z jednej strony kumpela z drugiej ,,przyjaciel''. Nagle jakby przez sen poczulam ze cos mnie smera po ciele. Przebudzilam sie a moj ,,przyjaciel'' mial lapsko w moim staniku.
Znalismy sie od lat bo chodzilismy razem do klasy.
Obrzydzilo mnie to i juz nigdy znajomosc nie byla taka sama sad

83 Ostatnio edytowany przez On-WuWuA-83 (2016-09-19 18:47:59)

Teraz to tak na prawdę ciężko rozróżnić co gwałt a co nie.
Ostatnio byliśmy ze znajomymi na imprezie plażowej i obok niej zaraz przy drodze pijana laska ze zdjętymi majtkami z jakimś facetem sobie (chyba) obcowała ^^
W wakacje brat rano wracał z roboty SKM. Wsiada na stacji a tam od razu spostrzega parkę która robi to co robiła "Frytka i Ken"  w jacuzzi w Big Brother big_smile. Pewnie oboje po imprezie wypici.
Ostatnio na FB na pewnej grupie facet wrzuca taką fotkę. Miejsce realne ale nie wiem czy to nie podpucha (ten facet co wrzucił zarzekał sie, że prawda), tak czy siak sytuacja z tych dziwnych big_smile

PunBB bbcode test

I weź tu bądź mądry i reaguj na ewentualną krzywdę big_smile

84

panowie i panie, widać potrzeba wam edukacji

więc służę pomocą

gwałt jest wtedy jak druga strona nie wyraża bądź nie jest w stanie wyrazić zgody na seks czy inne czynności seksualne.

zgoda jest wtedy,kiedy jest tak zwaną zgodą entuzjastyczna.
więc kiedy jest "może", "no nie wiem","może pozniej" zgodą nie jest.
kiedy ktoś jest pijany, chory, zemdlal,zgody wyrazić nie może.
zgodę też mozna cofnąć w dowolnym momencie, jeśli coś jest nie tak.

85

Patrick Bateman napisał/a:

Te statystyki pochodzą od feminoteki czy od innych chorych z nienawiści bab ? Jak rozumiesz klepnięcie w tyłek jako gwałt to tak oczywiście wystarczy ze kobieta istnieje aby była ofiara gwałtu.

A tak zupełnie serio. Nie potrzeba tutaj żadnych statystyk wystarczy zdrowy rozsądek i umiarkowane zaufanie.

Feminoteka to nie portal idiotek i mówię to jako mężczyzna.

86

_v_ napisał/a:

panowie i panie, widać potrzeba wam edukacji

więc służę pomocą

gwałt jest wtedy jak druga strona nie wyraża bądź nie jest w stanie wyrazić zgody na seks czy inne czynności seksualne.

zgoda jest wtedy,kiedy jest tak zwaną zgodą entuzjastyczna.
więc kiedy jest "może", "no nie wiem","może pozniej" zgodą nie jest.
kiedy ktoś jest pijany, chory, zemdlal,zgody wyrazić nie może.
zgodę też mozna cofnąć w dowolnym momencie, jeśli coś jest nie tak.

Ależ ty możesz sobie edukować tutaj nas ile wlezie, ale nijak to sie ma do rzeczywistości. Pijana dziewczyna jest narażona na wykorzystanie, a to że ty jej powiesz, ze nie ma znaczenia, ze w wyniku upojenia była pijana, a jedynym winowajcą jest gwałciciel to w żaden sposób nie uchroni kobiety przed cierpieniem. Zachęcając a nawet akceptując takie zachowanie, czyt. upajanie sie do nieprzytomności oraz wulgarne zachowanie można powiedzieć, ze podzegasz do gwałtu.

Mów, nazywaj, piętnuj, edukuj. To wszystko w zderzeniu z brutalną siłą nie ma znaczenia, bo gwałciciel ma to w d...

87

Problem jest nie z nazwą a systemem karnym który np umożliwia utajenie elementów łagodzących przez sędziego. Był nawet cały taki program gdzie sędzina jasno dała doz rozumienia iż ona tu rządzi a nie poszkodowana. Ostrzeżenie nei było by potrzebne gdyby gwałt był karany. A tak jeszcze nie było żadnego przypadku by gwałciciel się przyznał dla zmniejszenia kary wiec to mówi samo za siebie.

88 Ostatnio edytowany przez RavenKnight (2016-09-19 21:29:33)

Przepraszam, nie ten wątek.

89

Patrik, po prostu trzymaj swojego fiuta w spodniach dopoki nie uslyszysz "tak, mam ochote na seks z toba". zamiast pilnować obce kobiety najpierw przypilnuj siebie - tak powinien zrobic kazdy mezczyzna

90

A jak kobieta pijana domaga się seksu i lepi się do faceta bo alkohol ją wyluzował i pobudził, a na drugi dzień strzela z ucha, bo facet się z nią przespał to co wtedy?
Kto jest tym złym big_smile

91

PunBB bbcode test

92 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-09-19 22:44:37)

ale o co chodzi z tymi gwaltami? To chyba logiczne, ze gwaltu winien jest gwalciciel, ale to jednak w interesie kazdego czlowieka, niezaleznie od plci, jest byc ostroznym i dbac o wlasne bezpieczenstwo, czyli unikac niebezpiecznych sytuacji.  Przykladowo, jesli bede sie szwendac sama po ciemnych zaulkach i mnie jakis zwyrol zgwalci a nawet zabije to jakas dla mnie pociecha, ze to nie moja wina a on nie powinien? No nie powinien. Ludzie nie powinni robic wielu zlych rzeczy a robia, bo maja w dupie cudze samopoczucie, zdrowie a nawet zycie. Brak wyobrazni potencjalnej ofiary w zaden sposob nie usprawiedliwia sprawcy, ale ulatwia mu dzialanie. I to nie podlega dyskusji. Dlatego jak czlowiek sam sie o siebie nie zatroszczy to inni tym bardziej.
Niezaprzeczalnym faktem jest, ze wielu ludzi naraza sie na niebezpieczenstwo  swoja bezmyslnoscia i o tym tez nalezy glosno mowic. Bo to, ze nie nalezy krasc, gwalcic, mordowac to wiemy wszyscy. I tego nie da sie zmienic zadną edukacją. Jak ktos chce komus zrobic krzywde to zrobi, zadne nakazy mu w tym nie przeszkodza.  Ale mozna i nalezy uswiadamiac ludzi, jak maja unikac zagrozen, aby nie stac sie ofiara. I np. o takich sytuacjach napisala Cyngli. Samotne, naprute kobiety walesajace sie wieczorem to potencjalne ofiary gwaltow. Taka jest prawda. Naiwne dziewczyny idace do domu z poznanym w internecie facetem tez sa nieodpowiedzialne. Samotne kobiety bawiace sie w klubach tak samo. Od lat trabi sie o pigulce gwaltu, ale kazda uwaza, ze jej to nie spotka...bo nie robi nic zlego. A spotyka. Bo inni robią. Takie chore czasy. Zresztą w kazdych czasach tak bylo. Ze jedni wykorzystywali glupote, naiwnosc i brak wypobrazni innych.
Od malenkosci juz uczymy dzieci jak swiat funkcjonuje i ze nie wszyscy sa dobrzy. 
Wiadomo, nie na wszystko mamy wplyw, ale na pewne rzeczy mamy a doroslosc w koncu zobowiazuje do posiadania minimum rozsadku. Bo najwiecej i tak tracimy my, nikt inny.

93

adiaphora mądrze prawi

94

W temacie Autorki, nie wyobrażam sobie molestować homoseksualnego gościa tylko dlatego, ze jest wypity. Mam kilku przyjacieli gejow, wszystkich calkiem przystojnych. Nie raz dzieliliśmy lozko, szliśmy na rausz w barze i jakos nigdy nie przeszlo mi przez glowe atakowanie ich w stanie upojonym. To jest naprawdę obrzydliwe, a poza tym PRZESTEPSTWO.

Poza tym, zgadzam się, ze wine za gwałt ponosi gwałciciel. Tak samo jak wine za pobicie ponosi kibol i za ukradniecie auta złodziej.

Ale trzeba zwrocic uwagę, ze gwałciciel to nie jest normalny facet. On wie, z kodeksu prawa, ze gwałcenie jest karalne. Mimo tego to robi. Mowienie mu "Nie gwalc" jest bezsensowne. O ile karanie za ten czyn powinno być surowe, bo to niesamowita krzywda dla kobiety/ mężczyzny, to trzeba zwrocic uwagę, ze ułatwianie tego przestępstwa nie jest madre: chodzenie po pijaku w nocy, w mini spodniczce, spotykanie się z przypadkowymi kolesiami z netu w lesie... Sorry, ale jak zostawisz otwarty samochod, to ktoś go ukradnie. I nie, nie jest Twoja wina kradzież, ale sam wystawiles sie na niebezpieczeństwo.

95

Skupiliście się wszyscy na krótkich spódniczkach i parkach, bo to nośne stereotypy, więc poniekąd jest to zrozumiałe. Jednak z badan wynika, że gros gwałtów dokonywanych jest w domach, przez bliskich i ten fakt pozostaje prawdziwy prawie pod każdą szerokością geograficzną. Z badań przeprowadzonych przez prof. Izdebskiego dotyczących Polski wynika, że 80% gwałtów dokonano w domach osób zgwałconych i gwałciciel był znany ofierze. Może jakieś rady dla tych kobiet? Jaki jest bezpieczny ubiór? W którym pomieszczeniu domu/mieszkania będzie bezpieczniejsza?

Co do stwierdzenia: nie gwałć, odnosi się ono do edukacji i to na wczesnym stadium. Uczymy dziewczynki co mają robić, aby uniknąć gwałtu (przy czym nauka ta jak kulą w płot, bo oparta jest na stereotypach, a nie faktach), a nie uczymy chłopców czego mają nie robić. Dlatego obracamy się wszyscy w kulturze gwałtu, gdzie jest przyzwolenie na przemoc, bo ofiara nie była wystarczająco szybka, sprytna, świadoma, czy jaka tam jeszcze. Wychodzi na to, że sama sobie winna... Również babcie, które także są ofiarami gwałtów, które chodzą po ulicy, podczas gdy jak widać czyn ten obciążony jest wysokim ryzykiem... Niemowlaki również są ofiarami gwałtów. Za krótki becik?

Mniej stereotypów. Więcej faktów.

https://pl.boell.org/sites/default/file … biet_1.pdf

96

Powiedzialabym tak: rozumiejmy negatywne zachowania i potępiajmy je. Gwalciciel ZAWSZE jest winny swojego czynu.

Z drugiej strony, możesz mu utrudnić zycie przez bycie względnie trzezwa kobieta, która zamowi taksowke, pojdzie z psiapsolkami do domu, ma w torebce pieprzowy spray.

97

Super rada. A co kiedy już jesteś w domu i statystycznie jesteś najbardziej narażona na gwałt. Co wtedy? Zadzwonić po taxi i poprosić o kurs do najbliższego, ciemnego parku, bo tam bezpieczniej niż w domu...

Co i ten wątek dobitnie pokazuje.

98

Uwaga odpowiadam, zgłaszać na policję i możliwie szybko zabezpieczyć dowody. Usiłowanie również jest karalne.

99

http://m.memegen.com/xm53yz.jpg

100

https://www.youtube.com/watch?v=GMszIz0TESo Tak się dzieje kiedy chlastasz głupiomundrych prawdą w oczy :]

101 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-09-20 01:39:22)

Klio, słyszałaś o takiej nauce jak wiktymologia? To sobie poczytaj.

p.s skupiliśmy się na rzeczach i zjawiskach, które bardzo często mają miejsce a ktorych ludzie mogliby uniknąć, bez zbędnej filozofii. Bo skoro można to dlaczego nie uświadamiać ludzi w temacie?
Tak, dzieci są również ofiarami gwałtów. Być może jako matka mam ograniczone pole aby zapobiec takiej sytuacji, gdy ma ona miejsce w domu a ja ufam bliskim.... Ale gdy puszczam 5 letnie dziecko bez opieki na plac zabaw a ktoś zrobi mu krzywde, zgwałci, porwie, zamorduje... to jak nazwać mnie w takiej sytuacji? Idiotka to byłby komplement chyba. A wiesz, ile jest takich bezmyślnych matek, które przez swoją nieodpowiedzalność, zaniedbanie, brak wyobraźni, narażają dzieci na bycie ofiarą? To tylko przyklad z tysiąca.
A kto ma uczyć tych chłopców, aby nie gwałcili? Od wychowywania jest dom rodzinny. Tam się wynosie pewne zasady i kręgosłup moralny. Jak Cię dom nie wychowa to na edukację już za późno. Dlatego uczymy dziewczynki, małe i duże, jak mają się chronić przed takimi złymi chłopcami smile
Nie, nie obracamy się w kulturze gwałtu i nie obwiniamy zgwałconej kobiety bo była za mało sprytna, mało przewidująca czy mało szybka... Uczymy kobiety, jak być bardziej sprytną, przewidującą i szybką, aby nie dac sie zgwałcić. Tylko tyle. Tak w skrocie - jak Beyond to określiła - utrudniamy sprawcy - może nie tyle życie, co działalność smile Bo słabszy nie musi być zawsze ofiarą.
I to jest konkretne działanie, mające wpływ na nasze życie a gadki o tym, co jest złe i czego nie należy, to tylko teoria powszechnie znana ale nie mająca przełożenia na rzeczywistość.

102 Ostatnio edytowany przez _v_ (2016-09-20 06:00:15)

to jest straszne,jak wiele kobiet ma jeszcze gorsze poglądy w tej kwestii niż mężczyźni hmm

i przykre

i taka adiaphora,jak będzie miała syna to nie będzie uczyła go,żeby nie gwalcic.
za to corke wyedukuje bardzo dokladnie jak probowac unikać gwałtów.

103

Wiem co to wiktymologia. Wiem również co to kryminologia. Tak jakoś szczególnie w przypadku gwałtów okazuje się, że dla policji, mediów i opinii społecznej niepomiernie ważniejsza jest wiktymologia w stosunku do kryminologii...

Ponownie zwracam uwagę, że skupiliście się na małym odsetku gwałtów, o których z werwą może i można pisać, ale które nijak mają się do ogólnego zjawiska. Co ma zrobić kobieta w domu, aby uniknąć gwałtu? Jaki ubiór? Jaki ton głosu? Jakie pomieszczenie? itd. Skoro w rękach ofiar składamy ich bezpieczeństwo, bądź jego brak, to pomóżmy i tym ofiarom... Jak odnieść waszą wiktymologię gwałtu do 80% gwałtów?

W przypadku podanego przez Ciebie przykładu dziecka pozostawionego bez opieki, które staje się ofiarą, posługujesz się takim samym stereotypem, jak w przypadku ofiar gwałtów. Dziecko zostanie pobite, zgwałcone, zabite najczęściej dlatego, że było w domu. Katem w mniej więcej podobnych proporcjach, jak w przypadku gwałtów, jest znajomy, bądź członek rodziny. I tu liczby sięgają ok. 80 %. Jakaś wiktymologia tutaj może?
Ponownie: mniej przesądów, więcej faktów. Chcemy uświadamiać, to uświadamiajmy i przede wszystkim opierajmy informacje i środki zapobiegawcze w oparciu na faktach, a nie stereotypach.

Co do domu rodzinnego, to chłopiec i dziewczynka dowiedzą się tam, że powinni być grzeczni. Ale to dziewczynka zostanie wyraźnie skarcona, gdy przekroczy normy. Chłopiec, cóż... Tacy są chłopcy... Mogą poszaleć...
W wieku dorosłym kobieta zostanie skarcona za złamanie zasad (w tym przypadku wyimaginowanych zasad bezpieczeństwa, które nijak mają się do rzeczywistości gwałtu), a mężczyzna? No cóż... Tacy już są mężczyźni... Mogą poszaleć/zgwałcić...
I na tej samej zasadzie, co komu i co wolno, do akcji wkracza wiktymologia, a nie kryminologia.

Gdyby Twoje zapewnienie, że nie obracamy się w kulturze gwałtu byłoby prawdziwe, to powszechnie mielibyśmy domniemanie niewinności ofiary, a nacisk zarówno w śledztwie, jak i w przekazie na temat wydarzenia gwałtu, nie byłby kładziony na długości spódniczki ofiary i jej zachowaniu, a na zachowaniu gwałciciela. Tymczasem przesąd spódniczki rządzi i jak do tej pory jeszcze nikt nie napisał jakiej długości spódniczkę powinna nosić kobieta w domu, aby uniknąć gwałtu. Dajmy okazję również tym ofiarom dowiedzieć się jak szybkie, sprytne  i przewidujące mogą być. Niech i one dowiedzą się jakie są zasady bezpieczeństwa. W przeciwnym razie dalej będą sobie winne i nawet nie będą wiedziały co zrobić, żeby nie być winnymi... czyli tak właściwie jak każda bez wyjątku ofiara gwałtu, bo, w kulturze gwałtu nigdy nie jest się wystarczająco niewinnym jako ofiara. Ta ofiara nie do końca jest ofiarą. Coś musiała przeskrobać...

Przez obraz pijanej, skąpo ubranej, idącej przez ciemny park tworzymy sobie tylko złudne poczucie bezpieczeństwa, bo skoro będziemy grzeczne, okutane i siedzące w domu, to nic nam się nie stanie. Jeśli będziemy  się obracać tylko w towarzystwie znajomych, bliskich, rodziny to wtedy już na pewno nic nam się nie stanie. Okazuje się jednak, że właśnie tak się stanie i to w 80% przypadków. Wytłumacz jakie jest tutaj konkretne działanie, które miałoby zapobiec byciu słabą ofiarą, skoro już tak w wiktymologii siedzimy...
jak zwykle zresztą, kiedy idzie o gwałty...

104

Gwałt to gwałt, czy w domu, czy na ulicy.

Gwałcicieli należy karać, a kobiety przestrzegać, jak reagować, uczyć je samoobrony, wyczulać na potencjalnie niebezpieczne sytuacje.
Więcej kampanii, w których potępia się przemoc i gwałt - to się da zrobić. Co więcej jeszcze można?

Ja zawsze byłam zdania, że nikt tak o mnie nie zadba, jak ja sama. Dlatego zawsze mam w torebce gaz pieprzowy, a w kieszeni płaszcza zimą (bo wtedy naprawdę szybko robi się ciemno) noszę gwizdek. Jak tylko się da, to nie wracam sama, bezpieczniej z kimś.
No i tylko idiota by próbował mnie zgwałcić - kogo podnieci 100-kilogramowa orka :-D

105

Ja rozumiem Kilo ,że są sytuacje , w których ciężko jest uniknąć gwałtu np: żona ma męża psychola , który mimo wszystko chce dokonać powinności małżeńskiej. Obecnie można to zgłaszać ale jeszcze do nie dawna nie była taka sytuacja uznawana za gwałt poza tym zanim ta kobieta pozbędzie się chłopa to codziennie jest narażona na takie sytuacje.Ile jest też dzieci molestowanych w rodzinie czy niepełnosprawnych , które nie mogą się bronić bo często nawet nie uważają ,że jest to coś złego.
Nie popadajmy w stereotypy bo" nie ma być nie" a ja nawet jako żona mam prawo latać z gołą dupą po domu bo np wychodzę z kąpieli i jeżeli ktoś wymusza zbliżenie to jest to gwałt.
Myśmy na studiach robili bardzo ciekawe warsztaty dla niepełnosprawnych dotyczące przemocy w rodzinie. Są gry zabawy, inscenizacje w których można uświadomić nawet osoby z NI co jest złe a na co można pozwalać.

106

Klio, po pierwsze ilość mężczyzn, którzy gwaltow dokonują jest niewielkim odsetkiem całej puli plci męskiej. I oni bardzo dobrze wiedza, ze jest to czyn karalny. Mowienie im "Nie gwalccie" jest tak skuteczne, jak mowienie złodziejowi, żeby nie kradl albo Kubie Rozpruwaczowi, żeby nie zabijal.

Po drugie, nie istnieje cos takiego jak "kultura gwałtu" w Europie Zachodniej ani nawet w Polsce. Przepraszam, gdzie ostatnio spotkalas grupke znajomych facetow, którzy sobie piatke przybijali, bo kogos zgwałcili? Mezczyzni, w przewazajacej większości (odliczam tutaj ten maly procent zbokow) brzydzą się gwałtem i jaja by chętnie takiemu osobnikowi urwali, który wazy się zrobić to kobiecie/ innemu mezczyznie/ dziecku. Gwalt jest czynem absolutnie kulturowo i społecznie POTEPIONYM.

Zwracajac uwagę na powyższe, jestem za tym by bardzo dosadnie mowic o gwałcie jako o przestępstwie i by kary za ten czyn były wysokie, a sady mało spolegliwe. Ale by sad kogokolwiek mogl ukarać musza być DOWODY. No sorry, ale nie da się komus dac kilku lat odsiadki na podstawie co jedna pani powiedziała po dwóch tygodniach od zdarzenia. Kobiety powinny być zachęcane do skaldania zeznan JAK NAJWCZESNIEJ od wystąpienia przestępstwa, tak by można było zabezpieczyć substancje biologiczne i fragmenty wlokien. Powinno się trabic dziewczynom, ze jak nie pojda na policje, to zbok pojdzie i zrobi to następnej kobiecie, i następnej... Tylko w ten sposób skutecznie można obnizyc występowanie tego obrzydliwego przestępstwa.

107 Ostatnio edytowany przez Klio (2016-09-20 13:27:54)

Kultura gwałtu jest to zestaw norm, przekonań i stereotypów funkcjonujących w społeczeństwie, które sprawiają, że obwinia się ofiarę, a przemoc seksualną trywializuje.
Szukasz dowodów na istnienie kultury gwałtu w naszym społeczeństwie? Przeczytaj ten wątek jeszcze raz, w tym swoje posty.
Przesłuchania i procesy skupiają się na udowodnieniu współwiny ofiary przemocy, jej prowokacji, niedochowania jakichś procedur bezpieczeństwa (które nie są stałe i których nie jest w stanie spełnić żadna ofiara), nieprzestrzegania reguł dotyczących stroju, sposobu ruszania się, mówienia itd.

Martha Burt stworzyła kwestionariusz mitów, na podstawie którego można określić jak silna jest kultura gwałtu w danej społeczności:
http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/do … p;type=pdf
W uproszczonej wersji przeczytasz o tym na Wikipedii:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kultura_gwa%C5%82tu

Po raz kolejny piszę, że przekaz: nie gwałć (uproszczona wersja, bo przekaz powinien obejmować całą gamę zachowań przemocy seksualnej) dotyczy edukacji wczesnej.

Teraz co do ścigania przestępców: znowu nierównomiernie rozkładasz akcenty odpowiedzialności. Według tego co napisałaś to w rękach ofiar spoczywa w całości odpowiedzialność za doprowadzenie do ukarania i jednocześnie zabezpieczenie innych kobiet. W stanie idealnym, gdzie nie ma tak powszechnej kultury gwałtu, byłoby to działanie oczywiste, bo kobiety znalazłyby wsparcie instytucjonalne. Tymczasem w sytuacji w której ofiara gwałtu zgłosi się na policję i usłyszy, że „głowa pijana, dupa sprzedana”, „żony nie da się zgwałcić, hehe” oczekujesz, że będzie więcej zgłoszeń? Według danych zebranych przez Fundację na Rzecz Równości i Emancypacji Ster 67 % spraw dotyczących gwałtów, rozpatrywanych przez prokuratury, nie trafia do sądów. W 17 spośród prokuratur rejonowych średnia zawiadomień o zgwałceniu, wobec których nie wszczęto śledztwa lub je umorzono wyniosła ponad 90 %. Są prokuratury, które żadnej ze spraw o gwałt nie zakończyły aktem oskarżenia. Z tym zderza się ofiara gwałtu, która najczęściej słusznie dochodzi do wniosku, że zgłoszenie na policję nic nie da... I na tym również zasadza się nasza polska kultura gwałtu.

108

Beyond, gwałt to nie tylko włożenie fiuta do dziury.
Naprawdę kobietę trzeba uczyć takich rzeczy?
Nie wiesz co to molestowanie?
Bo ja wiem - nie raz mi facet włożył łapę między nogi jak byłam młoda - głównie w tramwajach, czy w jakichś zatłoczonych miejscach - i nie, nie miałam wtedy mini. i nie, nie był wtedy środek nocy, a ja nie wracałam z imprezy.
Za to miałam 13 lat i spodnie dzinsowe i byłam np. z mamą na zakupach.

Nie mówiąc już o tym, że mężczyźni często zamiast siły i bicia wykorzystują szantaż (również ekonomiczny), strach czy manipulację, żeby do takiego seksu doprowadzić.
Mnie samej się zdarzyło w związku, że dwa razy się zgodziłam na seks, bo zwyczajnie bałam się odmówić - bałam się, że spotka mnie za to jakaś krzywda - fizyczna czy psychiczna.
I owszem, czułam się wtedy jak zgwałcona, choć mój partner wcale nie używał siły.

jest taki fajny filmik "consent - it's simple as a tea"
świetnie obrazuje wyrażenie bądź niewyrażenie zgody na seks - na przykładzie herbaty.

https://www.youtube.com/watch?v=oQbei5JGiT8 polecam obejrzenie

109

Klio, V, ponownie pisze, ze ofiara nie jest odpowiedzialna za zgwałcenie. Gwalciciel jest odpowiedzialny za zgwałcenie. Tak samo jak zbok w autobusie jest odpowiedzialny za zboczone kładzenie lap na kims. To jest oczywiste.

Tylko NIE DA się scigac przestępstwa jak ono nie jest zgłaszane. Jak Ci ukradną samochod, a Ty tego nie zgłosisz na policje, to jak maja ten woz znaleźć a złodziejowi wymierzyć kare? No jak??? Jak ktoś Ci się wlamie do mieszkania i Cie obrabuje, a Ty posprzątasz po rabusiu, zmyjesz wszystkie odciski palcow i obowia, a potem zgłosisz to włamanie po miesiącu, to na jakiej podstawie oni owego rabusia maja znaleźć? Przeciez to absurdalne.

Zgodze się, ze nasza policja jest często gesto slabo przeszkolona do radzenia sobie z ofiarami gwaltow i seksualnego nagabywania. Brak im delikatności i często odstrasza to kobiety od zgłaszania przestępstwa. Ale na to lekarstwem nie jest edukacja przyszłych gwałcicieli, a kursy dla policjantow.

110

Owszem, edukacja jest bardzo potrzebna.

Bo jak widać nawet po tym wątku, wiele osób nie ma pojęcia co funduje drugiej stronie i że jest to przemoc.

111

Beyondblackie napisał/a:

Ale na to lekarstwem nie jest edukacja przyszłych gwałcicieli, a kursy dla policjantow.

Nie. Na to lekarstwem jest edukacja całego społeczeństwa, zarówno kobiet i mężczyzn. Bo zarówno do kobiet, jak do mężczyzn trafiają te same stereotypy dotyczące przestępczości, przemocy seksualnej, środków zapobiegawczych i generalnie sytuacji kobiet i mężczyzn. W przypadku gwałtu obowiązują nas różne reguły gry: ofiara nie taka niewinna; a gwałciciel nie taki znowu winny, bo ofiara... i co do tego jak widać na przykładzie tego wątku zgadzają się zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Zmiany nastąpią być może w którymś z kolei pokoleniu, jeżeli podjęte zostaną ku temu odpowiednie kroki oparte tym razem nie na stereotypach. Co mi po kampanii, z której dowiem się, że powinnam unikać nieoświetlonych miejsc, krzaków i czego tam jeszcze, podczas gdy zgodnie z danymi kobiety powinny obawiać się własnych partnerów, ojców, braci, sąsiadów, przyjaciół...

112

Powinny być surowe kary dla gwałcicieli, surową karę powinni otrzymać, powinni siedzieć w więzieniu, odizolowani, żeby nie zagrażać innym ludziom.

113

Chcecie edukować zbokow? Naprawde? Wierzycie w to, ze powiedzenie do gwałciciela "Nie gwalc" skloni go do, nie wiem, zgłoszenia się na terapie i nie napastowania kobiet? Zycze powodzenia hmm

Cale spoleczenstwo WIE, ze gwałt jest czyms złym i, ze jest przestępstwem. Tego naprawdę nikomu nie trzeba tlumaczyc. Podobnie jak wszyscy wiedza, ze kradzież to czyn kryminalny. To, ze apeluje się do kierowcow by zamykali auta i nie zostawiali w srodku wartościowych przedmiotow, nie jest wyrazem tego, ze wini się kierowcow za kradzieże, ale normalnym, zdroworozsądkowym srodkiem prewencji. To, ze sugeruje im się jak najszybsze zgłaszanie przestępstwa nie ma na celu ich wiktymizacji, ale ma sprawić by sciganie zloczyncy było jak najbardziej skuteczne.

U nas co kuleje, to nie jest brak swiadomosci społecznej, bo zaloze się, ze 99% Polakow uważa gwałt za czyn godny jak najwyższej taryfy w wiezieniu, ale mało przeszkoleni policjanci i często niewydolne sady, które daja gwałcicielom smiesznie niskie wyroki. Te niskie wyroki zas sa bezposrednia wypadkowa tego, ze bardzo często procesy opierają się na dowodach poszlakowych, albo jeszcze gorzej, sa przepychanka w stylu "on powiedział, ona powiedziała", bo ofiara nie poszla od razu na policje by zabezpieczyć dowody przestępstwa.

114

Beyond, naprawdę tego nie widzisz?

To się zaczyna już od małego.
Chłopiec może ciągnąć dziewczynkę za włosy, klepać ją po pupie, strzelać z gumki od stanika, czy ściągać majtki.
Mało kto to potępia - zwykle nazywając końskimi zalotami. Zdarzyło mi się czytać takie historie - matka zgłasza do dyrekcji problem, a dyrekcja uważa, że nic się nie stało.

Właśnie w takiej kwestii trzeba edukować - najczęściej właśnie chłopców. Że w ten sposób naruszają nietykalność cielesną drugiego człowieka.
Owszem, Polacy uważają gwałt np. z pobiciem, za coś nagannego, ale np. już z wykorzystaniem kobiety nieprzytomnej nie jest to już takie jednoznaczne. Podobnie z gwałtem w małżeństwie.
Stad te wszystkie wypowiedzi, że kobietę zawsze się trochę gwałci, że niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie przeleciał upitej kobiety, albo że prostytutki nie można zgwałcić (bo można). Podobnie nie daje się prawa kobiecie do zmiany zdania - jeśli chce seksu, to nie może nagle zmienić zdania (bo np.  źle się poczuła, albo coś ją wprawiło w dyskomfort). Uznaje się, że skoro wyraziła zgodę, to ma wytrwać do końca i pozwolić mężczyźnie zrobić swoje. O tym trzeba uczyć. I nie policjantów, ale głównie mężczyzn.

To teraz powiedz mi jak mam złożyć zeznanie w mojej powyższej sytuacji.
Partner nie groził mi wprost, ale wyraźnie dał do zrozumienia, że jeśli nie zgodzę się na seks, to będę miała przechlapane.
Nie zgodziłam się, ale też się nie broniłam, nie krzyczałam, nie płakałam, więc nie ma żadnych śladów, żadnych otarć, siniaków itp.
Co miałabym powiedzieć na policji i jakie dowody przedstawić w sądzie?
Jeszcze po wszystkim usłyszałam, że pewnie mi się podobało, bo się zrobiłam wilgotna (kolejny mit - organizm kobiecy działa tak, że kobieta rzeczywiście podczas gwałtu może się stać wilgotna - organizm minimalizuje przez to ryzyko rozerwania pochwy).

O takich rzeczach trzeba uczyć.
Bo głównie to chłopcy nalegają na "dowód miłości" w postaci seksu.
Namawiają aż do skutku, a kobiety, nauczone bycia grzecznymi i że nie wolno im odmawiać, ulegają, choć wiele wcale nie chcą, bądź nie są gotowe do rozpoczęcia współżycia. 
Nie rozumiem jak można tego nie widzieć.

115

Skąd bierze się u policjanta i prokuratora przekonanie, że żony zgwałcić się nie da, albo że tylko poprzez użycie siły fizycznej doprowadza się do gwałtu (farmakologia i alkohol odpadają, bo tu ofiara jest sama sobie winna i gwałtu nie było)? Policjant i prokurator to też człowiek, którego poglądy kształtowane są społecznie. Ani nie wyrastają ponad nie, ani nie są jedyną grupą niedoinformowaną. Jest przyzwolenie społeczne na trywializację przemocy seksualnej. Powtórzę: społeczne. Dotyczy wszystkich.
Beyondblackie, napiszę teraz specjalnie dla Ciebie po raz trzeci: przekaz przeciw przemocy seksualnej powinien zostać skierowany do wszystkich, od wczesnych stadiów socjalizacji i edukacji. Wszystkich. Kobiet i mężczyzn. Dopiero zmiany na poziomie społecznym doprowadzą również do zmian na poziomie jednostkowym i ofiary gwałtów będą mogły zgłaszać przestępstwa nie obawiając się kuriozalnych reakcji zarówno ze strony instytucji, jak i szerzej społeczeństwa.
Drukowanymi: EDUKACJA WSZYSTKICH, bo społeczeństwo jak pokazuje ten wątek może i potępia gwałt generalnie, ale już co do tego czym jest gwałt i która ofiara gwałtu jest ofiarą, a która nie do końca, zdecydowane już nie jest...

116

Tych bredni w ogóle się czytać nie da. Szwedzi są już tak wyedukowani, ze uchodzą za największe cioty w Europie, a Sztokholm nadal jest europejska stolica gwałtu. Proponuje jeszcze aby niektóre niespełna rozumu użytkowniczki rozdawały opaski: "nie gwałc mnie".

Uchodźcy na pewno bardzo chętnie przyjmą jakieś ochotniczki do edukowania.

Możecie zaklinać rzeczywistość, ale nazywając żółwia koniem, żółw nadal będzie żółwiem. Naprawdę.

Ci, którzy to czytają maja taka wiedza. Ci, ktorzy gwałcą tez, ale mimo tego gwałcą. Klio nie wpadła widocznie na to, ze są ludzie, którzy nawet wiedząc, ze coś jest złe chcą i pragną tego dokonać. Ba, są nawet ludzie, którzy maja w nosie normy społeczne i moralne, tworzą własny kodeks postępowania, gdzie gwałt może być dla nich normalnością. Recepta wg Klio ? WINCYJ EDUKACJIII11111!!!

Poza tym, skończcie proszę z ta hipokryzja. Skoro już jesteśmy w oparach absurdu i twierdzicie, ze kobieta rownież może zgwałcić mężczyznę, to stanowczo zadam tego aby młode kobiety były edukowane, ze nie mogą gwałcić biednych mężczyzn.

117

No tak, a my możemy się cieszyć, bo Polska jest chyba ostatnia na liście jeśli chodzi o ilość gwałtów.

Tylko zamiast wiwatować to może warto się zastanowić dlaczego tak jest.
I czy oznacza to, że rzeczywiście tych gwałtów jest najmniej.

Każdy, kto kiedykolwiek cokolwiek czytał w tym temacie wie, że nie dlatego jesteśmy najniżej na liście, że gwałtów jest mało, tylko dlatego, że nie są zgłaszane. Bądź sprawy są umarzane, bądź kobiety są zniechęcane do składania doniesień. Wcale u nas nie jest tak różowo.
Patrząc na upokarzające procedury policyjne i prokuratorskie nie dziwię się, że wiele kobiet nie chce zgłaszać gwałtów.
Bo są tak naprawdę gwałcone po raz drugi, a czasem i kolejny.

Patryczku, tak, jestem za edukacja dla wszystkich - również dla kobiet, że nie wolno na drugim człowieku stosować szantażu emocjonalnego. czy łapać na dziecko.

No i nie doczekałam się cały czas odpowiedzi na moje pytanie: w jaki sposób powinnam na policji zgłosić to, co mnie spotkało - czyli seks kompletnie wbrew mojej woli?
Co powiedzieć, jak udowodnić?
Doczekam się porady?

118

Obdukcja lekarska, zabezpieczenie nasienia to takie  wstępne rzeczy, które normalnie przychodzą mi do głowy, zabezpieczenie monitoringu na klatce jeżeli taki istnieje.

Tutaj przydałaby się edukacja, aby nauczyć i zachęcić kobiety do tego, aby nie chowały głowy w piasek. Dobrym pomysłem byłby nacisk na rząd i samorządy aby umożliwiły w tym zakresie pomoc prawna. To niezwykle trudne jest aby zachować tutaj zimna krew.

119 Ostatnio edytowany przez Klio (2016-09-20 15:44:58)

Obdukcja lekarska, zabezpieczenie nasienia to takie  wstępne rzeczy, które normalnie przychodzą mi do głowy, zabezpieczenie monitoringu na klatce jeżeli taki istnieje.

Tutaj przydałaby się edukacja, aby nauczyć i zachęcić kobiety do tego, aby nie chowały głowy w piasek. Dobrym pomysłem byłby nacisk na rząd i samorządy aby umożliwiły w tym zakresie pomoc prawna. To niezwykle trudne jest aby zachować tutaj zimna krew.

https://media.giphy.com/media/MccXoMrOhrpRe/giphy.gif

Skąd Ty się urwałeś?
Sprawy gwałtów z twardymi dowodami, znaczną przemocą fizyczną rzadko w Polsce doczekują się sprawy sądowej, a Ty chcesz tu wcisnąć komukolwiek, że taka sprawa ma szanse powodzenia przekraczające 0,01%
lol
Oderwany od rzeczywistości obleszku, nie ośmieszaj się.

120 Ostatnio edytowany przez Patrick Bateman (2016-09-20 16:07:45)

Ty Klio masz zgwałcony mózg jak widać. Póki co mamy w tym kraju domniemanie niewinności i nie wsadzamy mężczyzn za kraty na podstawie twoich fantazji.

121 Ostatnio edytowany przez Klio (2016-09-20 16:11:14)

Póki co mamy w tym kraju domniemanie niewinności i nie wsadzamy mężczyzn za kraty

Dokładnie tak jest. Jest domniemanie niewinności gwałciciela i domniemanie winy zgwałconej. Rzeczywiście mężczyzn za kraty się nie wsadza, co dobitnie pokazała sprawa gwałcicieli, ratowników medycznych z Elbląga. Takie to oświecone już jest nasze polskie społeczeństwo w odniesieniu do przemocy seksualnej...

122

Jeżeli Twój partner uzywal gróźb i szantażu w celu otrzymania seksu, to powinna bylas nagrywać jego pogróżki jako material dowodowy i to zanieść na policje. Pomijajac już, ze przecież moglas od niego odejść, bo nie sadze, ze przykul Cie lancuchem do kaloryfera.

Kobiety i dziewczynki trzeba uczyc asertywności od małego, żeby same umiały się bronic przed potencjalnymi zbokami, a nie naklejac im etykietke "ofiara". Trzeba uswiadamiac, ze choć swiat jest generalnie dobry, to zdarzają się w nim ludzie, którzy będą chcieli im zrobić krzywdę i edukować od małego jakie zachowania sa złym dotykiem i naruszają ich autonomie. Podobnie zresztą dotyczy to chlopcow.

123

W koło Macieju: co dziewczynka ma zrobić, żeby jako kobieta nie zostać zgwałconą.
Niereformowalne... I’m out.

124

ja też out,bo ile można tłumaczyć jak krowie na rowie

jeszcze tylko PS.
toż mówię, że nie było gróźb wprost. czy moje odczucie jest jakimkolwiek dowodem?
wtedy nie potrafiłam tego nazwać, choć czułam, że coś jest bardzo nie tak.

dopiero lektura podobnych przeżyć u innych kobiet pozwoliła mi zrozumieć,że to był gwałt,a ja jestem w zwiąZku z psychopata,który stosuje przemoc przeważnie w białych rękawiczkach.

125 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2016-09-20 16:29:45)

Przepraszam, a chlopcow tez mamy uczyc bycia ofiarami, żeby trzęśli się przed potencjalnym pobiciem, czy raczej tego jak nie chodzic po podejrzanych knajpach, ciemnych zaulakach i jak w razie czego oddac po pysku (jak trzeba, oczywiście)?

Wszystko co piszecie, to może i prawda, ale tylko TEORETYCZNIE. Sa osobniki w społeczeństwie, które Wasze feministyczne teorie maja gdzies i będą napastować i gwalcic, nie wiem ile kampanii "Nie gwalc" byscie nie przeprowadzily. Tak samo jak pedofile będą zagrozeniem dla dzieci, nieważne ile spotów by się zrobilo pt "Nie dotykaj dziecka". Trzeba się zgodzić z tym, ze istnieje realne zagrozenie, którego nie sposób wyeliminować, ale przed którym można się bronic. Bronic się uzywajac zdrowego rozsądku i inicjatywy zgłaszania na policje po fakcie.

V, odczucia nie sa dowodem w jakiejkolwiek sprawie. Ja mogę odczuwać, ze facet w autobusie patrzy się na mnie obleśnie, co wcale nie znaczy, ze tak jest w rzeczywistości. Przestanmy wlasna paranoje nazywać przestępstwem.

126

Dodam jeszcze, ze cześć gwałcicieli nie myśli racjonalnie w chwili gwałtu i kieruje się emocja a nie rozumem podczas tego czynu. Zupelnie jak niektóre piszące tutaj panie.

Podsumowując, kazdy gwałt jest haniebny. Uczmy jednak kobiety jak tej traumy uniknąć, bo obawiam się, ze słowa:to nie jest Twoja wina nie pomogą. Przezorny zawsze ubezpieczony.

127 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-09-20 16:46:58)

Klio napisał/a:

W koło Macieju: co dziewczynka ma zrobić, żeby jako kobieta nie zostać zgwałconą.
Niereformowalne... I’m out.

ma na siebie uważać, zwiększa prawdopodobieństwo, że ją ominie.
Klio, Ty tak na serio? Nikt Ci nie da żadnej gwarancji na to, że Cię ktoś nie zgwałci, nie okradnie, nie zabaije, nie spadnie Ci cegła na łeb ani samobójca. smile
Co masz zrobić, żeby Ci mieszkania nie okradli? Po pierwsze, zamykać na klucz... smile
I tak jest ze wszystkim. Jak ktoś się na Ciebie uprze, to wiadomo, nie uchronisz się. Ale nie o takich przypadkach tu piszemy.

Jakiej się spodziewasz odpowiedzi poza tymi, które już tu padły? NIE MA INNYCH. Po prostu ostrożność, wyobrażnia, zdrowy rozsądek...
To sa odpowiedzi. To jest prewencja. A jak oczekujesz cudu to do najwyższej instancji...

edit: wiem, dziewczyny, że macie dobre intencje, ale ponosi Was deczko. Ja też mam różne swoje koncerty życzeń, żeby świat był piękny a ludzie dobrzy, dzieci najedzone a lwy przeszły na wegetarianizm wink ale jest jak jest i jakoś trzeba się w tym znaleźć tak, aby odnieść jak najmniejszy uszczerbek na zdrowiu...

128 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2016-09-20 16:57:03)

Autorko postapilas okropnie. Wykorzystalas pijanego faceta, robilas wszystko byle tylko poszedl z Toba do lozka. Jest gejem i na trzezwo nie chcial z Toba spac, wiele razy Ci o tym mowil. A faceta tez mozna zgwalcic. To tak samo okropne.

Co do tego co piszecie to oczywiscie zgadzam sie z tym, ze czasem tragedie powstaja z bezmyslnosci. Kazdy powinien na siebie uwazac. Jednak mysle tez, ze tak jak pisaliscie wiele gwaltow jest popelnianych przez znajomego, chlopaka czy meza. No i tu niestety chyba nadal wiele osob nie rozumie jakie to jest zle. Na to tez nie ma usprawiedliwienia. Nie jest to w zaden sposob lepsze :-( Wrecz moze byc gorsze, ze ktos kogo uwazalismy za bliskiego zrobil cos takiego.

Wtedy nie mozecie juz napisac o bezmyslnosci takiej kobiety. Ona nie mogla wtedy temu zapobiec, a to, ze ufa sie mezowi to normalne. Ciezko tez, by kobieta poradzila sobie z silniejszym facetem. Jesli nie ma sie szczescia, to rzadko sie to udaje.

Teraz mowi sie o tym, ale mysle, ze nadal za malo. Co przykre wydaje mi sie, ze wiele osob nadal to usprawiedliwia i uwaza np, ze nie byl.tp gwalt, bo zrobil to maz. Straszne. No albo ludzie traktuja to czasem zbyt lekko. Traktuja to na zasadzie, ze moze on nie pomyslal, za duzo wypil, ale to.przeciez maz... Nie widza czasem jakie to zle. Takie jest chyba ich myslenie. A to ze to byl maz to zadne usprawiedliwienie. To jest wlasnie przerazajace. Zawsze mozna odmowic, to jest normalne i kochajaca, normalna osoba nic nie zrobi na sile.

Jezeli chlopak nie gwalci, ale ciagle dotyka dziewczyne mimo jej protestow i tlumaczy to pozadaniem to tez odrazajace. Taki facet kompletnie nie szanuje swojej dziewczyny. Dlatego wybaczcie, ale nie jest wazna tylko edukacja dziewczyn. Mysle, ze edukacje chlopakow czesto sie zaniedbuje i ma sie bledne myslenie, ze to chlopak i sam sie wychowa... No bo myslicie, ze oni sie rodza niemajac szacunku do kobiet? Nie, oni sa tak czasem wychowani...

A niektore kobiety wrecz utwierdzaja w swoich synach przekonanie, ze oni zawsze maja racje, ze wolno im wszystko, ze to kobieta nie ma racji i mozna zrobic z nia wszystko. Nie jest tak? Czemu nie piszecie o edukacji chlopakow? Jak edukujemy dziewczyny, tak samo powinnismy chlopakow. Kobiety same nic nie zdzialaja. Faceci tez powinni sie czegos nauczyc. Oczywiscie niektore kobiety wychowaja chlopakow dobrze, ale cos mi sie wydaje, ze to niezbyt czesto. Czesciej obserwuje pozwalanie na wszystko i brak wychowania... Przeciez zle zachowania tez nie biora sie z niczego.

129

Czym jest gwalciciel i jak mysli to mamy przyklad na Forum w postaci wypowiedzi jednego, ktory nie rozumiem dlaczego ne zostal jeszcze zbanowany. To jest wlasnie kultura gwaltu - przeciez facet nie mysli racjonalnie jak gwalci a dziewczyna sama sobie winna, bo powinna bardziej uwazac....

To jest patologia. Zastanowicie sie ile z was przyjmuje takie myslenie, ze facet nie moze sie powstrzymac, ze facet musi sie rozladowac, bo jego hormony buzuja i nie ma wyjscia. To jest wlasnie patologia.

130 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2016-09-20 17:15:19)

Kilo, pisalam posta nieczytajac jeszcze tego co dalej napisalas. Teraz to przeczytalam. Widze, ze mamy takie samo zdanie. Ciesze sie ze tez widzisz, ze trzeba edukowac chlopakow, ze to tez ma wplyw, a czasem sie o tym zapomina. O tym trzeba mowic.

Adiaphora, oczywiscie, ze trzeba na siebie uwazac. Jednak spolecznie tez warto cos zrobic. Naprawde edukacja chlopakow czesto jest slaba i jest dokladnie tak jak pisza dziewczyny. To tez jest problem. Nie zmieni sie nic jezeli nie bedzie robione to w calosci. Oczywiscie zwyrodnialcy nadal beda, ale moze byc ich mniej. A wielu facetow nie bedzie mialo przekonania, ze to oni maja zawsze racje, a nie zona i nie beda uwazac, ze wszystko im wolno. Szacunku wobec kobiet chlopakow tez trzeba uczyc. Jezeli w domu ma wzor, ze wlasciwie to nic nie musi, a to dziewczyna musi to on nagle nie zacznie kobiet szanowac.

Posty [ 66 do 130 z 240 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Zakochalam sie w geju homoseksualiscie jestem nieszczesliwa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024