Rejestr gwałcicieli i pedofilów - jesteście za czy przeciw? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Rejestr gwałcicieli i pedofilów - jesteście za czy przeciw?

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 196 do 260 z 295 ]

196 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-01-29 14:15:33)

Odp: Rejestr gwałcicieli i pedofilów - jesteście za czy przeciw?

Z rejestrem  czy bez dalej nie będzie wiadomo, co się dzieje.
Czy pedofil dostanie zakaz przeprowadzek? A jak będzie mieszkał pod mostem? A jak wyjedzie za granicę i wróci? 

To jest logistyczny absurd - Jeżeli ktoś będzie miał popularne nazwisko to na takiej liście "znajdzie sie" z pięć razy. Bo zdjęcie będzie?  Zdjęcie łatwo pomylić tongue

Pomijając już sprawę,  że chyba nikt sobie nie wyobraża, że taki rejestr będzie systematycznie aktualizowany big_smile

W Polsce?  big_smile Do tego potrzeba MNÓSTWA  urzędników i dobrze działającego systemu komputerowego - w jaki inny sposób sprawdzić,  czy łysy koleś z Łomży to teraz podpasiony, brodaty, facet z Piaseczna?

O ile mi wiadomo w Polsce nie ma już obowiązku meldunkowego - oznaczałoby to, że dla tej konkretnej grupy ludzi trzeba zmienić prawo. A chyba jeszcze nie ma takiego prawa, które by zakazało  zostać bezdomnym.

W jaki więc sposób sprawdzić pana sasiada, który  właśnie wynajął  mieszkanie obok?

A co, jeżeli ktoś zamieszka pod adresem, gdzie mieszkał pedofil "z listy"?  A wy taką  osobę sprawdźcie 3 dni po i narobić szumu, że dziecko w niebezpieczeństwie - to czy będziecie skłonni zapłacić komuś odszkodowanie za zszarganie opinii plotką?

Jak sobie wyobrażacie logistycznie działanie takiego rejestru? Bo mam wrażenie,  że dla niektórych to jest coś jakby księga, gdzie sobie zajrzą.  i sprawdzą czy pan Janek tam nie jest wpisany...

Zobacz podobne tematy :

197 Ostatnio edytowany przez Amethis (2016-01-29 14:24:39)

honorata.janta napisał/a:

. I jak najabrdziej powinna być mapa zagrożen . Potem są porwania małych dzieci , znikają bez śladu .

tak sobie myślę, jakbym był pedofilem to na pewno bym działał w miejscu gdzie jest zanotowane że będę działał big_smile

to nie mapa terenów nie wiem zalewowych, że powtarzalnie zjawisko występuje big_smile

są już korytarze migracyjne zwierząt vs ludzie

jeszcze ludzie vs ludzie nie ma

problem jest że zawsze są miejsca kolizyjne, skrzyżowania big_smile

198

tenniedobry2 napisał/a:

. I jak najabrdziej powinna być mapa zagrożen . Potem są porwania małych dzieci , znikają bez śladu .

tak sobie myślę, jakbym był pedofilem to na pewno bym działał w miejscu gdzie jest zanotowane że będę działał big_smile

to nie mapa terenów nie wiem zalewowych, że powtarzalnie zjawisko występuje big_smile

Wygląda na to, że jak pedofil to na dodatek idiota big_smile

199

Iceni napisał/a:
tenniedobry2 napisał/a:

Wygląda na to, że jak pedofil to na dodatek idiota big_smile

także w rejestrze pasuje, by wypełnił totalny idiota, pół idiota, i będzie jasne big_smile

200 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-29 14:40:58)

może warto przeczytać ustawę wink
http://bip.kprm.gov.pl/kpr/bip-rady-min … mu-RP.html

i wtedy nie będzie już "wydaje mi się" tylko - wiem, że ...

201 Ostatnio edytowany przez MamaMamusia (2016-01-29 14:47:28)

Iceni napisał/a:

Ja pedofilom współczuję bardziej, bo oni zdają sobie sprawę z własnej dewiacji,  .

A ja jakoś nie...Jak sobie pomyślę, że taki świadomy swojej dewiacji pedofil mógłby sie  zbliżyć do mojego dziecka, to współczucie jest raczej ostatnim uczuciem jakiego mogłabym doświadczyć...

a czy w Polsce osoby, które wyrażają chęć pracy z dziećmi, np w szkole , nie musza przedstawiać czegoś w rodzaju zaświadczenia o niekaralności? Ktoś mnie oświeci w tej kwestii???

202 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-29 14:49:21)

MamaMamusia napisał/a:

a czy w Polsce osoby, które wyrażają chęć pracy z dziećmi, np w szkole , nie musza przedstawiać czegoś w rodzaju zaświadczenia o niekaralności? Ktoś mnie oświeci w tej kwestii???

muszą nauczyciele, ale osoby prowadzące np. zajęcia dodatkowe, w szkole zatrudnieni przez firmy zewnętrzne już nie ...

203

in_ka napisał/a:
MamaMamusia napisał/a:

muszą

Jak to jest więc możliwe, że ktoś skazany za pedofile w przeszłości wraca do pracy w szkole?

204

in_ka napisał/a:
MamaMamusia napisał/a:

muszą nauczyciele, ale osoby prowadzące np. zajęcia dodatkowe, w szkole zatrudnieni przez firmy zewnętrzne już nie ...

Czyli w tej sytuacji ten rejestr byłby bardzo pomocny - sprawdzasz nazwisko osoby prowadzącej te zajęcia dodatkowe, widzisz zdjęcie i wiesz z kim masz do czynienia.
Ja jako rodzic zrobiłabym wszystko, żeby wiedzieć, czy moje dziecko ma jakikolwiek kontakt z pedofilem.
Jako do matki , nie trafiają do mnie argumenty w stylu - dożywotnia terapia , żal i obietnica poprawy. nigdy  w życiu nie zgodziłabym sie na to żeby osoba skazana za pedofilię miała jakieś zajęcia z moim dzieckiem. przenigdy. I chciałabym taką wiedzę posiadać odnośnie osób, które z moim dzieckiem maja do czynienia. Jeżeli miałoby powstać narzędzie, które mogłoby mi to umożliwić, to ja jestem na tak!

205 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-01-29 15:03:20)

Ja się jeszcze zastanawiam nad jednym... Ten rejestr miałby w założeniu być dostępny dla wszystkich, tak?

Powiedzmy  ja mogłabym sobie sprawdzić sąsiadów?  No to powiedzmy sobie sprawdzam i okazuje się,  że na szczęście żaden sąsiad nie jest pedofilem. Przy okazji okazuje się też,  że mąż pani K. ma wyrok za pedofilię  (to samo nazwisko, ten sam poprzedni adres pani K.)

Dziele się tą  informacją z mężem,  a nasza rozmowę słyszą niedopatrzenie nasze dzieci.

Co się dzieje następnego dnia?

"A twój stary jest pedofilem! Ile razy cie gwalcil? A twoja siostra mu dawała?  Pewnie matka nie mogła bo za stara jest!"...

W  jaki sposób będzie chroniona rodzina pedofili przed wytykaniem  palcem?

206

in_ka napisał/a:

może warto przeczytać ustawę wink
http://bip.kprm.gov.pl/kpr/bip-rady-min … mu-RP.html

i wtedy nie będzie już "wydaje mi się" tylko - wiem, że ...

Myślisz,  że jak przeczytam od deski do deski to znajdę odpowiedź w jaki sposób państwo chce ZMUSIC obywateli, którzy odbyli karę do podawania adresu? Ja mam nadal ten sam adres zameldowania od dzieciństwa a odkąd wyprowadziła się z domu zmieniałem adres chyba już 16 razy big_smile Do tej pory mój "polski slad" to adres zameldowania u rodziców - reszty nikt nie jest w stanie prześledzić.

Wbrew pozorom zatrzeć za sobą ślady jest bardzo łatwo - a mało który człowiek przedstawia się numerem PESEL.

smile

207

Iceni napisał/a:

Ja się jeszcze zastanawiam nad jednym... Ten rejestr miałby w założeniu być dostępny dla wszystkich, tak?

Powiedzmy  ja mogłabym sobie sprawdzić sąsiadów?  No to powiedzmy sobie sprawdzam i okazuje się,  że na szczęście żaden sąsiad nie jest pedofilem. Przy okazji okazuje się też,  że mąż pani K. ma wyrok za pedofilię  (to samo nazwisko, ten sam poprzedni adres pani K.)

Dziele się tą  informacją z mężem,  a nasza rozmowę słyszą niedopatrzenie nasze dzieci.

"A twój stary jest pedofilem! Ile razy cie gwalcil? A twoja siostra mu dawała?  Pewnie matka nie mogła bo za stara jest!"...

No to może nie dla wszystkich, ale np na życzenie choćby rodziców, którzy chcą wiedzieć, kto uczy ich dzieci sztuk walki po szkole. chyba maja do tego prawo...

Jeszcze jedna myśl przychodzi mi do głowy, a mianowicie ostrzejsza weryfikacja kadry mającej kontakt z dziećmi. W Anglii nawet pracownik firmy remontowo-budowlanej, który przychodzi pomalować jedną z klas szkolnych musi przedstawić zaświadczenie o niekaralności, a jego kontakt z dziećmi jest praktycznie żaden... Szkoła na dzień dobry mówi - wszyscy nasi pracownicy są sprawdzeni, nawet wolontariusze. Jak zapisywałam córkę na basen , to pani bez zadnych pytań z mojej strony pokazała mi oświadczenie, że wszyscy instruktorzy sa niekarani. Nie ma zmowy milczenia, bo moim zdaniem rodzic ma prawo do takich informacji

208 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-01-29 15:35:39)

MamaMamusia napisał/a:
Iceni napisał/a:

No to może nie dla wszystkich, ale np na życzenie choćby rodziców, którzy chcą wiedzieć, kto uczy ich dzieci sztuk walki po szkole. chyba maja do tego prawo...

Jeszcze jedna myśl przychodzi mi do głowy, a mianowicie ostrzejsza weryfikacja kadry mającej kontakt z dziećmi. W Anglii nawet pracownik firmy remontowo-budowlanej, który przychodzi pomalować jedną z klas szkolnych musi przedstawić zaświadczenie o niekaralności, a jego kontakt z dziećmi jest praktycznie żaden... Szkoła na dzień dobry mówi - wszyscy nasi pracownicy są sprawdzeni, nawet wolontariusze. Jak zapisywałam córkę na basen , to pani bez zadnych pytań z mojej strony pokazała mi oświadczenie, że wszyscy instruktorzy sa niekarani. Nie ma zmowy milczenia, bo moim zdaniem rodzic ma prawo do takich informacji

Rodzic ma sam sprawdzać?  To jest dopiero chore. To osoba chcąc mieć styczność z dziećmi powinna moc się wykazać niekaralnościa (ja na przykład w swojej pracy musiałam (chociaż nie pracuje z dziecmi) i mimo, że mieszkam teraz w UK sprawdzali moja historie w Polsce - dlatego gdybym miała uczyć dzieci żaden rodzic sam nie musiałby grzebać w dokumentach - i TAK powinno być skonstruowane prawo, a nie, że każdy sam sobie szuka - to jest właśnie NAJGORSZE rozwiazanie, bo zwala odpowiedzialność na rodziców za działania urzedow)

209 Ostatnio edytowany przez Amethis (2016-01-29 15:37:29)

Iceni napisał/a:

Wczoraj pisałem, że będą dwie części JAWNA i NIEJAWNA(POUFNA)

pierwsza dla ludu,(bodajże zdjęcie, imię i nazwisko, data urodzenia)

druga dla instytucji( z większą ilością danych)

jeśli wierzyć wydaniu polskich wiadomości, jako komentarz do sprawy big_smile

210

tenniedobry2 napisał/a:
Iceni napisał/a:

Wczoraj pisałem, że będą dwie części JAWNA i NIEJAWNA(POUFNA)

pierwsza dla ludu,(bodajże zdjęcie, imię i nazwisko, data urodzenia)

druga dla instytucji( z większą ilością danych)

No to  jednym słowem cześć jawna będzie g*** warta. (Z pozdrowieniami dla wszystkich Janów Kowalskich z Warszawy wink )

211

Iceni napisał/a:

To osoba chcąc mieć styczność z dziećmi powinna moc się wykazać niekaralnościa

To osobą chcąca mieć styczność z dziećmi powinna być zobligowana prawem do wykazania swojej niekaralności.
Własnie do tego zmierzam, że tak powinno funkcjonować prawo.
Nie dziwę sie jednak rodzicom, którzy chcieliby grzebać w rejestrach i wiedzieć, kto ma kontakt z ich dziećmi. Ja mieszkając tutaj nie muszę, ale gdybym była do tego zmuszona, to bym   grzebała, bo tu chodzi o moje dziecko
Oczywiście, że ostrzejsza weryfikacja pracowników i oczekiwanie od nich dowodu niekaralności byłaby lepszym rozwiązaniem, ale na polskim gruncie dojdzie rzecz jasna odwieczne pytanie - kto za to zapłaci?

212

A to rejestr powstanie i będzie utrzymywany za darmo? big_smile

213

cslady napisał/a:

PiS ma nowy pomysł na walkę z przestępcami seksualnymi - utworzenie rejestru ze zdjęciami pedofilów oraz mapy zagrożeń. Konkretnie rejestry mają być dwa: jeden z ograniczonym dostępem oraz drugi - publiczny. W rejestrze publicznym ma zabraknąć danych o miejscu zamieszkania, ale pozostanie zdjęcie skazanego. Przestępcy seksualni nie będą mogli wykonywać niektórych zawodów, a pracodawcy będą mieli obowiązek sprawdzania przyszłych pracowników. Zwolennicy ustawy podkreślają, że anonimowość pedofilów zwiększa ryzyko, że ponownie popełnią przestępstwo. Natomiast przeciwnicy podkreślają, że takie rozwiązania spowodują stygmatyzację i wykluczenie społeczne skazanych.

A co Wy sądzicie o tej propozycji rządu? Popieracie ją czy jesteście przeciw?

Jestem zdecydowanie ZA.
Jak każda matka, uważam, że nigdy za wiele form ochrony DZIECKA.

214 Ostatnio edytowany przez MamaMamusia (2016-01-29 16:17:38)

Iceni napisał/a:

A to rejestr powstanie i będzie utrzymywany za darmo? big_smile

No chyba taki rejestr jest tańszy niż sprawdzenie każdego kto ma do czynienia z dziećmi? Tańszy, nie znaczy lepszy, żeby nie było wink
Ja jestem zwolenniczką systemu , w którym każda osoba pracująca z dziećmi , lub mająca z nimi kontakt MUSI , udowodnić swoją niekaralność. Dokładnie tak jak jest w Anglii. Jednakże jako matka , rozumiem inna matkę, która nie ma tak dobrej pod tym względem sytuacji i która wykorzysta każde narzędzie byleby jej dziecko powierzone komuś (np panu od sztuk walki )było w dobrych rekach.
Ten rejestr nie jest rozwiązaniem najlepszym i idealnym ale lepsze to niż nic.

A tak z innej beczki , to dziwi mnie szczerze ta atmosfera utyskiwania i narzekania na los pedofila pod tytułem - co to będzie z biednym pedofilem jak ludzie się dowiedzą? pedofil stanowi duże zagrożenie, więc może jednak lepiej, jak  się dowiedzą...

215 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-29 16:24:17)

MamaMamusia napisał/a:

A tak z innej beczki , to dziwi mnie szczerze ta atmosfera utyskiwania i narzekania na los pedofila pod tytułem - co to będzie z biednym pedofilem jak ludzie się dowiedzą? pedofil stanowi duże zagrożenie, więc może jednak lepiej, jak  się dowiedzą...

Nie jest problemem to, że się dowiedzą, tylko to, że część z nich będzie zastraszać, utrudniać życie codzienne, może nawet używać przemocy, etc.
A to jest niezgodne z prawem.

P.S Tylko mi nie piszcie, że pedofilia też jest niezgodna z prawem, to przecież logiczne. Ale nie jest zgodne z prawem zwalczanie przemocy przemocą.

216

Cyngli napisał/a:
MamaMamusia napisał/a:

Nie jest problemem to, że się dowiedzą, tylko to, że część z nich będzie zastraszać, utrudniać życie codzienne, może nawet używać przemocy, etc.
A to jest niezgodne z prawem.

P.S Tylko mi nie piszcie, że pedofilia też jest niezgodna z prawem, to przecież logiczne. Ale nie jest zgodne z prawem zwalczanie przemocy przemocą.

Od  takich rzeczy jak zastraszanie i przemoc są chyba odpowiednie służby i organy ścigania. Pedofil nie jest przecież wyjęty z prawa i ma możliwość wezwania policji, złożenia sprawy w sadzie itp. Nie jest bezbronny wobec przemocy. Nie sądzę , żeby  należało go chronić, poprzez jakąś zmowę milczenia wokół niego. To nie jest świadek koronny.

217 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-29 16:39:42)

Równie dobrze można napisać: po co rejestr przestępców seksualnych, skoro jak masz podejrzenia według kogoś, to możesz to zgłosić odpowiednim służbom...

Nie wiem, ja mam dwie wątpliwości - boję się wybuchu agresji i samosądu, oraz tego, że skoro zaakceptujemy rejestr przestępców seksualnych, to za chwilę powstaną rejestry chorych psychicznie, osób homoseksualnych, etc, etc. Czyli będziemy mieć do czynienia z legalnym segregowaniem ludzi na lepszych i gorszych.

Jako osoba mająca problemy natury emocjonalnej nie chcę być po tym osądzana i szufladkowana. Tyle.

218 Ostatnio edytowany przez kitkaoskara (2016-01-29 16:38:36)

Cyngli napisał/a:
MamaMamusia napisał/a:

Jest takie ryzyko, które akceptuję. W przeciwieństwie do ryzyka wynikającego z zatrudnienia kogoś, kto później skrzywdzi dziecko.

219 Ostatnio edytowany przez lilly25 (2016-01-29 16:43:41)

Tak jako ciekawostkę powiem, że czynów pedofilskich nie dokonują najczęściej osoby ze skłonnościami pedofilskimi, tylko "zdrowi" (w sensie - nie posiadający tej dewiacji) ludzie.

220

lilly25 napisał/a:

Tak jako ciekawostkę powiem, że czynów pedofilskich nie dokonują najczęściej osoby ze skłonnościami pedofilskimi, tylko "zdrowi" (w sensie - nie posiadający tej dewiacji) ludzie.

To b. ciekawe. Czy masz coś na potwierdzenie tego, jakiś artykuł, wykres, dane statystyczne?

221

Cyngli napisał/a:

Równie dobrze można napisać: po co rejestr przestępców seksualnych, skoro jak masz podejrzenia według kogoś, to możesz to zgłosić odpowiednim służbom...

Nie wiem, ja mam dwie wątpliwości - boję się wybuchu agresji i samosądu, oraz tego, że skoro zaakceptujemy rejestr przestępców seksualnych, to za chwilę powstaną rejestry chorych psychicznie, osób homoseksualnych, etc, etc. Czyli będziemy mieć do czynienia z legalnym segregowaniem ludzi na lepszych i gorszych.

Jako osoba mająca problemy natury emocjonalnej nie chcę być po tym osądzana i szufladkowana. Tyle.

Same podejrzenia o niczym nie swiadczą. Ja jestem podejrzliwa z natury więc zgodnie z tą cechą musiałabym zgłaszać sie do słuzb codziennie smile

Co do tego segregowania...masz sporo racji, to jest możliwe. Jednak i tak wydaje mi się , że w tym wypadku, choćby jedno uratowane dziecko, jest argumentem za.

na pewno na moja postawę wpływa fakt, że jestem matką...i że mogę być bezsilna wobec tego rodzaju przemocy....ale ja nie umiem się nad pedofilią litować, pochylać i nie mam ochoty pedofilów chronić w żaden sposób.

222

MamaMamusia napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Same podejrzenia o niczym nie swiadczą. Ja jestem podejrzliwa z natury więc zgodnie z tą cechą musiałabym zgłaszać sie do słuzb codziennie smile

Co do tego segregowania...masz sporo racji, to jest możliwe. Jednak i tak wydaje mi się , że w tym wypadku, choćby jedno uratowane dziecko, jest argumentem za.

na pewno na moja postawę wpływa fakt, że jestem matką...i że mogę być bezsilna wobec tego rodzaju przemocy....ale ja nie umiem się nad pedofilią litować, pochylać i nie mam ochoty pedofilów chronić w żaden sposób.

Ja też jestem matką i uważam, że dziecko mogę chronić bez akceptowania idei segregacji.

223 Ostatnio edytowany przez lilly25 (2016-01-29 16:58:47)

Cyngli napisał/a:
lilly25 napisał/a:

To b. ciekawe. Czy masz coś na potwierdzenie tego, jakiś artykuł, wykres, dane statystyczne?

Na tym forum nie można dawać linków do innych stron, więc wpisz sobię proszę w google -"Większości czynów pedofilnych nie popełniają pedofile".

Ponoć 70% czynów pedofilskich dokonują osoby które takowych skłonności nie posiadają.

224

Taki rejestr istnieje w US i znajduja sie w nim m.in. osoby skazane z powodu sextingu - ktos natknie sie w internecie na nielegalny filmik dla doroslych z 15-latka, policja to wykryje i upubliczni jego dane, a spoleczenstwo przypnie mu latke pedofila.
Populistyczny pomysl dla motlochu, ktory doprowadzi do samosadow i zapewne czesto ich ofiara beda padac niewinni ludzie.

225

Cyngli napisał/a:
MamaMamusia napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Ja też jestem matką i uważam, że dziecko mogę chronić bez akceptowania idei segregacji.

Zapisujesz dziecko na basen, na lekcje pływania z instruktorem...Nie obchodzi cię to czy był on w przeszłości skazany za przestępstwo seksualne z udziałem dziecka? Mnie obchodzi, ja bym chciała wiedzieć i uważam, że jego obowiązkiem jest mnie o tym przekonać. Gdyby tego nie zrobił, chciałabym móc to sprawdzić i tyle. nie będę go piętnować ani zastraszać gdyby był, po prostu nie chcę żeby  miał kontakt z moim dzieckiem.

Są  w tej sytuacji dwa rodzaje ryzyka:
-pierwsze ryzyko - dojdzie do segregacji i szufladkowania ludzi

-drugie ryzyko - pedofil będzie uczył pływać moje dziecko

Które ryzyko jest większe i bardziej niebezpieczne? Jak dla mnie ryzyko nr dwa

226 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-01-29 18:04:27)

No i teraz proszę o jakiś dowód,  że takie sprawdzenie osoby mającej kontakt z dziećmi nie uśpi czujności rodziców. 

Sprawdzam, jest czysty i co? Teraz już mogę spać spokojnie? big_smile

Ja byłam molestowania przez osobę, która ani nigdy przedtem, ani nigdy potem tego już nie robiła - po prostu nakręcił się jak żona była za daleko, albo akurat w ciazy/połogu.

I, biorąc pod uwagę statystyki, większość takich czynow odbywa się na podobnym schemacie  - zdajcie sobie sprawę,  że ten, który jest po wyroku i tak jest obserwowany, a większość dzieci jest gwałcona przez osoby, które NIGDY sądu nie zobaczą. 

Więc nawet jak się okaże,  że pan z basenu jest czysty, to nie zmienia faktu, że tylko dlatego, że go JESZCZE nie złapali.

Generalnie - sam pomysł to jak w zwyczaju Polski - łatanie dziury - rzucić na pastwę społeczeństwu kilkadziesiat/set nazwisk i się społeczeństwo ucieszy, że państwo w końcu coś robi... tongue

227

Iceni napisał/a:

Sprawdzam, jest czysty i co? Teraz już mogę spać spokojnie? big_smile

Nie ,nie mogę spać spokojnie. To że ktoś nigdy nie popełnił przestępstwa nie świadczy o tym, że go nie popełni w przyszłości, ale jak ktoś popełnił i ma skłonności pedofilskie, to jest duża szansa, że napadnie na moje dziecko. w pierwszym przypadku nie wiem co sie stanie i muszę być czujna, w drugim nie mam ochoty sprawdzać silnej woli i motywacji do zmian pedofila.

228 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-29 18:16:50)

MamaMamusia napisał/a:
Cyngli napisał/a:
MamaMamusia napisał/a:

Zapisujesz dziecko na basen, na lekcje pływania z instruktorem...Nie obchodzi cię to czy był on w przeszłości skazany za przestępstwo seksualne z udziałem dziecka? Mnie obchodzi, ja bym chciała wiedzieć i uważam, że jego obowiązkiem jest mnie o tym przekonać. Gdyby tego nie zrobił, chciałabym móc to sprawdzić i tyle. nie będę go piętnować ani zastraszać gdyby był, po prostu nie chcę żeby  miał kontakt z moim dzieckiem.

A do takiej pracy nie wymagają zaświadczenia o niekaralności?

Ciężki temat.
Uważam dalej, że można uniknąć ryzyka bez segregacji i szufladkowania ludzi.

Może kompromis - zapisuję mojego syna na zajęcia na basenie w weekend, kiedy to będę mogła mu towarzyszyć i przyglądać się np. z widowni.
Nie cierpi na tym dziecko, ani nie dyskryminuję nikogo.

MamusiaMamusia, równie dobrze Twój najlepszy kumpel ze szczenięcych lat może mieć takie skłonności. Każdy może... To może zabunkrujemy się w domach, strach wychodzić...

229

Jakie są zapisy?
Przestańcie gdybać.

230

majkaszpilka napisał/a:

Jakie są zapisy?
Przestańcie gdybać.

Majka, ta ustawa ma 49 stron... Także przeczytaj sobie w wolnej chwili.
Tego się nie da streścić.

231

Wywoła to ostracyzm i nie potrzebnie pobudzi tzw " kiboli" czy innych matołków. Oni będą się tylko ty podsycać i poszukiwać i zabijać takie osoby. Nie wiem czy to dobry pomysł. Rejestr powinien być ale nie publiczny.

232 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-29 23:39:31)

Iceni napisał/a:

Wbrew pozorom zatrzeć za sobą ślady jest bardzo łatwo - a mało który człowiek przedstawia się numerem PESEL. smile

wbrew pozorom Droga, Cenna Iceni nawet się nie domyślasz, w jakim tkwisz błędzie wink
żadnych śladów nie zacierasz, jesteś tylko na tyle mało istotnym elementem zbioru, że nikt, o twoje aktualne dane nie zabiega big_smile

Iceni napisał/a:

Rodzic ma sam sprawdzać?  To jest dopiero chore. (...)

A dlaczego Iceni chore?
Przecież to tylko Ty jesteś odpowiedzialna za swoje dziecko, bo tak patrząc przez pryzmat realiów: co mnie twoje dziecko obchodzi? Nie dopilnujesz, to nie masz wink czyż nie ...
Taki przecież przedstawiasz pogląd, dopilnuj czy twoje dziecko nie ma styczności, z pedofilem.
Ciebie nie interere, czy sąsiad pedofil, po co wiedzieć wink
To sprawdzaj mamo, i pilnuj, dlaczego oczekujesz, że Ktoś ma odwalać robotę, za Ciebie wink

edit: ach tak, zapomniałam, że nie mieszkasz, w Polsce i korzystasz, z przywilejów ochrony Ciebie i Twojego dziecka wg standardów wyższych niż ta ustawa, może dlatego tak łatwo wydymasz usta. w geście, a co tam, to mnie obchodzi wink

kitkaoskara napisał/a:

Jestem zdecydowanie ZA.
Jak każda matka, uważam, że nigdy za wiele form ochrony DZIECKA.

kitko znalazłyśmy płaszczyznę wspólną - jest nieźle smile

Cyngli napisał/a:

(...) Nie jest problemem to, że się dowiedzą, tylko to, że część z nich będzie zastraszać, utrudniać życie codzienne, (...)

I słusznie Cyngli, bo każdy pedofil ma mieć utrudnione życie codzienne na maxa, szczególnie zaspokajanie swoich popędów ...

lilly25 napisał/a:

Na tym forum nie można dawać linków do innych stron,
(...)

najchętniej odpowiedziałabym - g***o prawda, ale tak nie można wink
doczytaj "dziewczynko", doucz się, jakie kryteria, a ruszysz przed siebie ...
i już nie wciągaj tyle tej kreski, bo całkiem mózg tobie wyżre, a na dowód, tego, że jesteś uzależniona ( czytaj: narkomanka), to tylko tak, bo wiesz lubię porządek

lilly25 napisał/a:

Ja sie przyznam szczerze ze czasami wciagam kreske zeby to wszystko ogarnac rano, bo jestem taka rozespana, i temu niechetna.

233

Okiemlesbijki.blogspot napisał/a:

Wywoła to ostracyzm i nie potrzebnie pobudzi tzw " kiboli" czy innych matołków. Oni będą się tylko ty podsycać i poszukiwać i zabijać takie osoby. Nie wiem czy to dobry pomysł. Rejestr powinien być ale nie publiczny.

Ta, i wieszać za jajca na latarniach. Litość to zbrodnia w tego typu przypadkach.

234

in_ka napisał/a:

a co złota ciebie martwi? jakie niebezpieczeństwo ze sobą niesie "rejestr pedofilów", czy zagrożenie dla społeczeństwa, a przede wszystkim dzieci, z powodu tej ustawy?
może nam napisz, ja chętnie się dowiem, co nie jest  "tak piękne"

Inka, już to opisałam. Doceniam, że tak bardzo „walczysz” o ochronę społeczeństwa a w szczególności dzieci, tylko nie za bardzo wiem z kim. Sarkazm w odnoszeniu się do mojego stanowiska jest zupełnie niepotrzebny i raczej do dyskusji nic nie wnosi.. Mi taki rejestr do wpatrywania się w oblicza skazanych nie jest do niczego potrzebny. Akceptuję fakt, że komuś jest potrzebny, i tyle. Dobrze, że ten pomysł zwrócił uwagę na  krzywdę, milczenie w sprawie ofiar pedofilów. To jest w mojej ocenie swoista terra incognita.  Sama ustawa, jak dla mnie, budzi wątpliwości, ale nie zamierzam jakiejś krucjaty przeciwko niej wprowadzać. W dyskusji cenię konkretne argumenty. Argument o ohydzie pedofilii nic nie wnosi do dyskusji o rejestrze. Nie ma osoby, która by go podważała a używanie go za czy przeciw rejestrowi jest zwykłą, prostą manipulacją. Tzw. „publiczny rejestr pedofilów i gwałcicieli” zgodnie z art. 6 ust. 2 ustawy dotyczy tylko tych, którzy zgwałcili dziecko ze szczególnym okrucieństwem, pozostali gwałciciele i pedofile znajdą się w nim zarówno z przechowującymi filmiki zoofilskie jak i 17 latkiem, który uprawiał seks z dziewczyna poniżej 15 r.ż wtedy, gdy czynu dopuszczą się w warunkach recydywy. Nie będzie to więc rejestr wszystkich skazanych pedofilów. O braku aktualnego zdjęcia sprawcy, czy miejscowości i innych konsekwencjach, też już pisałam.
Sumując, uważam, że pośpiech w tak istotnej sprawie jest bezsensowny. Jeżeli jest tak silny społeczny strach przed pedofilami i publiczny rejestr spowoduje, że wystraszeni poczują się bezpieczniej  to niech sobie będzie, tylko sensowny.
Nadal istnieje Krajowy Rejestr Karny i tam są konkretne dane, zatrudniasz pracownika do pracy z dziećmi, zobowiązujesz do dołączenia zaświadczenia z KRK i masz to samo. Obowiązek przedstawienia takiego zaświadczenia mają nawet wolontariusze pracujący z dziećmi w wakacje. Nie ma sensu ludzi straszyć, że nic nie jest sprawdzane. Mogą dopytać w placówkach, do których posyłają dzieci.
To "prywatne" dopytywanie policjantów to jakiś bezsens, wystarczy legalne zaświadczenie z KRK.

Cyngli, ustawa to 10 stron, reszta to uzasadnienie i rozporządzenia wykonawcze.

235 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-30 00:34:59)

złata napisał/a:

Inka, już to opisałam. Doceniam, że tak bardzo „walczysz” o ochronę społeczeństwa a w szczególności dzieci, tylko nie za bardzo wiem z kim. Sarkazm w odnoszeniu się do mojego stanowiska jest zupełnie niepotrzebny i raczej do dyskusji nic nie wnosi.. Mi taki rejestr do wpatrywania się w oblicza skazanych nie jest do niczego potrzebny. Akceptuję fakt, że komuś jest potrzebny, i tyle. Dobrze, że ten pomysł zwrócił uwagę na  krzywdę, milczenie w sprawie ofiar pedofilów. To jest w mojej ocenie swoista terra incognita.  Sama ustawa, jak dla mnie, budzi wątpliwości, ale nie zamierzam jakiejś krucjaty przeciwko niej wprowadzać. W dyskusji cenię konkretne argumenty. Argument o ohydzie pedofilii nic nie wnosi do dyskusji o rejestrze. Nie ma osoby, która by go podważała a używanie go za czy przeciw rejestrowi jest zwykłą, prostą manipulacją. Tzw. „publiczny rejestr pedofilów i gwałcicieli” zgodnie z art. 6 ust. 2 ustawy dotyczy tylko tych, którzy zgwałcili dziecko ze szczególnym okrucieństwem, pozostali gwałciciele i pedofile znajdą się w nim zarówno z przechowującymi filmiki zoofilskie jak i 17 latkiem, który uprawiał seks z dziewczyna poniżej 15 r.ż wtedy, gdy czynu dopuszczą się w warunkach recydywy. Nie będzie to więc rejestr wszystkich skazanych pedofilów. O braku aktualnego zdjęcia sprawcy, czy miejscowości i innych konsekwencjach, też już pisałam.
Sumując, uważam, że pośpiech w tak istotnej sprawie jest bezsensowny. Jeżeli jest tak silny społeczny strach przed pedofilami i publiczny rejestr spowoduje, że wystraszeni poczują się bezpieczniej  to niech sobie będzie, tylko sensowny.
Nadal istnieje Krajowy Rejestr Karny i tam są konkretne dane, zatrudniasz pracownika do pracy z dziećmi, zobowiązujesz do dołączenia zaświadczenia z KRK i masz to samo. Obowiązek przedstawienia takiego zaświadczenia mają nawet wolontariusze pracujący z dziećmi w wakacje. Nie ma sensu ludzi straszyć, że nic nie jest sprawdzane. Mogą dopytać w placówkach, do których posyłają dzieci.
To "prywatne" dopytywanie policjantów to jakiś bezsens, wystarczy legalne zaświadczenie z KRK.

Cyngli, ustawa to 10 stron, reszta to uzasadnienie i rozporządzenia wykonawcze.

Kolejny raz, z uwagą przeczytałam i już wiem gdzie się mijamy - ty teoretyzujesz, ja praktykuję przynajmniej, w tym wątku wink
Doprecyzuję, jeżeli nie mam aktów prawnych, mogę poruszać się tylko po drodze "prywatnej", którą ktoś mi użyczy. Tutaj nie ma żadnego pośpiechu złata jest tylko opóźnienie, a wręcz zacofanie. Nadrabiajmy stracony czas.

236

Jak dla mnie wprowadzi to chaos. Każdy każdego będzie podejrzewał i zamiast czuć się bezpiecznie to  będzie niepokój, linczowanie i na to też dzieci będą patrzały albo jak mama z tatusiem wyzywa sąsiada od zboków, bo ma tak samo na imię i nazwisko jak ktoś tam z tego rejestru. Wątpię, żeby to było ze zdjęciami i adresami, bo to się zmienia i nie przejdzie. Nie bronie tych zboków, ale to jest głupi pomysł. Ważne, że coś się dzieje w tym temacie tylko szkoda, że wszyscy się skupiają na pedofilach, a nie na ofiarach. Niby to ma działać zapobiegawczo, a tak na prawdę nie zda egzaminu, bo każdy może dobrać się do dziecka (ojciec/dziadek/ wujek /kuzyn/ obcy , któremu ufamy itp do córki/ syna). Miejmy oczy dookoła głowy i przede wszystkim rozmawiajmy i słuchajmy dzieci.

237 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-30 01:06:39)

zgubionemarzenia napisał/a:

Jak dla mnie wprowadzi to chaos.(...)

dziwne, bo przecież chaos to brak uporządkowania, a ustawa wprowadza pewien porządek, albo inaczej porządkuje stan chaosu, no ale każdy ma prawo do własnej interpretacji ...

tak na marginesie, jakie akty prawne obowiązywały przed omawianą ustawą?
czy brak tej ustawy był lepszym rozwiązaniem dotyczącym zapewnienia bezpieczeństwa przed pedofilią ?
inaczej: lepiej chronił (i kogo, ofiary czy pedofilii) ?

238

in_ka napisał/a:

dziwne, bo przecież chaos to brak uporządkowania, a ustawa wprowadza pewien porządek, albo inaczej porządkuje stan chaosu, no ale każdy ma prawo do własnej interpretacji ...

tak na marginesie, jakie akty prawne obowiązywały przed omawianą ustawą?
czy brak tej ustawy był lepszym rozwiązaniem dotyczącym zapewnienia bezpieczeństwa przed pedofilią ?
inaczej: lepiej chronił ?

Na pewno wprowadziłby chaos w moim umyśle (podejrzewam, że nie tylko moim). Dajmy na to jest taki rejestr. Jest sobie taka Pani Kowalska była zgwałcona jako dziecko i molestowana seksualnie całe dzieciństwo w skutek tego leczy się na fobie społeczną i wiele innych. Wyszła na prostą nie boi się wyjść do sklepu, który ma pięć kroków od domu. Dowiaduję się, że istnieje taki rejestr i co się rodzi w jej głowie? A, że boi się praktycznie wszystkiego to musi tam zajrzeć, bo będzie miała pewną wiedzę, która ją uchroni. Nagle przeczytała, że obok w bloku jakiś pan Nowak został skazany za gwałt i całą pracę z psychiatrą/psychologiem ..uj strzelił, bo już więcej nie wyjdzie. Oto mi chodziło może patrzę według własnych doświadczeń, ale mogę chyba swoją opinie wyrazić. Może dla niektórych to bajka, ale dla wielu osób rzeczywistość. Ani Państwo ani ustawa nie ochroni dziecka tylko ty sama to możesz zrobić i rejestr niewiele pomoże. To moje zdanie nikt nie musi się z nim zgadzać.

239 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-30 01:21:34)

adiaphora napisał/a:

ja chyba poproszę moderatorkę o bana, bo przy każdym poście 10 razy gryzę się w język, zanim cokolwiek napiszę.(...)
wyjątkowo nieprzyzwoite, żeby mając małe dzieci, sprzeciwiać się inicjatywie, która w zamyśle ma te dzieci chronić!

doszłam do tego samego miejsca wink
muszę odejść, z tego wątku i robić swoje, w realu,
jak można tak bardzo zabiegać, o dobre samopoczucie zbrodniarzy, nie myśląc, o szansie dla ofiar, chociaż jednej ofiary, którą dzięki prewencji uda się ochronić ...

240

in_ka napisał/a:
adiaphora napisał/a:

ja chyba poproszę moderatorkę o bana, bo przy każdym poście 10 razy gryzę się w język, zanim cokolwiek napiszę.(...)
wyjątkowo nieprzyzwoite, żeby mając małe dzieci, sprzeciwiać się inicjatywie, która w zamyśle ma te dzieci chronić!

doszłam do tego samego miejsca wink
muszę odejść, z tego wątku i robić swoje, w realu,
jak można tak bardzo zabiegać, o dobre samopoczucie zbrodniarzy, nie myśląc, o szansie dla ofiar, chociaż jednej ofiary, którą dzięki prewencji uda się ochronić ...

dlatego staram się omijać tego typu dyskusje szerokim łukiem, bo, jak pisałam, zawsze zlecą się ci strasznie przejęci losem pedofilów bardziej, niż losem dzieci, taka ich uroda. Mamy demokrację i wolność słowa, każdy może przejmować się kim chce i dbać o zdrowie i dobre samopoczucie kogo chce, nawet seryjnych morderców. Ale ja nie chcę się denerwować...

241

in_ka napisał/a:

jak można tak bardzo zabiegać, o dobre samopoczucie zbrodniarzy

Nie o ich dobre samopoczucie, tylko o to, by ich nie pozabijano gołymi łapami w ramach samosądu. Dla mnie to spora różnica.

242

in_ka napisał/a:

Kolejny raz, z uwagą przeczytałam i już wiem gdzie się mijamy - ty teoretyzujesz, ja praktykuję przynajmniej, w tym wątku wink
Doprecyzuję, jeżeli nie mam aktów prawnych, mogę poruszać się tylko po drodze "prywatnej", którą ktoś mi użyczy. Tutaj nie ma żadnego pośpiechu złata jest tylko opóźnienie, a wręcz zacofanie. Nadrabiajmy stracony czas.

Też czytam z uwagą. Twój wniosek wynika z innego rozumienia co jest teorią a co praktyką, przynajmniej w tym wątku. Mówimy o konkretnym projekcie aktu prawnego, ogólnie dostępnym w jednakowym brzmieniu. Nie potrzebujesz przecież drogi "prywatnej", wystarczy, że przeczytasz co w nim jest. Przeczytałam i się odniosłam, skoro jest to teoretyzowanie to ok. Ty nie odniosłaś się, skoro jest to praktyka, to też ok. Skoro jest opóźnienie, czy wręcz zacofanie to nadrabiamy stracony czas byle jak, byle czym? Nie ma to znamion działań pozorowanych?
Stanowisko swoje wyraziłam jasno, skoro nie ma konkretnych kontrargumentów, które mogłabym rozważyć, trudno.
Co do samej praktyki w temacie przestępczości seksualnej wobec dzieci czy z udziałem dzieci to nie byłam ofiarą. Widok ekshibicjonisty, który wiele małych dziewczynek ma za sobą nie zrobił wyrwy w mojej psychice. Mam natomiast dzieci i to również małe, parę lat temu zawodowo dość intensywnie stykałam się z tym problemem. W szkole moich córek był katecheta - pedofil.  Do tego dochodzi również coś takiego jak empatia i wewnętrzny kompas. To wszystko upewnia mnie w stanowisku, że nie nadrabiamy straconego czasu.  Zmierzenia się z problemem nawet nie dotyka projektowana ustawa. Jedyne co robi, to porusza temat i jak można tu przeczytać uspokaja tych, którzy na skutek projektu dostrzegli problem i zaczęli się bać. To niewątpliwie plus projektu. Pozostaje mieć nadzieję, że problemu w taki sposób nie zamyka.  I uwierz nie tylko dla Ciebie i adiaphory bezpieczeństwo dzieci jest najważniejsze. Wniosek, że wątpliwości wobec rejestru w takim kształcie równoznaczne są z przejęciem się bardziej losem zwyrodnialców niż dzieci jest delikatnie pisząc, nieuprawniony.

243

złata napisał/a:

I uwierz nie tylko dla Ciebie i adiaphory bezpieczeństwo dzieci jest najważniejsze. Wniosek, że wątpliwości wobec rejestru w takim kształcie równoznaczne są z przejęciem się bardziej losem zwyrodnialców niż dzieci jest delikatnie pisząc, nieuprawniony.

No właśnie...

244

złata napisał/a:

Odniosę się jeszcze tylko do tego zdania, bo mam wrażenie braku zrozumienia mojego przekazu.
"Prywatnie" policja informuje nie dlatego, że pedofil może zostać, w placówce oświatowej zatrudniony (chociaż też zdarzały się takie przypadki) ale dlatego, żeby wzmóc kontrolę bezpieczeństwa wokół miejsc, gdzie taki pedofil może się pojawić oraz poinformować rodziców znowu "drogą prywatną", o takim zagrożeniu.
Zdarzały i zdarzają się niestety przypadki aktów molestowania, w pobliżu placówek oświatowych jak i również na ich terenie.
Proponowane rozwiązania, w naszym kraju są "lajcikowe", w stosunku do rozwiązań prawnych, w innych krajach demokratycznych, a i tak wzbudzają tyle kontrowersji, zadziwiające.

245 Ostatnio edytowany przez EasyRider88 (2016-01-30 10:33:01)

Rozumiem rejestr pedofilów, jestem za. Bo w odróżnieniu do kobiet, dzieci nie potrafią się bronić, są po prostu bezbronne.
Ale rejestr gwałcicieli? To może jeszcze rejestr narkomanów, złodziei? Dlaczego tylko gwałcicieli?
Tylko pytanie z skąd wezmą na to pieniądze.

246

uciąć jaja, parówke i po problemie

247 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2016-01-30 17:09:44)

Był chyba taki pomysł jeszcze za poprzedniej kadencji sejmu.
Promowała go bodajże partia Ruch Palikota.
Nawet mieli stronę gotowa ale ona bardziej była w temacie pedofilia wśród księży.

Prawo jest dosyć skomplikowane bo z jednej strony dane osobowe.
Z innej przedawnienie czy chyba czyszczenie rejestru.
Z tych powodów np nauczycielka która zakatowała dziecko po x latach znowu dostała prace w około-edukacji.

Moim zdaniem taki rejestr jakie może mieć zastosowanie ?
Zbierze się kilka osób które nie będzie chciało czuć niepewności i co spali mu chałupę ?

Moim zdaniem to nierealny pomysł.
W przypadku pedofilów najlepsze byłoby dożywocie.
Ale jest też tak ze zarówno sprawy za gwałt jak i te za pedofilie mogą być nie do końca zgodne z prawdą.
Nawet sprawy o dożywocie okazuje się ze czasami sprawca nie jest sprawca.

Mógłby być jakiś rejestr ale taki że instytucje które zatrudniają osoby do pracy i wymagają specyficznych kompetencji.
Mogłyby wysłać zapytanie do takiego rejestru a wyroki nie ulegałyby zatarciu.
Jeżeli byłoby to regulowane ustawowo ze pracodawca ma obowiązek sprawdzić takie dane to to ma sens.

248

jestem za jak ktos dokonuje takich czynów to ujawnienie danych jest jak dla mnie śmieszną karą w porównaniu do tego co ciągnie się za ofiarą tego typu przestępstwa

249

robercik_92 napisał/a:

jestem za jak ktos dokonuje takich czynów to ujawnienie danych jest jak dla mnie śmieszną karą w porównaniu do tego co ciągnie się za ofiarą tego typu przestępstwa

Samo ujawnienie danych to faktycznie śmieszna kara. Ale może ciągnąć za sobą gorsze konsekwencje.

250

Dla typowych recydywistów myślę że tak.
Ale ile osób jest w Polsce skazanych z pomówienia, czy z wymuszenia zeznań?
To nie jest jakiś mały procent i każdy Policjant o tym wie.
W więzieniach jest wielu niewinnych ludzi.
Nie większość ale wielu.
Więc rejestr recydywistów tak.
Ogólnodostępny?
Nie.

251

Cyngli napisał/a:
robercik_92 napisał/a:

Samo ujawnienie danych to faktycznie śmieszna kara. Ale może ciągnąć za sobą gorsze konsekwencje.

Powinno nieść gorsze konsekwencje. Każdy dorosły człowiek odpowiada za swoje czyny więc powinien być przygotowany na konsekwencje, jak ktoś pali musi się liczyć z tym że nie dożyje do starości bo po drodze może mu się przyczepić jakaś choroba. Życie to sztuka wyborów które maja wpływ na to co się będzie z nami działo w przyszłości bez względu czy to były dobre czy złe wybory.

252

robercik_92 napisał/a:
Cyngli napisał/a:
robercik_92 napisał/a:

Powinno nieść gorsze konsekwencje. Każdy dorosły człowiek odpowiada za swoje czyny więc powinien być przygotowany na konsekwencje, jak ktoś pali musi się liczyć z tym że nie dożyje do starości bo po drodze może mu się przyczepić jakaś choroba. Życie to sztuka wyborów które maja wpływ na to co się będzie z nami działo w przyszłości bez względu czy to były dobre czy złe wybory.

Oczywiście. Konsekwencją powinna być właśnie kara wymierzona przez sąd, a nie lincz, czy przemoc wymierzona przez lokalną lub nie społeczność.

253

jak najbardziej jestem za ponieważ kary za pedofilię sa za małe. sama znam przypadem sprzed roku- gdzie sasiad molestował dziewczynkę 13 let Rodziny się dobrze znały, często razem spedzali sylwestra, ciociowali ,wójkowali. Pewnego feralnego dnia sąsiad mocno podpity stałw kłatce i jak owa dziewczynka wychodziła zatrzymał ją. zaczoł prawić dziwne komentzrze że jej piersi ładnie rosną itd, że juz taka kobieta z niej., potem dotykał po miejscach intymnych. dziewczynka odepchneła go, wyrwała się i pobiegła do rodziców...sprawa 1, 2 , 3 . badania psychologiczne, jego zeznania co chwila inne, że młoda kłamie bo chciała kase. policja zaczyna go poszukiwac i cóż....okazuje się ze ukrywa się u jednej ze swych dorosłycg córek. nawet podawał się jak go złapali za kogo innego. trafia do aresztu. W tym czasie jego córki - dorosłe juz wyzywają molestowaną sąsiadke od k**********, dz**********. a na to nic. A dziewczynka całe wakacje spędza u psychologa i u dziadków bo nie chce być drzwi w drzwi z rodziną pedofila. Zapada wyrok skazujący bo na ubraniu dziewczynki znajdują jego pot. 2 lata. ...już wyszedł i teraz mi powiedzcie że to jest normalne. Pedofil mieszka za ściana swojej ofiary, nikt nic z tym nie robi. Jakby nigdy nic wraca do społeczeństwa i rozpowiada jak to małolata nakłamała w sądzie. ...jaki morał? Powinni takich za jaja wieszać. Rejestr do dobra rzecz- jawny pwienien byc gdzie mieszka w mieście, jak się nazywa i jak wygląda żeby innego nie spotkąło to samo skoro wymiar sprawiedliwości sobie z pedofilami nie umie poradziać...pozdrawiam pana Wieczorka

254

Jestem ZA. Traktowałabym jako poczatek drogi z klarownym przekazem : potępiamy pedofilii.

255 Ostatnio edytowany przez Naprędce (2016-01-31 00:14:45)

Nie wyrobiłem sobie zdania na temat otwartej części rejestru (bo zamkniętą uważam za dobry pomysł) ale przy okazji sprawdziłem statystyki odnośnie skazań w sprawach dot. przestępstw seksualnych na nieletnich i to było raczej niemiłe doświadczenie.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to polecam stronę Ministerstwa Sprawiedliwości:
https://isws.ms.gov.pl/pl/baza-statysty … eloletnie/
plik: "Skazania prawomocne – dorośli wg rodzajów przestępstw i wymiaru kary w latach 2008-2014"

Subiektywny wybór z roku 2014:
Art 197 paragraf 3 punkt 1 = zbiorowy gwałt na nieletn. = 3 przypadki w tym 1 w zawiasach (?!)
Art 197 par 3 pkt 2 = gwałt na nieletn.   = 60 przypadków, w tym 9 w zawiasach
Jak widać można być skazanym za gwałt (nawet zbiorowym) na dzieciaku  i pójść sobie po ogłoszeniu wyroku do domu.

Seksualne wykorzystanie małoletniego (art. 200)
§ 1. Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.   
= 592 przypadki, w tym 393 w zawiasach  (zazwyczaj 2 lata), żeby było ciekawiej minimalna wysokośc to niby 2 lata ale w 37 przypadkach było to poniżej tych dwóch lat...

Pornografia (art. 202)
§ 4. Kto utrwala treści pornograficzne z udziałem małoletniego poniżej lat 15, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10. (rozumiem to jako kręcenie filmów, robienie zdjęć?)
7 skazanych, wszyscy w zawiasach, kary od 6 miesięcy do 2/3 lat

majkaszpilka napisał/a:

Jakie są zapisy?
Przestańcie gdybać.

Były linki podawane, ten może najwygodniejszy:
http://www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/druk.xsp?nr=189

256

Cyngli napisał/a:
MamaMamusia napisał/a:
Cyngli napisał/a:

A do takiej pracy nie wymagają zaświadczenia o niekaralności?

Ciężki temat.
Uważam dalej, że można uniknąć ryzyka bez segregacji i szufladkowania ludzi.

Może kompromis - zapisuję mojego syna na zajęcia na basenie w weekend, kiedy to będę mogła mu towarzyszyć i przyglądać się np. z widowni.
Nie cierpi na tym dziecko, ani nie dyskryminuję nikogo.

MamusiaMamusia, równie dobrze Twój najlepszy kumpel ze szczenięcych lat może mieć takie skłonności. Każdy może... To może zabunkrujemy się w domach, strach wychodzić...

Jasne, że skłonności pedofilskie może mieć ktoś z mojego otoczenia, ostatnia osoba, którą bym o to podejrzewała. wiem jak ważne jest uświadamianie dziecka, rozmowa, tłumaczenie, budowanie poczucia bezpieczeństwa i zaufania. Tak, trzeba być czujnym i uważnym zawsze. Tylko że pozwolić dziecku na kontakt z osobą z taką przeszłością, to jest tak jakby położyć je obok śpiącego lwa  i mieć nadzieję, że się nie obudzi. Tu nie chodzi o czujność ale o świadomość. To znaczy - jestem ostrożna zawsze, ale chciałabym wiedzieć czy ten miły pan z basenu nie jest uśpionym lwem. No bez względu na szufladkowanie, segregacje itp, ja chciałabym wiedzieć.

Kompromis, o którym mówisz jest możliwy do pewnego etapu. Jedenastoletniemu chłopcu już raczej  nie będziesz towarzyszyć na basenie....Nie pojedziesz z dzieckiem na każde kolonie, nie będziesz mogła uczestniczyć w jego zajęciach pozalekcyjnych, kursach językowych, oazach, treningach itp...Póki dziecko jest małe , twój parasol ochronny wystarczy, z czasem jednak to sie będzie zmieniać

257

dadziana napisał/a:

..sprawa 1, 2 , 3 . badania psychologiczne, jego zeznania co chwila inne, że młoda kłamie bo chciała kase. policja zaczyna go poszukiwac i cóż....okazuje się ze ukrywa się u jednej ze swych dorosłycg córek. nawet podawał się jak go złapali za kogo innego. trafia do aresztu. W tym czasie jego córki - dorosłe juz wyzywają molestowaną sąsiadke od k**********, dz**********. a na to nic. A dziewczynka całe wakacje spędza u psychologa i u dziadków bo nie chce być drzwi w drzwi z rodziną pedofila. Zapada wyrok skazujący bo na ubraniu dziewczynki znajdują jego pot. 2 lata. ...już wyszedł pozdrawiam pana Wieczorka

No, i dokładnie o to i parę innych kwestii chodzi.
Ten pan do proponowanego rejestru dostępnego ogółowi i tak, by nie trafił. Byłby tam, gdyby zrobił to jeszcze raz i "złapali" go na recydywie.
A co, by Twoim zdaniem się zmieniło w podejściu sąsiadów do pana Wieczorka, gdyby trafił do rejestru? Zmieniłoby to postrzeganie go przez sąsiadów, którzy jak piszesz i tak wszystko wiedzą? To ważne w aspekcie kwestii linczu.

Naprędce, do publicznego - nie maja trafić gwałciciele (zbiorowi) ani ci co gwałcą nieletnie z podanych przez Ciebie statystyk.
Te czyny z art. 200 obejmują też sytuacje, gdy 17 - latek współżyje (obcuje) ze swoją dziewczyną, która ma mniej niż 15 lat albo gdy jakiś młodzieniec "obmacuje"(inne czynności seksualne) taką dziewczynkę w disco. Przy tym przestępstwie nie ma znaczenia, czy wiedział ile ma lat i czy ona się na to zgadzała, czy nie. Karany jest czyn a ewentualna zgoda ma wpływ na wymiar kary. Stąd może też te zawiasy. Podobnie z utrwalaniem treści pornograficznych - robisz sobie  niedwuznaczne zdjęcia ze swoją młodziutką dziewczyną - utrwalasz treści pornograficzne, nie ma zmiłuj ( a pomysły młodzież ma). Wg projektu ustawy trafiasz do rejestru z ograniczonym dostępem potocznie już zwanym "rejestrem pedofili i gwałcicieli" , a tam tylko po tych zawiasach czy warunkowym umorzeniu będzie można się domyśleć, że to o to mogło chodzić. Tak samo jak z podanymi przez Ciebie statystykami, pewnie będzie zdziwienie, że za czyn z art..., z udziałem małoletniej tak mało dostałeś, bo opisu czynu, okoliczności, tam nie będzie (to akurat jeżeli chodzi o gwałty czy pedofilię jest ok) . Myślisz, że komuś się będzie chciało sprawdzać o co dokładnie chodziło? 

BTW ustawa pewnie przejdzie, warto dzieci informować, żeby nie "szalały" z fotkami na fejsie i żeby ewentualny "pierwszy raz" zachowały dla siebie. 
PS. Lustro, dlaczego znikasz?

258 Ostatnio edytowany przez Animus (2016-01-31 16:44:43)

bozka_krakow napisał/a:

Jestem ZA. Traktowałabym jako poczatek drogi z klarownym przekazem : potępiamy pedofilii.

Witam Hiszpańską Inkwizycję.

Olinka napisał/a:

Naprawdę wierzysz w resocjalizację gwałcicieli i pedofilów?
.

To nie jest problem wiary, ale danych, które wyraźnie wskazują, że terapia pedofilów daje zerowe wyniki. A to znaczy, że nie znamy przyczyn tego zjawiska.

Skoro nie znamy przyczyn, to rejestr także tu nie pomoże.

Kto zaręczy, że na listę gwałcicieli i pedofilów nie będą trafiali przeciwnicy polityczni albo nie będą tam trafiali pedofile nie ze swojego ugrupowania? To moja najważniejsza wątpliwość.

Druga wątpliwość jest taka, że ludzie są do siebie podobni. Jeśli nie będzie można jednoznacznie zidentyfikować delikwenta (z imienia, nazwiska i miejsca zamieszkania) to lincz na sobowtórach gotowy.

Jeśli ktoś nie doceni tego argumentu, to polecam mu sprawdzić sobowtórów znanych osób.

Wniosek: pomysł pod publiczkę, który przyniesie więcej nieszczęść niż pożytku. Ale cóż, jak głowa, takie pomysły.

259 Ostatnio edytowany przez Paweło (2016-01-31 16:43:06)

Ciekawe czy księża będą tym objęci big_smile
Praktycznie wyroki w zawiasach bądź samobójstwa w więzieniach.

260 Ostatnio edytowany przez Naprędce (2016-01-31 18:58:55)

Złata, wiem kto ma trafić do publicznego. Podałem statystyki na marginesie tej dyskusji bo byłem zbulwersowany tymi danymi mimo, że zdaję sobie sprawę że pod jednym paragrafem mogą się kryć różne bardzo różniące się wagą przypadki.

Nie rozumiem obaw, że będzie dochodziło do linczów. Przecież dane z tego rejestru nie pozwalają za bardzo na jednoznaczną identyfikację. Kto normalny rzuci się na kogoś, którego tylko podejrzewa o jakieś czyny?
Osobiście rozszerzyłbym jawny o gwałcicieli na nieletnich (czyli wszystkie pkty art 197 dot. nieletnich) dodałbym wszystkie dane (czyli te które mają być w ograniczonym) ALE przed umieszczeniem dałbym tym ludziom do wyboru:
- albo jesteś pod nieustanną kontrolą i jednocześnie się leczysz i "lądujesz" w ograniczonym
- albo wszystkie Twoje dane są aktywowane w jawnym

Co do rejestru ograniczonego, to jego stworzenie uzasadniane jest (z tego co zrozumiałem) faktem że Krajowy Rejestr Karny nie jest przystosowany do obsługi nowych rozwiązań.
Ogólnie są dwie grupy instytucji, które będą mogły korzystać z tego rejestru- pierwsza: sądy, policja, prokuratura, kuratorzy itp., druga- instytucje, na których będzie ciążył obowiązek prześwietlenia kandydata pod kątem jego ewentualnej przeszłości kryminalnej na tle seksualnym.
Tak więc informacja na temat tego 17-latka i setek innych osób umieszczonych w rejestrze nie będzie "wyciągana" dopóki... nie zechcą pracować w instytuacjach, które mają do czynienia z dziećmi.
A jeżeli zechcą, no sorry - nie świadczy to dobrze o ich intencjach, czyż nie?

Trudno mi przyjąć argument o tym, że rejestr już jest potocznie tak a nie inaczej nazwany. To nie jest wina wnioskodawcy. Czy niedbałość dziennikarzy ma być powodem zakończenia prac nad tą lub jakąkolwiek inną ustawą?

Obawiasz się, że wszyscy w ograniczonym rejestrze zostaną wrzuceni do jednego worka... Cóż, nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że choćby po sygnaturze sprawy (to będzie w rejestrze) można dotrzeć do uzasadnienia (szczegółów) wyroku.
Tak czy inaczej nie ma to znaczenia w świetle tego co już pisałem- te informacje mają być pobierane w konkretnych uzasadnionych przypadkach przez instytucje, a nie przez panią Krysię z sekretariatu, która akurat się nudzi.

Posty [ 196 do 260 z 295 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Rejestr gwałcicieli i pedofilów - jesteście za czy przeciw?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024