Rejestr gwałcicieli i pedofilów - jesteście za czy przeciw? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Rejestr gwałcicieli i pedofilów - jesteście za czy przeciw?

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 195 z 295 ]

131

Odp: Rejestr gwałcicieli i pedofilów - jesteście za czy przeciw?
Cyngli napisał/a:

Medycyna idzie do przodu, może w przyszłości będzie można stwierdzić, czy taki pedofil powtórzy swój czyn, czy nie...

Może, w przyszłości.
Jesteśmy tu i teraz, dlatego trzeba wprowadzać rozwiązania podnoszące poziom bezpieczeństwa, w obecnej rzeczywistości.

Zobacz podobne tematy :

132

ja chyba poproszę moderatorkę o bana, bo przy każdym poście 10 razy gryzę się w język, zanim cokolwiek napiszę. Nie mogę w takich tematach zachować spokoju, zwłaszcza gdy czytam co tu niektórzy wypisują. Jakby byli zupełnie  oderwani od rzeczywistości... Nie potrafię z takimi dyskutować, bo oni mają swoje utopijne wizje. Chyba tylko brutalna rzeczywistość może sprawić, że otrząsną się z tych halucynacji. Ale z dwojga złego wolę już, żeby tkwili w swoich samarytańskich klimatach niż doświadczyli koszmaru na własnej skórze, bo sama jestem matką i nie mogę nawet sobie wyobrazić tego piekła...
Ale to jest naprawdę (używając wielkiego eufemizmu) wyjątkowo nieprzyzwoite, żeby mając małe dzieci, sprzeciwiać się inicjatywie, która w zamyśle ma te dzieci chronić!

133

Moim zdaniem jednak taki rejestr mógłby być dobry. To jest wielka zbrodnia zgwałcić kogoś czy skrzywdzić dziecko. Tylko trzeba, by dłużej nad tym pomyśleć i dobrze sformułować, bo z drugiej strony, jeśli faktycznie byłoby bardzo dobre leczenie, to można by się nad tym zastanowić. Tylko wtedy on musiałby chcieć tego i musiałoby to być pewne, że leczenie jest skuteczne i po wyjściu z więzienia i tak powinien być kontrolowany, wiadomo. Być może jedni mieliby szansę, inni nie, ale to właśnie musiałoby być dobre leczenie, jeśli w USA jest skuteczne, to takiego spróbować. Problem w tym, że pewnie wielu z nich nie chce się zmienić, ale pewnie i tacy co chcą też są. No i nie jest to proste, bo z tego co wiem u nich choćby sama budowa mózgu jest inna, bo zaczynają analizować to i jest to widoczne. Budowy mózgu się nie zmieni, ale w jakimś tam stopniu można panować, jakieś leczenie, ale właśnie jest to trudne.

134 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-28 19:05:16)

adiaphora napisał/a:

ja chyba poproszę moderatorkę o bana, bo przy każdym poście 10 razy gryzę się w język, zanim cokolwiek napiszę. Nie mogę w takich tematach zachować spokoju, zwłaszcza gdy czytam co tu niektórzy wypisują. Jakby byli zupełnie  oderwani od rzeczywistości... Nie potrafię z takimi dyskutować, bo oni mają swoje utopijne wizje. Chyba tylko brutalna rzeczywistość może sprawić, że otrząsną się z tych halucynacji. Ale z dwojga złego wolę już, żeby tkwili w swoich samarytańskich klimatach niż doświadczyli koszmaru na własnej skórze, bo sama jestem matką i nie mogę nawet sobie wyobrazić tego piekła...
Ale to jest naprawdę (używając wielkiego eufemizmu) wyjątkowo nieprzyzwoite, żeby mając małe dzieci, sprzeciwiać się inicjatywie, która w zamyśle ma te dzieci chronić!

To po co wchodzisz w takie tematy, skoro wiesz, że nie potrafisz spokojnie podyskutować? smile
Nie wchodź i po sprawie.

I nie martw się, potrafię ochronić swoje dziecko.

-------------------

Truskaweczko, ja właśnie chciałabym dla takich ludzi przymusowego leczenia.

135

A w jakim kształcie jest ten rejestr?Co zawiera i czego konkretnie dotyczą jego zapisy?Ktoś zna szczegóły?
Bo to ma ogromne znaczenie, dla wydania własnej opinii.

136

majkaszpilka napisał/a:

A w jakim kształcie jest ten rejestr?Co zawiera i czego konkretnie dotyczą jego zapisy?Ktoś zna szczegóły?
Bo to ma ogromne znaczenie, dla wydania własnej opinii.

cslady napisał/a:

Konkretnie rejestry mają być dwa: jeden z ograniczonym dostępem oraz drugi - publiczny. W rejestrze publicznym ma zabraknąć danych o miejscu zamieszkania, ale pozostanie zdjęcie skazanego.

Imię, nazwisko i zdjęcie. Do wglądu publicznego.

137 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-28 19:12:40)

Cyngli napisał/a:

(...) ja właśnie chciałabym dla takich ludzi przymusowego leczenia.

I co dalej, jak wyleczyć nie można ?
Leczyć, w odosobnieniu aż do śmierci?
Pomyśl, o problemie tak jak, o alkoholizmie. Tak trochę na skrót ale można zobrazować.

138 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-28 19:14:19)

in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:

W Stanach pracują nad tym i mają dobre wyniki.

Lepiej leczyć, niż skazywać na śmierć, lincz czy kastrację, jak tutaj niektórzy proponowali.
Zdaję sobie sprawę, jak to brzmi. Po prostu nie uznaję zwalczania przemocy przemocą. I tyle.

139

Cyngli napisał/a:
in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Lepiej leczyć, niż skazywać na śmierć, lincz czy kastrację, jak tutaj niektórzy proponowali.

Czyli izolacja od społeczeństwa, tak to rozumiem.

140 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-28 19:16:03)

in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:
in_ka napisał/a:

Czyli izolacja od społeczeństwa, tak to rozumiem.

Izolacja do czasu, aż specjalista orzeknie, że delikwent nie sprawia już zagrożenia. Równolegle terapia.
Pisałam wczoraj o ośrodku pół-otwartym w Stanach. Tam z powodzeniem się leczy różne dewiacje.

141 Ostatnio edytowany przez _miszmasz (2016-01-28 19:16:45)

Mnie serio dziwi, że kobiety, matki nie potrafią tutaj się zgodzić i powiedzieć jasno, że trzeba tępić takich zwyrodnialców.
Ja już ostatni raz powtórzę, że ktoś kto dobiera się do bezbronnych dzieci nie powinien otrzymać drugiej szansy, bo po prostu nie zasługuje. Kryminał bez ochronki, normalnie do celi kilkuosobowej, a tam tak jak za dawnych czasów już by zrobili z nimi porządek.

142 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-28 19:18:17)

Wkleję jeszcze raz, nie zaszkodzi Cyngli czytałaś?
http://www.law.uj.edu.pl/users/kryminol … 87-....pdf

Cyngli napisał/a:

Izolacja do czasu, aż specjalista orzeknie, że delikwent nie sprawia już zagrożenia. Równolegle terapia.
Pisałam wczoraj o ośrodku pół-otwartym w Stanach. Tam z powodzeniem się leczy różne dewiacje.

Tam są Cyngli rejestry masz świadomość tego.

143 Ostatnio edytowany przez majkaszpilka (2016-01-28 19:21:54)

Nie,nie...

Nie chodzi mi o rozwiązania wprowadzone na terenie UE czy USA.

Chciałam zapoznać się z projektem,który będzie obowiązywał w PL.
Macie jakieś linki?

EDIT: wiecie,że na terenie USA, jest to 2% populacji?

144

in_ka napisał/a:

Wkleję jeszcze raz, nie zaszkodzi Cyngli czytałaś?
http://www.law.uj.edu.pl/users/kryminol … 87-....pdf

Nie czytałam.

_miszmasz_ napisał/a:

Mnie serio dziwi, że kobiety, matki nie potrafią tutaj się zgodzić i powiedzieć jasno, że trzeba tępić takich zwyrodnialców.
Ja już ostatni raz powtórzę, że ktoś kto dobiera się do bezbronnych dzieci nie powinien otrzymać drugiej szansy, bo po prostu nie zasługuje. Kryminał bez ochronki, normalnie do celi kilkuosobowej, a tam tak jak za dawnych czasów już by zrobili z nimi porządek.

Ja nie jestem za tym, by tępić kogokolwiek. Gdyby każdy myślał tymi kategoriami, to już dawno mielibyśmy anarchię.
Od sądzenia są sądy.
Ja po prostu nie popieram przemocy.

145 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-28 19:30:52)

majkaszpilka napisał/a:

Zgodnie z projektem ustawy, zostanie utworzony rejestr sprawców przestępstw na tle seksualnym, który będzie składał się z dwóch baz: rejestru z dostępem ograniczonym i rejestru publicznego, do którego dostęp będzie powszechny i bez ograniczeń.

Na pierwszej liście znajdą się dane osób skazanych prawomocnymi wyrokami za przestępstwa na tle seksualnym oraz osób, wobec których warunkowo umorzono postępowanie. Do tego rejestru będą mieli dostęp sędziowie, policja i prokuratura, a także Służba Celna, Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego i Centralnego Biura Antykorupcyjnego. W przypadku administracji rządowej i samorządowej z kolei te instytucje, które zatrudniają osoby do pracy z dziećmi. Zostaną one zobowiązane do sprawdzania w rejestrze osób starających się o tego rodzaju pracę.

W jawnym rejestrze - dostępnym dla wszystkich obywateli - znajdą się nazwiska skazanych za gwałt ze szczególnym okrucieństwem popełniony wobec nieletnich poniżej piętnastego roku życia oraz dane recydywistów seksualnych.
Rząd zapowiada, że zostanie stworzona policyjna mapa zagrożeń przestępstwami na tle seksualnym. Mapa będzie zawierać aktualne informacje o miejscach szczególnego zagrożenia. Ma być udostępniana do publicznej wiadomości na stronach internetowych Biuletynu Informacji Publicznej Komendy Głównej Policji

146

Cyngli napisał/a:

ok, tylko umieszczenie pedofila w rejestrze nie jest aktem przemocy ...

147 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-28 19:33:50)

in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:

ok, tylko umieszczenie pedofila w rejestrze nie jest aktem przemocy ...

Ale ja w tej odpowiedzi nie odnosiłam się w żaden sposób do rejestru, tylko do tej wypowiedzi:

_miszmasz_ napisał/a:

148

Cyngli napisał/a:

Ale ja w tej odpowiedzi nie odnosiłam się w żaden sposób do rejestru.

Ale ja się odniosłam do twojego weta wobec rejestru, kontynuując naszą dzisiejsza dyskusję.

149

in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Ale ja w tej odpowiedzi nie odnosiłam się w żaden sposób do rejestru.

Ale ja się odniosłam do twojego weta wobec rejestru, kontynuując naszą dzisiejsza dyskusję.

Jakoś rano pisałam, że byłabym skłonna zaakceptować ten rejestr, pod warunkiem, że nie będzie on wykorzystywany w celu linczowania tych ludzi.
A to mi się wydaje nierealne.

150 Ostatnio edytowany przez _miszmasz (2016-01-28 19:38:25)

Cyngli, ja też nie popieram przemocy, ale zależy w stosunku do kogo.

2 razy byłem świadkiem jak typy bili kobiety. Raz w Austrii pod jakimś sklepem(ciapaty), raz w Polsce w knajpie. Myślisz, że dzwoniłem po policję? Nie, sam wymierzyłem sprawiedliwość i obiłem im mordy. Jedna płakała i skoczyła mi na plecy, że mam go zostawić, chyba lubiła jak ją ktoś bije. Takie kozaczki, a prosili by ich nie bić już.

Z niektórymi się ma co cackać, policja by przyjechała, pospisywali by dane takiego frajera i na tym by się pewnie zakończyło.

151

in_ka napisał/a:
majkaszpilka napisał/a:

Zgodnie z projektem ustawy, zostanie utworzony rejestr sprawców przestępstw na tle seksualnym, który będzie składał się z dwóch baz: rejestru z dostępem ograniczonym i rejestru publicznego, do którego dostęp będzie powszechny i bez ograniczeń.

Na pierwszej liście znajdą się dane osób skazanych prawomocnymi wyrokami za przestępstwa na tle seksualnym oraz osób, wobec których warunkowo umorzono postępowanie. Do tego rejestru będą mieli dostęp sędziowie, policja i prokuratura, a także Służba Celna, Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego i Centralnego Biura Antykorupcyjnego. W przypadku administracji rządowej i samorządowej z kolei te instytucje, które zatrudniają osoby do pracy z dziećmi. Zostaną one zobowiązane do sprawdzania w rejestrze osób starających się o tego rodzaju pracę.

W jawnym rejestrze - dostępnym dla wszystkich obywateli - znajdą się nazwiska skazanych za gwałt ze szczególnym okrucieństwem popełniony wobec nieletnich poniżej piętnastego roku życia oraz dane recydywistów seksualnych.
Rząd zapowiada, że zostanie stworzona policyjna mapa zagrożeń przestępstwami na tle seksualnym. Mapa będzie zawierać aktualne informacje o miejscach szczególnego zagrożenia. Ma być udostępniana do publicznej wiadomości na stronach internetowych Biuletynu Informacji Publicznej Komendy Głównej Policji

Rozumiem zatem,że na takiej liście nie znajdzie się siedemnastolatek,który współżył ze swoją małoletnią(mniej niż 15 lat) partnerką?

Wypadałoby zagłębić się w szczegóły tego zapisu.Bo jeżeli tylko chodzi o to,co konkretnie przytoczyłaś, to jestem za takowym.Jeżeli natomiast są tu inne kwestie,takie chociażby o jakim wspomniałam,to byłabym przeciw.To nie może być projekt robiony ad hoc.I wrzucanie wszystkich do jednego wora,byłoby dość niesprawiedliwe.Zwyczajne łamanie żyć...np.młodym ludziom.Trzeba znać konkrety,i robić prawo z głową...nie z widzimisię większości,szczególnie tej mało doinformowanej.

152 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-28 19:52:07)

Cyngli napisał/a:

Jakoś rano pisałam, że byłabym skłonna zaakceptować ten rejestr, pod warunkiem, że nie będzie on wykorzystywany w celu linczowania tych ludzi.

O kochana rano tak nie pisałaś, no powiedzmy po południu zaczęłaś trochę zmieniać zdanie wink

153 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-28 19:41:58)

in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:

O kochana rano tak nie pisałaś, no powiedzmy po południu zaczęłaś trochę zmieniać danie ;

A co to za różnica? smile

154 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-28 19:47:34)

Cyngli napisał/a:

Zasadnicza, bo to pokazuje, że zmieniłaś podejście do tematu na przestrzeni czasu i pod wpływem dyskusji  wink
Ale przyznam, że mnie się chyba też coś pokręciło, bo przecież rozmowa zainicjowała się wczoraj.

155

in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Zasadnicza, bo to pokazuje, że zmieniłaś podejście do tematu na przestrzeni czasu i pod wpływem dyskusji  wink
Ale przyznam, że mnie się chyba też coś pokręciło, bo przecież rozmowa zainicjowała się wczoraj.

Tylko krowa nie zmienia poglądów tongue

156 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2016-01-28 19:56:11)

Cyngli napisał/a:
in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Zdaję sobie sprawę, jak to brzmi. Po prostu nie uznaję zwalczania przemocy przemocą. I tyle.

Jakie tam jest leczenie? Psychoterapia i chemiczna kastracja? Coś kiedyś słyszałam i to może czasem skuteczne, ale właśnie zdecydowanie musi on chcieć tego i nie chcieć już nigdy nikogo skrzywdzić.

157 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-28 20:00:22)

truskaweczka19 napisał/a:

ale właśnie zdecydowanie musi on chcieć tego i nie chcieć już nigdy nikogo skrzywdzić.

Oni chcą naprawdę i płaczą, że dzieci krzywdzą ale potem powtarzają pedofilskie czyny. Bo to jest trudny i złożony problem. Tak jak trudne jest panowanie czy zapanowanie nad popędem.

158

Cyngli napisał/a:
in_ka napisał/a:

Jakie tam jest leczenie? Psychoterapia i chemiczna kastracja? Coś kiedyś słyszałam i to może czasem skuteczne, ale właśnie zdecydowanie musi on chcieć tego i nie chcieć już nigdy nikogo skrzywdzić.

Oglądałam jakiś czas temu film dokumentalny, ale tam nie było mowy o kastracji chemicznej.

159

Przede wszystkim...
To jest dewiacja,której "wyleczyć" się zwyczajnie NIE DA.

160

majkaszpilka napisał/a:

Przede wszystkim...

Nikt nie pisze o wyleczeniu. Tylko o nauczeniu się życia z tym w taki sposób, by nikomu nie zagrażać.

161

Cyngli napisał/a:
majkaszpilka napisał/a:

Przede wszystkim...

Nikt nie pisze o wyleczeniu. Tylko o nauczeniu się życia z tym w taki sposób, by nikomu nie zagrażać.

Obawiam się,że nie jest to możliwe.

162 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-28 20:39:39)

majkaszpilka napisał/a:
Cyngli napisał/a:
majkaszpilka napisał/a:

Przede wszystkim...

Obawiam się,że nie jest to możliwe.

Oglądałam dokument, w którym Amerykanie udowadniają właśnie, że jest.
Z tym, że pedofile są pod specjalistyczną opieką, muszą się meldować, etc.

163 Ostatnio edytowany przez majkaszpilka (2016-01-28 20:56:12)

Być może,ciągły nadzór.
Co nie znaczy wcale,że jest to forma leczenia.To kontrola.A wiadomo jakie to potrafi mieć skutki,jak nawet chwilowo tej kontroli nie ma.
Mózgu nie da się wyleczyć,niestety.

164 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-28 21:09:08)

majkaszpilka napisał/a:

Być może,ciągły nadzór.
Co nie znaczy wcale,że jest to forma leczenia.To kontrola.A wiadomo jakie to potrafi mieć skutki,jak nawet chwilowo tej kontroli nie ma.

Piszę właśnie o kontroli terapeutycznej. Mają się regularnie stawiać w ośrodku na zajęcia. Jeden mówił, że nie odczuwa już popędu dzięki terapii.
I że woli chodzić do ośrodka do końca życia jeśli to będzie konieczne, niż znowu skrzywdzić jakieś dziecko.

165

No to chyba już jak to będzie wyglądać właśnie w telewizji usłyszałem, jako komentarz z Sejmu,  bo tam się to kreuje smile

Podział na Jawny i Niejawny
Jawna cześć ta dla ludu,  ogółu, będzie miała zdjęcie, imię i nazwisko, datę urodzenia, o zameldowaniu mowy nie ma,

Teraz będzie można linczowac w ramach zapobiegania, będą warunki łagodzące smile nie wiedza, żartuje oczywiscie

166 Ostatnio edytowany przez Paweło (2016-01-28 22:44:23)

in_ka napisał/a:
tenniedobry2 napisał/a:

No dobra zweryfikowałem dzięki Tobie pogląd big_smile

Cieszy mnie to bardzo, Warto rozmawiać big_smile

Ale nie tak jak Pospieszalski. przyznaj jaki masz zawód i płeć ale z przysięga na Boga.

_miszmasz napisał/a:

Cyngli, ja też nie popieram przemocy, ale zależy w stosunku do kogo.

2 razy byłem świadkiem jak typy bili kobiety. Raz w Austrii pod jakimś sklepem(ciapaty), raz w Polsce w knajpie. Myślisz, że dzwoniłem po policję? Nie, sam wymierzyłem sprawiedliwość i obiłem im mordy. Jedna płakała i skoczyła mi na plecy, że mam go zostawić, chyba lubiła jak ją ktoś bije. Takie kozaczki, a prosili by ich nie bić już.

Z niektórymi się ma co cackać, policja by przyjechała, pospisywali by dane takiego frajera i na tym by się pewnie zakończyło.

Już zmiana tematu i to jest odpowiedzialność zbiorowa. Lepiej zwolnić 5 winnych niż skazać jednego niewinnego. Podstawa prawa rzymskiego.
Ja byłem świadkiem bicia Hinduskiej kobiety przez czterech łysoli a także bicia panków w Białymstoku a policja z boku się tylko przyglądała z dobrotliwą miną. Da kem zdjęcia to były groźby na szczęście wysłałem je poprzez hotspot już winnym mieście bo bym pewnie dotąd siedział  areszcie wydobywczym nie wiedząc nawet za co.

167 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2016-01-28 23:00:55)

Cyngli napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Oglądałam jakiś czas temu film dokumentalny, ale tam nie było mowy o kastracji chemicznej.

Aha ok, a o jakim leczeniu mówili? Pisałaś coś, że na youtube jest?

Edit: A już teraz widzę, napisałaś, że terapia.

168

Cyngli napisał/a:

Aha ok, a o jakim leczeniu mówili? Pisałaś coś, że na youtube jest?

Edit: A już teraz widzę, napisałaś, że terapia.

No właśnie żeby nie być gołosłowna, szukałam dzisiaj tego filmu na youtube, ale niestety nieskutecznie.
Najgorsze jest to, że nie pamiętam tytułu.

169

Ok rozumiem, nie zawsze jest też film na youtube, to może nawet nie być.

170 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-28 23:30:50)

Paweło napisał/a:
in_ka napisał/a:
tenniedobry2 napisał/a:

No dobra zweryfikowałem dzięki Tobie pogląd big_smile

Cieszy mnie to bardzo, Warto rozmawiać big_smile

Ale nie tak jak Pospieszalski. przyznaj jaki masz zawód i płeć ale z przysięga na Boga.

ha ha ha, nie powstrzymam się, nie dam rady (o litość moderację pozostaje prosić smile)
wiesz, gdzie mnie Paweło pocałuj wink
a potem idź zmień leki na silniejsze, ewentualnie lekarza lol

Cyngli napisał/a:
majkaszpilka napisał/a:

Być może,ciągły nadzór.

Piszę właśnie o kontroli terapeutycznej. Mają się regularnie stawiać w ośrodku na zajęcia. Jeden mówił, że nie odczuwa już popędu dzięki terapii.
I że woli chodzić do ośrodka do końca życia jeśli to będzie konieczne, niż znowu skrzywdzić jakieś dziecko.

kontrola terapeutyczna - no brzmi pięknie smile
co oznacza ? jakie niesie ze sobą realne bezpieczeństwo dla potencjalnej ofiary?
ale oczywiście, lepiej próbować rożnych terapii niż nie robić nic wink

myślę tak sobie, że temat na forum do rozmowy trafiony, bo przegadaliśmy sporo big_smile

171

Moim zdaniem jednak jedna kwestia nie ulega wątpliwości - pedofil nie powinien nigdy pracować z dziećmi. Ważne, by tu były przepisy, bo podobno były sytuacje, że pracował czy niedługo po wyjściu czy po 5 latach. A póki co nawet przy dobrym leczeniu jak czytam szans wyleczeń nie ma, bo owszem zaleczyć to można, trzeba się kontrolować, ale nie więcej. Dlatego nie będzie nigdy nie powinni pracować z dziećmi, to za duże ryzyko, ale to chyba nikt temu nie zaprzeczy.

172

Paweło napisał/a:

Ja byłem świadkiem bicia Hinduskiej kobiety przez czterech łysoli a także bicia panków w Białymstoku a policja z boku się tylko przyglądała z dobrotliwą miną. Da kem zdjęcia to były groźby na szczęście wysłałem je poprzez hotspot już winnym mieście bo bym pewnie dotąd siedział  areszcie wydobywczym nie wiedząc nawet za co.

Jaasne, bili kobietę a policja stała i się uśmiechała. Bujaj las a nie nas...

Pancury z łysymi się od zawsze lali, tylko kiedyś panki to mieli jajca żeby z łysymi się sprawdzić i ogólnie poważani byli, przynajmniej u mnie w mieście a mówimy o latach 90tych. teraz ich nie ma a z takiej polskiej antify to jest tylko beka. jedynie zza kordonu policji mogą się ponapinać i porzucać kamieniami, nawet ich wafle z Niemiec im nie pomogli na MN swego czasu wink

Żeby nie rozmywać, jest gdzieś jakiś 'rejestr' ilu zatrzymano i ilu skazano pedofilów w Polsce w ostatnich latach?

173

_miszmasz napisał/a:

Żeby nie rozmywać, jest gdzieś jakiś 'rejestr' ilu zatrzymano i ilu skazano pedofilów w Polsce w ostatnich latach?

pewno, że jest, poszukaj jak chcesz

174

"Ale nikt nie urodził się pedofilem ani gwałcicielem. Nie miał tego zakodowanego w głowie.
Innymi słowy, dopuścili się tej zbrodni z jakiś tam powodów. Coś się stało, że stali się tacy a nie inni. Czyli ze zwykłego człowieka stali gwałcicielami/pedofilami, dlaczego według Ciebie nie mają prawa stać się z gw/pedo normalnymi ludźmi? Bo tak uznajesz? Bo tak mówisz, i tak jest, i koniec, i nie obchodzi Ciebie już to, że człowiek może żałować to czego kiedyś się dopuścił?"
Poczytaj o osobowości dyssocjalnej. Część z tych ludzi już się taka rodzi.

Raczej jestem na nie. Z powodów, które zostały tu już wymienione (nadużycia, pomyłki i lincze), bo w resocjalizację nie bardzo wierzę.

Swoją drogą, jeśli taki rejestr powstanie, to ciekawe czy będą na nim księża.

175

Właśnie co do pedofilii niby jest napisane, że nie rodzą się z tym, ale różne czynniki mogą mieć wpływ, ale jednak ta osoba też najwidoczniej miała do tego skłonności. Nie każdy przy takich czynnikach przecież taki się stanie.

176

Majka, jak Cię interesuje rzeczywisty projekt ustawy o rejestrze to możesz sprawdzić na oficjalnej stronie sejmu w zakładce prace sejmu - przebieg procesu legislacyjnego, druk nr 189. To nie wygląda tak pięknie jak w podawanych informacjach ale kogo to interesuje...
Krajowy Rejestr Karny nadal istnieje. Porównanie z rejestrem dłużników zupełnie, moim zdaniem nietrafione.
Lustro, bardzo dziękuję:), póki co mam ostrzeżenie a nie ban.

177

Moim zdaniem jednak jedna kwestia nie ulega wątpliwości - pedofil nie powinien nigdy pracować z dziećmi. Ważne, by tu były przepisy, bo podobno były sytuacje, że pracował czy niedługo po wyjściu czy po 5 latach. A póki co nawet przy dobrym leczeniu jak czytam szans wyleczeń nie ma, bo owszem zaleczyć to można, trzeba się kontrolować, ale nie więcej. Dlatego nie będzie nigdy nie powinni pracować z dziećmi, to za duże ryzyko, ale to chyba nikt temu nie zaprzeczy.

Absolutnie nie powinni pracować z dziećmi. Nigdy.

178 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-29 11:35:43)

złata napisał/a:

Majka, jak Cię interesuje rzeczywisty projekt ustawy o rejestrze to możesz sprawdzić na oficjalnej stronie sejmu w zakładce prace sejmu - przebieg procesu legislacyjnego, druk nr 189. To nie wygląda tak pięknie jak w podawanych informacjach ale kogo to interesuje...
Krajowy Rejestr Karny nadal istnieje. Porównanie z rejestrem dłużników zupełnie, moim zdaniem nietrafione.
Lustro, bardzo dziękuję:), póki co mam ostrzeżenie a nie ban.

a co złota ciebie martwi? jakie niebezpieczeństwo ze sobą niesie "rejestr pedofilów", czy zagrożenie dla społeczeństwa, a przede wszystkim dzieci, z powodu tej ustawy?
może nam napisz, ja chętnie się dowiem, co nie jest  "tak piękne"

złata napisał/a:

póki co mam ostrzeżenie a nie ban.

co zbroiłaś wink

179

Inuś, ja mam obawy takie, że jak podamy do informacji publicznej zdjęcia oraz dane osobowe tych ludzi, to po prostu zacznie dochodzić do dyskryminacji, samosądów. Właściwie to nie obawy - to pewne, że tak będzie...

Ja wiem, że większość tutaj nie obchodzi, co się pedofilowi stanie, bo to zwyrodnialec - ale mimo wszystko. Od sądzenia są sądy, a nie zwykli ludzie.

180 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-29 12:11:48)

Cyngli napisał/a:

Inuś, ja mam obawy takie, że jak podamy do informacji publicznej zdjęcia oraz dane osobowe tych ludzi, to po prostu zacznie dochodzić do dyskryminacji, samosądów. Właściwie to nie obawy - to pewne, że tak będzie...

Ja wiem, że większość tutaj nie obchodzi, co się pedofilowi stanie, bo to zwyrodnialec - ale mimo wszystko. Od sądzenia są sądy, a nie zwykli ludzie.

Cyngli ale to znaczy, że bardziej obawiasz się, o zdrowie i bezpieczeństwo pedofilów niż zdrowie i bezpieczeństwo dziecka ?
No tak to można zinterpretować. Lepiej niech pozostaną anonimowi, w swoim środowisku.
Samosąd jest przestępstwem.
Jest mnóstwo ludzi, których sąsiedzi mają ochotę się pozbyć, z rożnych powodów. Czy dochodzi do samosądów? Nie przesadzajmy, bo to tylko zaciera obraz rzeczywistości.

A teraz coś ci powiem, "prywatnie" policja informuje placówki oświatowe, o tym, że pedofil wyszedł na wolność. Znane są miejsca zamieszkania takich ludzi. Nikt nie dokonuje na nich samosądu. Chodzi również o to, żeby nie robiono tego "prywatnie" i nie do końca zgodnie, z prawem ale,  żeby uporządkować wreszcie te istotne zagadnienia.

181

Cyngli napisał/a:

Skoro potencjalny pedofil będzie miał świadomośc tego co go może spotkać jak tknie dziecko, to o czym jest ta gadka?

182

Jako ofiara pedofila-gwałciciela mogę się wypowiedzieć, że to raczej bez sensu. Większość takich partaczy żyję sobie na wolności, bo ofiary boją się/ wstydzą się mówić lub nie są w stanie wykrzesać z siebie słowa na ten temat. Wychodzi na to, że miły Pan sąsiad z pod 5tki jest pedofilem i nigdy się o tym nie dowiesz dopóki nie ruszy Twojego dziecka i jeszcze nie wiadomo czy to dziecko Tobie powie. Zamknie się w sobie, nie powie i dalej nikt się nie dowie, a on sobie bezkarnie dalej będzie żył.

183 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-29 13:28:04)

zgubionemarzenia napisał/a:

(...)bo ofiary boją się/ wstydzą się mówić lub nie są w stanie wykrzesać z siebie słowa na ten temat.(...)

Poruszyłaś odrębny problem chociaż jak najbardziej, w temacie, brak profilaktyki, edukacji, otwartości, zaburzona komunikacja, itd.
Z dziećmi należy KONIECZNIE rozmawiać, od najmłodszych lat uwrażliwiać na "zły dotyk". Zaniedbana sfera, wynik lat tabu.
Dla mnie to, co napisałaś tym bardziej jest argumentem za. Nagłaśniać problem, prowadzić rejestry, edukować dzieci.

184 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-29 13:41:13)

in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Cyngli ale to znaczy, że bardziej obawiasz się, o zdrowie i bezpieczeństwo pedofilów niż zdrowie i bezpieczeństwo dziecka ?

Nie, to nieprawda. Wiadomo, że bezpieczeństwo dziecka jest najważniejsze.

Ja się boję wybuchu totalnej agresji, a do tego końca prywatności ludzkiej. Zaczniemy od rejestru pedofilów, a na czym skończymy? Na rejestrze osób chorych psychicznie, z zaburzeniami? Ja np. nie chciałabym, żeby mój potencjalny szef wiedział, że mam zaburzenia odżywiania, albo... no cokolwiek.

Mój syn ma 2 lata i 8 miesięcy, ale już wie, że partie intymne ciała może dotykać PODCZAS mycia tylko mama, albo tata. Ew. podczas badania Pan Doktor i tylko w obecności mamy. Warto uświadamiać dzieci, żeby nie rozmawiały z obcymi, niczego nie brały od obcych... Fajnie to opisała Olinka. I na Boga, dzieciom trzeba poświęcać czas - najłatwiejszym celem są te, które latają samopas i którymi mało kto się interesuje - bo ważniejsza praca/znajomi/impreza.

185 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-01-29 13:39:38)

To ja poproszę jeszcze rejestr agresywnych osób chorych psychicznie, które odmawiają leczenia.
Ja akurat, chociaż jestem ofiarą molestowania, boję się pedofilii i gwalcicielem mniej niż osób z zaburzeniami psychicznymi wywołującymi agresję. A miałam takiego sąsiada w PL,  zdarzyło mi się być napadniętą przez świra  na ulicy, zdarzyło być niemal wepchnietą pod autobus przez innego psychola.

Z dwojga złego wolałabym być już zgwałcona niż rozjechana, bo przynajmniej mam większą szansę  na przeżycie tongue

(O, czytam Cyngli w myślach big_smile )

186

Iceni, no czytasz!
Po prostu boję się tej segregacji, która może nastąpić - najpierw rejestr pedofilów, potem złodziei, tych, którzy płacili mandaty, potem osób homoseksualnych, chorych psychicznie.. A ponoć według prawa wszyscy są równi..

187

Cyngli napisał/a:
in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Ja się boję wybuchu totalnej agresji, a do tego końca prywatności ludzkiej. Zaczniemy od rejestru pedofilów, a na czym skończymy? Na rejestrze osób chorych psychicznie, z zaburzeniami? Ja np. nie chciałabym, żeby mój potencjalny szef wiedział, że mam zaburzenia odżywiania, albo... no cokolwiek.

A ja się nie boję.
Ja boję się zamiatania pod dywan trudnych tematów, i nie generalizujmy, że zaraz wszyscy, bo to szkodliwe.
Nastawienie do ludzi z zaburzeniami psychicznymi też warto zmieniać, bo teraz każdy boi się przyznać, że korzysta, z pomocy psychiatry. Już na szczęście trochę udało się zmienić podejście do psychologów, czy terapeutów, chociaż nadal pokutuje przekonanie, że to coś nie tak, z człowiekiem (dzieckiem) jeżeli psycholog ...

188

in_ka napisał/a:

odrębny problem chociaż jak najbardziej, w temacie, brak profilaktyki, edukacji, otwartości, zaburzona komunikacja, itd.
Z dziećmi należy KONIECZNIE rozmawiać, od najmłodszych lat uwrażliwiać na "zły dotyk". Zaniedbana sfera, wynik lat tabu.
Dla mnie to, co napisałaś tym bardziej jest argumentem za. Nagłaśniać problem, prowadzić rejestry, edukować dzieci.

Ja też postawiłabym na nagłaśnianie problemu, edukacje dzieci, a przede wszystkim na leczenie ludzi po takich przeżyciach. Często tacy ludzie jak ja sobie w życiu dorosłym nie radzą. Mają depresje, stany lękowe, różnego rodzaju fobię i natręctwa. Powstaję taki rejestr ogólnodostępny i taka osoba siedzi i obsesyjnie tam zagląda, a później boi się wyjść z domu w każdym widzi gwałciciela itp. Nie mówię, że wszyscy, ale ja na pewno po popatrzeniu sobie na mordy gwałcicieli nie wyszłabym z domu, a na 100% chciałabym ich obejrzeć, bo mam taką możliwość. Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi. Pewnie pomyślisz po co ogląda jak się boi.. Dlatego wolę nie mieć gdzie ich obejrzeć.

189

Cyngli napisał/a:

Iceni, no czytasz!
Po prostu boję się tej segregacji, która może nastąpić - najpierw rejestr pedofilów, potem złodziei, tych, którzy płacili mandaty, potem osób homoseksualnych, chorych psychicznie.. A ponoć według prawa wszyscy są równi..

A teraz Cyngli nie ma segregacji? No przecież jest i nie udawajmy ...
Biedny, bogaty, mądry, głupi, dzieciorób, pijus, plebs, ynteligencja, gej, idiota wink
I jeszcze jedno, jak rozumiesz wg prawa równi?

190 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-29 13:55:23)

in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:
in_ka napisał/a:

A ja się nie boję.
Ja boję się zamiatania pod dywan trudnych tematów, i nie generalizujmy, że zaraz wszyscy, bo to szkodliwe.
Nastawienie do ludzi z zaburzeniami psychicznymi też warto zmieniać, bo teraz każdy boi się przyznać, że korzysta, z pomocy psychiatry. Już na szczęście trochę udało się zmienić podejście do psychologów, czy terapeutów, chociaż nadal pokutuje przekonanie, że to coś nie tak, z człowiekiem (dzieckiem) jeżeli psycholog ...

Inko, ja niestety ciągle spotykam się z dyskryminacją na tym polu. Dlatego obawiam się, co będzie, jeśli zaczniemy ''szufladkować'' ludzi, ale mając na to zgodę prawną. Sądzony będzie tak samo.

Według prawa równi oznacza dla mnie, że np. pedofil to pedofil, nieważne, czy ksiądz, czy osoba świecka, czy bogaty, czy biedny.

Inko i owszem, segregacja jest, ale nie ma na nią przyzwolenia prawnego, czyli, że jak Cię ktoś dyskryminuje, to możesz zareagować.

P.S Nie wiem, czy to logicznie napisałam i czy sens tego ktokolwiek zrozumie hmm Sorry, staram się.

191

zgubionemarzenia napisał/a:

Często tacy ludzie jak ja sobie w życiu dorosłym nie radzą. Mają depresje, stany lękowe, różnego rodzaju fobię i natręctwa.

Tak jest, dlatego wszelkimi dostępnymi sposobami, uruchamiając jak najwięcej narzędzi walczmy z pedofilią.

192 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-01-29 13:56:16)

In_ka, ale pedofilia to też choroba psychiczna tongue przecież nikt nie staje się pedofilem dla własnego kaprysu.  Dlaczego akurat mam piętnować  osobę z dewiacja,  bo się nie chce leczyć,  a osobę z jakąś niekontrolowaną agresja, która lata po przystanku autobusowym z nożem, mam traktować że zrozumieniem i współczuciem.

Ja pedofilom współczuję bardziej, bo oni zdają sobie sprawę z własnej dewiacji,  a taki wariat - nie.

193

Cyngli napisał/a:

Według prawa równi oznacza dla mnie, że np. pedofil to pedofil, nieważne, czy ksiądz, czy osoba świecka, czy bogaty, czy biedny.

a to oczywiste przecież

194

Ja również to uważam za bardzo dobry pomysł . Wykluczenie ze społeczeństwa .... a jak oni to sobie wyobrażają ? ci przeciwnicy ? bardzo dobrze , tak powinno być . Jeszcze taki g*** wyjdzie z więzienia po 25 latach ( tak jak był przypadek z tym morderstwem przed laty chłopczyków ). niewiadomo wgl co sie z tą osobą dzieje . I jak najabrdziej powinna być mapa zagrożen . Potem są porwania małych dzieci , znikają bez śladu .

195

in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:

a to oczywiste przecież

Pytałaś, więc odpowiedziałam, co to dla mnie znaczy.

Posty [ 131 do 195 z 295 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Rejestr gwałcicieli i pedofilów - jesteście za czy przeciw?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024