Rejestr gwałcicieli i pedofilów - jesteście za czy przeciw? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Rejestr gwałcicieli i pedofilów - jesteście za czy przeciw?

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 295 ]

66 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-28 01:08:39)

Odp: Rejestr gwałcicieli i pedofilów - jesteście za czy przeciw?
Cyngli napisał/a:
in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Niektórym się udaje te zachowania uśpić. I warto o tym poczytać, naprawdę namawiam.
Ten rejestr jest formą pomocy i prewencji, ale niestety tylko w zamyśle.

No właśnie "uśpić", a kiedy te zachowania mogą się obudzić? Może wtedy, kiedy obok będzie twój synek?
(Nikomu oczywiście tego nie życzę, podaję jako przykład)

Inko, ale po co te gdybanie?
Za rok mogę dostać raka mózgu, zrobić się agresywna i stwarzać zagrożenie. Czy to znaczy,  że już dziś trzeba mnie zamknąć, bo to się kiedyś może stać?

Ci ludzie po to chodzą na terapię i są pod ścisłą kontrolą specjalistów, by właśnie nie dopuścić do ponownego rozbudzenia się chorych instynktów.

Gdzie są pod ścisłą kontrolą?  Jaką kontrolą? I właśnie chodzi o to w tym projekcie, żeby byli.

dymitrop napisał/a:

@in_ka a jak to działa? skąd wiesz takie rzeczy? Coś więcej niż gdybanie? W sumie jak ktoś napisał: takie rozmowy mają średni sens, bo jedna strona uważa, że ludziom można dać drugą szanse przez co są nazwani "obrońcami zwyrodnialców" a druga najchętniej by każdego ukrzyżowała, przez co przypominają motłoch z widłami i pochodniami krzyczący "KRWI! KRWI!!!"

Ale co działa? doprecyzuj
Takie rozmowy (moim zdaniem) mają sens, bo rozwijają, poruszają pewien temat, pokazują rożne punkty postrzegania problemu, może też jednak dostarczają jakiejś wiedzy.
Ja nie odbieram tego jako "KRWI! KRWI!!!"

Zobacz podobne tematy :

67 Ostatnio edytowany przez dymitrop (2016-01-28 01:07:18)

@in_ka a jak to działa? skąd wiesz takie rzeczy? Coś więcej niż gdybanie? W sumie jak ktoś napisał: takie rozmowy mają średni sens, bo jedna strona uważa, że ludziom można dać drugą szanse przez co są nazwani "obrońcami zwyrodnialców" a druga najchętniej by każdego ukrzyżowała, przez co przypominają motłoch z widłami i pochodniami krzyczący "KRWI! KRWI!!!" - pytanie czy takie zachowanie jest nadal ludzkie, czy ktoś w swojej nienawiści sam się zbliża do bezmózgiego zwierzęcia

PS: przepraszam, zdublowało mi post

68

in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:
in_ka napisał/a:

No właśnie "uśpić", a kiedy te zachowania mogą się obudzić? Może wtedy, kiedy obok będzie twój synek?
(Nikomu oczywiście tego nie życzę, podaję jako przykład)

Inko, ale po co te gdybanie?
Za rok mogę dostać raka mózgu, zrobić się agresywna i stwarzać zagrożenie. Czy to znaczy,  że już dziś trzeba mnie zamknąć, bo to się kiedyś może stać?

Ci ludzie po to chodzą na terapię i są pod ścisłą kontrolą specjalistów, by właśnie nie dopuścić do ponownego rozbudzenia się chorych instynktów.

Gdzie są pod ścisłą kontrolą?  Jaką kontrolą? I właśnie chodzi o to w tym projekcie, żeby byli.

Właśnie w tym ośrodku, o którym był program. Tam biorą udział w sesjach terapeutycznych i muszą się meldować co ileś tam. Dzisiaj już mi się nie chce szukać, ale jutro jak znajdę, to Ci podeślę link. Bardzo ciekawy był ten dokument.
Bardzo to przypominało funkcjonowaniem ośrodek pół otwarty dla alkoholików.

69

Cyngli napisał/a:

Właśnie w tym ośrodku, o którym był program. Tam biorą udział w sesjach terapeutycznych i muszą się meldować co ileś tam. Dzisiaj już mi się nie chce szukać, ale jutro jak znajdę, to Ci podeślę link. Bardzo ciekawy był ten dokument.

Dobrze, czyli gdzieś tam, w świecie.

Cyngli jak jest u nas, w Polsce, wiesz ? Jakie jest "leczenie" - wiesz? Jaki jest nadzór - wiesz ?
Z tego, co napisałaś rozumiem, że tobie zupełnie nie przeszkadza fakt, że obok mieszka pedofil, bo już odbył karę za swój czyn i niech tam żyje sobie dalej. Nie masz obaw. Nie chcesz, o tym wiedzieć.
Ja jednak wolałabym wiedzieć.

70 Ostatnio edytowany przez _miszmasz (2016-01-28 01:24:05)

Cyngli napisał/a:

Tyle, że alkoholik to głównie sobie krzywdę zrobi jak wróci do picia a pedofil dziecku. Tak jak alkoholik do końca życia pozostanie alkoholikiem nawet jak nie będzie 30 lat pił to nie oznacza, że jest zdrowy, tak samo pedofil do końca życia pozostanie pedofilem.

71

Rejestr nie zapewnia żadnej kontroli, pedofil ma podawać adres do czasu zatarcia skazania. Publicznie ujawniony będzie nie adres a miejscowość, w której przebywa (np Warszawa), imię, nazwisko, data urodzenia i zdjęcie pozyskane z rejestru dowodów osobistych. Podawanie adresu czy umieszczenie w rejestrze naprawdę stanowi pomoc i prewencję? Czy jak taki zwyrodnialec trafi do rejestru to to go powstrzyma przed tym nad czym wg niektórych i tak nie panuje? Ukoi to ból skrzywdzonych?  Nadto, rejestr nie będzie dotyczył tylko pedofili. To już chyba lepszy byłby pomysł z tymi ośrodkami terapeutycznymi, o których pisze Cyngli czy z konkretnymi działaniami w zk, surowszymi wyrokami. No chyba, że zamysł był taki, żeby sprawiedliwość oddać w ręce ludu? Niech namierzą, dopadną i wymierzą karę jaką uznają za słuszną a jakby co to za karą śmierci nie jesteśmy..

72

_miszmasz napisał/a:

Tyle, że alkoholik to głównie sobie krzywdę zrobi jak wróci do picia a pedofil dziecku.

Popytaj dzieci albo najbliższych alkoholików się zdziwisz.

73

Też nie jestem za karą śmierci.
I nie ja będę ich sądzic.
Tak samo jak mnie, też będzie sądził kiedyś Bóg.

Ale..ode mnie niech się trzymają z daleka i schodzą mi z drogi.
Dla mnie, już umarli.

74 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-28 01:41:32)

złata napisał/a:

Rejestr nie zapewnia żadnej kontroli, pedofil ma podawać adres do czasu zatarcia skazania. Publicznie ujawniony będzie nie adres a miejscowość, w której przebywa (np Warszawa), imię, nazwisko, data urodzenia i zdjęcie pozyskane z rejestru dowodów osobistych. Podawanie adresu czy umieszczenie w rejestrze naprawdę stanowi pomoc i prewencję? Czy jak taki zwyrodnialec trafi do rejestru to to go powstrzyma przed tym nad czym wg niektórych i tak nie panuje? Ukoi to ból skrzywdzonych?  Nadto, rejestr nie będzie dotyczył tylko pedofili. To już chyba lepszy byłby pomysł z tymi ośrodkami terapeutycznymi, o których pisze Cyngli czy z konkretnymi działaniami w zk, surowszymi wyrokami. No chyba, że zamysł był taki, żeby sprawiedliwość oddać w ręce ludu? Niech namierzą, dopadną i wymierzą karę jaką uznają za słuszną a jakby co to za karą śmierci nie jesteśmy..

Podawanie do publicznej informacji danych, o sprawcach przestępstw pedofilskich jest stosowana, w wielu krajach demokratycznych. To nie jest żadna nowość.
Cel - ochrona społeczności przed potencjalnymi skutkami przestępstw. Prewencja.
Pedofilia, w mojej ocenie jest jednym, z najcięższych przestępstw, zasługujących na szczególne potępienie.
No właśnie problem, u nas to postrzeganie problemu pedofilii i mała wiedza i świadomość. I wojna polityczna. I, że zaraz samosąd.

75

in_ka napisał/a:

Pedofilia, w mojej ocenie jest jednym, z najcięższych przestępstw, zasługujących na szczególne potępienie.

Właśnie, bo dotyczy tych najmniejszych, bezbronnych dzieci.

76

złata napisał/a:
_miszmasz napisał/a:

Tyle, że alkoholik to głównie sobie krzywdę zrobi jak wróci do picia a pedofil dziecku.

Popytaj dzieci albo najbliższych alkoholików się zdziwisz.

No może trochę przesadziłem, ale chodziło mi głównie o to, że alkoholik do końca życia pozostaje alkoholikiem i tak samo pedofil pedofilem.

77

strzała napisał/a:
in_ka napisał/a:

Właśnie, bo dotyczy tych najmniejszych, bezbronnych dzieci.

Przede wszystkim bezbronnych i pozostawia ślad na resztę życia. Zbrodnia, straszna zbrodnia.

78 Ostatnio edytowany przez złata (2016-01-28 02:04:12)

in_ka napisał/a:

.

Ładnie brzmi i tyle. Może właśnie o to chodzi a nie konkrety i skuteczność.
Nie ma żadnej wojny politycznej, bez przesady. Pomysł budzi kontrowersje, bez względu na to, kto jest jego autorem, choćby dlatego, że w sposób dość ułomny zdaje się "chronić społeczeństwo". Plus za to, że w ogóle dostrzega problem przestępczości seksualnej. Jeżeli jednak to ma zamknąć sprawę to bez sensu bicie piany i nadawanie tej ustawie jakiejś wielkiej prewencyjnej roli, tym bardziej, że nie dotyczy ona tylko pedofili i gwałcicieli.

79

złata napisał/a:
in_ka napisał/a:

.

Ładnie brzmi i tyle. Może właśnie o to chodzi a nie konkrety i skuteczność.

polecam dla zainteresowanych tematem smile
http://www.law.uj.edu.pl/users/kryminol … 87-....pdf

80

Uzupełniłam. Przeczytałam. Wniosek jeden - nie ma skutecznego sposobu  a rejestry sprawy nie załatwiają, szczególnie w takim kształcie. W tym artykule podano, że zamieszcza się opis sylwetki sprawcy i aktualne zdjęcie, u nas zdjęcie z rejestru dowodów osobistych, więc sprzed paru lat... No i otwarty problem szerokiego grona adresatów rejestru.

81

Z uwagą przeczytałam całą dyskusję i niestety nie mogę zgodzić się ze stanowiskiem, że pedofilów można i należy traktować tak samo, jak innych przestępców. W tym przypadku to tak niestety NIE działa, że dewiant dokona czynu zabronionego, odbędzie karę i możemy orzec, że wystarczy, bo "przecież więcej nie będzie". Raz jeszcze powtórzę to, co napisałam na samym początku - w moim odczuciu są to przestępstwa, których ciężar oraz charakter nie pozwalają na stawianie żadnych znaków równości, choćby dlatego, że w grę wchodzi zupełnie inny problem i zupełnie inne wartości.

Mamy na forum dziewczynę, która jakiś czas temu opisała, jak wielką krzywdę zrobił jej jeden z tych zwyrodnialców. Ona to piętno będzie nosić do końca swojego życia, a nie była już malutką dziewczynką, a nastolatką. Sprawca poszedł do więzienia, odbył karę, zresztą skróconą, a teraz wyszedł i na powrót pracuje z dziećmi. Można pytać: jak to jest możliwe? Jak widać jest.

Nie każdy rodzic potrafi i jest w stanie swoje dziecko ochronić, a społeczeństwo większy pożytek będzie mieć ze zdrowego emocjonalnie dziecka, którego dzięki radykalnym działaniom uda się uchronić przed pedofilem i późniejszą traumą, która w pewien sposób obciąża także państwo, niż z pedofila, który chodzi na wolności i BYĆ MOŻE już nikogo nie skrzywdzi, a być może...

Moim zdaniem tych ludzi powinno się izolować do czasu aż z całą pewnością będzie można stwierdzić (o ile w ogóle jest to możliwe), że dana jednostka jest społecznie użyteczna, a przede wszystkim nie stanowi już zagrożenia. I niechby to trwało nawet do końca życia. Tutaj na pewno nie da się z góry określić, że taki czy taki wymiar kary będzie wystarczającym, dlatego zamykajmy, obserwujmy i dopiero wtedy decydujmy. Przy czym trzeba mieć świadomośc, że brak staranności i każdy błąd niesie za sobą skutki, których konsekwencje poniosą dzieci, czyli istoty zwykle bezbronne.

82

Olinka napisał/a:

Moim zdaniem tych ludzi powinno się izolować do czasu aż z całą pewnością będzie można stwierdzić (o ile w ogóle jest to możliwe), że dana jednostka jest społecznie użyteczna, a przede wszystkim nie stanowi już zagrożenia. I niechby to trwało nawet do końca życia. Tutaj na pewno nie da się z góry określić, że taki czy taki wymiar kary będzie wystarczającym, dlatego zamykajmy, obserwujmy i dopiero wtedy decydujmy. Przy czym trzeba mieć świadomośc, że brak staranności i każdy błąd niesie za sobą skutki, których konsekwencje poniosą dzieci, czyli istoty zwykle bezbronne.

Zgadzam się z tą częścią Twojej wypowiedzi jak najbardziej, jednak nie wiem, czy to do końca wykonawcze realnie.

83

Cyngli napisał/a:
Olinka napisał/a:

Zgadzam się z tą częścią Twojej wypowiedzi jak najbardziej, jednak nie wiem, czy to do końca wykonawcze realnie.

Czy to oznacza Cyngli, że wg ciebie dostają "dożywocie" ?
Napisałaś wcześniej - odbywają karę za czyn pedofilski i mają prawo anonimowo żyć w społeczeństwie, a teraz zgadzasz się, z  Olinką, której wypowiedź jest, w opozycji do twojego wcześniejszego stanowiska (tak odebrała twój post), ale może się mylę?

84 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-28 12:07:38)

in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:
Olinka napisał/a:

Czy to oznacza Cyngli, że wg ciebie dostają "dożywocie" ?
Napisałaś wcześniej - odbywają karę za czyn pedofilski i mają prawo anonimowo żyć w społeczeństwie, a teraz zgadzasz się, z  Olinką, której wypowiedź jest, w opozycji do twojego wcześniejszego stanowiska (tak odebrała twój post), ale może się mylę?

Mylisz się.
Nie zgadzam się z wypuszczeniem kogoś na wolność, a potem z niszczeniem mu życia, dyskryminowaniem. Jak już wypuszczamy, to dajmy tym ludziom prawo do życia, jakie sami wiedziemy.
Co się zaś tyczy zwiększenia kar i obowiązkowego leczenia, aż się będą nadawać do życia w społeczeństwie - jestem jak najbardziej.

Dlatego zgodziłam się z zacytowanym fragmentem postu Olinki - jeśli coś źle zrozumiałam, to proszę o wyprowadzenie z błędu.

85 Ostatnio edytowany przez _miszmasz (2016-01-28 12:25:48)

Cyngli napisał/a:

Co się zaś tyczy zwiększenia kar i obowiązkowego leczenia, aż się będą nadawać do życia w społeczeństwie - jestem jak najbardziej.

Dalej nie pojmujesz, że nigdy nie wiadomo kiedy taka osoba będzie nadawać się do życia w społeczeństwie? Tak samo jak alkoholik gdy wszystkim się wydaje, że już jest zdrowy może po 20 latach sięgnąć po butelkę tak samo pedofilowi może znowu zachcieć się jakiegoś dziecka.
Pedofil dobierający się do DZIECKA nie zasługuje na drugą szansę.

86 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-28 12:44:15)

_miszmasz napisał/a:

Na szczęście nie Ty o tym decydujesz.

Co proponujesz? Odesłać ich do więzienia na jakiejś wyspie? Każdego, kto zdradza takie skłonności? Nawet tych, co chcieli łatwo zaliczyć w klubie, a się okazało, że zaliczyli... 14-latkę?

A może pójdźmy dalej? Może od razu kara śmierci dla takiego bez prawa do jakiejkolwiek obrony i spokój święty.

A potem zajmijmy się w ten sam sposób narkomanami, alkoholikami, i innymi chorymi. Potem wyeliminujmy też starych ludzi, no bo jaki z nich pożytek...
Niech zostaną na świecie same silne i zdrowe - normalne jednostki. Już to gdzieś widziałam i słyszałam o tym. Ale era nazistów już minęła.

Jasne, że bym chciała, żeby takich ludzi nie było w społeczeństwie. Ale to jest po prostu niemożliwe. I prawo ogranicza.

87 Ostatnio edytowany przez _miszmasz (2016-01-28 13:04:00)

Cyngli napisał/a:

Co proponujesz? Odesłać ich do więzienia na jakiejś wyspie? Każdego, kto zdradza takie skłonności? Nawet tych, co chcieli łatwo zaliczyć w klubie, a się okazało, że zaliczyli... 14-latkę?

Od samego początku piszę o DZIECIACH. Jeżeli ktoś w jakiejś dojrzalszej 14 czy 15 latce widzi kobietę(niektóre wyglądają na 17 czy 18 lat) albo nie jest świadomy ile ta dziewczyna ma lat to jest jednak trochę inna sprawa i może takim osobom szansa się należy ale na pewno nie tym co biorą się za DZIECI.

Zresztą nie po to jest ustalona granica 16 lat by nie tykać dziewczyn młodszych. Dla mnie taka osoba też ma nierówno pod sufitem, no chyba że to jakiś małolat który ma 17 czy 18 lat. Ale jak starego konia kręcą takie 14 latki to ewidentnie jest z nim coś nie tak.

88 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-28 13:07:52)

Cyngli napisał/a:

Mylisz się.
Nie zgadzam się z wypuszczeniem kogoś na wolność, a potem z niszczeniem mu życia, dyskryminowaniem. Jak już wypuszczamy, to dajmy tym ludziom prawo do życia, jakie sami wiedziemy.
Dlatego zgodziłam się z zacytowanym fragmentem postu Olinki - jeśli coś źle zrozumiałam, to proszę o wyprowadzenie z błędu.

Dlatego się dopytuję, żeby lepiej zrozumieć twoje stanowisko, w tym temacie.

No tak tylko, w przypadku pedofilii jest taki problem, że jeżeli wypuszczamy ich na wolność (do społeczeństwa), nie możemy ich pozostawiać bez nadzoru, dozoru czy monitorowania. Nie powinni pozostawać anonimowi. Do tego ma służyć ten rejestr, takie jest przynajmniej założenie. Nie chodzi, o niszczenie życia chodzi, o zapewnienie bezpieczeństwa potencjalnym ofiarom. Odnoszę wrażenie, że nie do końca rozumiesz (całościowo) problem pedofilii.
Ala zgadzam się również, z tym, że to jest bardzo trudny i skomplikowany problem. Bo życie ujawnionego pedofila nie jest proste, tylko, że być proste nie może.

Cyngli napisał/a:
_miszmasz napisał/a:

Dlatego istotne jest doprecyzowanie przedziałów wiekowych. Bo zupełnie czym innym jest uprawianie sexu przez 14 czy 15 latków. A czym innym czyny seksualne wobec 5 czy 6 letnich dzieci. Nie można wszystkiego wrzucać do jednego worka.

89

Cyngli napisał/a:
_miszmasz napisał/a:

Jakie szczęście?
Na nieszczęście dla ofiar pedofilii, prawo w Polsce jest bezduszne.
Bo bywa tak, że te wszystkie traumatyczne przeżycia wychodzą z kogoś po 20 czy 30 latach.
I wtedy za pózno jest aby cokolwiek z tym zrobic.

Tak bronisz pedofilów?
Chcesz im dawac drugą szansę?

Moim zdaniem również nie masz pojęcia w temacie pedofilii.

90 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-01-28 13:27:58)

Ja się zastanawiam nad jednym - co komu da prywatnie taki rejestr? Że  sąsiad jest gwalcicielem? Jak ktoś mieszka w malutkim miasteczku, to ok - może sobie sprawdzić nawet i wszystkich tongue ale jak ktoś mieszka w dużym mieście to co? Sprawdzi 100 tys. osób mieszkających wokół?  Przecież to jest myślenie na pograniczu paranoi big_smile Jakie chronienie dzieci czy siebie? Przecież fakt, że ktoś mieszka na sąsiedniej ulicy, a nie po sąsiedzku wcale NIE zmniejsza ryzyka (a wprost przeciwnie - tylko idiota by gwalcil kogoś bardzo znanego (pomijając przypadki w rodzinie, ale do tego rejestr nie jest potrzebny)).

Więc ok - powstaje rejestr i co... Będziecie sprawdzać 30 tysięcy osób?  Czy tylko sąsiada, który mieszka 10 metrów dalej i poczujecie się bezpiecznie bo nie jest gwalcicielem? big_smile

Bez sensu, taki rejestr w praktyce NIC nie da pod względem bezpieczeństwa. Bo to jest fizycznie NIEMOŻLIWE by sprawdzić każdego wokół,  pomijając już fakt, że skupia uwagę na recydywistach odciągając  uwagę od ludzi, którzy robią to po raz pierwszy. Sąsiad,  który zgwałcił 3 lata temu swoją dziewczynę po pijaku może w rzeczywistości być mniej groźny od sąsiada,  który tego nigdy nie zrobił.  Jeszcze...

91

wracając do sedna tematu "Rejestr gwałcicieli i pedofilów - jesteście za czy przeciw?"

przeczytałem wszystkie posty, i normalnie obrady na Wiejskiej big_smile

wydaje mi się że i bez rejestru, internetu ludzie takie informacje mieli, i wiedzieli, i dyskryminacja była, i będzie

ja bardziej widzę kolejne małpowanie, z innych krajów jakichś rozwiązań, gdzie mentalnie Polska w większości społeczeństwa nie jest na to gotowa

poza tym widzę, kolejne stanowiska pracy, kolejne pieniądze wywalone w błoto, przypomnę nasze pieniądze!!! Nasze!!!
które mogły by spokojnie coś innego zasilić, chociażby dla ofiar tychże ludzi

od momentu otwarcia będzie to najpopularniejsza polska strona do momentu aż wszystkie ludzie wygogluja swoją okolicę
jedni stwierdzą że można spać spokojnie, drudzy nerwicy się nabawią, że w ich regionie kolor np czerwony

nie widzę cienia zapobiegania temu zjawisku, i kolejny raz wydaje się mój kraj robi mnie w ciula
rzucając mi ochłapy żebym się cieszył, iluzję bezpieczeństwa, i opieki społecznej

mapa czy jak to będzie serwis mapowy, nie obroni mojego dziecka, przed czymś takim

jestem na NIE, bez sensu

poza tym nikt chyba nie poda adresu, co może większość z nas gdzieś w głębi widzi,
mapy tego typu zagrożeń,  są często na poziomie nie wiem dzielnica, ulica jeśli chodzi o zdarzenia ale nie budynek adres big_smile
po co mi mapa, skoro wiem że na tej dzielnicy wieczorem lepiej się nie plątać, bez mapy wiem jak omijać big_smile

pozdr

92

Wszystkich pedofili bedzie ten rejestr obejmowal? Ksiezy rowniez?

93

Iceni napisał/a:

Ja się zastanawiam nad jednym - co komu da prywatnie taki rejestr? (...)
Więc ok - powstaje rejestr i co... Będziecie sprawdzać 30 tysięcy osób?  Czy tylko sąsiada, który mieszka 10 metrów dalej i poczujecie się bezpiecznie bo nie jest gwalcicielem? big_smile

Dawno temu mojego wracającego ze szkoły syna kilkukrotnie zaczepiał pan w średnim wieku. Pan bardzo miły, pokazywał mu pieska, jakiś wyjątkowo ciekawy rower, zapraszał do garażu, żeby coś tam mu pokazać albo wspólnie majsterkować. Kiedy ta informacja do mnie dotarła, to aż mnie zmroziło. Gdybym miała rejestr, mogłabym sprawdzić czy przypadkiem nie był już notowany. Prześwietlić wszystkich nie sposób, ale kiedy ktoś wzbudza niepokój, to jest to narzędzie, które może pomóc. Sądzę, że o takie sytuacje tutaj chodzi.

94

Mussuka napisał/a:

Nie ma znaczenia czy ksiądz, czy polityk, celebryta czy cieć. Pedofil, to pedofil.

95

in_ka napisał/a:
Mussuka napisał/a:

Nie ma znaczenia czy ksiądz, czy polityk, celebryta czy cieć. Pedofil, to pedofil.

wierzysz w to, ksiądz i polityk, jeśli już będzie w rejestrze, to znaczy że się nie wyłgał, z wpisania czyli odpowiedzialności

96

Olinka napisał/a:
Iceni napisał/a:

Ja się zastanawiam nad jednym - co komu da prywatnie taki rejestr? (...)

Dawno temu mojego wracającego ze szkoły syna kilkukrotnie zaczepiał pan w średnim wieku. Pan bardzo miły, pokazywał mu pieska, jakiś wyjątkowo ciekawy rower, zapraszał do garażu, żeby coś tam mu pokazać albo wspólnie majsterkować. Kiedy ta informacja do mnie dotarła, to aż mnie zmroziło. Gdybym miała rejestr, mogłabym sprawdzić czy przypadkiem nie był już notowany. Prześwietlić wszystkich nie sposób, ale kiedy ktoś wzbudza niepokój, to jest to narzędzie, które może pomóc. Sądzę, że o takie sytuacje tutaj chodzi.

No i to właśnie potwierdza moje obawy - skoro nie był notowany, to co? Nie może zrobić tego po raz pierwszy? A może robi to od lat, tylko do tej pory nikt tego nie zgłosił,  nie oskarżył.

No i coś takiego możesz sprawdzić jeżeli ktoś zaprosi dziecko do domu - a jeżeli zaczepiał je na ulicy? Raczej żaden pedofil nie zaczyna rozmowy z dzieckiem od podania adresu i nazwiska.

Żaden to dla mnie argument.

97

strzała napisał/a:
Cyngli napisał/a:
_miszmasz napisał/a:

Jakie szczęście?
Na nieszczęście dla ofiar pedofilii, prawo w Polsce jest bezduszne.
Bo bywa tak, że te wszystkie traumatyczne przeżycia wychodzą z kogoś po 20 czy 30 latach.
I wtedy za pózno jest aby cokolwiek z tym zrobic.

Tak bronisz pedofilów?
Chcesz im dawac drugą szansę?

Moim zdaniem również nie masz pojęcia w temacie pedofilii.

Nie bronię pedofilów, tylko minimalnej sprawiedliwości.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie mam pojęcia o temacie pedofilii?
Bo mam inne zdanie?

A Ciebie ktoś molestował i masz pojęcie? Czy tylko uważasz moje zdanie za gorsze, bo się nie pokrywa z Twoim światopoglądem?

Takie same mam zdanie jeśli chodzi o innych przestępców.

98

tenniedobry2 napisał/a:
in_ka napisał/a:
Mussuka napisał/a:

wierzysz w to, ksiądz i polityk, jeśli już będzie w rejestrze, to znaczy że się nie wyłgał, z wpisania czyli odpowiedzialności

To nie jest kwestia wiary.
Wiem, że skazuje sie pedofilów za popełnione przestępstwa. I również dotyczy to księży. Rzeczywiście nie znasz ich, z nazwiska? Przecież podawały je media do publicznej wiadomości. To żadna tajemnica.

99

in_ka napisał/a:
tenniedobry2 napisał/a:
in_ka napisał/a:

To nie jest kwestia wiary.
Wiem, że skazuje sie pedofilów za popełnione przestępstwa. I również dotyczy to księży. Rzeczywiście nie znasz ich, z nazwiska? Przecież podawały je media do publicznej wiadomości. To żadna tajemnica.

a wiesz ilu się "upiekło" sad

100 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-01-28 14:07:13)

No ale właśnie tacy, którym się upiekło, są  najbardziej niebezpieczni.  A takich w rejestrze nie będzie.

101

Iceni napisał/a:

No ale właśnie tacy, którym się upiekło, są  najbardziej niebezpieczni.  A takich w rejestrze nie będzie.

Zgadzam się. Kolejny argument przeciw.

102

in_ka napisał/a:
Mussuka napisał/a:

Czy pedofilem jest sie jak juz jest sie skazanym czy jeszce przed?

W innych krajach europejskich takie rejestry sa. Podczas zatrudnienia do szkoły, przedszkola czy innych zawodów związanych z praca z dziećmi pracodawca ma obowiązek i prawo sprawdzić osobę aplikująca na stanowisko.
Prywatnie tez sobie takie rejestry można sprawdzić. Za opłata. Działa to sprawnie i nikt nie podnosi z tego powodu rabanu.
Jestem za....chciałabym wiedzieć czy obok mnie mieszka pedofil.

Ktoś stwierdził ze po odbyciu kary powinno sie dać druga szanse bo "resocjalizacja".
W życiu zawsze jest tak ze ponosi sie konsekwencje swoich działań. Jeśli pedofil świadomie decyduje sie dotknąć kilkuletnie dziecko to powinien przygotować sie na wszelkie możliwe konsekwencje. Wiezienie, utratę dobrego imienia, fakt ze ludzie nie chcą takiego osobnika w swoim towarzystwie... Można powiedzieć ze ofiary molestowania mogą pogodzić sie z przeszłością, zaakceptować co sie stało.....nie wiem....spróbować żyć normalnie. Analogicznie pedofil powinien pogodzić sie z konsekwencjach. Wszelkimi możliwymi konsekwencjach społeczeństwo jest mu w stanie sprzedać. Jeśli ma być z powodu przestępstwa wykluczony z norm społecznych to bring it on.
Czy ktoś jest w stanie sprawdzić jaki odsetek pedofili po wypuszczeniu na wolność ponownie popełnił to samo przestępstwo? To byłoby ciekawe....

103 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-28 14:09:55)

tenniedobry2 napisał/a:

ja bardziej widzę kolejne małpowanie, z innych krajów jakichś rozwiązań, gdzie mentalnie Polska w większości społeczeństwa nie jest na to gotowa

Korzystanie z wyników badań czy doświadczeń innych szukając najlepszych rozwiązań nie określiłabym mianem "małpowania", dla mnie to nadużycie zdecydowanie. Zgadzam się z uwagą, że Polska mentalnie nie jest gotowa. Ale to dotyczy wielu zagadnień, z zakresu przemocy.

Cyngli napisał/a:
Iceni napisał/a:

Żaden dla mnie argument.

104

Iceni napisał/a:

No i to właśnie potwierdza moje obawy - skoro nie był notowany, to co? Nie może zrobić tego po raz pierwszy? A może robi to od lat, tylko do tej pory nikt tego nie zgłosił,  nie oskarżył.

No i coś takiego możesz sprawdzić jeżeli ktoś zaprosi dziecko do domu - a jeżeli zaczepiał je na ulicy? Raczej żaden pedofil nie zaczyna rozmowy z dzieckiem od podania adresu i nazwiska.

Żaden to dla mnie argument.

Może, oczywiście, że może zrobić to po raz pierwszey, w końcu zawsze kiedyś jest ten pierwszy raz.

Akurat mój syn był świadomy, że z obcymi ma się nie wdawać w żadne dyskusje, niczego od nich nie brać, a tym bardziej nie wchodzić do samochodu czy żadnych pomieszczeń. Ten człowiek zaczepiał go ze swojej posesji, która znajdowała się przy ulicy, którą mały wracał do domu, zatem adres mieliśmy.

Rozumiem, że sam rejestr niczego tutaj nie załatwia, ale im więcej narzędzi, tym prościej, a pośrednio także bezpieczniej. Za to nie widzę ani jednego powodu, dlaczego miałby nie powstać. W każdym razie tym powodem na pewno nie powinna być ochrona żadnej maści zwyrodnialców.

105

in_ka napisał/a:
tenniedobry2 napisał/a:

Korzystanie z wyników badań czy doświadczeń innych szukając najlepszych rozwiązań nie określiłabym mianem "małpowania", dla mnie to nadużycie zdecydowanie. Zgadzam się z uwagą, że Polska mentalnie nie jest gotowa. Ale to dotyczy wielu zagadnień, z zakresu przemocy.

Cyngli napisał/a:
Iceni napisał/a:

Żaden dla mnie argument.

Dla Ciebie nie ;-) ponieważ różny mamy punkt widzenia w tej sprawie.

Olinko, a mogę zapytać, jak postąpiłaś? Odwiedziłaś owego Pana, albo zgłosiłaś na policję?

106 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-28 14:42:14)

Olinka napisał/a:

(...) ale im więcej narzędzi, tym prościej, a pośrednio także bezpieczniej. Za to nie widzę ani jednego powodu, dlaczego miałby nie powstać. W każdym razie tym powodem na pewno nie powinna być ochrona żadnej maści zwyrodnialców.

Dokładnie. W chwili obecnej, nie mamy wystarczających narzędzi. Być może pedofil pracuje z dziećmi, pobliskim sklepiku, być może mieszka w waszym domu, na waszym osiedlu.
I oczywiście zawsze będą tacy pedofile, których nie znamy, bo nie zostali "przyłapani". Teraz anonimowi są i jedni i drudzy (z wyrokami).

107

in_ka napisał/a:
tenniedobry2 napisał/a:

nie wiem czy są jakieś wyniki badań oraz jakieś doświadczenia które mogły by np potwierdzić spadek "zjawiska", jest jakaś dziwna tendencja, w tym kraju do powielania bez pomyślunku, pomysłów, nikt na nie nie wpadł, wpadł tylko na powielenie, zapożyczenie

to nie jest małpowanie ?? big_smile bo może źle pojmuję, w każdym razie dla mnie jest, zwłaszcza jeśli jest to bezmyślnie dla konsekwencji ewentualnych, bez bilansu zasadności,

pracuję gdzie pracuję smile widzę jak to działa, nie wychylaj się ale nie bądź gorszy

in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:
Iceni napisał/a:

Żaden dla mnie argument.

tu pół na pół, jak im się upiekło, to nie dotyczą rejestru big_smile

108 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-28 14:36:08)

Cyngli napisał/a:

Dla Ciebie nie ;-) ponieważ różny mamy punkt widzenia w tej sprawie.

Nie Cyngli, nie dlatego, że mamy inny punkt widzenia, tylko, że to żaden merytoryczny argument.
Bo tylko dlatego, ze złodziejowi się upiekło i go nie złapano, czy nie osądzono, nie należy tych złapanych i osądzonych piętnować, czy karać?
Tak argumentujesz.
Nie będą tam wszyscy, to nie mają być również ci, których "złapano", dlatego nie powinno być takiego rejestru.

109

Cyngli, brak rejestru jest niesprawiedliwy.
Przykładowo chce kupić dom, wybieram miedzy dwoma nieruchomościami. Jedna jest w dzielnicy bez pedofila w sąsiedztwie druga jest wzbogacona o człowieka ze skłonnościami do małych dzieci. Na dodatek mam hopla na punkcie bezpieczeństwa moich dzieci. Wolno mi? Wolno. Pewnie nie ja jedna.... Nie ma takowego rejestru, nie mam jak sobie sprawdzić, kupuje dom w ciemno tylko po to by sie pózniej w jakiś sposób dowiedzieć ze ten fajny 40 latek z naprzeciwka w pokoju za zasłonami zabawia sie z małymi dziećmi. Brak rejestru odbiera mi wybór miedzy spokojem ducha a ciągła niepewnością o dobro maluchów. Nie tylko moich. Chyba każdego by ruszyło gdyby sie dowiedział o molestowaniu dziecka nawet jeśli byłoby to dziecko sąsiadów?
Cyngli jeśli nie chcesz rejestru to dobrze. Nie musisz z niego korzystać skoro uważasz ze każdy zasługuje na druga szanse. Ale nie odbieraj wyboru tym dla których to jest dobre rozwiazanie. Nie tylko osobom prywatnym ale tez pracodawcom czy instytucjom rządowym.
Celowo nie wspominam o potrzebach pedofilów....nazwa wskazuje ich potrzeby i takich nie powinno sie zaspokajać.

110

tenniedobry2 napisał/a:

nie wiem czy są jakieś wyniki badań oraz jakieś doświadczenia które mogły by np potwierdzić spadek "zjawiska", jest jakaś dziwna tendencja, w tym kraju do powielania bez pomyślunku, pomysłów, nikt na nie nie wpadł, wpadł tylko na powielenie, zapożyczenie
to nie jest małpowanie ?? big_smile bo może źle pojmuję, w każdym razie dla mnie jest, zwłaszcza jeśli jest to bezmyślnie dla konsekwencji ewentualnych, bez bilansu zasadności,
pracuję gdzie pracuję smile widzę jak to działa, nie wychylaj się ale nie bądź gorszy

oczywiście, że są "wyniki badań" są "doświadczenia", zapoznałeś się z materiałem do którego podałam link ?
jest wiele innych opracowań, interesuje ciebie temat - poczytaj ...

111

in_ka napisał/a:
tenniedobry2 napisał/a:

oczywiście, że są "wyniki badań" są "doświadczenia", zapoznałeś się z materiałem do którego podałam link ?
jest wiele innych opracowań, interesuje ciebie temat - poczytaj ...

nie omieszkam, bo mi umknął,
jednak twierdzę, że patrząc ogólnie, rejestr jest bez sensu, z wielu powodów, rejestr nie załatwia zjawiska, i średnio chroni, bardziej powinno według mnie być skierowane to w uświadamianie ludzi, niż informowanie
no ale to moje prywatne przemyślenie big_smile

dochodzę do wniosku że jak jedna osoba tu napisała, spekulacją nie będzie końca, od omijania okolicy, poprzez szpiegowanie sąsiada, poprzez spadek cen nieruchomości, na publicznym zamieszaniu kończąc
wiele iluzji big_smile
podniesienie świadomości nikłe, nie ma się co dawać zwariować
ale przeglądnę link, być może jeden "niewierny" się nawróci big_smile

112 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-28 14:54:29)

Jaguar napisał/a:

Cyngli, brak rejestru jest niesprawiedliwy.
Przykładowo chce kupić dom, wybieram miedzy dwoma nieruchomościami. Jedna jest w dzielnicy bez pedofila w sąsiedztwie druga jest wzbogacona o człowieka ze skłonnościami do małych dzieci. Na dodatek mam hopla na punkcie bezpieczeństwa moich dzieci. Wolno mi? Wolno. Pewnie nie ja jedna.... Nie ma takowego rejestru, nie mam jak sobie sprawdzić, kupuje dom w ciemno tylko po to by sie pózniej w jakiś sposób dowiedzieć ze ten fajny 40 latek z naprzeciwka w pokoju za zasłonami zabawia sie z małymi dziećmi. Brak rejestru odbiera mi wybór miedzy spokojem ducha a ciągła niepewnością o dobro maluchów. Nie tylko moich. Chyba każdego by ruszyło gdyby sie dowiedział o molestowaniu dziecka nawet jeśli byłoby to dziecko sąsiadów?
Cyngli jeśli nie chcesz rejestru to dobrze. Nie musisz z niego korzystać skoro uważasz ze każdy zasługuje na druga szanse. Ale nie odbieraj wyboru tym dla których to jest dobre rozwiazanie. Nie tylko osobom prywatnym ale tez pracodawcom czy instytucjom rządowym.
Celowo nie wspominam o potrzebach pedofilów....nazwa wskazuje ich potrzeby i takich nie powinno sie zaspokajać.

Nikomu nic nie odbieram. Jestem jedynie przeciwna temu pomysłowi, argumenty na poprzednich stronach.
Oczywiście jako samodzielna jednostka nie mam żadnego wpływu na decyzję.

113

tenniedobry2 napisał/a:

(...) od omijania okolicy, (...)

Ale pedofila należny omijać, tzn dzieci mają go omijać dużym łukiem i być czujne, a rodzice uświadamiać dzieciom zagrożenie.

114

Cyngli napisał/a:

Olinko, a mogę zapytać, jak postąpiłaś? Odwiedziłaś owego Pana, albo zgłosiłaś na policję?

Pana co prawda nie odwiedziłam, bo na dobrą sprawę oskarżyć jest bardzo łatwo, a rozmawiając z synem (dużo i często) doszłam do wniosku, że nie naruszył żadnej jego intymności i raczej nie wykazywał pedofilskich zachowań. Rower mu pokazywał, bo miał samodzielnie złożone cacko, a wiedział, że syn jest rowerowym pasjonatem. Mimo wszystko przez jakiś czas trzymałam rękę na pulsie i starałam się mu baczniej przyglądać, a dziecko uczuliłam jeszcze bardziej niż do tej pory, zmieniliśmy też drogę, którą syn wracał do domu. Dla swojej pewności poprosiłam też znajomego prokuratora, żeby sprawdził to, co było do sprawdzenia.

Zapomniałam poprzednio, dlatego teraz dopisuję:

in_ka napisał/a:

Ala zgadzam się również, z tym, że to jest bardzo trudny i skomplikowany problem. Bo życie ujawnionego pedofila nie jest proste, tylko, że być proste nie może.

Nie może i na pewno nie powinno.

115 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-28 15:33:34)

Olinka napisał/a:

Dla swojej pewności poprosiłam też znajomego prokuratora, żeby sprawdził to, co było do sprawdzenia.

Każdy niepokojący incydent (podejrzenie, o molestowanie) należy zgłaszać do prokuratury. Takich zgłoszeń jest coraz więcej i bardzo dobrze. Podnosi się świadomość społeczna.

(...) Ofiarom wykorzystywania seksualnego potrzebna jest szybka, profesjonalna pomoc, by zminimalizować uraz, który i tak często pozostaje u nich do końca życia.

Jak poważny jest to problem, podkreśla też Jolanta Zmarzlik, terapeuta z Fundacji Dzieci Niczyje:
– Według różnych szacunków to zjawisko dotyczy co siódmego dziecka! Dziecko wykorzystywane seksualnie przeżywa osobisty dramat. Bez profesjonalnej pomocy wzrasta ono w poczuciu winy, niskiej samooceny i braku zaufania do dorosłych.(...)

116

in_ka napisał/a:
Olinka napisał/a:

Dla swojej pewności poprosiłam też znajomego prokuratora, żeby sprawdził to, co było do sprawdzenia.

Każdy niepokojący incydent (podejrzenie, o molestowanie) należy zgłaszać do prokuratury. Takich zgłoszeń jest coraz więcej i bardzo dobrze. Podnosi się świadomość społeczna.

Dokładnie. Była raz w okolicy (małe miasteczko = wielka sensacja) taka sytuacja, że przyjeżdżał facet codziennie pod szkołę i patrzył na dzieci. Matki zgłosiły to dyrekcji, a dyrekcja prokuraturze. Na szczęście to nie był pedofil, tylko ojciec któregoś z dzieci uczących się w tej szkole. I przyjeżdżał w różnych godzinach, by dziecko zobaczyć, a miał odebrane prawa rodzicielskie.

117

in_ka napisał/a:
tenniedobry2 napisał/a:

(...) od omijania okolicy, (...)

Ale pedofila należny omijać, tzn dzieci mają go omijać dużym łukiem i być czujne, a rodzice uświadamiać dzieciom zagrożenie.

No dobra zweryfikowałem dzięki Tobie pogląd big_smile

za rejestrem jestem i sądzę że w wersji poufnej jak najbardziej
jednak za publicznym piętnowaniem już nie, bo to się mija z celem, już lepiej zostawić dożywotnio w więzieniu, według mnie

są czipy, są obroże monitorujące, ewidentnie zakaz pracy na pewnych stanowiskach, w pewnych instytucjach, jak najbardziej
monitorowanie szeroko pojęte, jak najbardziej,

tylko wciąż to jest walka ze skutkami, nie z przyczyną
ciekawy jestem ile osób których nie złapano się zreflektowało na terapię, jakoś nie widzę tego w Polsce

z drugiej strony nie chcę wpadać w paranoję jako rodzic, wysyłam gdzieś dziecko,
- sprawdź kierowcę autokaru czy trzeźwy
- sprawdź czy autokar sprawny
- dzwoń co chwilę czy żyje
- a jeśli gdzieś tam w okolicy, taki nieszczęśnik próbuje żyć, to nie wiem firma ochroniarska
trochę paranoja,
w pewnym momencie dojdzie że nigdzie dziecko nie będzie mogło jechać, a jak się okaże że mieszka w Twojej okolicy, wyprowadzisz się = uciekniesz!!!

potem wyrzuty sumienia kurde w rejestrze nie sprawdziłem, mam nadzieje że mnie rozumiesz, nie neguję w każdym razie, nie musisz tego komentować, bo wiem co napiszesz big_smile

państwo jest organem, państwo ma monitorować, państwo na karać, nie obywatel, ani społeczeństwo, a to trochę taki zrzucanie roboty na innych
jest coś takiego jak konsultacje społeczne, np referendum, można łatwo nastroje społeczne wybadać, zresztą jak widać nie ma jednej metody i jednego słusznego rozwiązania

118

Też byłabym w stanie opowiedzieć się za rejestrem, ale w wersji poufnej, aby nie dopuścić do linczu społecznego.

119

Cyngli napisał/a:

Też byłabym w stanie opowiedzieć się za rejestrem, ale w wersji poufnej, aby nie dopuścić do linczu społecznego.

Lincz na pedofilach dobierających się do małych dzieci? Czemu nie, takich wszarzy i kanalie trzeba tępić, szkoda pieniędzy podatników na utrzymywanie wszarzy w pierdlach.

120

Cyngli napisał/a:

Bo mam inne zdanie?

A Ciebie ktoś molestował i masz pojęcie? Czy tylko uważasz moje zdanie za gorsze, bo się nie pokrywa z Twoim światopoglądem?

Dla mnie wobec pedofilów nie ma minimalnej sprawiedliwości.
A jaka jest minimalna sprawiedliwośc dla ich ofiar?
Piętno na całe życie.
Życie w przeświadczeniu, że wszyscy chcą zrobic krzywdę.
Życie w przeświadczeniu, że jest się nikim, że nikt nie pomoże, że nikomu nie da się ufac.
Życie z nawrotami wspomnień, życie z lękami i różnymi fobiami.
Życie, które w końcu można albo wygrac, albo przegrac.
Bo któregoś dnia można wpaśc w taki dół, że pragnie się już tylko śmierci.

Nawet w więzieniu pedofile są nikim, jeszcze mamy im dawac jakieś prawa?
Są błędy, których się nie popełnia.
I ja tutaj właśnie zaliczam pedofilię.

121

strzała napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Bo mam inne zdanie?

Dla mnie wobec pedofilów nie ma minimalnej sprawiedliwości.
A jaka jest minimalna sprawiedliwośc dla ich ofiar?
Piętno na całe życie.
Życie w przeświadczeniu, że wszyscy chcą zrobic krzywdę.
Życie w przeświadczeniu, że jest się nikim, że nikt nie pomoże, że nikomu nie da się ufac.
Życie z nawrotami wspomnień, życie z lękami i różnymi fobiami.
Życie, które w końcu można albo wygrac, albo przegrac.
Bo któregoś dnia można wpaśc w taki dół, że pragnie się już tylko śmierci.

Nawet w więzieniu pedofile są nikim, jeszcze mamy im dawac jakieś prawa?
Są błędy, których się nie popełnia.
I ja tutaj właśnie zaliczam pedofilię.

No i super, ktoś Ci zabrania tak uważać? Ktoś podważa Twoją znajomość tematu? NIE.

122

tenniedobry2 napisał/a:

No dobra zweryfikowałem dzięki Tobie pogląd big_smile

Cieszy mnie to bardzo, Warto rozmawiać big_smile

123

jestem jak najbardziej za linczem, jeśli to jedyna skuteczna metoda i naprawdę dziwię się, że ktokolwiek broni takich zwyrodnialców przed nim. Jakie prawo do prywatności? Prawo do prywatności zwyrola nie może stać wyżej niż prawo dziecka do bezpieczeństwa. Nigdy! Ktoś, kto gwałci dzieci nie ma prawa żądać jakiejkolwiek ochrony swoich praw! Naprawdę nijak pojąć nie mogę co siedzi w głowach, zdawałoby się normalnych ludzi, którzy tak rozpaczliwie szukają argumentów na obronę tych (chciałam napisać zwierząt, ale to byłaby obraza dla zwierząt) degeneratów. 
Jeśli nawet taki rejestr nie spełniałby żadnej funkcji, poza piętnowaniem tych potworów, to już jest jego ogromna i niezaprzeczalna zaleta. Takim powinno się na czole tatuować wielkimi literami UWAGA PEDOFIL. Rejestr może być takim zastępstwem.
Gwałt na dziecku jest najbardziej odrażającym czynem. Już wyżej w hierarchii stoją u mnie pospolici mordercy, bo człowiek zawsze ma szansę się obronić przed nimi. A małe dziecko jest całkowicie bezbronne wobec takiego koszmaru, któremu na imię pedofilia.
Wobec barbarzyńców nie powinno się stosować cywilizowanych metod. Oni mają w dupie współczucie i litość. Drogie mamusie, jakież naiwne jesteście. O jakiej sprawiedliwości prawicie i dla kogo? Dla gwałcicieli dzieci? A im nawet powieka nie drgnie, gdy te wasze dzieci będą gwałcić...

124

Adiaphora, bardzo smutne, ale prawdziwe.
To nigdy nie powinno się wydarzyc.
I niech sobie ktoś pisze, że jestem bezduszna i mam ograniczony umysł.
Nie rusza mnie to.

125 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-28 18:16:48)

Krzywda jest krzywdą, czy jakieś dziecko zostanie skrzywdzone, czy jakiś dorosły zostanie zabity.
Ja nie uznaję hierarchii w tej kwestii. Dla mnie bandzior jest bandziorem i zasługuje na karę adekwatną do przewinienia.
Od 3 do 15 lat za czyn pedofilski to dla mnie kpina.

Strzała - a kto Ci tak napisał?

126

Cyngli napisał/a:

Strzała - a kto Ci tak napisał?

dymitrop napisał/a:

@strzala
jeśli Ciebie takie rzeczy nie obchodzą to sama jesteś bezduszna.
W kwestii kary "więzienia" też nikogo nie obchodzi tego czy mają sumienie oraz to jacy się stali, ale nie o tym mówimy. Masz jakiś konkretny powód dlaczego uważasz, że tacy ludzie się nie zmieniają czy masz tylko ograniczone myślenie?

strzała napisał/a:

Nie chce mi się nadwyrężac szarych komórek, żeby podawac Ci argumenty.

dymitrop napisał/a:

@strzała: bo ich nie masz i wcale nie mam na myśli argumentów smile

127 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-01-28 18:26:28)

Cyngli napisał/a:

Ja nie uznaję hierarchii w tej kwestii. Dla mnie bandzior jest bandziorem i zasługuje na karę adekwatną do przewinienia.

A jaka jest adekwatna kara dla pedofila?
Bo dla mnie właśnie taka, że oprócz odosobnienia na określony czas, w więzieniu to również umieszczenie go, w rejestrze.

Funkcjonują przecież rejestry dłużników, nie przeszkadzają tobie Cyngli? Mi zdecydowanie nie przeszkadzają, w niczym.
A jakie to przestępstwo (bycie dłużnikiem), w porównaniu, z pedofilią?

128 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-01-28 18:27:19)

in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:

A jaka jest adekwatna kara dla pedofila?
Bo dla mnie właśnie taka, że oprócz odosobnienia na określony czas, w więzieniu to również umieszczenie go, w rejestrze.

Funkcjonuj przecież rejestry dłużników, nie przeszkadzają tobie Cyngli?
A jakie to przestępstwo (bycie dłużnikiem), w porównaniu, z pedofilią ?

Nie przeszkadzają mi, bo nie jestem dłużnikiem big_smile

Jaka adekwatna kara dla pedofila? Według mnie odizolowanie do czasu, aż ktoś mądrzejszy ode mnie orzeknie, że już się nadaje do życia w społeczeństwie i nie zagraża żadnemu dziecku.

Wyjdzie taki po 3 latach i jaka to kara?

129

Cyngli napisał/a:

Jaka adekwatna kara dla pedofila? Według mnie odizolowanie do czasu, aż ktoś mądrzejszy ode mnie orzeknie, że już się nadaje do życia w społeczeństwie i nie zagraża żadnemu dziecku.

W każdej chwili możesz nim zostać, tzn dłużnikiem.
I dziwi mnie, że rejestr dłużników nie przeszkadza, a pedofilii już tak. Zastanawiające.

O tym już tutaj napisaliśmy, nie ma takiej pewności, że pedofil nie powtórzy swojego pedofilskiego czynu. Nie ma pewności, że nie zagrozi żadnemu dziecku. Rozumiesz tę różnicę między pedofilią, a innymi przestępstwami ? Stąd właśnie potrzeba wyeliminowania anonimowości pedofilii.

130

in_ka napisał/a:
Cyngli napisał/a:

W każdej chwili możesz nim zostać, tzn dłużnikiem.
I dziwi mnie, że rejestr dłużników nie przeszkadza, a pedofilii już tak. Zastanawiające.

O tym już tutaj napisaliśmy, nie ma takiej pewności, że pedofil nie powtórzy swojego pedofilskiego czynu. Nie ma pewności, że nie zagrozi żadnemu dziecku. Rozumiesz tę różnicę między pedofilią, a innymi przestępstwami ? Stąd właśnie potrzeba wyeliminowania anonimowości pedofilii.

Tak, rozumiem tę różnicę.
Medycyna idzie do przodu, może w przyszłości będzie można stwierdzić, czy taki pedofil powtórzy swój czyn, czy nie...

P.S Czy do rejestru dłużników każdy może zajrzeć? Np. chcę sprawdzić, czy sąsiad jest dłużnikiem - mogę?

Posty [ 66 do 130 z 295 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Rejestr gwałcicieli i pedofilów - jesteście za czy przeciw?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024