Mamy w 2016 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Mamy w 2016

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 69 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 195 z 4,458 ]

131

Odp: Mamy w 2016

Podczytuje was i troszke się wtracę .

Ja miałam cesarke, z powodu komplikacji mała się zaklinowala. Decyzja zapadła o chwile po 17 jeszcze  czekaliśmy na anestezjologa i o 17.55 mała była już na świecie.
Znieczulenie od  pasa w dół chociaż ja wszystko czułam po prostu nie bolało. Było to nie całe 4 miesiące temu także gdyby któraś chciała  mogę dokładnie opowiedzieć.jestem jakby po 2 porodach w 1 bo doszłam do boli partych i pełnego rozwarcia

Zobacz podobne tematy :

132

Ilo27 witaj. No otóż to ja cały czas o tym piszę że jesteś znieczulona ale świadoma wszystkiego. Widzisz słyszysz czujesz co może wydawać sie dziwne dla kogoś kto tego nie doświadczył. Ale mament "wyszarpywania" dzidzi z brzucha naprawdę się czuje ale nie boli.

133

Gorka mi w pierwszej ciazy kremy wogole nie pomogły, rozstępy mam zarówno na brzuchu jak i na udach, mimo że majątek wydałam na różnych firm kremy, taka już moja natura, teraz tez oczywiście smaruje ale już nie mam takiego  parcia żeby nie powielala się ilość rozstępów bo zdaje sobie sprawę z tego ze one będą czy chce czy nie. A co do usypiania przy cc to praktykują niektórzy lekarze taki typ znieczulenia, niebw8em od czego to zależy ale właśnie szwagierka na dwa porody oba miała przez cc i oba były na znieczuleniu całkowitym, uśpieniu, no a ja miałam znieczulenie od pasa w dół.
Dantek a mi nie przeszkadza poród w zimie, mam zapasy które mnie grzeją smile nie no tak na poważnie to mi za bardzo dały w kość upały i chyba już bym się nie zdecydowała na planowanie ciąży żeby poród wypadł w lecie.
Agni moimi butami przed porodem tez były tylko japonki i do tego wielkie i szerokie bo w te sprzed ciąży noga mi nie weszła tak strasznie byłam spuchnieta, najgorsze było to ze te japonki nie żeby byle jakie ale sportowe były bo te "eleganckie" miały za ciasne paski i tym oto sposobem od 34tc do 39tc chodzilam w jednych butach bo w inne nogi nie zamieściłam, masakra smile ale mimo wszystko nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, teraz mam cudownego synka a za kilka miesięcy będzie córcia smile

134

Cześć babeczki - ja już po wizycie położnej. Powiem Wam tak, że to było niesamowite spotkanie. Dała mi także 2 pary skarpetek dla małego - Taaaaakie słodkie tongue
Ogólnie to było miłe spotkanie, Pani około 60'tki - ale wbrew pozorom ma 'nowoczesne' nastawienie do matkowania c:
Było dużo papierków, podpisów. Ale polecam c:

Agni nie, nie przeszło mi to podrażnienie. Użyłam nawet Tantum Rosa, ale bez konsultacji z lekarzem to wiecie jak to jest... są obawy, mimo tego, że nawet aptekarka mówiła, iż to bezpieczne w ciąży.
Drapie niemiłosiernie, ale muszę poczekać chociaż do poniedziałku na ewentualną konsultację z ginekologiem.

Swoją drogą dzisiaj rano zaobserwowałam, że mój maluch przemieszczając się z miejsca na miejsce jest mocno wyczuwalny. Zwlaszcza, gdy leżę na pleckach. Dzisiaj cały ranek go obserwowałam. Ah, i te kopniaki w kręgosłup... tongue

Jak tam Wasze samopoczucia? Lubicie zimę? Ja lubię ten przyjemny chłodek c:

135

Gorka fakt ja aż latałam na stole moment samego cięcia tez czułam to takie dziwne a najgorzej to nie móc ruszyć nogami i jak potem czucie wraca. Ale ogólnie nie ma się czego bać,  zastrzyk w kręgosłup niby ból potworny ale według mnie nic strasznego.

136

ilo dokładnie,ja też cała latałam a te łóżko takie wąskie hi hi aż strach smile ale lekarze wiedzą co robią przecież. smile
Akaya przypomnij w którym tyg ty jesteś na kiedy masz termin. Jeżeli nie sprawiło by ci to problemu to ustaw sobie sygnaturkę,będzie nam łatwiej.
A ty mieszkasz w PL? Ja nie mam żadnych spotkań z położną,no tylko przed wizytą u ginka.

137 Ostatnio edytowany przez Agni 35 (2015-11-07 19:14:53)

Hej laski ja dziś całkowicie labbbba spalam po śniadaniu chyba cztery godzina potem lekkie jedzenie i na spacer tak na przekór pogodzie. Teraz jedzenie wreszcie przyszedł apetyt bo od rana na bananach to nie zbyt zdrowo dla kajtka. Górka no właśnie pytam cie o sposób znieczulenie jakim rodziłas w ty jakbyś nie wiedziała że jest też możliwe Cc w pełnej narkozie zamiast zwyczajnie napisać piszesz coś o usypianiu nóg i o tym że głupoty pytam.  Niestety wiele Cc które je są umówione jak już Ci pisze parę razy są pod pełna narkoza. Ot i całe zamieszanie, zdziwilam się ze nie wiesz o tym skoro już rodziłas.

Akaya noo to poważnie musi być skoro tantum ci nie pomaga.  Gon do lekarza bo może to coś poważnego po co się męczyć.

138 Ostatnio edytowany przez GORKA (2015-11-07 19:30:30)

Agni no ok, bo tak napisałaś że to brzmiało b.dziwnie. A ja naprawdę nie słyszałam o  cesarskim cięciu w uśpieniu,tzn wiem ze jest taka możliwość ale wydaje mi się że to są bardzo skrajne przypadki.
A wiesz miałam się pytać jeszcze czy ty tak na poważnie nie masz zamiaru kupować wózka tylko dziecko w chuście nosić?
Co do twojej labby-korzystaj jak masz okazję smile hi hi

Kurcze nie wiem czy nie pojadę na pogotowie jak nic się nie polepszy. Od wczoraj moja Olka ma biegunkę,dzisiaj mi wymiotowała dwa razy,no i nic nie zjadła i nic nie wypiła. Teraz tzn.przed godziną padła spać. Ciekawe co dalej będzie. Musiałam ją o 17 już wykąpać bo cała się obwymiotowoała sad biedna.

139 Ostatnio edytowany przez kati1989 (2015-11-07 21:17:47)

Gorka bez paniki, ja z Hubertem mam właśnie to samo tylko ze w nocy z czwartku na piątek mi wymiotowal, wczoraj raz i lekka biegunka a dzisiaj wymiotów zero ale z pampersa aż się przelewa taka ma biegunkę, ja podaje smecte i jest lepiej, ostatnia noc przespal spokojnie, dzisiaj wymiotów juz nie  było i biegunka ustępuje, do tego możesz podać jej elektrolity jeśli się boisz odwodnienia,tylko uprzedzam ze to obrzydliwe w smaku i zamiast wody możesz zalać np ulubionym sokiem, no i podawalam niemalże gorzka czarna herbatę. Zamiast na sor jedz do apteki kupić smecte, ona jest dobra i na biegunkę i na wymioty,po wizycie na sor-ze mogą chcieć ci zostawić mała na szpitalu.
A i dicoflor możesz podać, dobry przy antybiotyku ale i z biegunka daje rade.

140

Górka ja bym pojechała na pogotowie żeby przebadac Mała tak dla świętego spokoju. Lepiej raz za dużo niż choroba miałaby się rozwinąć bardziej i Ola miałaby się bardziej męczyć.

141

Ola jakąś godzinkę temu się obudziła i buszuje. Jak na razie nie wymiotuje,w pampersie sucho. Próbuję podawać jej Floridral ale nie chce za chiny go pić. To jst taki proszek na biegunkę. Zjadła kilka łyżek kaszki ,nie wiem czy dobrze że jej to podałam ale nic innego nie przychodzi mi do głowy. Gorączki nie ma.
Na razie sytuacja się troszkę uspokoiła.   
No właśnie nie chcę za bardzo jechać do szpitala bo przecież oni i tak nie będę wiedzieć co jej jest bo to może mieć milon przyczyn.

142

GORKA jak pojedziesz do szpitala to na bank Ci ją zostawią, chociażby na obserwacji. Bez jedzenia jeszcze spoko, ale picie to bym nawet na siłę cisła bo z tym nie ma żartów. A szczepiłaś Olę na rotawirusy?

Agni35 może i cc robią pod pełną narokozą, ale również wydaje mi się że są to bardzo rzadkie przypadki, nawet w przypadku dużych komplikacji przy porodzie naturalnym. Ja jak rodziłam naturalnie, to w pewnym momencie Małej zaczęło spadać tętno, nawet nie wiem czy minęło 15 min jak leżałam na stole. Nawet nie miałam lewatywy- nie było na to czasu. Jak leżałam na stole i czekali aż zacznie działać znieczulenie w kręgosłup to położna stała przy moim brzuchu z jakimś przyrządem i tylko mówiła: jeszcze jest tętno, jeszcze słychać. No to sobie pomyśl, że personel byli przygotowani na najgorsze i jakoś mnie nie uśpili. W ten dzień co ja urodziłam było 11 cesarek i ani jedna nie była pod pełną narokozą. Z tego względu że pełna narkoza wiąże się już z intubacją itp więc o wiele lepiej dać po prostu znieczulenie w kręgosłup.

kati te buty w końcówce ciąży w zimie trochę mnie martwią tongue Bo ja w górach mieszkam i nie nastawiam się na zimę bez śniegu więc ciężko będzie big_smile

143

Dantek to zaopatrz się w jakieś śniegowce wiązane hi hi
No troszkę popiła,może zaraz uśnie. Nie nie szczepiłam jej ani na rota ani na pneumo.
Co do opinii na temat cc w 100% się z tobą zgadzam.

144

Gorka najważniejsze że nie ma gorączki bo wtedy mogłabyś się martwic a tak to poczekaj.  mi też jeść nie chciał ale akurat to mu na złe nie wyjdzie bo mój chłopak ponad 13kg waży smile to grypa żołądkowa, również  byłam gotowa w środku nocy na sor jechać bo  nie wiedziałam co mam robić ale przestal mi wymiotowac ok północy. Pic jej podaj może jakoś w "nowy" sposób, np. Łyżeczka albo że szklanki no i moze sok który lubi,  najwyżej wody dolej  żeby nie był za ciężki dla żołądka, a jeść to najlepiej nic albo bułkę z odrobiną masła żeby za sucha nie była, jutro a nawet w nocy juz powinno być lepiej.
Dantek na zimę to ja przewiduje adidasy smile hihi

145

Kati ok dzięki,teraz już śpi także w sumie zapowiada się że będzie dobrze.
Ja lepiej już też idę spać żeby w razie w. być w miarę przytomną. Do jutra. smile

Mam nadzieję że zimy nie będzie,nie tęskno mi za nią. A śnieg to w górach niech sobie będzie to na nartach pojeździmy. Och zapomniałam że w tym roku będę miała przerwę. smile

146

Gorka będzie juz tylko lepiej, tak to już jest z dziećmi smile zdrowka życzę wink

147 Ostatnio edytowany przez Agni 35 (2015-11-08 09:10:17)

Dzień doberek :-)

A co to nikt nie planuje macierzyńskiego ani urlopów i powrotów do pracy?  Jestem bardzo ciekawa czy już o tym myślicie.  Ja powoli coś muszę obmuslac bo w pracy pytają kiedy chce wrócić.

Górka mam nadzieję że wszystko ok i obyło się u was bez szpitala.
Odnośnie husty to, planuje do roczku nie więcej. Dzieci się lepiej chowają są spokojniejsze i coś tam jeszcze odnośnie ważnego ułożenia że lepiej działa husta na kolki i kręgosłup i może to też sposób na więź z kajakiem której pozbawiam się rodzac przez Cc. Wózek i tak będzie ale planuje kupic w taki śmieszny sposób bo juz razem z dzidziusiem.

A właśnie Co myślicie o takich wózkach jak skorupki od orzecha włoskiego?  Takie połówki z którego dziecko prawie wystaje zupełnie jakby miało wypaść ?.  Miał ktoś ma próbował może?  Na moje oko to jakieś bardzo bardzo kiepskie ale może nie wiem wszystkiego o tym wózku.

Górka Hehe no ok już wiem że  na pytanie -rodziłas takim znieczulenie czy innym, w przypadku gdy wiesz o tylko jednym rodzaju,  a o drugim nie masz pojęcia to zawsze będzie tak bardzo komplokowalo komunikację że trochę będzie słabo się dogadać :-).
Przypominam że temat założyłam pod sztandarem że dzielimy się wiedzą tzn każdy coś wnosi i jego wiedza jest szanowana a nie pomijana w przypadku gdy akurat Ty sama o niej nie wiesz. Naprawdę zachęcam narkoza może się trafić i warto przyjąć do wiadomości żeby się potem naprzyklad nie rozczarować.  Nie liczę na służbę zdrowia więc wolę wcześniej coś sobie pozyskać żeby być mądrzejsza jak trafię na jakieś słabe baby pielęgniarki na oddziale.
Dantek to samo Hehe może wy z jednych stron jesteście.  Jakbyś zupełnie nie dopuszczala że narkoza jest stosowana i wg moich informacji  naprawdę może się każdej przytrafićz różnych nieoczekiwanych względów, a przedewszystkim z braku czasu i zagrożenia życia dziecka i twojego.  Narkoza działa dużo  szybciej jak chcesz to popytaj mogę Ci opowiedzieć zamiast Dantku pisać tak śmiesznie że narkoza to jakaś nisza i herezje bo w ciągu jednego dnia u ciebie na oddziale dziewczyny nie miały. Daj szansę innym Mamom zgłębić i odczytać ze mogą mieć coś takiego nawet jak sie szykują na Sn. Hihi no jak rany Dziewczyny Górka i Dantek to coś u was jak z klasycznego cytatu 'moja jest tylko racja i moja jest mojsza niż twojsza :-D ' całuję was gorąco i jak coś to bez urazy ;-)

Kochane forumowiczki nie znam się na kajtusiach pisałam lokalnie, dopiero zaczynam przygodę, dlatego bardzo ostrożnie dzielę się z wami wiedzą analizuje sprawdzam i dopiero pisze coś z nadzieją że będziemy najlepiej przygotowanymi Mamami 2016 :-D nio kropka hihi.
Buziaki i miłej niedzieli - apetyt wrócił ser biały musztarda pomidor chlebek masło - pycha kanapka :-D  smacznego wszystkim Nam.

148

Agni 35 napisał/a:

Dzień doberek :-)
Dantek to samo Hehe może wy z jednych stron jesteście.  Jakbyś zupełnie nie dopuszczala że narkoza jest stosowana i wg moich informacji  naprawdę może się każdej przytrafićz różnych nieoczekiwanych względów, a przedewszystkim z braku czasu i zagrożenia życia dziecka i twojego.  Narkoza działa dużo  szybciej jak chcesz to popytaj mogę Ci opowiedzieć zamiast Dantku pisać tak śmiesznie że narkoza to jakaś nisza i herezje bo w ciągu jednego dnia u ciebie na oddziale dziewczyny nie miały. Daj szansę innym Mamom zgłębić i odczytać ze mogą mieć coś takiego nawet jak sie szykują na Sn. Hihi no jak rany Dziewczyny Górka i Dantek to coś u was jak z klasycznego cytatu 'moja jest tylko racja i moja jest mojsza niż twojsza :-D

Agni35 może dlatego mamy takie same zdanie w tym temacie z GORKĄ ponieważ rodziłyśmy już przez cc i mamy trochę doświadczenia w tym temacie.
Podałam Ci mój przykład- zagrożenie życia dziecka podczas porodu i nikt mnie nie usypiał. Co więcej dopiszę Ci ze leżąc tydzień przed porodem na patologii ciąży osłuchałam się co do porodów. I nie spotkałam się z tym by któraś była cięta pod pełną narkozą za to słyszałam historie o tym że same mdlały podczas cesarki, co sama prawie doświadczyłam bo zaczęłam "odpływać", tylko szybka reakcja personelu mnie przed tym uratowała.
Nie wsadzaj również słów w moje usta których nie powiedziałam, bo nie napisałam że pełne znieczulenie to herezja a takie zachowanie z Twojej strony mega mnie wkurza. Chcesz słuchać rad a sama na siłe nam pociskasz swoje teorie.
Dodam również że miałam kiedyś zabieg pod pełną narkozą i wiem czym to się je. Nie chciałabym przeżyć w ten sposób porodu bo po wszystkim dochodziłabym do siebie znacznie dłużej.
Bez urazy, ale już więcej w tym temacie się nie wypowiem na temat cc, bo nie lubię jak ktoś na mnie zaskakuje kiedy wypowiadam swoje zdanie i opisuje swoje doświadczenia. 

GORKA, kati może to faktycznie grypa żołądkowa lub zatrucie. Przy tym drugim w domu nikt się nie zarazi a przy tym pierwszym cóż duże prawdopodobieństwo że ktoś z domowników przejdzie to samo.

149

Dalej tak pojdzie to atmosfera bedzie tak gesta, ze hej. Nie bierzcie sobie tego az tak do serca. To jest forum, rozne zdania, rozne teorie, rozna wiedza... ale nie powod do obrazania sie/klotni, bo ktos ma inne zdanie niz ja

150

Poprawie was bo gdy czekaliśmy na anestezjologa zapytałam ordynatora czy będę usypiana skoro to nie planowane odpowiedz :
narkoze ogólną stosuje sie jeśli nie można zastosować znieczulenia od pasa w dół np problemy z kręgosłupem itp w przypadku zagrożenia życia kobiety raczej nikt jej nie uśpi bo to zbyt duże ryzyko nie wybudzenia się,  w przypadku zagrożenia życia dziecka również znieczulenia stosują.  Ja 2 minuty po zastrzyku nie czułam nic i juz byłam malowana na żółto jak to mówię i cięta cała operacja rozpoczela się jakoś 20 po 17  liczac od podania znieczulenia o 17,55 niunia ujrzała światło dzienne a o 18.25 dzwoniłam juz po rodzinie z sali pooperacyjnej.
Podanie narkozy ogólnej trwa dłużej,  trzeba jeszcze intubowac itp. Moja siostra rodziła w 30 tygodniu ciąży.  Było zagrożenia życia jej i bardzo duże życia dziecka wręcz nie dawali szans, mimo to dostała znieczulenie od pasa w dół. Mała oddychała sama co jest prawie cudem i została przewieziona do szpitala w Koszalinie.  Tak więc to ze ktoś będzie uspiony całkowicie w trakcie cesarki jest równe prawie zeru tak mi powiedzial ordynator oddziału patologii ciąży i polozniczego

151

No i znieczulenie ogólne możzadziałać również na dziecko bo jest wprowadzane w krew a to w kręgosłup do dziecka się  ie dostaje

152

Gorka ja córcia, lepiej już? U nas niestety znowu smecta w użyciu, noc spokój a ale rano było duuuzo smrodu smile jak się do jutra nie polepszy będę musiała do rodzinnego jechać bo żeby mi się nie odwodnil, niby pije i je ale to nie tak "normalnie".
Dantek ja właśnie myślę że to grypa żołądkowa, mnie trochę ruszyło, teściowej było niedobrze, no nie wiem, pewna nie jestem ze to grypa jest.
Dziewczyny MERY ma rację nie potrzebne są kłótnie ani wymiany zdań, każda ma swoje zdanie, swoich lekarzy od których pozyskuje info na różne tematy, można się podzielić wiedzą a nie dochodzić kto ma rację, ile rodzących tyle opinii, znieczulenia są dwa przy cc wiec to nie podlega dyskusji a kto jakie będzie miał przy ewentualnym cięciu to się okaże za kilka miesięcy smile

153 Ostatnio edytowany przez Agni 35 (2015-11-08 17:14:35)

Dzięki Mery dzięki Katy ciężko mi samej więc bardzo mi miło.

No a opozycja proszę dajcie już dziewczyny spokój napisałam prosto z mostu nie negujcie czegoś czego nie wiecie lub z czym się nie zgadzacie bo się z tym nie spotkalyscie bi to strasznie zasciankowe.
Nie wiem czego wy chcecie żebym przyznała rację ze nie ma Cc przez narkoze lub ze to nieprawdopodobne że może nas coś takiego spotkać? Naciskacie bo jest was trzy i dlatego uważacie że macie racje?  Noo ludzie ręce opadają.

Ja założyłam ten temat i proszę was o stosowanie się do reguł kultury i wzajemnego poszanowania a każde trolowanie będzie tepione.
Nie wiem czego chcecie może przeprosin że mam inną wiedzę która też ma rację bytu?

No to przepraszam Was dorogie doświadczone i kończę już narkoze.
Jak to mówia wokoncu kiedyś trzeba ustąpić gdy nie ma nadzieji na ale zapewniam że czy ktoś jest ze wsi czy z miasta młody czy stary biedny czy bogaty jeśli jest mama na za rok tj 2016 ma takie samo prawo do zbierania zdania i swojej racji której nie będziemy ani odbierać ani zmianiac w ten sposób co Wy próbujecie.

Proponuję trzy oddechy i mam wrażenie że ktoś Tu nie lubi Stolicy.  No ale Stolica pięknie pozdrawia drogie Kochane Mamy. Wrzuccie na luz.

154

Agni ja tylko chce żebyś nie wciskała mi do ust słów których nigdy nie powiedziałam/ napisałam.
Nie pisałam nic o herezji jeśli chodzi o narkozę przy cc, jeśli tak to mnie zacytuj.
Napisałam że pewnie się to zdarza ale b. rzadko. Chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem a to niestety nie ułatwia forumowej komunikacji mojej z Twoją osobą.

Jak już napisałam kończę ten temat, możemy pogadać jak sama cesarkę przeżyjesz i będziesz miała w tym temacie jakieś DOŚWIADCZENIE.

I jeszcze małe P.S. nigdzie nie doczytałam informacji o tym że jesteś ze Stolicy. Ale jeśli przez to zadzierasz nosa a resztę uważasz za gorszych to życzę Ci powodzenia.

155

Agni, Dantek może już wystarczy tych przepychanek, parwdopodobnie (nie czytałam szczegolowo) obie macie racje w jakimś stopniu ale nie musicie nawzajem narzucać sobie własnego zdania!

Lepiej napiszcie jak wasze samopoczucie, czujecie juz ruchy?

156 Ostatnio edytowany przez GORKA (2015-11-08 21:54:16)

Weszłam tylko na chwilkę bo nie mam czasu,i krew mnie zaraz zaleje. Ale nie chcę się denerwować na noc. Jutro się odniosę.
Ps. założycielko tego tematu, racja weź kilka głębszych oddechów bo chyba emocje wzięły górę---cytuję twoje słowa skierowane zapewne do mnie i Dantek "każde trolowanie będzie tępione" to już jest przesada. Naprawdę.

157

Mój ostatnio lubi sprzedawać mi kopniaki w pęcherz, albo nawet żołądek. Ale co mogę zrobić? Chyba tlyko pogłaskać po brzuchu.. :v

Ostatnio 15 minut obserwowałam jak się rusza w brzuszku c:

158 Ostatnio edytowany przez Agni 35 (2015-11-09 09:28:22)

Dzień doberek

Dziękuję wszystkim Nam za stonowanje i dobre intencje :-D,  echh poszukujecie ich w sobie bardzo bardzo głęboko napewno się znajdą trzeba tylko się postarać. Ja się będę starać choć chce się odpowiedzieć i szarpać dalej to uważam że nie ma sensu dalej robić sobie przykrości. Dantek Górka co Wy na to? Dantek nie chciałam nic takiego wkładać Górka szanuje co piszesz już odpiscmy bo szkoda tego fajnego czasu.

No właśnie kiedy powinnam czuć ruchy kajtusia?
Moja koleżanka mówila że w 16-17.
Ja teraz mam jakiś dziwny brak apetytu to wcale nie mam ochoty jeść całymi dniami nadrabiam czymś jednym co mi posmakuje np wczoraj jabłka i poerogi.  Dziś pewnie parówki bo mi się śniły.

Katy Akaya to wy już pokaźne brzuchy macie :-) gratuluję serdecznie.
Noo a wy jecie coś specjalnego jak macie takie wielkie już kajtki?  Ostatnio moja ciotka dzwoniła i i gada ze powinnam jeść biały ser a ja go nienawidzę.
Acha polazalam pierwszy raz wczoraj na basen ciężko było się zebrać hihi strój kompoelowy kupiłam 42 hihi na brzuch pasuje i starczy na zapas. Fajnie się ruszyło bez kilogramów no i po basenie miałam bardzo dużo energii więc polecam jak coś żeby utrzymać dobra formę i dobry humor.

159 Ostatnio edytowany przez Agni 35 (2015-11-09 09:33:17)

Akaya napisał/a:

Mój ostatnio lubi sprzedawać mi kopniaki w pęcherz, albo nawet żołądek. Ale co mogę zrobić? Chyba tlyko pogłaskać po brzuchu.. :v

Ostatnio 15 minut obserwowałam jak się rusza w brzuszku c:

Ale się fajnie ciebie czyta o tym brzuszku nooo ja też uwielbiam mój brzuch ale jakoś narazie nie ma odzewu choć obserwuje obserwuje i od początku ciąży mam krzywy brzuch z prawej strony jest większy tak na dole hihi. Wyobrażam sobie ze tam ma główkę ale tz pewnie śmieszne bzdury choć uwielbiam głaskać właśnie ten bok na dole :-) że niby po główce.

160

No ja dlugo przez moj tluszczyk to nie poczuje ruchow big_smile Ale mam ta aplikacje "moja ciaza" POLECAM to tam pisze ze juz niby w 18-19 (  jezeli to pierwsza ciaza lub jestem szczupla) hihi

Wlasnie ogladalam ddtvn i tam bylo o szczepieniach dzieci, o powiklaniach itd itp.. Jestem w szoku bo nie wiedzialam ze w pierwszej dobie dziecko sie szczepi..
Na co???   masakra...

161

Tak bimbulko dzidziuś dostaje w szpitalu dwie szczepionki. Kłują w piętkę smile

162

Bimbulka ja bym wolała być pełniejsza przynajmniej miałabym pewność że kajtek dostaje wszystko czego potrzebuje tzn ze gdy akurat nie jem bo się źle czuje to mały nie traci tylko zapasów sobie bierze.

Noo szczepionki mega ważna rzecz,  nie mam narazie zdania choć moja siostra zaszczepila wszystko trzy cory więc ja za przykładem też pewnie tak zrobię.
Jak coś się wywiesz napiszesz Bimbulko? :-)

163 Ostatnio edytowany przez Agni 35 (2015-11-09 09:58:16)

Bimbulka jak też mam tą apke Hehe różowy kajtek.  Od pierwszegibwprowadzrnia wagi apka mi krzyczy że mam nadwagę a położna mówi że to bzdury i zabawka i ze jest norma u mnie choć mogło by być więcej Hehe.
Teraz mam 15 tydzień i komunikat że malec prostuje swoje ciało i ma 10 cm i 60 gram.

Piszą też coś i dentyscie bryyyy.

164

taaaak pisza pisza. Ja chodze normalnie do dentysty ( tzn zaczelam w 2 trymestrze) i w piatek 13tego  ide wyrwac zeba......   Boje sie ale nie mam wyjscia. Nie wiem czy to od niego ale czuje w buzi taki dziwny posmak...  chce sie go pozbyc. Moja dr dentysta nie ma zastrzezen.
Mi tez ta apka krzyczy ze mam nadwage itd itp. Ale... nie zwracam na nia uawgi. big_smile

165

Kurcze naprawdę idziesz wyrwać?  Ja też będę musiała bo mi się plaba ulamala a właściwie całe nadlanie które przeciągnęłam już od lipca a teraz to nie ma żartów bo stany zapalne jak się zrobią są bardzo niebezpieczne dla kajtka.

Ja mam dziwny posmak w buzi zawsze bo zwyczajnie rzadko kiedy udaje mi się domyc zęby do czysta.  Nie wiem czy żeby pierwsze wiedziały o ciąży ale rzadko się zdarza żeby mnie nie cofalo przy mycia zębów a pierwsze tygodnie ciąży to zawsze zaliczalam pawie.

Próbuję wszystkiego ale odruchy wymiotów cały czas są, choć jak myślę szczoteczka elektryczna to są mniejsze.

Boszz siedzę w pracy i trochę się nudzę, poczekam aż z pokoju pojadą na budowę to sobie poogladam stare odcinki przyjaciółek w necie :-D

166 Ostatnio edytowany przez Agni 35 (2015-11-09 11:37:37)

GORKA napisał/a:

Tak bimbulko dzidziuś dostaje w szpitalu dwie szczepionki. Kłują w piętkę smile

GÓRKA CHCIALAM ci wysłać zdjęcia kwiatków na zgodę ale nie wiem czy się wlkeja.

http://scouteu.s3.amazonaws.com/cards/i … ebie_0.jpg

http://e-kartki.net.pl/kartki/3/1/d/18257.jpg

Dantek Górka Przepraszam naprawdę nie chciałabym żeby tak to się pogmatwalo.

167

Hej.
Ja już z niecierpliwością czekam na ruchy dziecka. Jestem w 19 tyg i to.moja druga ciąża i jak na razie cisza. Ale może za bardzo wyczekuje. Może jak przestanę to poczuje pierwsze ruchy maleństwa.  Już nie mogę doczekać się tego momentu jak dziecko będzie kopać i będzie się ruszał cały brzuch. Mam zamiar sobie zrobić taki filmik i potem wspominać.  Bo w pierwszej ciazy się zgapilam i teraz bardzo żałuję.
Też mam aplikacje na telefonie. Tylko moja nazywa się asystent ciążowy.  Fajnie liczy tygodnie ciazy i pokazuje jak maluch wygląda.  Z niecierpliwością zawsze czekam do niedzieli żeby tydzień się zmienił.
Co do szczepionek to rzeczywiście dwie podaja w szpitalu. Przeciwko gruźlicy i WZW typu b .a w drugiej dobie badają słuch i pobierają krew ze stopki na bibulke żeby wykluczyć choroby takie jak mukuwiscydoza itp itd.

168

Czuje ruchy od skończonego 16 tyg ciąży, teraz leci 20. W pierwszej poczułam później bo dopiero około 19. Zuza wtedy dawała mi po prostu kopniaki a ten dzidziuś bardziej jest delikatny, mizia mnie i gmera big_smile
Nie wiem jak u wasz w szpitalach ale u mnie się pytali zaraz po porodzie czy wyrażam zgodę na szczepienie. Dopiero po ten zgodzie mojej szczepili. Zresztą do tej pory jak chodzę z Małą to za każdym razem podpisuje że wyrażam zgodę. Ja jestem za szczepieniem, nas szczepili większym syfem niż teraz nasze dzieci a jakoś nie było z tego powodu żadnych afer. Fakt jest też taki że tych szczepień teraz jest o wiele więcej, ja normalnie przechodziłam różyczkę i świnkę a teraz na to szczepią.

169

Agni ja nigdy nie byłam fanatyczka zdrowego  jedzenia smile jem i jadłam jak do tej pory, jedynie ograniczylam do minimum fast-foody które uwielbiam czasem wciągnąć, soli mniej używam, gazowanych napojów praktycznie nie pije wcale, po za tym jem jak jadłam, o ile apetyt mi dopisuje bo bywa że nic nie zjem ze smakiem a wrecz na sile jem. Odnośnie ruchów malucha to ja późno zaczęłam je czuć zarówno w pierwszej jak i w drugiej ciąży, pewnie dlatego ze jestem z tych "wiekszych" kobiet smile ale mi się wydaje ze sprawą ruchów jest indywidualna, jedna poczuje szybciej ona później, albo po prostu ciężko wyłapać czy to ruchy dziecka czy może  jelita marsza grają smile no mój brzuchol juz jest wyraźnie widoczny i zaokrąglony smile
Bimbulka Szczepionki to chyba nie aż takie wielkie zło skoro tyle rodziców szczepi maluchy, my jak do tej pory nawet nie przeszliśmy przez gorączkę poszczepienna, teraz mam większy dylemat bo mam zalecone szczepienie na pneumokoki o nie wiem co robić... Ah te dzieci smile
Milka do tej pory myślałam że to pierwszy twój bobas smile ile ma maluszek? Ja ruchy w tej ciąży poczułam dopiero w 21/22tc,  w pierwszej ciazy chyba ok 22tc.
Dantek u mnie nie praktykują wyrażania zgody smile chyba szczuplutka jesteś jak tak szybko poczulas ruchy bobasa smile ja poczułam późno ale za to daje mi czasami soczyste kopniaki wink

170 Ostatnio edytowany przez GORKA (2015-11-09 16:02:57)

Witajcie!!! Jak u was z pogodą bo u nas prawdziwa jesień. Leje,wieje,zimno ciemno sad ble.

Komentować i odnosić się do wypowiedzi Agni nie będę,temat uważam za zamknięty. Agni smile

Ja podobnie jak Kati ruchy poczyłam dopiero w 21 tyg. Mówią że w drugiej ciąży czuje się je szybciej,no zobaczymy. Oby nie bo ponoć to oznacza zwiotczałe mięśnie hi hi.
Kati a dlaczego masz zalecone to szczepienie?

Dantek smile smile smile  u mnie w szpitalu też pytali czy wyrażam zgodę. Widocznie są ludzie którzy nie szczepią na te szczepionki swoich maluchów,co uważam za głupotę.

171

Górka u mnie też pogoda do czterech liter. Dzisisj taki śpiący dzień. Gdybym mogła to.nie wychodziłabym z lozka.
Kati to mnie trochę uspokoiłas z tymi kopniakani.  Już myślałam że coś jest nie tak. Bo czytałam że w drugiej ciazy ruchy powinno czuć się ok 16 tygodnia a u mnie cisza.  Chociaż już nie mogę się doczekać aż poczuje te pierwsze ruchy.
A w domu mam świeżo upieczona 2 latke.  Jestem ciekawa jak to jest z dwójka dzieci.  Młoda taka grzeczniutka to drugie będzie pewnie prawdziwym wyzwaniem.

172

No niby ten brzuszek jest już większy, ale jak na 6 miesiąc, czy duży?
Mam mniej więcej jak ta Pani:
http://40tygodni.pl/photos/questions/b0 … 0ff800.jpg
(można wklejać linki zdjęć?)
W każdym razie mam dość szerokie bioderka i brzuch jest mocno widoczny kiedy objem się, albo pod wieczór. Bo jak rano, to prawie nic nie widać (ale za to czuć brzdąca c:)
Muszę zacząć więcej się ruszać, długo siedzę przed komputerem i teraz ta infekcja.. Znalazłam w domu maść clotromazolum gsk i przeczytałam, ze można użyć po 1 trymestrze - ale gdzieś indziej nastraszyli, że można użyć jedynie po konsultacji z lekarzem, ale już raz użyłam.. A po telefonie do ginekologa zaradził tantum rosa. trochę pomaga przyznam - poza tym brakuje mi bliskości cielesnej z moim :C

Babeczki a jak jest z Waszym spaniem? Co prawda część z Was jeszcze nie ma dużego brzuszka - ale śpicie (jak zalecają) na lewym boczku?

Powiem Wam, że to uczucie.. Jak ten maluszek kopie Cię z całej swojej siły w ścianki jest tak cudowne, że wprawia mnie we wzruszenie.
Cudowne uczucie - aż chciałabym, żeby mój towarzysz życia to poczuł. Kocham tego brzdąca w środku tongue

173

Witam wszystkie mamusie te już doświadczone, jak i te przyszłe świeżynki smile

Częściowo zagłębiłam się w Waszą dyskusję i powiem, ze miło czyta się wypowiedzi osób, które również (tak jak i ja aktualnie) codziennie obserwują swoje brzuszki ciesząc się każdą maleńką zmianą, czy ruchem maluszka smile Fajnie, że nasze maluchy są tak różne od siebie i każda z nas ma możliwość pochwalenia się czymś innym:)
Być może przewinął się już ten temat a ja nie doczytałam, ale jeśli nie i któraś z Was miałąby ochotę podzielić się doświadczeniem - będę wdzięczna.

Interesuje mnie kwestia pomiaru bioder do porodu. Jestem dosyć szczupła i zaczynam powoli denerwować się tym, czy moja budowa miednicy "podoła" urodzeniu dzidziusia bez powikłań. Jestem dopiero w 21 tc. i wiem, że biodra do czasu porodu mają za zadanie się poszerzyć, jednak chciałabym zaczerpnąć zdania na ten temat, bo z tego co wiem zbyt wąska miednica jest częstym powodem do cięcia cesarskiego.
W którym tygodniu ciąży mierzy się biodra ostatecznie? Czy wąski rozstaw kolców biodrowych oznacza również, że część wewnętrzna miednicy jest zbyt wąska? A może zdarzyło się którejś z Was, że pomiar bioder nie wskazywał na nieprawidłowości a przy porodzie jednak nie obyło się bez powikłań z tym związanych?
Z góry dzięki za odpowiedź smile

174

Akaya powiem Ci, ze ja raz spie na lewym raz na prawym. W sumie nie slyszalam o tym, ze powinno sie spac na lewym? Dlaczego tak?

2dzien nie pale papierosow. Zobaczymy czy sie uda...

175

jestem dopiero w 15 tg ale staram sie spac na lewym boku, ale czesto mi to nie wychodzi.. to akurat najmniej lubiana pozycja przeze mnie... spie jeszcze na brzuchu i na plecach... a w necie znalazlam cos takiego :  w ciąży przebiegającej prawidłowo nie ma medycznych przeciwwskazań do spania na prawym boku. Jednak pozycja na lewym boku jest korzystniejsza z paru powodów. Leżąc na prawym boku lub na plecach można doprowadzić do ucisku żyły głównej dolnej, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa, zmniejszając dopływ krwi do serca. Krew zostaje w dolnej części ciała stopy, nogi, miednica). To z kolei zmniejsza rzut serca i ilość krwi dopływającej do narządów (także mózgu i macicy). Może to spowodować omdlenie, a w dalszym etapie także słabsze dotlenienie płodu. Jeśli pojawi się kołatanie serca , mroczki przed oczami czy duszność, wtedy szybka zmiana na lewy bok przywróci prawidłowe funkcjonowanie. Na lewym boku ułatwiona jest też praca nerek, przez co skuteczniejsze jest usuwanie produktów przemiany materii i nadmiaru płynów z organizmu. W związku z przytoczonymi argumentami spanie na lewym boku zaleca się jako profilaktykę hemoroidów oraz obrzęków.

176

Gorka zalecane mamy szczepienie ze względu na podejrzenie astmy wczesnodzieciecej, ma co jakiś  czas zmiany, to szumy w oskrzelach i alergolog dala nam zaświadczenie ze podlega bezpłatnej szczepionce.
Milka jakby każda ciąża przebiegała jak pisze na stronach internetowych to by nas na forum pewnie nie było, w pierwszej ciazy tez się naczytalam tych bzdur w necie i martwilam się ze to się dziecko jeszcze nie rusza, że waga nie taka jak w necie itp itd.
Akaya można wrzucać linki, na sierpniowych 2014 wrzucam zdjęcia przez fotosik, wklejam link i jest przekierowanie na konkretną stronę i zdjęcie. A co do męża to infekcja ci przejdzie i bedziesz mogla wrócić do przyjemności smile mój niestety jest za granicą, przyjeżdża co dwa tygodnie na dosłownie 24h wiec się nie mam kiedy nacieszyć hmm odnośnie spania to ja specjalnych  wymagań nie mam chociaż najbardziej mi odpowiada pozycja na prawym boku ale bez problemu śpię na lewym. Ja również Lubie oglądać podskakujacy brzuch pod kopniakami malucha, pamiętam jak w pierwszej ciazy mąż przez jakiś tam czas potrafił się gapic w brzuch bez mrugnięcia smile a ja razem z nim się tak gapilam smile

177

kati o jej, na jeden dzień przyjeżdża :C
Ale on będzie tam pracował ile się da, czy na jakiś okres tam pojechał? Smutno tak trochę :c
Ale pewnie wyżywacie się na sobie po tych dwóch tygodniach c:

Mam nadzieję, że mi przejdzie.. Chociaż mój ma ochotę na mnie kiedy tylko mnie widzi, więc ta chwilowa "cipkowa abstynencja" ma swoje plusy c:

178

Akaya jesteś zaj****sta "cipkowa abstynencji, osz się uśmiałam smile no mąż jeździ kiedy jest praca, teraz pracuje od połowy września, wcześniej był ok 2 miesiące w domu, różnie bywa tam z praca, zależy od wygranych przetargów, wygrywa to dzwoni szwagier i za 2-3 dni mąż wyjeżdża, teraz już nastaje okres przestoju wiec być  może zostanie narazie w domu. Oj czy ja wiem czy się tak wyzywamy, nie ma ani na to czasu a i z checiami różnie u mnie bywa hmm no smutno mi ale na chwile obecna kiepsko stoimy finansowo bo mieliśmy dość duży wydatek w ostatnim czasie i musi podreperowac budżet smile

179 Ostatnio edytowany przez Agni 35 (2015-11-10 10:08:50)

Hehe ale ruch super :-)
No to dzień dobry wszystkim Nam i jak to klasyczka napisała - wszystkim'  cipkowym abstynentkom i nie abstynentkom ' :-).
Mi narazie pierwsze szlanstwo z ciąży minęło i mam abstynencji choć widzę jak moje kochanie łazi strute choć wyrozumiały bardzo heh ;-)

Witam serdecznie nową Mamę na pokładzie :-D. Rany jakie to mądre co piszesz mnie nawet przez myśl nie przeszło zgłębianie moich bioderek.  No ale ja tchórz jestem i będę cesarkowa przynajmniej na teraz a może zdąży się cud i mnie olsni.

Katy trzymam kciuki za szczepione napisz co wybrałaś. A odnośnie wyjazdów może wy też macie pod innym kątem lepiej o tych co na miejscu. Moja babcia mówiła że pokolenie naszych mam i tatkow niesforne wyzwolone tylko dlatego się nie pozabijalo bo w większości były to rodziny z wyjazdami facetiw na eksport. Poprostu był święty spokój i czasem jak patrzę na tego swojego też bym chciała czasem zatesknic za jego skarpetkami do prania a nie łazić i zbierać non stop codziennie w innym kącie

Akaya rany rany ty masz taki brzuszek??? to Ty laska jesteś, ja mam taki brzucho jak nie wiekszy a dopiero 16 tygodni.  Sterczy mi ten mój balonik i gdy na niego patrze nie może mi się w głowie pomieścić jak można tak kochać i pragnąc z całej duży trzymać już w ramionach ten cud.

180 Ostatnio edytowany przez Agni 35 (2015-11-10 10:21:51)

Bimbulka dziękuję, za to o spaniu.  No masz a ja myślałam że to później dopiero obowiązuje.
Nie ma szans na spanie na innym boku niż prawy echh może jakaś poduszka pod biodro pomoże pomyślę i juz zacznę trenować. 

Górka 21 tydzień super no to mam trochę czasu zacznę warowac od 16 a do 21 mam nadzieję że coś wyczaje :-)

Mery za nie - jaranie trzymam kciuki a stosujesz coś zmiennego?  Czy na żywioł?

Odnośnie filmików polecam nie przegapić ja mam taki z usg genetycznego całe badanie nagrane łącznie z glosem i to jak zapytałam czy to rączka jak podniosło do główki.... Wtedy się poplakalam Krzyś tak samo a lekarz nie zauważył i powiedział no ja juz nie śmiejemy się  bo myślał że trzęsie mi się brzuch id śmiechu. Jak się wiercilo jak skakalo jak mała rybka!  Cudna pamiatka i juz mam wypalony ten film ma trzech płytach żeby się nie zepsuly.

181 Ostatnio edytowany przez Agni 35 (2015-11-10 11:29:24)

Acha zapomniałam dać relacje pogodowa u mnie szaro brudno wieje i pada. No normalnie aż chce się żyć.

Pytanko co myślicie o używanych rzeczach nie mowie o ubraniach tylko np łóżeczko albo huśtawka.  Sama oddawałam sprzedawałam z siostra sto lat temu po jej kajtkach więc myślę że to nic złego. A jakie jest wasze zdanie?

Ciekawe u której z Mam spadnie najwcześniej śnieg.

182

Hej, ja nie man nic przeciwko rzeczom
uzywanym.
Pewnie dostane cos od bratowej bo ma rocznego synka. Ale tez chce kupic część sama, to wielka przyjemność dla każdej matki, zwłaszcza gdy rodzi sie pierwsze dziecko. Nie zamierzam sobie tego odmawiać.
Na pewno będę chciala poszukać np na olx uzwanej bazy pod fotelik bo to spory wydatek dodatkowy a jednak bardzo sie przydaje, gdy ktos czesto podrozuje z dzieckiem.

183 Ostatnio edytowany przez dantek (2015-11-10 15:24:27)

Kati big_smile gdzie ja szczuplutka. Jestem dość wysoka i mam spyrkę na brzuchu. Na początku nie wiedziałam czy to już "to" ale z czasem ruchy czułam coraz częściej i coraz bardziej intensywne się stają, po za tym to kolejna ciąża więc wiem jak się je odczuwa wink

GORKA są ludzie którzy nie szczepią wink Znam takich osobiście. Dla mnie to również głupota. Po za tym można dostać karę pienieżną za nie szczepienie tymi obowiązkowymi szczepionkami.

milka moja dwulatka też jest z tych grzecznych dzieci. Nie ma z nią większych problemów, nawet nigdy nie wpadła mi w histerię w sklepie że coś chce, więc pewnie to drugie da popalić big_smile

Zocha witaj smile Nie spotkałam się z mierzeniem bioder. Nawet żaden lekarz nic mi na ten temat nie wspominał ( a w pierwszej ciąży chodziłam do dwóch ). Nie wiem czy to nie jest na zasadzie -  istnieje ale nikt nie stosuje. Najlepiej zapytaj się swojego lekarza prowadzącego, powiedz mu o swoich obawach.

mery... trzymam kciuki aby Ci się udało !

184

Hej smile   Ja bede musiala kupic wszystko nowe. Ostatnie dziecko w dodatku plci meskiej urodzilo sie 7 lat temu. Wiec ubranka no sami wiecie...
Pozatym z mojej strony to pierwszy wnuczek ;-) wiec rodzinka zapewne pomoze. Zreszta juz zaczelam odkladac pieniadze. Zeby pozniej w 7,8,9 msc mogla isc i kupic co trzeba. Przeraza mnie ogrom troche tych zakupow... Od wanienek do przebierakow. musze zrobic liste...  Bo tego jest strasznie duzo...

185

Agni, na zywiol wink przed praca wstaje pozniej, robie sobie herbate, myje, maluje i wychodze. Ww pracy chodze z dziewczynami na balkon jak ida palic ale ja nie pale. W domu tez staram sie byc przy M jak pali. Ciezko jest ale zobaczymy... jak do tygodnia bedzie az tak ciagnelo jak teraz to nie wiem czy nie zaczne, ale juz tylko 2-3np na dzien

Dzis mi w pracy zasugerowali, ze powinnam isc na chorobowe. Tzn zrobic przerwe w szkole. Nie jestem juz produktywna jak kiedys to nie jestem in potrzebna... troche zabolalo no ale kij im w oko. Jeszcze im pokaze kto nie da rady wink

186

Witajcie.
Dantek właśnie słyszałam o tych karach,kiedyś w tv oglądałam taki program. To chyba sanepid może wystąpić o ukaranie takich rodziców.
I znowu muszę przyznać ci rację smile ale nie wiem czy mogę bo zaraz znowu ktoś napisze że trolujemy smile W kwestii mierzenia bioder hi hi. Wiem że na zdrowy rozum powinno coś takiego by,jednak ja nie słyszałam o takim przypadku. Leżała ze mną taka dziewuszka,miała niecałe 20 lat i była bardzo bardzo drobna. Malutka,sięgała mi do ramion,a brzuch miała większy od mojego. Jej dzidziuś ważył w 41 tyg 4 kg i żaden lekarz nie mówił nic o cc z tego powodu. Ona strasznie się bała porodu naturalnego.W końcu urodziła (dzień przedemną) poprzez cc ale z powodu braku postępu porodu. Wody jej odeszły i nic więcej.
Poza tym w szpitalu w któymleżałam nawet nikt nie przywiązywał uwagi do tego ile waży dziecko przed porodem. smile
Bimbulko ja też tak miałam przed urodzeniem Oli. Nie mieliśmy w rodzinie maluszka już od 11 lat. smile

187

Dziewczyny - ktore sa juz mamami. Mam ogromna prosbe. Wczoraj siadlam i zaczelam pisac LISTE wszystkich potrzebnych rzeczy ktore bede musiala zakupic dla siebie i dziecka.
Poczawszy od kremow pieluszek do wanienek poscieli rozkow, podpasek maxi ( czy te mammma bella sa najlepsze?)  Z gory dziekuje :*
Albo napisze najpierw to co juz mam a wy moze cos dorzucicie lub powiecie co jest zbedne.
chusteczki nawiilzane
pampersy
sudocrem
octenisept
oliwka
cos do mycia dziecka
szmpon do wloskow
pieluszki tetrowe (5szt)
pieuszki tetrowe, ze spodem ceratkowym nie przemakajacym (5szt)
przewijak
lozeczko
posciel
butelki avent
reczniczki z kapturekim (3szt)
rozek
kocyk
ubranka
termometr do wanienki i taki normalny
wanienka
gruszka
nozyczki
smoczki
proszek/plyn do prania
Jak myslicie? czy dla dzidzi byloby tyle? czy cos pominelam?
Z gory serdecznie DZIEKUJE.  Wiecie takie rzeczy jak chusteczki itp kupilabym wczesniej w promocji.. zawsze to cos sie zaoszczedzi...

188

bimbulka napisał/a:

Dziewczyny - ktore sa juz mamami. Mam ogromna prosbe. Wczoraj siadlam i zaczelam pisac LISTE wszystkich potrzebnych rzeczy ktore bede musiala zakupic dla siebie i dziecka.
Poczawszy od kremow pieluszek do wanienek poscieli rozkow, podpasek maxi ( czy te mammma bella sa najlepsze?)  Z gory dziekuje :*
Albo napisze najpierw to co juz mam a wy moze cos dorzucicie lub powiecie co jest zbedne.
chusteczki nawiilzane
pampersy
sudocrem
octenisept
oliwka
cos do mycia dziecka
szmpon do wloskow
pieluszki tetrowe (5szt)
pieuszki tetrowe, ze spodem ceratkowym nie przemakajacym (5szt)
przewijak
lozeczko
posciel
butelki avent
reczniczki z kapturekim (3szt)
rozek
kocyk
ubranka
termometr do wanienki i taki normalny
wanienka
gruszka
nozyczki
smoczki
proszek/plyn do prania
Jak myslicie? czy dla dzidzi byloby tyle? czy cos pominelam?
Z gory serdecznie DZIEKUJE.  Wiecie takie rzeczy jak chusteczki itp kupilabym wczesniej w promocji.. zawsze to cos sie zaoszczedzi...

Bimbulka aż ci  zazdroszczę zakupów smile
Szampon zbędny, lepiej kupić emoliet , np oilatum tego użyjesz i do mycia główki, możesz kupić sobie też płyn na ciemieniuszke predzej czy później dopadnie cie ten problem, pieluszki z ceratka są dobre ale za dużo proponuje 2-3szt,fajne są flanelowe pieluszki, ja używałam do kładzenie na łóżku zamiast końca, wg mnie przewijak jest zbędny, a pościel kup sobie większą 100x135,butelki polecam z tomme-tippe, gruszka?nieee, o wiele lepsze są aspiratory, bardziej polecam płyn do prania jak proszek, ręczniki (3szt?) kobieto max 2 szt, kupuje od razu 100x100 bo wyrośnie tak szybko ze zaraz będziesz musiała większe kupować smile podpaski poporodowe dla mnie najlepsze są z canpol-a są super chłonne, kup tez majtki poporodowe takie z siateczki, dla malucha kup sobie jeszcze wodę morska, waciki do uszu te dla maluchów są specjalne, a co więcej no sama nie wiem wyjdzie w miedzy czasie, a ciuszki kupuj sobie na 62 rozm, lepiej kupić większe niż za małe i dla noworodka nie kupuj dużo, bo stracisz na darmo pieniądze.

189

Agni zgadzam się czasem trzeba zatesknic ale na 3 lata po ślubie w większości jest tak ze żyjemy osobno, zeszły rok przesiedzial prawie cały za granicą, jakby nie patrzeć ja potrzebuje męża a syn taty, no a teraz ja sama będę z dwójką to nie wiem chyba w łeb sobie strzele jak oboje będą mieli dzień jeczenia  smile był czas gdzie myślałam nawet o rozejsciu się bp było tak źle prawdopodobnie przez jego wyjazdy. Ja jak najbardziej jestem na tak dla rzeczy używanych, wystarczy np ciuchy wyprać dwa razy i wyprasowac, łóżeczko dla synka mam używane, nie chciałam nowego bo to strata pieniędzy, teraz musze się za drugim rozglądać smile bujaczek również mam używany, część zabawek również, na fb jest fajna grupa gdzie pani zabawki sprzedaje używane ale wyglądają jak nowe, ciuszki tez mamy używane i to w większości bo w męża rodzinie dzieci od groma i to rok po roku smile jedynie nowe kupiłam poszewki na posciel jak się urodził.

190 Ostatnio edytowany przez Agni 35 (2015-11-11 12:14:09)

Dzień doberek Kochane

Święto dziś ją całego ale pogoda pod zdechłym burkiem,  więc ani myślę iść na paradę oglądać defilade. Choć może szkoda i kajtkowi koniki by się podobały :-) Hehe o ile widział by coś przez brzuszek :-D

Mery nie martw się ta praca.  Możliwe ze się poprostu martwią o ciebie. Przecież to dużo lepiej niż gdyby obarczali cie ciężkimi zadaniami spodziewając się że masz pracować jak zawsze. Prawo chroni kobiety w ciąży i zapewne wynika to z ich troski a nie złośliwości bo zwyczajnie się pewnie boją. Ale w sumie mogli by być bardziej delikatni, więc kij im w oko.
Ja tez tak się czułam na początku jak super budowy które zawsze dostawałam teraz poprostu mnie omijaja. No trudno trochę szkoda ale będę mama i zawsze to lepiej bo z drugiej strony to bym się tylko umeczyla a przecież zdrowie kajtusia najważniejsze. Puki dostaje pensje za oglądanie seriali i bycie ekspertem pod telefonem tzn gdy ktoś potrzebuje pomocy dziwnie szukam projektuje i gasze pożary ale nic po za tym choć dzięki temu mogę wstawać do pracy hihi przynajmniej po to żeby się uczesac i umalowac i ładnie ubrać :-).  Bo gdybym w domku siedziała chyba nie miała bym takiej motywacji hihi przynajmniej teraz taki mi leń w tylek wszedł że hoho :-D.  Tak więc nie martw się naprawdę, jeszcze im pokażesz jak już będziesz miała super dzidzie.

Odnośnie jarania powodzenia życzę,  dasz radę cokolwiek nie postanowisz sama wybierz najlepiej jak czujesz.  Jak masz chodzić znerwicowana to przecież to nie jest wyjście. Najważniejsze to nie udawaj nikogo kim nie jesteś, jak sama w środku dojdziesz do ładu to samo co przyjdzie.  A jak od zewnątrz będziesz na siebie naciskać pod wpływem opini innych to będą tylko nerwy wyrzuty i frustracja. To jest nałóg a nie żadne widzimisię trzeba go sposobem a nie siła. Ściskam się serdecznie.

191 Ostatnio edytowany przez Agni 35 (2015-11-11 12:07:01)

Kati kurka no to rzeczywiście ciężko przepraszam że tak szczeniacko napisałam o tych skarpetkach.  Podziwiam Cie ogromnie ja na 100% nie dałabym rady więc dla mnie jesteś Supermenka . Ja pod względem zawodowym jestem mega managerem dużych budów biurowców ale pod kątem domu to uposledzona jestem na maxa i przyznaje się uczciwie.  Jak chodzę do sklepu po żarcie to 10 razy zastanawiam się ci kupić co jest czego nie ma i czy aby się nie zepsuje albo czy się przyda. Po czym ze dwa trzy razy jeszcze biegam bo o czymś zapomniałam, Krzysiek za to jest niezawodny w zakupach na lodówce ma napisane Krzysztof człowiek który potrafi przewidzieć kiedy skończy się olej.  I śmieje się ze gdybym nie gotowala tak dobrze to już bym mnie wygrał. Echh Boje się jak to będzie z kajtkiem czy się poprostu ogarnę jakoś bo zwyczajnie nie będzie wyjścia i może jak czytam Ciebie że można być taka super mama jak Ty to zacznę się mniej bać :-).

A myśleliście żeby w Polsce pracował,  kiepsko pewnie bi polska to polska,  sama ruszyłam dupe do stolicy żeby pracować za trzy razy więcej w dzikim pędzie i nawet nie wiem kiedy 10 lat mi zlecialo echh zawsze są dwie strony medalu zła i gorsza Hehe lub jak to mówią lepsza i lepsiejsza. Trzym kciuki będzie dobrze :-)  No musi być nooo.
Młoda jesteś bardzo chyba prawda?

192 Ostatnio edytowany przez Agni 35 (2015-11-11 12:33:41)

J już ostatnie :-D

Bimbulka echh uwielbiam Cie :-D No to ciach kradne listę wraz z dopiskami innych :-*.  Mi by chyba miesiąc zajęło zbieranie danych co ile i jakiej firmy po co na co.

W zamian nie wiem czym mogę się odwdzięczyć powiedzmy że z zakresu Hehe innodzidziusiowego ;-) powinnam dać radę.

Odnośnie używanych rzeczy moja rodzina niestety bardzo jest uszczuplona i w zasadzie z żadnej strony nie mam nikogo już odnośnie czegokolwiek związanego z małymi dzidziusiami. Więc jak Was poczytałam to rusze poszperac na allegro i olx bo to rzeczywiscie dobry pomysł.  Chodzi mi o takie rzeczy jak łóżeczko leżaczek fotelik albo nawet wózek.  Wolę mieć dobrej jakość za mniejszą cenę niż jakieś nowe badziewie ale za średnia kasę.  Nie przemawia do mnie żeby wydawać hajs na coś co starczy mi pół roku na rok. No nie chciałabym tylko żeby tak wyszło że jestem skapa i sama chce zaoszczędzić a zabieram okazję kupna takich rzeczy komuś kto naprawdę potrzebuje ich i nie będzie mial możliwości kupić inaczej.  Echh pomyślę no.

A odnośnie ubranek to to ciotka mi powiedziała żeby nie kupować teraz tylko jak już będzie bliżej końca bi może Kajtek będzie duży a jak kupie małe to wcale nie pochodzi.

A propo ubranek echh nie wiem jak Was ale mnie rozczulaja czapeczki i buciki i jeszcze takie małe ochraniacze na rączki hihi Achh cudo i coś czuję że będę musiała się nieźle powstrzymywać żeby z kupowaniem takich rzeczy nie przesadzić. :-D

Miłego dzionka drogie Mamy no i może żeby wyszło słońce choć na chwilę :-D

193 Ostatnio edytowany przez kati1989 (2015-11-11 12:53:36)

Agni spokojnie nie masz za co przepraszac, wszystko jest kwestią przyzwyczajenia, nie ukrywam ze czekam na męża jak dziecko np na Mikołaja, tesknimy za sobą bardzo  ale wiadomo jaka jest polska pod względem pracy i płacy, ale owszem myślimy o tym żeby w Polsce pracował no ale w okolicy ciężko z praca, jak coś znajdzie to zjedzie, dodatkowo mamy kawałek pola z truskawka wiec jakoś byśmy dali rade smile
Jeśli macie pytania w temacie wyprawki, służę pomocą smile

194

Agni odnośnie do ubranek to tak jak pisalam wcześniej lepiej kupić ciut za duże np zamiast 56 to 62, a łapki-niedrapki, no cóż mi się nie przydały, kupiłam ze 3 szt ale założyłam je może raz góra dwa z tego względu ze pilnowalam żeby pazurki miła obcięte, a łapki w cudny sposób "ściągał" smile z ciuszków najlepiej kupić body, śpiochy, pajace, to jest najlepsze i najbardziej praktyczne, "normalne" ciuszki zakladalam jak gdzieś jechaliśmy, a do 3mz ubieralam same body albo pajace. Butom to ja się teraz nie mogę oprzeć smile Hubert ma ich więcej niż ja smile

A i odnieść się chciałam jeszcze co do pytania o wiek, no tydzień temu 26 lat skończyłam smile może i najmłodsza nie jestem, ale czuje się baaardzo młodo wink

195 Ostatnio edytowany przez Akaya (2015-11-11 13:27:14)

A ja mam pytanie co do tych pieluszek tetrowych - one są lepsze, niż te jednorazowe? Srednio widzi mi się pranie ich co dwa, trzy dni tongue

W sumie Bimbulka już robi listę zakupów, a ja jeszcze nawet nie pomyślałam o takich sprawach.. Jeju tongue

Posty [ 131 do 195 z 4,458 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 69 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Mamy w 2016

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024