co lepsze podpaski czy tampony ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » co lepsze podpaski czy tampony ?

Strony Poprzednia 1 2 3

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 153 z 153 ]

131

Odp: co lepsze podpaski czy tampony ?
Ela210 napisał/a:

no raczej przy załatwianiu "tych potrzeb standardem jest wymiana tamponu smile przynajmniej ja tak robię zawsze.
jestem wygodna więc takie majtki byłyby super sprawą, i pralka jak najbardziej, tylko pytanie czy się dopierają na 100 procent,
tamponów chętnie bym się pozbyła, tym bardziej że zaliczyłam już wizytę u ginekologa wspadając tam z hasłem by szukać tamponu, bo chyba tam został big_smile co okazało się nieprawdziwą tezą.

Wymieniasz tampona przy kazdym sikaniu?

Zobacz podobne tematy :

132 Ostatnio edytowany przez adiafora (2020-12-20 16:47:25)

kao_makao napisał/a:

Dla ciebie cofanie się w czasie  a dla innych swietne rozwiązanie smile co kto lubi smile nie przekonują cię matjki, podpaski, kubeczki, to używaj tego, co do tej pory uzywasz smile

no toć przecież używam :-)) ale to chyba nie wyklucza wyrażenia swoich wątpliwości i przemyśleń w temacie? Poza tym majtki mnie własnie interesują, stąd pytanie czy ktoraś używa :-) Wydajesz się być jakaś drażliwa, gdy ktoś nie podziela Twojego zdania ;-)

Ela, tamponu nie wymieniam przy sikaniu. Ale mam problem, że czasem  zapominam, że go w ogole mam ;-) zwlaszcza przy koncowce okresu. Bywało, że od rana do wieczora chodziłam i dopiero przy kąpieli sznureczek zauważałam. Czasem mam z tego powodu schizy, że zapomnialam wyjąć...

133

kao_makao napisał/a:
Ela210 napisał/a:

no raczej przy załatwianiu "tych potrzeb standardem jest wymiana tamponu smile przynajmniej ja tak robię zawsze.
jestem wygodna więc takie majtki byłyby super sprawą, i pralka jak najbardziej, tylko pytanie czy się dopierają na 100 procent,
tamponów chętnie bym się pozbyła, tym bardziej że zaliczyłam już wizytę u ginekologa wspadając tam z hasłem by szukać tamponu, bo chyba tam został big_smile co okazało się nieprawdziwą tezą.

Wymieniasz tampona przy kazdym sikaniu?

tak

134 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-12-20 18:29:11)

,,,

135

rossanka napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
rossanka napisał/a:

Moze obrzydliwe, ale muszę: co w czasie załatwioania mniejszej i większej potrzeby w wc dzieje się z kubeczkiem?

Nic, kubeczek jest głęboko, nie powinno się mu nic dziać.

Ela, one są chłonne. Nam się wydaje przy podpaskach i wkładkach, że tej krwi jest tak dużo, a łącznie tej krwi przez cały okres podobno jest szklanka. Przynajmniej tak mnie kiedyś uczono.
Kubeczek powinien wytrzymać 8h bez zmiany, co nie znaczy, że musisz faktycznie 8h czekać.

Szklanka nie szklanka, czy Wam też hemoglobina po okresie spada poniżej 10?

Mi nie, aczkolwiek jak Ci spada to nie masz się absolutnie czym przejmować. To naturalne i fizjologiczne. Zadbałabym jedynie o wyższy poziom Hb, żeby mimo spadków nie osiągała wartości mniejszej niż 10 tylko oscylowała zdecydowanie powyżej.

136

adiafora napisał/a:

Ela, tamponu nie wymieniam przy sikaniu. Ale mam problem, że czasem  zapominam, że go w ogole mam ;-) zwlaszcza przy koncowce okresu. Bywało, że od rana do wieczora chodziłam i dopiero przy kąpieli sznureczek zauważałam. Czasem mam z tego powodu schizy, że zapomnialam wyjąć...

Przepraszam, nie moje klimaty więc tylko na chwilę ale mam w tym kontekście dość ważną myśl wink Na pewno nie należy zapominać o tamponie przy przystąpieniu do stosunku seksualnego, bo się robi mały ambaras lol

137

Snake napisał/a:
adiafora napisał/a:

Przepraszam, nie moje klimaty więc tylko na chwilę ale mam w tym kontekście dość ważną myśl wink Na pewno nie należy zapominać o tamponie przy przystąpieniu do stosunku seksualnego, bo się robi mały ambaras lol

za późno big_smile
Raz mi się zdarzyło, że zorientowałam się w trakcie...

138

adiafora napisał/a:

za późno big_smile

Znam to z drugiej strony dlatego pozwoliłem sobie na ten alert wink

139

Snake napisał/a:
adiafora napisał/a:

za późno big_smile

Znam to z drugiej strony dlatego pozwoliłem sobie na ten alert wink

brzmi zabawnie, ale samo życie :-)

140

adiafora napisał/a:

ja używam podpasek a na noc jeszcze tamponów, ale interesują mnie majtki menstruacyjne. Może któraś ma doświadczenie i mogłaby napisać jak toto się sprawdza w użytkowaniu? :-)

Ja mam majtki menstruacyjne, uzywam ich na noc, bo w czasie dnia nie lubie tego uczucia "wylewania" sie krwi, wiec uzywam tamponow (chociaz mysle o przerzuceniu sie na kubeczek; ostatnio widzialm nowy wynalazek ktory wyglada troche jak kubek na wynos, a sluzy do dyskretnej dezynfekcji kubeczka menstruacyjnego, mam prace w terenie, wiec cienko by mi bylo czyscic kubeczki w publicznych toaletach).

A wracajac do majtek, to zdecydowalam sie na nie, zeby zyc troche ekologiczniej. I powiem Ci, ze jestem niesamowicie zadowolona. Majtki sa swietnie dopasowane, nie uciskaja ani nie sa za luzne, w srodku jest (chyba) bambusowa wkladka, ktora przechodzi przez przod az do samego tylu. I przede wszystkim, uczucie jest jak w zwyklych majtkach, nie ma tego pampersowego uczucia jak ktos wspomnial, bo wkladka w srodku jest bardzo cienka, ale mimo to o wiele bardziej chlonna niz podpaska. Podpaski w nocy uzywalam dlugie ze skrzydelkami, ale mimo to niekiedy sie przesunela, albo podwinela, albo budzilam sie, bo bylo mi za mokro, a teraz te problemy zupelnie zniknely. Po nocy takie majtki sie przepiera recznie sama woda az woda bedzie leciala czysta, a potem do pralki i gotowe. Gdybym typowo uzywala podpasek w czasie dnia to bym sie tez przerzucila na majciochy.  Ogolem bardzo polecam. Jedyne co to moze cenowo troche szarpnie na poczatku w porownaniu do podpasek (nie znam cen w Polsce, w UK zaplacilam okolo £35 za 5 sztuk majtek, w porownaniu £1 za 10 nocnych podpasek ktore starczaja na dwa okresy ), ale w dluzszej perspektywie jest to oszczednosc no i moj maly wklad w minimalizacje zanieczyszczenia srodowiska.

141

Dla mnie od wielu juz lat najlepszą opcją jest kubeczek menstruacyjny - po prostu zapominam, ze mam okres! Jedyne co, tro trzeba dopbrać odpowiedni dla siebie - mnie się udało za trzecim razem. ale nie zamieniłabym juz tego rozwiązania na nic innego.

142

Według mnie podpaski lepsze

143

Nie wiem co lepsze. ja mam podpaski

144

ja wole znacznie bardziej podpaski

145

ja tam w większości nie znosiłam tamponów, ale na wakacjach, basanie nie było wyboru. Wszyscy zawsze chwalili OB, mnie od samego początku nie podchodziły i zraziłam się nimi. Wypróbowałam RIA ale tylko te normal  i są okej, stosuję głównie w lecie.

146

Może to po prostu przemęczenie albo niskie ciśnienie

147 Ostatnio edytowany przez Ajko (2021-05-27 10:27:20)

Nie lubię podpasek, dostaję od nich uczulenie. Tampony są najwygodniejsze, ale towarzyszy im strach, że namnoży się tam jakiejś zarazy. Mimo to używam zwłaszcza w pierwszym dniu, jak trzeba wyjść gdzieś. Ostatnie odkrycie kubeczek menstruacyjny. Kupiłam, ale raz na ruski rok udaje mi się go dobrze dopasować. Mam mieszane uczucie co do zasysania. Jakby nie było wnętrze pochwy jest delikatną tkanką, a zasysanie i zaciskanie na kilka godzin wydaje mi się chyba niekorzystne. Ale też czasem używam.

148

Ja do zeszłego roku tylko i wyłącznie podpaski, nie potrafiłam korzystać z tamponów, wydawały mi się okropne, i nasłuchałam się o tym wstrząsie, ale wakacje mnie zmusiły do spróbowania znowu rok temu. Po pierwszej godzinie gdzie prawie dostałam ataku paniki (że będę miała ten wstrząs ahahaha) było spoko. Od tamtej pory tylko tampony, doceniam wygodę i - co jest bardzo dużym plusem - miesiączka trwa u mnie krócej jeśli używam tamponów. Ale muszę używać normalnych i mini, inaczej jest mi niewygodnie.

149

Od zawsze wolałam tampony ale odkąd mam kubeczek menstruacyjny jest idealnie.

150

Zawsze zdecydowanie wygodniejsze były dla mnie tampony. Odkąd zaczęłam bardziej interesować się ekologią i bardziej świadomie dbać o moje finanse przerzuciłam się na podpaski wielorazowe i kubeczek menstruacyjny. Kupiłam, pomimo tego, że nadal obawiałam się Bóg wie jakich problemów i dyskomfortu związanego z jego używaniem. Korzystam już dwa lata i działają super. Podpaski wielorazowe sprezentowałam też matce na problem nietrzymania moczu.

151

Nie lubię się z tamponami (używam uch jedynie w drodze wyjątku), a jeśli chodzi o podpaski, to podchodzę ostrożnie do ich wyboru. Ostatnimi czasy używam jedynie podpasek od Ginger Organic. Są wykonane z bawełny organiczne, nie są bielone chlorem, nie mają substancji zapachowych. Polecam

152

Ja używam tylko podpasek zwykłych albo max  i tez to zależy od majtek bo nie wszystkie podpaski pasują.Tamponow używałam kilka razy ale są problematyczne z wymianą.

153

Tampony, ale tylko a aplikatorem.

Posty [ 131 do 153 z 153 ]

Strony Poprzednia 1 2 3

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » co lepsze podpaski czy tampony ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024