Co przygotujecie dzisiaj na obiad ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Co przygotujecie dzisiaj na obiad ?

Strony Poprzednia 1 2 3 4 17 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 1,100 ]

66

Odp: Co przygotujecie dzisiaj na obiad ?

Fasolka po bretońsku smile

Zobacz podobne tematy :

67

Zupa ogórkowa...
pirogi z mięsem:) mojej roboty:)

68

Zupa krem z dyni i papryki.

69

Mi zostało trochę mięsa mielonego w zamrażarce po ostatnim spaghetti, więc stwierdziłam, że zrobię domowe burgery smile

Z pomidorkiem, majonezem, sałatą, papryczkami jalapeno i serem żółtym, pyszności...

70

Kurczak w indyjskiej przyprawie (to chyba jakiś rodzaj masali, ale w sumie nie wiem nie znam hinduskiego wink) i do tego makaron sojowy z jajem.

71

Dzisiaj na obiad miałam pierogi ze szpinakiem i mięsem okroszone świeżą słoninką. Palce lizać.

72

Ja to bym dzisiaj zjadła cokolwiek. Tylko, żebym nie musiała gotować. Nawet same warzywa duszone z ryżem.

73

Dzisiaj mialam na obiad mlode ziemniaki z koperkiem i przesmazona cebulka, do tego zsiadle mleko i jajko sadzone. Standard, jesli chodzi o wiosenno-letnie dania. Zato jutro bedzie ryz z pokrojona w kostke piersia z kurczaka i sosem slodko-kwasnym. Pojutrze prawdopodobnie sos pieczeniowy i salata ze smietana albo mizeria z ogorkow. Na piatek planuje zrobic bigos wink. Lubie miec zaplanowane kilka dni, jesli chodzi o gotowanie, bo najbardziej wkurza mnie, gdy wstane rano, wypije kawe, pokrzatam sie po domu, a tu dochodzi poludnie, a ja nie mam pomyslu na obiad... Wrrr..

74

Ewika99 napisał/a:

Dzisiaj mialam na obiad mlode ziemniaki z koperkiem i przesmazona cebulka, do tego zsiadle mleko i jajko sadzone.

Musiałaś co?Ulżyło Ci? big_smile

Mniam,uwielbiam po prostu.Nawet bez jajka.

75

big_smile Majkaszpilka, ja to gotuje, gdy nie mam pomyslu na obiad (tak jak dzis). Ale nie przecze- lepsze to niz schabowe. Maz tez lubi wink

76

U mnie dziś grill - karkówka dla facetów, pierś z indyka dla dziewczyn:) wszystko juz zamarynowane. A do tego warzywa, kasza jaglana z grillowaną papryką. Uwielbiam grillować, ale i zdrowo jeść jednocześnie:) Liczę że dziś zdąży dojść taka mata do grillowania Grillata i ją będę mogła wypróbować:) Podobno super sprawa, a jakoś nie drogo za nia zapłaciłam...

77

farfocles, grill pychota! A u mnie dzisiaj gzik! Wiecie co to?
Pyszne danie z Wielkopolski. Biały ser rozdrobniony i wymieszany ze śmietaną (lub jogurtem, wtedy bardziej fit) i ze szczypiorkiem. Do tego młode ziemniaczki! Pychota!
Super danie na upały:-) Polecam, wypróbujcie:-)

78

Ja ugotowałem dzisiaj zupę z sałaty i świeżych ogórków.  Wyszła smaczna. I lekka.

79 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2016-06-19 22:18:40)

dżdżownick napisał/a:

Ja ugotowałem dzisiaj zupę z sałaty i świeżych ogórków.  Wyszła smaczna. I lekka.

Pierwszy raz słyszę/czytam o zupie z sałaty. Gotujesz sałatę?

Ps. Przejrzałam przepisy w internecie.
Najczęściej pojawia się zupa z sałaty z boczkiem i ziemniakami. Tych dwóch ostatnich składników ostatnio wolę unikać.

Czy możesz podać przepis na swoją zupę? Mam dużo sałaty, ogórek też już za parę dni będzie odpowiednio duży aby go do zupy użyć.

80 Ostatnio edytowany przez dżdżownick (2016-06-19 23:03:54)

Pokrojoną sałatę i świeże ogórki pokrojone w kostkę dusiłem na oleju w garnku z grubym dnem. Wszystkie przepisy jakie znam polecają duszenie na maśle, więc jak ktoś je masło, można dusić na maśle.  Dodałem jednego pomidora pokrojonego na drobne kawałki. Dorzuciłem dwie kostki bulionu warzywnego. Dodałem zioła: koper, szałwię, tymianek. Zalałem wodą i gotowałem. W trakcie gotowania zabieliłem mlekiem sojowym w którym rozbełtałem mąkę pszenną. Wrzuciłem garść brązowego ryżu. Pod koniec, przed samym podaniem wrzuciłem pokrojone w kostkę tofu. Zamiast tofu zapewne można dać ugotowane jajka. Nie blendowałem zupy bo lubię jak mi coś w talerzu pływa, ale z reguły zaleca się potraktowanie blenderem zwłaszcza podduszoną sałatę i ogórki przed zalaniem wodą smile
Sałaty idzie dość dużo. Im więcej tym lepiej wg mnie smile Ja zrobiłem z trzech główek. aha - w trakcie duszenia wrzuciłem też trzy ząbki czosnku pokrojone drobno.

81

dżdżownick napisał/a:

Pokrojoną sałatę i świeże ogórki pokrojone w kostkę dusiłem na oleju w garnku z grubym dnem. Wszystkie przepisy jakie znam polecają duszenie na maśle, więc jak ktoś je masło, można dusić na maśle.  Dodałem jednego pomidora pokrojonego na drobne kawałki. Dorzuciłem dwie kostki bulionu warzywnego. Dodałem zioła: koper, szałwię, tymianek. Zalałem wodą i gotowałem. W trakcie gotowania zabieliłem mlekiem sojowym w którym rozbełtałem mąkę pszenną. Wrzuciłem garść brązowego ryżu. Pod koniec, przed samym podaniem wrzuciłem pokrojone w kostkę tofu. Zamiast tofu zapewne można dać ugotowane jajka. Nie blendowałem zupy bo lubię jak mi coś w talerzu pływa, ale z reguły zaleca się potraktowanie blenderem zwłaszcza podduszoną sałatę i ogórki przed zalaniem wodą smile
Sałaty idzie dość dużo. Im więcej tym lepiej wg mnie smile Ja zrobiłem z trzech główek. aha - w trakcie duszenia wrzuciłem też trzy ząbki czosnku pokrojone drobno.

Dziękuję. Zmodyfikuję sobie trochę bo nie używam kostek bulionowych nawet warzywnych. Zamiast nich dodam prawdziwe warzywa, pietruchę, marchew, seler, por, lubczyk. I z mąki też zrezygnuję raczej.

82 Ostatnio edytowany przez dżdżownick (2016-06-20 17:05:44)

Kleoma napisał/a:

Dziękuję. Zmodyfikuję sobie trochę bo nie używam kostek bulionowych nawet warzywnych. Zamiast nich dodam prawdziwe warzywa, pietruchę, marchew, seler, por, lubczyk. I z mąki też zrezygnuję raczej.

W takim razie i ja spróbuję następnym razem bez kostek.
Pomyślałem, ze dobrze będzie wstawić przepisy, które dla mnie były inspiracją. Może się przydadzą.

Zupa z sałaty głowiastej "Abeleg"
1,5 l wywaru z kości i warzyw, 2 duże główki sałaty, 3-4 łyżki masła lub margaryny, cząstka kalafiora (ok. 20 dag), 1-2 pomidory, 1-2 łyżki mąki, 3-4 łyżki keczupu, 6 dag żółtego sera, sól, pieprz, czosnek i gałka muszkatołowa do smaku
Sałatę oczyścić, opłukać, pokrajać, dodać masło, dusić na małym ogniu czesto mieszając i skrapiając wywarem, przestudzić, zemleć. Kalafior opłukać w lekko zakwaszonej octem wodzie, podzielić na cząstki, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, dodać do kalafiora i przecieru z sałaty razem z pomidorami, keczupem i startym serem. Chwilę pogotować i doprawić do smaku.

Zupa z sałaty głowiastej "Demaro"
1,5 l wywaru z kości i warzyw, 2 główki sałaty, 1-2 łyżki masła lub margaryny, 2 świeże ogórki, 8 oliwek faszerowanych, puszka homara, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 łyżki mąki, koperek, sól, gałka muszkatołowa i sok cytrynowy lub kwas mlekowy do smaku
Sałatę oczyścić, opłukać, pokrajać, dodać masło, dusić na małym ogniu często mieszając i skrapiając wywarem, przestudzić, zemleć. Ogórki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki, podsmażyć, zalać pozostałym wywarem, dodać do przecieru z sałaty razem z oliwkami, rozdrobnionym homarem, śmietaną wymieszaną z mąką oraz posiekanym koperkiem. Chwilę pogotować i doprawić do smaku.

Zupa z sałaty głowiastej "Persidok"
1,5 l wywaru z kości i warzyw, 2 duże główki sałaty, 3-4 łyżki masła, 20 dag cielęciny bez kości, cebula, 6-8 orzechów włoskich bez łupin, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 łyżki mąki, , natka pietruszki, sól, gałka muszkatołowa i przyprawa do zup do smaku

Sałatę oczyścić... (j.w) ...przestudzić, zemleć. Mięso umyć, zemleć, podsmażyć razem z drobno pokrajaną cebulą, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać, dodać do mięsa i przecieru z sałaty razem ze śmietaną wymieszaną z mąką. Chwilę pogotować, doprawić do smaku i przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z grzankami.

Przepisy pochodzą z książki "Warzywa w kuchni" Henryka Dębskiego i Danuty Dębskiej. Ta książka to kopalnia pomysłów. Polecam.

83

Mam książkę p. Dębskich "Domowa Kuchnia" potrawy z warzywami przez cały rok". Ale do rozdziału o sałacie nie zaglądałam. Bo zawsze robię sałatę jedynie  na surowo z różnymi sosami, najczęściej tradycyjnie ze śmietaną, szczypiorkiem.
A tu proszę, tyle możliwości aby sałata w ogrodzie się nie marnowała.

84

Fascynujace te zupy smile Dzieki smile

U mnie dzis na obiad bitki wieprzowe, karmelizowana cebula, zielona fasolka i młode ziemniaczki posypane koperkiem. Mniam big_smile

85

Adekwatnie do aktualnej mody na kapustę miałam ją dziś podaną wraz z młodymi ziemniakami z koperkiem, kotletem schabowym i sałatą z pomidorem w sosie włoskim:-)

86

Na dziś planuję faszerowaną cukinię pod beszamelem *__* pyszności ^^

87

U mnie dzisiaj była pyszna zupa pieczarkowa krem Naprawdę polecam.

88

A u mnie chłodnik z botwinki z wczoraj.
A komu mało-risotto z ośmiornicą i brokułem.

89

Ja mam dziś pulpeciki z dorsza gotowane w sosie pomidorowym. A do tego zrobię pieczone młode ziemniaczki.

90

U mnie dzisiaj pizza! Raz się żyje, będzie niezdrowo wink

91

Ja staram się unikać takich dań, chociaż raz na jakiś czas skuszę się na kawałek pizzy. Dzisiaj jednak mam zamiar przetestować ten przepis:  [nieregulaminowy link] na ekspresową kaszę z indykiem i z młodą kapustą. Podoba mi się, że jest podania wartość kaloryczna całego dania - staram się zrzucić parę kg i pilnuje, żeby wszystkie potrawy były dietetyczne.

92

U mnie dziś było: gulasz węgierski, młode ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa w bułce tartej i podsmażona cukinia

93

ziemniaki w mundurkach
marchewka z groszkiem
udka w panierce musztardowo-miodowej

94

a ja będę miala grillowanego steka z tunczyka (właśnie sie marynuje w oliwie, soli, pieprzu i soku z cytryny), mlode ziemniaczki i mizerie z wlasnych,balkonowych ogórków smile

95

ja dzisiaj gotuje brokuły smile

96 Ostatnio edytowany przez agilla (2017-10-04 11:57:18)

Mój facet ubóstwia tortillę, szczególnie takie przygotowane od podstaw. Dziś mam w planach zrobić mu niespodziankę i zrobić taką, szukam tylo sprawdzonego przepisu. Mam kilka, ale może Wy macie jakieś fajne?

97

Mam pyszną zupę z dyni.

98

agilla napisał/a:

Mój facet ubóstwia tortillę, szczególnie takie przygotowane od podstaw. Dziś mam w planach zrobić mu niespodziankę i zrobić taką, szukam tylo sprawdzonego przepisu. Mam kilka, ale może Wy macie jakieś fajne?

Ja często korzystam z tego, co znajdę w internecie, niestety, większość bazuje na gotowych produktach, które wystarczy odgrzać... sad

99

wesoła12 napisał/a:
agilla napisał/a:

Ja często korzystam z tego, co znajdę w internecie, niestety, większość bazuje na gotowych produktach, które wystarczy odgrzać... sad

No dokładnie, a mi zależy na tym, żeby wszystko zrobić samemu.

100 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-10-05 10:24:04)

Będziesz się jeszcze dziś rzucać na domową tortillę? Późno już wink Ale może skorzystasz, ja polecam bloga [spam]. Nie wiem czy podawanie adresów internetowych jest dozwolone na forum... ? Wpisałam na szybko [spam] tortilla i wyskoczyło. Lubię tego bloga, dużo smacznych dań tam na nim znalazłam smile

101

Autoamatorka napisał/a:

Będziesz się jeszcze dziś rzucać na domową tortillę? Późno już wink Ale może skorzystasz, ja polecam bloga [spam]. Nie wiem czy podawanie adresów internetowych jest dozwolone na forum... ? Wpisałam na szybko [spam] tortilla i wyskoczyło. Lubię tego bloga, dużo smacznych dań tam na nim znalazłam smile

Nie wypali na obiad, to będzie na wczesną kolację, albo na jutrzejszy obiad. big_smile
Lubię gotować więc każda wskazówka jest dla mnie na wagę złota.

102

agilla napisał/a:

Ja korzystam z takiego przepisu, wychodzi bez problemu:

250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 150 ml ciepłej wody, łyżka oleju (lub oliwy, co wolisz)

Składniki mieszasz i porządnie wyrabiasz ciasto, odstawiasz na 30 min. Rozgrzewasz patelnię, smażysz placuszki krótko z obu stron aż pojawią się ciemne plamki smile

Sama już nie pamiętam skąd ten przepis, pewnie z internetu, ale sprawdzony smile

103 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-10-05 10:22:02)

No ja chcę zrobić według tego przepisu:
[nieregulaminowy link]
Znajoma robiła i mówiła, że jest łatwe a tortilla zniknęła z talerza szybciej, niż sądziła.

Z Twojego też chętnie skorzystam, zobaczę, które lepsze. smile

104

Kurza melodia, tak trujesz o tej tortilli, że i ja chyba machnę big_smile Ale może jutro... Dziś planuję zupę z cukinii, tylko nigdy takowej nie jadłam, przepisu też nie mam konkretnego. Zależy mi żeby to nie była zupa krem, wolałabym zetrzeć cukinię. Bo cukinię mam i smaka też mam smile Myślę, że bazylia by pasowała ale nie mam jej w domu, może mężowi uda się kupić.

105

Autoamatorka napisał/a:

Kurza melodia, tak trujesz o tej tortilli, że i ja chyba machnę big_smile Ale może jutro... Dziś planuję zupę z cukinii, tylko nigdy takowej nie jadłam, przepisu też nie mam konkretnego. Zależy mi żeby to nie była zupa krem, wolałabym zetrzeć cukinię. Bo cukinię mam i smaka też mam smile Myślę, że bazylia by pasowała ale nie mam jej w domu, może mężowi uda się kupić.

Bo to jedyne co mi bardzo dobrze wychodzi. big_smile

Obierz cukinię, pokrój w kostkę, podsmaż z cebulą na oliwie z oliwek, a później dodaj dwa ziemniaki w kosteczkę i zalej to wodą, gotuj do miękkości i zblenduj - tak na szybko. big_smile

106

Ja robię risotto z pieczarkami na bulionie drobiowym krakusa. Zawsze wychodzi mi pyszne, rodzinka się zajada. SZybko łatwo i tanio mam.

107

Ja dziś mam smażone rydze, zakupione na targu, w śmietanie.
Po szpitalnym żarciu to dla mnie delikatess smile

108

A ja zupę z leśnych grzybów. <3

109 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2018-01-17 16:26:29)

Pewnie nic. Wjadę do [reklama] i zjem po drodze. Mam dziś kolędę, więc muszę dostać się do domu w trybie natychmiastowym, by posprzątać przed wizytą księdza. Niby robiłam to wczoraj, ale dwa beagle w domu powodują że otwierając drzwi do mieszkania mogę spodziewać się wszystkiego.

szarmanka napisał/a:

A ja zupę z leśnych grzybów. <3

A z jakich grzybów, ja jak robię to z suszonych podgrzybków, świeże grzyby wydają mi się jakieś oślizgłe.

110

Dziś, a właściwie wczoraj :-D, no bo w końcu jest po północy, miałam na obiad kaszę jaglaną z warzywami w sosie miodowym, do tego bardzo czosnkową pierś z kurczaka.

111

Dziś lazania big_smile

112

pleple napisał/a:

farfocles, grill pychota! A u mnie dzisiaj gzik! Wiecie co to?
Pyszne danie z Wielkopolski. Biały ser rozdrobniony i wymieszany ze śmietaną (lub jogurtem, wtedy bardziej fit) i ze szczypiorkiem. Do tego młode ziemniaczki! Pychota!
Super danie na upały:-) Polecam, wypróbujcie:-)

Wiem smile
Pochodzę z pogranicza Wielkopolski, ale gziku nigdy nie jadałam z ziemniakami, ale na kolację z chlebem. I z różnymi dodatkami (rzodkiewka, cebulka, szczypiorek, albo na słodko (tak lubię najbardziej)-z cukrem, miodem ). I najlepiej śmietana 30% (a co ... tongue)

113

Z uwagi na to, że piątek, więc oczywiście rybka-dziś łosoś, ziemniaczki i sałatka - sałata, ogórki, papryka i rzodkiewka (to co miałam tongue)

114

Puree ziemniaczane, smażona ryba i surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchwii

115

makaron ze szpinakiem

116

Spaghetti bolognese.

117

Były naleśniki ze szpinakiem i fetą, ale mój młody pogardził i jadł z dżemem wink

118

Witam. My kobietki prawie zawsze się zastanawiamy " co tu dzisiaj zrobić na obiad...?" , " wczoraj było to..., przedwczoraj to..., to przecież robiłam tydzień temu...itp" smile nie jestem w tym temacie wyjątkiem... dzisiaj trafiłam w necie na fajne jednogarnkowe danie z ryżem i mięskiem mielonym - po mojemu a'la risotto smile
Przyrumieniłam cebulkę z grzybkami leśnymi, następnie dołożylam miesko mielone, podsmażyłam, nastepnie dolożyłam suchy ryż, kukurydzę, zalałam bulionem i dusiłam smile ok. 20 min. czaly czas pilnując i wrazie potrzeby dolewalam bulionu, doprawilam do smaku, dodalam serka żółtego i obiad gotowy. Jako dodatek ogórek konsetwowy, bądź kiszony. Pozdrawiam.

119

Dziś idziemy na pizze, nie chce mi się gotować big_smile

120

KotIpat napisał/a:

Witam. My kobietki prawie zawsze się zastanawiamy " co tu dzisiaj zrobić na obiad...?" , " wczoraj było to..., przedwczoraj to..., to przecież robiłam tydzień temu...itp" smile nie jestem w tym temacie wyjątkiem... dzisiaj trafiłam w necie na fajne jednogarnkowe danie z ryżem i mięskiem mielonym - po mojemu a'la risotto smile
Przyrumieniłam cebulkę z grzybkami leśnymi, następnie dołożylam miesko mielone, podsmażyłam, nastepnie dolożyłam suchy ryż, kukurydzę, zalałam bulionem i dusiłam smile ok. 20 min. czaly czas pilnując i wrazie potrzeby dolewalam bulionu, doprawilam do smaku, dodalam serka żółtego i obiad gotowy. Jako dodatek ogórek konsetwowy, bądź kiszony. Pozdrawiam.

Super smile
Oby więcej takich przepisów. Ja lubię szybko, a jak jednogarnkowe, to ideał (dziecko łatwo samo sobie odgrzeje).
Tylko muszę trochę zmodyfikować (kukurydza nielubiana) tongue

121 Ostatnio edytowany przez Bland44 (2018-02-27 22:07:00)

lubiekoty1 napisał/a:

Dziś idziemy na pizze, nie chce mi się gotować big_smile

My to samo ze względu na pracę, a wczoraj wieczorem nie chciało mi się przygotowywać na dziś tongue

122

Kotlety z pokrojonej piersi z kurczaka ryż i kapusta czerwona

123

Ryż z warzywami. Gorzej jutro bo Wielki Post big_smile

124

na post to ja polecam kotlety z kalafiora. ugotowany się robi jak ziemniaki - tłucze na papkę, dodaje jajko, przyprawy , czosnek, bułkę tartą albo mąkę i jest kotlecik wink

125

skiloverka napisał/a:

Ryż z warzywami. Gorzej jutro bo Wielki Post big_smile

No właśnie big_smile
Chciałam ruskie pierogi, ale w domu stwierdzili, że się nie najem skoro ma to być jedyny posiłek do syta.
Więc chyba tradycyjnie rybka z ziemniaczkami i warzywka lub surówka smile
Z dzieciństwa pamiętam postny obiad: śledź w śmietanie z ziemniakami. Teraz u mnie nie chcą tego jeść tongue

126 Ostatnio edytowany przez jjbp (2018-03-31 12:49:40)

U mnie dziś karkówka w marynacie z brzoskwiń i whisky mmmmm pycha smile
Do tego ziemniaki i jakaś prosta sałatka z ogórka, pomidorów, młodej cebulki i sałaty lodowej

127 Ostatnio edytowany przez adiafora (2018-04-04 18:01:30)

wczoraj, dzisiaj, pojutrze... (i pewnie jeszcze na tydzień by starczyło, ale zamrozilam) jedliśmy/będziemy jeść pieczyste. Tylko sosy się zmieniają big_smile
Trochę przesadziłam na święta z zakupami wink

128

adiaphora napisał/a:

Trochę przesadziłam na święta z zakupami wink

https://i1.kwejk.pl/k/obrazki/2018/04/lziSvbzpkLILN2hf.jpg

129

sałatkę też jeszcze mam big_smile
Szkoda, że mrozić nie można.

130

Dziś na obiad była pyszna domowa pizza z włoską szynką i rucolą, do tego pomidorki koktajlowe i parmezan

Posty [ 66 do 130 z 1,100 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 17 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Co przygotujecie dzisiaj na obiad ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024