Kobiety na zakręcie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Kobiety na zakręcie

Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 447 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 326 do 390 z 29,007 ]

326

Odp: Kobiety na zakręcie

Nie, nie.. nie szukam usprawiedliwienia.. wręcz odwrotnie.. siebie dołuję tym czym nie pwoinnam.. ale mimo to takie mysli mnie nachodza.. Uważam,że to raczej normalne spojrzeć w sytuacji także na siebie i zastanowić się co JA robie nie tak... zauważ,że ta druga strona płci męskiej raczej tego nie ma w zwyczaju..

Zobacz podobne tematy :

327 Ostatnio edytowany przez pomaranczowa 1 (2012-05-14 19:28:04)

Malwina69 napisał/a:

Nie, nie.. nie szukam usprawiedliwienia.. wręcz odwrotnie.. siebie dołuję tym czym nie pwoinnam.. ale mimo to takie mysli mnie nachodza.. Uważam,że to raczej normalne spojrzeć w sytuacji także na siebie i zastanowić się co JA robie nie tak... zauważ,że ta druga strona płci męskiej raczej tego nie ma w zwyczaju..

ale...
dlaczego po tym , jak moj maz cos zmajstrowal, JA mam szukac winy w sobie??

To jakis blad w zalozeniu.

Ja jestem dwa razy dluzej od Ciebie z moim mezem ( co ja mowie ! trzy !:-))i wlasnie wracamy z pieknego weekendu.
Bylo wszystko, bliskosc, czulosc,intymnosc,seks .ROZMOWA.

O.K. O filozofach nie rozmawialismy. Zadne tam wielkie...Ale czujemy sie w swoim towarzystwie dobrze.Jest to COS miedzy nami, ze jakos ciagle tego chcemy.

Po co to mowie?
Bo czas nie zawsze oznacza znudzenie. Zgadzam sie , ze jest inaczej, niz na poczatku. Kazdy zwiazek ma rozne etapy. I wydaje mi sie , ze nie ma co oczekiwac, ze zawsze bedzie jakos tak fascynujaco i z fajerwerkami i balonami.Ale to nie znaczy, ze jezeli ja sie starzeje, to moj maz ma "prawo" ( na smyczy nie jest, zawsze moze odejsc ) "sie znudzic" a ja musze za wszelka cene cos nadganiac -schudnac, lifting czy inne tam - bo tak Twoje poprzednie slowa jakos zrozumialam , jakbys to Ty musiala nadrabiac, byleby sie nie znudzil.
Do zadnych straszydel nie naleze :-) , ale zawsze beda ladniejsze , zgrabniejsze, czy co tam jeszcze odemnie. I co ?

nie za bardzo to pojmuje, to Twoje nastawienie

328

Oczywiście,ze nie tędy  ale ja mam taka naturę.. przychodzi refleksja co ze mną nie tak.. WIEM,że nie powinna.. ale przychodzi..

ja jestem dość żywiołowa, lubie gadać, opowiadac o różnościach, ważnych i mniej ważnych..Pewnie gdy przyjme taki tok rozumowania,że ON taki jest a nie inny czyli ma w naturze notoryczne informowanie mnie co robi, gdzie jest to musze uznać,że tyle mi powinno wystarczyc .. A ja czasami chce poględzić albo podyskutować..nie wiem dlaczego ale to dla mnie jakaś wykładnia bliskości w związku,że ludzie mają sobie zawsze coś do powiedzenia... Pamiętam ten mój poprzedni związke na odległość, czy chciałam czy nie polegał w dużej mierze na rozmowie.. i My gadaliśmy więcej w ciagu jednego dnia niż nie ejdno małżeństwo w ciagu tygodnia... ;-)) patzre na mojego syna.. 19 lat.. tzreci rok ze swoja dziewczyną, z która chodzi do jednej klasy, w szkole razem, po szkole razem i oni siedza w kuchni i nadaja non stop... piekne........... ;-))  mOże dlatego się boje.. ze z kimś mu sie z wielu przyczyn fajnie gada a tym samym bardziej go inetresuje..
To tylko moje przemyslenia...

329 Ostatnio edytowany przez pomaranczowa 1 (2012-05-14 17:45:16)

Malwina69 napisał/a:

A ja czasami chce poględzić albo podyskutować..nie wiem dlaczego ale to dla mnie jakaś wykładnia bliskości w związku,że ludzie mają sobie zawsze coś do powiedzenia... Pamiętam ten mój poprzedni związke na odległość, czy chciałam czy nie polegał w dużej mierze na rozmowie.. i My gadaliśmy więcej w ciagu jednego dnia niż nie ejdno małżeństwo w ciagu tygodnia... ;-)) patzre na mojego syna.. 19 lat.. tzreci rok ze swoja dziewczyną, z która chodzi do jednej klasy, w szkole razem, po szkole razem i oni siedza w kuchni i nadaja non stop... piekne........... ;-))  mOże dlatego się boje.. ze z kimś mu sie z wielu przyczyn fajnie gada a tym samym bardziej go inetresuje..

Tu sie z Toba zgadzam. Jestem TAKA SAMA.
To bardzo wazne wedlug mnie w kazdym zwiazku.My jakos przez te lata duzo razem rozmawiamy, czesto gdzies wychodzimy, rzadko jakies Wochenende , zeby czegos nie zaplanowal...
I wcale nie zawsze sa to  wyjazdy. Nie . Tak po prostu , nie musi nic kosztowac , idziemy gdzies polazic, albo pogawedzic. Tak zawsze bylo. Nawet jak corka byla mala, to to robilismy(zostawala z babciami). Takie wyjscia we dwoje bardzo lacza i buduja.Gadamy nieraz do drugiej (i rzadko o Sartre ;-))

Moze z tamtym lepiej sie pod tym wzgledem dobraliscie ??

330

pomaranczowa 1 napisał/a:
Malwina69 napisał/a:

A ja czasami chce poględzić albo podyskutować..nie wiem dlaczego ale to dla mnie jakaś wykładnia bliskości w związku,że ludzie mają sobie zawsze coś do powiedzenia... Pamiętam ten mój poprzedni związke na odległość, czy chciałam czy nie polegał w dużej mierze na rozmowie.. i My gadaliśmy więcej w ciagu jednego dnia niż nie ejdno małżeństwo w ciagu tygodnia... ;-)) patzre na mojego syna.. 19 lat.. tzreci rok ze swoja dziewczyną, z która chodzi do jednej klasy, w szkole razem, po szkole razem i oni siedza w kuchni i nadaja non stop... piekne........... ;-))  mOże dlatego się boje.. ze z kimś mu sie z wielu przyczyn fajnie gada a tym samym bardziej go inetresuje..

To bardzo wazne wedlug mnie w kazdym zwiazku.My jakos przez te lata duzo razem rozmawiamy, czesto gdzies chodzimy, rzadko  Wochenende , zeby czegos nie zaplanowal...
I wcale nie zawsze wyjazdy. Nie . Tak po prostu , bez pieniedzy , idziemy gdzies polazic, albo pogawedzic. Tak zawsze bylo. Nawet jak corka byla mala, to to robilismy(zostawala z babciami). Takie wyjscia we dwoje bardzo lacza i buduja.Gadamy nieraz do drugiej (rzadko o Sartre ;-))

Może lepiej.. ;-)

czasami też fajnie pomilczeć... tez to biore pod uwage.. ale nie GŁÓWNIE milczec.. i właśnie takie stanowisko w sprawie ma mój Misiek.. tłumaczy to tak; że fajnie pzreciez ,że jesteśmy obok siebie, coś razem robimy- oglądamy TV, On czyta swoje, ja swoje.. ja siedze w necie , On przegląda inne strony... okkkkkkk ja to kumam... ale do tamtej flądry dostawał sms na papierosa i co? wystaczało,że razem puszczali dymek..?..

Uczulona jestem teraz wiem.. będzie mi się milion takich myśli kołatało po głowie.

331 Ostatnio edytowany przez pomaranczowa 1 (2012-05-14 19:16:58)

Malwina69 napisał/a:
pomaranczowa 1 napisał/a:
Malwina69 napisał/a:

To bardzo wazne wedlug mnie w kazdym zwiazku.My jakos przez te lata duzo razem rozmawiamy, czesto gdzies chodzimy, rzadko  Wochenende , zeby czegos nie zaplanowal...
I wcale nie zawsze wyjazdy. Nie . Tak po prostu , bez pieniedzy , idziemy gdzies polazic, albo pogawedzic. Tak zawsze bylo. Nawet jak corka byla mala, to to robilismy(zostawala z babciami). Takie wyjscia we dwoje bardzo lacza i buduja.Gadamy nieraz do drugiej (rzadko o Sartre ;-))

Może lepiej.. ;-)
ale do tamtej flądry dostawał sms na papierosa i co? wystaczało,że razem puszczali dymek..?..

Uczulona jestem teraz wiem.. będzie mi się milion takich myśli kołatało po głowie.

tez tak mysle, ze bedzie.

I to nie jest zadne uczulenie,wydaje mi sie.
Bo przeszlas wobec tego, co sie stalo do porzadku dziennego jakos...jakies to tez niezrozumiale dla mnie jest ( :-))) cos zbyt duzo dla mnie dzis niezrozumialych rzeczy).

I co zamierzasz ?Mam na mysli z tym zrobic ? "Udawac" , ze nic nie bylo ?

332

Malwinko,a może zwyczajnie zaczynasz dostrzegać różnice Was dzielące i zaczyna ci to przeszkadzać?
Stąd ta irytacja w stosunku do Miśka.
Coś często wspominasz byłego exa wink Czyżbyś tęskniła do właśnie takich bądź podobnych relacji jakie Was łączyły?
Czyżbyś postrzegała odrobinę inaczej Miśka jak z przed tej całej awantury ? Bywa ,że po takich przejściach dystansuje się nasza 'romantyczność" zaczynamy być praktyczni dostrzegamy tego czego wcześniej nie chcieliśmy widzieć/słyszeć smile

333

nikandra napisał/a:

Malwinko,a może zwyczajnie zaczynasz dostrzegać różnice Was dzielące i zaczyna ci to przeszkadzać?
Stąd ta irytacja w stosunku do Miśka.
Coś często wspominasz byłego exa wink Czyżbyś tęskniła do właśnie takich bądź podobnych relacji jakie Was łączyły?
Czyżbyś postrzegała odrobinę inaczej Miśka jak z przed tej całej awantury ? Bywa ,że po takich przejściach dystansuje się nasza 'romantyczność" zaczynamy być praktyczni dostrzegamy tego czego wcześniej nie chcieliśmy widzieć/słyszeć smile

Nie mogę się z Tobą nie zgodzić Nikandro... zaczęłam porównywać czego wczesniej nie robiłam..  tamten nigdy mnie nie zawiódł, nie rozczarował, przez pierwsze 4 lata nawet się nie pokłóciliśmy. Składałam to na specyfike naszego związku.. Misiek jest inny( ameryka odkryta)..ale nie zastanawiałam sie wczesniej nad tym, dopóki wszystko to sie nie wydarzyło. Przyszło mi na myśl nawet w pewnym momencie,że tamten nigdy by mi czegoś takiego nie zafundował dlatego,że oprócz miłości dawał mi prawdziwą przyjaźn...Czyli wniosek sam sie nasuwa.. jestem rozgoryczona.. mimo,że mam wewnętrznie coraz większe przeswiadczenie,że zdrady fizycznej nie było... z lekka pocieszające...
I pytanie? jak On by mnie postrzegał gdybym to ja tak się zachowywała?  Ostatnio wziął mój telefon i pokasował niektóre zdjęcia.. nakryłam go na tym... ale nie zrobiłam awantury, z usmiechem dość szyderczym wyjęłam mu telefon z rąk i powiedziałam: Ciebie trafiłby szlag bo Twój telefon był nietykalny dla mnie.. a mnie szlag nie trafia bo jestem w porządku.. Głupią miał minę i głupio bagatelizował temat...

334

Przepraszam, ale nie wytrzymałam.

Malwina69 napisał/a:

(...)nie zrobiłam awantury, z usmiechem dość szyderczym wyjęłam mu telefon z rąk i powiedziałam: Ciebie trafiłby szlag bo Twój telefon był nietykalny dla mnie.. a mnie szlag nie trafia bo jestem w porządku.. Głupią miał minę i głupio bagatelizował temat...

Idź do tego lasu jak najszybciej, bo strzykasz jadem.
Awantura jest bardzo emocjonalną reakcją, ale jeśli w jej trakcie nie dochodzi do (świadomego lub nieświadomego) zranienia drugiej osoby, oczyszcza atmosferę.
Szyderstwo i pogarda pogłębiają przepaść.

335

Malwinko pomysł żeby pójść do lasu i zostawić tam swoją całą złość jest bardzo dobry.Pamiętam jak z dziećmi grałam w nintendo wii i swoją całą złość wyładowałam w boksie ,wyobraziłam sobie twarz tej lafiryndy i waliłam z całej siły.Potem cała złość mi przeszła.Może tobie to pomoże ,bo trzymanie wszystkiego w sobie to jak bomba zegarowa.

Malwinko wiesz co u Moni, martwię się o nią .

336

Ja też się bardzo martwię, jak Ona sie trzyma,.. jutro pogrzeb Taty.. starsznie trudny i bolesny ma okres w swoim życiu........

A pro po wyładowywania się..  biegam..do utraty tchu, od kilku dni.. drzeć się nie moge bo biegam na osiedlu a sama wieczorem do lasu się nie wychylę...Zawsze mi było i jest pod górkę z bieganiem, szybko się męcze, zaraz mam kolkę.. ale etraz gdy juz mam rezygnować włączam mojego nerwa ;-))..i robię jeszcze kilka rundek.. efekt.. ?? prawie się czołgam do domu...Jeszcze mu docinam.. owszem.. i nie uważam,że fakt iż przeszłam do porządku dziennego nad tym nie pozwala mi chwilami dawać mu odczuć,że ja pamietam..nie tykam tematu ale niech cholera wie,że mi to z głowy nie uleciało...

A tak na gorąco.. jest w pracy..  w tym innym nowym miejscu.. jest na dyżurze z facetem.. i co? dzwonie... a odebrał dla zartu ten jego kolega.. pozartował chwilę ze mna i oddał mojemu męzowi telefon.. posmialiśmy się.. miła rozmowa.. zero nerwowowści.. ...niby cholera jasna można..???????? kolega jest przy naszej rozmowie, miło, przyjemnie, normalnie... zupełna odwrotnośc niż jak był z koleżanką... i o czym tu mowa??? ile dyskusji było, argumentów wyssanych z palca.. wrrrrrrrrrrrrrr...co tam późno, co tam się boje, co tam wilki i żmije jakieś.. ide do lasu wrzeszczeć!!!!!!

337

WRZESZCZ!

338

wykrzyczalas wszystko???

339

Kurza twarz.. nie miałam gdzie... myslicie,że to takie proste?  ;-)))

340

Malwina69 napisał/a:

Kurza twarz.. nie miałam gdzie... myslicie,że to takie proste?  ;-)))

ehm...wchodze do samochodu , jade kawalek w ustronne miejsce, krzycze ?

:-)

341

Dziś dopiero wrócił samochód od mechanika.. musze popatrzec na rachunek i chyba nawet nie zdążę wsiąść... ;-)

342

Malwina69 napisał/a:

Dziś dopiero wrócił samochód od mechanika.. musze popatrzec na rachunek i chyba nawet nie zdążę wsiąść... ;-)

zartujesz, to dobry znak :-))

ale z tym samochodem , to dobra metoda jest.Wyprobowalam. Skutkuje, tylko musisz tak dlugo krzyczec, az wszystko wyjdzie.

343

Wiem... kiedyś już wrzeszczałam w samochodzie.. na parkingu przed  McDonaldem... tam miał odebrac moje dzieci mój były mąż.. " na widzenie".. nie mogłam sie przełamać,żeby mógł zabrac dzieci i żeby Ona je spotkała.. sam tak.. z nią nie.. wiem, bezsensu...ale tak miałam... a On zapakował dzieci z mojego auta do swojego i otworzył okno.. powiedział; dzis jade do domu i ona tam bedzie. Zamknął okno i odjechał.. a ja siedziałam i przeokropnie krzyczałam... do dziś zastanawiam się co mysleli ludzie kręcący sie po parkingu.. nikt nie zapytal nawet co się dzieje....nikt... nie ich sprawa przecież........

344

Malwina69 napisał/a:

Wiem... kiedyś już wrzeszczałam w samochodzie.. na parkingu przed  McDonaldem... tam miał odebrac moje dzieci mój były mąż.. " na widzenie".. nie mogłam sie przełamać,żeby mógł zabrac dzieci i żeby Ona je spotkała.. sam tak.. z nią nie.. wiem, bezsensu...ale tak miałam... a On zapakował dzieci z mojego auta do swojego i otworzył okno.. powiedział; dzis jade do domu i ona tam bedzie. Zamknął okno i odjechał.. a ja siedziałam i przeokropnie krzyczałam... do dziś zastanawiam się co mysleli ludzie kręcący sie po parkingu.. nikt nie zapytal nawet co się dzieje....nikt... nie ich sprawa przecież........

wyobrazam sobie , co czulas . I to wcale nie jest niedorzeczne.
Cos w rodzaju: " zabiera NASZE dzieci, do tej , z ktora NAS zdradzil."

345

Mimo okropnego bó?lu.. bo On to był on.. ale w tym wszystkim nasze dzieci to już inna bajka.. to odczuwanie zupełnie innej jakości, innego wymiaru...to po jakims czasie doszłam do wniosku,że dobrze sie stało,że mnie do tego zmusił.. żadne mediacje by nie pomogly.. a ja odwrzeszczalam swoje i poczułam ulge...

346

Malwina69 napisał/a:

Mimo okropnego bó?lu.. bo On to był on.. ale w tym wszystkim nasze dzieci to już inna bajka.. to odczuwanie zupełnie innej jakości, innego wymiaru...to po jakims czasie doszłam do wniosku,że dobrze sie stało,że mnie do tego zmusił.. żadne mediacje by nie pomogly.. a ja odwrzeszczalam swoje i poczułam ulge...

No.Doskonale Cie rozumiem.
BO
Rzeczy nie zawsze sa takie, na jakie wygladaja.
I
Czasami warto dac sie czemus wydarzyc.Po prostu.

347

.....................................jestem w szoku.. na podforum czytałam watek..gdzie ktoś umieścił nazwe filmiku na you tube.. jak matka bije male dziecko... spłakalam sie .. i mam dośc tego pieprzonego swiata.............. po cholere ma sie to ciagnąć? skoro ludzi stac na coś takiego>???????       i czuje bezsilność...masakryczną niemoc.... do dooooooooooopy z tym wszystkim..

348 Ostatnio edytowany przez Kawencja (2012-05-15 12:39:38)

Malwina69 napisał/a:

.....................................jestem w szoku.. na podforum czytałam watek..gdzie ktoś umieścił nazwe filmiku na you tube.. jak matka bije male dziecko... spłakalam sie .. i mam dośc tego pieprzonego swiata.............. po cholere ma sie to ciagnąć? skoro ludzi stac na coś takiego>???????       i czuje bezsilność...masakryczną niemoc.... do dooooooooooopy z tym wszystkim..

Ten film nakrecono w Malezji rok temu. Zostal nakrecony przez znajoma tej szalonej matki, ktora zaniosla go na policje. O sprawie pisala min. "Gazeta Wyborcza". Dziecko jest odebrane matce i umieszczone w rodzinie zastepczej, a matka odsiaduje kare w wiezieniu.

349

... O Boże.. dobrze przynajmniej,że poniosła za to karę..... ale nie mogę dojśc do siebie...

350

Ten film... zdruzgotał mnie.. uswiadomiłam sobie znieczulice jaka panuje, świadoma i nieświadomą.. Tyle w mediach sie słyszy o takich przypadkach.. słyszy się i co? zycie toczy sie dalej.. zobaczyc coś takiego..to koszmar ( obejrzalam zaledwie 30 sekund)... barbarzyństwo... Co może zrobić pojedynczy człowiek z czyms takim?? czuje niemoc........................

Wczoraj z moim Miskiem( prosze zwrócic uwage jak go znów nazywam) spędzilismy miłe popołunie.. znów było jak kiedys.. normalnie, miło, fajnie, blisko............ może wszystko wróci na własciwe tory..?

351

Wróci smile bądz dobrej myśli smile Przecież oboje chcecie żeby było fajnie smile

352 Ostatnio edytowany przez pomaranczowa 1 (2012-05-16 10:09:36)

cronos_pl napisał/a:

Wróci smile bądz dobrej myśli smile Przecież oboje chcecie żeby było fajnie smile

Cronos, zwroc uwage na jeden maly szczegolik: fajnie nie moze byc , jak cie twoja kobieta oklamuje
( w tym wypadku mezczyzna)

353

Malwina69 napisał/a:

Wczoraj z moim Miskiem( prosze zwrócic uwage jak go znów nazywam) spędzilismy miłe popołunie.. znów było jak kiedys.. normalnie, miło, fajnie, blisko............ może wszystko wróci na własciwe tory..?

Malwina, musze powiedziec: oslupiasz mnie

354

Malwina69 napisał/a:

Malwina i z takich chwil się ciesz ,nie ważne co  będzie jutro ważne co jest dziś .

355

Nina dzieki, cronos_pl  dzięki.. pomarańczowa.. nie wiem o co kaman..? ;-)

356

Malwina69 napisał/a:

pomarańczowa.. nie wiem o co kaman..? ;-)

:-)
No, ta Twoja latwosc mnie oslupia, latwosc w przechodzeniu z jednej skrajnosci w druga...

357

Przeciez mamy iść do przodu.. a nie stać w miejscu.. to idziemy.. ;-)

358

Malwina69

O ile dobrze zrozumiałam, to  upłynęło sporo czasu do skoku Twojego Miska. Czy to naprawdę aż tak boli po tylu latach? Czy człowiek nie może się pozbierać i iść do przodu zamykając drzwi ze wszystkim co było? To tylko pytania. Może coś dla siebie z nich wyciągnę  smile

359 Ostatnio edytowany przez nikandra (2012-05-17 01:39:24)

brazen napisał/a:

Malwina69

O ile dobrze zrozumiałam, to  upłynęło sporo czasu do skoku Twojego Miska. Czy to naprawdę aż tak boli po tylu latach? Czy człowiek nie może się pozbierać i iść do przodu zamykając drzwi ze wszystkim co było? To tylko pytania. Może coś dla siebie z nich wyciągnę  smile

Źle doczytałeś/aś ...zaledwie pół roku minęło gdy Miśkowi odwaliło smile
Choć  być może nie do końca.
Czy można iść do przodu?? Pewnie można...zależy na ile ten błąd wymagał sprostowania oraz na ile osoba która zawiniła chce i potrafiła  odbudować relacje które zniszczyła.
Mimo tego uważam, w takich przypadkach ...pamięć jest nie zawodna wink

360

Zawsze będę o tym pamiętała.. oczywiście..  czy chce czy nie.. ale jak piszesz Nikandro.. wszystko zależy JAK to się prostuje, naprawia.. jaka jest postawa....Na dziś jest ok... jak będzie jutro... sie okaże.. tfu tfu  na psa urok.... ;-)

361

Malwina69 napisał/a:

Zawsze będę o tym pamiętała.. oczywiście..  czy chce czy nie.. ale jak piszesz Nikandro.. wszystko zależy JAK to się prostuje, naprawia.. jaka jest postawa....Na dziś jest ok... jak będzie jutro... sie okaże.. tfu tfu  na psa urok.... ;-)

Malwinko masz rację zawsze będziesz o tym pamiętała ,ale ludzie popełniają błędy .Ja wierzę ,że będziesz szczęśliwa ,choć życie nie jest łatwe.W życiu są piękne tylko chwile i dla tych chwil warto żyć.

362

Znalazłam w necie piękna historie...  po tym filmiku z tą wyrodna matką.. trzeba chociaż coś takiego przeczytać...żeby nie zwariować..

Taksówkarz z Nowego Jorku napisał:

Przyjechałem pod adres do klienta, i zatrąbiłem.
Po odczekaniu kilku minut, zatrąbiłem ponownie.
To miał być to mój ostatni kurs tego wieczoru i pomyślałem że wrócę do ?bazy?,
ale zamiast tego zaparkowałem samochód, podszedłem do drzwi i zapukałem.
?Minutkę!? - odpowiedział wątły, starszy głos.
Usłyszałem odgłos tak jakby coś było ciągnięte po podłodze...

Po długiej przerwie, otworzyły się drzwi.
Stała przede mną niska , na oko dziewięćdziesięcioletnia kobieta.
Miała na sobie kolorową sukienkę i kapelusz z dopiętym welonem;
wyglądała jak ktoś z filmu z lat czterdziestych.

U Jej boku była mała nylonowa walizka.
Mieszkanie wyglądało tak, jakby nikt nie mieszkał w nim od lat.
Wszystkie meble przykryte były płachtami materiału.

Nie było zegarów na ścianach, żadnych bibelotów ani naczyń na blacie.
W rogu stało kartonowe pudło wypełnione zdjęciami i szkłem.

?Czy mógłby Pan zanieść moją torbę do samochodu?? - zapytała.
Zabrałem walizkę do auta, po czym wróciłem aby pomóc kobiecie.

Wzięła mnie za rękę i szliśmy powoli w stronę krawężnika.

Trzymała mnie za ramię, dziękując mi za życzliwość.
?To nic? - powiedziałem,
?Staram się traktować moich pasażerów w sposób,
w jaki chciałbym aby traktowano moją mamę.?

?Och, jesteś takim dobrym chłopcem? - odrzekła.
Kiedy wsiedliśmy do samochodu, dała mi adres, a potem zapytała:
?Czy mógłbyś pojechać przez centrum miasta??

?To nie jest najkrótsza droga? - odpowiedziałem szybko, włączając licznik opłaty.

?Och, nie mam nic przeciwko temu?- powiedziała.
?Nie spieszę się. Jestem w drodze do hospicjum...?

Spojrzałem w lusterko.
Jej oczy lśniły.
?Nie mam już nikogo z rodziny?- mówiła łagodnym głosem.
?Lekarz mówi, że nie zostało mi zbyt wiele...?

Wyłączyłem licznik... ?Którędy chce Pani jechać??

Przez następne dwie godziny jeździliśmy po mieście.
Pokazała mi budynek, gdzie kiedyś pracowała jako operator windy.

Jechaliśmy przez okolicę, w której żyła z mężem jako nowożeńcy.
Poprosiła bym zatrzymał się przed magazynem meblowym
który był niegdyś salą balową, gdzie chodziła tańczyć jako młoda dziewczyna.

Czasami prosiła bym zwolnić przy danym budynku lub skrzyżowaniu,
i siedziała wpatrując się w ciemność, bez słowa.

Gdy pierwsze promienie Słońca zaczęły pojawiać się nad horyzontem,
powiedziała nagle
?Jestem zmęczona. Jedźmy już proszę?.
Jechaliśmy w milczeniu pod wskazany adres.
Był to był niski budynek z podjazdem,
tak typowy dla domów opieki.

Dwaj sanitariusze wyszli na zewnątrz gdy tylko zatrzymałem się na podjeździe. Musieli się jej spodziewać. Byli uprzejmi i troskliwi..

Otworzyłem bagażnik i zaniosłem małą walizeczkę kobiety do drzwi.
Ona sama została już usadzona na wózku inwalidzkim.

?Ile jestem panu winna?? - spytała, sięgając do torebki.

?Nic? powiedziałem.

?Trzeba zarabiać na życie?- zaoponowała.

?Są inni pasażerowie?- odpowiedziałem.

I nie zastanawiając się kompletnie nad tym co robię,
pochyliłem się i przytuliłem Ją. Objęła mnie mocno.

?Dałeś staruszce małą chwilę radości? - powiedziała. ?Dziękuję?.

Uścisnąłem jej dłoń, a następnie wyszedłem w półmrok poranka...
Za mną zamknęły się drzwi ~ był to dźwięk zamykanego Życia...

Tego ranka nie zabierałem już żadnych pasażerów.
Jeździłem bez celu, zagubiony w myślach.
Co jeśli do kobiety wysłany zostałby nieuprzejmy kierowca,
lub niecierpliwy aby zakończyć jego zmianę ?
Co gdybym nie podszedł do drzwi, lub zatrąbił tylko raz, a następnie odjechał ?

Myśląc o tym teraz, nie sądzę, abym zrobił coś ważniejszego w całym swoim życiu.

Jesteśmy uzależnieni od poszukiwania emocjonujących zdarzeń i pięknych chwil, którymi staramy się wypełnić nasze życia.

Tymczasem Piękne Chwile mogą przydarzyć się nam zupełnie nieoczekiwanie, opakowane w to, co inni mogą nazwać rutyną.
Nie przegapmy ich ...

363 Ostatnio edytowany przez cronos_pl (2012-05-17 11:29:22)

Cholera dobre ... ciekawe czy historyjka jest prawdziwa ...

364

Witajcie!

Malwinko cudowna opowieść!
Łzy mi stanęły w oczach!

Mam takie potworne poczucie, że w tym całym zabieganym świecie, wśród ludzi skupionych wyłącznie na własnych troskach zapominamy  tych naszych nalbliższych.

Takie mam odczucie względem mojego taty. Dlatego za wszelką cene musze mamie wynagrodzić to czego mój tata nie dostał, lub dostał za mało....

365

Monia! Jak dobrze, że jesteś...:)

366

Malwina piękna historia

Czasem w życiu spotyka nas coś dobrego niespodziewanego ale nie zawsze wiemy co z tym zrobić i jak się zachować..
Myślę że takich historii jest więcej i są prawdziwe .

367

Witaj Moniczko.................... dobrze,ze jesteś... strasznie pusto tu było bez Ciebie....

Mussuka miała dziś wrócić.. i cisza...

368

Anula70 napisał/a:

Malwina piękna historia

Czasem w życiu spotyka nas coś dobrego niespodziewanego ale nie zawsze wiemy co z tym zrobić i jak się zachować..
Myślę że takich historii jest więcej i są prawdziwe .

Zauważcie,że tak mało potrzeba wysiłku, fatygi aby komuś sprawić duża radość...

369

Malwina69 napisał/a:

Zauważcie,że tak mało potrzeba wysiłku, fatygi aby komuś sprawić duża radość...

"Wystarczy" tylko przenieść wzrok z siebie na innych. tongue

370

smutnamonia napisał/a:

Witajcie!

Malwinko cudowna opowieść!
Łzy mi stanęły w oczach!

Mam takie potworne poczucie, że w tym całym zabieganym świecie, wśród ludzi skupionych wyłącznie na własnych troskach zapominamy  tych naszych nalbliższych.

Takie mam odczucie względem mojego taty. Dlatego za wszelką cene musze mamie wynagrodzić to czego mój tata nie dostał, lub dostał za mało....

Monia cieszę się ,że jesteś.Masz rację mama Ciebie teraz potrzebuje ,ale nie zapomnij o sobie.

371

nina1234 napisał/a:

Monia cieszę się ,że jesteś.Masz rację mama Ciebie teraz potrzebuje ,ale nie zapomnij o sobie.

Mnie na razie nie ma. Za dużo mam na głowie, żeby mysleć o sobie. Mama jest w takim szoku po smierci taty, ze ma problemy z podstawowym funkcjonowaniem. Razem z bracmi dyzurujemy przy niej. Co druga noc śpię u niej. Oczywiście jest pod opieką specjalisty (od lat cierpi na depresję).
Do tego moje dziecko ostatnio bardzo się opuściło w szkole.
Generalnie czuję, ze osiągnęłam dno. Albo sie od niego odbiję, albo mnie za chwilę nie będzie...
Już dawno jadę na rezerwie. Nie potrafię nawet porządnie płakać, wszystkie emocje dusze w sobie...kiepsko ze mną.....miałam interwencyjną wizytę u psychologa..........

372

smutnamonia napisał/a:
nina1234 napisał/a:

Mnie na razie nie ma.

Już dawno jadę na rezerwie. Nie potrafię nawet porządnie płakać, wszystkie emocje dusze w sobie...kiepsko ze mną.....miałam interwencyjną wizytę u psychologa..........

Moniu, witaj,
to na pewno reakcja obronna organizmu. Wylaczyl wszystko, zeby moc przetrwac najgorszy czas.

373

smutnamonia napisał/a:

(...)Generalnie czuję, ze osiągnęłam dno. Albo sie od niego odbiję, albo mnie za chwilę nie będzie...

Organizm wie co robi, gdy emocje są zbyt silne, trudne, lub/i jest ich zbyt dużo, to zostają zepchnięte. Ważnym jest tylko, by odgrzebać je i jednak (po jakimś czasie) dać im ujście.
Pamiętaj jednak, że nienaładowany i niedoładowany akumulator przestaje pracować.
Proszę, pozwól sobie na chwile słabości.

Przytulam Cię.

374 Ostatnio edytowany przez Malwina69 (2012-05-18 10:10:23)

Moniczko.. bo pieruńsko dużo sie na Ciebie zwaliło.. w jednym czasie.. Każdy by siadł.. ale to dno, o którym piszesz czasami własnie pomaga.. Tobie tez pomoże.. wszystko sie ułozy, pomalutku... Dbaj o siebie.. Ty tez potrzebujesz teraz i siły, i oparcia... i wytchnienia...Wiem,ze mama.. rozumiem.. więc ,żeby nie miec do siebie żalu, bądź przy niej.. tyle ile trzeba... Tylko jak juz sie otrząśnie i Ona i Ty.. i wszystko zacznie toczyc sie juz normalnym trybem... zacznemy uczyc sie egoizmu.. to taki mój pomysł..  rada..to nam się przyda....i Tobie ........i mnie...

375

Na razie moje zycie to jedna wielka czarna dziura....
Może mam w genach po mamie skłonność do depresji?

Na dzień dzisiejszy mój mąż jest przy mnie. "Technicznie i organizacyjnie" bardzo mi teraz pomaga...
Ale oboje jesteśmy psychicznie wykończeni....

376 Ostatnio edytowany przez pomaranczowa 1 (2012-05-18 10:40:20)

smutnamonia napisał/a:

Na dzień dzisiejszy mój mąż jest przy mnie. "Technicznie i organizacyjnie" bardzo mi teraz pomaga...
Ale oboje jesteśmy psychicznie wykończeni....

to dobrze , ze Ciebie wspiera.Mysle , ze przez tyle lat byliscie tez przyjaciolmi, nie tylko mezem i zona.
jego wsparcie (emocjonalnie i fizycznie) jest Ci teraz bardzo potrzebne.Pozwalaj mu na to.
Placz przy nim, to powinno byc mozliwe ( bo przy kim jak nie przy nim, jest przeciez Twoim mezczyzna)

377

smutnamonia napisał/a:

Na razie moje zycie to jedna wielka czarna dziura....
Może mam w genach po mamie skłonność do depresji?(...)

Żałoba, zwykle, trwa długo. Mądra lekarka psychiatra, Elizabeth Kubler-Ross, wyodrębniła pięć etapów jej przeżywania. Oczywiście, że nie każdy przechodzi żałobę w jeden i ten sam sposób, ale pewne doznania są charakterystyczne dla wszystkich osób.

ETAPY ŻAŁOBY

1. ZAPRZECZENIE
- szok
- niedowierzanie
- zaprzeczenie
- wyparcie

2. GNIEW, BUNT
- obrona
- walka
- reakcja na zdarzenie
- reakcja uzależniona od własności osobniczych

3. TARGOWANIE, NEGOCJACJE, PERTRAKTACJE
- chęć osiągnięcia stabilizacji
- chęć osiągnięcia porozumienia
- chęć zysku
- potrzeba załatwienia "czegoś"

4. DEPRESJA
- przygnębienie
- obniżenie poczucia własnej wartości
- smutek
- żal
- poczucie pustki

5. AKCEPTACJA
- uspokojenie
- pogodzenie
- spokój
- uczenie się nowego życia
- przebaczenie
- pojednanie
- czasami akceptacja faktu zdarzenia bez zgody, przyzwolenia na owo zdarzenie.

Daj czasowi czas.

378

Witajcie Dziewczyny... jestem zmachrana po weekendzie bo miałam Niunia.. ale za to bardzo szczęśliwa.. usmiałam się z niego bardzo,takie dzieciaczki 2 letnie są niesamowite..wypompował mnie ... ale się ciesze..

Z mężem peace and love kwitnie....

379 Ostatnio edytowany przez cronos_pl (2012-05-21 10:43:22)

Wiem coś o tym  ... mam też 2 latka świetnie spędziłem weekend z nim. Kupa zabawy - czasami z przewagą kupy ale daje radę.

380

cronos_pl napisał/a:

Wiem coś o tym  ... mam też 2 latka świetnie spędziłem weekend z nim. Kupa zabawy - czasami z przewagą kupy ale daje radę.

big_smile  własnie...   jak sobie jednak pomysle ile taki mały człowieczek ma pomysłów swojej główce, ile sie nabiega na tych nóżkach, ile nagimnastykuje ze skakaniem, przewracaniem , wstawaniem, i innymi czynnościami to go podziwiam.. super..

381

Melduje sie, ze zyje tylko mi czubek glowy wystaje spod papierzyskow dzisiaj. Bylam we Wrocku (brrr, ale wymarzlam) a od czwartku byczylam sie w cieplym, slonecznym i wlasnym ogrodku. No i daje codziennie czadu na rowerze przeplatajac to  basenem - efekty jakies juz widac;) Roboty huk, firma sie kreci a w domu bz.

Teraz jak odwale te pierwsza sterte bede mogla z Wami czesciej popisac;)

382

No wrrrreszcie.... a juz się martwilam.. tak porzucic bez słowa????? wracam w czwartek.. tra ta ta ta.... w który zapomnialas dodać.. ;-))  grunt,że jestes.. obrabiaj sie i wracaj...

Monia a jak u Ciebie.....................?

383

Malwina69 napisał/a:

No wrrrreszcie.... a juz się martwilam.. tak porzucic bez słowa????? wracam w czwartek.. tra ta ta ta.... w który zapomnialas dodać.. ;-))  grunt,że jestes.. obrabiaj sie i wracaj...

nie zapomnialam w ktory, tylko zapomnialam, ze to akurat wolny u nas czwartek..jakies zielone swiatki czy cos takiego:)  Mila niespodzianka, wrocic do domu z wyjazdu a tu jedno dziecie z tata na dzialce, drugie w rozjazdach z towarzystwem a w domu posprzatane, ugotowane i chlop steskniony:) w dodatku prawdziwe lato i do nas dotarlo wiec zdazylam sie juz ciutke opalic i pelargoni na tarasie dosadzic.

Malwina69 napisał/a:

Monia a jak u Ciebie.....................?

a jak moze byc? smutno i malymi kroczkami do przodu. Trzymaj sie Monia, z kazdym dniem bol o mikroociupinke bedzie lzejszy.

384 Ostatnio edytowany przez smutnamonia (2012-05-21 15:07:47)

Ja tez sadziłam pelargonie na balkoniku!

A poza tym wczoraj miałyśmy mały rowerowy wypadek z Młodą.  Młode pozdzierało łokcie i kolana a ja mam nogę siną i spuchniętą w kostce!
Czyżby czarna seria? Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej....

A reszta b/z generalnie stąpamy po cholernie kruchym lodzie.....

385

Co z tego,że po lodzie, co z tego,ze po kruchym? .. małymi, wpólnymi kroczkami............ to jest ważne..

Ja dobrze,że jeszcze nie wsadziłam tych pelargonii bo Niuń na bank by mi je wysadził..;-)) dostal od Dziadka i Babci wiaderko z łopatka grabkami to zrobiłby użytek.. murowane..

386

smutnamonia napisał/a:

A poza tym wczoraj miałyśmy mały rowerowy wypadek z Młodą.  Młode pozdzierało łokcie i kolana a ja mam nogę siną i spuchniętą w kostce!

Monia masz rację ,że zawsze może być gorzej .Mam nadzieję ,że z dnia na dzień będzie Ci lżej .Daj sobie czas a wszystko będzie dobrze.

387

Malwina69 napisał/a:

Witajcie Dziewczyny... jestem zmachrana po weekendzie bo miałam Niunia.. ale za to bardzo szczęśliwa.. usmiałam się z niego bardzo,takie dzieciaczki 2 letnie są niesamowite..wypompował mnie ... ale się ciesze..

Z mężem peace and love kwitnie....

Malwina cieszę się ,że u Ciebie wszystko w porządku ,oby tak dalej.

388

smutnamonia napisał/a:

Jaka znowu czarna seria? Ja jezdze teraz codziennie do pracy i z powrotem na rowerze i narazam sie na podobne urazy ale nie ma zabawy bez ryzyka:) Wpisane w koszta.

Mlodej moze zafunduj jakies nalokietniki i nakolanniki i musowo kask do tej jazdy a sobie jedynie oklady na kostke.

A w ogole to Ty z tej czarnej serii wyjdziesz zahartowana jak ruska stal i cos mi sie wydaje, ze masz w sobie wiecej sil do zycia niz sama o tym wiesz:) To nie Ty drepczesz po cienkim lodzie, ktos inny to robi.

389 Ostatnio edytowany przez smutnamonia (2012-05-22 09:29:28)

Młode ma cały osprzęt, ale udaje mi sie ją zmusić jedynie do kasku.

A jesli chodzi o siły do życia to już dawno wyczerpałam swój limit. Teraz jest jedynie wegetacja, brak chęci do życia i wiary, że kiedyś może być dobrze....taka jestem porąbana, że zależy mi na tym a nie innym człowieku..że nie potrafię wyrwać sobie go z serca i przekreślić kawał życia, dobrego życia.............

390 Ostatnio edytowany przez pomaranczowa 1 (2012-05-22 09:59:50)

smutnamonia napisał/a:

A jesli chodzi o siły do życia to już dawno wyczerpałam swój limit. Teraz jest jedynie wegetacja, brak chęci do życia i wiary, że kiedyś może być dobrze....

Moniu, wiec nadal pod jednym dachem?
jak to znosisz ?
przeciez byl u niej, wyprowadzil sie  (?)

smutnamonia napisał/a:

taka jestem porąbana, że zależy mi na tym a nie innym człowieku..że nie potrafię wyrwać sobie go z serca i przekreślić kawał życia, dobrego życia.............

Moniu, ale dlaczego porabana ?
i dlaczego WYRWAC??
i dlaczego przekreslic???

Mysle, ze nie da sie wyrwac z serca milosci, jest jak baobab, tysiace korzeni...

Mysle, ze nie musisz nic przekreslac.Zylas przeciez z nim, mowisz, ze mieliscie dobre zycie razem, kawal dobrego czasu, dlaczego mialabys to przekreslac?  Zycie zyje nas , a nie my zycie.I idzie dalej, zycie chce zyc, tylko Ty mu zabraniasz

Posty [ 326 do 390 z 29,007 ]

Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 447 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Kobiety na zakręcie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024