Nie dajemy ostrych przedmiotów. Trzeba o tym pamiętać.
Ja osobiście uwielbiam prezenty ręcznie robione. Są niestandardowe i mają w sobie to coś. Wiesz, że nie były robione hurtem tylko specjalnie na konkretną okazję dla konkretnej osoby.
Jednym ważnym kryterium jest to, że muszą być naprawdę piękne i niepowtarzalne.
Zachęcam do przeglądania strony z ręcznie wykonywanymi albumami techniką scrapbookingową.
facebook/ scrapbooking- rękodzieło z duszą
Ja osobiście uwielbiam prezenty ręcznie robione. Są niestandardowe i mają w sobie to coś. Wiesz, że nie były robione hurtem tylko specjalnie na konkretną okazję dla konkretnej osoby.
Jednym ważnym kryterium jest to, że muszą być naprawdę piękne i niepowtarzalne.Zachęcam do przeglądania strony z ręcznie wykonywanymi albumami techniką scrapbookingową.
facebook/ scrapbooking- rękodzieło z duszą
Jako facet mogę Ci powiedzieć, że większość z nas takich prezentów nie lubi. Kobiety się nad nimi roztkliwiają,a potem te ręcznie robione albumy walają się po garażu i nie wiadomo co z nimi zrobić. Ja na szczęście przekonałem moją narzeczoną do pomysłu, który świetnie sprawdza się na zachodzie i założyliśmy sobie listę prezentów ślubnych online na whitedreams.pl - dzięki temu uniknęliśmy nietrafionych prezentów, a dostaliśmy takie, z których naprawdę jesteśmy zadowoleni. Chociaż jeden własnoręcznie wykonany album i tak się trafił, niestety.
Nie dajemy ostrych przedmiotów. Trzeba o tym pamiętać.
oj, a ja dałam siostrze sztućce Gerlacha, sama mnie o nie poprosiła bo w naszym rodzinnym w domu służą od lat i ciągle wyglądają jak nowe.
Czy to jakiś przesąd?:)
Ja mojej siostrze i jej mężowi na prezent ślubny zafundowałam dłuższy weekend nad morzem, w Gąskach, w ośrodku Aga, bo byłam tam i wiem, że mają łądny hotel, SPA, blisko morze. A wydaje mi się, że po ślubie to fajnie mieć okazje gdzieś wyjechać się sobą nacieszyć Młodzi byli bardzo zadowoleniu z prezentu
Ja osobiście uważam,ze dobrym pomysłem np. na ślub cywilny są zestawy prezentowe. Na stronie bokoho za niewielka kwotę masz oryginalny prezent i pewność, że zostanie wykorzystany, bo przedmioty są nie tylko oryginale , ale tez użyteczne. Można też samemu skomponować zestaw, spośród przedmiotów tam oferowanych. Nasi znajomi byli bardzo zadowoleni:)
202 2016-11-28 14:53:11 Ostatnio edytowany przez cslady (2016-12-01 20:21:57)
Ja polecam fotoobrazy na płótnie z [spam]. Dosyć nietypowy prezent do tego oryginalna pamiątka na ślub.
Również nie prosiliśmy gości o prezenty, ale wielu z nich jednak się na to zdecydowało, podrzucę moje ulubione:
- od świadka voucher na lot balonem dla dwojga, zrealizowaliśmy w rocznice
- kosz piknikowy jw
- dobrej klasy blender próżniowy https://www.eujuicers.pl/blendery
- książki Lwa-Starowicza i Juspera Juula z dedykacjami (spodziewaliśmy się maluszka)
-skrzynka pełna młodych wyhodowanych dla nas roślinek domowych przez przyjaciółkę roslinomaniaczke
- instax + wkłady
- grill domowy serio się przydał!
- piękna klasyczna porządna pościel haftowana z lokalnej manufaktury
- obraz namalowany dla nas
- książka przewodnik po pięknych miejscach w Polsce (Krytyka Kulinarna)
Ach i pro tip - zamiast win j alkoholi poprosiliśmy gości o kawę w ziarnach - dostaliśmy OGROM przeróżnych kaw, z różnych zakątków Polski, z małych i dużych palarni, niektórzy kupili po kilka małych paczek.. cudo! Wystarczyło nam tego na prawie rok, co chwila wyciągaliśmy z pudła coś nowego, mamy teraz swoich nowych ulubieńców. Dla kawoszy ogromnie polecam ten pomysł
My ostatnio na ślub kupowaliśmy w prezencie książkę i wpisywaliśmy tam dedykację
Pieniądze zawsze są ok. Ja ostatnio dałam do koperty + dodałam kubki personalizowane. Zawsze to jest spoko opcja, a nie kupowanie gotowca ze sklepu z napisem "Para młoda" czy coś takiego. Możesz sobie wybrać napis czy rysunek. Zamawiałam od komukubek.pl
Szybko zrealizowali i kontakt też spoko, są chyba 2 lub 3 poprawki w cenie jak dobrze pamiętam, więc idzie się dogadać.
Fajnym pomysłem są puzzle z zdjęciem młodej pary np z sesji narzeczeńskiej. (Jeśli lubią układać puzzle).
Kubki, filiżanki są super. Ja ucieszyłabym się też z podstawki (małej miseczki/ naczynia) na obrączki, np. od Merki, Fika ceramika (z życzeniami "żebyście nie zgubili obrączek i siebie"). Podobaj mi się także breloki do kluczy np. Puzzle czy postać Pani i Panna Młodego
Można się tez zastanowić nad oryginalnym alkoholem https://amarone.pl/alkohole/cognac/aperitif-bitter Jak aperitifem
Zapytać młodych, szkoda wydawać pieniądze na coś co nie jest młodym potrzebne lub nie jest w ich guście. Najbezpieczniej jest dać pieniądze.
A jeśli chcielibyście jednak podarować coś dodatkowo do pieniędzy, polecam porcelanę: https://multicooker.pl/sklep-z-porcelan … -inspiruje