DARIA - najbardziej się oszczędza na myciu samochodu gdy... jeździ się brudnym
, nie myślisz?
A poważnie, to chcę chcieć jak najmniej pomocy od kościółkowego, bo im starszy, to jest trudniejszy na co dzień do zniesienia! Poza tym, ponieważ ostatnimi czasy przerabia prawie każdą złotówkę na piwko, to z reguły, gdy przychodzi do mnie, jest już po kilku, czego ja nie mogę znieść, bo to i myślenie inne i gadanie - też. No i gdy chcę czegoś od niego, to natychmiast "zapuszcza korzenie" czyli wchodzi i wychodzi po kilka razy dziennie i zaczyna się "panoszyć". Ale nie będę już nic na ten temat mówiła, bo wiem, że jedyną rozsądną radą jest: "wywal go skutecznie"... a to nie takie proste bo... bo jest skomplikowane i już.
Poza tym odkryłam, gdy tak przed garażem dopieszczałam moje auto - że ta myjnia to je tak pogłaskała a nie wymyła, chociaż pozornie wygląda na czyste. Gdy zaczęłam szmatką wycierać drzwi bo płyn do szyb mi popłynął w dół to stwierdziłam, że szmatka zaczęła być po prostu brudna! Jak myślicie, może zanim pojadę na myjnię (bo tam są tablice z zakazem używania własnych środków) to wezmę do butelki wodę z szamponem i gąbką umyję auto przed garażem, a potem na myjni niech się myje jeszcze raz i płucze. Czy któraś ma doświadczenie w samodzielnym myciu samochodu, czy zawsze używacie do tego menów?
A wracając do oszczędności, to tak, przynajmniej staram się oszczędzać - w granicach rozsądku na: wodzie, prądzie, gazie bo bez sensu marnować pieniądze, gdy człowiek za nimi "goni". Zgrzeszyłabym mówiąc, że mam małą emeryturę ale i potrzeby mam duże...
A poza tym to chyba wracam całkowicie do równowagi psychicznej, skoro chce mi się fizycznych prac domowych, co z radością odnotowuję. Gdy tak pogrążałam się w depresji (stanie przed depresyjnym ?) to nic mnie nie cieszyło i nic mi się nie chciało robić, obojętne mi było, że jeżdżę np. brudnym autem, sprzątam "rynek" itp. itd. Piję już od dłuższego czasu dziurawiec i przyjmuję magnez z witaminą B i myślę, że to zaczyna skutkować. Macie może także takie doświadczenia?