Czy nudzi Was zbyt troskliwy facet? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy nudzi Was zbyt troskliwy facet?

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 138 ]

66 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2025-12-10 14:18:17)

Odp: Czy nudzi Was zbyt troskliwy facet?
Julia life in UK napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

To chyba nie umiesz czy nie lubisz gotować big_smile

Mężczyźni są lepszymi kucharzami a ja nie muszę ani lubić ani umieć gotować. Gdzie jest powiedziane, że kobieta ma gotować? Preferuję wzór skandynawski.

Kiedyś w domu była gosposia smile

Ja umiem gotować, ale nie lubię

No, właśnie, nie wszystkie kobiety muszą w domu zajmować się gotowaniem. Po co tak szufladkować, nie rozumiem.

Zobacz podobne tematy :

67

Nowe_otwarcie napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
złoto napisał/a:

Teraz jest mnóstwo poradni, gabinetów. Kto chce może skorzystać z pomocy.
Jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś kobietę pochwalił za to, że poszła na terapię a mężczyznę, który poszedł na terapię wyśmiał.
Jak pisałam, to nie lata 50te, gdy do psychologa chodzili i tylko "wariaci" i byli wytykani przez pół wioski.

Nie wszystkie kobiety leczą się i nie wszyscy mężczyźni się nie leczą. Są tacy, którzy dbają o swoje zdrowie.
Co do liczby samobójstw przez mężczyzn to dane, i to niedoszacowane znam z roku 1991- czyli należą już do przeszłości. Najczęściej miały związek z nadużywaniem alkoholu.

Wygodnie Ci to tak tłumaczyć?
Przecież (zwłaszcza na podstawie bardzo rzeczowych przykładów rozebrania tego problemu na czynniki) widać gołym okiem, że alkohol (a dokładnie ucieczka w niego) był konsekwencją pośrednią, a nie przyczyną samą w sobie; konsekwencją, której przyczyny zaistnienia opisują właśnie analizy powyżej (wykonane przez Solaris, Elę i Berta)

Nie wymyśliłam tego sama, takie badania były przeprowadzone.
Nie czytałam analiz wykonanych przez wspomniane osoby.
A wiesz ile kobiet pije?

68

Tamiraa napisał/a:

A wiesz ile kobiet pije?

Obecnie (wśród młodszych roczników) mniej więcej tyle co faceci.

69

Tamiraa napisał/a:
Nowe_otwarcie napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Nie wszystkie kobiety leczą się i nie wszyscy mężczyźni się nie leczą. Są tacy, którzy dbają o swoje zdrowie.
Co do liczby samobójstw przez mężczyzn to dane, i to niedoszacowane znam z roku 1991- czyli należą już do przeszłości. Najczęściej miały związek z nadużywaniem alkoholu.

Przecież (zwłaszcza na podstawie bardzo rzeczowych przykładów rozebrania tego problemu na czynniki) widać gołym okiem, że alkohol (a dokładnie ucieczka w niego) był konsekwencją pośrednią, a nie przyczyną samą w sobie; konsekwencją, której przyczyny zaistnienia opisują właśnie analizy powyżej (wykonane przez Solaris, Elę i Berta)

A wiesz ile kobiet pije?

Masz przyczyny tego stanu rzeczy w ich postach w niniejszym wątku. Punkty z myślnikami. Wystarvzy przeczytać.

70

Nowe_otwarcie napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Nowe_otwarcie napisał/a:

A wiesz ile kobiet pije?

Masz przyczyny tego stanu rzeczy w ich postach w niniejszym wątku. Punkty z myślnikami. Wystarczy przeczytać.

Ale to było w 1991 roku.

71

Niech mi wybaczą pozostali, ale dla @Tamiraa muszę chyba zrobić zbiorczo:

dlaczego kobiety nie popełniają tak często samobójstw?
- bo mają dzieci pod opieką i nie zostawią ich na pastwę losu
- bo nie wiedzą jak- technicznie ich to przerasta
- bo mniej piją i ćpają- a wiele samobójstw jest pod wpływem
- bo cześciej korzystają z leczenia- psychiatra nie jest wstydem
- bo częściej proszą o pomoc- tu sprawa kulturowa

Dodałbym chyba najważniejsze.

- bo czesto ze swoimi problemami sami. Nie powiedzą nikomu bo nie sa beksa. Nie powiedzą żonie, nie powiedza kumplom. Znikąd pomocy. Terapeuta? Wstyd. To dla mieczakow co sie wyplakac w ramie chca
Tak zorganizowany jest nasz świat. Facet ma nie pękać.

A przy odpowiednich warunkach pęknie niemal kazdy

To prawda, kobiety mają lepiej pod pewnymi względami, bo nie wymaga się od nich tego, co od facetów. W związku to facet ma być tym silnym psychicznie, na ramieniu, którego słaba kobieta może się oprzeć. Bo kobieta ma prawo być słaba a facet ma być twardy, męski i odpowiedzialny. Takie są oczekiwania kobiet, tego się wymaga od facetów. Stąd czasem im trudno sprostać tej roli, bo nie są cyborgami a nie mogą sobie pozwolić na słabość, która jest źle odbierana. To faceci najczęściej padają na zawał, gdzie przyczyną jest długotrwały stres. Ci słabsi psychicznie wpadają w alkoholizm, gdy nie radzą sobie z problemami. Kobieta ma więcej środków radzenia sobie ze swoimi słabościami - rodzina, psiapsiółki, państwo itp. facet nie będzie latał po lekarzach, łaził po rodzinie opowiadając o problemach ani wisiał kumplom na ramieniu za każdym razem, gdy mu ciężko, bo to niemęskie.  Przeciwnie, będzie udawał, że panuje nad sytuacją a potem cyk, zawał i gościa nie ma. Życie.

Oni to rozumieją. Co w tym skomplikowanego?

72 Ostatnio edytowany przez Nowe_otwarcie (2025-12-10 16:46:22)

del.

73

Tamiraa napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Mężczyźni są lepszymi kucharzami a ja nie muszę ani lubić ani umieć gotować. Gdzie jest powiedziane, że kobieta ma gotować? Preferuję wzór skandynawski.

Kiedyś w domu była gosposia smile

No, właśnie, nie wszystkie kobiety muszą w domu zajmować się gotowaniem. Po co tak szufladkować, nie rozumiem.

To taka świecka tradycja

74 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2025-12-10 18:58:05)

Autor ma wyjebane co wy myslicie bo oczekuje tylko potwierdzenia swojego zdania - gdyby interesowalo go wasze zdanie to by pytanie zawieralo przymiotnik "troskliwy" lub "bardzo troskliwy" a nie "zbyt troskliwy".
Dodanie do jakiejkolwiek cechy slowa "zbyt" z definicji zmienia ja w nieadekwatna.
Np. zbyt oszczedny, zbyt rozrzutny, zbyt zapatrzony w siebie, zbyt troskliwy, zbyt chamski, zbyt mily - wszystkie te zwroty z definicji wyrazaja nieadekwatnosc danej cechy.

Tego rodzaju pytanie nazywa sie tendencyjnym a ludzie uzywaja tendencyjnych pytan nie dlatego aby poznac kogos punkt widzenia tylko aby cos osiagnac za pomoca dziecinnej manipulacji.

A czy kobiety nudza troskliwi mezczyzni?
Doszukiwanie sie polaczenia miedzy byciem troskliwym a byciem nudnym lub zabawnym jest manifestacja chorego umyslu - autor jest jednym z najbardziej popierdolonych ludzi jacy tutaj sa - jest mega kobiecym, emocjonalnym manipulantem, ktory nie potrafi sie komunikowac i zrzuca wine na innych.
To jest chyba najbardziej oczywista rzecz na tym forum.

Gosc nawet mial potrzebe wpisania sobie w profil, ze jest jakims z kija robionym gowno-dyrektorem aby zrobic wrazenie na anonimowym forum xDxD

Nudzi kobiety nie mezczyzna, ktory jest troskliwy tylko taki, ktory nie ma nic ciekawego do powiedzenia i nie ma kompatybilnego poczucia humoru.
Ty aby miec kompatybilne poczucie humoru to musisz sobie znalezc tez kogos z autyzmem.

Choc nie wiem czy jakiekolwiek masz poczucie bo masz takiego kija w dupie, ze jak tylko otworzysz jape to sie z wesolej atmosfery robi stypa.

JohnyBravo777 napisał/a:

Autor ma wyjebane co wy myslicie bo oczekuje tylko potwierdzenia swojego zdania - gdyby interesowalo go wasze zdanie to by pytanie zawieralo przymiotnik "troskliwy" lub "bardzo troskliwy" a nie "zbyt troskliwy".
Dodanie do jakiejkolwiek cechy slowa "zbyt" z definicji zmienia ja w nieadekwatna.
Np. zbyt oszczedny, zbyt rozrzutny, zbyt zapatrzony w siebie, zbyt troskliwy, zbyt chamski, zbyt mily - wszystkie te zwroty z definicji wyrazaja nieadekwatnosc danej cechy.

Tego rodzaju pytanie nazywa sie tendencyjnym a ludzie uzywaja tendencyjnych pytan nie dlatego aby poznac kogos punkt widzenia tylko aby cos osiagnac za pomoca dziecinnej manipulacji.

A czy kobiety nudza troskliwi mezczyzni?
Doszukiwanie sie polaczenia miedzy byciem troskliwym a byciem nudnym lub zabawnym jest manifestacja chorego umyslu - autor jest jednym z najbardziej popierdolonych ludzi jacy tutaj sa - jest mega kobiecym, emocjonalnym manipulantem, ktory nie potrafi sie komunikowac i zrzuca wine na innych.
To jest chyba najbardziej oczywista rzecz na tym forum.

Gosc nawet mial potrzebe wpisania sobie w profil, ze jest jakims z kija robionym gowno-dyrektorem aby zrobic wrazenie na anonimowym forum xDxD

Nudzi kobiety nie mezczyzna, ktory jest troskliwy tylko taki, ktory nie ma nic ciekawego do powiedzenia i nie ma kompatybilnego poczucia humoru.
Ty aby miec kompatybilne poczucie humoru to musisz sobie znalezc tez kogos z autyzmem.

Choc nie wiem czy jakiekolwiek masz poczucie bo masz takiego kija w dupie, ze jak tylko otworzysz jape to sie z wesolej atmosfery robi stypa.

Nawet jego zdjęcie na profilu nie jest jego,a jak ktos se kliknal w linka na Facebooku to powodzenia - ja nawet mam podejrzenia kto to moze byc big_smile

76

Tenshi83 napisał/a:

Mam pytanie. Czy to prawda jeśli facet daje Wam uwagę, troszczy się o Was, jest romantyczny i bardzo Was szanuje. To Wy kobiety zaczynacie się nudzić i zmieniacie go na innego?

Oczywiście, że nie.
Problem zaczyna się w chwili gdy przechodzi to w nadopiekuńczość, która w efekcie jest formą przemocy/dominacji. Czym innym jest troska i gotowość pomocy gdy druga strona nas potrzebuje i to sygnalizuje, a czym innym ciągłe ingerowanie w decyzje podejmowane przez drugą stronę, albo nawet podejmowanie takich za nią. Jest to na tyle męczące, że budzi chęć ucieczki z takiego związku.

Salomonka napisał/a:
Tenshi83 napisał/a:

Mam pytanie. Czy to prawda jeśli facet daje Wam uwagę, troszczy się o Was, jest romantyczny i bardzo Was szanuje. To Wy kobiety zaczynacie się nudzić i zmieniacie go na innego?

Oczywiście, że nie.
Problem zaczyna się w chwili gdy przechodzi to w nadopiekuńczość, która w efekcie jest formą przemocy/dominacji. Czym innym jest troska i gotowość pomocy gdy druga strona nas potrzebuje i to sygnalizuje, a czym innym ciągłe ingerowanie w decyzje podejmowane przez drugą stronę, albo nawet podejmowanie takich za nią. Jest to na tyle męczące, że budzi chęć ucieczki z takiego związku.

O to właśnie to. Jak człowiek potrzebuje pomocy to nie ma komu pomoc,  ale jak nawet nie prosi o rade to się wpierdzielaja i pomagają

Tenshi83 napisał/a:

Lol. Nie. Po co komu inny koleś?

79

Nowe_otwarcie napisał/a:

- bo czesto ze swoimi problemami sami. Nie powiedzą nikomu bo nie sa beksa. Nie powiedzą żonie, nie powiedza kumplom. Znikąd pomocy. Terapeuta? Wstyd. To dla mieczakow co sie wyplakac w ramie chca

To prawda, kobiety mają lepiej pod pewnymi względami, bo nie wymaga się od nich tego, co od facetów. W związku to facet ma być tym silnym psychicznie, na ramieniu, którego słaba kobieta może się oprzeć. Bo kobieta ma prawo być słaba a facet ma być twardy, męski i odpowiedzialny. Takie są oczekiwania kobiet, tego się wymaga od facetów. Stąd czasem im trudno sprostać tej roli, bo nie są cyborgami a nie mogą sobie pozwolić na słabość, która jest źle odbierana. To faceci najczęściej padają na zawał, gdzie przyczyną jest długotrwały stres. Ci słabsi psychicznie wpadają w alkoholizm, gdy nie radzą sobie z problemami. Kobieta ma więcej środków radzenia sobie ze swoimi słabościami - rodzina, psiapsiółki, państwo itp. facet nie będzie latał po lekarzach, łaził po rodzinie opowiadając o problemach ani wisiał kumplom na ramieniu za każdym razem, gdy mu ciężko, bo to niemęskie.  Przeciwnie, będzie udawał, że panuje nad sytuacją a potem cyk, zawał i gościa nie ma. Życie.

Nowe Otwarcie, dziękuję, doceniam.
Od dawna kobiety bywają silniejsze, bo ktoś musi z ich dwojga zadbać o dom, dzieci, kasę. A czyja to wina, że panowie unikają lekarzy? Kto źle to odbiera? Taki stereotyp, że kobieta "ma więcej środków", a w rzeczywistości jej się chce leczyć i dbać o siebie. To często nie jest tak, że  'cyk - zawał"  nie ujednolicałabym. Raz ktoś zlekceważy symptomy i, kolejny. Z własnego podwórka podam przykład pana, który za nic miał zalecenia lekarzy, zakaz picia po dwóch zawałach, można powiedzieć, że sam sobie wybrał.
Inni może nie mają czasu na leczenie? Nie wiem.

80 Ostatnio edytowany przez Jack Sparrow (2025-12-11 13:25:03)

Tamiraa napisał/a:

A czyja to wina, że panowie unikają lekarzy?

Brak specjalistów, ogromne kolejki, brak specjalnych programów profilaktycznych (takich jak mają kobiety) i stereotypowe (obsceniczne i często poniżające) podejście przedstawicielek opieki medycznej (tak - zawody medyczne są u nas zdominowane przez kobiety).

Dla zobrazowania - ja przed 30stką nawet nie byłem w stanie dostać skierowania do urologa. Na zasadzie "bo nie". Musiałem iść prywatnie. Kobieta jak ma rozregulowany cykl czy jakiekolwiek problemy na to wskazujące (problem z rytmem dobowym, ze skórą/włosami, cykliczne wstrzymywanie wody itp) to z miejsca dostaje skierowanie do ginekologa i endokrynologa i szereg badań wliczając w to mammografię. Żeby facet dostał skierowanie do androloga lub na jakąkolwiek profilaktykę (np raka prostaty) to musi na rzęsach stanąć albo musi przekroczyć 40stkę.

Zobacz też na statystyki zwolnień. Kobiety są mniejszością na rynku pracy, a odpowiadają za ok 60% wszystkich wystawionych zwolnień i przebywają na nich dłużej. Jak dobrze pamiętam ze statystyk z pomorza, to kobieta pracująca średnio przebywa na L4 aż 33 dni w roku.

Dodajmy też do tego krótszy okres na rynku pracy (wiek emerytalny) kobiet i mocna ochronę BHP. To też nie pozostaje bez wpływu na zdrowie.

81 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2025-12-11 13:22:48)

Jack Sparrow napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

A czyja to wina, że panowie unikają lekarzy?

Brak specjalistów, ogromne kolejki, brak specjalnych programów profilaktycznych (takich jak mają kobiety) i stereotypowe (obsceniczne i często poniżające) podejście przedstawicielek opieki medycznej (tak - zawody medyczne są u nas zdominowane przez kobiety).

Dla zobrazowania - ja przed 30stką nawet nie byłem w stanie dostać skierowania do urologa. Na zasadzie "bo nie". Musiałem iść prywatnie. Kobieta jak ma rozregulowany cykl czy jakiekolwiek problemy na to wskazujące (problem z rytmem dobowym, ze skórą/włosami, cykliczne wstrzymywanie wody itp) to z miejsca dostaje skierowanie do ginekologa i endokrynologa i szereg badań wliczając w to mammografię. Żeby facet dostał skierowanie do androloga lub na jakąkolwiek profilaktykę (np raka prostaty) to musi na rzęsach stanąć albo musi przekroczyć 40stkę.

Zobacz też na statystyki zwolnień. Kobiety są mniejszością na rynku pracy, a odpowiadają za ok 60% wszystkich wystawionych zwolnień i przebywają na nich dłużej. Jak dobrze pamiętam ze statystyk z pomorza, to kobieta pracująca średnio przebywa na L4 aż 33 dni w roku.

Z którego roku takie statystyki? A pewnie chodzi o to, że teraz kobieta w ciąży może iść na L4 do końca ciąży?

82 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2025-12-11 13:27:42)

Jack Sparrow napisał/a:

Ło matko, jakie te kobiety złe i podłe, nawet leczyć facetów nie chcą big_smile

To tylko kilka programów zdrowotnych dla męczyzn które istnieją aktualnie w Polsce:

1. Czas dla zdrowia: Pakiet badań profilaktycznych dla mężczyzn, który obejmuje badania na serce, nowotwory, testosteron, EKG, USG serca, oraz pomiar poziomu witaminy D3 metabolit 25 (OH) i testosteronu.

2. Zdrowy mężczyzna: Pakiet profilaktyczny, który obejmuje badania krwi, obrazowe, EKG spoczynkowe, PSA, oraz konsultację z lekarzem.

3, Bezpłatne programy profilaktyczne: Programy dostępne w ramach Ministerstwa Zdrowia, które obejmują badania laboratoryjne i obrazowe, a także konsultacje z lekarzem.

4. Męskie zdrowie: Kalendarz badań profilaktycznych dla mężczyzn w różnym wieku, obejmujący różne zestawy badań, w zależności od wieku i stanu zdrowia.

4. Badania Profilaktyczne dla Mężczyzn: Pakiet badań, które obejmują badania laboratoryjne, USG, EKG, oraz konsultacje z lekarzem.

5. Świadomy Mężczyzna: Zaawansowany przegląd stanu zdrowia dla mężczyzn, który obejmuje szeroki zestaw badań ultrasonograficznych i konsultacje z lekarzem.

Programy te są dostępne w różnych placówkach medycznych w Polsce i oferują kompleksowe wsparcie w zakresie profilaktyki zdrowotnej.

Więcej nie chcialo mi się już szukać.

83

Tamiraa napisał/a:

Z którego roku takie statystyki? A pewnie chodzi o to, że teraz kobieta w ciąży może iść na L4 do końca ciąży?

L4 na ciąże to jest bardzo, ale to bardzo malutko.

W 2024 r. najwięcej zwolnień na Pomorzu, ponad 411 tys., czyli niemal co trzecie, lekarze wystawili z powodu chorób układu oddechowego. Na kolejnych miejscach znalazły się: schorzenia układu mięśniowo-szkieletowego i tkanki łącznej (ponad 178 tys.), urazy i zatrucia (blisko 117 tys.), zaburzenia psychiczne i zachowania (ponad 110 tys.). Pierwszą piątkę zamyka ponad 93 tys. zwolnień wystawionych z powodu chorób układu trawiennego. Pierwsza piątka pod względem liczby dni spędzonych na zwolnieniach wygląda nieco inaczej. Na czele są choroby układu mięśniowo-szkieletowego i tkanki łącznej - ponad 2,4 mln dni (16,5 proc. całości). Następnie: zaburzenia psychiczne i zachowania (ponad 2,1 mln), ciąża, poród i połóg (ponad 2 mln), choroby układu oddechowego (niemal 2 mln) oraz urazy i zatrucia (ponad 1,8 mln dni).

Zapewnienie odpowiedniej opieki nad chorym dzieckiem albo członkiem rodziny jest niezwykle istotne. W ub. r. na Pomorzu z powodu opieki nad dzieckiem wystawiono prawie 195 tys. zaświadczeń lekarskich. Objęły one łącznie blisko 721 tys. dni. Średnia długość takiego zwolnienia to 3,7 dnia.

Dla zobrazowania, jedna akcja i zainteresowanie było przeogromne. Także to nie jest tak, że faceci nie chcą się leczyć:

https://www.gdansk.pl/wiadomosci/Tylko- … e,a,299703

https://www.trojmiasto.pl/Profilaktyczna-Akcja

Ta akcja "twoje jaja są dla nas ważne" przeszła wszelkie oczekiwania. Bo wbrew temu co się usilnie wciska faceci chcą dbać o swoje zdrowie. Tylko w ludzkich warunkach. A są traktowani bardzo często jak bydło w gabinetach lekarskich na NFZ. Albo są spuszczani w kiblu, że w ich wieku taka profilaktyka im nie przysługuje.

84 Ostatnio edytowany przez Jack Sparrow (2025-12-11 13:53:28)

Salomonka napisał/a:

Programy te są dostępne w różnych placówkach medycznych w Polsce i oferują kompleksowe wsparcie w zakresie profilaktyki zdrowotnej.

Nie na NFZ. Jeszcze do niedawna jedynym programem profilaktyki dla facetów był program 40+. Granica wieku jest w nazwie i za wiele to tam nie było poza PSA.

Obecnie jest "moje zdrowie" dla mężczyzn w przedziale 20-49, ale do skorzystania jedynie raz na 5 lat.  I 50+ dla tych powyżej i tam można skorzystać raz na 3 lata. Jedyne co to obejmuje to ankieta (chujowa i nic nie wnosząca tak naprawdę), podstawową morfologię, lipidogram, próby wątrobowe i PSA i w niekiedy badanie na utajoną krew w kale. Ale to też nie jest tak, że dostajesz skierowanie na pełen ten pakiet tylko według tego, co lekarz uzna za zasadne, co z definicji przestaje być profilaktyką. Jak jesteś osobą szczupłą/wysportowaną to o lipidogramie możesz pomarzyć. Jak nie zgłaszasz zaburzeń erekcji lub częstomoczu ewentualnie nokturii to szanse na PSA są niewielkie.

Podstawowe badania, które lekarz może przepisać mężczyźnie raz w roku obejmują: morfologię, badanie ogólne moczu, glukozę, lipidogram, badanie ciśnienia, pomiar obwodu w pasie.

To, że takie usługi istnieją prywatnie jest właśnie dowodem na to, że faceci chcą dbać o swoje zdrowie i chcą się leczyć. A na to nie wszystkich stać lub zwyczajnie mieszkają w miejscu o niewielkim dostępie do specjalistów.

-edit- biorąc pod uwagę na co chorują i umierają faceci w PL najczęściej to to jest ponury żart, a nie profilaktyka.

85

Jack, profilaktyka na NFZ dotyczy zarówno kobiet jak i mężczyzn w Polsce. Jeśli zależy ci na zdrowiu, to zapłacisz i pojdziesz prywatnie, przynajmniej nie będziesz dyskryminowany przez jakąś babę lekarza big_smile
Nie od dziś wiadomo, że jeśli kobieta np. w ciąży w Polsce chce mieć pewność, że jej ciążą będzie prowadzona prawidlowo, to idzie do prywatnej kliniki i nikt tu Ameryki nie odkrywa, taki mamy kraj i taką opiekę medyczną.
Jeszcze z czasów gdy mieszkałam w Polsce a musiałam przejść operację, to operowano mnie w prywatnej klinice w pełnym tego słowa znaczeniu, a NFZ za tę operację zapłacił i nie musiałam dopłacić nawet grosza. Stop! Za telewizję w pokoju musiałam zapłacić sama smile Wymagało to trochę więcej "papierologii" niż normalnie, ale czego się nie robi, gdy zdrowie tego wymaga.

Można? Można.

86 Ostatnio edytowany przez Mrs.Happiness (2025-12-11 15:34:33)

Jack Sparrow napisał/a:

Nam też lekarze niechętnie wypisują skierowania na badania. Jeden mi kiedyś powiedział, że skoro pracuję fizycznie, to ból głowy nie powinien mi przeszkadzać. Inna stwierdziła, że te bóle to z powodu grzywki, bo jej zdaniem była zbyt długa, a problemy z gardłem traktowała jak mój wymysł. Gdybym się wtedy nie uparła i nie zainwestowała prywatnych pieniędzy, do dziś byłabym pewnie niezdiagnozowana.

Gdy kobieta idzie po antykoncepcję, to ginekolog często nie zleca żadnych badań, tylko zapisuje taką, jaką sam uzna za stosowną. Może dobrze się przyjmie, może nie. Najwyżej zmienimy. Luzik.

Jack Sparrow napisał/a:

To akurat jest dla mnie mega dziwne, że do urologa trzeba mieć skierowanie, bo do ginekologa skierowania nie trzeba. Po prostu się zapisujesz i tyle.
Swoją drogą, jak lekarz nie chce wypisać skierowania na badania, czy do specjalisty, to warto powiedzieć, żeby odmowę wraz z uzasadnieniem wpisał do dokumentacji.
Jeśli to nie wystarczy, by zmienił zdanie smile , można po wizycie złożyć skargę do Rzecznika Praw Pacjenta.
Dawniej byłam zbyt wstydliwa, żeby robić raban z takiego powodu, ale nauczyłam się już, że z nimi czasem trzeba krótko.
Nie po to człowiek płaci składki zdrowotne, żeby płaszczyć się przed jakimś konowałem.

Tyle dobrego, że młodzi lekarze często mają bardziej ludzkie podejście do pacjenta. A przynajmniej ja mam z nimi więcej pozytywnych doświadczeń.
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby któryś na sugestię, co może mi dolegać, strzelił focha i stwierdził, żebym może sama się leczyła, skoro wszystko już wiem.

87

Tenshi83 napisał/a:

Odpowiadając na pytanie tytułowe, ZBYT troskliwy może po prostu kobietę zamęczyć. Samo słowo ZBYT sugeruje nadmiar czegoś. Jak ciasto jest ZBYT słodkie, to nie masz ochoty sięgnąć po drugi kawałek.

88

Bert44 napisał/a:

To prawda, że często już w dzieciństwie programuje się mężczyzn, że „chłopaki nie płaczą”, ale ten program można zmodyfikować.
Generalnie zależy jaki masz charakter, na ile jesteś otwarty emocjonalnie lub gotów, by wyjść ze swojej skorupy.
Rzecz jasna, ważne jest również to, jakimi ludźmi się otoczyłeś.
Jak masz bliskich, którzy są uważni, dostrzegają zmiany nastroju, drążą, gdy widzą, że coś jest nie tak, starają się być wtedy oparciem, wysłuchać i przegadać wspólnie problem, albo dać przestrzeń, jeśli tego potrzebujesz bardziej niż rozmowy, to nie jesteś sam.

89

Salomonka napisał/a:

Jack, profilaktyka na NFZ dotyczy zarówno kobiet jak i mężczyzn w Polsce.

Tak? A ilu masz ginekologów, a ilu andrologów?

Ile masz męskich odpowiedników mammografów?

Ile masz męskich odpowiedników akcji typu różowa wstążeczka, pink boxy itp?

Nie mieszkasz w PL, nie jesteś facetem, a próbujesz pouczać innych o realiach dostępności usług medycznych.

90 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2025-12-11 16:57:49)

Jack Sparrow napisał/a:
Salomonka napisał/a:

Jack, profilaktyka na NFZ dotyczy zarówno kobiet jak i mężczyzn w Polsce.

Tak? A ilu masz ginekologów, a ilu andrologów?

Ile masz męskich odpowiedników mammografów?

Ile masz męskich odpowiedników akcji typu różowa wstążeczka, pink boxy itp?

Nie mieszkasz w PL, nie jesteś facetem, a próbujesz pouczać innych o realiach dostępności usług medycznych.

Sam  przytoczyłeś przykład akcji skierowanej wyłącznie do facetów, więc jakby nie ma co generalizować, że nic się nie dzieje w kwestii profilaktyki dla panów.

Oczywiście, że Polska to nie Wersal pod tym względem, jest wiele rzeczy które irytują i doprowadzają do szewskiej pasji, ale tego nie nikt nie zmieni w najbliższym czasie, bo zawsze kasa potrzebna jest na coś innego.

Podaję ci Jack ostatnie wiadomości z Polski które można znaleźć w necie:
https://forsal.pl/gospodarka/aktualnosc … lista.html

Jeśli się chce i ma się chęć trochę wysilić, można w Polsce znaleźć wiele badań refundowanych, nawet jeśli zrobi się je w prywatnych klinikach. Ty (bez obrazy) masz jakieś uprzedzenia, do tego popierasz je wiadomościami z lat 90 tych.

I jeszcze jedno... Jesli masz problem ze zrobieniem sobie takich badań, to poproś może żonę żeby ci z w tym pomogła i nie ma w tym cienia ironii Jack, zdrowie jest ogromnie ważne. Ja przynajmniej tak bym zrobiła w trosce o męża, gdyby on był jakoś średnio rozgarnięty i nie umiał sobie badań profilaktycznych załatwić.

91

Tamiraa napisał/a:
Nowe_otwarcie napisał/a:

Nowe Otwarcie, dziękuję, doceniam.
Od dawna kobiety bywają silniejsze, bo ktoś musi z ich dwojga zadbać o dom, dzieci, kasę. A czyja to wina, że panowie unikają lekarzy? Kto źle to odbiera? Taki stereotyp, że kobieta "ma więcej środków", a w rzeczywistości jej się chce leczyć i dbać o siebie. To często nie jest tak, że  'cyk - zawał"  nie ujednolicałabym. Raz ktoś zlekceważy symptomy i, kolejny. Z własnego podwórka podam przykład pana, który za nic miał zalecenia lekarzy, zakaz picia po dwóch zawałach, można powiedzieć, że sam sobie wybrał.
Inni może nie mają czasu na leczenie? Nie wiem.

Ja nie jestem w stanie powiedzieć ze to czyjaś wina ze tak jest. Bo niby czyja? Chyba systemu społecznego budowlanego przez wieki.

Każdy pewnie spotkał sie z samobojstwami w swoim świecie. U mnie tez kilka bylo wśród znajomych, ich rodzim czy we własnej rodzinie. Rzeczywiscie zgodnie ze statystyka większość to faceci. Najbardziej został w pamięci chłopak 15 lat...

Zaskoczeniem byly samobójstwa osób gdzie nikt sie tego nie spodziewał. Praca ok, rodzina (podobno) ok i nagle informacja ze sie stalo. Nikt z tych osób (przynajmniej o ile mi wiadomo) nie miał problemów z alkoholem czy dragami. Faceci naprawdę potrafia ukrywać swoj stan. Potrafił sie śmiać na imprezie a za 2 tygodnie wiadomosc....

92

Mrs.Happiness napisał/a:

Nam też lekarze niechętnie wypisują skierowania na badania. Jeden mi kiedyś powiedział, że skoro pracuję fizycznie, to ból głowy nie powinien mi przeszkadzać. Inna stwierdziła, że te bóle to z powodu grzywki, bo jej zdaniem była zbyt długa, a problemy z gardłem traktowała jak mój wymysł. Gdybym się wtedy nie uparła i nie zainwestowała prywatnych pieniędzy, do dziś byłabym pewnie niezdiagnozowana.

To są po prostu realia NFZ i tyle, ale to nawet nie w tym rzecz.

Zobacz jak łatwo o wizytę u ginekologa i jak łatwo o terapię hormonalną. A teraz porównaj to z sytuacją facetów i np TRT. To jest podejście i dostępność jak między niebem a ziemią.

Babka ma problem, idzie do gina i dostaje co chce od ręki na podstawie objawów, nawet bez badań.

Facet najpierw musi iść po skierowanie, potem od urologa dostaje info, że to nie jego brocha i masz skierowanie do androloga, a ten ci ostatecznie pokazuje środkowy palec, bo normy są oparte o badania deklaracyjne gdzieś z lat 50tych i objawy go nie interesują póki wyniki masz w granicach (jest jedna norma dla wszystkich bez względu na wiek, masę ciała itp). Bo nikt tego nie zaktualizował, choć wszyscy wiedzą, że to jest nieaktualne. Także nie chodzi o to, że masz na rynku opcje prywatne (które kwitną, bo właśnie faceci chcą się diagnozować i leczyć), nie chodzi o to, że jakość NFZ jest chujowa. Chodzi o to, że uzyskanie pomocy jest praktycznie niemożliwe idąc normalnym tokiem (NFZ).

93

Salomonka napisał/a:

Sam  przytoczyłeś przykład akcji skierowanej wyłącznie do facetów, więc jakby nie ma co generalizować, że nic się nie dzieje w kwestii profilaktyki dla panów.

Nie rozśmieszaj mnie. To nie ta skala i intensywność działań. Tu się zaczęło cokolwiek dziać dopiero w ostatnich 2-3 latach.

Podaję ci Jack ostatnie wiadomości z Polski które można znaleźć w necie:

Ok, dawno cię w kraju nie było to ci wyjaśnię. Wróć do artykułu i przeczytaj warunki. Refundacji podlegają tylko te badania, które realizujesz w placówkach mających podpisany kontrakt z NFZ. Prawie wszystkie przychodnie i niektóre szpitale to są NZOZy. Czyli Niepubliczne Zakłady Opieki Zdrowotnej. To są tak na dobrą sprawę prywatne firmy, które mają kontrakty z NFZ podpisane. Tak działa cały system opieki zdrowotnej w kraju. W tym artykule nie ma absolutnie nic odkrywczego.

To nie jest tak, że masz skierowanie i robisz badanie w jakiejkolwiek prywatnej (komercyjnej) placówce i NFZ ci za to zapłaci. Oj nie. Ona musi mieć kontrakty podpisane. I to też stosowne, bo już spotkałem się z tym kilkukrotnie, że skierowanie z jednej przychodni były nieważne w drugiej mimo, że oba to NZOZy z kontraktami z NFZ. Czemu ? Nie wiem. Po prostu nie respektowali.

Poza tym nie sama refundacja jest tu istotna, ale też regulacje wewnętrzne kiedy lekarz może wypisać skierowanie i według jakich procedur.  I zobacz jakie terminy kolejek podaje ów artykuł. One i tak są mocno optymistyczne. Często czeka się dłużej jeśli nie masz skierowania na cito.

I jeszcze jedno... Jesli masz problem ze zrobieniem sobie takich badań, to poproś może żonę żeby ci z tym pomogła i nie ma w tym cienia ironii Jack,

Znalazłem już dobrego lekarza, który ma aktualną wiedzę i jeszcze mu się chce. I wiem doskonale co można zrobić na NFZ i w jakim terminie, a za co muszę zapłacić z własnej kieszeni.

94 Ostatnio edytowany przez wieka (2025-12-11 17:22:46)

Jack Sparrow napisał/a:
Mrs.Happiness napisał/a:

To są po prostu realia NFZ i tyle, ale to nawet nie w tym rzecz.

Zobacz jak łatwo o wizytę u ginekologa i jak łatwo o terapię hormonalną. A teraz porównaj to z sytuacją facetów i np TRT. To jest podejście i dostępność jak między niebem a ziemią.

Babka ma problem, idzie do gina i dostaje co chce od ręki na podstawie objawów, nawet bez badań.

Facet najpierw musi iść po skierowanie, potem od urologa dostaje info, że to nie jego brocha i masz skierowanie do androloga, a ten ci ostatecznie pokazuje środkowy palec, bo normy są oparte o badania deklaracyjne gdzieś z lat 50tych i objawy go nie interesują póki wyniki masz w granicach (jest jedna norma dla wszystkich bez względu na wiek, masę ciała itp). Bo nikt tego nie zaktualizował, choć wszyscy wiedzą, że to jest nieaktualne. Także nie chodzi o to, że masz na rynku opcje prywatne (które kwitną, bo właśnie faceci chcą się diagnozować i leczyć), nie chodzi o to, że jakość NFZ jest chujowa. Chodzi o to, że uzyskanie pomocy jest praktycznie niemożliwe idąc normalnym tokiem (NFZ).

Na NFZ do ginekologa też nie jest łatwo się dostać, problem jest w tym, że nikt nie lubi chodzić po lekarzach, a faceci szczególnie.
A jakby tak wszyscy na okrągło chcieli korzystać z badań profilaktycznych, to „system by się zawiesił”.
Jeśli chodzi o te badania ankietowe co 3 i 5 lat, które można załatwić przez internet, to myślę, że AI wskazuje jakie badania obejmują, na podstawie nie tylko ankiety, a również wyników badań krwi z lat poprzednich w których były odchylenia od normy. Dlatego jak ktoś nigdy nie miał problemów z wątrobą czy cholesterolem nie dostanie zlecenia zrobienia prób wątrobowych.

95

Bert44 napisał/a:

Potrafił sie śmiać na imprezie a za 2 tygodnie wiadomosc....

Znam kilka takich przypadków z autopsji. Jednego chuja nie było szkoda. Z kilkoma wiadomo było, że tam dużo się dzieje i realnej pomocy znikąd za bardzo, bo ich stan był bagatelizowany przez wszystkich na około (wliczając ich samych). Ale są i takie, gdzie to dla wszystkich było zaskoczeniem.

96

Jack Sparrow napisał/a:

Znalazłem już dobrego lekarza, który ma aktualną wiedzę i jeszcze mu się chce. I wiem doskonale co można zrobić na NFZ i w jakim terminie, a za co muszę zapłacić z własnej kieszeni.

To gratuluję, jak widzisz chcieć to móc big_smile

Dużo zdrówka smile

97

wieka napisał/a:

A jakby tak wszyscy na okrągło chcieli korzystać z badań profilaktycznych, to „system by się zawiesił”.

Sęk w tym, że by się nie zawiesił. Łatwiej i szybciej przebadać tysiąc osób profilaktycznie i wyłapać problemy na początku niż później leczyć 10 osób w trudnym/ciężkim stanie. Dlatego wszędzie się podkreśla jak ważna jest profilaktyka.

98

Salomonka napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

Dużo zdrówka smile

Lepiej nie będzie.

Poza tym nie chodzi o mnie. Ja mam możliwości, bo po pierwsze sam mam wykształcenie medyczne, a po drugie mam budżet i mieszkam w dużym mieście. Więc braki NFZ mogę sobie wyrównać z palcem w nosie. Ale w większości nawet nie tyle małych, co średnich miast w PL takich opcji po prostu nie ma.

Jack Sparrow napisał/a:
Salomonka napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:

Dużo zdrówka smile

Lepiej nie będzie.

Poza tym nie chodzi o mnie. Ja mam możliwości, bo po pierwsze sam mam wykształcenie medyczne, a po drugie mam budżet i mieszkam w dużym mieście. Więc braki NFZ mogę sobie wyrównać z palcem w nosie. Ale w większości nawet nie tyle małych, co średnich miast w PL takich opcji po prostu nie ma.

Jakie Ty masz wyksztalcenie medyczne? W jakiej specjalizacji konkretnie?

100

Jack Sparrow napisał/a:
wieka napisał/a:

Sęk w tym, że by się nie zawiesił. Łatwiej i szybciej przebadać tysiąc osób profilaktycznie i wyłapać problemy na początku niż później leczyć 10 osób w trudnym/ciężkim stanie. Dlatego wszędzie się podkreśla jak ważna jest profilaktyka.

Zgoda, ale to nie jest proste, bo trzeba by mieć zaplecze, teraz chorzy muszą czekać w długich kolejkach, żeby to odwrócić i badać  też zdrowych pod każdym kątem, nierealne.

101 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-12-11 19:04:30)

wieka napisał/a:
Jack Sparrow napisał/a:
wieka napisał/a:

Zgoda, ale to nie jest proste, bo trzeba by mieć zaplecze, teraz chorzy muszą czekać w długich kolejkach, żeby to odwrócić i badać  też zdrowych pod każdym kątem, nierealne.

W Anglii jest teraz super grypa vel zmutowany covid i tragedia z kolejkami w szpitalach

102

Bert44 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

To taka świecka tradycja

Nie u mnie smile

103

Tamiraa napisał/a:
Bert44 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

To taka świecka tradycja

Nie u mnie smile

U mnie tez nie

104 Ostatnio edytowany przez Bert44 (2025-12-11 20:11:57)

Tamiraa napisał/a:
Bert44 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

To taka świecka tradycja

Nie u mnie smile

Taki z Ciebie patriota smile

Trqdycje trzeba pielegnowac. To pozwala zachować ciągłość kultury i tożsamości

105

Bert44 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Bert44 napisał/a:

To taka świecka tradycja

Nie u mnie smile

https://www.youtube.com/watch?v=vuIL8s2UEt8

106

Tamiraa napisał/a:
Bert44 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Nie u mnie smile

Własnie

107

Bert44 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Bert44 napisał/a:

Własnie

No, to zacznij w końcu ją pielęgnować smile

108

Na dobranoc z cyklu Wujek Czesiek Radzi

Przecież to jest dziecinnie proste. W domu każda chce mieć męża, a całą resztę może mieć gdzie indziej.
Jak mi to kiedyś jedna taka powiedziała przy okazji zwykłej luźnej gadki w temacie chodzenia na boki - no ale Czesiu, seks to seks, a miłość to miłość ...

109

Wujek Czesiek napisał/a:

Na dobranoc z cyklu Wujek Czesiek Radzi

Przecież to jest dziecinnie proste. W domu każda chce mieć męża, a całą resztę może mieć gdzie indziej.
Jak mi to kiedyś jedna taka powiedziała przy okazji zwykłej luźnej gadki w temacie chodzenia na boki - no ale Czesiu, seks to seks, a miłość to miłość ...

Urzekające się te twoje historie Czesiu big_smile

110

Salomonka napisał/a:

No ale nie jest tak? Że dla kobiety satysfakcja z bycia w związku, a samo pożądanie mężczyzny, to są dwie całkiem odrębne kwestie i w przypadku tak zwanych "miłych gości" rzadko kiedy jedno z drugim chodzi w parze?

111

Wujek Czesiek napisał/a:
Salomonka napisał/a:

No ale nie jest tak? Że dla kobiety satysfakcja z bycia w związku, a samo pożądanie mężczyzny, to są dwie całkiem odrębne kwestie i w przypadku tak zwanych "miłych gości" rzadko kiedy jedno z drugim chodzi w parze?

Ale to nie nic wspólnego z chodzeniem na boki big_smile

112

Wujek Czesiek napisał/a:
Salomonka napisał/a:

Nic mi o tym nie wiadomo, a  z tego co kojarzę, jest wprost przeciwnie.

Poza tym kto nie słyszał tej pustej gadki?

Wujek Czesiek napisał/a:

Każdy zdradzacz jakoś się usprawiedliwia, a ta przytoczona przez ciebie gadka to po prostu standard, zwłaszcza u facetów.

Oj, Czesiu, Czesiu... big_smile

113

Tenshi83 napisał/a:

Nie znam takich przypadków aby czuły i dobry mężczyzna był porzucany. To raczej jest jego mocny atut i mając takiego partnera ma się skarb.

114

She19891989 napisał/a:

Nie znam takich przypadków aby czuły i dobry mężczyzna był porzucany.

Za to historia ludzkości zna miliardy takich przypadków. Te wszystkie babskie szit testy, gównoburze, fochy, dąsy i kłótnie o źle odstawione mleko do lodówki, mają na celu tylko i wyłącznie sprawdzenie ile facet jest gotów znieść, byle tylko nie stracić kobiety. A kiedy już jesteście pewne, że możecie zrobić wszystko, bo on i tak nie odejdzie, to jego pozycja w związku staje się równa pozycji wycieraczki przed drzwiami, a jego obecność równie istotna jak reklamówek z Biedronki pod zlewem. Wiesz że zawsze tam są, ale nie przywiązujesz do tego faktu specjalnego znaczenia. No przecież istnieje cała nauka na ten temat, która omawia szczegółowo sam proces jak i poszczególne mechanizmy, które w nim zachodzą. Już 500 lat temu pisał o tym Machiavelli

115

Wujek Czesiek napisał/a:
She19891989 napisał/a:

Za to historia ludzkości zna miliardy takich przypadków. Te wszystkie babskie szit testy, gównoburze, fochy, dąsy i kłótnie o źle odstawione mleko do lodówki, mają na celu tylko i wyłącznie sprawdzenie ile facet jest gotów znieść, byle tylko nie stracić kobiety. A kiedy już jesteście pewne, że możecie zrobić wszystko, bo on i tak nie odejdzie, to jego pozycja w związku staje się równa pozycji wycieraczki przed drzwiami, a jego obecność równie istotna jak reklamówek z Biedronki pod zlewem. Wiesz że zawsze tam są, ale nie przywiązujesz do tego faktu specjalnego znaczenia. No przecież istnieje cała nauka na ten temat, która omawia szczegółowo sam proces jak i poszczególne mechanizmy, które w nim zachodzą. Już 500 lat temu pisał o tym Machiavelli

Idąc tym tokiem myślenia można założyć,że będzie tak samo w drugą stronę.

Dobra,łagodna kobieta, która dba i troszczy o mężczyznę zostanie porzucona dla kobiety która dostarczy emocji mężczyźnie. Tak to działa?

116

She19891989 napisał/a:
Wujek Czesiek napisał/a:
She19891989 napisał/a:

Dobra,łagodna kobieta, która dba i troszczy o mężczyznę zostanie porzucona dla kobiety która dostarczy emocji mężczyźnie. Tak to działa?

Czasami niestety tak jest i badz tu dobra dla niewdziecznikow. Dlatego ja twierdze, ze kobieta nie powinna się poswiecac dla faceta, tylko byc soba i zyc wg swoich zasad

117

She19891989 napisał/a:
Tenshi83 napisał/a:

Nie znam takich przypadków aby czuły i dobry mężczyzna był porzucany. To raczej jest jego mocny atut i mając takiego partnera ma się skarb.

Może i nie porzucany, a wykorzystywany czy zdradzany.

Legat napisał/a:

Ostatnio w radio panie przedstawiały raport o trudnej sytuacji ze względu na ... i były bardzo zdziwione, że w tym rankingu kobiety były bardzo nisko. Znaczy wg raportowanych wcale tak ciężko nie mają, o wiele trudniej mają obcokrajowcy, ludzie o innym kolorze skóry, czy ze względu na wyznawaną wiarę.
Dodatkowo spotkałem się z informacją, że w Polsce męźczyźni 6 razy częściej od kobiet popełniają samobójstwa

Co do chamów. To nawet tutaj na forum była spora grupa facetów, którzy nie mają brania u kobiet, a przedstawiali się jako spokojni, mający dobrą pracą, zrównoważeni itd. Także chyba trudno przyjąć za pewnik twierdzenie, że kobiety nie odchodzą od chamów, bo są zbyt słabe.

Prostowałem to w swoim temacie. W Polsce zanotowano w 2023 roku 15133, z czego 5233 zakończyło się zgonem.  Czyli ponad 34.6% stanowią samobójstwa, które skutkowały śmiercią. I to wśród tych statystyk 84,5 stanowią mężczyźni a kobiety 15.5%. Ale sposób ciężkości prób samobójczych, czyli tych 65,4%, czyli ok. 10000 niedanych prób samobójczych mężczyźni stanowią 56,5 a kobiety 43,5%. Mężczyźni częściej są skuteczniejsi np rozbijają samochód wysadzają mieszkanie gazem, docinają sobie gardło albo skuteczniej się wieszają czy wchodzą na słupy wysokiego napięcia. Statystyki na mainstreamie często owszem piszą to, ale najczęściej nie podają statystyk nieudanych a tu różnica jest znacznie mniejsza. To jakby porównać wygraną Putina do wygranej Dudy z Komorowskim albo jeszcze bliżej wynikowo za granicą we Francji Hollande - Sarkozy z 2012 roku.

119 Ostatnio edytowany przez Nowe_otwarcie (2025-12-12 06:31:06)

Socjallibertarianin napisał/a:
Legat napisał/a:

Ostatnio w radio panie przedstawiały raport o trudnej sytuacji ze względu na ... i były bardzo zdziwione, że w tym rankingu kobiety były bardzo nisko. Znaczy wg raportowanych wcale tak ciężko nie mają, o wiele trudniej mają obcokrajowcy, ludzie o innym kolorze skóry, czy ze względu na wyznawaną wiarę.
Dodatkowo spotkałem się z informacją, że w Polsce męźczyźni 6 razy częściej od kobiet popełniają samobójstwa

Co do chamów. To nawet tutaj na forum była spora grupa facetów, którzy nie mają brania u kobiet, a przedstawiali się jako spokojni, mający dobrą pracą, zrównoważeni itd. Także chyba trudno przyjąć za pewnik twierdzenie, że kobiety nie odchodzą od chamów, bo są zbyt słabe.

Prostowałem to w swoim temacie. W Polsce zanotowano w 2023 roku 15133, z czego 5233 zakończyło się zgonem.  Czyli ponad 34.6% stanowią samobójstwa, które skutkowały śmiercią. I to wśród tych statystyk 84,5 stanowią mężczyźni a kobiety 15.5%. Ale sposób ciężkości prób samobójczych, czyli tych 65,4%, czyli ok. 10000 niedanych prób samobójczych mężczyźni stanowią 56,5 a kobiety 43,5%. Mężczyźni częściej są skuteczniejsi np rozbijają samochód wysadzają mieszkanie gazem, docinają sobie gardło albo skuteczniej się wieszają czy wchodzą na słupy wysokiego napięcia. Statystyki na mainstreamie często owszem piszą to, ale najczęściej nie podają statystyk nieudanych a tu różnica jest znacznie mniejsza. To jakby porównać wygraną Putina do wygranej Dudy z Komorowskim albo jeszcze bliżej wynikowo za granicą we Francji Hollande - Sarkozy z 2012 roku.

Jeśli komuś zależy na tym by było skuteczne, to w lwiej części (lub prawie zawsze) będzie skuteczne. I w tym celują mężczyźni.

Jeśli ktoś chce zwrócić na siebie uwagę drugiej strony, nawet w rozpaczliwy sposób (bo ten wariant to najczęściej krzyk rozpaczy), to próba w najczęściej (lub prawie zawsze) nie będzie udana (udana będzie gdy - paradoksalnie - coś nie pójdzie zgodnie z planem). Bo w tym wypadku "samobójca" tak naprawdę nie chce się zabić, tylko w jego przekonaniu wszystkie inne próby zwrócenia uwagi na siebie i swój problem zawiodły. Sięga więc po "opcję atomową". I w tym celują kobiety.

I nawet jak się na to popatrzy racjonalnie, to widać że kobiecie nieudana próba może przynieść nawet jakieś korzyści; facetowi nie przyniesie żadnych, a wręcz przeciwnie.

120

She19891989 napisał/a:
Wujek Czesiek napisał/a:
She19891989 napisał/a:

75% pozwów rozwodowych w Polsce składają kobiety, a powodem większości z nich jest niezgodność charakterów czyli wasze słynne "domyśl się" no więc tak to działa. W przypadku pozostałych 25% pozwów rozwodowych składanych w Polsce przez mężczyzn, powodem większości z nich jest niewierność małżonki.
Nawet gdybym nie musiał zaraz iść do pracy i miał trochę więcej czasu, to i tak nie wiem co by tutaj jeszcze można było dodać...

121 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2025-12-12 09:50:45)

Wujek Czesiek napisał/a:

75% pozwów rozwodowych w Polsce składają kobiety, a powodem większości z nich jest niezgodność charakterów czyli wasze słynne "domyśl się" no więc tak to działa. W przypadku pozostałych 25% pozwów rozwodowych składanych w Polsce przez mężczyzn, powodem większości z nich jest niewierność małżonki.
Nawet gdybym nie musiał zaraz iść do pracy i miał trochę więcej czasu, to i tak nie wiem co by tutaj jeszcze można było dodać...

Ja znalazłam w sieci inne dane, ale czort z tym...

Co innego mnie zadziwia: Czesiek rozwodziłeś się ponoć kilka razy i nie wiesz że "niezgodność charakterów" to nie jest  zadne DOMYŚL SIĘ, bo to w sądzie tak nie działa? Trzeba podać konkretny powód żądani rozwodu, nie wystarczy napisać w pozwie "niech się domyśli".

Wiele kobiet (pewnie męczyzn też trochę by się znalazło), nie chce się tłuc w sądzie i przeciągać spraw rozwodowych, tylko chce sprawę szybko załatwić i wtedy para idzie na układ: Niezgodność charakterów.

Przykład który znam osobiście, rozwód w zeszłym roku:

Facet znalazł sobie inną panią, przestał właściwie łożyć na dziecko i wspólny dom, w którym i tak bywał gościem. Trwało to to jakies dwa lata, w końcu ona złożyła wniosek o rozwód. W sądzie oczywiście dowiedziała się, że jest zołza która tylko czycha na jego pieniądze itd, itp. W perspektywie - sprawa rozwodowa która będzie się ciągnęła diabli wiedzą ile, więc aby nie szarpać sobie nerwów i pozbyć się dziada oficjalnie (bo nieoficjalnie ich małżeństwo już dawno przestało istnieć) a dziecko już dorosłe, choć wciąż w domu i studiuje, zgodziła się na to sławetne "niezgodność charakterów".

Jednak w aktach sprawy do wglądu zawsze będzie stało jak byk, jaki podawała powód rozwodu.

122

wieka napisał/a:

Te kolejki są niestety w niemałej części puste.

Salomonka napisał/a:
Wujek Czesiek napisał/a:

Tak. Dowód pierwszy z brzegu - ile babek świeci dupami na internetach mając partnerów i mężów? Dla znakomitej większości ilość atencji musi się zgadzać.

123

Jack Sparrow napisał/a:
wieka napisał/a:

Te kolejki są niestety w niemałej części puste.

Salomonka napisał/a:
Wujek Czesiek napisał/a:

Tak. Dowód pierwszy z brzegu - ile babek świeci dupami na internetach mając partnerów i mężów? Dla znakomitej większości ilość atencji musi się zgadzać.

Pewnie nie mniej niż żonatych facetów szukających w sieci przygód i wywalających swoje przyrodzenie na dowód, że warto się nimi zainteresować big_smile

Ich żony pewnie też nie mają o tym pojęcia.

124 Ostatnio edytowany przez Jack Sparrow (2025-12-12 11:39:04)

Salomonka napisał/a:

Pewnie nie mniej niż żonatych facetów szukających w sieci przygód i wywalających swoje przyrodzenie na dowód, że warto się nimi zainteresować big_smile

Jeśli chodzi o obecność na tinderze i podobnych to jest akurat pod tym kątem jakieś 50-50 (przy czym wciąż nie liczę np takiego of, polskiego zbiornika itp, bo tam też królują kobiety w jakichś 90%). Ja mówię o normalnych socjalach i ilości wstawianych fotek siebie.

-edit - spora część zdradzających facetów to są historie tego pokroju: https://www.youtube.com/shorts/0L7If3NXO94

125

Jack Sparrow napisał/a:
Salomonka napisał/a:

Jeśli chodzi o obecność na tinderze i podobnych to jest akurat pod tym kątem jakieś 50-50 (przy czym wciąż nie liczę np takiego of, polskiego zbiornika itp, bo tam też królują kobiety w jakichś 90%). Ja mówię o normalnych socjalach i ilości wstawianych fotek siebie.

-edit - spora część zdradzających facetów to są historie tego pokroju: https://www.youtube.com/shorts/0L7If3NXO94

Ja z kolei nie rozumiem co.ludzie widza w tym Tinderze przeciez jest duzo innych lepszych randkowych aplikacji

126

Co do tych miłych i troskliwych (ale i nie tylko). Z ust kobiety, a ja się mogę pod tym podpisać

https://www.youtube.com/shorts/8h4Lmn0jNyk

127 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2025-12-12 13:48:10)

Jack Sparrow napisał/a:

Co do tych miłych i troskliwych (ale i nie tylko). Z ust kobiety, a ja się mogę pod tym podpisać

https://www.youtube.com/shorts/8h4Lmn0jNyk

Dobrze podsumowane przez kobiete, ktorej twarz i spojrzenie krzyczy, ze z niejednego pieca chleb jadla i wie ocb smile

128

Nie szukałem zbyt intensywnie, ale z tego co znalazłem to jest mężatką bez konta na OFie. Boli cię jakoś jej atrakcyjność czy coś?

129 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2025-12-12 17:27:21)

Jack Sparrow napisał/a:

Nie szukałem zbyt intensywnie, ale z tego co znalazłem to jest mężatką bez konta na OFie. Boli cię jakoś jej atrakcyjność czy coś?

Dla mnie jest brzydka jak noc i ma puste spojrzenie zuzytej kurwy.
Pewnie mezowi powiedziala, ze miala wczesniej 4 partnerow (ale "tych 10 to trzeba by dodac tak minimum") xD

Natomiast sentyment, ktory chcialem wyrazic to, ze o ile nie zostawilbym jej ze swoja 5zl moneta nawet gdyby byla przyklejona Poxipolem do betonowej posadzki to ma istotnie silny etos w kontekscie kulturowej obludy kobiet i nalezy traktowac jej slowa bardzo powaznie.

130

Wujek Czesiek napisał/a:
She19891989 napisał/a:

Jednak mój partner jest troskliwy i dobry dla mnie, ale wiem że gdybym przekroczyła jakaś granicę lub gdybym była zbyt powiedzmy uciążliwa to napewno szybko spakowałby moje walizki.

Posty [ 66 do 130 z 138 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy nudzi Was zbyt troskliwy facet?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024