Wyjechać z Polski, zostawić ojczyznę, czy zostać z nią na Dobre i Złe? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Wyjechać z Polski, zostawić ojczyznę, czy zostać z nią na Dobre i Złe?

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 61 do 77 z 77 ]

61

Odp: Wyjechać z Polski, zostawić ojczyznę, czy zostać z nią na Dobre i Złe?
Snake napisał/a:
Misinx napisał/a:
Snake napisał/a:

Bo poniekąd tak było, należymy do rodziny ludów indoeuropejskich, które 5-7 tysięcy lat temu zamieszkiwały tereny od Morza Czarnego po Morze Arabskie, a potem zaczęły migracje w dwóch przeciwstawnych kierunkach tj. na zachód Europy i do Indii. Natomiast najstarsze ludzkie kości znalezione na terenach Polski datuje się na 115 tysięcy lat i z pewnością był to rodowity Polak wink

Ale mam spore wątpliwości, czy ten Polak sprzed 115 tys. lat był biały big_smile

Ale z pewnością potrafił powiedzieć soczewica, koło, miele młyn, zadeklamować Rotę, nienawidził Niemców, Ruskich i starozakonnych!

W Polsce nie odnaleziono szczątków, ale ślady działalności pitekantropa, udokumentowane na co najmniej 500 tys. lat.
Wtedy pewnie śpiewał Bogurodzicę.

Życie ...
Zobacz podobne tematy :

62

Lady Loka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Heh od dawna już takiej narracji nie ma. No chyba, że jakaś rodzina jest taka ultra katolicka, ale to raczej mniejszość.

.

Trochę zostało, bo promujemy polskie produkty.

No tak, ale to bardziej po to, żeby rodzime firmy zarabiały, a nie dlatego, że zagraniczne jest fuj.

A kiedy zagraniczne było fuj? Teraz  to nie zawsze wiadomo, kto na czym zarabia, czasem niby polska firma, a produkowane za granicą.

Nasze życie jest takim, jakim uczyniły je nasze myśli.

Marek Aureliusz

63

Tamiraa napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Trochę zostało, bo promujemy polskie produkty.

No tak, ale to bardziej po to, żeby rodzime firmy zarabiały, a nie dlatego, że zagraniczne jest fuj.

A kiedy zagraniczne było fuj? Teraz  to nie zawsze wiadomo, kto na czym zarabia, czasem niby polska firma, a produkowane za granicą.

Nie wiem, to ktoś tam wcześniej pisał, że niby w Polsce patriotyzm polega na tym, że jak zagraniczne to złe smile

Przed napisaniem odpowiedzi skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Zbieram Przegrywów jak Pokemony.

64 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-11-23 19:41:24)

Lady Loka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Nie wiem, to ktoś tam wcześniej pisał, że niby w Polsce patriotyzm polega na tym, że jak zagraniczne to złe smile

Owszem było tak: buty z polskiej firmy, odzież z dobrego materiału tylko polska najlepsza, teraz nawet polskie firmy mogą produkować za granicą.
Chciałam kupić polską porcelanę, niby jest, ale podobno już nie ta, co kiedyś.

Marek Aureliusz

65

W miejsce każdej Polki która wyjeżdża z kraju zajmie dwóch mężczyzn imigrantów z krajów trzeciego świata.

66

Tamiraa napisał/a:

Nieprawda. Jest jeszcze ładniejsza.
Byłem w Bolesławcu z 2 miesiące temu. Ładny rynek i fajna włoska pizzeria koło.

Życie ...

67

Farmer napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Nieprawda. Jest jeszcze ładniejsza.
Byłem w Bolesławcu z 2 miesiące temu. Ładny rynek i fajna włoska pizzeria koło.

Do Bolesławca  nie mam rzutu beretem, a na giełdzie pewnie byłeś. Może kiedyś trafię na taką z drugiego obiegu.

Marek Aureliusz

68 Ostatnio edytowany przez DotykDuszy (2022-11-27 00:53:06)

Jeszcze chciałabym słowo napisać odnośnie tego typu ludzi jak „Ryzyk Fizyk” - jego zachowania wręcz skandalicznego,
bo jego obsmarowywanie Polaków - narodu Polskiego jest wręcz oburzające, niedopuszczalne.
Jak można być tak ciętym na własnego rodaka?
to ten typ człowieka który podlizuje się innym - nie Polakom,
A na Polaka - rodaka, to cięty jest,
Polakowi nie popuści…
Takich ludzi to ja bardzo unikam.

Jeszcze zarzucił mi że ja szczuje na Ukraińców,  jak tylko wspomniałam co ostatnio przeczytałam, i ogromnie mnie
to ździwiiło…
a ja nigdzie nie napisałam żeby nie pomagać, wręcz przeciwnie,
zresztą sama swoją
„pomocy cegiełkę” podarowałam.

To on szczuje na Polaków…

Smutne to.

Dlaczego ktoś utrzymuje z Tobą kontakt - znajomość?
Dlatego że Cię naprawdę lubi?
Czy tylko dlatego że coś chce - potrzebuje?

69

kroguletz napisał/a:

W miejsce każdej Polki która wyjeżdża z kraju zajmie dwóch mężczyzn imigrantów z krajów trzeciego świata.

A nie sądzisz że
Najważniejsze żeby nasza Polka - rodaczka była szczęśliwa w związku/niezależnie jakiej nacji partnera wybierze,
i żeby nie działa się jej krzywda.

Dlaczego ktoś utrzymuje z Tobą kontakt - znajomość?
Dlatego że Cię naprawdę lubi?
Czy tylko dlatego że coś chce - potrzebuje?

70

DotykDuszy napisał/a:

Jeszcze zarzucił mi że ja szczuje na Ukraińców,

To on szczuje na Polaków…

Smutne to.

Za dużo ostatnio nacjonalizmu wszędzie. Patrzy się na narodowość, a nie na to, jaki ktoś jest.
Polacy jak i Ukraińcy są różni, a to, co się dzieje sprzyja nacjonalizmowi.
Nie rozumiałam,dlaczego wywieszano flagi ukraińskie na polskich budynkach użyteczności publicznej. I nie rozumiem, dlaczego pomaga się tylko dlatego, bo ktoś jest takiej a takiej narodowości, a matka z dzieckiem może koczować w namiocie, bo jest Polką.

Marek Aureliusz

71 Ostatnio edytowany przez KarminowaRóża (2022-11-27 19:07:46)

DotykDuszy napisał/a:

A jak by wszyscy Polacy tak myśleli jak
ci wyjeżdżający z Polski,
to co z Polską?

Jakby nasi dziadkowie, pradziadkowie
też tak myśleli?
Że kraj ojczyzna jest mało ważna?

No to byśmy dziś nie mieli ojczyzny. Ktoś jednak musi bronić ojczyzny. Serce rośnie, gdy się widzi Polaków gotowych bronić tego co nasze. Choć po ludzku żal tego życia straconego na wojnie.

Ja też zastanawiam się nad pytaniem, które Ty Dotyk Duszy sobie zadajesz.

Z jednej strony bardzo kocham mój kraj. Nie chciałabym mieszkać gdzieś indziej.
Czuję się wrośnięta w "nasze dziedzictwo, któremu na imię Polska".
Kiedy patrzę na swoją ziemię to czuję, że bardzo ją kocham. Tak samo jak spoglądam na swój dom - ja go po prostu kocham, tak jak się kocha osobę. Może to dziwne, ale kocham to co do mnie należy.
Chce być u siebie i dbać o to co moje. Cieszyć się tym. Ulepszać, upiększać dla potomnych.
Gdybym musiała opuścić to wszystko, czułabym się bardzo źle, jak wygnaniec, który musi zaczynać życie od nowa.

Niemniej jednak, gdyby wróg nas napadł, gdyby spadały bomby i przybyło obce wojsko, to musiałabym opuścić to co kocham, aby ocalić życie. Byłabym bardzo nieszczęśliwa z tego powodu. Jednak widząc co Ruski robią z kobietami i dziećmi, nie miałabym wyboru.

Obejrzałam przyjemny filmik o posiadaniu broni i obowiązku względem ojczyzny. Może kogoś zainteresuje.

72 Ostatnio edytowany przez Inocynt (2022-11-27 20:48:07)

Ryzyk Fizyk napisał/a:

Buduje się z podatków kraj w którym się w danej chwili mieszka.  A państwo polskie niech sobie pluje w brodę, że zmusiło miliony Polaków do wyjazdu.  Cytuję oficjalne stanowisko obecnej władzy w sprawie inteligentnych wykształconych ludzi: NIECH JADĄ!

Z daleka czuć wyborcę PO z typowo POwską nienawiścią do Polski i Polaków. Mam nadzieję, że dalej siedzisz na emigracji i nie zamierzasz wracać? To o takich jak ty mówił Kaczyński, o ludziach labilnych narodowo, o chorych na oikofobię itp.

Po 1. Nie jest winą Polaków, że najpierw Niemcy nam kraj zrujnowali, a potem Rosjanie przez pół wieku pilnowali, żebyśmy z biedy nie wyszli.

Po 2. Za Tuska z Polski uciekł nawet sam Tusk. Za Kaczyńskiego Polacy z zagranicy wracają, nawet Tusk wrócił.

73

Inocynt napisał/a:
Ryzyk Fizyk napisał/a:

Buduje się z podatków kraj w którym się w danej chwili mieszka.  A państwo polskie niech sobie pluje w brodę, że zmusiło miliony Polaków do wyjazdu.  Cytuję oficjalne stanowisko obecnej władzy w sprawie inteligentnych wykształconych ludzi: NIECH JADĄ!

Z daleka czuć wyborcę PO z typowo POwską nienawiścią do Polski i Polaków. Mam nadzieję, że dalej siedzisz na emigracji i nie zamierzasz wracać? To o takich jak ty mówił Kaczyński, o ludziach labilnych narodowo, o chorych na oikofobię itp.

Po 1. Nie jest winą Polaków, że najpierw Niemcy nam kraj zrujnowali, a potem Rosjanie przez pół wieku pilnowali, żebyśmy z biedy nie wyszli.

Po 2. Za Tuska z Polski uciekł nawet sam Tusk. Za Kaczyńskiego Polacy z zagranicy wracają, nawet Tusk wrócił.

Z daleka czuć wyborcę PiS z PiSowską nienawiścią do każdego kto ma inne zdanie niż partia. Ma być jak za komuny: "Program partii programem narodu" big_smile Centralne sterowanie wszystkim i kasa z posadami dla towarzyszy partyjnych.

Zgniłe jajko wink (nie JAJKA)

74 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-11-28 09:58:55)

Snake napisał/a:

Ale z pewnością potrafił powiedzieć soczewica, koło, miele młyn, zadeklamować Rotę, nienawidził Niemców, Ruskich i starozakonnych!

Takiego podziału nas jako Polaków dawno nie było. Polaków  nie zawsze łączyła nienawiść do starozakonnych, Niemców i Ruskich. Czasem nam się udawało z nimi się porozumieć.  A kto o tym teraz pamięta.

Marek Aureliusz

75

DotykDuszy napisał/a:

Oto pytanie;)

Ludzie wyjeżdżają z Polski ze swojej ojczyzny, do innych krajów.

A inni zostają w niej, trwają z nią
na dobre i złe, pomimo polskiego systemu…

A jak tak by wszyscy wyjechali
z Polski naszej ojczyzny,
budowanej, zdobywanej przez naszych przodków, to co by z tą Polską było?

Ci co wyjeżdżają zostawiają Polskę swoją ojczyznę to Tchórze?
Jak to wygląda?

Ostatnio czytając pewien artykuł dało mi dużo do myślenia…

Żyjemy w czasach postępującej globalizacji. W wielu miejscach możemy się odnaleźć bez problemu.
Wg mnie ojczyzna jest w serduszku. To pewien konstrukt ideowy stanowiący koherentną część tożsamości człowieka.
Jeżeli mamy opcję na polepszenie swojego bytu wraz z wyjazdem, to czemu nie.
Osobiście powiedziałem sobie, że nieważne jak będzie, to zostaję w Polsce, ale każdy ma prawo do swojego zdania smile

Sapere Aude

76

Misinx napisał/a:

Z daleka czuć wyborcę PiS z PiSowską nienawiścią do każdego kto ma inne zdanie niż partia. Ma być jak za komuny: "Program partii programem narodu" big_smile Centralne sterowanie wszystkim i kasa z posadami dla towarzyszy partyjnych.

Jesteś idiotą? Bo jako żywo twoje wnioski są wnioskami idioty. A co do nienawiści, to polecam:
https://www.rp.pl/spoleczenstwo/art1527 … ji-niz-pis

77 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2023-03-19 09:33:50)

Jestem w Polsce, bo to całkiem fajny Kraj do życia jest.
Jak jest wojna, to nie tyle walczy się za jakieś kawałki terenu,  co o swoją godność.
Jakby sąsiad przyszedł do Twojego mieszkania i powiedział,  że masz się wynosić,  bo teraz on tu że swoją  kobietą będzie mieszkać, bo mu u siebie ciasno, to zabierzesz manatki i uciekniesz? Bo masz jeszcze możliwość mieszkać w innej dzielnicy?
Czy wywieziesz dzieci w bezpieczne miejsce a sam zrobisz z nim porządek?
Takie wojny nie są o kawałki terenu tylko o ideę, za które warto umrzeć.
Dlatego 2 miliony obcych żołnierzy to nie to samo co 2 miliony uchodźców.

Gdy wieje wiatr historii, Ludziom jak pięknym ptakom Rosną skrzydła, natomiast Trzęsą się portki pętakom.?

Posty [ 61 do 77 z 77 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Wyjechać z Polski, zostawić ojczyznę, czy zostać z nią na Dobre i Złe?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2021