Jak się odkochać? Miłość z różnicą wieku w tle - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak się odkochać? Miłość z różnicą wieku w tle

Strony Poprzednia 1 2 3

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 131 do 181 z 181 ]

131 Ostatnio edytowany przez ulle (2022-10-27 08:43:55)

Odp: Jak się odkochać? Miłość z różnicą wieku w tle

Jednym słowem stało się zadość powiedzeniu, że ukradł kowal, a Cygana powiesili.
W jest zwykłym hipokryta, który z jednej strony chodzi na spotkania modlitewne do zboru, a drugiej strony z religii wybiera to, co jest dla niego wygodne.
Powinien zrezygnować z bycia we wspólnocie.
Aniu, powinnaś to widzieć, ale nie mam złudzeń, teraz i tak tego nie zauważysz. Może kiedyś...
Nie ma czegoś takiego, że ktoś za bardzo przejął się wiarą. Mówimy o żywym kościele, a nie np katolickim, w którym rzeczywiście można lawirować.
Brat jest osobą wierząca i nigdy dość wiary dla niego i przede wszystkim kierowania się zasadami tej wiary- inaczej nic nie ma sensu.
Brat przegrał, bo tak naprawdę pokonał go jakiś Piotruś pan, czyli chłop wyglądający na dorosłego, ale emocjonalnie i psychicznie zwykły koleś w krótkich spodenkach.
Na dodatek bardzo bezczelny.
Brat nie tylko Ciebie ma pod swoją opieką, więc wyobrażam sobie, jaki ten człowiek przeżywa teraz kryzys tożsamościowy. Kto wie, jakie kwiatki przyniosą mu inni jego podopieczni? Z czym jeszcze przyjdzie mu się zmierzyć?
On zrezygnował ze studiów, zrezygnował z marzeń i zawalczył o to, by dla młodszego rodzeństwa stworzyć rodzinę.
Co z tego wyszło?
Wystarczył jeden fałszywy przyjaciel i wszystko się posypało.
Ten W nie wycofa się, a nawet jeśli to tylko na chwilę dla zachowania pozorów przyzwoitości, jednak za jakiś czas przypomni o sobie, a Ty Aniu pójdziesz za tym człowiekiem, jak w dym.
Byliście wspaniała rodziną, jednak teraz pozostał po niej jedynie popiół.
Przykre.
Twój brat czuje się teraz zdruzgotany i wie doskonale o tym, że nic do Ciebie nie trafi. Może jedynie modlić się za Ciebie i zapewne robi to.
Dużo ofiar, same straty, żadnej korzyści.
Po prostu ruina.
Jednak może modlitwa sprawi, że śmieci wyniosą się same?
Dla osób wierzących modlitwa jest potężna siłą. Tak tylko napisałam, żeby dać na koniec jakiś optymistyczny akcent.

Zobacz podobne tematy :

132

No, ja wiedziałam, że tak będzie. Dokładnie byłam pewna, że brat tak zareaguje, że będzie taka atmosfera i w sumie niby wokół sami dorośli, a nikt nic mądrego nie powiedział i nie zrobił. Gówno się wylało i jedyne co, to śmierdzi.

Szkoda mi Ciebie, dziewczyno, naprawdę. Jesteś w głupim wieku, bo ani dziecko, ani dorosła. W potrzasku pomiędzy nieudolnymi dorosłymi z Twojego życia, a dewotami na tym forum. Dlatego od razu w pierwszym poście napisałam, że możesz do mnie napisać na priv, bo doskonale wiedziałam, co tu się będzie działo.

Cóż Ci mogę powiedzieć? Trzymaj się, przetrwasz smile Nie ma aż takiej tragedii jakby się zdawać mogło smile Wszystko minie, a Ty wchodzisz w dorosłość z przytupem. Szanuj to, co mówi brat, ale nie musisz go słuchać w 100%, miej swój rozum, sprawdzaj wiele rzeczy. Nie wierz we wszystko co mówi W, choć z tego, co opisałaś po rozmowie, to wydaje mi się, wbrew pozorom, najbardziej odpowiedzialny dorosły ze wszystkich. Nie wierz też do końca swoim emocjom, bo one zawsze są trochę zwodnicze smile

133

AnnieF napisał/a:

wieka, jaki szok...?

dochodziłam do siebie - po... rozczarowaniu?  ale tak jak napisałam - nie napiszę tutaj wszystkiego. aż tak bardzo nie będę się pogrążać. bo już wiem, że i tak za chwilę wyleje  się na mnie wiadro pomyj.

Czym się rozczarowałaś? Myślałaś, że W przyjedzie Ci się oświadczyć? Lub zdeklarować, że będzie na Ciebie czekał?
Postawa brata była przewidywalna, wyglądało nawet, że powinna być ostrzejsza, więc dalej nie wiadomo po czym nie mogłaś do siebie dojść, skoro wszystko rozeszło się po kościach...

134

wieka napisał/a:

Postawa brata była przewidywalna, wyglądało nawet, że powinna być ostrzejsza

Dokładnie, gdyby ojciec żył to wykopałby pana W z taką siłą, że ten długo by się nie pozbierał i nie miałby odwagi zbliżyć się do autorki na odległość kilometra.

135

M!ri napisał/a:
wieka napisał/a:

Dokładnie, gdyby ojciec żył to wykopałby pana W z taką siłą, że ten długo by się nie pozbierał i nie miałby odwagi zbliżyć się do autorki na odległość kilometra.

Ale ojciec nie żyje. Gdyby żył, nie byłoby takiej sytuacji.

136

AnnieF napisał/a:
M!ri napisał/a:
wieka napisał/a:

Ale ojciec nie żyje. Gdyby żył, nie byłoby takiej sytuacji.

Czyli jego wina? xD

137

M!ri, naprawdę...?
Nie chcę wchodzić w żadne pyskówki.

138

Czyli dorośli porozmawiali przy tobie, a efekt jest po twojej myśli. W. walczył o "was" i wybawi cię od życia, którego nie chciałaś. Na jego białym rumaku ruszycie w stronę zachodzącego słońca. Pozostaje pogratulować. Nie zapomnij o terapii, edukacji i zabezpieczeniu siebie.

139

Sześcian napisał/a:

Czyli dorośli porozmawiali przy tobie, a efekt jest po twojej myśli. W. walczył o "was" i wybawi cię od życia, którego nie chciałaś. Na jego białym rumaku ruszycie w stronę zachodzącego słońca. Pozostaje pogratulować. Nie zapomnij o terapii, edukacji i zabezpieczeniu siebie.

A można wiedzieć jakiego życia nie chciałam?

140

Brat ma rację - zawiódł. Nie wychował Cię tak jak chciałby to Wasz ojciec. Nie zadbał o Ciebie tak jak zrobiłby to ojciec, przez co byłaś podatna na podchody pana W. Wpuścił pana W do Waszego domu - ojciec by tego nie zrobił. Szkoda chłopaka.

141

Miałam nadzieję, że na tej rozmowie okaże się, że te anonse W tylko sobie wkręciłaś, i on nic nigdy nie chciał.

A on… od dawna widzi w Tobie kobietę. Co za obślizgły typ…

142

Nie wiem z czym jest tu problem, a dewocja aż razi w oczy od niektórych (tak ty ulle - zachowaj swoje sekciarskie komentarze dla siebie, gadasz jak stara 60 letnia dewota i wszystkich chcesz uświęcać. Zaglądaj pod swoją kołdrę a nie do czyjegoś łóżka)

Dziewczyna ma za chwilę 18lat i tak jak powiedział jej brat zrobi jak zechce, nie ma takiej siły która przemówi jej do rozsądku. Jeśli będzie chciała być z tym W to będzie jak wyjdzie to dobrze, jak nie to się nauczy na własnych błędach. Można kogoś pokierować trochę, coś podpowiedzieć ale finalnie każdy odpowiada za siebie.  Autorko na pewno przepracuj tę  temat na terapii, daj sobie czas, i zobaczysz co będzie.

143

AnnieF napisał/a:
Sześcian napisał/a:

Czemu nie jesteś w szkole?

144

Nie takiego:

Wiec to nie tak, że brakuje mi miłości. Chyba.
Ja go od zawsze uwielbiałam!!!
ale był w tym wszystkim taki mądry, prawdziwy…
chcieliśmy więcej, ale jednocześnie…. Czułam ze robię coś bardzo, bardzo złego.
Najlepiej na świecie czuje sie z W.
Brat dawał mi zawsze sporo wolności - jak widać po tym opisie. W końcu jest tylko bratem, nie moim tata
Chciałabym o tym porozmawiać z kimś w rzeczywistym świecie ale nie mam z kim.

Chciałaś stabilności, miłości, opieki i bezpieczeństwa. Żeby ktoś podjął decyzję i walidował twój własny wybór. Pewności, że będziesz miała kogoś, kto cię kocha, bo chce, a nie dlatego, że "musi" (bo brata zmusiła sytuacja). Więc, gdy zaczęłaś słyszeć od tego wyjątkowego fajnego, bliskiego wujka, że jesteś wyjątkowa, zakochałaś się. I dobrze. Nie zgub siebie w tym wszystkim. Jesteś na progu dorosłości. Rodzica (bo wbrew temu co piszesz - uważam go za twojego tatę) nie posłuchasz, bo sytuacja go przerosła. Już przegrał w twoich oczach.  Nie mówię, że powinnaś, ale w stanie zakochania mamy dziwną właściwość, że nie myślimy racjonalnie i negatywnie odbieramy wszelkie próby zmiany haju dopaminowego na coś znacznie mniej przyjemnego.

145 Ostatnio edytowany przez AnnieF (2022-10-27 10:16:04)

M!ri, proszę.
Nie rusza mnie tak bardzo pojazd po mnie, po W, ale brata zostaw. Wiem, że tutb każdy może pisać co chce, ale nie chcę tego czytać o bracie. Nie mogę. Zwłaszcza gdy czuję, że jest to pisane tylko po to żeby sprawić mi przykrość.

Brat zrobił co mógł i nie jeden zostawiłby zgraję dzieciaków w domu dziecka i zajął się swoim życiem. ŻADNA rodzina nie chciała nas przygarnąć, a przecież my mieliśmy jeszcze dziadków, jakieś ciocie, wujków. Z obydwu stron - mamy i taty!
Mój brat miał 22 lata i został sam. Samiutki. M!ri, ja sobie nie wyobrażam, że za 4-5 lat brat miałby umrzeć i ja miałabym przejąć opiekę nad jego dziećmi. Przecież to cholernie trudne!
Brat nigdy na nas nie nakrzyczał. Nie uderzył. Nie robił na złość. NIGDY nie usłyszeliśmy, że to z naszego powodu coś mu w życiu nie wyszło. Prał nasze szmaty, gotował żarcie, chodził na wywiadówki i wszystkim w kółko się tłumaczył, że jest WYSTARCZAJĄCO DOBRY żeby z nami zostać.
Opiekował się nami jak umiał i zapewniam Cię, że z chłopakami nie było takich problemów jak ze mną. Jedna jaskółka wiosny nie czyni.

146 Ostatnio edytowany przez ulle (2022-10-27 10:26:08)

Tylwyth Teg napisał/a:

No, ja wiedziałam, że tak będzie. Dokładnie byłam pewna, że brat tak zareaguje, że będzie taka atmosfera i w sumie niby wokół sami dorośli, a nikt nic mądrego nie powiedział i nie zrobił. Gówno się wylało i jedyne co, to śmierdzi.

Szkoda mi Ciebie, dziewczyno, naprawdę. Jesteś w głupim wieku, bo ani dziecko, ani dorosła. W potrzasku pomiędzy nieudolnymi dorosłymi z Twojego życia, a dewotami na tym forum. Dlatego od razu w pierwszym poście napisałam, że możesz do mnie napisać na priv, bo doskonale wiedziałam, co tu się będzie działo.

Cóż Ci mogę powiedzieć? Trzymaj się, przetrwasz smile Nie ma aż takiej tragedii jakby się zdawać mogło smile Wszystko minie, a Ty wchodzisz w dorosłość z przytupem. Szanuj to, co mówi brat, ale nie musisz go słuchać w 100%, miej swój rozum, sprawdzaj wiele rzeczy. Nie wierz we wszystko co mówi W, choć z tego, co opisałaś po rozmowie, to wydaje mi się, wbrew pozorom, najbardziej odpowiedzialny dorosły ze wszystkich. Nie wierz też do końca swoim emocjom, bo one zawsze są trochę zwodnicze smile

Bo napisałam o modlitwie, to od razu jestem dewotką - człowieku, pojęcia nie masz, o czym piszesz.
Ja nawet do kościoła nie chodzę, bo mam odpowiednie zdanie na temat tej instytucji.
Niemniej jednak mam pojęcie na temat żywych kościołów chrześcijańskich, wspólnot religijnych, nie będę wymieniać nazw tych kościołów, tam modlitwa jest czymś niezwykle ważnym.
Mnie nazwać dewotką, to jak o Tobie napisać, że jesteś wybawczynia młodych kobiet.
Autorko, rób co chcesz, i tak zrobisz, jednak za kilka lat będziesz płakała, ponieważ sto razy zmienisz się po drodze, rozwiniesz się, więc jest rzeczą pewną, że przyjdzie taki czas, gdy miniesz się z tym cudownym W, a wtedy Twoje przebudzenie bardzo Cię zaboli.

147

ulle, Twoje posty totalnie do mnie trafiają

mam napisany na osobnej stronie post z cytowaniem Twojego, ale chyba powstrzymam się z wstawianiem tego tutaj

148 Ostatnio edytowany przez M!ri (2022-10-27 10:31:37)

Ciekawe czy też zaliczam się do grona dewotek big_smile mimo iż jestem wojującym antyklerykałem i do żadnego Kościoła nie należę. Tak jakby tylko dewotki mogły uważać, że rozkochiwanie w sobie zagubionej nastolatki przez dwukrotnie starszego dziada to coś złego.

AnnieF napisał/a:

M!ri, proszę.
Nie rusza mnie tak bardzo pojazd po mnie, po W, ale brata zostaw. Wiem, że tutb każdy może pisać co chce, ale nie chcę tego czytać o bracie. Nie mogę.

Jazdy po Twoim bracie? Ja po nim nie jeżdzę, ja mu współczuję sytuacji. Nie chcesz tego czytać? Sama napisałaś co mówił i co czuje.

AnnieF napisał/a:

Brat nigdy na nas nie nakrzyczał. Nie uderzył. Nie robił na złość. NIGDY nie usłyszeliśmy, że to z naszego powodu coś mu w życiu nie wyszło. Prał nasze szmaty, gotował żarcie, chodził na wywiadówki i wszystkim w kółko się tłumaczył, że jest WYSTARCZAJĄCO DOBRY żeby z nami zostać.

I tak mu się odwdzięczasz? Niszcząc swoją przyszłość dla której on tyle poświęcił.

149

AnnieF napisał/a:

ulle, Twoje posty totalnie do mnie trafiają

mam napisany na osobnej stronie post z cytowaniem Twojego, ale chyba powstrzymam się z wstawianiem tego tutaj

To dobrze Aniu.
Życzę Ci jak najlepiej, wiem w jakim świecie żyjesz, wiele lat temu też żyłam w tym świecie, jednak tylko jako świadek, więc wiem w czym jesteś ( chodzi mi o Twój kościół) i co bierzesz pod uwagę przy podejmowaniu decyzji.
Myślę, że będę odzywała się w Twoim wątku.
Teraz spieszę jednak do swoich zajęć.

150

Lady Loka napisał/a:
AnnieF napisał/a:

Bo nie tylko dzisiaj, ale w tym tygodniu postanowiła sobie zrobić wolne od szkoły i poopisywać swoje story na anonimowym forum? :-D
Są rzeczy ważniejsze niż szkoła jak ma się 17 lat ;-)

W punkt Loka :-))

151 Ostatnio edytowany przez AnnieF (2022-10-27 10:39:08)

Lady Loka napisał/a:
AnnieF napisał/a:
Sześcian napisał/a:

Jestem w szkole. Dlaczego nie? Bo mam czas pisać? No mam. Nie ja jedyna.

152 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2022-10-27 10:39:29)

Dubel

153

AnnieF napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
AnnieF napisał/a:

Jestem w szkole. Dlaczego nie? Bo mam czas pisać? No mam. Nie ja jedyna.

Skup się na lekcjach, to nie czas na siedzenie z komórką na forum.
Dla Ciebie w tym momencie lepsza matura to lepsza szansa na przyszłość, skup się na tym.

154

bb8 napisał/a:
WiosnaLatoZima napisał/a:

A że gość taki nie inny, który facet myśli racjonalnie, niewielu jest dojrzałych mężczyzn.

Bez przesady big_smile Nie lubię robienia z facetów bezrozumnych szympansów.

WiosnaLatoZima napisał/a:

Może tak być że to będzie najcudowniejszy mężczyzna na świecie, oddany jej, dbający o jej dobro, kochający ja bardzo mocno i naprawdę będzie chciał wszystkiego co najlepsze dla niej. Może być zajebistym facetem.

Dopiero teraz chyba rozumiem, co masz na myśli. Chcesz powiedzieć, że będzie dla niej dobry i nie ma złych intencji, wbrew temu jak to wszystko wygląda, ale jest mało dojrzały i dlatego właśnie ciągnie tą relację. Tylko że on już specjalnie nie dojrzeje w tym wieku, a ona przecież nie stoi w miejscu. I może ją ta różnica uwierać za mniej niż (jak w Twoim przypadku) 10 lat.

Wszystko to teoria oczywiście. W prawdziwym życiu gdyby jakiś amant po 30 (i rozwodzie) kręcił się wokół mojego dorastającego dziecka, to nie bawiłabym się w takie rozkminy big_smile

Dokładnie tak. Zwłaszcza z tym że już nie dojrzeje.
No i jakby chodziło o młoda dziewczynę w rodzinie to dokładnie jak Ty, chyba bym go zbiła albo co najmniej mocno interweniowała wink

A wątek mi pachnie jakaś testującą temat dojrzała laska która sprawdza czy byłoby branie na taka tematykę, nie ze pedofilia bo to żadne wydawnictwo by nie puściło czegoś takiego ale taki lzawy wątek z różnica wieku, bo i faceci by sobie poczytali bo czemu by nie a kobiety mogłyby jakoś się utwierdzić ze faceci to durnie. Takim trollem ciągnie. Ale siie kręci, budzi emocje, do kawy topic jak znalazł.
Enjoy!

155

Lady Loka napisał/a:

Dla Ciebie w tym momencie lepsza matura to lepsza szansa na przyszłość, skup się na tym.

Nie zgadzam sie. Dziewczyna dopiero co przezyla jedno z najbardziej emocjonalnych zdarzen w zyciu i potrzebuje to wygadac / dac temu czas.

156

JohnyBravo777 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Nie zgadzam sie. Dziewczyna dopiero co przezyla jedno z najbardziej emocjonalnych zdarzen w zyciu i potrzebuje to wygadac / dac temu czas.

Jak zawali semestr to też będzie potrzebowała czas?
Sytuacja kręciła się od dawna, reakcja brata przewidywalna, a do szkoły iść trzeba. I jednak być na lekcjach też duchem. Popołudniu będzie miała czas na to, żeby przetrawiać.

W pracy nikt nie pyta czy miałeś gorszy dzień.

157

JohnyBravo777 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Dokładnie co? Bo wymiguje się od odpowiedzi.
Scenariusz pisze na kolanie, to o pomyłkę nie trudno, nie da się pisać bezpośrednio.
Jedne posty wychodzą jak pisane przez nastolatkę, inne wręcz przeciwnie, więc ile trzeba się nagimnastykować...

To najbardziej emocjonalne wydarzenie w jej życiu, opisała tak, że nic z tego nie wynika, czyli dużo i nic...

158

No, to mleko już się rozlało... i dobrze.
Teraz trzeba to uporządkować i żyć dalej.
Najgorsze obawy /rozmowa rodzinna/ są już za Tobą i już wiesz, co ewentualnie
dalej i to dalej niech zostanie Twoją tajemnicą, bo tutaj jest za dużo emocji, a rozbieranie wszystkiego na czynniki pierwsze i uprawianie jasnowidztwa - sensu
nie ma.
Myślę, że tak jak napisałaś wcześniej, zrealizujesz swoje plany studiów, bo
mówmy szczerze, to warunki finansowe masz dobre, więc do 25 roku życia
możesz z nich korzystać. Tymczasem nie zaniedbuj obecnej szkoły.
Terapia jest dobrą drogą, bo pozwoli Tobie oceniać swoją sytuację przy pomocy fachowców i dojścia do równowagi, które na ten czas jest Tobie bardzo potrzebne.
Nie martwiłabym się o to, że cokolwiek się z Twoich sekretnych spraw rozniesie,
bo terapeutów obowiązuje tajemnica, a obowiązek zgłaszania organom ścigania
jest jedynie popełnieniem przez pacjenta przestępstwa ciężkiego.
Ja bardzo podziwiam Twojego brata, bo to co On dla Was zrobił, to jest wielka
sprawa.
Teraz On sam z tym wszystkim musi uporać się, ale bądź dobrej myśli, bo piana
po wzburzeniach opadnie i będzie wszystko się klarowało.
No i jest przy Nim mądra żona.
Tak się składa, że wychowuję w rodzinie drugie nieswoje dziecko.
Wzięłam 8-latkę i wiele było po drodze problemów, ale dotrwałyśmy obie do
dziś i śmiało mogę powiedzieć, że jesteśmy w przyjaźni.
Obecnie mam 17 latka /wnuczka/, z którym też nie było wesoło, ale wszystko
się klaruje, bo gdy za mocno wchodził w wojnę domową i opuścił się w nauce -
to zmusiłam do terapii i teraz uczęszcza nawet zadowolony.
W mojej rodzinie jeśli chodzi o wiarę, był rozłam. Nieżyjąca już córka /od 6 lat/
zmieniła jeszcze jako panna wiarę i dzieci oczywiście były w takiej, co Ona.
Jednak im się odechciało i i na teraz to bezwyznaniowcy.
W niczym mi to nie przeszkadza i do niczego nie zmuszam.
Daj sobie i wszystkim związanym z tą sprawą czas, bo to czas jest najlepszym lekarstwem i czas Tobie pokaże wiele rozwiązań korzystnych dla Ciebie, bo
przecież to Ty będziesz wybierała końcowe rozwiązania.
I cokolwiek wybierzesz, to Tobie ma być dobrze z tym, co wokół Ciebie dzieje się,
a gdyby było inaczej, to staraj się to zmieniać, nie krzywdząc innych po drodze.

159

JohnyBravo777 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Kierując się tą logiką, to każdy nastolatek przeżywający dramę z powodu zakochania powinien sobie szkołę odpuszczać :-D
I z powodu kłótni z rodzicami :-D
I z powodu spięć z rówieśnikami :-D
I dlatego, że pani z histy go nie lubi :-D

Wszystko to przecież w tym wieku jest emocjonalną dramą.

160 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2022-10-27 12:23:12)

MagdaLena1111 napisał/a:
JohnyBravo777 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Kierując się tą logiką, to każdy nastolatek przeżywający dramę z powodu zakochania powinien sobie szkołę odpuszczać :-D

Ma to sens. Niekoniecznie odpuszczac, ale nie robic sobie jazd ze sie nie jest skupionym na lekcjach.
Najpierw rozwiazanie problemow osobistych, pozniej nauka i ew. kombinowanie jak przejsc dalej.
Wydaje sie to oczywiste i logiczne jesli wziac pod uwage podstawy tego jak umysl funkcjonuje.
Dopoki w glowie siedza nierozwiazane, osobiste, istotne dla nas problemy to jestesmy mocno zestresowani.

Stres podkopuje warunki konieczne do nauki priorytetyzujac myslenie szybkie (dla tych co zaczytuja sie w Danielu Kahelman'ie).
Z drugiej strony jak zamiast rozwiazywac problem na miejscu, tlumimy go (bo teraz nie ma na niego czasu) to wyksztalcamy neurotyzm, ktory pozniej nam niszczy zycie osobiste w zwiazku.

161

Ani w życiu ani w pracy nikt Ci nie powie "ojej, miałeś stresującą sytuację, idź masz tydzień wolnego, wróć jak przepracujesz".
Czasami trzeba zadziałać na wyższych obrotach, a przeanalizować i przegadać można później.

162 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2022-10-27 12:50:55)

JohnyBravo777 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
JohnyBravo777 napisał/a:

Ma to sens. Niekoniecznie odpuszczac, ale nie robic sobie jazd ze sie nie jest skupionym na lekcjach.
Najpierw rozwiazanie problemow osobistych, pozniej nauka i ew. kombinowanie jak przejsc dalej.
Wydaje sie to oczywiste i logiczne jesli wziac pod uwage podstawy tego jak umysl funkcjonuje.
Dopoki w glowie siedza nierozwiazane, osobiste, istotne dla nas problemy to jestesmy mocno zestresowani.

Stres podkopuje warunki konieczne do nauki priorytetyzujac myslenie szybkie (dla tych co zaczytuja sie w Danielu Kahelman'ie).
Z drugiej strony jak zamiast rozwiazywac problem na miejscu, tlumimy go (bo teraz nie ma na niego czasu) to wyksztalcamy neurotyzm, ktory pozniej nam niszczy zycie osobiste w zwiazku.

Teoretyzujesz. A jak jesteśmy przy teoriach, to też powtórz różnice indywidualne, bo przegrzanie styków, to kwestia indywidualna ;-)

Generalnie to na Twoim miejscu nie za bardzo bym się przywiązywała do tego, co pisze autorka. Ona z nastolatką niewiele ma wspólnego. To stara baba, która już dawno zapomniała jak to jest mieć naście lat sądząc po tym, co i jak pisze. Co do wieku, to bliżej jej do babci ulle niż ciotki Karoliny (ciociu ;-))
Egzaltację ma rodem z Ani z Zielonego Wzgórza, a nie współczesnej młodej osoby. Dlatego nawet nie wchodzę w dyskusję w temacie wątku, co by nie robić frajdy znudzonej emerytce, która nie ma nic lepszego do roboty niż trollowanie.

163 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2022-10-27 13:24:22)

Lady Loka napisał/a:

Ani w życiu ani w pracy nikt Ci nie powie "ojej, miałeś stresującą sytuację, idź masz tydzień wolnego, wróć jak przepracujesz".
Czasami trzeba zadziałać na wyższych obrotach, a przeanalizować i przegadać można później.

Zgadzam sie. Gdyby autorka byla zagrozona z 4 przedmiotow i miala 2 tygodnie do konca roku szkolnego to bym nic nie mowil.
Ale w innym wypadku to mowienie o skupieniu sie na szkole w sytuacji autorki to brak zrozumienia ze bedac czlowiekiem (nie maszyna) nie da sie zwyczajnie uspokoic i skupic na nauce.
Nikt by nie byl w stanie.

MagdaLena1111 napisał/a:

Ona z nastolatką niewiele ma wspólnego. To stara baba, która już dawno zapomniała jak to jest mieć naście lat sądząc po tym, co i jak pisze

Hehe moze trzeba zaczac romanse czytac a zobaczymy za pol roku nasze rady w ustach bohaterow wink

Ulle: bedzie grala brata protagonistki,
Ja: bratowa,
Motocyklistka: W.
A Tywyth Teg jakas stara dewote, ktora w kacie sie przysluchuje i co jakis czas komentuje:

Tywyth Teg napisał/a:

... No, ja wiedziałam, że tak będzie ...
... Gówno się wylało i jedyne co, to śmierdzi. ...

164

Fajnie Wam się żartuje z tego tematu? Lubicie tak pośmiać się z kogoś?

165

[/quote=JohnyBravo777]

Lady Loka napisał/a:

Zgadzam sie. Gdyby autorka byla zagrozona z 4 przedmiotow i miala 2 tygodnie do konca roku szkolnego to bym nic nie mowil.
Ale w innym wypadku to mowienie o skupieniu sie na szkole w sytuacji autorki to brak zrozumienia ze bedac czlowiekiem (nie maszyna) nie da sie zwyczajnie uspokoic i skupic na nauce.

MagdaLena1111 napisał/a:

A Tywyth Teg jakas stara dewote, ktora w kacie sie przysluchuje i co jakis czas komentuje:

Tywyth Teg napisał/a:

Matko bosko kiełbasiana!
Jedna z głównych ról, to mnie wyróżnienie spotkało.
Śmieszki śmieszkami, ale z jednej strony mam nadzieję, że Autorka wymyśliła tę historię.  wink

166

JohnyBravo777 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

MagdaLena1111 napisał/a:

Ona z nastolatką niewiele ma wspólnego. To stara baba, która już dawno zapomniała jak to jest mieć naście lat sądząc po tym, co i jak pisze

Hehe moze trzeba zaczac romanse czytac a zobaczymy za pol roku nasze rady w ustach bohaterow wink

Tywyth Teg napisał/a:

A to taka Lolita, tylko zgodnie z poprawnością polityczną starsza Lolita
Natomiast ulle i Miri obsadziłabym w prowadzących tej religijnej organizacji.
Nie czepiam się, to po starej znajomości big_smile

167

JohnyBravo777 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Ja tylko uważam, że na te pół dnia mogłaby faktycznie odłożyć telefon i chociaż spróbować.
Tak niestety wygląda życie. Uwierz mi, mam za sobą gorsze sytuacje, w których trzeba było zagryźć zęby i zająć się ważniejszymi rzeczami niż moje własne odczucia. A na odczucia na spokojnie przyszedł czas później i nie mam poczucia, żeby coś się stało tylko dlatego, że zrobiłam tak, a nie inaczej.

Autorki sytuacja wiele się nie zmieniła. Dalej jest tak samo, tylko teraz wszyscy wiedzą, na czym stoją.

168

AnnieF napisał/a:

/./
- nie napiszę tutaj wszystkiego. aż tak bardzo nie będę się pogrążać. bo już wiem,
że i tak za chwilę wyleje  się na mnie wiadro pomyj.

No i się wylewa.
Smutne to bardzo, że zwłaszcza kobiety mają tak obrzydliwe podejście do młodej dziewczyny, jakby zapomniały jak to jest mając lat 17.
i nie mam tu na myśli sprawy z W., ale ogólnie o wyrażanie swoich poglądów
w sposób obraźliwy, prześmiewczy, wszystko wiedzący, krytykujący i podejrzliwy.
Jedna strzeliła, że to troll, a inne podchwyciły, a nawet padło, że to Lolita.
Żenujące.

Tak się dzieje, gdy forum nie jest moderowane i nie ma kto pousuwać szkodników.
Szkodnicy mają tu raj i bezimiennie mogą karmić swoją duszę poprzez poniżanie innych.
Jak bardzo niektórzy z Was są skrzywdzeni przez los, bliższych lub dalszych ze
swojego otoczenia, że zamiast nieść pomoc i wsparcie, rzygają nienawiścią.
Jak też są zakłamani, bo wszystko krytykując i wyśmiewając, pokazują, że są
lepsi, nieskazitelni, prawi i cnotliwi.
Napisałam niektórzy, bo są i inni, do których nie można przypiąć tego co powyżej napisałam.
Może warto stanąć przed lustrem i spojrzeć w swoje oczy, odczytać co w nich się pokazuje i zmienić swoją postawę, a zapasy uprawiać ze swoimi wiekowymi partnerami?
Przecież dowartościować się można w uczciwy sposób, nawet będąc osobą anonimową.
A jeśli już ktoś lubi kopać innego, to lepiej iść do lasu i pokopać w drzewo.
Zapewniam, że szybko kopanie zakończy.

169

cisza to ja napisał/a:

Jakby forum było dalej moderowane, to w pierwszej kolejności wyleciałaby z niego Autorka, bo forum jest dla osób pełnoletnich.

170 Ostatnio edytowany przez AnnieF (2022-10-27 19:28:11)

cisza to ja napisał/a:
AnnieF napisał/a:

/./
- nie napiszę tutaj wszystkiego. aż tak bardzo nie będę się pogrążać. bo już wiem,
że i tak za chwilę wyleje  się na mnie wiadro pomyj.

No i się wylewa.
Smutne to bardzo, że zwłaszcza kobiety mają tak obrzydliwe podejście do młodej dziewczyny, jakby zapomniały jak to jest mając lat 17.
i nie mam tu na myśli sprawy z W., ale ogólnie o wyrażanie swoich poglądów
w sposób obraźliwy, prześmiewczy, wszystko wiedzący, krytykujący i podejrzliwy.
Jedna strzeliła, że to troll, a inne podchwyciły, a nawet padło, że to Lolita.
Żenujące.

Szkodnicy mają tu raj i bezimiennie mogą karmić swoją duszę poprzez poniżanie innych.
Jak bardzo niektórzy z Was są skrzywdzeni przez los, bliższych lub dalszych ze
swojego otoczenia, że zamiast nieść pomoc i wsparcie, rzygają nienawiścią.
Jak też są zakłamani, bo wszystko krytykując i wyśmiewając, pokazują, że są
lepsi, nieskazitelni, prawi i cnotliwi.
Napisałam niektórzy, bo są i inni, do których nie można przypiąć tego co powyżej napisałam.
Może warto stanąć przed lustrem i spojrzeć w swoje oczy, odczytać co w nich się pokazuje i zmienić swoją postawę, a zapasy uprawiać ze swoimi wiekowymi partnerami?
Przecież dowartościować się można w uczciwy sposób, nawet będąc osobą anonimową.
A jeśli już ktoś lubi kopać innego, to lepiej iść do lasu i pokopać w drzewo.
Zapewniam, że szybko kopanie zakończy.

Dziękuję. Za ten wpis.
Jest mi dziwnie czytając posty niektórych użytkowników tutaj ale czego ja się mogłam spodziewać, opisując swoje życie tak otwarcie i to w miejscu gdzie każdy może anonimowo bez konsekwencji napisać co chce.

A moje "mądre" wypowiedzi w innych tematach - ludzie, to co piszę to podstawowa wiedza, którą powinien posiadać każdy człowiek aby dobrze żyć. To nie są prawdy objawione, dostępne dla ludzi tylko po ukończeniu określonego wieku. Uważam, że szkoła byłaby bardziej wartościowym miejscem gdyby była nam przekazywana taka wiedza. Wtedy nie byłoby połowy wątków na tym forum. Nie byłoby się z kogo śmiać.

171

AnnieF,
Moim zdaniem powinnas isc do brata i zapytac go o konkretne argumenty, dla ktorych uwaza, ze W. nie jest materialem na partnera (ogolnie, nie tylko twojego).

Jesli ma jakis konkret to o nim napisz, doradzimy.
Jesli nie, to uwazam, ze lepiej Ci bedzie z kims kto jest prawie jak rodzina i w razie problemow twoj brat moze go ustawic do pionu (bo sa dlugoletnimi przyjaciolmi) niz z jakims randomowym, 20 letnim Jackiem z ulicy czy studiow.

172

JohnyBravo777 napisał/a:

AnnieF,
Moim zdaniem powinnas isc do brata i zapytac go o konkretne argumenty, dla ktorych uwaza, ze W. nie jest materialem na partnera (ogolnie, nie tylko twojego).

Jesli ma jakis konkret to o nim napisz, doradzimy.
Jesli nie, to uwazam, ze lepiej Ci bedzie z kims kto jest prawie jak rodzina i w razie problemow twoj brat moze go ustawic do pionu (bo sa dlugoletnimi przyjaciolmi) niz z jakims randomowym, 20 letnim Jackiem z ulicy czy studiow.

Johny... a potem podważysz wszystko co tu pisałam obsadzając innych użytkowników w roli bohaterów romansu? Fajnie było?

Napiszę przewrotnie - po przygodzie z tym forum nauczyłam się, że konkrety każdy ma inne.
Mój brat dzisiaj od samego rana wysyła mi wersy Biblii i objaśnienia do nich. I co chwilę: ale przeczytałaś już? rozumiesz? jak to rozumiesz?
Wysyła również do W. Czy takie same - nie wiem. 
Także to jest ten konkret.

Co byś na taki konkret poradził, Johny?

173 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2022-10-27 23:28:08)

Konkret? To zwykle zawracanie dupy jest.
Zapytaj go konkretnie co o W. uwaza w relacji z jakakolwiek kobieta.
Nie co mysli o twoim zwiazku z W. bo to juz wiesz.

Konkrety - jakie widzi cechy charakteru, sytuacje, ktore wskazuja na to, ze W. moze byc problematycznym mezem.
To jest jedyny sposob w jaki moim zdaniem teraz on Ci moze pomoc podjac wlasciwa decyzje.
Zdecydujesz sama a my Ci mozemy pomoc z naszego doswiadczenia i z nasza wiedza zgrupowac problematyczne cechy charakteru na takie, ktore sa wg nas krytyczne i takie, ktore nie sa.

174

JohnyBravo777 napisał/a:

Konkret? To zwykle zawracanie dupy jest.
Zapytaj go konkretnie co o W. uwaza w relacji z jakakolwiek kobieta.
Nie co mysli o twoim zwiazku z W. bo to juz wiesz.

Konkrety - jakie widzi cechy charakteru, sytuacje, ktore wskazuja na to, ze W. moze byc problematycznym mezem.
To jest jedyny sposob w jaki moim zdaniem teraz on Ci moze pomoc podjac wlasciwa decyzje.
Zdecydujesz sama a my Ci mozemy pomoc z naszego doswiadczenia i z nasza wiedza zgrupowac problematyczne cechy charakteru na takie, ktore sa wg nas krytyczne i takie, ktore nie sa.

No właśnie to nie jest zwykłe zawracanie dupy.

Tu już nikt z forum nie pomoże. To nie o cechy charakteru chodzi. Tu chodzi o zwodzenie, kombinowanie, nie dostosowanie się do zasad, udawanie. W. miał poinformować co się dzieje jak się zorientował, że przestaliśmy być sobie obojętni. Miał porozmawiać, jeśli nie z bratem, to z kimś innym mądrym kto nas zna. Nie zrobił tego. Pozwolił temu płynąć. Pozwolił mi decydować o niektórych sprawach. Źle się stało. Brat powiedział, że skoro W. sobie tak wybrał, to miał mieć dojrzałości i za siebie i za mnie. A nie miał nawet za siebie. I tak, to jest niepokojące jeśli chodzi o wspólną przyszłość. Bo coś takiego może się zdarzyć w jakiejś gorszej sytuacji. Jeśli ma się wątpliwości nie można zostawać z tym samemu.

A ja też dostałam niezły ochrzan za uzewnętrznianie się na forum. I od W. i potem od brata, któremu W. to pokazał, chociaż bardzo tego nie chciałam. Komentarz brata - chociaż raz zachował się jak facet. Mam zostawić jeszcze jakiś czas te posty, ale wkrótce zostaną wykropkowane. I tyle.

Tyle z bajkopisarki, emerytki, lolity...

175

AnnieF napisał/a:

A ja też dostałam niezły ochrzan za uzewnętrznianie się na forum. I od W. i potem od brata, któremu W. to pokazał, chociaż bardzo tego nie chciałam. Komentarz brata - chociaż raz zachował się jak facet. Mam zostawić jeszcze jakiś czas te posty, ale wkrótce zostaną wykropkowane. I tyle.

Nie kłopocz się. W internecie nic nie ginie.
Dorosłe życie ma to do siebie, że każda decyzja ma swoje konsekwencje. Nie da się ich tak po prostu wykasować.

176

AnnieF napisał/a:

Tyle z bajkopisarki, emerytki, lolity...

Na przyszłość to jednak radzę gorąco poczytać regulamin miejsca, w które wchodzisz.
Jestem niezmiernie ciekawa, jak wykropkujesz swoje posty, skoro możliwość ich edycji jest tylko w dniu, w którym zostały napisane big_smile
plus tu nie ma moderacji, więc nikt tego tematu za Ciebie nie usunie ani nie zamknie, pomijając już to, że nawet jak moderacja była, to była zasada, że nie zamyka się wątków, które mają jakieś odpowiedzi.

A Twój brat powinien się przyjrzeć porom, w którym ty piszesz, bo znowu powinnaś być w szkole i skupiać się na lekcjach, odpisać tu możesz później, temat nie ucieknie.
Boisz się iść do psychologa, a nie boisz się co będzie, jak ktoś się zorientuje co robisz w czasie lekcji?

177

No i voila! Uderz w stół, a dewoty się odezwą lol Choć nie, w sumie błędne określenie, nie dewoty. Kołtuny, o! big_smile

178

Tylwyth Teg napisał/a:

No i voila! Uderz w stół, a dewoty się odezwą lol Choć nie, w sumie błędne określenie, nie dewoty. Kołtuny, o! big_smile

A Ty taka nowoczesna i postępowa. Taka dobra kumpela, co swojej nastoletniej córce, gdyby ją miała, widocznie też doradzałaby związek z dwukrotnie starszym. No bo wiecie. On ją wszystkiego nauczy if you know what i mean wink Może nawet da dziecku zapalić papieroska lub browarka wypić. Nie bądźmy w końcu tacy zacofani.

179

Lady Loka.
Musiałaś dawno temu chodzić do szkoły.
Myślę, że to nie jest najważniejsze w tym wątku. Uparłaś się.
Nie mam wytłumaczenia na to, że jestem na forum w szkole. To wciąga. Ale nie wiem czy to w jakikolwiek sposób sprawia, że mam gorsze oceny. Fajnie by było gdyby każdy się przykładał do nauki jak ja.

180

AnnieF napisał/a:

Lady Loka.
Musiałaś dawno temu chodzić do szkoły.
Myślę, że to nie jest najważniejsze w tym wątku. Uparłaś się.
Nie mam wytłumaczenia na to, że jestem na forum w szkole. To wciąga. Ale nie wiem czy to w jakikolwiek sposób sprawia, że mam gorsze oceny. Fajnie by było gdyby każdy się przykładał do nauki jak ja.

Tak oczywiście, teraz w każdej szkole pozwalają korzystać pod ławkami z telefonów big_smile
Ja po prostu się nie znam.

To czy wpłynie na Twoje oceny to się zobaczy. Jesteś tu dopiero kilka dni wink

181

Jak tam relacje z W.? tongue

Posty [ 131 do 181 z 181 ]

Strony Poprzednia 1 2 3

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak się odkochać? Miłość z różnicą wieku w tle

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024