Co do zbrodniarzy i ich ścigania, to niesamowity był Wiesenthal. Jego cierpliwość i nieustępliwość.
Wytropiony przez niego Eichmann i jego porwanie przez Mosad.
11,441 2021-04-15 19:10:59
11,442 2021-04-15 19:11:14 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-04-15 19:16:27)
Lucyfer666 napisał/a:Bogactwie kultury historycznej, biografii do przedstawienia, czy wręcz mówiąc kolokwialnie - sprzedania konsumentom.
Amerykanie ze swojej ogromne politycznej porażki (Wietnam) zrobili popkulturowy sukces. Każdy chyba widział Czas Apokalipsy, Pluton itd.
Polacy nie mają czego wstydzić się ze swojej historii. Musza nauczyć się ją sprzedawać dla odbiorcy z zewnątrz.W Polsce jakby ktoś nakręcił taki film jak "Czas Apokalipsy", albo "Pluton" to zaraz byłby przez wielu zaszczekany, że nakręcił film antypolski.
Musi minąć chyba jeszcze parę pokoleń, żebyśmy nabrali jakiegoś zdrowego dystansu do swojej historii.Lucyfer666 napisał/a:Absurd.
Sendlerowa, podobnie jak Baczyński właśnie są elementami jednoczącymi w debacie.
Chyba, że sprowadzasz język jej do poziomu ulicy, gdzie dominuje mentalność plemienna.Popkultura dotyczy właśnie poziomu ulicy. A kogo Ty chcesz jednoczyć ? Tych dla których Żydzi ciągle stanowią problem, z tymi, którzy uważają, że ich pretensje do nas nie są nieuzasadnione ?
Bo są nieuzasadnione.
Ja wiem, że niektóre środowiska cierpią na ojkofobię, ale w tym przypadku to, co chce uzyskać WJRO jest po prostu lobbistycznym przestępstwem w świetle prawa własności.
Niech oni oceniają siebie, bo nikt tak nie ułatwił aktów zagłady, jak organizacja Judenratów.
Izrael może niech sam spojrzy sobie w oczy, skoro ich polityka jest pięknym lustrzanym odbiciem tego, co czyniło NSDAP.
Szowinizm Izraelski niczym się nie różni od innego szowinizmu i jest godny potępienia.
Nikt nie mówi, że nie było Polaków, którzy wydawali. Niemniej, jak chcemy się bawić w liczby ofiar, tak jak to robią środowiska żydowskie (w końcu według narracji syjonizmu - jedyne ofiary hitleryzmu) to możemy zacząć się bawić w rachunek krwi - Słowian kontra Żydzi... Wtedy te 6 milionów okaże się być trochę mniejszą liczbą.
11,443 2021-04-15 19:16:20 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2021-04-15 19:19:41)
Oj tak, Amerykanie 29 kwietnia 1945 dokonali jedynej słusznej formy denazyfikacji, jaka powinna być przeprowadzona na tych wszystkich kreaturach. Chociaż na rzeźników szkoda kul...
Tropienie tych sku.. było niezmiernie trudne a poza przypadkami, kiedy służyli zachodniemu wywiadowi, to bodajże prawo RFN mówiło, że nie można wydać obywatela tegoż kraju innemu państwu, gdzie wydanemu groziłaby kara śmierci. Dlatego w najlepszym wypadku dostawali dożywocie, co w świetle ich zbrodni nie jest praktycznie żadną karą.
11,444 2021-04-15 19:18:14 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-04-15 19:18:27)
Oj tak, Amerykanie 29 kwietnia 1945 dokonali jedynej słusznej formy denazyfikacji, jaka powinna być przeprowadzona na tych wszystkich kreaturach. Chociaż na rzeźników szkoda kul...
Prawdę mówiąc to nie.
Ogólnie sprawa procesu to był dobry pomysł, ale w przypadku Europy powinny się tym zająć Szwecja, Szwajcaria i Portugalia - Państwa, które nie brały w niej aktywnego udziału.
11,445 2021-04-15 19:20:11 Ostatnio edytowany przez luc (2021-04-15 19:20:52)
Niech oni oceniają siebie, bo nikt tak nie ułatwił aktów zagłady, jak organizacja Judenratów.
Można by jeszcze dodać postawę amerykańskich organizacji żydowskich i ich niechęć do pomocy w czasie wojny swoim pobratymcom w Europie. Żydzi z Europy Wschodniej nie byli dla nich tego warci.
Wystarczy poczytać o Janie Karskim.
Ale odłączam się bo mi ciśnienie skoczy
11,446 2021-04-15 19:21:39
bagienni_k napisał/a:Oj tak, Amerykanie 29 kwietnia 1945 dokonali jedynej słusznej formy denazyfikacji, jaka powinna być przeprowadzona na tych wszystkich kreaturach. Chociaż na rzeźników szkoda kul...
Prawdę mówiąc to nie.
Ogólnie sprawa procesu to był dobry pomysł, ale w przypadku Europy powinny się tym zająć Szwecja, Szwajcaria i Portugalia - Państwa, które nie brały w niej aktywnego udziału.
Ja bym Szwajcarię wyłączyła.
11,447 2021-04-15 19:22:13
Bo są nieuzasadnione.
Ja wiem, że niektóre środowiska cierpią na ojkofobię, ale w tym przypadku to, co chce uzyskać WJRO jest po prostu lobbistycznym przestępstwem w świetle prawa własności.
Izrael może niech sam spojrzy sobie w oczy, skoro ich polityka jest pięknym lustrzanym odbiciem tego, co czyniło NSDAP.
Szowinizm Izraelski niczym się nie różni od innego szowinizmu i jest godny potępienia.Nikt nie mówi, że nie było Polaków, którzy wydawali. Niemniej, jak chcemy się bawić w liczby ofiar, tak jak to robią środowiska żydowskie (w końcu według narracji syjonizmu - jedyne ofiary hitleryzmu) to możemy zacząć się bawić w rachunek krwi - Słowian kontra Żydzi... Wtedy te 6 milionów okaże się być trochę mniejszą liczbą.
Litości
11,448 2021-04-15 19:23:19
Tropienie tych sku.. było niezmiernie trudne a poza przypadkami, kiedy służyli zachodniemu wywiadowi, to bodajże prawo RFN mówiło, że nie można wydać obywatela tegoż kraju innemu państwu, gdzie wydanemu groziłaby kara śmierci. Dlatego w najlepszym wypadku dostawali dożywocie, co w świetle ich zbrodni nie jest praktycznie żadną karą.
Co Ty
W ogólnym rozrachunku wyszło, że tyle osób było powiązane w zbrodniczy układ władzy, że byłby problem z utworzeniem administracji nowego państwa niemieckiego.
Wygrał pragmatyzm w związku z nastaniem zimnej wojny. Wyroki te, które dokonano miały charakter ściśle pokazowy.
W przypadku reszty postanowiono wykorzystać ich administracyjne doświadczenie.
11,449 2021-04-15 19:29:30
Polacy nie mają czego wstydzić się ze swojej historii. Musza nauczyć się ją sprzedawać dla odbiorcy z zewnątrz.
No nie wiem, ja bym się nie chwalił waleniem chłopów kolbami po plecach i paleniem cerkwi w 1938
Marzy mi się jednak ekranizacja cyklu Jacka Komudy o Dymitriadach na wzór Wikingów czy Gry o tron. Moskiewska ladacznica, co za tytuł... Scena, gdy carowie Szujscy całują na kolanach kamienie przed królem Najjaśniejszej... Nie bez powodu Rosjanie tak zaciekle polowali na obraz Hołd ruski.
11,450 2021-04-15 19:31:55
Lucyfer666 napisał/a:Polacy nie mają czego wstydzić się ze swojej historii. Musza nauczyć się ją sprzedawać dla odbiorcy z zewnątrz.
No nie wiem, ja bym się nie chwalił waleniem chłopów kolbami po plecach i paleniem cerkwi w 1938
Marzy mi się jednak ekranizacja cyklu Jacka Komudy o Dymitriadach na wzór Wikingów czy Gry o tron. Moskiewska ladacznica, co za tytuł...Scena, gdy carowie Szujscy całują na kolanach kamienie przed królem Najjaśniejszej... Nie bez powodu Rosjanie tak zaciekle polowali na obraz Hołd ruski.
Wszystko co polskie jest moje: niczego się wyrzec nie mogę. Wolno mi być dumnym z tego, co w Polsce jest wielkie, ale muszę przyjąć i upokorzenie, które spada na naród za to co jest w nim marne.
11,451 2021-04-15 20:02:50
A propos wspomnianego filmu, ostatnio oglądałam film "Angielski pacjent", gdzie główna role gra wspomniany Ralph Fiennes i kurcze, jaki on tam był przystojny, o matko jedyna w Liscie tez swietnie zagrał, a na filmie tez płakałam
11,452 2021-04-15 20:13:36
Mnie się jeszcze przypomniało w kontekście paslawkowego budynku wklejanego tu i ówdzie
Ja to bym chciała dożyć czasów jego rozebrania. Zasługuje na to i z uwagi na historyczne konotacje i ze względów estetycznych. Widziałam kiedyś wizualizację pomysłu, że na terenie po rozebraniu tegoż, miałby powstać park. Co prawda nie byłby to Central Park, ale pomysł zacny.
Szkoda, że kompletnie nierealny.
11,453 2021-04-15 20:16:49 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2021-04-15 20:17:07)
Ciekawe, jak niektórych aktorów się zna jedynie z konkretnych ról..Od razu przychodzi mi na myśl Richard Gere, którego osobiście znam najlepiej z filmu "Szakal". Inni aktorzy/aktorki z kolei są znamim, ale zdarza się, że mało filmów się oglądało, gdzie grali główne role. Tutaj akurat kojarzę Hugh Granta, bo występuje w filmach, za którymi nigdy nie przepadałem
11,454 2021-04-15 20:21:45
Ciekawe, jak niektórych aktorów się zna jedynie z konkretnych ról..Od razu przychodzi mi na myśl Richard Gere, którego osobiście znam najlepiej z filmu "Szakal".
Ja jestem (może raczej byłam, bo coraz mniej czasu) kinomaniaczką, więc rzadko który aktor kojarzy mi się tylko z jedną rolą, choć w istocie niektóre role są tak charakterystyczne, że dominują.
Co do R. Gere'a to przede wszystkim "Pretty woman" choć to rzeczywiście film raczej babski
11,455 2021-04-15 20:25:02
Próbowałem kiedyś oglądnąć, ale nie wytrzymałem nawet 10 minut
Co do "Szakala", to śmieszna historia, bo dzięki filmowi fabularnemu dowiedziałem się, że postać Szakala jest prawdziwa
11,456 2021-04-15 20:29:48
Próbowałem kiedyś oglądnąć, ale nie wytrzymałem nawet 10 minut
Mój mąż też nie chciał ze mną oglądać, ale oglądnął. Pewno z uwagi na wdzięki Julii
Co do "Szakala", to śmieszna historia, bo dzięki filmowi fabularnemu dowiedziałem się, że postać Szakala jest prawdziwa
Wolę wcześniejszą ekranizację Forsytha z 1973 r.
11,457 2021-04-15 20:37:33
No nie ukrywam, że takie filmy jak "Pretty Woman" to najlepsze środki usypiające, jakie tylko mogę sobie wyobrazić
Tego wcześniejszego niestety chyba w całości nie widziałem, ale też posłużył jako wskazówka historyczna, bo zacząłem czytać więcej na temat OAS.
11,458 2021-04-15 20:44:51
Mnie się jeszcze przypomniało w kontekście paslawkowego budynku wklejanego tu i ówdzie
Ja to bym chciała dożyć czasów jego rozebrania. Zasługuje na to i z uwagi na historyczne konotacje i ze względów estetycznych. Widziałam kiedyś wizualizację pomysłu, że na terenie po rozebraniu tegoż, miałby powstać park. Co prawda nie byłby to Central Park, ale pomysł zacny.
Szkoda, że kompletnie nierealny.
Tam jest niewielki park wkoło pałacu ,nie sądzę żeby nawet po rozebraniu PKiN-u powiększono teren tego małego parku, ziemia tam jest na wagę złota
11,459 2021-04-15 20:49:33
Ciekawe, jak niektórych aktorów się zna jedynie z konkretnych ról..Od razu przychodzi mi na myśl Richard Gere, którego osobiście znam najlepiej z filmu "Szakal".
Ja z pewnych względów z Intersection, męski film
A Pałac fajny jest
11,460 2021-04-15 22:51:11 Ostatnio edytowany przez luc (2021-04-15 22:59:38)
Ja z pewnych względów z Intersection, męski film
Jaki tam męski
Może jakbym nie oglądała pierwowzoru ("Okruchy życia"), to i by mi się podobał, a tak to wypadł blado.
Rzadko kiedy zdarza się, że remake jest lepszy od pierwowzoru. A może to kwestia przyjęcia już pewnej konwencji, przyzwyczajenia się do aktorów?
Tak jak (także z Sharon Stone) "Diabolique", który mi się kompletnie nie podobał, bo pierwowzór był rewelacyjny ("Widmo"). W ogóle lubię filmy francuskie z tamtego okresu.
Podobnie z książkami. W zasadzie tylko o dwóch ekranizacjach mogę powiedzieć, że dorównują książce. Pozostałe zawsze przy książce wypadają blado.
A Pałac fajny jest
Absolutnie nie
11,461 2021-04-15 23:08:41
Jaki tam męski
No takie typowe, męskie, życiowe problemy. Jest w tym filmie jednak scena, która mnie zawsze będzie bawić. Bohater w środku nocy wstaje, bo spać nie może z tych rozterek i idzie popracować. Na stole stoi mega wypasiona makieta budynku, a bohater się zastanawia w stylu "a jezioro damy tu...". Zawsze bawi
Absolutnie nie
Jestem przeciwnikiem rozbierania, no chyba, że chodzi o kobiety Budynki to znaki historii, takiej jaka była, a nie takiej jakbyśmy chcieli. Już cerkiew w Warszawie rozebrali po I wś. Dla mnie to bardziej przejaw kompleksów. Niech stoi jako memento. Poza tym ma swój nieodparty urok
Myślisz, że wycieczki chcą oglądać te nowe wieżowce?
11,462 2021-04-15 23:18:02
Jestem przeciwnikiem rozbierania, no chyba, że chodzi o kobiety
Budynki to znaki historii, takiej jaka była, a nie takiej jakbyśmy chcieli. Już cerkiew w Warszawie rozebrali po I wś. Dla mnie to bardziej przejaw kompleksów. Niech stoi jako memento. Poza tym ma swój nieodparty urok
Myślisz, że wycieczki chcą oglądać te nowe wieżowce?
To mam odmienne zdanie.
Nie jeśli chodzi o kobiety
Urok??
Pitolić takie memento.
A z kompleksami nie widzę tu nic wspólnego. Chyba, że chodzi o to, że miał być tak wielki
Cerkwie, to co innego.
11,463 2021-04-15 23:42:03
Zgadzam się że Intersection to męski film.
Jak Ci się podobał to serial the Affair o męskich dylematach też się spodoba bo to w tej dziedzinie arcydzieło.
11,464 2021-04-16 00:05:46
Luc
,,
Podobnie z książkami. W zasadzie tylko o dwóch ekranizacjach mogę powiedzieć, że dorównują książce. Pozostałe zawsze przy książce wypadają blado."
Mam podobnie z tym odbiorem ekranizacji. Pamiętam jak zaśmiewałem się do łez czytając Forest Gump, a ekranizacja mimo Hanksa nie oddawała tego klimatu. Dobrze napisana książka potrafi świetnie otworzyć wyobraźnię i stworzyć w niej obrazy które chyba ciężko powielić, a właściwie, przenieść na taśmę filmową.
11,465 2021-04-16 08:42:16
A propos wspomnianego filmu, ostatnio oglądałam film "Angielski pacjent", gdzie główna role gra wspomniany Ralph Fiennes i kurcze, jaki on tam był przystojny, o matko jedyna
w Liscie tez swietnie zagrał, a na filmie tez płakałam
Najbardziej przystojny był w "Harrym Potterze"
Ostatnio miał fajną rolę w "Wykopaliska".
Niestety on nie jest jak Connery i nie starzeje się jak wino. Łysina mu zepsuła wygląd
11,466 2021-04-16 08:44:09
Pysznej kawusi życzę wszystkim
Voldemort za to nie miał nosa.
11,467 2021-04-16 08:44:43
Pysznej kawusi życzę wszystkim
Miał takie szparki.
11,468 2021-04-16 08:46:24
Lucyfer666 napisał/a:Pysznej kawusi życzę wszystkim
Miał takie szparki.
Patrząc, że gadał tyle o czystości krwi, to chyba typowo nastąpiło to po powieszeniu z tym nosem.
11,469 2021-04-16 14:56:08
Eee tam, łysinka czy zakola nie przeszkadzają gdy facet ma to coś, czego w wyglądzie szukam u mężczyzn, a on zdecydowanie to ma także mając lat 20, 40 czy 60 nadal będzie dla mnie interesujący, a starzeje się każdy, takie życie:D
Dzięki Misinx za info o nowym filmie, spojrzałam o czym jest i w moim guście, także jak gdzieś znajdę to sobie obejrzę
Może Wy jakieś filmy polecicie? Takie które zrobiły na Was wrażenie powiedzmy, mogą być jakieś starocie nawet
11,470 2021-04-16 14:57:45
Eee tam, łysinka czy zakola nie przeszkadzają gdy facet ma to coś, czego w wyglądzie szukam u mężczyzn, a on zdecydowanie to ma
także mając lat 20, 40 czy 60 nadal będzie dla mnie interesujący, a starzeje się każdy, takie życie:D
Dzięki Misinx za info o nowym filmie, spojrzałam o czym jest i w moim guście, także jak gdzieś znajdę to sobie obejrzę
Może Wy jakieś filmy polecicie? Takie które zrobiły na Was wrażenie powiedzmy, mogą być jakieś starocie nawet
Z ostatniego półrocza to
11,471 2021-04-16 15:13:53
Eee tam, łysinka czy zakola nie przeszkadzają gdy facet ma to coś, czego w wyglądzie szukam u mężczyzn, a on zdecydowanie to ma
także mając lat 20, 40 czy 60 nadal będzie dla mnie interesujący, a starzeje się każdy, takie życie:D
"Wykopaliska" to piękny wizualnie film. Nie zalecam oglądać na komputerze, tylko koniecznie w jak największym formacie
"Midsommar" akurat jak dla mnie to żadnego szału nie robi. Wart obejrzenia, bo jak na horror jest dość oryginalny. Chociaż w sumie to temat dziwnych sekt też nie jest czymś nowym.
11,472 2021-04-16 15:22:15
"Wykopaliska" to piękny wizualnie film. Nie zalecam oglądać na komputerze, tylko koniecznie w jak największym formacie
"Midsommar" akurat jak dla mnie to żadnego szału nie robi. Wart obejrzenia, bo jak na horror jest dość oryginalny. Chociaż w sumie to temat dziwnych sekt też nie jest czymś nowym.
Właśnie w przypadku Midsommar wyszła inna sprawa.
Spodziewałem się horroru, a otrzymałem groteskę dramatu psychologicznego
11,473 2021-04-16 15:41:48
Zapomniałam dodać oby nie horrory no ale jak nie jest to taki klasyczny horror, tylko bardziej w stronę dramatu psychologicznego to spoko
Jakby się Wam jeszcze coś fajnego przypomniało to piszcie
11,474 2021-04-16 15:51:28
Zapomniałam dodać oby nie horrory
no ale jak nie jest to taki klasyczny horror, tylko bardziej w stronę dramatu psychologicznego to spoko
![]()
Jakby się Wam jeszcze coś fajnego przypomniało to piszcie
Ale, jak to nie horrory?
To ja tu Wilkowi staram się załatwić możliwość tulenia i dodawania odwagi wybrance, a tu taki wałek
11,475 2021-04-16 15:56:53 Ostatnio edytowany przez lody miętowe (2021-04-16 15:58:15)
Lucek, odwrotnie by było no jakoś tak średnio w tym gatunku gustujemy, spać później że strachu nie idzie
11,476 2021-04-16 16:09:23
Czyli to tylko ja jestem tym dziwnym człowiekiem, którego dźwięki artylerii, strzałów usypiają
11,477 2021-04-16 16:23:23
Zaraz tam dziwnym ja nie przepadam za sf, a to ulubiony gatunek Wilka, ale coś tam z nim obejrzałam i źle nie było, niektóre filmy z tego gatunku są naprawdę fajne, no muszę to publicznie przyznać
ja najbardziej lubię filmy biograficzne, takie,które podejmują ważne tematy, thrillery, dramaty, ale też takie klimatyczne co to niewiele się czasami dzieję, a jak się kończy to człowiek myśli
dawno nie widziałam dobrej komedii, która nie byłaby glupkowata
11,478 2021-04-16 16:40:02
Ja lubię filmy wojenne, ale z perspektywy życia cywili. Choć do Jeden most za daleko lubię wracać.
11,479 2021-04-16 16:48:06 Ostatnio edytowany przez lody miętowe (2021-04-16 16:51:13)
No to z filmami wojennymi mam tak samo Lucek
Zresztą ja jestem "wychowana" na filmach wojennych i westernach, bo mój tata fan tych gatunków i jak wojenne lubię sobie obejrzeć, tak tych drugich nie cierpię
11,480 2021-04-16 16:49:25
Z filmów pozytywnych jeszcze.
No warto Jokera nadrobić
What about another joke Murray?
11,481 2021-04-16 16:53:15 Ostatnio edytowany przez paslawek (2021-04-16 16:54:05)
"Nad złotym stawem" polecam z Fondą ojcem i Fondą córką w rolach głównych, gdzie ojciec gra ojca, a Jane gra córkę. w obsadzie jest jeszcze Katharine Hepburn.
Polecam też film z,który sam poznałem na zagadkach filmowych z naszego forum "Dzień w którym mój ojciec stał się krzakiem"
11,482 2021-04-16 16:54:32
Ja mogę Miętuskowi i Wilkowi nadrobić produkcje studia Ghibli
11,483 2021-04-16 16:57:04 Ostatnio edytowany przez paslawek (2021-04-16 16:59:27)
Ja mogę Miętuskowi i Wilkowi nadrobić produkcje studia Ghibli
pamiętam "Księżniczkę Mononoke" a i jeszcze " Spiritriped away" - znajomy obrazek na Twoim FB
11,484 2021-04-16 17:01:22 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-04-16 17:02:53)
Lucyfer666 napisał/a:Ja mogę Miętuskowi i Wilkowi nadrobić produkcje studia Ghibli
pamiętam "Księżniczkę Mononoke" a i jeszcze " Spiritriped away" - znajomy obrazek na Twoim FB
Grobowiec Świetlików, Mój sąsiad Totoro
Z resztą Grobowiec warto sobie przypomnieć - O wyzwanie dla Miętuska i Wilka, żeby zobaczyli
11,485 2021-04-16 17:09:56
Co to Lucek za wynalazki, jakie animowane japońskie? to ja raczej pasuje
Jokera widziałam, w kinie, zrobił na mnie wrazenie, a odtwórca głównej roli, nigdy nie wiem jak napisać jego nazwisko i imię
był magnetyczny, zresztą lubię tego aktora, też bardzo przystojny
Dziękuję paslawku za propozycje:)
11,486 2021-04-16 17:13:06
Oglądnijcie najpierw, a potem mów, że anime japońskie
Zwłaszcza, że to adaptacja książki.
Joaquín Phoenix grał bohatera tytułowego
Blade Runner 2049 na dużym ekranie i dźwięku przestrzennym jest świetny.
11,487 2021-04-16 17:28:28
Nie lubię anime i całej tej kultury, więc raczej nie.
Blade Runner 2049 sobie ogladniemy, nie wiem tylko czy Wilk widział łowce androidow, bo to Lucek kontynuacja? Jest sens oglądać bez wcześniejszego filmu? Ja widziałam, tam znowu R.Hauer był magnetyczny no tak, moje ulubione słowo, które u mnie znaczy tyle że nie mogę oderwać wzroku od aktora, przyciąga i niepokoi
11,488 2021-04-16 18:52:31
Nie lubię anime i całej tej kultury, więc raczej nie.
Blade Runner 2049 sobie ogladniemy, nie wiem tylko czy Wilk widział łowce androidow, bo to Lucek kontynuacja? Jest sens oglądać bez wcześniejszego filmu? Ja widziałam, tam znowu R.Hauer był magnetycznyno tak, moje ulubione słowo, które u mnie znaczy tyle że nie mogę oderwać wzroku od aktora, przyciąga i niepokoi
Można obejrzeć spokojnie bez wcześniejszej części. Oglądałem tak z synem, a on nie widział wtedy jeszcze pierwszej części i mimo wszystko mu się podobał. Fabuła nic na tym nie traci.
11,489 2021-04-16 19:18:58
Dziękuję Misinx za odpowiedź
11,490 2021-04-16 19:20:26
lody miętowe napisał/a:Nie lubię anime i całej tej kultury, więc raczej nie.
Blade Runner 2049 sobie ogladniemy, nie wiem tylko czy Wilk widział łowce androidow, bo to Lucek kontynuacja? Jest sens oglądać bez wcześniejszego filmu? Ja widziałam, tam znowu R.Hauer był magnetycznyno tak, moje ulubione słowo, które u mnie znaczy tyle że nie mogę oderwać wzroku od aktora, przyciąga i niepokoi
Można obejrzeć spokojnie bez wcześniejszej części. Oglądałem tak z synem, a on nie widział wtedy jeszcze pierwszej części i mimo wszystko mu się podobał. Fabuła nic na tym nie traci.
W kinie sceny miejsc z ambientem miały mega efekty.
11,491 2021-04-16 19:27:38
Misinx napisał/a:lody miętowe napisał/a:Nie lubię anime i całej tej kultury, więc raczej nie.
W kinie sceny miejsc z ambientem miały mega efekty.
Mam go na blu-ray i na kinie domowym też wygląda super W kinie też oczywiście go widziałem.
11,492 2021-04-16 21:42:03 Ostatnio edytowany przez luc (2021-04-16 21:48:13)
Dobry wieczór.
Lody miętowe - a jakiego gatunku filmy najbardziej lubisz?
Jeśli mogą być starocie, to polecam film, o którym wczoraj pisałam - "Widmo", francuski, czarno-biały z lat pięćdziesiątych. Ze świetną jak zawsze Simone Signoret.
Z nie-staroci, niezmiennie podobający mi się film "Smażone, zielone pomidory". Książka też świetna.
"Lotu nad kukułczym gniazdem" chyba polecać nie muszę?
My mieliśmy coś do załatwienia w centrum, więc nie omieszkaliśmy wpaść na Wawel. Puustki. Oczywiście pogoda paskudna, ale tam nawet przy brzydkiej pogodzie zawsze sporo ludzi.
A tu tylko my i jedna para turystów. W życiu nie widziałam tam takich pustek.foto hosting
Tylko mi tu nie wklejać pałacu Stalina
11,493 2021-04-16 21:44:01
Jakubowa Drabina
11,494 2021-04-16 21:47:06
Dobry wieczór.
Lody miętowe - a jakiego gatunku filmy najbardziej lubisz?
Jeśli mogą być starocie, to polecam film, o którym wczoraj pisałam - "Widmo", francuski, czarno-biały z lat pięćdziesiątych. Ze świetną jak zawsze Simone Signoret.
Z nie-staroci, niezmiennie podobający mi się film "Smażone, zielone pomidory". Książka też świetna.
"Lotu nad kukułczym gniazdem" chyba polecać nie muszę?My mieliśmy coś do załatwienia w centrum, więc nie omieszkaliśmy wpaść na Wawel. Puustki. Oczywiście pogoda paskudna, ale tam nawet przy brzydkiej pogodzie zawsze sporo ludzi.
A tu tylko my i jedna para turystów.Tylko mi tu nie wklejać pałacu Stalina
Podładowaliście komórki przy czakramie ?
11,495 2021-04-16 21:49:09 Ostatnio edytowany przez luc (2021-04-16 21:52:10)
Podładowaliście komórki przy czakramie
?
Kurczę, wyszło mi z głowy
Natomiast w drodze powrotnej wdepnęliśmy do cukierni Wilka
11,496 2021-04-16 21:53:11
Misinx napisał/a:Podładowaliście komórki przy czakramie
?
Kurczę, wyszło mi z głowy
Natomiast w drodze powrotnej wdepnęliśmy do cukierni Wilka
To poście byli na tym Wawelu ? U "zimnego Lecha" ?
11,497 2021-04-16 21:59:27
To poście byli na tym Wawelu ?
Bo lubimy
I żeby zainspirować Paslawka
U "zimnego Lecha" ?
A to głupie jest
11,498 2021-04-16 22:02:52
A "Moje wilcze dzieci" widzieliście?
11,499 2021-04-16 22:04:23
Misinx napisał/a:To poście byli na tym Wawelu ?
Bo lubimy
I żeby zainspirować PaslawkaMisinx napisał/a:U "zimnego Lecha" ?
A to głupie jest
Jak dla kogo Poza tym, nie ja ten baner na Forum wtedy powiesiłem
11,500 2021-04-16 22:09:41
A tu tylko my i jedna para turystów. W życiu nie widziałam tam takich pustek.
foto hosting
Mam takie okropne zdjęcia z Tyńca ale z innego czasu. Na prowincji więcej ludzi w modnych miejscach. Wyjdzie słońce, wyjdą ludzie. Nie ma jak pić spiryt na Plantach Chyba, że teraz łapią. Ach, młodość... musieliśmy się sprężać z tym piciem, bo plastikowe kubeczki wysępione w sklepie nam się rozpuszczały od tego spirytu. Pierwsza sesja zaliczona. Rzyganie na... dobra, nie będę pisał gdzie ale jakby co nie ja, a ten co rzygał, to dziś szacowny człowiek i członek kadry naukowej Krakowa
11,501 2021-04-16 22:09:43
Jak dla kogo
Poza tym, nie ja ten baner na Forum wtedy powiesiłem
Głupie (żeby nie napisać inaczej) jest, bez względu na sympatie polityczne.
11,502 2021-04-16 22:11:27
Misinx napisał/a:Jak dla kogo
Poza tym, nie ja ten baner na Forum wtedy powiesiłem
Głupie (żeby nie napisać inaczej) jest, bez względu na sympatie polityczne.
Ja tam lubię czarny humor
11,503 2021-04-16 22:14:59
Nie chcę nic sugerować ale był papież, którego z grobu wyciągnęli i wlekli ulicami miasta... Tak że ten. Dobra, wracam spożywać
11,504 2021-04-16 22:15:19 Ostatnio edytowany przez luc (2021-04-16 22:30:38)
Wyjdzie słońce, wyjdą ludzie.
Poprzedni weekend był ciepły i ponoć sporo ludzi się szwendało. Nie wiem, nie widziałam.
Nie ma jak pić spiryt na Plantach
Chyba, że teraz łapią.
Zawsze łapali
I zawsze ktoś pił
Ach, młodość... musieliśmy się sprężać z tym piciem, bo plastikowe kubeczki wysępione w sklepie nam się rozpuszczały od tego spirytu. Pierwsza sesja zaliczona. Rzyganie na... dobra, nie będę pisał gdzie ale jakby co nie ja, a ten co rzygał, to dziś szacowny człowiek i członek kadry naukowej Krakowa
Z kumplami, po jednym z najcięższych egzaminów obaliliśmy winko na korytarzu Collegium Novum
Ale na Plantach nigdy nie piliśmy, bo tam zawsze menele piły
11,505 2021-04-16 22:20:36
Nie chcę nic sugerować ale był papież, którego z grobu wyciągnęli i wlekli ulicami miasta... Tak że ten. Dobra, wracam spożywać
I nawet mu sąd urządzili.
O ile o tego samego chodzi.