Koronawirus coraz bliżej :( - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Koronawirus coraz bliżej :(

Strony Poprzednia 1 81 82 83 84 85 86 87 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5,331 do 5,395 z 5,628 ]

5,331 Ostatnio edytowany przez assassin (2022-01-28 13:27:30)

Odp: Koronawirus coraz bliżej :(

Nawiedzeni zrobili w ciągu ostatniej doby 179k testów i robią tego coraz więcej... Tym sposobem przepalili miliony złotych potrzebnych choćby na onkologię.
Patałachy w kitlach ludzi po teleporadach walą na kwarantannę, gdzie pacjenta na oczy nie widzieli. To jak w tym kraju ma być lepiej.

Zresztą nawet wypowiadający się tu 30latkowie trzęsą portkami przed chorobą groźną dla ludzi schorowanych i w podeszłym wieku, więc grunt dla działań z d...y rządzącej bandy i kitlowych jest podatny lol

Zobacz podobne tematy :

5,332 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2022-01-28 13:49:39)

assassin napisał/a:

Nawiedzeni zrobili w ciągu ostatniej doby 179k testów i robią tego coraz więcej... Tym sposobem przepalili miliony złotych potrzebnych choćby na onkologię.

Pfiii! Też mi argument. Jakbyśmy nie wydawali kasy ot tak sobie na całą masę bezwartościowych działań lub aby postawić na swoim nie wiadomo w sumie czym. Źe wymienię choćby 2 miliardy na tubę propagandową rządu i badziewiasty sylwester, albo jakieś tam dziesiątki milionów za wycofanie się z kontraktów na zakup śmigłowców, za to kupiliśmy nielatające drony :-D. I dalej kary za Turów i brak likwidacji izby sądu, która i tak jest do likwidacji. Tudzież odpuściliśmy sobie bezwrotne środki z UE. I tak moźna wymieniać.
Daj spokój, żyjemy w kraju mlekiem i miodem płynącym a Ty żałujesz ludziom na testy

5,333

MagdaLena1111 napisał/a:

[...]albo jakieś tam dziesiątki milionów za wycofanie się z kontraktów na zakup śmigłowców, za to kupiliśmy nielatające drony :-D. [...]

W kwestii śmigłowców, to nie żadna kara ale zadośćuczynienie firmie wysiłku włożonego w przetarg czyli de facto załatwienie sprawy w sposób kulturalny między biznesmenami.
Samo wycofanie się miało głęboki sens, ponieważ poprzedni rząd nadmuchał wydmuszkę wielkiego zakupu za ciężkie pieniądze sprzętu, który nie jest sprzętem pierwszej potrzeby.
Te części tego wielkiego zakupu, które faktycznie miały sens jako pilny zakup poszły do realizacji w odrębnym trybie tzn. zakupiono 8 śmigłowców S-70i Black Hawk dla Wojsk Specjlanych i 4 śmigłowce AW101 Leonardo Helicopters dla Marynarki Wojennej.
To była najdroższa część tego wielkiego przetargu, który ogłosił poprzednio rząd PO i ta niezbędna. Natomiast reszta czyli plan zakupu kilkudziesięciu koni roboczych dla sił zbrojnych nie jest najpilniejszym tematem.
A co do dronów, to które nie latają? Może chodzi ci 100 dronów w ramach programów Wizjer, które mają być wyprodukowane przez polskie firmy? No ale umowę na ich dostarczenie podpisano miesiąc temu.
Może chodzi ci drony Warmate polskiej produkcji, które od kilku lat służą w polskim wojsku? Może o 24 sztuki Mayfly z programu Ważka służące w WP od roku? A może o tureckie Bayraktar TB2, których mamy mieć 24 sztuk zgodnie z umową podpisaną kilka miesięcy temu?

5,334

Tak, Snake, to miało głęboki sens. Teraz po prostu nie mamy śmigłowców i dajemy radę. Jak dla mnie to rybka, ale wiem, że Ty uważasz, że posiadamy świetny sprzęt w naszej armii :-D
Z dronami to chodziło mi konkretnie o te z maili Dworczyka okraszone boguojczyźnianymi frazesami :-P

Może nie offtopujmy już tematu. Mnie tylko rozbawiło, że koledze szkoda kasy na testy, podczas, gdy na prawo i lewo wyrzucamy miliony i miliardy.

5,335

assassin napisał/a:

Zresztą nawet wypowiadający się tu 30latkowie trzęsą portkami przed chorobą groźną dla ludzi schorowanych i w podeszłym wieku, więc grunt dla działań z d...y rządzącej bandy i kitlowych jest podatny lol

Tej onkologii szkoda i leczenia  na inne choroby. Jakby ktoś postawił kreskę nad tymi ludźmi, przykre.

30-latkowie boją się o swoje dzieci, nie tylko o siebie.

5,336 Ostatnio edytowany przez assassin (2022-01-28 15:34:42)

MagdaLena1111 napisał/a:
assassin napisał/a:

Pfiii! Też mi argument. Jakbyśmy nie wydawali kasy ot tak sobie na całą masę bezwartościowych działań lub aby postawić na swoim nie wiadomo w sumie czym. Źe wymienię choćby 2 miliardy na tubę propagandową rządu i badziewiasty sylwester, albo jakieś tam dziesiątki milionów za wycofanie się z kontraktów na zakup śmigłowców, za to kupiliśmy nielatające drony :-D. I dalej kary za Turów i brak likwidacji izby sądu, która i tak jest do likwidacji. Tudzież odpuściliśmy sobie bezwrotne środki z UE. I tak moźna wymieniać.
Daj spokój, żyjemy w kraju mlekiem i miodem płynącym a Ty żałujesz ludziom na testy

Gdyby nie rządzili idioci, nie podżyrowaliby tej kasy i tyle, szczególnie gdy eurokratyczna hołota jest na nich cięta jak pies na koty. We łbie się nie, żeby podżyrować pierwszego z brzegu obcego człowieka, a tym bardziej w takiej skali.

Tamiraa, prędzej taki 30latek i jego dziecko zginie w wypadku lub umrze na raka, niż na najmodniejszą zarazę...

5,337

MagdaLena1111 napisał/a:

Tak, Snake, to miało głęboki sens. Teraz po prostu nie mamy śmigłowców i dajemy radę. Jak dla mnie to rybka, ale wiem, że Ty uważasz, że posiadamy świetny sprzęt w naszej armii :-D

Siły Zbrojne Rzeczpospolitej Polskiej posiadają:
- Wojska Lądowe: 131 śmigłowców,
- Marynarka Wojenna: 26 śmigłowców,
- Siły Powietrzne: 78 śmigłowców,
- Siły Specjalne: 4 śmigłowce.
Łącznie 239 śmigłowców.

MagdaLena1111 napisał/a:

Z dronami to chodziło mi konkretnie o te z maili Dworczyka okraszone boguojczyźnianymi frazesami :-P.

No nie żartuj.

5,338

Hahaha! Na stanie, to sobie możemy mieć :-D
Na rękach jednej ręki można policzyć te, które mają mniej niż kilka dziesięcioleci i mogą latać, ale kto by tam wnikał :-P

5,339

MagdaLena1111 napisał/a:

Hahaha! Na stanie, to sobie możemy mieć :-D
Na rękach jednej ręki można policzyć te, które mają mniej niż kilka dziesięcioleci i mogą latać, ale kto by tam wnikał :-P

Odpowiem ci w temacie wojennym wink

5,340 Ostatnio edytowany przez Ghosty (2022-01-28 18:52:03)

Miał prawo się nie szczepić

Ale czy masz prawo zarażać innych, skazując ich na cierpienie lub często śmierć?

Gdyby śmierć była na poziomie 99%, też byś tak mówił? Gdybyś czuł, że na pewno stracisz życie. Czy byś nie dał takiemu po pysku? Nie strzeliłbyś w jego kierunku?

Społeczeństwo zdziczało, jak zwierzęta bez rozumu.

Przyzwyczaili się do życia w XXI wieku. Wojny prawdziwej nie przeżyli, a wirus ma miliony, jak nie miliardy lat na karku.

Człowiek niby ma rozum, ale nie każdy potrafi z niego korzystać.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Snake zgłosiłem za obrażanie i wyzywanie mnie bez powodu, ale podobno moderacji tu nie ma.

Więc wszystko jasne; teraz bez moderacji zdjął maskę i wiemy z kim naprawdę mamy do czynienia.

Jeszcze się spotkamy w innym życiu. Karma wróci.

5,341

Ghosty napisał/a:

Snake zgłosiłem za obrażanie i wyzywanie mnie bez powodu, ale podobno moderacji tu nie ma.

Więc wszystko jasne; teraz bez moderacji zdjął maskę i wiemy z kim naprawdę mamy do czynienia.

Wypad pacanie!

5,342

Ghosty napisał/a:

Miał prawo się nie szczepić

Ale czy masz prawo zarażać innych, skazując ich na cierpienie lub często śmierć?

Gdyby śmierć była na poziomie 99%, też byś tak mówił? Gdybyś czuł, że na pewno stracisz życie. Czy byś nie dał takiemu po pysku? Nie strzeliłbyś w jego kierunku?

Społeczeństwo zdziczało, jak zwierzęta bez rozumu.

Przyzwyczaili się do życia w XXI wieku. Wojny prawdziwej nie przeżyli, a wirus ma miliony, jak nie miliardy lat na karku.

Człowiek niby ma rozum, ale nie każdy potrafi z niego korzystać.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

bla bla... bla bla bla... bla bla bla.. bla... bla...

5,343 Ostatnio edytowany przez Ghosty (2022-01-28 23:15:36)

Snake napisał/a:
Ghosty napisał/a:

Wypad pacanie!

Pacan to Cię robił. Stary głupi chamie.

No wypad ode mnie. Bo się pobrudzę!

Śmierdzi od ciebie wirusem, syfem, dżumą, nazizmem.

Nie dość, że cham, to jeszcze trędowaty.

5,344

Ghosty napisał/a:

Ha, ha wreszcie jakaś ludzka reakcja. No ale implementacja mózgu nadal wymagana lol

5,345 Ostatnio edytowany przez Ghosty (2022-01-29 00:05:47)

Snake napisał/a:
Ghosty napisał/a:

Ha, ha wreszcie jakaś ludzka reakcja. No ale implementacja mózgu nadal wymagana lol

I kto tu jest głupi? I kto tu pajacuje? Typku? Prowokatorze, stary koniu big_smile

Jaką muzykę lubisz? To Ci puszczę!

5,346

Ostatni tydzień stycznia i pandemiczny udział osób w pełni zaszczepionych w Polsce:
- ponad 57 % nowych zakażeń,
- ponad 28 % zgonów covidowych.

5,347

bagienni_k napisał/a:

Apteki combo mogłyby ciekawie wyglądać, ale ciężko mi je sobie wyobrazić w polskich warunkach.. smile

Muszą to być duże apteki spełniające wymogi bezpieczeństwa.Wyobrażam sobie podobnie jak kasy w Lidlu, z których niektóre są obsługiwane automatycznie:) Ci co kupują medykamenty w jednej kolejce a ci, co się testują w innej. no i numerki na wyświetlaczu.

5,348

Tamiraa napisał/a:
bagienni_k napisał/a:

Apteki combo mogłyby ciekawie wyglądać, ale ciężko mi je sobie wyobrazić w polskich warunkach.. smile

Muszą to być duże apteki spełniające wymogi bezpieczeństwa.Wyobrażam sobie podobnie jak kasy w Lidlu, z których niektóre są obsługiwane automatycznie:) Ci co kupują medykamenty w jednej kolejce a ci, co się testują w innej. no i numerki na wyświetlaczu.

W mojej najbliższej aptece zapytałem czy będą testować i odpowiedzieli, że nie, bo nie mają ku temu warunków. Na mojej starej chacie są obok siebie dwie apteki i te także nie mają do tego warunków. Podobnie jeszcze kilka, które znam. Jak wygląda organizacja apteki wewnątrz akurat wiem bardzo dobrze i naprawdę niewiele aptek mogłoby się pokusić o uczestnictwo w testowaniu z jednoczesnym prowadzeniem sprzedaży.

5,349 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-01-29 22:26:15)

Były punkty szczepień w aptekach, mogą być i testy, tyle, że trochę inne wymagania, bo musi być osobne pomieszczenie, przeszkoleni pracownicy, i jeszcze jakieś papiery podpisane do tego.

Jest to wygodne, bo jeśli się ma wynik negatywny, od razu dostaje się certyfikat.
Ja tam nie czekałam. Udało mi się nabyć test za ok 30 zł.,a certyfikatu nie potrzebuję.

5,350

Tamiraa napisał/a:

Były punkty szczepień w aptekach, mogą być i testy, tyle, że trochę inne wymagania, bo musi być osobne pomieszczenie, przeszkoleni pracownicy, i jeszcze jakieś papiery podpisane do tego.

Jest to wygodne, bo jeśli się ma wynik negatywny, od razu dostaje się certyfikat.
Ja tam nie czekałam. Udało mi się nabyć test za ok 30 zł.,a certyfikatu nie potrzebuję.

No widzisz ale to łatwe prawda? No nieprawda, po prostu nie masz pojęcia jak działa apteka. Otóż widzisz, to co zapewne znasz jako aptekę kupując lekarstwa, to izba ekspedycyjna. Jest to jedyne pomieszczenie do którego mają dostęp pacjenci czy też klienci. Prowadzi do niego wejście, z którego i ty pewnie korzystałaś. Każda apteka musi mieć też drugie wejście i jest to wejście, do którego nie mają dostępu osoby nieuprawnione. To wejście prowadzi na zaplecze apteki, tym wejściem przyjmuje się dostawy leków, z niego prowadzi komunikacja do komory przyjęć, magazynów leków, izby recepturowej, zmywalni. Do żadnego z tych pomieszczeń nie może mieć dostęp żaden człowiek z ulicy. Pozostają jeszcze: pokój administracyjny albo archiwum. To one zapewne mają służyć do testowania. Tyle, że są dostępne z tej samej drogi komunikacyjnej co izba recepturowa, magazyny, toalety i przejście do izby ekspedycyjnej. No, a kto ma przychodzić się testować? No przecież ludzie potencjalnie zakażeni. Czyli apteka ma doprowadzać do skażenia całego zaplecza, jak więc prowadzić w tym samym czasie normalną sprzedaż leków? Trzeba de facto non stop dezynfekować albo całkowicie rozdzielić godziny sprzedaży i testowania z procedurą dezynfekcji pomieszczeń między jedną, a drugą działalnością. Śmieszne? No nie bardzo jeśli jest to straszny wirus, który nam zagraża i traktujemy go poważnie. A jeśli nie traktujemy go poważnie, to po co cała reszta pieprzenia się z tym wirusem?

5,351 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-01-30 09:58:22)

Na początku lutego ma ruszyć testowanie w jednej z pobliskich aptek, to sprawdzę osobiście. Na razie nic mi nie wiadomo, żeby chętni do testowania mieli wchodzić przez zaplecze.  Może będą czekać przed wejściem?
Nie wszyscy emeryci są tak sprawni, że potrafią sami się wytestować, są też niepełnosprawni.

5,352

Tamiraa napisał/a:

Na początku lutego ma ruszyć testowanie w jednej z pobliskich aptek, to sprawdzę osobiście. Na razie nic mi nie wiadomo, żeby chętni do testowania mieli wchodzić przez zaplecze.  Może będą czekać przed wejściem?
Nie wszyscy emeryci są tak sprawni, że potrafią sami się wytestować, są też niepełnosprawni.

A co będą testować ludzi pod chmurką w styczniowej aurze? Chętny do testu musi wejść do środka. Chętny do testu jeśli, to akurat nie pandemiczny oszołom, przyjdzie zrobić test, bo coś wskazuje, że jest zakażony. Czyli ta wyznaczona część apteki zostaje zakażona z procedurą dekontaminacji.

5,353

Powiedzcie mi jaki jest sens testowania przy takiej powszechności omikrona?
Wywalanie kasy w bloto

5,354

Mnie nie pytaj, ja się nie znam:)

Pozytywni sami sobie wyznaczą kwarantannę zanim dostaną się do lekarzy?

5,355

Ela210 napisał/a:

Wywalanie kasy w bloto

Ha, ha ja nie ogarniam jak ludzie mogą stać godzinę, dwie w taką pogodę na dworze, czekając w kolejce na bezpłatny test. Kurna, jakbym tak stał jak idiota 2 godziny w taką pluchę, to jak nic bym się przeziębił lol
Te testy leżą przy kasach w Biedronce za 19,99 zł. Jedyne co mi przychodzi do głowy tłumaczącego to zjawisko, to jak ktoś dostał kwarantannę i chce ją skrócić negatywnym testem. No ale to też nie do końca się spina, bo po pierwsze te 10 dni kwarantanny liczyło się od kontaktu, a np. u moich synów oznaczało to de facto 5-6 dni kwarantanny. Teraz okres kwarantanny wynosi 7 dni co będzie oznaczać, że jak już ktoś ją dostanie, to na 2-4 dni.
Co oczywiście najlepiej obnaża bezsensowność samej idei tej kwarantanny.

5,356

A tymczasem u Wielkiego Brata sąd nakazał upublicznienie całej dokumentacji fajzerowi, co i tak jest picem, bo mają na to 8 miesięcy, a starczyłoby pewnie z 8.... dni.
Plus. Nie wiem czy to fejk czy prawda, ale część tej dokumentacji już wyciekła... Ale tak jak piszę, wiarygodność nie jest stuprocentowa.

5,357

Ha, ha, a na północ od Wielkiego Brata premier Kanady uciekł z Ottawy w "bezpieczne miejsce" przed kolumną dziesiątek tysięcy ciężarówek wspieranych przez dołączających się po drodze kierowców. Piękne sceny z Kanady ale nie dowiecie się o tym z polskich "wolnych mediów". A nie, RadioZet coś podawało o proteście antyszczepionkowców lol

5,358 Ostatnio edytowany przez Znerx (2022-01-30 13:48:58)

Snake napisał/a:

A co będą testować ludzi pod chmurką w styczniowej aurze? Chętny do testu musi wejść do środka. Chętny do testu jeśli, to akurat nie pandemiczny oszołom, przyjdzie zrobić test, bo coś wskazuje, że jest zakażony. Czyli ta wyznaczona część apteki zostaje zakażona z procedurą dekontaminacji.

Nawet mobilne punkty robienia testów to wyglądają/ły tak:

Przyjmowanie sportowców, którzy i tak są przecież badania po 100 razy/zaszczepieni/zaczipowani, w Pekinie wygląda tak:

A u nas mają robić covidowe wymazy w aptece. wink Ktoś sobie jaja robi. Albo ten covid taki groźny, że trzeba mieć strój ochronny albo... no właśnie. 

Ela210 napisał/a:

Wywalanie kasy w bloto

Żeby mieć liczby.
Pomyśl trochę. wink

Niedzielski + media, w tym opozycyjne, pompują panikę. "AAAAA będą setki tysięcy zakażonych dziennie!!111!! Wszyscy umrzemy!!111!!!11".
Tylko, że co mówią eksperci i statystyki?
- dużo zakażeń (nawet po kilka razy więcej niż wcześniej) ale mniej hospitalizacji i zgonów,
- WHO zapowiada koniec pandemii na marzec - po omikronie,
- inni specjaliści twierdzą to samo, że omikron przejdzie w sezonową grypę i tyle. Będzie 1 więcej szczepionka dla grup wysokiego ryzyka,
- Anglia i Dania już oficjalnie kończą z restrykcjami,
- itd...

Jak się napompuje panikę, a potem nic strasznego się nie urodzi to wyjdzie Morawiecki/Niedzielski, cały na biało i ogłosi: "Ludu mój, przeprowadziłem was przez omikron, niczym Mojżesz, naród wybrany, przez morze Czerwone. Tylko dzięki mnie, pomimo setek tysięcy zakażań dziennie, jeszcze żyjecie. Radujcie się i pamiętajcie żeby się nad urną odwdzięczyć.
ps.
Przyspieszone wybory będą w czerwcu"
cool

5,359

Znerx napisał/a:

Żeby mieć liczby.
Pomyśl trochę. wink

Oczywiście. Jak mi ktoś wczoraj wyskoczył, że mamy tak ogromną ilość chorych, to go z lekka wyśmiałam, bo raz, że na taką ilość testów, jaką się obecnie wykonuje, siłą rzeczy tych pozytywnych będzie proporcjonalnie dużo, a dwa - znowu trzeba było prostować, że to nie chorych, ale zakażonych, co jednak wciąż robi ogromną różnicę.

Rząd robi wszystko, aby pandemia była czymś najstraszniejszym, co nam się przydarzyło, bo mają w tym swój bardzo konkretny cel.
Dzieje się tak zwłaszcza od momentu, kiedy dane o ilości chorych/zakażonych/zgonach jak za komuny "sterowane są" centralnie, bo pamiętajmy, że wcześniej publikowane były przez lokalne sanepidy. Pomijam przy tym, że przecież nawet ówczesny Rzecznik Praw Obywatelskich podał, że jest to sprzeczne z konstytucyjnym prawem do informacji publicznej.

Taaak, tutaj nic nie dzieje się bez przyczyny cool.

5,360

Zdaje się, że gdzieś w okolicach października minister choroby Niedzielski w obliczu rosnącej ilości zakażeń ogłosił, że nie będą już patrzeć na zakażenia ale na hospitalizacje i zgony. Zrobił tak, żeby wybrnąć z tych durnych tabelek z kolorami o lockdownach w zależności od ilości zakażeń, które sam rok wcześniej przygotował ale koledzy z rządu mu powiedzieli, że już nie ma kasy na kolejne lockdowny.
Teraz skończyła się jesienna tzw. fala o czym przede wszystkim świadczą spadające hospitalizacje i zgony ale miękko weszliśmy w falę przeziębień omikronem więc żeby osiągnąć odpowiedni poziom strachu pan minister podkręca jak może ilość wykonywanych testów. Tylko na kogo to jeszcze działa? Już nawet medialni sanitaryści zaczynają się z tego śmiać. W zasadzie na placu boju wsparcia ministra choroby w tej narracji strachu została Lewica, która kręci na tym swoje lody. To znaczy myśli, że kręci, bo sondaże jakoś lecą im coraz bardziej w dół.

5,361 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-01-30 19:07:47)

No, nie wiem, czy to podkręcanie czy raczej odciążanie służby zdrowia. W aptece będzie można też zbadać cukier. A testy przeciw covid w aptekach to  nie polski wymysł, robią je od dawna we Włoszech i Francji.

5,362 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2022-01-30 19:45:27)

Ela210 napisał/a:

Wywalanie kasy w bloto

Może żeby obserwować „trendy”. Albo z przyzwyczajenia. Lub dlatego, że wszyscy tak robią.

Olinka napisał/a:

Oczywiście. Jak mi ktoś wczoraj wyskoczył, że mamy tak ogromną ilość chorych, to go z lekka wyśmiałam, bo raz, że na taką ilość testów, jaką się obecnie wykonuje, siłą rzeczy tych pozytywnych będzie proporcjonalnie dużo,

Gdyby rzeczywiście tak było, to mielibyśmy zmniejszający się a nie wzrastający procent pozytywnych testów. Coś tu z logiką nie teges.

5,363

MagdaLena1111 napisał/a:

Gdyby rzeczywiście tak było, to mielibyśmy zmniejszający się a nie wzrastający procent pozytywnych testów. Coś tu z logiką nie teges.

Przeciwnie. Teraz jest jeszcze bardzo wygodnie podkręcać w społeczeństwie lęk przed wirusem, choćby po to, aby to zastraszone społeczeństwo tłumnie się szczepiło. Kiedy zaś przestanie być, to szumnie zostanie ogłoszone, że to nic innego, jak działania rządu przyniosły tak spektakularny efekt. I pal sześć, że wydawane decyzje są ze sobą niespójne, często niepoparte logiką, a tym samym absurdalne. O tym, że oficjalnie podawane dane są przekłamane, nawet nie będę wspominać.

Edit:
Taka perełka: otóż mamy projekt ustawy, który zakłada karę w wysokości pięciu minimalnych pensji brutto, czyli około 15 tys. złotych, jeśli pracownik nie podda się regularnym, pracowniczym testom, a potem zarazi kolegę z pracy. Testy mają być wykonywane raz w tygodniu i teoretycznie nieobowiązkowo wink, mają dotyczyć zarówno osób nieszczepionych, jak i szczepionych.

5,364

Mam nadzieję, że ten projekt nie dojdzie do skutku, bo nikt nie będzie chciał się testować z obawy, że  wyjdzie pozytywny wynik.

5,365

Olinka napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Przeciwnie. Teraz jest jeszcze bardzo wygodnie podkręcać w społeczeństwie lęk przed wirusem, choćby po to, aby to zastraszone społeczeństwo tłumnie się szczepiło. Kiedy zaś przestanie być, to szumnie zostanie ogłoszone, że to nic innego, jak działania rządu przyniosły tak spektakularny efekt. I pal sześć, że wydawane decyzje są ze sobą niespójne, często niepoparte logiką, a tym samym absurdalne. O tym, że oficjalnie podawane dane są przekłamane, nawet nie będę wspominać.

Edit:
Taka perełka: otóż mamy projekt ustawy, który zakłada karę w wysokości pięciu minimalnych pensji brutto, czyli około 15 tys. złotych, jeśli pracownik nie podda się regularnym, pracowniczym testom, a potem zarazi kolegę z pracy. Testy mają być wykonywane raz w tygodniu i teoretycznie nieobowiązkowo wink, mają dotyczyć zarówno osób nieszczepionych, jak i szczepionych.

Ta Perełka, to kolejny gniot stworzony.dla innych celów. Zadyma jednocześnie daje manewry za coś za coś. Ja myślę że chodzi o pancernego Mariana. Ale to tak przyszłościowo.

5,366

Olinka napisał/a:

Oczywiście. Jak mi ktoś wczoraj wyskoczył, że mamy tak ogromną ilość chorych, to go z lekka wyśmiałam, bo raz, że na taką ilość testów, jaką się obecnie wykonuje, siłą rzeczy tych pozytywnych będzie proporcjonalnie dużo,

MagdaLena1111 napisał/a:

Olinka napisał/a:

Ale to nie zmienia faktu, że do „roztworu wody z cukrem” - gdzie woda to liczba wykonanych testów, a cukier to liczba pozytywnych przypadków zakażenia - nie dodano tylko wody, co sugerujesz, ale także dodano cukier. A porównując jego stężenie jakiś czas temu i dzisiaj widać, że to jednak cukru dodano więcej niż wody.
Weźmy choćby ostatnią dobę:
30.01.22 wykonano 143 tys. testów, z czego pozytywnych nowych przypadków zakażenia jest 34% z nich.
A dla porównania miesiąc temu:
30.12.21 wykonano 96 tys. testów, z czego pozytywnych nowych przypadków zakażenia było 15% z nich.

Liczba pozytywnych testów niewiele nam dzisiaj mówi, oprócz może tego, że bardziej zakaźny wirus dotarł już do nas. Dopiero zwiększająca się liczba hospitalizacji może „straszyć”.

5,367 Ostatnio edytowany przez assassin (2022-01-31 17:56:36)

MagdaLena1111 napisał/a:
Olinka napisał/a:

MagdaLena1111 napisał/a:

Olinka napisał/a:

Ale to nie zmienia faktu, że do „roztworu wody z cukrem” - gdzie woda to liczba wykonanych testów, a cukier to liczba pozytywnych przypadków zakażenia - nie dodano tylko wody, co sugerujesz, ale także dodano cukier. A porównując jego stężenie jakiś czas temu i dzisiaj widać, że to jednak cukru dodano więcej niż wody.
Weźmy choćby ostatnią dobę:
30.01.22 wykonano 143 tys. testów, z czego pozytywnych nowych przypadków zakażenia jest 34% z nich.
A dla porównania miesiąc temu:
30.12.21 wykonano 96 tys. testów, z czego pozytywnych nowych przypadków zakażenia było 15% z nich.

Liczba pozytywnych testów niewiele nam dzisiaj mówi, oprócz może tego, że bardziej zakaźny wirus dotarł już do nas. Dopiero zwiększająca się liczba hospitalizacji może „straszyć”.

Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że amerykańska agencja leków wycofała te używane u nas testy, jako dające przekłamane wyniki..? wink Ot taka ciekawostka.

5,368

Wymyślone nowocześniejsze testy, więc stare wycofano.
A w aptekach można się telefonicznie zapisać i nie stać w kolejkach.

5,369 Ostatnio edytowany przez Ghosty (2022-02-03 21:51:54)

Olinka napisał/a:

Teraz jest jeszcze bardzo wygodnie podkręcać w społeczeństwie lęk przed wirusem, choćby po to, aby to zastraszone społeczeństwo tłumnie się szczepiło. Kiedy zaś przestanie być, to szumnie zostanie ogłoszone, że to nic innego, jak działania rządu przyniosły tak spektakularny efekt.

I wcale się nie dziwię, że ten portal tu upada.

Rząd nie ma z tym nic wspólnego, bo to problem globalny. Każde państwo próbuje sobie radzić tak, jak może. Sprawdź, co robi ostatnio Holandia — symbol liberalizmu i „wolności” - w tym lewactwa.

Jednak opozycja robi skrzętnie pranie mózgu. Wykorzystuje całą sytuację do manipulacji. Zresztą ze 3 dni temu, całe to przekłamanie (własne brudne interesy typu Amber Gold) i walka o władzę zostało pokazane publicznie. Mówią co innego, a co do czego głosują na odwrót. Ci sami ludzie.

Liczy się przekłamanie i brudna polityka. Nie dobro ludzkie.

Trzeba mieć swój rozum i o swoje bezpieczeństwo trzeba dbać samemu. Bo nikt inny o to niestety nie zadba.

5,370

Ghosty napisał/a:

Jednak opozycja robi skrzętnie pranie mózgu. Wykorzystuje całą sytuację do manipulacji. Zresztą ze 3 dni temu, całe to przekłamanie (własne brudne interesy typu Amber Gold) i walka o władzę zostało pokazane publicznie. Mówią co innego, a co do czego głosują na odwrót. Ci sami ludzie.

Ghosty napisał/a:

Trzeba mieć swój rozum[...]

A więc dla ciebie nie ma już ratunku! Polecam zahibernować się do czasów kiedy osiągalny będzie przeszczep mózgu.

5,371 Ostatnio edytowany przez Ghosty (2022-02-03 22:13:50)

Snake napisał/a:
Ghosty napisał/a:

Ghosty napisał/a:

Trzeba mieć swój rozum[...]

A więc dla ciebie nie ma już ratunku! Polecam zahibernować się do czasów kiedy osiągalny będzie przeszczep mózgu.

Dlaczego? Bo reprezentuję większość w demokratycznym kraju? Wolno mi, bo to kraj demokratyczny.

Zresztą, znowu mówisz coś, po raz czwarty obrażasz mnie bez żadnego uzasadnienia.

Haa... jak ładnie wyciąłeś słowa, resztę ominąłeś. Prawie jak "dziennikarz Onetu", który w sumie bardziej dba o swoje bezpieczeństwo niż ty sam big_smile

Zapytam. Czy głosowałbyś na PO? Dlaczego tak lub nie?

5,372

Ghosty napisał/a:

Ha, ha 10 lat głosowałem na PO. Teraz znam mnóstwo osób, które plują sobie w brodę, że w 2015 zagłosowały na PiS. Na szczęście mnie ten problem nie dotyczy i mogę się z nich tylko śmiać.

5,373 Ostatnio edytowany przez Ghosty (2022-02-03 22:35:03)

Snake napisał/a:
Ghosty napisał/a:

Ha, ha 10 lat głosowałem na PO. Teraz znam mnóstwo osób, które plują sobie w brodę, że w 2015 zagłosowały na PiS. Na szczęście mnie ten problem nie dotyczy i mogę się z nich tylko śmiać.

Ja nie znam takich osób. Po co siejesz propagandę?

Czyli lubisz Sikorskiego i popierasz go?

5,374

Ghosty napisał/a:

Uuuu, nadajemy z najniższych pięter bunkra, co?

Ghosty napisał/a:

Czego nie zrozumiałeś koziołku?

5,375

Snake napisał/a:
Ghosty napisał/a:

Uuuu, nadajemy z najniższych pięter bunkra, co?

Ghosty napisał/a:

Czego nie zrozumiałeś koziołku?

Bo pajacu, ten Twój ulubiony Sikorski mówi zupełnie co innego niż ty. To ile w tobie żółci, to aż uciekam na odległość od takich ludzi jak TY.

5,376

Ghosty napisał/a:

Bo pajacu, ten Twój ulubiony Sikorski mówi zupełnie co innego niż ty.

Ha, ha popraw antenkę, bo ci bunkier słabo odbiera i sztuczna inteligencja szwankuje.

Ghosty napisał/a:

To ile w tobie żółci, to aż uciekam na odległość od takich ludzi jak TY.

To czemu przykleiłeś się jak mokry kleks do majtek?
lol lol lol

5,377 Ostatnio edytowany przez Ghosty (2022-02-04 00:47:01)

Snake napisał/a:
Ghosty napisał/a:

Bo pajacu, ten Twój ulubiony Sikorski mówi zupełnie co innego niż ty.

Ha, ha popraw antenkę, bo ci bunkier słabo odbiera i sztuczna inteligencja szwankuje.

Ghosty napisał/a:

To ile w tobie żółci, to aż uciekam na odległość od takich ludzi jak TY.

To czemu przykleiłeś się jak mokry kleks do majtek?
lol lol lol

Przecież to ty do mnie, nie ja do ciebie.

Ja odpisałem na wiadomość Olinka (nie pisałem do ciebie), a Ty co tu znowu (po raz kolejny) wyprawiasz, to jest po prostu żałosne.

Od początku, jak tylko tu napisałem, to podświadomie lub celowo  powtarzam słowa Sikorskiego sprzed kilku dni, haha...

Jak widać, jesteś przekłamany propagandą i nawet nie słuchasz tego, co ostatnio powiedział Sikorski (to samo co PiS). Twój ulubieniec, na którego głosowałeś.

To jest to, celowo powtarzałem to, co Sikorski wcześniej mówił, jeszcze nawet w tym drugim wątku. Haha... jesteś na to za stary i tyle... do polityki się nie nadajesz już...

Krytykując tutaj mnie, krytykujesz Sikorskiego xD Ze śmiechu się chyba położę... haha

Taka obłuda, taka propaganda i takie kłamstwa, jakie tu wygadujesz. Te bezpodstawne obrażanie innych itd. Bez kary to przechodzi?

Aha, moderacji tu nie ma... to dlatego poniżasz innych...

Ale... co PO mówi? Że Polak to biały murzyn? Amber Gold? Nie, dzięki... nie wracamy do tego bagna. Nigdy więcej!

I żeby nie było. Na obronę, mam nagrania, publiczne z publicznych mediów. Baranie. Również te sprzed kilku dni, jeśli chodzi o wirusa i pandemię.

Jak i te sprzed kilku lat.

Jednak nawet te sprzed kilku dni zupełnie przeczą temu, co ty tu wypisujesz... stary byku... nie nadążasz już nawet za polityką. big_smile

5,378

Ghosty napisał/a:

W tym miejscu pojawiło się zadziwiające połączenie faktów, bo doprawdy za cho**rę nie potrafię znaleźć związku pomiędzy moją wypowiedzią a upadaniem portalu cool.

5,379 Ostatnio edytowany przez Ghosty (2022-02-04 01:50:50)

Olinka napisał/a:
Ghosty napisał/a:

W tym miejscu pojawiło się zadziwiające połączenie faktów, bo doprawdy za cholerę nie potrafię znaleźć związku pomiędzy moją wypowiedzią a upadaniem portalu cool.

Może dlatego, że tu można przeczytać więcej takich wypowiedzi. Po prostu oderwanych od rzeczywistości.

Ja powiedziałem. Ja reprezentuję większość. Tak się złożyło, jakoś dziwnie, ale tak jest.

Proszę o dowody, że nie mam racji. Ja mogę potwierdzić wypowiedziami, bardzo słabymi, jeśli chodzi o opozycję w stosunku do pandemii — bo ten wątek tego dotyczy.

Bo to są ciągle Ci sami ludzie. Oni już byli po dwa razy w polityce! Więc to jest żałosne...

OK, ale konkretnie... jak można łączyć i obwiniać polski rząd za pandemię? Podałem przykład, Holandia i wiele innych krajów. Więc dlaczego tak manipulujesz? Skoro pandemia nie ma NIC wspólnego z polskim rządem. Nawet w takich liberalnych i wolnych krajach jak Holandia? Wszystkie rządy wcześniej czy później robią to samo, czyli starają się bronić przed załamaniem służby zdrowia, bo to prowadzi do tego, że inni, chorzy na serce, raka itp. nie dostaną się do szpitalów i umrą na inne choroby niż COVID-19.

I jak widać: Snake to taki narcyz tutaj, który myśli, że pozjadał wszystkie rozumy. Przykre i żal mi takich osób. Jeden niby znawca, na umierającym forum kobiet. Facet czy kobieta. Pewnie bym nie rozróżnił nawet, bo tak się tu podlizuje.

5,380

Zawsze chciałem zobaczyć taki prawdziwy beton pisowski, a tu mamy okaz nawet nie betonu, a twardego żelbetu! Zakopany 2 kilometry pod ziemią w bunkrze, z własnej inicjatywy drąży ku jądrze Ziemi, byle głębiej! I pewnie teraz robi przelew Sasinowi żeby miał za co zapłacić Czechom, Komisji Europejskiej i TSUE. Ku chwale partii i wodza!

5,381 Ostatnio edytowany przez Ghosty (2022-02-04 10:20:22)

Póki co, cytuję Sikorskiego (PO) sprzed kilku dni big_smile Bo tak jak mówię, nawet lewactwo w Holandii robi to samo. Ale nie, bo to PiS "niszczy świat" globalnie! Takiej głupoty nie widziałem. Płaskoziemcy, którzy jeszcze 2 lata temu twierdzili, że wirus nie istnieje.

5,382

Są ważniejsze rzeczy niż to choróbsko i decyzje, których skutki właśnie wychodzą na wierzch.
Co do lewactwa, PiS idzie z nimi w tej kadencji ręka w rękę wink

5,383

Fajny materiał Janka Pospieszalskiego. Jest też wzmianka o sms Horbana.
https://youtu.be/XuUabh4IGfQ

5,384

Morfeusz1 napisał/a:

Świetna wypowiedź, w pigułce obnażająca te wszystkie działania, które gdzieś po drodze były przez nas poruszane. Niestety do niektórych nie dotrze, że to wszystko, co dzieje się wokół nas, jest absolutnie chore i ma zupełnie inny, nadrzędny cel niż realne wsparcie i pomoc społeczeństwu. 
Generalnie podpisuję się pod każdym słowem powiedzianym w materiale, bo pojawia się tam dokładnie to, co sama zauważam i stwierdzam.

5,385

Morfeusz1 napisał/a:

A ja jestem w szoku, jakie pochopne i odjechane wnioski Pospieszalski wyciągnął z smsa :-O oraz jak on nie rozumie, na jakich podstawami zbudowana jest nauka.

5,386

Olinka napisał/a:
Morfeusz1 napisał/a:

Świetna wypowiedź, w pigułce obnażająca te wszystkie działania, które gdzieś po drodze były przez nas poruszane. Niestety do niektórych nie dotrze, że to wszystko, co dzieje się wokół nas, jest absolutnie chore i ma zupełnie inny, nadrzędny cel niż realne wsparcie i pomoc społeczeństwu. 
Generalnie podpisuję się pod każdym słowem powiedzianym w materiale, bo pojawia się tam dokładnie to, co sama zauważam i stwierdzam.

Masz rację, są ludzie którzy nie dopuszczają do siebie że są manipulowani i okłamywani.
Wczoraj widziałem w TV kawałek  propagandy jak to media Polsatu są na oddziale Covid owym u faceta który ledwo zipie i przeprowadzają z nim wywiad dlaczego się nie zaszczepił i czy się zaszczepi. Część ludzi nawet nie zastanowi się jak oni tam się znaleźli na takim oddziale, przecież ciężko się dostać na jakikolwiek oddział a co mówić o oddz cov. Jaki lekarz pozwoliłby na wywiad choremu w takim stanie. Poziom manipulacji i zastraszania jest paskudny.

Magdalena, Pospieszalski jest mocno w temacie, doskonale zauważył choćby tą sprawę z badaniem na zawartość vit. D
Po drugie pojawia się sporo dokumentów sprzed plandemii gdzie Horban rekomendował w leczeniu Amantadynę i inne substancje, o których zapomniano lub wręcz skutecznie blokowano.
Ale z plaskoziemcami się nie rozmawia, choć mają rację smile

5,387

Morfeusz1 napisał/a:

Magdalena, Pospieszalski jest mocno w temacie, doskonale zauważył choćby tą sprawę z badaniem na zawartość vit. D
Po drugie pojawia się sporo dokumentów sprzed plandemii gdzie Horban rekomendował w leczeniu Amantadynę i inne substancje, o których zapomniano lub wręcz skutecznie blokowano.

Już tu o amantadynie dużo pisaliśmy. Nikt nie zaprzecza, że ten lek niektórym pacjentom chorym na covid mógłby pomóc. Ale też żaden szanujący się człowiek nauki nie potwierdzi tego bez stosownych, zgodnych ze standardami - badań.
I powstaje taki rodzaj klinczu: „nie potwierdzam - nie zaprzeczam”.
Jeden ma wiarę, a drugi potrzebuje dowodów naukowych.

5,388 Ostatnio edytowany przez Ghosty (2022-02-04 16:38:25)

MagdaLena1111 napisał/a:
Morfeusz1 napisał/a:

Już tu o amantadynie dużo pisaliśmy. Nikt nie zaprzecza, że ten lek niektórym pacjentom chorym na covid mógłby pomóc. Ale też żaden szanujący się człowiek nauki nie potwierdzi tego bez stosownych, zgodnych ze standardami - badań.

Gościu gada to, co chce. To, co mu się podoba. Pewnie tylko po to, aby atakować rząd.

A co do czego, ludzie umierają i rozkłada ręce.

OMG, i faktycznie. Miałem rację.

Po 2 minutach wyłączyłem tego gościa. Uszy strasznie bolą.

Sieje zwykłą propagandę.

I kto tu kogo straszy? No właśnie tacy ludzie jak on.

Tylko po to, aby dorwać się do koryta.

Jedno jest jednak ciekawe. Krytykować może każdy. Jakie ma skuteczne i realne rozwiązania? Bardzo ciekawe.

Niby on chce być większy niż najwięksi myśliciele i naukowcy na całym świecie?

Masakra, gościu robi film propagandowy. A co do czego... ludzie dalej umierają...

Sikorski potwierdził, że PO robiłoby to samo, co reszta świata, w tym PiS, jeśli chodzi o pandemię i służbę zdrowia.

Pani redaktorka przycisnęła go do muru i się gościu wyłamał w końcu.

5,389

MagdaLena1111 napisał/a:
Morfeusz1 napisał/a:

Nauka jest na smyczy biznesu, tak tylko przypominam wink

5,390 Ostatnio edytowany przez Ghosty (2022-02-04 19:37:31)

assassin napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Morfeusz1 napisał/a:

Szpital nie biznes? Lekarz to nie biznes? Edukacja to nie biznes? Polityka to nie biznes? Co nie jest biznesem?

Tu nie chodzi o biznes, tylko o realne efekty.

Co ma piernik do wiatraka?

5,391

Ghosty napisał/a:
assassin napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Szpital nie biznes? Lekarz to nie biznes? Edukacja to nie biznes? Polityka to nie biznes? Co nie jest biznesem?

Zapamiętaj sobie, nie mam zamiaru z Tobą tu dyskutować. Bez odbioru.

5,392 Ostatnio edytowany przez Ghosty (2022-02-04 19:59:50)

assassin napisał/a:
Ghosty napisał/a:
assassin napisał/a:

Zapamiętaj sobie, nie mam zamiaru z Tobą tu dyskutować. Bez odbioru.

Znowu, puste gadanie bez żadnych konkretów czy dowodów.

Gadanie, które ma uderzyć politycznie, a nie rozwiązać problemy.

Śmieszne, bo nawet jak wygra PO, to cała ta sama krytyka przejdzie na nich. I nagle co? Zmienisz sobie twarz?

Aha... tu chodzi właśnie o biznes. Jak PO wygra, to będzie biznes Amber Gold II. Kumam.

Nie zmuszam nikogo do dyskusji. OK. Jednak mam prawo skomentować. (Zresztą nie mamy nawet o czym dyskutować. O uszy należy dbać).

5,393 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-02-05 08:51:51)

Morfeusz1 napisał/a:

Obejrzałam fragment. Piękna polszczyzna, jasny język wypowiedzi, trudno się nie zgodzić, choć nie do końca.
Wynika z tego, że wkrótce po 4 mcach mamy się szczepić. Niezaszczepieni mają czego się bać? Niezaszczepiony nie może udać się np na koncert, niezaszczepieni mają kwarantannę w przypadku zetknięcia z osoba zakażoną  w pracy. Na razie nie ma przymusu szczepień.
Obecnie ogłosili, że wprowadzony został nowy lek w niektórych szpitalach covidowych. Tak się składa, że ten lek pochodzi z tego samego źródła, co szczepionki.
Amantadyna też nie dla każdego podobno. Tylko na początku, a przecież czasem ludzie nie wiedzą, że są zakażeni, a jak się dowiedzą, bywa za późno.
Są tacy, którzy chcą robić biznesy jak na wojnie, której koszty ponosi zwykły człowiek. Niedawno przeczytałam, że zatrzymano osoby, które sprzedawały fałszywe paszporty covidowe.

5,394

Czytam i oglądam media piszące o skandalu z naszą sportsmenką Maliszewską i jej pozytywnymi testami. To te same media, które głosiły odnośnie Djokovicia, że prawo jest dla wszystkich.
No właśnie tak jest. Wystarczy, że ma się 2 testy pod rząd negatywne i się startuje. Nie można wpuszczać między ludzi chorych osobników.

5,395

Tamiraa napisał/a:

Amantadyna też nie dla każdego podobno. Tylko na początku, a przecież czasem ludzie nie wiedzą, że są zakażeni, a jak się dowiedzą, bywa za późno.

Nie do końca tak jest. Amantadynę zaleca się, kiedy pojawią się pierwsze objawy, a nie wówczas kiedy otrzymuje się wynik pozytywny.

Jeśli zaś chodzi o nowy lek, to on nie tylko pochodzi z tego samego źródła, co szczepionki, ale nawet działanie ma bardzo zbliżone do tego na ''a", z tą różnicą, że temu drugiemu dawno wygasła ochrona patentowa, a na nowym zarabia się krocie.

Posty [ 5,331 do 5,395 z 5,628 ]

Strony Poprzednia 1 81 82 83 84 85 86 87 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Koronawirus coraz bliżej :(

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024