Dlaczego staruszkowie są traktowani przez lekarzy jak śmieci? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Dlaczego staruszkowie są traktowani przez lekarzy jak śmieci?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez Summerka (2016-10-23 22:56:43)

Temat: Dlaczego staruszkowie są traktowani przez lekarzy jak śmieci?

Opiekuję się doraźnie samotnie mieszkającą panią w sędziwym wieku - 90 lat, która ma złamaną kość udową. Nie została przyjęta  na ortopedię, a lekarz  tłumaczył się, że to złamanie "nie do końca" i nie kwalifikuje się na operację. W związku z tym nie widzi potrzeby  zatrzymywania jej w szpitalu. Niestety chora czuje się  coraz gorzej. Złamane miejsce nie zostało usztywnione ze względu na zaburzenia krążenia.Chora  nie ma bliskiej rodziny. Nie rozumiem dlaczego pojęcie "człowiek" nie dotyczy staruszków. Może ktoś  mi wyjaśni? Krzyczy się głośno o prawach dzieci poczętych, a nie szanuje się ludzi, którzy znaleźli się  u schyłku życia.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dlaczego staruszkowie są traktowani przez lekarzy jak śmieci?

Przykre jest to, co opisałaś, ale może ta pani rzeczywiście na tamten moment nie kwalifikowała się na operację i w takiej sytuacji pobyt w szpitalu nie był konieczny? Moim zdaniem teraz należałoby wezwać pogotowie lub zamówić domową wizytę lekarza rodzinnego, jeśli tak zdecyduje (ze względu na problemy, ktore się pojawiły), to wystawi skierowanie do szpitala lub zasugeruje inne rozwiązanie, na przykład pomoc pielęgniarską.

Niemniej ogólnie wiem o czym piszesz, bo niestety starszy pacjent zbyt często traktowany jest wyłącznie jak problem, tak jakby o jego zdrowie nie warto już było walczyć. Bezduszność w wydaniu tych, którzy powinni pomagać jest straszna. Straszna i okrutna.

3

Czasami słyszałam o takich przypadkach, ale niechęć do operacji starszych ludzi nie wynika z bezduszności, tylko z tego, że ryzyko takiego zabiegu jest zbyt duże. Nie wiem jak wygląda ten konkretny przypadek, ale może rzeczywiście nie było sensu trzymać tej pani w szpitalu? Może w jej przypadku da się już jedynie dbać o jej komfort życia, a nie ją leczyć? Tym natomiast nie zajmują się szpitale.

4

Olinka napisał/a:

Przykre jest to, co opisałaś, ale może ta pani rzeczywiście na tamten moment nie kwalifikowała się na operację i w takiej sytuacji pobyt w szpitalu nie był konieczny? Moim zdaniem teraz należałoby wezwać pogotowie lub zamówić domową wizytę lekarza rodzinnego, jeśli tak zdecyduje (ze względu na problemy, ktore się pojawiły), to wystawi skierowanie do szpitala lub zasugeruje inne rozwiązanie, na przykład pomoc pielęgniarską.

Niemniej ogólnie wiem o czym piszesz, bo niestety starszy pacjent zbyt często traktowany jest wyłącznie jak problem, tak jakby o jego zdrowie nie warto już było walczyć. Bezduszność w wydaniu tych, którzy powinni pomagać jest straszna. Straszna i okrutna.

Olinko, pogotowie wzywane było dwa razy, a teraz  lekarz pierwszego kontaktu wydał skierowanie do szpitala. Na razie chora zostaje tam, ale nie wiemy, na jak długo. Potrzebna jest opieka 24 godziny na dobę, bo ból się zwiększa, a stan chorej pogarsza.
Czasem wydaje mi się, że ludźmi przestajemy być po przekroczeniu określonego wieku. Jak nazwać kalkulacje, że leczenie się już opłaca albo nie opłaca. Przecież ci pacjenci  to wieloletni płatnicy składek zdrowotnych.

cslady napisał/a:

Czasami słyszałam o takich przypadkach, ale niechęć do operacji starszych ludzi nie wynika z bezduszności, tylko z tego, że ryzyko takiego zabiegu jest zbyt duże. Nie wiem jak wygląda ten konkretny przypadek, ale może rzeczywiście nie było sensu trzymać tej pani w szpitalu? Może w jej przypadku da się już jedynie dbać o jej komfort życia, a nie ją leczyć? Tym natomiast nie zajmują się szpitale.

Nie mnie oceniać  czy lekarza obchodziło cokolwiek, nie okazał żadnego zainteresowania losem  pacjentki.

5

Nie mogę już edytować, a chciałam tylko dodać, że historia zakończyła się happy endem. Kolejny lekarz, skierowanie do szpitala i udana operacja.

6

Wychodzi więc na to, że poprzedni lekarz rzeczywiście wykazał się bezdusznością. Niemniej było minęło, czasu się nie odwróci, teraz trzeba cieszyć się, że starsza pani znalazła się pod właściwą opieką oraz oczywiście życzyć jej szybkiego powrotu do zdrowia smile.

7

Dziękuję w imieniu pacjentki za życzenia powrotu do zdrowia.Wkrótce seniorka opuści szpital, więc pozostanie problem umówienia rehabilitacji. ZOL-e są oblężone i pewnie będzie czekać  na rehabilitację domową.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Dlaczego staruszkowie są traktowani przez lekarzy jak śmieci?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024